GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

To γύρισε στη μπλε γραβάτα...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη Από τις μωβ γραβάτες που συνήθιζε να φορά τον τελευταίο χρόνο στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο τηλεοπτικός φα...

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
Από τις μωβ γραβάτες που συνήθιζε να φορά τον τελευταίο χρόνο στις δημόσιες εμφανίσεις του, ο τηλεοπτικός φακός τον απαθανατίζει πια να φορά μόνο μπλε. Σίγουρα όχι τυχαία, αφού ως επικοινωνιασώπληκτος επιθυμεί κάτι να υποδηλώσει. Σίγουρα όχι τυχαία, αφού ως πιστός fan του Ομπάμα, τον ακολουθεί σε κάθε ενδυματολογική προτίμηση που ο αμερικανός πρόεδρος καθιερώνει ή αναβιώνει από την συνεχή μελέτη του Κένεντυ.
Το μπλε, συμβολίζει ειλικρίνεια, εντιμότητα αλλά και ηθική ακεραιότητα. Τα τρία δηλαδή χαρακτηριστικά που εκλείπουν από το πρώτο συστατικό της ελληνικής βουλής. Τους βουλευτές. Ο πρώτος μεταξύ αυτών όμως, επιθυμεί προφανώς, έστω και στους λίγους που γνωρίζουν τον χρωματικό συμβολισμό, να καταδείξει ότι...
διαθέτει αυτά τα απαραίτητα συστατικά μιας σπάνιας -ή εξαφανισμένης ή ανύπαρκτης αν προτιμάς- πολιτικής προσωπικότητας. Το αν όντως τα έχει, το ξέρεις καλύτερα από εμένα, ειδικά αν είσαι υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, το μπλε συμβολίζει την έμπνευση, την αφοσίωση, την ειρήνη και την ηρεμία κι επομένως είναι το άριστο χρώμα που διευκολύνει την χαλάρωση. Θεωρείται ότι είναι το χρώμα που συντελεί περισσότερο απ’ οποιοδήποτε άλλο, για ένα καλό νυκτερινό ύπνο, δεδομένου ότι δημιουργεί την αίσθηση του διαστήματος και της επιβράδυνσης των κινήσεων, και λόγω αυτών των χαρακτηριστικών θεωρείται ότι είναι ένα ψυχρό χρώμα.
Το ότι η κυβέρνηση ψάχνει εναγώνια τρόπους να σε πιάσει στον ύπνο για να περάσει μέτρα με τα οποία εν ψυχρώ και εν μια νυκτί σε πτωχεύει τουλάχιστον κατά 30% το έχεις καταλάβει όσο υπνωτισμένος κι αν νιώθεις, ακούγοντας Στραβελάκη ή Μανώλη Καψή στο ΜEGάλο δελτίο (Τύπου του Πασοκ). Το πόσο αυτά τα μέτρα θα φέρουν κοινωνική ειρήνη και ηρεμία στην χώρα, θα το δεις στο προσεχές μέλλον. Όσο για το αν είναι εμπνευσμένα, κατηγορηματικά σου λέγω πως δεν είναι, αφού εξάλλου και οι μετροφόροι δεν ισχυρίστηκαν ποτέ κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν ξεστόμισαν ότι οι προτάσεις και τα μέτρα που φέρουν είναι καινοτόμα και ριζοσπαστικά. Το πόσο αφοσιωμένα είναι στον στόχο της κοινωνικής ευημερίας και ισότητας, επίσης το ξέρεις καλύτερα από εμένα, ειδικά αν είσαι υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο, το μπλε, υποδηλώνει εσωτερική δύναμη, πνευματικότητα, αίσθηση δικαιοσύνης, νοσταλγία, ονειροπόληση, ψυχραιμία και πραότητα. Μια εσωτερική δύναμη που θα αναγκαστείς να ανακαλύψεις (αν δεν την έχεις ήδη συναντήσει) στην δύσκολη νέα εποχή που διανύει η χώρα. Μια εποχή που το αίσθημα δικαιοσύνης καταπνίγεται κάπου ανάμεσα σε φωνασκίες για υπέρογκες αμοιβές συνδικαλιστών και golden boys, μεταξύ του γκρεμού της χρεοκοπίας και του ρέματος της αναγκαιότητας για περικοπές. Περικοπές που αποφασίζονται άμετρα και αλόγιστα, με παντελή έλλειψη πνευματικότητας, με ελλιπές σχέδιο και κύριο αποτέλεσμα η νοσταλγία και η ονειροπόληση να είναι οι τελευταίες νησίδες ψυχραιμίας και πραότητας.
Χρώμα της πνευματικής έρευνας το μπλε, όπως εκφράζεται μέσα από την επιστήμη, την φιλοσοφία και την θρησκεία. Ευνοεί την λογική και την διαίσθηση συνδυαζόμενες με την πειθαρχία, την εργατικότητα και την δημιουργικότητα ενώ εκφράζει τις έμφυτες δημιουργικές και καταστροφικές δυνάμεις. Και ίσως είναι αυτή η συνταγή διάσωσης από τη λαίλαπα της καθεστωτικής κρίσης και από το τσουνάμι της εξωγενούς επιβεβλημένης υποτίμησης μισθών (αλλά δυστυχώς όχι τιμών).
Όπως τόσο εκφρασμένα στο έδωσε ο Ελύτης, τούτο το χρώμα χρεώνεται στη θάλασσα και στον ουρανό, το υγρό και το αέρινο στοιχείο που γενικότερα, έχει την ιδιότητα να ηρεμεί και να χαλαρώνει. Αντιπροσωπεύει, τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον άνθρωπο, τον νόμο της αλλαγής και της ανάπτυξης.  

Είθε αυτό το χρώμα -έστω και αν στη γραβάτα του πρωθυπουργού σου χάνει εκ θέσεως τον συμβολισμό του- να βοηθήσει ημάς να χαλαρώνουμε στη διαδικασία ριζικής αλλαγής του μεταβολισμού και του ανατολίτικου τρόπου ζωής. Της δανεικής ζωής, με τα δανεικά λεφτά, που συμβαδίζει νομοτελιακά με αρνητικούς ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης.
Αρνητικά, το μπλε συμβολίζει την στασιμότητα, την πνευματική κούραση και τον μόχθο χωρίς αποτέλεσμα.
Τους κινδύνους δηλαδή που αντιμετωπίζουν οι νέες θυσίες που καλείσαι να κάνεις.
Χρώμα που ευνοεί την ηθική και την τίμια αντιμετώπιση των προβλημάτων επιβίωσης, ενώ εκφράζει την σοβαρότητα, την ευθύνη, την εμπιστοσύνη, την εξουσία αλλά και... την μελαγχολία. Εκφράζει δηλαδή τη σύγχρονη πάθηση που μαστίζει τόσο τους εν Ελλάδι κατοίκους, όσο και τους οικουμενικούς συγκατοίκους.
Το μπλε συμβολίζει την αγνότητα, την αγάπη και την πίστη, που δίχως αυτή δεν σώζεσαι από το όποιο δοινό και δεν προχωράς βήμα στον όποιο ανηφορικό διάβα.
Συμβολίζει το κρύο, αλλά και την καθαρότητα της ψυχής. Δροσίζει και ηρεμεί, είναι το χρώμα του διαλογισμού και της περισυλλογής. Είναι το χρώμα της σοφίας και της εσωτερικής αρμονίας. Αυτής που ενίοτε έχεις, αλλά οι διαφέντες σου μοιάζουν να μην έχουν.
Και ενώ το κρύο άρχισε, "καλές γιορτές" κανείς ακόμα δεν μπόρεσε να σου ευχηθεί...

6 σχόλια

  1. Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο σου ήταν απολαυστικό και θα μπορούσε να ονομαστεί "Η ελεγεία του μπλε"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΠΑΓΙΩΤΗ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΧΤΥΠΑΣ ΣΤΟ ΨΑΧΝΟ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΛΛΑ ΕΒΑΛΕΣ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟ,ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ,ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΣΦΑΛΕΙ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ ΤΟΥ,ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΝΤΑ ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ .Η ΦΡΑΣΗ ,ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ,ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΗ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ.ΑΛΛΑ ΠΟΥ,ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΕΤΣΙΑΣ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΟΥΣ ΚΑΝΕΝΟΣ.ΓΕΟΜΑΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΣΤΑ 6ΜΗΝΑ ΕΒΓΑΛΕ ΤΗΝ ΜΩΒ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΜΠΛΕ,ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΑΛΑΚΡΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ‘Εχετε αλήθεια συνειδητοποιήσει ποιοι μας κυβερνάνε ;

    1. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου είναι εξωκοινοβουλευτικός. Θα πείτε ήταν ευρωβουλευτής και παραιτήθηκε, αλλά και ως ευρωβουλευτής, διορισμένος ήταν.
    2. Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας, είναι επίσης εξωκοινοβουλευτικός.
    3. Η Υπουργός Περιβάλλοντος κας Μπιρμπίλη, ομοίως.
    4. Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης, ωσαύτως
    5. Ο πρώτος τη τάξη Υπουργός κ. Ραγκούσης, διορίστηκε από τον κ. Παπανδρέου επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
    6. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, είναι επίσης διορισμένος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

    Ποιο είναι το κοινό γνώρισμα όλων αυτών;

    Πρώτον: όλοι είναι προσωπικοί φίλοι του κ. Παπανδρέου!

    Δεύτερον: ουδείς εξ αυτών είναι εκλεγμένος απ΄ ευθείας από τον ελληνικό λαό!

    Δηλαδή, όλοι είναι διορισμένοι!

    Δεν θυμάμαι άλλον πρωθυπουργό να κυβερνά την Ελλάδα με μια παρέα φίλων του!

    Ναι μας κυβερνουν γενικοτερα οι φιλοι του Πρωθυπουργου.
    Οι αναφερομενοι“κυβερνουσαν”εως της 9 Μαιου.
    Εκ τοτε, ανελαβαν οι καλυτεροι φιλοι του Πρωθυπουργου.
    Οι προερχομενοι εκ της Εσπεριας.
    Αυτους που εμπιστευεται πολυ περισσοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΜΩΒ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΦΟΡΑΝΕ ΑΥΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
    ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ.
    ΠΑΡΤΕ ΤΟΝ ΡΕ ΣΤΟΝ ΗΛΠΑΠ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΓΟΜΑΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση