GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΗΛΕΙΑ «Πνίγηκαν» τα χωράφια και οι καλλιέργειες στην Αμαλιάδα

Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκε χθες τα ξημερώματα η ευρύτερη περιοχή του Κοροίβου με τους παραγωγούς να μετρούν ακόμα τις...



Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκε χθες τα ξημερώματα η ευρύτερη περιοχή του Κοροίβου με τους παραγωγούς να μετρούν ακόμα τις
πληγές τους. Τα προβλήματα που δημιούργησε η καταρρακτώδης βροχή επιδεινώθηκαν από την σφοδρή χαλαζόπτωση νωρίς τα ξημερώματα. Το φως της ημέρας βρήκε ολόκληρες καλλιέργειες, χωράφια και στάβλους βυθισμένα στο νερό, με τους παραγωγούς να επιρρίπτουν ευθύνες στα ακαθάριστα κανάλια του ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ που δεν μπόρεσαν να «διώξουν» τον τεράσιο όγκο των νερών!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην καλλιέργεια της πατάτας καθώς εκατοντάδες στρέμματα παρέμεναν βυθισμένα στο νερό. «Πνιγμένα» ωστόσο στα νερά της βροχής παρέμεναν και δεκάδες στρέμματα με καλλιέργειες ελιάς, εσπεριδοειδών κ.α. με τη σφοδρή χαλαζόπτωση, νωρίς τα ξημερώματα, να τους δίνει τη χαριστική βολή.

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χρήστος Κάνδυλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε σφοδρή κακοκαιρία όλη τη νύχτα και μεγάλη χαλαζόπτωση. Είναι ακαθάριστα όλα τα αποστραγγιστικά κανάλια και του ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ. Αν και έχουν γίνει αιτήσεις από τον πρόεδρο δεν έχουν καθαρίσει πουθενά παρά μόνο 300 μέτρα παρακάτω και τα υπόλοιπα είναι ακαθάριστα. Αυτό το σημείο το ξέρουν οι κύριοι ότι πάντα πλημμυρίζει και το νερό περνά πάνω από την άσφαλτο. Είχα πατάτα πέρυσι 14 στρέμματα σε αυτό το σημείο και δεν την έβγαλα καθόλου. Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι, μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Οι μεν του ΤΟΕΒ και του ΓΕΟΒ θέλουν να παίρνουν μόνο τα χρήματα και δεν έχουν ρίξει ποτέ ένα χαλίκι».

Ένας ακόμα παραγωγός, ο κ. Γιάννης Γκρίτζαλης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Απόψε το βράδυ είχαμε σφοδρή χαλαζόπτωση και βροχή από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι το πρωί. Έχουν γίνει σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες, έχουμε πλημμύρες γιατί τα αποστραγγιστικά είναι ακαθάριστα. Ένα κανάλι είναι όλο και όλο και αυτό δεν το έχουν καθαρίσει. Εγώ προσωπικά έχω κάνει αιτήσεις για να καθαρίσουν τα χωράφια μου και δεν έχουν έρθει πουθενά. Υπάρχουν ζημιές σε πατάτες, κηπευτικά, ελιές, εσπεριδοειδή σε όλα. Και ακόμα η ζημιά δεν έχει φανεί, θα δείξει σε 5 μέρες μια εβδομάδα. Ο ΕΛΓΑ μας έχει εγκαταλείψει, δεν φαίνεται πουθενά. Πρέπει να έρθουν, να δουν, να καταγράψουν τις ζημιές. Μας έχουν εγκαταλείψει όλοι δεν τους ενδιαφέρει τίποτα».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Κολλιόπουλος είπε: «Είμαι παραγωγός πατάτας και οι καταστροφές είναι μεγάλες. Βρέχει ασταμάτητα από τη νύχτα και είχαμε και χαλάζι τις πρωινές ώρες. Όλα τα κανάλια είναι ακαθάριστα, μας πηγαίνουν στα Δικαστήρια ο ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ, πληρώνουμε και είναι όλα ακαθάριστα. Πέρυσι – πρόπερσι είχαν την δικαιολογία ότι δεν είχαν μηχανήματα, φέτος έχουν μηχανήματα αλλά δεν έχουν πετρέλαιο. Εμείς τώρα τι κάνουμε; Έχω 50 – 60 στρέμματα πατάτες και είναι μέσα στο νερό. Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η καλλιέργεια της πατάτας έχει κόστος 600 – 700 ευρώ το στρέμμα. Όταν θα σταματήσει η ζημιά θα πρέπει να μπούμε μέσα να ραντίσουμε. Είναι τεράστιο το κόστος και πληρώνουμε και τον ΕΛΓΑ. Και αν δεν πληρώσουμε πέφτουν τα χρέη στην εφορία».

Τέλος ένας ακόμα κάτοικος της περιοχής, ο κ. Κώστας Πετρόπουλος είπε στην εφ. «Πατρίς: «Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Δεν είναι μόνο ότι έβρεχε όλο το βράδυ, αλλά τα ξημερώματα είχαμε και σφοδρή χαλαζόπτωση. Τα κανάλια είναι ακαθάριστα, τα νερά δεν είχαν από πού να φύγουν και πνίγηκε όλο το χωριό. Οι καταστροφές σε όλες τις καλλιέργειες είναι μεγάλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση