GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εξήντα φορές το Mall η δόμηση στο Ελληνικό

Eπιφάνεια ίση 60 φορές με το Mall προβλέπεται καταλάβουν οι οικιστικές, εμπορικές και άλλες τουριστικές αναπτύξεις που σχεδιάζει το ΤΑΙ...

Eπιφάνεια ίση 60 φορές με το Mall προβλέπεται καταλάβουν οι οικιστικές, εμπορικές και άλλες τουριστικές αναπτύξεις που σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό, με την προβλεπόμενη δόμηση να φτάνει τα 3,7 εκατομμύρια τ.μ.

Πρόκειται για χρήσεις παντός είδους από ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, γήπεδα γκολφ, εμπορικά κέντρα και λιμενικές εγκαταστάσεις, μέχρι καζίνο, προσχώσεις στην θάλασσα και τεχνητά νησιά, κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και δημιουργία τεράστιων υποδομών όπως αυτοκινητόδρομοι και σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας που θα υποστηρίξουν τα σχέδια των επίδοξων επενδυτών.

Αυτά και άλλα πολλά αποτελούν το νερό που ξεχειλίζει στο ποτήρι για τους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης που συνεχίζουν να εναντιώνονται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης, οργανώνοντας ημερίδα αφιερωμένη στο παρόν και το μέλλον του πρώην αεροδρόμιο και της ακτής του Αγίου Κοσμά, με στόχο να αναδειχθούν οι νομικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις τόσο της πώλησης του Ελληνικού, όσο και ενός εναλλακτικού σχεδίου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου για την πρωτεύουσα.

Οι πρωτοβουλίες των τοπικών αρχών έρχονται σε μια περίοδο που κορυφώνονται τα σενάρια για παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών (Kατάρ, Lamda Development, London Regional Properties και Ισραηλινή Elbit) και που αμφισβητείται ανοιχτά εάν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση των προσφορών που είναι ο προσεχής Ιούλιος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να τηρηθεί η προθεσμία όταν όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων έχει πάει πίσω.

Ο δήμος Ελληνικού διεκδικεί συστηματικά τα τελευταία δέκα χρόνια τη δημιουργία δημόσιου και κοινόχρηστου μητροπολιτικού πάρκου, υψηλού πρασίνου, με ήπιες χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού, έρευνας και άλλων κοινωφελών εξυπηρετήσεων, σύμφωνα με την πρόταση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής, τα σχέδια του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων στηρίζονται στην άποψη ότι η πώληση και οικοδόμηση του Ελληνικού θα φέρει χρήματα στη χώρα, θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια, σημειώνουν, είναι ότι η έκταση αναμένεται να πουληθεί έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, τα χρήματα από την πώλησή της προορίζονται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και το ελληνικό δημόσιο θα επωμιστεί το τεράστιο κόστος δημιουργίας οδικών υποδομών, κοινωφελών δικτύων και μετεγκατάστασης υφιστάμενων χρήσεων που αποτελούν προϋπόθεση για το σχέδιο.

Αμφισβητούν και τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι επισφαλείς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με εξευτελιστικές αμοιβές, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να προκληθεί απώλεια θέσεων στους μικροεπαγγελματίες της περιοχής, αλλά και όλης της Αθήνας λόγω αυξημένου ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση