GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tι πρέπει να γίνει;...

Του Νίκου Κοτζιά Οι καιροί αλλάζουν . Υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κατάσταση πρέπει να α...

Του Νίκου Κοτζιά

Οι καιροί αλλάζουν. Υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση από τις δυνάμεις του Κόμματος του Μνημονίου. Η κατάσταση πρέπει να αντιστραφεί. Οι λύσεις που υπήρχαν για στους καιρούς που φεύγουν δεν είναι ούτε άμεσες, ούτε επαρκείς. Εκείνο δε που επείγει για να αναστραφεί αυτή η πορεία είναι α) η εκτός του ΠΑΣΟΚ ενότητα της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης. Β) Η συνεργασία και συμπόρευση της με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας. Η προώθηση, τέλος, γ) μιας μεγάλη ομπρέλας αντίστασης με όλους όσους...
 εναντιώνονται από τη σκοπιά της κοινωνίας και της πατρίδας στα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
Το τριπλό αυτό καθήκον πρέπει να αποβλέπει καταρχάς στην αποκάλυψη στα μάτια του λαού του τι πραγματικά διαδραματίζεται. Να αποβλέπει ακόμα περισσότερο στην αντίσταση έναντι πολιτικών και δυνάμεων που «κουρεύουν» την κυριαρχία της χώρας και των δημοκρατικών θεσμών. Που επιβάλλουν μια άγρια ανακατανομή κοινωνικού πλούτου. Που αρνούνται να υπερασπιστούν στις διαπραγματεύσεις τα συμφέροντα των ελλήνων, ενώ επιβάλλουν τις απαιτήσεις της τρόικας ως μονόδρομο.
Ακόμα περισσότερο, απαιτείται οι δυνάμεις που επιθυμούν μια Νέα Ελλάδα, να συμπορευτούν όχι μόνο στα πεδία της αντίστασης και αλληλεγγύης, αλλά και αυτό είναι το κύριο καθήκον σήμερα, στην υλοποίηση μιας διαφορετικής πολιτικής στρατηγικής. Προς το σκοπό αυτό, όπως εξάλλου προτείνει και η «Ενωτική Κίνηση» στην οποία συμμετέχω, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό, προοδευτικό-δημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα προκύψει μέσα από τον πλούτο των ιδεών αυτών των χώρων, τον δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο ανάμεσά τους. Η διαμόρφωσή του μπορεί να αποτελέσει την απόδειξη ότι υπάρχουν όχι μόνο εναλλακτικές δυνατότητες έναντι του «σήμερα», αλλά και επάρκεια ικανοτήτων στο αντιμνημονιακό μέτωπο.
Είμαι της γνώμης ότι ενώ ένα εναλλακτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο, από μόνο του δεν αρκεί για να πειστούν οι άνθρωποι της καθημερινότητας που διαθέτουν αυτό που ο Γκράμσι ονόμασε «κοινό νου». Μαζί με ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτείται η διαμόρφωση ενός πλέγματος προτάσεων άμεσων μέτρων που μια προοδευτική συμμαχία αριστερών-δημοκρατικών δυνάμεων θα δεσμευτεί ότι θα φέρει στη βουλή, άμεσα μετά τις εκλογές και μάλιστα με τη μορφή νόμων. Που θα είναι νομοσχέδια με όριο κατάθεσης τους τις δύο πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του νέου κοινοβουλίου. Μάλιστα, αν η αριστερά συμμετέχει στη κυβέρνηση η προεκλογική δημόσια δέσμευση θα σημαίνει πρακτικά, την άμεση ψήφιση τους.
Η πρόταση στρατηγικής που κάνω είναι μια «δεσμευτική μέθοδος». Με την άμεση υλοποίησή της, οι δημοκρατικές και αριστερές δυνάμεις θα αποδείξουν έμπρακτα ότι αυτό που λένε το εννοούν. Ταυτόχρονα με την υλοποίηση των επιμέρους δεσμεύσεων εντός δύο εβδομάδων, θα πείσουν πιο εύκολα για το τι εννοούν μακρόχρονα. Ενδεικτικά, σε αυτά τα προτεινόμενα «άμεσα μέτρα» μπορούν να συμπεριληφθούν ένα πλέγμα πολιτικής διασφάλισης της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικονομικής ανάπτυξης, του δημοκρατισμού και του πατριωτισμού. Πιο συγκεκριμένα και ενδεικτικά:
1. Μέτρα εκδημοκρατισμού, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, εισαγωγής στοιχείων άμεσης δημοκρατίας, πριν από όλα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας και περιορισμού των εδρών στην βουλή.
2. Επανασύσταση του κοινωνικού κράτους και αποκατάσταση των θεμελιακών λειτουργιών του.
3. Άνοιγμα της διαδικασίας για μια δημοκρατική αναθεώρηση ενός καινούργιου προοδευτικού Συντάγματος.
4. Δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα.
5. Καθιέρωση της Ελληνικής ΑΟΖ
6. Διαγραφή του παράνομου χρέους, κατάργηση παράνομων δανειακών συμβάσεων, επαναδιαπραγμάτευση νόμιμων συμφωνιών.
7. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με διασφάλιση της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου. Άμεση εξασφάλιση διατροφικής και φαρμακευτικής αυτάρκειας.
8.Ενίσχυση υλικοτεχνική και νέοι νόμοι για την παιδεία και την Έρευνα.

15 σχόλια

  1. Παρτε να εχετε
    http://www.youtube.com/watch?v=GxQ2YBEK474&feature=g-all-u&context=G284c371FAAAAAAAAAAA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κότζιά άτε από δω με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης. Όλοι οι αντιμνημονιακοί δεν είμαστε ίδιοι. Δεν έχουμε σε τίποτα να συμπράξουμε. Εμείς τα θέλουμε όλα θέλουμε την πλήρη ανατροπή του καπιταλισμού. Η ΟΛΑ Η ΤΙΠΟΤΑ. Πρέπει να πάμε τα πράγματα ως το τέλος.

    Δεν έχουμε καμία σχέση με τους ρεφόρμες που μόλις βελτιωθεί λίγο η κατάσταση θα κάνουν πίσω. Δε θέλουμε να πάρουμε πάλι μερικά ψίχουλα γιατί οι πλούσιοι θα κάνουν την ανάγκη φιλότιμο υπό το φόβο των όπλων μας.Η σοσιαλδημοκρατία ελπίζω να πέθανε οριστικά στα μυαλά των ανθρώπων. α κατάλαβαν ότι ο καπιταλισμός δεν αλλάζει κι ότι όταν του το επιτρέπει ο συσχετισμός δυνάμεων τα θέλει όλα. Δε θέλει να δώσει ούτε τα ψίχουλα σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού δημιουργώντας εργατική αριστοκρατία.

    Άντε στο διάολο όλοι εσείς που τώρα θυμηθήκατε την ενότητα της αριστεράς ενώ τη διασπάσατε 500 φορές. Γιατί να δεχθώ ότι π.χ. ο Κουβέλης θέλει ενότητα όταν ο ίδιος δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να διασπάσει το ΣΥΡΙΖΑ όταν έχασε της εσωκομματικές;

    Εσύ που καοδήγησες απεργίες δε πουλήθηκες μετά για μια θέση στο πανεπιστήμιο κι ένα καλό μισθό? Ο Τσουκαλάς για μια εκπομπή? Όταν γινόσουν σύμβουλος του Γιωργάκη θέλεις να μου πεις ότι ο Γιωργάκη ήταν Δημοκρατικός και Ριζοσπάστης? Μόλις έγινε Πρωθυπουργός άλλαξε? Μπορώ να δεχτώ ότι έκανες καλή δουλειά στο Εξωτερικών αλλά πάντα στα πλαίσια του συστήματος. Για τη κυβέρνηση Σημίτη.

    Άντε που μας βγαίνεις με τίτλους που παραπέμπουν στο Λένιν βασιλικοτερος του βασιλέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένας ορθόδοξος αποκλείεται να είναι χριστιανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. KOΛΑΦΟΣ-ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ PSI!

    Παπαδήμος, Βενιζέλος και Καρατζαφέρης οδηγούν την Ελλάδα σε νέα Μικρασιατική Καταστροφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Κακαρατζα-φέρης όπου νά 'ναι την κάνει με μικρές κωλοτουμπίτσες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΝΕΑ

    η Αννα Διαμαντοπουλου μπροστα στο μεγαλυτερο σκανδαλο της καριερας της

    Ειχε καλεσει στην Βουλη την ανυπαρκτη - χωρις ΑΦΜ --Ελμε Προτυπων να εισηγηθει για τα Προτυπα Πειραματικα σχολεια!

    Η ΕΛΜΕ Προτύπων με Προεδρο την δεξια Παπατσιμπα Λαμπρινη που εκπροσωπεί μόνο δύο – τρία σχολεία από τα 45 Σχολεία!!!

    Είναι μια ΕΛΜΕ – σφραγίδα με ελάχιστα μέλη και από τα δύο – τρία αυτά Σχολεία, γιατί οι πιο πολλοί εκπαιδευτικοί απέχουν. Οι καταγγελίες λένε ότι η λεγόμενη ΕΛΜΕ Προτύπων εκπροσωπεί μόνο δύο – τρία Σχολεία.
    Η ΕΛΜΕ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΦΜ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!

    Το υπουργείο επέλεξε ως μοναδικό συνομιλητή την ΕΛΜΕ Προτύπων, μέλη της οποίας διόρισε και στην «Επιτροπή για την αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας των Πειραματικών Σχολείων της χώρας» (Φ.27/1546/165287/Γ1/29.12.
    2010 – οι 3 από τους 4 καθηγητές που διοριστηκα απο την Διαμαντοπουλου ανηκουν στην ανυπακη ΕΛΜΕ Προτυπων!!


    Ερχεται μεγαλο σκανδαλο!!

    Πασπίτες Παιδειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα αυγά και τα γιαούρτια χρειάζονται, γιατί δεν τους ξεβρακώνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΥΡΙΕ ΚΟΤΖΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
    ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΑΣ "Προς το σκοπό αυτό, όπως εξάλλου προτείνει και η «Ενωτική Κίνηση» στην οποία συμμετέχω, απαιτείται να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό, προοδευτικό-δημοκρατικό κυβερνητικό πρόγραμμα της ρεφορμιστικής και της ριζοσπαστικής αριστεράς. "
    ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΟ ΕΞΗΣ:
    ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΟΝΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ΄? ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ? ΣΑΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΙΔΕΑΤΕΣ ΣΑΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ".ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. AFTO POU PREPEI NA GINH :( PIPES EKSO APO THN VOULH )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε διαφωνώ με τον Κοτζιά. Τα στρατόπεδα είναι 2. Η' υπέρ, ή κατά του μνημονίου και της προδοσίας. Διαλέχτε. Σ' αυτούς που είναι κατά, και επιθυμούν τη λύτρωση, δεν απομένει καμιά ελπίδα παρα μόνον η συνεργασία όπως πολύ σωστά διακρίνει ο Γλέζος. Όχι η ενότητα. Δεν είναι δυνατόν να ενωθούν πολιτικά δυνάμεις που έχουν εκ διαμέτρου διαφοερικές θέσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, λέει. Και στην συνεργασία αυτή απέναντι στον κοινό σκοπό, τη λύτρωση της χώρας από τους τοκογλύφους και δοσίλογους, είναι αναγκαίες ΟΛΕΣ οι διαθέσιμες δυνάμεις. ΜΗΔΕΝΟΣ εξαιρουμένης. Διαφορετικά είμαστε χαμένοι. ΟΛΟΙ που δεν θέλουμε το μνημόνιο, που δεν θέλουμε το ξεπούλημα και θέλουμε μια χώρα να δουλεύει ρολόι, πρέπει να συνεργαστούμε για να το καταφέρουμε. Στον αγώνα αυτό έχουν θέση ΟΛΟΙ, ακόμα κι αυτοί που κάποτε ψήφισαν το μνημόνιο. Έτσι είπε ο Γλέζος στο Ηράκλειο, για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον φίλησε στο μέτωπο, όταν κάποιοι δυσανασχέτησαν που τον είδαν στη συγκέντρωση των Πολιτών κατά του Χρέους http://politeskatatouxreous.blogspot.com/2011/11/blog-post_4706.html

    Αν αποδειχτούν και δεύτερη φορά σκάρτοι, πίσσα και πούπουλα. Δεν θα καταφέρουν πολλά πάντως αν μας βρούν ΟΛΟΥΣ μαζι απέναντί τους σ'αυτό τον αγώνα

    LiMuBai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπαρχει και 4η λυση σκατομαλακα.
    Ενας αειμνηστος παπαδοπουλος η οπως αλλιως να λεγεται.

    Που θα συλλαβει και εκτελεσει ΑΜΕΣΑ ολοκληρη την αλητοσυμμορια πασοκ.
    Απο το 1981 και μετα ..
    Ειναι και η μουτσουνα σου μεσα ,λασπιά βλαχαδερο..

    Αυτο περαν απο την καθαρση της βρωμιας θα εχει και ακρως ευεργετικα αποτελεσματα.
    Να φερ ειπειν το απεχθες κητος τουρκογλου-μπενιζελ δηλωσε οτι εχει καταθεσεις ,μετρητα δηλαδη 2.700.000 ευρω!!

    Αν λοιπον εκτελεσθουν 2.000 σκυλια της αλητοσυμμοριας πασοκ και δημευτουν 2000 Χ 2.700.000 ευρω = 5.5 δις ευρω~!!~
    Τα παιρουμε και λεμε στην Ε.Ε και στη Λαγκαρτ και στο ΔοΝηΤη:
    Αντε γαμηθειτε τωρα πουστηδες και πουτανες..
    Δεν σας εχουμε αναγκη κουφαλες!!

    Τι λετε φιλοι μου??
    Συμφωνειτε μαζι μου??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Π. Καψής: "Πάρε ό,τι θέλεις δοσατζή ..."

    Σε ένα μίγμα άκρατης κινδυνολογίας και απεικόνισης των προθέσεων της εθελόδουλης ντόπιας αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού μας σέρβιρε ότι «ξεπουλάμε χώρα και λαό», γαρνιρισμένο με … καταστροφές και συμφωρές αν δεν υλοποιηθούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου.

    Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
    Ν. Χατζηνικολάου: Τώρα, οι δηλώσεις σας περί «κόκκινων γραμμών» που αφορούν τη δανειακή σύμβαση , έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, με την έννοια ότι θεωρούν πολλές πλευρές ότι μονίμως επισημαίνουμε ποιες «κόκκινες γραμμές» μας βάζουν οι απέναντι, δηλαδή οι δανειστές και οι ίδιοι δεν βάζουμε «κόκκινες γραμμές».

    Π. Καψής: Νομίζω ότι το να διακηρύσσουμε «κόκκινες γραμμές», είναι δευτερεύον. Το ουσιαστικό είναι να κάνουμε μια σοβαρή και ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο παρά πέντε της δανειακής σύμβασης. Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα μπροστά μας, το οποίο έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσουμε. Έχουμε τεράστια προβλήματα, τα ξέρουμε και πρέπει να βρούμε λύσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Το να μιλούμε για «κόκκινες γραμμές» μόνο και μόνο για να υπάρξουν κάποιες εντυπώσεις, δεν έχει κανένα νόημα.

    Σε απλά ελληνικά αυτό μεταφράζεται ότι η δοτή ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκτελεστικό όργανο των ξένων και ντόπιων δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους.

    Συμπλήρωσε επίσης ο Π. Καψής: «Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε έναν αγώνα δρόμου να κλείσουμε αυτή τη δανειακή σύμβαση που είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία. Θα κλείσει με τη στήριξη και των τριών κομμάτων - που νομίζω ότι αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση».

    Σίγουρα «όρος επιβίωσης για την οικονομία» όπως την εννοεί το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης είναι να σφαγιαστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, να υπάρξουν μισθοί πείνας, συντάξεις-φιλοδωρήματα για να μπορούν απρόσκοπτα να κερδοσκοπούν οι καπιταλιστές και τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης να φορτωθούν ολοκληρωτικά στα λαϊκά στρώματα.

    Δεν μπορούσε φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μην επισύρει και τον «μπαμπούλα» για να αποδεχθεί τον σφαγιασμό του ο ελληνικός λαός. Δεχτείτε αδιαμαρτύρητα απολύσεις, κατεδάφιση κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους που απέμεινε, μείωση μισθών και συντάξεων γιατί διαφορετικά «εάν δεν γίνουμε ανταγωνιστικοί και αν δεν κλείσουμε τη συμφωνία, τότε θα πάμε στους μισθούς της Βουλγαρίας», όπως μας είπε.

    Αξιος ο μισθός του, αλλά το «λύκος στα πρόβατα» αρχίζει πια να μην λειτουργεί όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο δεξιός και ο αριστερός...
    Ορολογίες στην πολιτική χωρίς περιεχόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κοτζιά,

    εκτός απο τα 8 που εγραψες και συμφώνησε το συναφι σου,

    υπάρχει και...

    9. Αμεση απολυση 100.000 εκπαιδευτικών και επαναπροσληψη 50.000 με κριτηρια που ισχύουν σε πολιτιμενες χώρες του Δ. κόσμου.

    Αμεση απολυση 50.000 αστυνομικών και οσοι πολιτικοι δημοσιογραφοι επιχειρηματιες και μαφιοζοι χρειάζονται αστυνόμευση, να πληρώσουν ιδιωτική αστυνομια απο την τσέπη τους.

    Αμεση απολυση 80.000 παπάδων, και οι πιστοι Χριστιανοι θα αναλαβουν την συντήρησή των.

    Αμεση τακτοποιηση των εκρεμοτήτων με Τουρκία ωστε να αποδεσμευτουν οι ενοπλες δυναμεις απο εξοδα προσωπικο και εξοπλισμούς.

    Αμεση απελευθερωση ολων των κλειστων επαγγελματων, ταξί φαρμακεια συμβολαιογράφοι δικηγόροι.

    Αμεσο κλεισιμο των μισών πρεσβειών και προξενείων.

    Μειωση των βολευτών σε 100, και των υπαλληλων της βουλής σε 300.

    Μείωση των μισθών και συντάξεων βουλευτών και υπουργών στα 2500 ευρώ και μειωση των κομματικών χορηγειών κατα 70%.

    Θητείες βουλευτές εως 2.

    Αυτά για τώρα "αριστερέ" Κοτζιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πιό πολύ συμφωνώ με τον 3:04
    αλλά χωρίς τα 'αριστερέ-δεξιέ-φασίστα-χουντικέ-δοσίλογε-μαλάκα'. Αυτά γι αργότερα, αφού καταφέρουμε αυτά που λες

    LiMuBai

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση