GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το δίλημμα της Αντιγόνης στη Γλυφάδα και ο Διόνυσος...

Ο Τάφος του Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Στην πιο φημισμένη και πολυπαιγμένη παγκοσμίως τραγωδία τ...

Ο Τάφος του Σοφοκλή στη Βαρυμπόμπη
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Στην πιο φημισμένη και πολυπαιγμένη
παγκοσμίως τραγωδία του Σοφοκλή, στην Αντιγόνη, το κύριο θέμα ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στο νόμο του Θεού και στο νόμο της Πολιτείας ή ανάμεσα στο Εθιμικό-Παραδοσιακό Δίκαιο και στο Θετό Δίκαιο.
Στην περίπτωση της σύγκρουσης της Αντιγόνης με τον Κρέοντα για την απαγόρευση της ταφής του αδερφού της, ο λαός της Θήβας και ο πιο ανθρώπινος και πιο αγαπητός θεός του λαού, ο Διόνυσος*, ήταν με το μέρος της Αντιγόνης. Ηταν με το μέρος της, γιατί πίστευαν πως οι εθιμικοί κανόνες, που γεννήθηκαν μέσα από τις αρχέγονες ανάγκες των ανθρώπων για την άμεση επίλυση πρακτικών ζητημάτων, που αφορούν στη ζωή τους, έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από κανόνες που θεσπίστηκαν από μια απρόσωπη και αποκομμένη από το λαό εξουσία.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση του δικαιώματος ταφής των νεκρών, σε όλο τον κόσμο, αλλά ειδικότερα στη χώρα μας, υπάρχουν άγραφοι νόμοι που τηρούνται εδώ και χιλιετηρίδες. Οι νεκροί θεωρούνται σχεδόν ιερά πρόσωπα και η ταφή τους θεϊκή εντολή. Οποιος δε σέβεται τους νεκρούς δεν μπορεί να...
 σεβαστεί τίποτα. Ακραίο παράδειγμα της ιερότητας των νεκρών ήταν η θανατική ποινή των δέκα νικηφόρων στρατηγών στη ναυμαχία των Αργινουσσών, γιατί λόγω θαλασσοταραχής δεν περισυνέλεξαν τα πτώματα των νεκρών ώστε να ταφούν όπως τους αξίζει.
Ολοι γνωρίζουμε πως θεσπίζονται και πως εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης και το πώς τιμά η σύγχρονη ελληνική πολιτεία τους νεκρούς της. Ο ρημαγμένος τάφος του μεγάλου τραγωδού της ανθρωπότητας, του Σοφοκλή και ο τύμβο-σκουπιδότοπος των Σαλαμινομάχων στη Σαλαμίνα, είναι αρκετά δείγματα αδιαφορίας της νεοελληνικής πολιτείας και δικαιολογούν απόλυτα τις ενέργειες του Δημάρχου Γλυφάδας, που δεν χρειάζεται να απολογηθεί σε κανέναν πλην εκείνων που τον επέλεξαν.
Για τις δηλώσεις των δημοσιογράφων και των υπαλλήλων του υπουργείου, πως δήθεν κατανοούν το πρόβλημα των κατοίκων της Γλυφάδας, αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν την αυθαιρεσία, τους ταιριάζει η απάντηση της Αντιγόνης στη διστακτική αδερφή της Ισμήνη «δεν μπορώ να αγαπήσω ανθρώπους που αγαπάνε μόνο με λόγια».

* Παρότι δεν έχω πολλά πάρε-δώσε με την Εκκλησία, οφείλω να αναγνωρίσω, πως ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, τιμά το όνομα εκείνου, που λόγω της ελληνικής παιδείας του έδωσε μια χροιά ελληνισμού στο Χριστιανισμό. Οποιος τον γνωρίσει θα δει στο πρόσωπό του έναν χαρωπό ενσαρκωμένο Διόνυσο..

1 σχόλιο

  1. ΑΡΙΣΤΑ .ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΕΙΡΜΟ ΣΑΣ.Ο ΗΘΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΑΡΑ ΘΕΙΚΟΣ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση