GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Θύμα» των νέων τεστ αντοχής η Alpha Bank;..

Από το  badmoney.gr Μόλις πριν από ένα μήνα , η Morgan Stanley επισήμαινε ότι η Alpha Bank ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζ...

Από το badmoney.gr

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Morgan Stanley επισήμαινε ότι η Alpha Bank ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές τράπεζες που πέρασαν με χαμηλή βαθμολογία τα περσινά τεστ αντοχής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα χρόνου να ζητήσει η τράπεζα τον... οβολό των μετόχων της. Πριν στεγνώσει το μελάνι των νέων ευρωπαϊκών τεστ αντοχής, το αποτέλεσμα των οποίων θα ανακοινωθεί μέσα στον Ιούνιο, η «προφητεία» της αμερικανικής τράπεζες δικαιώθηκε.
Την περασμένη Παρασκευή, η Alpha ανακοίνωσε ότι...
αρχίζει προετοιμασία για διπλή ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης: με ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές, το οποίο θα καλυφθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων από τα δικαιώματα συμμετοχής τους, και με έκδοση μετοχών υπέρ των παλαιών μετόχων. Η χρηματιστηριακή θυγατρική της Eurobank υπολογίζει ότι με το μετατρέψιμο ομολογιακό η Alpha θα αντλήσει μέχρι 350 εκατ. ευρώ και με την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών από τους παλαιούς μετόχους μέχρι 2,5 δισ. ευρώ (το πιθανότερο είναι ότι το ποσό τελικά δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ).
Η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να ζητήσει μια τράπεζα νέα κεφάλαια από τους μετόχους της. Από την εποχή που η μετοχή της Alpha έκλεινε στα 5,4 ευρώ, μετά την υποβολή πρότασης για «γάμο» από την Εθνική έχουν περάσει μόνο τρεις μήνες, αλλά στο χρηματιστηριακό ταμπλό μοιάζει σαν να έχουν περάσει χρόνια. Η μετοχή της Alpha, ακόμη και μετά τη χθεσινή «εκτίναξη», κατά 8,59%, βρίσκεται στα 3,16 ευρώ, δηλαδή περίπου 40% χαμηλότερα. Η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλότερη ακόμη και από την ονομαστική τιμή (4,7 ευρώ), που είναι το ελάχιστο όριο για την τιμή έκδοσης νέων μετοχών, γι' αυτό και η Alpha θα προχωρήσει σε μείωση της ονομαστικής αξίας, πριν θέσει σε κίνηση το μηχανισμό της αύξησης κεφαλαίου.
Η διοίκηση της Alpha δεν έδωσε πολλές εξηγήσεις για την απόφασή της να ζητήσει νέα κεφάλαια σε τόσο δύσκολη συγκυρία. Το μόνο που διαφαίνεται από την ανακοίνωση των θεμάτων της γενικής συνέλευσης στις 21 Ιουνίου είναι ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να αποπληρώσει τα 940 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ως ενίσχυση κεφαλαίου από το Ελληνικό Δημόσιο.
Με τον ίδιο σκοπό, βέβαια, είχε προχωρήσει και το καλοκαίρι του 2009 σε αύξηση κεφαλαίου η Alpha, αλλά το Δημόσιο δεν έχει πάρει ακόμη πίσω τις ενισχύσεις του, γιατί, πολύ απλά, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει την απαιτούμενη βάσει του νόμου άδεια σε ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν τα κεφάλαια, αφού φοβάται ότι θα τα χρειασθούν για να καλύψουν ζημιές λόγω της κρίσης. Ούτε αυτή την φορά είναι πολύ πιθανό να δώσει η ΤτΕ έγκριση για επιστροφή κεφαλαίων, γι' αυτό και φαίνεται τουλάχιστον περίεργη η (υποτιθέμενη) βιασύνη της Alpha να μαζέψει μετρητά για να επιστρέψει τις ενισχύσεις στο Δημόσιο.
Τι κρύβει, λοιπόν, η βιασύνη της Alpha για άντληση νέων κεφαλαίων; Η απάντηση στο ερώτημα δίνεται με μια ανάγνωση της έκθεσης που είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη Απριλίου η Morgan Stanley:
 Από τις 22 τράπεζες που βρέθηκαν στα τεστ αντοχής του 2010 κοντά στο όριο της αποτυχίας, δηλαδή πέρασαν το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας του 6% με μικρή διαφορά, οι 17 έχουν ήδη κινηθεί για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση. Μόνο πέντε, μεταξύ των οποίων και η Alpha, δεν έχουν κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή ως τώρα, τόνιζε η Morgan Stanley.
 Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει καταστήσει σαφές ότι αυτή την φορά όσες τράπεζες βρεθούν κοντά στο ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν προληπτικά σε αυξήσεις κεφαλαίου, παρότι τυπικά δεν θα έχουν «κοπεί» στα τεστ. Επιπλέον, έχει ξεκαθαρίσει ότι στα φετινά τεστ αντοχής θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό των βασικών κεφαλαίων (Tier 1) τα υβριδικά κεφάλαια, ώστε να υπάρχει μια πιο «καθαρή» εικόνα των κεφαλαίων που πραγματικά μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα για την κάλυψη ζημιών.
 Αυτό το νέο στοιχείο των ελέγχων έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση της Alpha. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Morgan Stanley, εξετάζοντας έντεκα ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν περάσει τα τελευταία τεστ αντοχής του περασμένου καλοκαιριού με διαφορά 2-4% από το ελάχιστο αποδεκτό όριο κεφαλαιακής επάρκειας και αφαιρώντας από την κεφαλαιακή τους βάση τα υβριδικά κεφάλαια, προκύπτει ότι η Alpha είχε υψηλή συμμετοχή υβριδικών κεφαλαίων στην κεφαλαιακή βάση της. Στο ακραίο σενάριο των περσινών τεστ αντοχής η Alpha εμφάνισε Tier 1 ίσο με 8,2%. Όμως, επί συνόλου κεφαλαίων ύψους 4,045 δισ. ευρώ, τα 600 εκατ. ευρώ ήταν υβριδικά κεφάλαια. Αν αυτά αφαιρεθούν, τα κεφάλαια του Tier 1 μειώνονται σε 3,445 δισ. ευρώ και η επίδοση της τράπεζας στο ακραίο σενάριο των περσινών ελέγχων πέφτει στο 7%.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η Alpha Bank συγκεντρώνει πολύ αυξημένες πιθανότητες να βρεθεί στα φετινά τεστ αντοχής πολύ κοντά στο ελάχιστο όριο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα... χτυπούσε την πόρτα για να της υπενθυμίσει την υποχρέωσή της να αυξήσει προληπτικά τα κεφάλαιά της. Φαίνεται ότι πριν ακουσθεί αυτό το... χτύπημα, η διοίκηση της Alpha έσπευσε να δρομολογήσει τις διαδικασίες, παρότι όλα τα χρηματιστηριακά δεδομένα είναι αρνητικά και προδιαθέτουν για μια δύσκολη άσκηση συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων. Κατ' αυτή την έννοια, η Alpha φαίνεται ότι έπεσε «θύμα» των φετινών ευρωπαϊκών τεστ αντοχής, πριν ακόμη τα αποτελέσματά τους γνωστοποιηθούν...

5 σχόλια

  1. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ .
    ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .
    ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ,λίγα μέτρα από το ΣΚΑΙ είναι το ξενοδοχείο ΚΗΦΙΣΟΣ δίπλα στο ποτάμι θα γίνει ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ , θα έρθουν να μείνουν μόνιμα 500 καθάρματα και θα αρχίσουν το εθνικό τους σπορ
    Ληστείες ,δολοφονίες ,βιασμούς , θα γίνουμε ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ .ΖΗΤΟΥΜΕ από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , και γενικά τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΕΣ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΨΟΥΝ .
    ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ , στο ξενοδοχείο ΦΟΙΒΟΣ κοντά στο ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ με άλλα 500 καθάρματα ,αποβράσματα που θα αρχίσουν και αυτά τα καθάρματα ,αποβράσματα , ληστείες δολοφονίες βιασμούς .
    ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΟΛΑΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑ Ι ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ .
    Επίσης να βρουν τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και να τους πλακώσουν στο ξύλο το λιγότερο που μπορούν να κάνουν σε προδότες .
    Αντίσταση και αντίδραση τώρα να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι
    Διαφορετικά όλη η Αττική θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας .
    Επιτάχτηκαν όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής με της συμφωνία ιδιοκτητών και των φορέων του κράτους , και των δήμων.
    Τώρα κατά έγκυρες πληροφορίες
    Στα Ολυμπιακά ακίνητα που είναι στην παραλιακή δηλαδή στις περιοχές Νέου Φαλήρου Μοσχάτου Καλλιθέας Παλαιού Φαλήρου Άγιου Κοσμά και Γλυφάδας θα εγκαταστήσουν μετανάστες μέσα Σε κοντέινερς δηλαδή γίνουν παραγκούπολεις όπως βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ στις λατινοαμερικάνικες χώρες και θα έχουμε επίσης πολύ μεγάλη εγκληματικότητα, δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε .
    Δεν υπάρχει πολύς χρόνος τα περιθώρια λιγοστεύουν .
    ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν θέση στο δημόσιο μόνιμη
    Και ο Έλληνας γιατρός είναι άνεργος
    Ποιος ήταν ο υπουργός υγείας που το όνομα του αρχίζει από Α ..
    Που τους διόρισε;;;;;;;; ποιος ήταν τότε διοικητής του ΙΚΑ που το όνομα του αρχίζει από Β …;;;;;;
    Σε λίγο όλοι οι απομαγνητοφωνημένοι ερωτικοί διάλογοι και τα σεξουαλικά όργια που έγιναν μέσα στο γραφείο πριν την νομιμοποίηση αυτών στον αέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν θέση στο δημόσιο μόνιμη
    Και ο Έλληνας γιατρός είναι άνεργος
    Ποιος ήταν ο υπουργός υγείας που το όνομα του αρχίζει από Α ..
    Που τους διόρισε;;;;;;;; ποιος ήταν τότε διοικητής του ΙΚΑ που το όνομα του αρχίζει από Β …;;;;;;
    Σε λίγο όλοι οι απομαγνητοφωνημένοι ερωτικοί διάλογοι και τα σεξουαλικά όργια που έγιναν μέσα στο γραφείο πριν την νομιμοποίηση αυτών στον αέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1.ΟΟΟΕΥΡΩ (ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΩ) ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ- ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ . ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΚΟΠΤΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ , ΜΙΣΘΟΥΣ , ΚΟΙΝΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ .
    Ο κάθε μετανάστης η λαθρομετανάστης κοστίζει για τον Έλληνα φορολογούμενο 1.000 € τον μήνα .Αναλυτικά: νοσοκομειακά έξοδα, ιατρούς , φάρμακα, τροφή, στέγη, έξοδα λιμενικού, αστυνομίας, έξοδα δικαστικά - δικαστές, δικηγόρους , μεταφραστές , φυλακές, ασφαλιστικά δικαιώματα, συντάξεις, επιδόματα όπως επίδομα μοναξιάς 410 ευρώ , Δ.Ε.Η . , Ε.Υ.Δ.Α.Π., ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ (όλοι τους με ένα κινητό στο χέρι είναι, και σε καρτοτηλέφωνα σταθερά του Ο.Τ.Ε είναι και μιλάνε , ποιος πληρώνει ; ) ,
    Μ .Κ .Ο .κ. λ .π .
    Κάντε τον λογαριασμό μόνοι σας και θα καταλάβετε ότι τα ελλείμματα προέρχονται από αυτούς και χρεωνόμαστε με δάνεια από το εξωτερικό για να ταΐζουμε αυτούς.
    Και εμείς έχουμε και θα έχουμε και άλλες μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών για να τα δίνουμε σε αυτούς ( τους μετανάστες ) που βάσει σχεδίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να φέρει άλλους 10.000.000 μετανάστες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΝΕΡΟ Ο ΜΥΛΟΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΒΕΒΑΡΥΜΕΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ .ΧΩΡΙΑ ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ ΟΡΓΗΝ ΘΕΟΥ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση