GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το μέλλον της Ελλάδας...

Του Νίκου Κοτζιά Α. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε Μέσα στην κρίση πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα θέλαμε να ...

Του Νίκου Κοτζιά

Α. Οφείλουμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε
Μέσα στην κρίση πρέπει να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε πώς θα θέλαμε να είναι η Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Για το πώς θα γίνει δυνατό να μετατραπεί αυτό το «θέλουμε» σε πρακτική πολιτική. Λέγοντας «το τι θέλουμε» δεν αναφέρομαι σε «οράματα και μεγάλες κομματικές στρατηγικές», αλλά σε μια θεμελιακή στρατηγική επιλογή της Ελληνικής κοινωνίας ως προς το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μια τέτοια επιλογή σημαίνει άρνηση όλων εκείνων που πιστεύουν ότι μπορούν να ακολουθήσει η Ελλάδα πολιτικές στρατηγικές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παγκόσμιες αλλαγές. Αρνηση του περιορισμού της σκέψης μας σε έναν κακώς εννοούμενο εθνοκεντρισμό. Από την άλλη, μια τέτοια επιλογή αφορά την επιλογή στρατηγικής για την Ελλάδα. Για τη χώρα στην οποία ζούμε και...
 δρούμε. Για την οποία έχουμε την πρώτιστη ευθύνη έναντι της κοινωνίας της. Από αυτή τη σκοπιά δεν παριστάνουμε ως να ζούμε στην πόλη του Λουξεμβούργου ή της Χάγης. Δεν αγνοούμε τα συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπων της. Διεκδικούμε και αναπτύσσουμε τα δικαιώματα τους, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα παγκοσμιοποιημένα πλαίσια και τις εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτά τα πλαίσιά για τη λύση εθνικών, περιφερειακών και παγκοσμίων προβλημάτων.
Β. Ζούμε σε μια Πατρίδα σε έναν παγκοσμιοποιούμενο κόσμο
Σκεφτόμαστε τα δικαιώματα αυτής της Πατρίδας στην διεθνή πολιτική σκηνή και των πολιτών της, καθώς και κάθε καταπιεσμένου τόπου και συνανθρώπων μας πάνω σε όλο τον πλανήτη. Δεν είμαστε, όμως, μαζοχιστές να παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας προκειμένου να ικανοποιήσουμε έναν χωριάτικο τάχα κοσμοπολιτισμό. Εννοώ εκείνους που θεωρούν, επί παραδείγματι, λογικό να διεκδικεί η Τουρκία την ελληνική ΑΟΖ, αλλά όχι να υπερασπίζεται η Ελλάδα τα δικαιώματα που της δίνει ο ίδιος ο διεθνής νόμος ως προς την ΑΟΖ. Που αρνούνται να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του ελληνισμού στην Κύπρο, καθώς και των τουρκοκύπριων που υπόκεινται της κατοχής του αυταρχικού τουρκικού στρατού, αλλά θεωρούν άμεση ανάγκη να μην αμφισβητηθεί η παρουσία στην Κύπρο ούτε ενός Τούρκου έποικου. Που θεωρούν ότι το Τουρκικό Προξενείο δικαιούται να πράττει και την πιο ακραία πολιτική σε βάρος των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, αλλά αρνούνται τα δικαιώματα των Πομάκων συμπατριωτών μας. Που θεωρούν λογικό να μας υβρίζουν οι ξένοι, ενώ ντρέπονται που υπάρχουν πολίτες σε αυτό τον τόπο που δεν αποδέχονται ως φυσικό φαινόμενο την τοκογλυφία των διεθνών αγορών σε βάρος της Ελλάδας.
Ο κόσμος σήμερα παγκοσμιοποιείται και με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να κλειστούμε και πάλι πίσω στην εθνική απομόνωση. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι είμαστε γεννημένοι σε έναν συγκεκριμένο τόπο και έχουμε πρώτιστη ευθύνη για αυτόν και τους πολίτες του. Όπως και αν το κάνουμε δεν φταίει μια τέτοια αντίληψη όπως αυτή που προβάλλω για το γεγονός ότι ορισμένοι που παριστάνουν τους αντεθνικιστές, γεννήθηκαν σε ελληνικά χωριά ενώ θα επιθυμούσαν να είχαν γεννηθεί σε μια μεγαλούπολη του μητροπολιτικού καπιταλισμού και σε πρωτεύουσες των παλιών αποικιοκρατικών αυτοκρατοριών.
Η κοινή μας πραγματικότητα είναι ότι γεννηθήκαμε σε αυτό τον τόπο που είναι η πατρίδα μας σε μια εποχή που ο κόσμος παγκοσμιοποιείται. Είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να σκεφτούμε ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον κόσμο. Δεν αρκεί να μιλάμε για την Ελλάδα και μόνο, λες και δεν υπάρχει ένα ευρύτερο περιβάλλον που την επηρεάζει άμεσα και στο οποίο οφείλουμε να έχουμε λόγο, ούτε, όμως, αρκεί μόνο να μιλάμε για τις διεθνείς αλλαγές και πόσο θα μας άρεσε να ζούμε εδώ ή σε κάποια φαντασιακή χώρα. Εδώ ζούμε, εδώ είναι η πρώτη μας ευθύνη, μέσω εδώ εκφράζουμε και προωθούμε την υπερεθνική μας ευθύνη.
Ο παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας
Η Ελλάδα πρέπει να αναλογιστεί που μπορεί να ειδικευτεί και να γίνει απαραίτητη στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Το μνημόνιο και ο τρόπος που προωθείται από το κόμμα του Μνημονίου και της Πλεονεξίας σπρώχνει την Ελλάδα να ειδικευτεί σε τομείς φτηνής εργασίας, χαμηλού κοινωνικού κόστους και περιορισμένης τεχνολογικής ειδίκευσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει επένδυση στην αναπαραγωγή με μεγαλύτερη ένταση και ποιοτικά σε χαμηλότερη στάθμη των σημερινών προβλημάτων. Διότι όπως υποστηρίζω το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι κύρια ούτε το έλλειμμα, ούτε το χρέος. Αυτά είναι αποτελέσματα μιας κοινωνικά άδικης πολιτικής και, πριν από όλα, της έλλειψης μιας ευρείας παραγωγικής βάσης. Το πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια σε εξειδικευμένη παραγωγική τόσο στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, όσο και στην αγροτική οικονομία καθώς και στην κάθετη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Οφείλεται, επίσης, το ελληνικό πρόβλημα στην αποσύνδεση της διαδικασίας της εκπαίδευσης από την ίδια την παραγωγική ειδίκευση της χώρας. Χρειάζεται να υπάρξει ένα σχέδιο ειδίκευσης της χώρας. Κατόπιν να προσανατολιστεί η οικονομική και εκπαιδευτική πολιτική στην επιτυχία αυτού του σχεδίου, όπως και στην «παραγωγή» ποιοτικά ειδικευμένων πολιτών με δημοκρατική προσωπικότητα.
Η χώρα πρέπει και μπορεί να ειδικευτεί σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, δηλαδή, υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι η πληροφορική, η νανοτεχνολογία, η βιογενετική, η παραγωγή νέων μορφών ενέργειας καθώς και τομείς σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι υψηλή ιατρική και μόρφωση. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα αυτά με μιας. Μπορεί, όμως, να συγκροτήσει τις υποδομές, την παιδεία, τις επενδύσεις, τους νόμους της έχοντας ως κριτήριο ένα τέτοιο σχέδιο. Σε αυτή την περίπτωση οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και δημοκρατικοί εκσυγχρονισμοί έχουν πολύ περισσότερα περιθώρια και προοπτικές επιτυχίας παρά σήμερα που γίνονται κάτω από την πίεση της Λογιστικής και χωρίς ουσιαστικά κριτήρια ως προς το μέλλον της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Ανάλογα, μέσα από αυτή την ειδίκευση, η χώρα θα μπορεί να εξασφαλίζει υψηλούς μισθούς και πιο δίκαιη κατανομή εισοδημάτων και πλούτου.
Πολλαπλές ειδικεύσεις στο νέο διεθνές περιβάλλον
Ότι ισχύει για την οικονομία, ισχύει κατά αναλογία, και όχι ταυτόσημα, και με άλλες περιοχές δράσης. Ιδιαίτερα στην διεθνή πολιτική σκηνή, και ειδικότερα στην διπλωματική, η Ελλάδα πρέπει να ειδικευτεί. Μια ειδίκευση συμβολής στην επίλυση υπερεθνικών προβλημάτων, όσο και ενδυνάμωσης της θέσης της χώρας χάρη σε αυτή την συμβολή. Ουδείς στον σημερινό κόσμο χαρίζει το οτιδήποτε στον οποιονδήποτε. Κάθε θετικός πόντος στη παγκόσμια μάχη θέσεων κατακτιέται με κόπο. Όμως, επειδή η πολιτική είναι ένα πιο πολύπλοκο παιχνίδι που δεν οδηγείται στην επιτυχία μόνο με απευθείας χτυπήματα, αλλά κατά κανόνα με έμμεσα, η Ελλάδα θα πρέπει να δει με σαφήνεια ποια μπορεί να είναι η φωλιά ειδίκευσής της στην παγκόσμια πολιτική κονίστρα.
Ορισμένοι νομίζουν ότι μια χώρα μπορεί να κερδίσει θέσεις με κραυγές για τα δικαιώματά της. Όμως, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, όσο πιο πολύ κραυγάζει κανείς για τα δίκαιά του, τόσο λιγότερο εισακούγεται, ιδιαίτερα αν έχει το μέγεθος χωρών όπως είναι η Ελλάδα ή η Κύπρος. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι θα μας λάβουν οι τρίτοι υπόψη αρκεί να προσαρμοζόμαστε στις δικές τους ανάγκες και λογικές. Μια τέτοια στάση οδηγεί στην «αξιοποίησή μας» από τρίτους, όχι στην αξιοποίηση των σχέσεών μας με τους τρίτους υπέρ των αναγκών μας. Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι εμείς δεν έχουμε ανάγκες, διότι κάτι τέτοιο είναι εθνοκεντρικό, ενώ οι τρίτοι έχουν ανάγκες, που κατά περίεργο τρόπο παρόλο που εξυπηρετούν τα δικά τους στενά συμφέροντα, αυτά δεν θεωρούνται ως εθνοκεντρικά. Πρόκειται, βέβαια, για λογική χωριάτη που θέλει να γίνει δούλος σε κοσμοπολίτες και όχι συμπεριφορά κοσμοπολίτη πατριώτη.
Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι με αφετηρία την ΕΕ, όπου ανήκει, να ειδικευτεί στη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή, ανάμεσα στις περισσότερες από τις BRIC και την Δυτική Ευρώπη. Να συμβάλλει, επίσης, στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, στην διεθνή διαιτησία και διαπραγμάτευση. Με αυτό τον τρόπο θα συμμετέχει θετικά στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις θέσεις και το κύρος της σε αυτό το γίγνεσθαι.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το μέλλον της χώρας και τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι πρέπει να ανοίξει και να γίνει έγκαιρα πριν βρεθεί η Ελλάδα για άλλη μια φορά απροετοίμαστη στις επερχόμενες αλλαγές. Η συζήτηση για το χρέος και τα ελλείμματα είναι απαραίτητη, αλλά όχι επαρκής. Αν μάλιστα περιοριστούμε μόνο στα πρώτα, τότε θα αποτύχουμε και σε αυτά.

8 σχόλια

  1. Γιατί ρε Νικόλα επιμένεις να μας λές,

    ΅τί πρέπει να κάνουμε΅

    σε ρώτησε κανένας;

    σε διόρισε κανέας απο εμάς;

    Αρνητικά σχόλια και απέχθεια πάλι θα συλλέξεις.

    Εκτός κι αν τα γράφεις εδώ.... μπάς και σε προσέξουν οι ΅σύντροφοι΅απ το ΠΑΣΟΚ αλλά πάλι λάθος είσαι.

    Αυτοί δεν ξέρουν να διαβάζουν Ελληνικά.

    Γράψτα στα αμερικάνικα, κάτι θα πιάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γκαρσονια της Ευρωπης και Επισημα !!

    Οχι επειδη δεν το ηθελε ο ΑΓΠ.. αλα το ΓΑΠ εχει εργαστει σκληρα και μας εχει ολους μεσα στο οραμα του… πολυ βαθεια !!

    ΑΦΙΕΡΩΣΗ...στο ΓκΑΠ γκούπα.

    απ’ ολου του κοσμου τα πτηνα
    ο γαϊδαρος μ’ αρεσει
    που ‘χει φωνη αϊδονιου
    και δαχτυλιδη μεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μέλλον της Ελλάδας περνάει από ΣΚΥΡΟ!

    Τ΄άλλα είναι του άμβωνα, κι όποιος δεν έχει επίγνωση του κατά πόσο είναι μετέωρος ας ρίξει μια ματιά εδώ!

    http://www.gopetition.com/petition/44615.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΧΕΤΕ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΧΑΧΟΛΟΠΑΣΟΚΙΑ.
    ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΥΣ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΚΟΜΗ.
    ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΙΤΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΝΑ ΤΑ ΜΠΑΛΩΝΕΤΕ ΤΟΣ ΓΥΡΝΑΕΙ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ.

    ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΝΑΨΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΠΙΘΑ.

    ΤΡΕΞΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΣΑΣ.
    ΟΥΣΤ ΧΑΧΟΛΙΑ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τρέμουν οι φοροδιαφεύγοντες
    αι...μωρήηη.........


    Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά της φοροδιαφυγής με στόχο έσοδα 11,8 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013 ανακοίνωσε χθες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της χώρας η φοροδιαφυγή.

    Χρειάστηκαν 18 μήνες για την εκπόνηση του προγράμματος. Τρεις μήνες για κάθε ιδέα. Οι φοροδιαφεύγοντες και φοροαποφεύγοντες τρέμουν διαβάζοντας τα έξι σημεία τομή στο φορολογικό σύστημα:

    1. Σαρωτικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και φορολογούμενους

    Καθώς δεν υπάρχουν λεφτά, οι ελεγκτικές αρχές θα δίδουν ελέγχους προόδου, ένα DVD με το αλησμόνητο σουξέ «λεφτά υπάρχουν» σε νέα εκτέλεση ραπ και ένα αυτόγραφο του Στρος Καν ως αναμνηστικό στους φορολογούμενους.

    2. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών Διατήρηση μίας μόνο ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού.

    Στη συγχώνευση και την κατάργηση η Κυβέρνηση σκίζει. Μειώνει τα λειτουργικά έξοδα και μένουν τα «αλειτούργητα». Αν κάποιος κατοικεί σε απομακρυσμένη περιοχή, θα φορολογείται με τη δεκάτη. Τους φόρους θα μαζεύει προσωπικά ο Πετρόμπεης Ευθυμίου και ο Πετρόμπεης Κωστόπουλος…

    3. Σώμα ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων

    Κάτι μου λέει ότι για την επάνδρωση του Σώματος θα χρειαστούν προσλήψεις «ειδικού προσωπικού» πέραν του κανόνα 1 προς 5.

    4. Στο στόχαστρο μεγάλοι καταθέτες με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

    Θα καταργηθεί το τραπεζικό απόρρητο; Όποιος έχει καταθέσεις στο εξωτερικό είναι από χέρι φοροφυγάς; Να ελεγχθούν και οι τράπεζες αίματος. Για να δίνει κάποιος αίμα, είναι υγιής, άρα τρώει κανονικά και προφανώς είναι ύποπτος φοροδιαφυγής.

    5. Δημοσιοποίηση καταλόγων φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ

    Τζάμπα διαφήμιση δηλαδή. Δεν υπάρχει σοβαρός Νεοέλληνας αν δεν χρωστά τουλάχιστον 300 χιλιάρικα στην Εφορία. Παλιά πλήρωναν για να μπουν στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων. Τώρα θα παρακαλάνε για να μπουν στη λίστα…

    6. Σε ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμη η «κάρτα αποδείξεων»

    Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη. Φέτος θα φορεθεί σε κάρτα, σε χρωματισμούς κιτρινοπράσινους, προσφάτως μαραμένου φύλλου…


    ..... είχαν καθυστέρηση κάτι δικοί τους να ταχτοποιηθούν. Τώρα είναι όλα ένταξη εμπρός λοιπόν μετά από 18 μήνες να πατάξουμε την φοροκλοπή.. ρε άντε από άδω... δεν σας πιστεύουν τώρα ούτε και τα στελέχη σας (Ανδρουλάκης πχ).
    Μαλάκες με δίπλωμα ____________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Το μέλλον της Ελλάδας..."
    ΜΕ..Κοτζιά και ΠΡΑΣΙΝΑ πατημένα
    ΣΚΑΤΑ..... !
    χλωμο..έως πεθαμένο.


    Ρόμπα για άλλη μια φορά ο Τρεμόπουλος... αυτή τη φορά από τους Σκοπιανούς Πράσινους που συμμάχησαν με τον Γκρουέφσκι

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τρεμόπουλος μας έφερε στην Ελλάδα την δήθεν οικολόγα-πράσινη βουλευτή των Σκοπίων, Λιάνα Πόπουσκα, προκειμένου μαζί να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στα Βαλκάνια.

    Όλοι θα θυμάστε ότι η Σκοπιανή "οικολόγα" αποδείχθηκε σκληρή εθνικίστρια όταν απαίτησε να αποκαλούμε τη χώρα της "Μακεδονία" και όχι FYROM γιατί προσβάλλεται... εννοείται ότι ο Τρεμόπουλος δίπλα της δεν είπε τίποτα και έκανε τον μουγκό στην έξαρση εθνικισμού της καλεσμένης του...

    Μάλιστα όταν κατηγορήθηκε από κάποιους... θέλησε να βγει και από πάνω... έτσι ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Γιάννης Παρασκευόπουλος, με δήλωσή του στο taxalia αμφισβήτησε τον εθνικισμό της κυρίας και μας υπέδειξε σαν μείζον θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε την "έγκαιρη συνεργασία με τους αντιπυρηνικούς από την άλλη πλευρά για να σταματήσουμε το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο 12 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, το οποίο αν γίνει, κανείς μας δεν πρόκειται να είναι ασφαλής ούτε στην ελληνική Μακεδονία ούτε στη FYROM ή στις άλλες γειτονικές χώρες".

    Στην ίδια εκδήλωση, σύμφωνα με το real.gr, ο Τρεμόπουλος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ελέγξει δημοσίευμα του 2008 σε εφημερίδα των Σκοπίων, σύμφωνα με το οποίο "την περίοδο Καραμανλή είχαν προχωρήσει συζητήσεις με την κυβέρνηση Γκρούεφκσι για να δημιουργηθεί πυρηνικό εργοστάσιο στη FYROM" [Καραμανλής Γκρουέφσκι εκτός απ'ο κανα "Γειά" μίλησαν μια φορά μόνο μέσω επιστολής και ενώ δεν συζητούσαν για το όνομα ο Μιχάλης θέλει να μας πείσει ότι μιλούσαν κρυφά για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στα Σκόπια... αλλά τέσπα ας το δεχτούμε αφού το πιστεύει ο Μιχάλης]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Τρεμόπουλος κάλεσε λοιπόν, μαζί με τον Σκοπιανή εθνικίστρια-οικολόγα, την ελληνική Κυβέρνηση να αποτρέψει τα σχέδια του Γκρουέφσκι για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου...

    Δεν πέρασε καλά καλά μια βδομάδα και χθες η μαϊμού οικολόγα αποδείχθηκε κανονική εθνικίστρια με βούλα, μιας και ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τον Γκρουέφσκι!!!

    Σήμερα λοιπόν ο Τρεμόπουλος τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ψελίζοντας κάτι κουλτούρες για το ότι οι Σκοπιανοί εθνικιστές-μαϊμού οικολόγοι δεν έγιναν δεκτοί στο Ευρωπαϊκό κόμμα των Πρασίνων αλλά στην ανακοίνωσή του δεν λέει κουβέντα για την επίσκεψη της περασμένης εβδομάδας:

    «Συμφωνία εκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού κ. Γκρουέφσκι, ανακοίνωσε χθες απροειδοποίητα [την άλλη φορά να ενημερώσει τον Μιχάλη η κυρία για να μην ξαναγίνει ρόμπα] το κόμμα Δημοκρατικής Ανανέωσης (DOM) της FYROM, η πρόεδρος του οποίου είχε έρθει την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη των Οικολόγων Πράσινων σε αντιπυρηνική συνέντευξη Τύπου.

    Άλλο η μάχη κατά των πυρηνικών και άλλο η επίκληση των πράσινων αξιών σε μια κεντρική σύμπραξη με ένα κόμμα, όπως του κ. Γκρουέφσκι, που θεωρείται από τους Πράσινους επικίνδυνα εθνικιστικό και που χωρίζεται με βαθύ χάσμα και από τις πράσινες αντιλήψεις για τη δημοκρατία. Η αντίθεση σε όλους τους εθνικισμούς είναι βασική πράσινη αρχή και η εκλογική συνεργασία με μια τέτοια κυβέρνηση δεν αποτελεί πράσινη επιλογή. Αντίθετα, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το αίτημά τους να γίνουν δεκτοί ως μέλη στους Ευρωπαίους Πράσινους.

    Στις αρχές του 2010, το DOM είχε ζητήσει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Τον Οκτώβριο του 2010 στο Συμβούλιο των Πράσινων στο Ταλίν, είχε αποφασιστεί να μη γίνουν δεκτοί προς το παρόν ως πλήρη μέλη και να διατηρήσουν καθεστώς παρατηρητή. Οι Πράσινοι τους ενθάρρυναν να υιοθετήσουν πιο πράσινες θέσεις και να συμμετέχουν αυτόνομα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουνίου. Η αυτόνομη κάθοδός τους, που ματαιώθηκε χθες, είχε εξαγγελθεί επίσημα και ίσχυε ακόμη κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.»

    Ο Μιχάλης λοιπόν εμμένει στη σύμπραξη με την εθνικίστρια-"οικολόγα" στη "μάχη κατά των πυρηνικών"!!!

    Ποια μάχη ρε Μιχαλάκη; Με την εθνικίστρια που συμμάχησε με τον Γκρουέφσκι τον οποίο καταγγέλεις ότι θέλει να κτίσει πυρηνικό εργοστάσιο; Πλάκα με κάνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση