GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην πλατεία «5 Ηρώων» στου Ζωγράφου‏...

Από το http://zeidoron.blogspot.com/ Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Πέντε Κρε...

Από το http://zeidoron.blogspot.com/
Το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μας προσκαλεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Πέντε Κρεμασμένων Αγωνιστών και όλων των Ηρώων της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ζωγράφου.Οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Κυριακή 10 Απριλίου,στις 11 το πρωί, στην πλατεία «5 ηρώων» (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας, πρώην κινηματογράφος «Αλεξ») στου Ζωγράφου. Θα γίνει κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στους πέντε εκτελεσμένους ήρωες αγωνιστές.
Προσυγκέντρωση στις 10:30 στο μνημείο των Ηρώων του δήμου Ζωγράφου,απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της θυσίας.
Η εκτέλεση των πέντε Ηρώων
Στις 5 Απριλίου του 1944 στη συμβολή των οδών Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας και Μικράς Ασίας στα Ιλίσια εκτελέστηκαν δι' απαγχονισμού πέντε μέλη του ΚΚΕ που ήταν...
 κρατούμενοι στις φυλακές Συγγρού.
Οι πέντε Ελληνες πατριώτες κρεμάστηκαν στα δέντρα της μικρής πλατείας με διαταγή του αρχηγού των Ταγμάτων Ασφαλείας και της Αστυνομίας. Η εκτέλεση έγινε ως αντίποινα στο ίδιο σημείο που πριν λίγες μέρες άνδρας του ΕΛΑΣ εκτέλεσε τον λοχαγό των Ταγμάτων Ασφαλείας Κωνσταντίνο Μανωλάκο.
Συγκεκριμένα κάποιοι Ελασίτες στη γειτονιά της Παπαδιαμαντοπούλου έκαναν έρανο για οικονομική ενίσχυση του ΕΛΑΣ.Στη γειτονιά έμενε και ο λοχαγός Μανωλάκος,ο οποίος πλησίασε έναν Ελασίτη με το πιστόλι στο χέρι και τον ρώτησε τι κάνουν εκεί και του ζήτησε την ταυτότητά του.Ο Ελασίτης αντί για ταυτότητα έβγαλε από την τσέπη του σακακιού του το πιστόλι και τον πυροβόλησε κατάστηθα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων, που τα βρήκαμε μαζί με τη φωτογραφία και τα ιστορικά στοιχεία στο βιβλίο του αείμνηστου Ζωγραφιώτη Ιωάννη Ζώρζου "1809-2000 ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΑ "ΚΟΥΠΟΝΙΑ":
Αχ.Πλατυμέσης 34 χρόνων,Επ.Βαμβούλης 26 χρόνων,Ευ.Στεργίου 48 χρόνων,Βλ.Αποστολάρης 21 χρόνων και Β.Μπακόπουλος 41 χρόνων.

5 σχόλια

  1. Ονόματα εκτελεσθέντων από τις ένοπλες ομάδες (το γράφω όσο πιό ήπια μπορώ)ΕΛΑΣ,ΟΠΛΑ,ΣΝΟΦ κλπ κλπ αθώων αμάχων αστικών και αγροτικών πληθυσμών επειδή δεν προσχωρούσαν στην κόκκινη δικτατορία,
    ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ?

    ΚΠ

    Υ.Γ. Τι εξυπηρετεί άραγε στις μέρες μας το ξύσιμο πληγών και η σπορά του μίσους γιά τραγικά γεγονότα αδελφοκτόνων εποχών που κάθε πλευρά έχει αποδεδειγμένα τις ιστορικές ευθύνες της και που πρέπει να γιατρέψουμε τον πόνο που προκάλεσαν βαδίζοντας μονιασμένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και φυσικα ο μανωλακος θα ανακηρυχτηκε <> πεσών κατα την εκπληρωση των <> καθηκόντων του με οτι συνεπαγετε αυτο (βλεπε:απονομη παρασημου,συνταξης,αποκαταστασης οικογενειας κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μαιμου κομμουνια παιρνουν συνταξεις ψευτοαντιστασιακων, ενω δουλευαν το μαχαιρι για βουλγαρια και σταλιν. ουστ 5 της εκατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι διάολο θέλετε να βγάλετε γυρνώντας προς τα πίσω μωρέ αφου στην επόμενη βουλή θα έχετε αυτοδυναμία;

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πέντε γιουσουφάκια του πατέρα των λαών λιγότερα στον Γράμμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση