GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μια συνέντευξη του Ελύτη, πριν από τριάντα χρόνια...

  Απο τον Δ. Τρικεριώτη http://gnathion.blogspot.com/ Τριάντα χρόνια μετά οι φόβοι του Ελύτη βγαίνουν αληθινοί. Ο κίνδυνος να αλλ...


  Απο τον Δ. Τρικεριώτη
http://gnathion.blogspot.com/
Τριάντα χρόνια μετά οι φόβοι του Ελύτη βγαίνουν αληθινοί. Ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της Ελλάδας βγαίνει αληθινός γιατί πράγματι οι αξίες του μεγέθους και της ποσότητας κυρίευσαν τις σκέψεις και τις πράξεις της εξουσίας και του λαού και περιθωριοποίησαν τις αξίες της ευγένειας και της ποιότητας.
Τριάντα χρόνια μετά, οι ίδιες αλλοτριωτικές νοοτροπίες, σε ένα πλέον κυρίαρχο παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο, δείχνουν να καταφέρνουν τη χαριστική βολή σε αυτό που...
 ο Ελύτης εννοεί «Ελληνικότητα». Και αυτό γίνεται με τη συμμετοχή όχι μόνο του...
αλλοτριωμένου πλέγματος λαού και πολιτικής εξουσίας αλλά και της πλειοψηφίας του πνευματικού κόσμου της χώρας.
Ο Έλληνας αποκόβεται από τις ιδεολογικές του ρίζες και χάνει την ταυτότητα του.
Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η ατομική διάσωση δεν είναι θέμα μόνο οικονομικής φύσης αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη διάσωση, την προβολή και την εφαρμογή των θετικών αυτών αξιών στις οποίες αναφέρεται ο Ελύτης και οι οποίες συνθέτουν το στίγμα της «Ελληνικότητας» στο πέρασμα των αιώνων.
Όπως έγραφε στο «AD LIBITUM»: «συ ο μικρός / να τα βάλεις με τα φυσικά φαινόμενα / μεγεθυμένος μόνο από τη σκέψη».

2 σχόλια

  1. Και προς την συμπολίτευση και προς την αντιπολίτευση από την άκρα Δεξιά έως την άκρα Αριστερά.
    Όποιος γνωρίζει το πώς θα βγούμε από αυτό το λάκκο με τα σκατά που μας ρίξατε όλοι μαζί, εσείς οι μορφωμένοι στο κομματικό γίγνεσθαι αλλά και σπουδαγμένοι δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί κλπ, κατέχοντες πολιτική θέση να το πει με λεπτομέρειες, μέχρι δεκάρας αλλιώς ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ!.
    Και προπαντός τις συνέπειες για την κάθε κίνηση που θα γίνει ή και που δεν θα γίνει!
    Και να πει τόσο χρωστάμε, τόσο μπορούμε να δώσουμε, τόσο μπορούμε να κερδίσουμε κάνοντας αυτό, τόσο μπορούμε να κόψουμε από έργα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από Άμυνα, τόσο μπορούμε να κόψουμε από κοινωνικές παροχές , τόσο από μισθούς, τόσο από παιδεία, αυτό μπορούμε να το πουλήσουμε, αυτό μπορούμε να το νοικιάσουμε, αυτό το έργο μπορούμε να κάνουμε, και οτιδήποτε άλλο αλλά με λεπτομέρειες και όχι με αφορισμούς του τύπου ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο γιατί τα είδαμε και τα εκτός αυτών τι σκατά είναι, και όποιος ονειρεύεται Αφρική, Ασία ή Νότια Αμερική ο δρόμος είναι ανοιχτός!
    Αλλιώς το, ο Μανώλης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγια το ξέρει και η κουτσή Μαρία, γι’ αυτό και εσείς βγάλετε το σκασμό και σκύψετε πάνω από το Εθνικό μας πρόβλημα όλοι μαζί και μην λέτε ότι άλλοι ξέρουν και άλλοι δεν ξέρουν, ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΤΕ, αλλά για το συμφέρον της παράταξης σας κάνετε άλλοι τους ανήξερους και άλλοι τους φωστήρες.
    Όλοι ξέρατε πως και η τελευταία δεκάρα που ζητούσατε και απαιτούσατε για το ένα ή για το άλλο ήταν από δανεικά και όμως σαν άφρονες και ανεύθυνοι το κάνατε, προκειμένου όλοι σας να ικανοποιήσετε την εκλογική σας πελατεία ή να αποκτήσετε και άλλη πέραν αυτής που είχατε.
    Γι’ αυτό και πάλι σας λέω όπως και παλιότερα συμμαζευτείτε και συμμαζέψετε τα οικονομικά μας αλλιώς ο ΛΟΧΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ!
    Υστερόγραφο, αν δεν έχετε σοβαρή πρόταση να καταθέσετε βγάλετε το σκασμό και αφήσετε αυτούς που φορτώθηκαν το σταυρό του ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ να δουν τι θα κάνουν μόνοι τους, το να παπαρίζετε δεξιά και αριστερά σαν παπαγάλοι ούτε αυτούς ωφελεί ούτε και εσάς, και στο κάτω κάτω αν τα παρατήσουν και έρθει η σειρά σας που δεν το θέλετε, θα δείτε ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΝΕΙ Ο ΣΑΚΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ, ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΡΩΓΑΤΕ ΕΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΤΕ. ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση