GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα σουτιέν, μία ημέρα δουλειά…

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα να αναλύσουμε τ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  
Πιστοί στην υπόσχεση που δώσαμε στον χθεσινό Δευκαλίωνα να αναλύσουμε την έννοια jobless recovery (σε ελεύθερη μετάφραση ανάπτυξη με ανεργία), αρχίζουμε σήμερα να αναλύουμε το φαινόμενο κατ’ αρχάς στις περιφερειακές χώρες.
Για να κατανοηθεί το φαινόμενο, πρέπει πρώτα να περιγραφεί η επιχειρησιακή έννοια «offshore outsourcing», ή όπως συνήθως αναφέρεται «outsourcing».
Ως outsourcing θεωρούμε την μετανάστευση των εργασιών, αλλά όχι των ανθρώπων που εκτελούν αυτές τις εργασίες, από τις πλούσιες-ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχές-αναπτυσσόμενες χώρες.
Θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα outsourcing, όπως αυτό περιγράφεται στο βιβλίο του Γάλλου Δημοσιογράφου Ζάν-Μισέλ Κατρπουέν, με τίτλο «Καπιταλισμός με κινέζικο χρώμα» (Jean-Michel Quatrepoint, La Crise Globe, εκδόσεις Mille et Une Nuits. Σελ. 95-98)
Συγκεκριμένα, στο εν λόγω βιβλίο, ο Γάλλος δημοσιογράφος αναλύει πως κατανέμονται οι εισπράξεις από τις πωλήσεις γνωστής φίρμας γυναικείου σουτιέν που κατασκευάζεται στην Κίνα και πωλείται στην Γαλλία, μέσω της Γαλλικής αλυσίδας super market Carrefour.
Κατανοούμε όλοι ότι η γνωστή φίρμα που κατασκευάζει το σουτιέν στην Κίνα και το πουλάει στην Γαλλία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, εφαρμόζει την επιχειρηματική αρχή outsourcing.
Δηλαδή, παραχωρεί σε ένα Κινέζικο Εργοστάσιο την τεχνογνωσία για την...
 κατασκευή του σουτιέν. Ενώ, κρατά για λογαριασμό της το εμπορικό σήμα, την διαφήμιση και το δίκτυο αποθηκών και διανομής.
Το συγκεκριμένο σουτιέν πωλείται στα Carrefour 20 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:
• Τα Carrefour παίρνουν 10,81 ευρώ
• Το Γαλλικό Κράτος, μέσω ΦΠΑ, παίρνει 3,28 ευρώ
• Η εταιρεία, που έχει αναθέσει την παραγωγή στην κινεζική βιομηχανία και έχει κρατήσει το ντιζάιν του σουτιέν, και διαθέτει το δίκτυο πωλήσεων, παίρνει 2,74 ευρώ.
• Τα έξοδα μεταφοράς και εκτελωνισμού είναι 0,44 ευρώ
• Η κινεζική εταιρεία, που παρήγαγε το σουτιέν παίρνει 2,73 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής: (1,54 ευρώ για πρώτες ύλες, 0,82 ευρώ για έξοδα παραγωγής-συντήρησης και απόσβεσης εξοπλισμού, 0,10 ευρώ για εργατικά,ο Κινέζος Βιομήχανος έχει καθαρό κέρδος 0,27 ευρώ, ενώ εισφορές για κοινωνική ασφάλιση δεν προβλέπονται).
Θα ασχοληθούμε με τα ποσά που κατανέμονται σε άλλες πηγές τις επόμενες ημέρες και θα σταθούμε σήμερα στην τιμή πώλησης του σουτιέν στο εσωτερικό της Κίνας. Απλά, μπορούμε να υποθέσουμε -αφού σε αυτήν την τιμή περιέχεται και το κέρδος του Κινέζου Βιομήχανου-, ότι το σουτιέν θα πουληθεί στο εσωτερικό της Κίνας τουλάχιστον 2,73 ευρώ. Μία εργάτρια που δουλεύει στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αμείβεται το πολύ με 4 δολάρια την ημέρα, ή 3 ευρώ (ευρώ/δολάριο 1,30). Δηλαδή, η συγκεκριμένη εργάτρια πρέπει να πληρώσει κάτι λιγότερο από ένα ημερομίσθιο για να αγοράσει ένα σουτιέν, από αυτά που η ίδια κατασκεύασε.
Όλοι κατανοούμε ότι η εργάτρια δεν είναι καλή καταναλώτρια για τα προϊόντα που κατασκευάζει, γιατί δεν έχει τους απαραίτητους πόρους.
Ουσιαστικά και με αυτό το παράδειγμα, βλέπουμε ότι στην Κίνα η λιανική κατανάλωση είναι ακόμα πολύ χαμηλή, γιατί τα κινέζικα ημερομίσθια είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Όσο όμως η λιανική κατανάλωση παραμένει χαμηλή, όσοι κινέζοι δεν μπορούν να εργασθούν στην εξαγωγική βιομηχανία, συνεχίζουν να είναι άνεργοι αφού δεν υπάρχει εσωτερική αγορά για να τους απορροφήσει. Την ίδια όμως ώρα που η ανεργία παραμένει σταθερή ή αυξάνεται, το Κινέζικο ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται από τους χαμηλόμισθους, που απασχολούνται στην εξαγωγική βιομηχανία. Έχουμε σε αυτήν την περίπτωση το φαινόμενο jobless recovery.
Ακριβώς το ίδιο συνέβη και στην Τυνησία, όπου ενώ είχαμε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είχαμε ταυτόχρονα και τρομερούς ρυθμούς ανεργίας.
Σε λίγο καιρό, όταν θα έχουν φαλκιδευτεί πλήρως τα εργατικά και μισθολογικά δικαιώματα, η έννοια outsourcing στην επιχειρηματική δραστηριότητα θα ανθίσει. Τότε, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θα μας πει ότι με την ανάπτυξη του outsourcing θα τονωθεί η ανάπτυξη και θα μειωθεί και η ανεργία!
Ας θυμούνται τότε, αυτοί που θα τους πιστέψουν, ότι οι ελάχιστοι από τους εύπιστους που θα βρουν δουλειά, θα δουλεύουν μία ολόκληρη ημέρα για να αγοράσουν ένα σουτιέν!

9 σχόλια

  1. Σωστος...και ολοι χρειαζομαστε ενα καλο σουτιεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δευκαλίωνα,

    εμείς οι ΅ ελάχιστοι από τους εύπιστους΅, φοράμε φανέλα βαμβακερή απο το Λίντλ με τιμή αγοράς 2,70 ευρώ.

    Πρόβλημα με τις τιμές των σουτιέν θα εχουν οι Ντιντήδες της ΝΔ απο τη Συγγρού.

    Αυτούς θα πλήξει το jobless recovery και το outsourcing αλλά με τον καρατζαφέρη τώρα στο κώμμα θα μπεί μια τάξη,

    στα Πατριωτικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά, το γεγονός ότι ο Τζέφρυ έχει καταστρώσει πολύ καλό σχέδιο για την οικονομία ΕΧΕΙ ΦΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δευκαλίωνα,
    ποιός νά σέ διαβάσει?
    Η φωτό μονοπώλησε τό ενδιαφέρον.
    Limit up συνεχόμενο.
    Μετά τίς αρκούδες καί τούς ταύρους
    τού ΧΑΑ,εσύ καινοτομείς μέ...
    γοργόνες.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είδες βρε Δευκαλίωνα τι καλά που περνάνε στην "σοσιαλιστική" Κίνα?
    Τι δίκαιο που έχεις, για πρώτη φορά?
    Τι παράδεισος θεέ μου, όλα αυτά τα υπέροχα σοσιαλιστικά οράματα που πρεσβεύεις?
    Συγχαρητήρια!!!!
    Αλλά άμα βγει το κόμμα εμείς θα τον εφαρμόσουμε πιστά τον "σοσιαλισμό" ε?
    Μακριά από τον Φρήντμαν και ας γίνουμε και Κίνα!!! τι πειράζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτός που θεωρεί ότι Κίνα είναι σοσιαλιστική μάλλον δεν έχει ανοίξει ποτέ στη ζωή του ένα βιβλίο. Η Κίνα είναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ (δε με νοιάζει ποιό κόμμα είναι στην εξουσία) και μάλιστα στα αρχικά στάδια της καπιταλιστικής ανάπτυξης ώπου γίνεται η υπερσυσώρευση κεφαλαίου. Σοσιαλιστική μια χώρα χωρίς υγεία παιδεία ασφάλιση κτλ δεν μπορεί να είναι ι όσο κι αν κάποιοι επιχειρούν να προβάλλουν τη Κίνα ως το αποτέλεσμα του σοσιαλισμού δε μπορούν παρά να πείσουν μόνο τον εαυτό τους και τους αγράμματους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το Κινεζικο μοντελο ειναι το προτυπο μιας Παγκοσμιας Διακυβερνησης, για τη Νεοταξικη Αλητ.
    Εργαζομενοι που δουλευουν για ψιχουλα, μια σταθερα μικρη μεσαια και ανωτερη ταξη που θα καταναλωνει (ανθρωποι με προσωπικοτητα σουπερ-μαρκετ δηλαδη) και μια αυταρχικη κυβερνηση (που θα ειναι παντα στην εξουσια κατα τα προτυπα του "πατερουλη"), η οποια θα φροντιζει να "πνιγει" οποιες αντιδρασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΙΛΑΡΑΚΙ ΤΩΝ 2:27 ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΤΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΚΙΝΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση