GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πολιτικό σύστημα και η αριστερά ενόψει των εκλογών...

Του Νίκου Κοτζιά http://epirusgate.blogspot.com/    Το 2007 μετά την εσωκομματική μάχη, το ΠΑΣΟΚ διέθετε σαφή πολιτική γραμμή. Διατύπωνε...

Του Νίκου Κοτζιά
http://epirusgate.blogspot.com/
  
Το 2007 μετά την εσωκομματική μάχη, το ΠΑΣΟΚ διέθετε σαφή πολιτική γραμμή. Διατύπωνε ένα πρόγραμμα συμμαχίας ανάμεσα στους ταλαντούχους και δυναμικούς πολίτες και σε όσους το σύστημα είχε περιθωριοποιήσει. Με σαφήνεια κατονόμαζε ως αντιπάλους, την διαπλοκή, τα λαμόγια και τους αεριτζήδες. Το πραγματικό «παράδοξο» της ζωής είναι ότι στο βαθμό που η γραμμή αυτή προετοίμαζε την σαφή εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο βαθμό εγκαταλειπόταν.
Πολλοί ενόψει της διαγραφόμενης εκλογικής νίκης, ήθελαν να έχουν ελεύθερα τα χέριά τους για άλλου είδους επιλογές. Στο ΠΑΣΟΚ του...
 πρώτου εξαμήνου του 2009 δεν είχε αλλάξει μόνο η πολιτική κατεύθυνση και σε ένα βαθμό το προσωπικό, αλλά δυνάμωσε η κυριαρχία της επικοινωνίας των λογιστικών αριθμών σε βάρος του πολιτικού περιεχομένου και η εγκατάλειψη κάθε αντι-νεοφιλελεύθερης λογικής.
Το ΠΑΣΟΚ λίγο αργότερα, στην κυβερνητική εξουσία πλέον, έγινε ένας μηχανισμός των πρακτικών της ΝΔ. Υιοθέτησε 3 συνταγές με τις οποίες η τελευταία οδήγησε τη χώρα σε κρίση:
Α) Προτεραιότητα της αγοράς έναντι της πολιτικής.
Β) Προτεραιότητα των εξωτερικών επιταγών επί των εσωτερικών αναγκών.
Γ) Προτεραιότητα των απαιτήσεων των κατεχόντων και εχόντων σε βάρος των πλέον αδύναμων, αλλά και των μεσαίων στρωμάτων.
Από την άλλη, μετά το 2009, η ΝΔ ανακάλυψε ότι θα πρέπει να πουλήσει την μελλοντική της ψυχή μέσα από την κάθαρση του παρελθόντος. Έτσι, γλύτωσε την όποια τιμή της είχε απομείνει, μη ψηφίζοντας το μνημόνιο. Αντίθετα, τμήμα της αριστεράς και της οικολογίας προσχώρησαν στη λογική «και τι μας νοιάζει το μνημόνιο εάν μπορούμε να πάρουμε ορισμένες θέσεις στην δημόσια κονίστρα». Αλλιώς διατυπωμένο: «οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συνδέονται με το μνημόνιο». Θέση που δυστυχώς για αυτούς τους βασιλικότερους του βασιλέως εγκατέλειψε πριν λίγες ημέρες η ίδια η κυβέρνηση, εκθέτοντας τους. Σε αυτή τη συμμαχία («μη πολυμιλάτε για το μνημόνιο) έχει προσχωρήσει και το ρεύμα Ντόρα και ΛΑΟΣ. Μόνο που η συμπαράταξή τους με την κυβέρνηση, αντί να προσθέτει, αφαιρεί. Μάλιστα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η κόντρα του Κ. Μητσοτάκη ενάντια στον Σαμαρά, μάλλον διευκολύνει τον τελευταίο να πείσει ότι πράγματι είναι μια αντιμνημονιακή δύναμη. Ανάλογα είχε ωφεληθεί παλαιότερα ο Γ. Παπανδρέου όταν ο παλαίμαχος πολιτικός είχε διαβεβαιώσει στο MEGA κανάλι ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει «το παιδί» πρωθυπουργός.
Στο ίδιο διάστημα, η αριστερά κατέστη και η ίδια τμήμα της κρίσης. Το πλέον συμπαγές τμήμα της κατανοεί την κρίση ως μια ακόμα ευκαιρία για να ανεβάσει τους τόνους αυτοδικαίωσης παρά ως μια επιταγή να βγει στις λεωφόρους της πολιτικής και να συμβάλλει στη διαμόρφωση της συμμαχίας όσων αντιτίθενται με συνέπεια στο μνημόνιο. Ένα άλλο τμήμα της αριστεράς ανέλαβε να υποκαταστήσει την λογιστική της κυβέρνησης με τον «εγώ». Είτε ανοικτά και απροκάλυπτα, είτε συγκεκαλλυμένα.
Η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα η αριστερά είναι να διαμορφωθεί ένα ριζοσπαστικό ρεύμα συνάντησης, ελπίδα χωρίς εγγυήσεις, σοσιαλιστών και ριζοσπαστικής αριστεράς όχι ως πρόθεση λεηλασίας της μίας πλευράς από την άλλη, αλλά ως ισότιμη σχέση, με αρχές, αξίες, πρόγραμμα, ανεξαρτήτων προσώπων.

13 σχόλια

  1. Αυτή η σείδα είναι του Πασοκ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα αυτο το παρακρατος του ΠΑΣΟΚ χτυπαει μονο οταν εχουμε εκλογες η κυβερναει η ΝΔ ?
    Να προσεχει ο Σαμαρας, γιατι δεν νομιζω οτι εχει ασυλια, και ας ηταν παλιος φιλος τουΓΑΠ.
    Ειναι ετοιμος για ολα και αρα επικινδυνος.

    Το μάθαμε το παραμύθι… Και ποιό μαύρο χρώμα κρύβεται πίσω από τα κόκκινα αστέρια

    Επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις.

    Τυχαια ολα αυτα ; Δεν νομιζω…

    Δεν ορρωδουν προ ουδενός.
    Μπορεί να συλλάβουν μέχρι και τον δολοφόνο του Μαρά οσονούπω.

    Η εικόνα με τον πυροτεχνουργό απο πού είναι ; Απο Καμπούλ ; Απο Βαγδάτη ; Απο Άγιο Παντελεήμονα ;
    Ούτε για γέλια δεν είστε το βαρεθήκαμε το εργάκι,καθόλου σασπένς πλέον,καθόλου δράση…..

    Πήγανε με περούκες λέει να δώσουν γράμματα-βόμβες……Μιχάλη τους έπιασες τους δολοφόνους που κάψανε τους 4 στην Μαρφίν ; Άνοιξε η γή κ τους κατάπιε ; Σ΄ αυτή τη χώρα οι βόμβες σκάνε κ οι φωτιές μπαίνουν μια βδομάδα πριν τις εκλογές…..


    Ποιους να πιάσει;
    Οι κακες γλώσσες λένε πως έφυγαν με βανάκι της ΓΑΔΑ..
    Ρεεεεεε μαλακισμένο παπουτσή,
    μήπως ήταν ο συγγενής σου ο κΑΡΧΙΔΑΚΗΣ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΙ

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    http://anticapitalist-attiki.blogspot.com//

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!

    Κυκλοφορεί υιός που παραπέμπει σε μολυσμένο μπλογκ και από εκεί σε σάιτ globalnet.ba. Μέχρι να ρίξει η Google αυτά τα μπλογκς και η globalnet.ba τα sites, ΜΗΝ πηγαίνετε στα λινκς που σας έρχονται με μήνυμα που αρχίζει με "I got you a surprise", και προς θεού ΜΗΝ κατεβάσετε το υποτιθέμενο "free-fotoalbum".

    Είναι ΥΙΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. eeeeeeeeee.....ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΚΛΑΝΙΕΣ ΣΑΣ image mαλάκες
    και σκατά Πασόκ πατημένα.

    ΣΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ...ΧΑΖΟΙ !

    Έγραψα, πριν μέρες, για το λάθος τους να εκθέσουν γυμνό τον βασιλιά σε ‘ζωντανή’ διακαναλική συνέντευξη. Εκεί που η πρωτοφανής προπαγάνδα κόντευε να μας κάνει να ξεχάσουμε την πραγματική εικόνα του ΓΑΠ, ο λαός ‘καμάρωσε’ αφτιασίδωτο τον Πρωθυπουργό του.

    Αμέσως η προπαγανδιστική μηχανή, με άμεσα ανακλαστικά, με επίγνωση της μεγάλης ζημιάς, τον εξαφάνισε από το προσκήνιο. Από την επομένη, κιόλας, οι ταλαντούχοι προπαγανδιστές μας πληροφόρησαν γραπτά (σε σεντόνι –συνοδεία κολακευτικής φωτό), τι ‘είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του’.

    Ακολούθησαν γραπτές συνεντεύξεις, όπου αμφιβάλλουμε αν ο ΓΑΠ είχε ιδέα για τις γραπτές ερωτήσεις και απαντήσεις που επιμελήθηκαν οι πολύπειροι συνεργάτες του μαζί με τις με τις δημοσιογραφικές ορντινάντζες των ‘ανεξάρτητων’ εφημερίδων. Για να ‘ξεκαθαρίσει ότι δεν μπλοφάρει’.

    ‘Ζωντανά’ τον παρουσίασαν, ξανά, στο Μαραθώνιο και ανησυχώντας για την εντύπωση που έκανε ο αθλητής, έβαλαν τα ανεξάρτητα νταβατζοΜΜΕ να κάνουν το βράδυ ‘ρεπορτάζ’ για την ευνοϊκή υποδοχή του κόσμου στην εμφάνιση του Πρωθυπουργού. Από κοντά οι εικόνες των Δρούτσα και της ‘πράσινης’ Μπιρμπίλη.

    Αγαπητοί φίλοι δεν αναφέρομαι σε όσα άλλα μας ετοίμασε η καθεστωτική προπαγάνδα αυτές τις μέρες....

    Μπροστά λοιπόν σ’ αυτή την σοβιετικού τύπου προπαγάνδα και σε όσα υποψιαζόμαστε ότι θα ακολουθήσουν σε οικονομικό, εθνικό, κοινωνικό επίπεδο, υπάρχει ένα μόνο καρτέρι, έχουμε μια και μοναδική βολή: την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές. Και είναι φανερό πόσο ανησυχεί ο ‘συνεταιρισμός’.

    Το μόνο που δεν μας λένε είναι πόσο επιζήμιες είναι για την πατρίδα οι εκλογές και αν ήταν στο χέρι τους θα τις ανέστειλαν μέχρι να αναρρώσει ο ασθενής.

    Ας αναλογιστούμε την απελπιστική κατάσταση προπαγάνδας και ασυδοσίας που μας περιμένει αν το σύστημα συμφερόντων που κάθισε στο σβέρκο της πατρίδας ‘δεν αισθανθεί ζεματισμένο σε αυτές τις εκλογές, αν πάρει ένα αποτέλεσμα που θα του επιτρέπεται να το ερμηνεύσει σαν επιδοκιμασία των όσων συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο’. Και δεν θα υπάρχει τότε, δυστυχώς, κανένα καρτέρι, ακολουθούν για τον ‘χορό συμφερόντων’ τρία ‘καθαρά’ χρόνια.

    Όσοι αγανακτούμε, μέχρι απελπισίας, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, ας δώσουμε ηχηρή την απάντηση με την ψήφο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρούσα ότι αυτός ο Κοτζιάς με θητεία κάποτε στο ΚΚΕ είχε κάτι να πει. Τί αρλούμπες όμως είναι αυτές που λέει; Πώς τον αφήνουν ελεύθερο να λέει τέτοιες ασυναρτησίες επειδή έμεινε έξω από την καμαρίλα του Μαξίμου; Τί μας ενδιαφέρει εμάς εάν ο φίλος του ο Jeffrey τον άφησε χωρίς δουλειά; Ρε ούστ κοπρόσκυλα πασόκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πασοκ

    Αν γινουν βουλευτικες εκλογες τωρα ειναι για να σβηστουν τα πεπραγμενα των Παπακωσταντινου Ραγκουση κλπ....

    με τη διαγραφη λογω του νομου ευθυνης - ανευθυνοτητας υπουργων (οπως εκανε ο Καραμανλης)....

    Ομως δεν θα γινουν βουλευτικες εκλογες τον Δεκεμβριο ειπε στη Μηλιωνη ο Δρ Κουτσουκος!!

    Τα σεναρια που κυκλοφορουν οι Ραγκουσηδες για να καψουν τον Γιωργο

    ΔΕΝ ισχυουν!!!

    Τι λενε οι Ραγκουσηδες:
    Εκλογές το συντοµότερο δυνατό θα προκηρύξει ο Γιώργος Παπανδρέου, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου.

    Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές θα πραγµατοποιηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου, αν φυσικά συντρέξουν οι προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

    Μάλιστα, κυκλοφορούν και σενάρια µε βάση τα οποία η κυβέρνηση θα µπορούσε να αναβάλει τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και να προχωρήσει στην κήρυξη «δίδυµων» εκλογών για τις 12 Δεκεµβρίου.
    ---
    Το Πασοκ ΔΕΝ θα χασει τις εκλογες ουτε θα γινουν εθνικες εκλογες ειπε ο δρ Κουτσουκος

    απλα θα φυγουν οσοι κατεστεψαν το Πασοκ! (Ραγκουσης Παπακωσταντινου Γερουλανος Τσοκλη Νταλαρα κλπ...

    οι οποιοι εκβιαζουν τον Γιωργο με προσωπικα πολιτικα μυστικα που γνωριζουν να κανει "ηρωικη εξοδο" για να κατσουν οι ιδιοι στη θεση του Πρωθυπουργου!
    Αμ δεν!!

    Η Δημοκρατια θα νικησει!

    Γιωργος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πασοκ

    Αν γινουν βουλευτικες εκλογες τωρα ειναι για να σβηστουν τα πεπραγμενα των Παπακωσταντινου Ραγκουση κλπ....

    με τη διαγραφη λογω του νομου ευθυνης - ανευθυνοτητας υπουργων (οπως εκανε ο Καραμανλης)....

    Ομως δεν θα γινουν βουλευτικες εκλογες τον Δεκεμβριο ειπε στη Μηλιωνη ο Δρ Κουτσουκος!!

    Τα σεναρια που κυκλοφορουν οι Ραγκουσηδες για να καψουν τον Γιωργο

    ΔΕΝ ισχυουν!!!
    ---

    Τα σενάρια πρόωρων εκλογών εντείνουν τους φόβους πολιτικής αστάθειας
    «Ριψοκίνδυνο» παιχνίδι χαρακτηρίζει το Reuters την απειλή προκήρυξης πρόωρων εκλογών του Γιώργου Παπανδρέου.
    Όπως εξηγούν οι συντάκτες, «η εκλογολογία...
    έχει ήδη προκαλέσει διεύρυνση των σπρεντ και πτώση των τραπεζικών μετοχών, καθώς οι αναλυτές φοβούνται την πολιτική αστάθεια».

    Σύμφωνα με το Reuters, «στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα χάσει την άνετη πλειοψηφία που σήμερα διαθέτει και σε συνδυασμό με την πτώση και των άλλων μεγάλων κομμάτων το πιθανότερο αποτέλεσμα θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ή οριακής πλειοψηφίας».

    «Και τα δύο σενάρια θα υπονόμευαν την αποφασιστικότητα για τις μεταρρυθμίσεις», καταλήγει το Reuters.

    Στο μεταξύ, νέα εκτίναξη σημείωσαν την Τρίτη τo spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Έφθασε στις 856 μονάδες βάσης από τις 825 που ήταν τη Δευτέρα

    ---
    Το Πασοκ ΔΕΝ θα χασει τις εκλογες ουτε θα γινουν εθνικες εκλογες ειπε ο δρ Κουτσουκος

    απλα θα φυγουν οσοι κατεστεψαν το Πασοκ! (Ραγκουσης Παπακωσταντινου Γερουλανος Τσοκλη Νταλαρα κλπ...

    ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΜΕΣΑ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ...

    οι οποιοι εκβιαζουν και δουλευουν τον Γιωργο με προσωπικα πολιτικα μυστικα που γνωριζουν να κανει "ηρωικη εξοδο" για να κατσουν οι ιδιοι στη θεση του Πρωθυπουργου!
    Αμ δεν!!

    Η Δημοκρατια θα νικησει!

    Αντώνης Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mη φοβαστε αφειστε τα σχολια

    δεν θα αργησει η ωρα που θα συληφθει απο λαικες δυναμεις ο Ραγκουσης και Παπακωνσταντινου για "εσχατη προδοσια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙΣ ΧΟΝΤΡΟΥΛΙ ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ ΘΕΣΗ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ,ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΡΑΔΕΙΑΖΕΙΣ ΑΜΠΕΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΜΑΣ ΠΡΗΖΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΥΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΠΟΙΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΤΕΡΟΦΩΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΜΗΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΨΕΥΤΕΣ. ΕΓΩ ΣΤΟ ΑΛΤΕΡ ΕΙΔΑ ΜΟΥΤΡΑ ΝΕΑΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΕΦΤΥΝΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση