GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μηδαμινή η απορρόφηση των ευρωπαϊκών αλιευτικών κονδυλίων από την Ελλάδα...

...παραδέχεται η Επίτροπος Αλιείας Μαρία Δαμανάκη Της Όλγας Σαράφη « Η εφαρμογή του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013 στ...

...παραδέχεται η Επίτροπος Αλιείας
Μαρία Δαμανάκη

Της Όλγας Σαράφη

«Η εφαρμογή του ελληνικού επιχειρησιακού προγράμματος 2007-2013 στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) δυστυχώς έχει καθυστερήσει και μάλιστα πολύ σοβαρά. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2010, οι πραγματικές πληρωμές ανέρχονταν μόλις στα 5.600.000 ευρώ, δηλ. μόλις 2% των συνολικών κονδυλίων του Ταμείου, που πρόκειται για ελάχιστο ποσοστό. Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση οφείλεται κυρίως σε προβλήματα που αφορούν την οργάνωση του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, σε καθυστερήσεις σημαντικών μέτρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων και στη χρηματοπιστωτική κρίση κυρίως όσον αφορά τον άξονα σχετικά με την υδατοκαλλιέργεια, τη μεταποίηση και την εμπορία και την αλιεία εσωτερικών υδάτων» ανέφερε η Ελληνίδα Επίτροπος για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην απάντησή της, η αρμόδια Επίτροπος ανέφερε ότι η εφαρμογή του ΕΤΑ δυστυχώς δεν έχει φτάσει ακόμη σε ικανοποιητικά επίπεδα καθώς...
 πιστοποιημένες ενδιάμεσες πληρωμές που αποστέλλουν τα κράτη μέλη στην Ευρ. Επιτροπή ανέρχονται μόλις στο 5% της συνολικής χορήγησης κονδυλίων. Ωστόσο, λίγο πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του 2009, 18,2% των συνολικών κονδυλίων αφιερώθηκε σε συγκεκριμένα προγράμματα. Τα αίτια της κατάστασης αυτής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθυστερημένη εφαρμογή του Κανονισμού για το Ταμείο, την αργοπορημένη υιοθέτηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων - σε ορισμένες περιπτώσεις τα επιχειρησιακά προγράμματα υιοθετήθηκαν μόλις στο δεύτερο εξάμηνο του 2008 - και τις συνέπειες της κρίσης που χτύπησε και τον αλιευτικό τομέα. Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά στη σύσταση προγραμμάτων διαχείρισης και ελέγχου, η έγκριση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την αποστολή πληρωμών.
Επιπρόσθετα, η κα Δαμανάκη τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικά κονδύλια στη διάθεσή τους, τα οποία έχουν κατανεμηθεί με διαφορετικό τρόπο στους άξονες του ΕΤΑ και κατά συνέπεια το μέγεθος της απορρόφησης δεν είναι εύκολο να αξιολογηθεί. Ωστόσο, οι χώρες που έχουν καλύτερα συστήματα για τον έλεγχο και τη συμμόρφωση και διαθέτουν όλα τα εργαλεία μπορούν με πιο εύκολο τρόπο να αξιοποιήσουν τα κονδύλια. Αντίθετα, οι Μεσογειακές χώρες, οι χώρες του Νότου, και ειδικότερα η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα, για την αποτελεσματικότερη επίλυση των οποίων, η Ευρ. Επιτροπή είναι διατεθειμένη να καταβάλει προσπάθειες απλούστευσης των κανόνων και για τον λόγο αυτόν υπάρχει και γραμμή χρηματοδότησης στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε τα κράτη μέλη να διευκολύνονται στην απορρόφηση των κονδυλίων.
«Αποφασίσαμε ότι ο Κανονισμός για τη Μεσόγειο θα πρέπει να εφαρμοσθεί από την 1η Ιουνίου και δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές είναι ενήμερες ότι πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοσθεί ο Κανονισμός χωρίς άλλη καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι διατάξεις για τα ειδικά εργαλεία, που είναι πολύ βαριά για το περιβάλλον, πρέπει να εφαρμοσθούν. Από πλευράς μας θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που δίνει ο Κανονισμός για το Ταμείο για να παρέχουμε κονδύλια για την αποζημίωση. Αυτό αφορά και τις βιντζότρατες και τις τράτες και οποιοδήποτε αλιευτικό εργαλείο. Θα πρέπει να υπάρξουν παραδείγματα συμμόρφωσης κι εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια χρηματοδότησης για να τους δώσουμε την ευκαιρία να βελτιώσουν τα εργαλεία τους και να βελτιώσουν την επιλεξιμότητα των εργαλείων που χρησιμοποιούν», υπογράμμισε η Επίτροπος Δαμανάκη.

5 σχόλια

  1. ΕΛΠΙΖΩ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ:
    - Γιωργάκης και κομπανία
    - Τρόϊκα και παρατρεχάμενοι γλύφτες
    - Ξεπουλημένοι δημοσιοκάφροι
    - Τραπεζίτες και τοκογλύφοι
    - Χρηματιστές και διάφοροι αλητήριοι τσιμπούρια του λαού.

    Με αεροπλάνα και παπόρια και νύχτα. Την επόμενη πρωϊα τους περιμένει στο σύνταγμα μια κρεμάλα.

    Γι' αυτό καθάρματα να είστε έτοιμοι.
    Και όχι συνωστισμό παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπλουπερς-οι "αλλοι" του ιντερνετ:


    http://makelio.blogspot.com/2009/04/blog-post_6919.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΕΚΦΩΝΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΡΟΦΗΘΟΥΝ.
    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΛΑΚΩ.
    ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΕΡΓΟ.
    ΚΛΙΚΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΜΕ ΠΡΑΙΤΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΥΣ.
    ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΟΥΜΕΛΕ ΜΕ ΤΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντ. Σαμαράς στην Ελευθεροτυπία:

    “H Ελλάδα θα μπορούσε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές -έστω και πανάκριβα- τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, όπως έπραξαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία και να μην υπογράψει μνημόνιο, δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο Αντώνης Σαμαράς. Επέμεινε ότι το έλλειμμα μπορεί να μηδενιστεί χωρίς νέα μέτρα, «φτάνει να δουλέψει η Οικονομία”

    Απάντηση:

    Ναι, αλλά καμιά άλλη χώρα ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ιρλανδία ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!!

    ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΜΑ – ΟΧΙ ΧΡΕΟΣ!!!!!!

    ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ!!!!!!!!!!

    ΕΜΕΙΣ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΚΡΕΜΟ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!

    Από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους έως τον Μάρτιο του 2004 το χρέος της χώρας ήταν συνολικά 180 δις!!!
    Το ΑΕΠ της χώρας ήταν 250 δις (κατ’άλλους 240, κατ’αλλους 260).
    Τέλος πάντων- το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν αρκετά πιο κάτω από το 100%!!!

    Η παράταξη της φαυλοκρατίας και της λαμογιάς, η Δεξιά- αυτή η ίδια που έσπευσε αμέσως να καταργήσει το νόμο Πεπονή, για να βάλει τα δικά της παιδιά,
    μόνο για την περίοδο από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 (δηλαδή μέσα σε 5 χρόνια και 2 δικές της θητείες) κατάφερε να αυξήσει το χρέος της Ελλάδας κατά 120 δις !!!!!

    ΔΕΞΙΟΙ : ΑΧΡΗΣΤΟΙ, ΑΧΡΕΙΟΙ, ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΩΝ – ΚΛΕΦΤΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφιερωμένο στον δουλοπάρικο του Δανειστή του κωλόσπιτου ΜΙΜΗΣ.
    στο Τσόγλανο της Καμμαντατούρ
    PASOK...τον ξάδελφο ΡΑΓΚΟΥSSH
    της Ντολλάρας-πρώην Λαμπράκη, γνωστό Λαμόγιο στο κόσμο του θεάματος με ..χορηγία Κόκκαλη-ΠΑΣΟΚ _______________________

    This is S -Parta
    (Ελάτε να τα πάρετε)
    ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    Πολλά λέγονται, και νευριάζω να ακούω πολλά για αναδιαρθρώσεις, ιδίως από Κυβερνητικούς που δεν θα ήξεραν τι είναι «Αναδιάρθρωση» ακόμα κι αν μία τους έπεφτε στο κεφάλι τους. Μπαρουφολογίας το ανάγνωσμα, και συγγνώμη αν ακούγομαι ασεβής. Αλλά αν η Κυβέρνηση πιστεύει έστω και κατά 3% ότι η μόνη διέξοδος είναι η Πράσινη Ανάπτυξη και άλλες ιδεοληψίες από Fluo ensemble. Θα έλεγα «τρίχες κατσαρές», αλλά δεν προβλέπονται με πράσινο fluo.

    Υπάρχει λύση για το δημοσιονομικό αδιέξοδο, και είναι στα πλαίσια του Μνημονίου, και δεν χρειαζόταν ένας χρόνος ανοησιών και πανάκριβων καθυστερήσεων, το ξέρει κάθε καστανάς στην Αθήνα: Απελευθέρωση επαγγελμάτων με μεταβατικές διατάξεις, απελευθέρωση ωραρίων, απελευθέρωση εργασιακών σχέσεων (de jure για κάτι που ισχύει de facto), μείωση δαπανών Δημοσίου, εκλογίκευση Δημόσιας Διοίκησης. Εγώ που δεν είμαι πολιτικός, το λέω εδώ και 2-3 χρόνια που ανακάλυψα το blogging.

    Ταυτόχρονα, ενιαίος συντελεστής φορολογία εισοδήματος 10%. Κατάργηση του πόθεν έσχες (όλων πλην πολιτικών και διορισμένων). Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 15%. Κατάργηση της φορολογίας της περιουσίας. Εκτός εάν δείξετε μείωση 1€ σε Δημόσια έξοδα για κάθε 1€ σε φορολόγηση περιουσίας. Δέχομαι εφ ‘απαξ, αλλά να το δω να πιάνει τόπο. Όχι για να πληρώνετε Ινδούς υπεργολάβους.

    Αναδιάρθρωση τώρα. Σε στυλ και γλώσσα Λεωνίδα: «This is Πάρτα». « Δεν πληρώνουμε μέχρι να έχουμε», «έλα όταν έχω» κι αν γουστάρετε, βγάλτε μας από το ευρώ.

    Ο μόνος τρόπος να πιέσουν είναι να στείλουν στρατό κατοχής.
    Δεν θα το κάνουν γιατί κανένας από τους δανειστές δεν αντέχει να δει τα δάνειά του σε body bags.
    Δεν θα αρνηθούμε να ξεπληρώσουμε, αλλά όχι τώρα, όταν μπορούμε.
    Θα έχουν κάποιο write-down οι πιστωτές, αλλά όχι write-off.

    Και μία λεπτομέρεια: Το «this is Πάρτα» δεν θα ισχύσει για Ελληνικές Τράπεζες, αλλά αν γίνω δικτάτωρ,
    θα εξαιρέσω από την εξαίρεση κάτι κραυγαλέα Πασοκομάγαζα που μας έχουν πρήξει τα συκώτια.
    Και ο νοών, νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση