GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

17 Νοέμβρη...

Από το Strange Attractor Το 1973 ήμουν μικρό παιδάκι . Θυμάμαι όμως πολύ καλά πως είχαμε χούντα. Και όταν λέμε χούντα, εννοούμε κανονική χο...

Από το Strange Attractor
Το 1973 ήμουν μικρό παιδάκι. Θυμάμαι όμως πολύ καλά πως είχαμε χούντα. Και όταν λέμε χούντα, εννοούμε κανονική χούντα και όχι τη «χούντα του ΠΑΣΟΚ», ή τη «χούντα των ΜΜΕ», κλπ.
Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου. Αν ήσουν στρατιωτικός, ακόμη και μόνιμος ανθυπασπιστής, έκανες κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν ήσουν χωροφύλακας, ή ασφαλίτης, ήταν η καλύτερή σου. Έμπαινες σε καφενείο, και βαρούσαν προσοχές. Αν ήσουν συνταγματάρχης, μπορεί να γινόσουν και υπουργός. Ποιος ξέρει;
Η πληροφόρηση ήταν λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Το ραδιόφωνο έπαιζε εμβατήρια ή Κοινούση, και η τηλεόραση έπαιζε τον Παττακό ή τον Πρέκα. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμούσε να...
 μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδύνευε με φυλάκιση, εξορία, ακόμη και με βασανιστήρια. Τόσο καλά.
Το να είσαι αντιστασιακός στη πράξη, ή έστω στα λόγια και μόνο, ήθελε πραγματική μαγκιά. Καμία δηλαδή σχέση με το σήμερα, όπου ο κάθε φλούφλης δηλώνει αντισυστημικός, αναρχικός, αντιεξουσιαστής, κομμουνιστής, αρχειομαρξιστής, ή οτιδήποτε άλλο του καπνίσει, επειδή είναι μόδα, ή επειδή έτσι ξορκίζει τις ανασφάλειες του, ή επειδή έτσι θα βρει γκόμενα.
Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί σημερινοί μπαχαλάκηδες ή χούλιγκανς, που τα βάζουν κάθε τόσο με τα ΜΑΤ, και «δεν μασάνε Χριστό», θα το σκεφτόντουσαν σαράντα φορές πριν τολμήσουν να αντιμιλήσουν σε ανθυπομοίραρχο ή υπενωματάρχη της εποχής, διότι οι συνέπειες θα ήταν βαριές, όπως βαριές θα ήταν και οι σφαλιάρες που θα`τρωγαν στο οικείο αστυνομικό τμήμα, όπου θα τους κουβαλούσαν από το γιακά, χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους, σε κανάλια, ή στο… facebook. (Και επειδή η νεολαία μας δεν τα πάει και πολύ καλά με την ιστορία, να τους θυμίσω ότι τότε δεν υπήρχαν κινητά ή διαδίκτυο. Υπήρχαν όμως οι σφαλιάρες, και μάλιστα ανεξέλεγκτες).
Οπότε, μέσα σε αυτό το κλίμα που περιέγραψα, ο ξεσηκωμός των φοιτητών της νομικής και του πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του `73, αποκτά μια άλλη σημασία. Οι νέοι ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν, όχι υπέρ του δικαιώματος στην αντιγραφή, αλλά υπέρ της ελευθερίας. Κυριολεκτικά. Και έπαιξαν αντάξια τον αρχέγονο ρόλο που πρέπει να παίζει η νεολαία της κάθε εποχής. Αυτόν της πρωτοπορίας. Όταν οι υπόλοιποι οικογενειάρχες βολεμένοι, περιορίζονταν σε ανώδυνες κριτικές κατά του καθεστώτος πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι φοιτητές σκαρφάλωσαν στα κάγκελα και τα έβαλαν με το θηρίο. Και δεν υπήρχαν τα κανάλια να τους δείξουν. Δεν το έκαναν για να γίνουν διάσημοι και να τους πάρει συνέντευξη η Τατιάνα. Ούτε το έκαναν για το έπαθλο των 50.000 ευρώ. Το έκαναν διότι αυτό έπρεπε να κάνουν.
Σε κάθε ιστορική καμπή, οι τρελοί και οι νέοι είναι αυτοί που οδηγούν με το παράδειγμά τους. Και είναι άλλωστε λογικό. Δεν έχουν πολλά να χάσουν, και το αίμα τους ακόμη βράζει. Αργότερα, λίγο τα γραμμάτια, λίγο οι οικογενειακές υποχρεώσεις, λίγο τα αρθριτικά, και πιο πολύ από όλα η απογοήτευση από το εκάστοτε επικρατών σύστημα της αναξιοκρατίας, της κομματοκρατίας και της φαυλοκρατίας, οι νέοι γίνονται και αυτοί μεσήλικες, και τα κάγκελα γίνονται απλά μια ακόμη ανάμνηση. Και έτσι θα πρέπει να είναι. Αυτή είναι η φύση μας ως άνθρωποι.
Άσχετα λοιπόν με την εξέλιξη της δημοκρατίας μας, άσχετα με την εξέλιξη πολλών εκ των ηρώων του πολυτεχνείου, το γεγονός και μόνο ότι σε μια δύσκολη στιγμή, πολλοί νέοι είχαν το θάρρος να αντισταθούν σε μια πραγματική χούντα, σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα και γνωρίζοντας πως αν μπουκάρουν τα στρατά δεν υπάρχει ασυλία, δεν υπάρχει ο Τριανταφυλλόπουλος, και γενικά δεν υπάρχει έλεος, ε λοιπόν αυτό και μόνο αρκεί για να τους τιμούμε για πάντα.
Προσωπικά τους βγάζω το καπέλο, τους σέβομαι βαθύτατα, και τους είμαι ευγνώμων. Μπορεί να μην έκαναν σπουδαία πράγματα, μπορεί να μην είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν, έβαλαν όμως ένα μικρό λιθαράκι για να μπορούμε σήμερα να λέμε και να γράφουμε ότι μας κατέβει, χωρίς τον κίνδυνο της σφαλιάρας.
Κάτι είναι και αυτό, δεν νομίζετε;

18 σχόλια

  1. κλεμμένο από το antinews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο χωριο μου δεν εγινε τιποτα απο ολα αυτα που λες ΛΑΚΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα στή Θάσο.Πολυαγαπημένη.
    Υπήρχε τό 1970(?) πάνω κάτω,τό
    εξοχικό κέντρο "Η Αρκούδα".
    Μιά παρέα 40ρηδων (τότε),τό έπαιξαν
    συνταγματάρχες καί...τή βγάλαν
    στό κόστος.
    Πιτσιρικάς εγώ δέν καταλάβαινα τήν
    υπέρμετρη εξυπηρέτηση.
    Αργότερα κατάλαβα τόν φόβο.
    Πάντως ο φόβος τών σερβιτόρων,ήταν
    μικρότερος από τό φόβο τών πελατών.
    Τώρα πλέον ο φόβος δέν έχει χιούμορ.
    Έρχεται απροσκάλεστος στό σπίτι
    σου ντυμένος άνεργος καί Jonhi
    Dep ψαλιδοχέρης συντάξεων.
    Συγχρόνως δέν ψηφίζεται νόμος
    γιά δήμευση περιουσιών σκαφάτων
    πού έπαιρναν ΛΑΦΚΑ καί βοηθήματα.
    Δήλωναν 5000ε ενώ αποκόμιζαν
    500.000ε.
    Γιατί?
    Διότι έχουν "χορηγήσει" Κυβερνη-
    τικά στελέχη σέ θέσεις κλειδιά.
    Ο Μαντέλης είναι παρονυχίδα στό
    μεσαίο δάκτυλο στρουθοκαμήλου.
    Τά πολλά κλεμένα,ο κρατικός
    μηχανισμός δέν μπορεί νά τά πάρει
    εμπλεγμένος ών.
    Καί ο μηχανισμός είναι πρόσωπα,
    άνθρωποι,πλουτήσαντες παρά φύση.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κακό τώρα είναι ότι η χούντα ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γράφεις: Μας κυβερνούσαν κάτι ημιμαθείς τύποι με φτηνιάρικα κοστούμια και με μαύρα γυαλιά, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, και με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου. Αν ήσουν στρατιωτικός, ακόμη και μόνιμος ανθυπασπιστής, έκανες κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν ήσουν χωροφύλακας, ή ασφαλίτης, ήταν η καλύτερή σου. Έμπαινες σε καφενείο, και βαρούσαν προσοχές. Αν ήσουν συνταγματάρχης, μπορεί να γινόσουν και υπουργός. Ποιος ξέρει;

    Η πληροφόρηση ήταν λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Το ραδιόφωνο έπαιζε εμβατήρια ή Κοινούση, και η τηλεόραση έπαιζε τον Παττακό ή τον Πρέκα. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμούσε να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδύνευε με φυλάκιση, εξορία, ακόμη και με βασανιστήρια. Τόσο καλά.

    ΟΚ.

    Σήμερα: Σήμερα: Μας κυβερνούν κάτι ημιμαθείς τύποι με πανάκριβα κοστούμια και με μαύρες μίζες, κάτι σαν τους σοπράνος στη τηλεόραση δηλαδή, με νοημοσύνη τσιμεντόλιθου και φρόνημα μισέλληνα. Αν είσαι πασοκτζής, ακόμη και μόνιμος αφισοκολλητής, κάνεις κουμάντο στη γειτονιά σου. Αν είσαι στέλεχος, ή κολλητός του πασοκικού καθεστώτος, είναι η καλύτερή σου. Μπαίνεις σε σικ εστιατόριο, και σου φιλάνε τα πόδια. Αν είσαι διαπλεκόμενος δημοσιογράφος, μπορεί να γίνεις και υπουργός. Ποιος ξέρει;

    Η πληροφόρηση είναι λειψή, η ενημέρωση μονομερής, και όλα τα σκιάζει η διαπλοκή και τα πλακώνει το πασοκικό συμφέρον. Το ραδιόφωνο παίζει σκυλάδικο playlist ή έντεχνη θολοκουλτόυρα, και η τηλεόραση παίζει πρωϊνάδικα, μεσημεριανάδικα ή reality και lifestyle. Απλά πράγματα, χωρίς πολλούς πολλούς προβληματισμούς. Όποιος τολμά να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς κινδυνεύει με διασυρμό, χλευασμό, εξευτελισμό, ακόμη και με καταστροφή προσωπικότητας. Τέλεια.

    Επίσης απο σχόλιο του antinews.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καί τώρα πιοί μας κυβερνούν ;
    Κλέφτες, πουλημένοι κτλ κλτ....
    Η χήρα παπαδόπουλου μένει σε ένα ημιυπόγιο, η Λιάνη σε μία βίλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καί τώρα πιοί μας κυβερνούν ;
    Κλέφτες, πουλημένοι κτλ κλτ....
    Η χήρα παπαδόπουλου μένει σε ένα ημιυπόγιο, η Λιάνη σε μία βίλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γενιά του Πολυτεχνείου.Η γενιά μου.Δυστυχώς μια γενιά πεινασμένων, που έπεσε σαν ακρίδα πάνω στο δημόσιο χρήμα και το κατάκλεψε.Απευθύνομαι στην επόμενη γενιά,στα παιδιά μας.Παιδιά,όπου κι αν μας βρείτε φτύστε μας γι' αυτό που σας αφήνουμε.Διδαχθείτε από τα δικά μας λάθη.Μη δημιουργείτε ''σύμβολα'' τύπου Δαμανάκη που ασέλγησαν πάνω στα όνειρά μας.Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας,απεγκλωβισμένοι από τα κομματικά μαντριά.Ίσως έτσι,προλάβετε να σώσετε κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΑΡΧΙΔΙΑ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑ -ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1981 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!!
    ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΛΑΟΙ, ΟΠΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι φασίστες όλο βλακείες γράφετε. Τώρα μπορείς να βρεις και κάποιο δίκιο, άσχετα αν λίγοι τώρα έχουν δίκιο.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ, απλά θέλουμε να πράγματα να γίνουν λίγο καλύτερα.

    Αν εσείς θέλετε να σας δέρνουν για να βάλετε μυαλό, εμείς προτιμάμε να σκεφτόμαστε και να είμαστε ελεύθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυστυχώς τώρα μας κυβερνούν τα παιδιά της γενιάς του πολυτεχνείου και βλέπουμε την κατάντια μας ( Δαμανάκη ). ΄Ολοι τρώνε τρώνε τρώνε για να ξεπληρώσουν την αντίσταση που έκαναν τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα δεν είναι πόσο κακή ήταν η χούντα(επί της οποίας παρεπιπτόντος η οικονομία ευημερούσε),αλλά ότι οι πολιτικοί της μεταπολίτευσης ήταν χίλιες φορές χειρότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι,και σήμερα μας κυβερνούν ...πυρηνικοί φυσικοί και ...νομπελίστες.
    Και ο Πάγκαλος τέτοιος είναι,και ο Λαλιώτης τέτοιος ήταν.
    Φάε φίλτατε "δημοκρατία" των MEGAλοκαναλαρχών και των μεγαλοεργολάβων,φάε και "δημοκρατία" των αλητών,κλεφτών και καραδιεφθαρμένων πολιτικών και σκάσε.
    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΔΕΝ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΗ.
    ΕΙΧΕ ΟΜΩΣ ΜΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ ΑΝΕΛΑΒΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΟΜΑΛΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
    ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΑΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΙ ΜΑΛΑΚΟΧΟΥΝΤΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΣΥΜΕΡΙΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΣΜΑΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    Η ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΧΑΧΟΛΙΑ.
    ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΣΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΟ 1967 ΚΑΙ ΑΣ ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ Σ΄ΟΛΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.
    Η ΟΡΘΗ ΚΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τι εκανε ο φοιτητης απο την ΠΑΤΡΑ την περιοδο της ΧΟΥΝΤΑΣ

    Ο αντιπεριεφερειαρχης θα πρεπει να ζητήσει εκ μερους του φοιτητη απο την ΠΑΤΡΑ ενα ηχηρο συγγνωμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. afto pou xriazete i xora ine mia xounta toulaxisto10etias
    ke osi nomizoun oti exoume dimokratia epidi plakononte me ta mat ke epidi lene kamia malakia ston typo dithen eleythera ine vathia nixtomeni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πασοκ

    Αυτα που κανει το λαιτ Πασοκ δεξιοστροφου Ραγκουση να αθωωνει ολου τους δεξιους (γιατι και αυτοι τον αθωωσαν) και να καλυπτει τα σκανδαλα της δεξιας θα τα βρει μπροστα του

    ειπε ο δρ Κουτσουκος σημερα
    που ηταν επικεφαλης της πορειας στο Πολυτεχνειο

    και διπλα του τσακωνοντουσαν ΚΚΕ και ΚΝΑΤ και Συνασπισμενοι ποιοι ειναι πιο πολλοι!!

    Αφου ο καθε "γιος του ταχυδρομου" ειναι αθωωος να κανει ΜΗΝΥΣΗ στο Πασοκ και στον Γιωργο, οτι τον συκοφαντουσαν τοσο καιρο!!

    Γιωργο

    ο Ραγκουσης και η παρεα του για αλλη μια φορα σε "δουλευει" σε "εχει διαβασει" απο παλια οτι δεν εισαι κουτοπονηρος και σε κοροιδευει μαζι με τους αλλους,

    διωχτον και καθαρισε ολα τα σκανδαλα της δεξιας γιατι ΘΑ ΚΛΑΙΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΔΑΚΡΥ ΣΕ ΛΙΓΟ

    ΑΝ Η ΔΕΞΙΑ ΒΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΘΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΕΙ...!!

    Ακομα να καθαρισει ο σκανδαλο ΑΣΠΑΙΤΕ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Ευρωπαικα Προγραμματα??
    και εκει ολοι αθωοι??
    Αμ δεν ....

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Οι βολεμένοι στους καναπέδες αυτής της εποχής κρίνουν και επικρίνουν. Οι νοσταλγοί της χούντας χαίρονται.
    Όλος αυτός ο εσμός των φασιστοειδών λοιδορεί τα παλληκάρια του πολυτεχνείου.
    κατάντια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση