GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κατάθεση Δούκα για τα Ομόλογα...

Από τον Πέτρο Δούκα ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Κύ...

Από τον Πέτρο Δούκα
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΗΡΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Κύριε Πρόεδρε,
Προσέρχομαι στην Επιτροπή σας με τη ρητή επίφύλαξη ότι η σύσταση και ο σκοπός της έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη Δικαιοσύνη και τις έρευνες των αρμόδιων εισαγγελέων εδώ και τρία χρόνια, από τις οποίες δεν προέκυψε καμία ανάμιξη και ευθύνη πολιτικού προσώπου του Υπουργείου Οικονομικών.
Ήδη η Δικαιοσύνη έχει απευθύνει κατηγορίες σε πάνω από 40 χρηματιστές και μέλη των ΔΣ ασφαλιστικών ταμείων, αλλά σε κανένα στέλεχος ή υπάλληλο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
Είναι αυτονόητο πως αν είχε προκύψει οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικού προσώπου, έστω και...
 με απλή αναφορά εμπλοκής του, ο σχετικός φάκελλος θα είχε διαβιβασθεί ‘αμελητί’ στη Βουλή, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με συνέπεια το έργο της Επιτροπής σας να αποτελεί υποκατάσταση και αμφισβήτηση του έργου της Δικαιοσύνης. Έτσι γίνονται ευδιάκριτες οι κομματικές σκοπιμότητες που επέβαλλαν τη σύστασή της.
Για τους λόγους αυτούς διατηρώ πολύ μεγάλες επιφυλάξεις και με το πνεύμα αυτό παραθέτω τα βασικά πραγματικά στοιχεία της υπόθεσης αυτής.
1. Ουδέποτε εξεδόθησαν ‘τοξικά’ (sub-prime) ομόλογα από το Ελληνικό Δημόσιο, όμοια ή ανάλογα των τοξικών ομολόγων που εκδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Η πολύχρονη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ στον τομέα αυτό είναι ψευδής και ανυπόστατη.
2. Ακούστηκαν και γράφτηκαν απίθανες ανακρίβειες και συκοφαντίες γύρω από το θέματ αυτό:
Ότι «τα ταμεία έχασαν 1,5 δισεκ»!! Από τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου τη διετία 2006-7, περίπου 1,7 δισεκ ευρώ αφορούσε εκδόσεις συνθέτων ομολόγων. (Διεθνώς εκδόθηκαν πάνω από 1 τρισεκατομ. ευρώ τέτοιου τύπου ομόλογα). Από αυτά τα 1,7 δισεκ., περίπου 760 εκατ. αγοράστηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όσα ταμεία ζήτησαν να επιστραφούν τα χρήματά τους (580 εκατ., συμπεριλαμβανομένων και των 280 εκατ. του σύνθετου ομολόγου της JP MORGAN), οι ανάδοχες τράπεζες τους τα επέστρεψαν στο ακέραιο (ύστερα από προσωπικές μου ενέργειες). Δηλαδή τα ταμεία αυτά ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ! Τα υπόλοιπα ταμεία επέλεξαν τα ίδια να διακρατήσουν τα ομόλογα στα οποία είχαν επενδύσει, ως συμφέρουσα τοποθέτηση.
3. Το Υπουργείο Οικονομικών, σε όλες τις περιπτώσεις εισέπραξε για λογαριασμό του Δημοσίου όλη την αξία των εκδοθέντων ομολόγων. Το αναφέρω αυτό, διότι η προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ το 2007, είχε διασπείρει την συκοφαντία ότι η μεν ονομαστική αξία του ομολόγου της JP Morgan ήταν 280 εκατ. Ευρώ, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε στα ταμεία του μόνο 240 εκατ. Ευρώ. Άθλια συκοφαντία που το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποσύρει ‘άρον-άρον’!
4. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε δεν θα μπορούσε να έχει ουδεμία αρμοδιότητα ή ανάμιξη (και δεν προέκυψε καμία τέτοια ανάμιξη μέχρι σήμερα), στις αγοραπωλησίες ομολόγων στη δευτερογενή αγορά (από ξένους επενδυτές, επενδυτικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.), όπως έχει εξηγήσει η ΄Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Τράπεζα της Ελλάδας με επίσημες ανακοινώσεις τους (και σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική στο θέμα αυτό).
Το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, σήμερα, επί Υπουργείας κ. Παπακωνσταντίνου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υποστηρίζει πως «μετά την αρχική πώληση του ομολόγου στην Πρωτογενή Αγορά απ’ ευθείας από το Ελληνικό Δημόσιο (εκδότη) και την αγορά του από τον αρχικό επενδυτή, η διαμόρφωσή της τιμής του ομολόγου στις επόμενες μεταπωλήσεις του, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στη Δευτερογενή Αγορά, εκφεύγει της αρμοδιότητας και του ελέγχου του Ελληνικού Δημοσίου»!
5. Για όλα τα ομόλογα που εκδόθηκαν ακολουθήθηκαν διαχρονικά οι ίδιες διαδικασίες, οι ίδιες μέθοδοι ανάθεσης και από τις ίδιες αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών.
6. Προσωπικά ως Υφυπουργός Οικονομικών δεν είχα ουδεμία ανάμιξη στην όλη διαδικασία κατάρτισης των όρων της σύμβασης και έκδοσης των ομολόγων (όπως και όλοι οι προκάτοχοί μου) [με εξαίρεση την περίπτωση των συμβάσεων με την GOLDMAN SACHS (2001), σκάνδαλο που επίμονα αρνείται η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξετάσει, παρά την πρόσφατη ρητή διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα εξετασθεί.]
Ειδικά σε ότι αφορά εμένα προσωπικά,
 (α) Κανένας μάρτυρας και κανένας υπηρεσιακός παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει καταθέσει πως εγώ τον επηρέασα, καθ’ οιονδήποτε τρόπο,
(β) Κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε πως εγώ είχα οιανδήποτε συμμετοχή ή ανάμιξη, είτε στην διαδικασία έκδοσης του ομολόγου, ή επιλογής της αναδόχου τράπεζας.
(γ) Δεν βρέθηκε καμία μα καμία ροή πολιτικού χρήματος που να με αφορά. Δεν βρέθηκε γιατί δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Δεν έχει υπάρξει καν καταγγελία ή υπαινιγμός.
(δ) Δεν είχα καμία επαφή, ούτε καν υπηρεσιακή με οποιονδήποτε επενδυτή ή ενδιαφερόμενο για την έκδοση του ομολόγου. Ούτε καν μου ζητήθηκε ραντεβού από ένα τέτοιο παράγοντα, που θα είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, έστω τυπικά, όπως προκύπτει από όλες τις δηλώσεις και καταθέσεις τους.
[βλ. για παράδειγμα την κατάθεση του κ. Θεόδ. Πρινιωτάκη στην Επιτροπή σας (15/10/10): «εμείς ουδέποτε είχαμε ως ‘Ακρόπολις’ –και αυτό μπορώ να το βεβαιώσω και για τους υπολοίπους της ‘Ακρόπολις’- καμία γνώση ή καμία επικοινωνία με κανέναν μέσα από το Υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών ή Εθνικής Άμυνας». Μόνο ο κ. Παπαμαρκάκης κατέθεσε πως «ο μόνος Υπουργός που ήξερε ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης» (βλ. παρακάτω*)!]
Αυτά αποδεικνύουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, δεν είχε ουδεμία ‘ανάμιξη’ στην ομαλή λειτουργία έκδοσης των ομολόγων. Αυτό το έχουν ήδη πιστοποιήσει με τις δηλώσεις και τις καταθέσεις τους και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
7. Τα στελέχη του Υπουργείου έκαναν και κάνουν άριστα τη δουλειά τους και την περίοδο εκείνη και τα προηγούμενα χρόνια. Είναι άριστοι και ευσυνείδητοι επαγγελματίες. Η αναγνώριση αυτή είναι οφειλόμενη και λυπάμαι που κάποια μέλη της Επιτροπής σας τους συμπεριφέρθηκαν κατά τρόπο μειωτικό και απρεπέστατο.
Πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Επιτροπή σας, ότι η μακρά έρευνα της Δικαιοσύνης δεν απέδωσε καμία ευθύνη σε κανένα στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.
{Να σας θυμήσω επίσης πως όταν ήμουν Υφυπουργός, είχαμε καταφέρει να δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο με το ίδιο κόστος με την Ιταλία, ενώ τώρα με 600 μ.β. ακριβότερα! Δανειζόμασταν με σπρέντ 29 μ.β. (0,29%) ακριβότερα από την Γερμανία, ενώ τώρα δεν μπορούμε καν να δανειστούμε ούτε με 800 μ.β. ακριβότερα. Καταφέρναμε να δανεισθούμε για διάρκειες 30 και 50 ετών, ενώ τώρα με το ζόρι για έξι μήνες. Το όφελος του Δημοσίου από τα 30-ετή και 50-ετή δάνεια που συνάψαμε ξεπερνάει τα 6 δισεκ. ευρώ.}
Με βάση τα παραπάνω, και τον τερματισμό της έρευνας από την Δικαιοσύνη, δεν αντιλαμβάνομαι το νόημα της κλήσεώς μου από την Επιτροπή σας.
*ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Παπαμαρκάκης): Θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγή και να διευκρινίσω ορισμένα σημεία τα οποία τόσο εγώ όσο και η εταιρία στην οποία εργάζομαι έχουμε επιχειρήσει επανειλημμένα να τοποθετήσουμε στην σωστή τους βάση στο παρελθόν.
Πρώτον δεν συνάντησα και δεν επικοινώνησα ποτέ με κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τις εκδόσεις δομημένων ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα δεν συνάντησα και δεν επικοινώνησα ποτέ με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή οποιουδήποτε άλλου Υπουργείου σχετικά με τα επίμαχα δομημένα ομόλογα. Δεν είχα ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επαφή ούτε ποτέ ήθελα ή επιδίωξα να έχω με τον κύριο Αλογοσκούφη, τον κύριο Δούκα, τον κύριο Τσιτουρίδη, τον κύριο Κουρή ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο ή στέλεχος των Υπουργείων αυτών, παρά τα όσα κατά καιρούς ενδεχομένως και κακόβουλα έχουν δημοσιευθεί. Δεν συνάντησα και δεν επικοινώνησα ποτέ με στελέχη των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων σχετικά με τις εκδόσεις δομημένων ομολόγων.
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Για να επανέλθω: Λέει, λοιπόν, ο κ. Πρινιωτάκης την αλήθεια, ότι πριν τη ΝΑΜ ήσασταν στην Morgan Stanley και ότι από παλιά ήσασταν πολύ κοντά στις κυβερνήσεις. Τους βοηθούσατε, τους εξυπηρετούσατε όσον αφορά τις εκδόσεις των δανείων είτε στην πρωτογενή είτε στη δευτερογενή αγορά. Θέλετε να σας πιστέψουμε ότι δεν ξέρατε κανέναν; Ορκιστήκατε στο Ευαγγέλιο πριν από λίγο, ότι θα πείτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Παπαμαρκάκης): Λυπάμαι πάρα πολύ που γίνεται μία συζήτηση χωρίς στοιχεία, χωρίς μαρτυρικές καταθέσεις και απλώς βασιζόμαστε…
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ: Η μαρτυρική κατάθεση είναι αυτή που μόλις σας διάβασα.
ΜΑΡΤΥΣ (Γεώργιος Παπαμαρκάκης): Εγώ το ερμηνεύω διαφορετικά από αυτό που το ερμηνεύετε εσείς κι έχω αυτό το δικαίωμα. Εγώ το μόνο άτομο το οποίο ήξερα στα Υπουργεία ήταν ο κ. Χριστοδουλάκης, με τον οποίο μας συνδέει και μία καταγωγή, από τα Χανιά. Και επανειλημμένα μίλησε για το δημόσιο χρέος και για τα… με την Goldman Sachs. Πέρα από τον κ. Χριστοδουλάκη, δεν έχω γνωρίσει κανέναν στο Υπουργείο ούτε είχα κανένα ενδιαφέρον. Ούτε άπτεται των εργασιών του αμοιβαίου το Υπουργείο Οικονομικών.

3 σχόλια

  1. Προσπαθειτε σκληρα για να αποδειξετε την αθωοτητα σας και εχετε αυτο το δικαιωμα οπως ολοι μας.'Το ερωτημα που κανεις απο εσας δεν απανταει ομως ειναι......

    Μονοι τους ολοι αυτοι σηκωθηκαν μια μερα,αποφασισαν,σχεδιασαν και εβαλαν σε εφαρμογη ολο αυτο το σκανδαλο?
    Κανεις απο την πολιτικη ηγεσια δεν ειχε ιδεα?
    Δηλαδη αν εσεις ειστε παρων σε μια κλοπη,ξερετε τον κλεφτη και συλληφθειτε,θα ειστε αθωος επειδη δεν κλεψατε εσεις?
    Παρανοικα πραγματα συμβαινουν σε αυτη την χωρα.Επι δεκαετιες ολοι σας ταχα κυβερνατε,ταχα αποφασιζετε,ταχα αδιαφορειτε και μετα δεν εχετε και ευθυνη επειδη κανεις δεν την βρηκε.

    Μα οι κυριοι υπευθυνοι της τραγικης καταστασης της χωρας ειστε εσεις οι πολιτικοι,αρνειστε ακομη και αυτο>
    Τι να πει κανεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα νέα μέτρα

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα που αναβλήθηκαν για μετά τις εκλογές είναι, μεταξύ άλλων:

    1. Αύξηση του ΦΠΑ από 11 σε 13%, ή 23 σε 25%, ανάλογα με την κατηγορία που επιλεγεί τελικά.

    2. Εξίσωση προς τα κάτω των δημοσίων υπαλλήλων με τον ιδιωτικό τομέα.

    3. Αύξηση 13,6% στα τιμολόγια; της ΔΕΗ (απο 1/1/2011)

    4. Αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

    5. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

    ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ…..ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ…..

    Ο Παπανδρέου είναι καθέξη ψεύτης: όλα όσα θα γίνουν περιγράφονται στο μνημόνιο με απόλυτη σαφήνεια μέχρι το 2013, οπότε λήγει η δανειακή σύμβαση!
    Εξίσου ψεύτης είναι και ο Χαρτογιακάς Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλάει για ανάπτυξη από το 2012 και έπειτα, την ίδια στιγμή που στο μνημόνιο αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους ύφεση…

    Όλοι λοιπόν στις κάλπες εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που πέρασε από τον τόπο: η χαμένη
    ψήφος λόγω “αποχής” είναι δώρο
    υπέρ των δυναστών μας!
    Όχι Αποχή.
    Ναι στη συμμετχοή και στο χωρίς έλεος “μαύρισμα” των αυτοπροσδιοριζόμενων “νεο-πατριωτών”!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση