GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το ιερό δάκρυ της Αθηνούλας...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου «Ανατρίχιασα» βλέποντας να κυλά το δάκρυ της Αθηνάς στο ιερό πρόσωπό της, όχι εξαιτίας των δακρυγόνων των δυνά...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
«Ανατρίχιασα» βλέποντας να κυλά το δάκρυ της Αθηνάς στο ιερό πρόσωπό της, όχι εξαιτίας των δακρυγόνων των δυνάμεων καταστολής, αλλά από την έλλειψη σεβασμού κάποιων ολίγων εργαζομένων, οι οποίοι με την συμπεριφορά τους προσέβαλαν το μνημείο της ανθρωπότητας: την Ακρόπολη. Ανατρίχιασα ακόμη περισσότερο, όμως, διαβάζοντας σχόλια και παρακολουθώντας αναφορές του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών για το ζήτημα. Είναι απίθανο αυτήν την δραματική στιγμή για την χώρα και τους Έλληνες, να παρακολουθείς πώς κινητοποιείται ο λαός, στηρίζοντάς το καθεστώς μέσω ενός μηχανισμού που μανουβράρει κατάλληλα τους προϊδεασμούς και τις προκαταλήψεις του.
Δεν θα σχολίαζα το θέμα αν δεν γνώριζα ότι αυτό αποτελεί μία – ίσως την σημαντικότερη – διάσταση της εξουσίας, την οποία ο κόσμος αγνοεί, καθώς παραμένει απόκρυφη. Είναι η διάσταση της εξουσίας (τρίτη διάσταση κατά τον Steven Lukes) που λειτουργεί σε ένα ασυνείδητο επίπεδο επί του οποίου διαμορφώνονται οι αξίες και οι προτιμήσεις, αλλά και...
 οι πεποιθήσεις και οι επιθυμίες.
Τα ΜΜΕ αναπτύσσουν αυτήν την μορφή εξουσίας ώστε ο λαός να υποτάσσεται με την βούλησή του, ή να ανέχεται καθεστώτα όπως το σημερινό στην Ελλάδα, που εμφανώς καταφέρονται εναντίον των συμφερόντων των δύο τρίτων της κοινωνίας. Μέσω αυτού του μηχανισμού ο κόσμος μαθαίνει να αξιολογεί τα κοινωνικά συμβάντα και τις εις βάρος του αποφάσεις της καθοδηγούμενης από την τρόικα κυβέρνησης, δίχως να αισθάνεται την ύπαρξη αυτής της μορφής εξουσίας και δίχως ασφαλώς να την καταλαβαίνει.
Η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να ερεθίζεται – συμπαρατασσόμενη ασυνειδήτως με τις επιλογές του καθεστώτος - από το δάκρυ της θεάς Αθηνάς και όχι από το δάκρυ της μικρής Αθηνούλας που είτε είναι η ίδια άνεργη, είτε βλέπει τους γονείς της άνεργους ή καταθλιμμένους, βυθισμένους στο καθημερινό αδιέξοδο που προκαλούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οι πολίτες είναι προϊδεασμένοι για την ιερότητα του βράχου της Ακροπόλεως, όχι όμως για την ιερότητα της εργασίας. Πάνω σ’ αυτό στηρίζει την εξουσιαστική δυναμική του το καθεστώς, κάνοντας αυτό που διεθνώς αποκαλείται «mobilization of bias».
Κάπως έτσι φτάσαμε οι Έλληνες να ζούμε σε μια κοινωνία η οποία αποτελεί το μοναδικό μεταπολεμικό φαινόμενο στην Δυτική Ευρώπη, όπου μειώνονται, όχι απλώς εισοδήματα, αλλά μισθοί και συντάξεις και αυτό να θεωρείται από τους περισσότερους ανεκτό. Όπως ανεκτές σε μεγάλο βαθμό είναι κι άλλες μορφές ανελέητης βίας, η χειρότερη των οποίων είναι κατά την γνώμη μου η ανεργία, που συνοδεύεται από τον εξευτελισμό όσων αγωνίζονται να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα. Στο σημείο αυτό παρατηρώ να έχουμε χάσει τα ιερά και τα όσια. Αν υπάρχει κάτι ιερότερο από την ανθρώπινη ύπαρξη και αξιοπρέπεια, αλλά και από την δυνατότητα των ατόμων να διεκδικούν μία καλύτερη ζωή μέσα στην κοινωνία, τότε προφανώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως τον παράδεισο της βαρβαρότητας. Μόνον που αυτό σημαίνει κόλαση.
Το καθεστώς αυτήν την περίοδο παίζει έντονα με αξίες και προκαταλήψεις για να υποτάσσει σε καθημερινή βάση τους πολίτες στην πλέον χυδαία πολιτική οικονομία που έχει εφαρμοστεί στο δυτικό ημισφαίριο μετά τον πόλεμο. Μη μέμφεστε τα ΜΜΕ ως προς αυτό. Ως παράγοντες της πολιτικής τάξης και ως μέσα της αναπαραγωγής της, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, εφαρμόζοντας πρακτικά την τρίτη διάσταση της εξουσίας, παρότι κάποιοι τα αποκαλούν τέταρτη διάσταση, εννοώντας προφανώς την εξουσία σε ένα διαφορετικό επίπεδο ανάλυσης: αυτό που συνιστά την διάκριση της ασκούμενης εξουσίας.
Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με το πώς η εξουσία διαμορφώνει το δυναμικό συντήρησης και αναπαραγωγής της, χρησιμοποιώντας πολιτισμικές αναπαραστάσεις συνδεδεμένες με την κλασσική αρχαιότητα, την βυζαντινή παράδοση, ή ακόμα στοιχεία από την μυθολογία ή την εθνική ιστορία. Αυτά τα στοιχεία, αντί να γίνονται πηγές έμπνευσης του λαού για να ξεσηκωθεί, οργανωθεί, χειραφετηθεί και διεκδικήσει την αξιοπρεπή ύπαρξή του και την ανάπτυξη της κοινωνίας του, καταλήγουν μέσω του μηχανισμού που περιέγραψα, να διαμορφώνουν ατομικές συμπεριφορές ανοχής και υποταγής στις επιλογές του καθεστώτος.
Έτσι νομιμοποιείται η συμμόρφωση των πολιτών στις αυθαιρεσίες της κάθε εξουσίας που πειραματίζεται χρησιμοποιώντας την οικονομία για να διαμορφώσει την ηγεμονία της. Ο κόσμος, τα κόμματα και φορείς της κοινωνίας των πολιτών εμφανίζονται να αναζητούν λύσεις οικονομικού χαρακτήρα στην κρίση. Παραμύθια! Τα προβλήματα της οικονομίας δεν λύνονται, αλλά αντιμετωπίζονται, πάντοτε συγκυριακά, με πολιτικούς τρόπους για να ικανοποιήσουν πολιτικούς στόχους. Οι προϋπολογισμοί περιγράφουν πολιτικούς και όχι οικονομικούς στόχους, αλλά δυστυχώς ούτε αυτό έμαθε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται, διότι αλλιώς έχει προϊδεαστεί.
Το δάκρυ της Αθηνούλας δεν είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, αλλά η αντίδραση στη νέα μορφή εξουσίας που επιβάλλεται στην χώρα με όχημα την κουλτούρα του μνημονίου. Δεν κλαίει κανείς όταν πεινάει επειδή πεινάει, αλλά επειδή εξευτελίζεται και αισθάνεται ανήμπορος. Και η στέρηση, ως εξευτελισμός εκλαμβάνεται όταν επιβάλλεται με πολιτικά μέσα. Δεν την νοιώθει όμως κανείς ως εξευτελισμό όταν την αισθάνεται ως θεραπεία ή γενικότερα ως αγωγή. Να, λοιπόν, γιατί το καθεστώς επενδύει επικοινωνιακά σε αυτήν την μορφή θεραπείας, την οποία οι υποστηριχτές της κυβέρνησης στο εξωτερικό δεν διστάζουν να αποκαλούν τιμωρία.
Χρησιμοποιούνται δηλαδή οικονομικά μέτρα για να τιμωρηθούν οι Έλληνες ή να θεραπευθούν οι Έλληνες - που σημαίνει το ίδιο πράγμα - από την κραιπάλη καθώς τα τρώγανε «όλοι μαζί»!! Όσοι από εσάς φίλοι, αισθάνεστε ότι υπάρχει ανάγκη θεραπείας ή τιμωρίας, προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε την πολιτική λειτουργία της οικονομίας, καθώς είστε τα θύματα της τρίτης διάστασης της εξουσίας. Αν δεν το συνειδητοποιήσετε, προβλέπω η Αθηνούλα να μην αρκεστεί σ’ ένα δάκρυ.

7 σχόλια

  1. ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΝΕΥΜΑ
    ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ,
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΞΕΚΩΛΙΑΡΗΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΚΑ...
    ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΘΛΙΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΦΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΚΑΤΑΝΤΙΑ"
    ΤΟΥ "ΙΕΡΟΥ" ΒΡΑΧΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΑ ΝΑ
    ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ
    ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ....ΠΩΣ
    ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ 2 ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΣΑΣ:

    α.Η ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ(ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ) ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
    ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
    ΒΑΣΕΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
    ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ...
    ΑΝ ΔΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ,ΤΟΤΕ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ.

    β.Η ΚΑΗΜΕΝΗ Η ΑΘΗΝΑ ΚΛΑΕΙ ΓΙΑΤΙ
    ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ.
    ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΩΣ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 1982-83
    ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΤΙ "ΕΡΓΑΣΙΕΣ" ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΛΑΓΟΥΜΙΑ
    ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.
    ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΑΥΤΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ.
    Η "ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ" ΚΑΡΙΟΛΑ ΜΕΛΙΝΑ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΒΡΑΙΟ ΝΤΑΣΣΕΝ ΔΕΝ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ...
    ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΘΗΝΟΥΛΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΑΚΡΥΖΕΙ ....
    ΜΑΛΛΟΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ¨Κανείς δεν έχει δικαίωμα΄να αιχμαλωτίζει αρχαία μνημεία¨..ΝΑΙ !

    ======================================
    Kανείς επίσης δεν έχει το δικαίωμα να αιχμαλωτίζει εργαζομένους και ολόκληρο τον ελληνικό λαό, υπογράφοντας ερήμην του μνημόνια με ξένες τρόικες.
    =======================================

    ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.

    ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ ΠΑΣΟΚ. ΚΟΠΡΟΣΚΛΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ??????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΡΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ,ΒΡΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΕ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ?ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΙ ΣΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΟΤΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΩΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΕΝΟΣ,ΑΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ, ΤΟ ΚΟΛΟΣΑΙΟ,Η ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΝΗΜΕΙΟ Η ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Κάπως έτσι φτάσαμε οι Έλληνες να ζούμε σε μια κοινωνία η οποία αποτελεί το μοναδικό μεταπολεμικό φαινόμενο στην Δυτική Ευρώπη, όπου μειώνονται, όχι απλώς εισοδήματα, αλλά μισθοί και συντάξεις και αυτό να θεωρείται από τους περισσότερους ανεκτό."

    πως φτάσαμε οι Έλληνες στο μεταπολεμικό φαινόμενο να έχουμε τέτοιους μισθούς και εισοδήματα στο δημόσιο στις ΔΕΚΟ στους ΟΤΑ, όπου απασχολούνται οι περισσότερο μισθωτοί είχε αυξηθεί η παραγωγή σε γεωργία η βιομηχανία, είχαν αυξηθεί οι εξαγωγές, είχε ανεβεί η παραγωγικότητα των εργαζομενων, είχαν πραγματοποιηθεί παραγωγικές επενδύσεις, πως δίνονταν συντάξεις με τόσα λίγα έτη εργασίας/εισφορών; τα δανεικά είχαν σίγουρα αυξηθεί και κάποτε έπρεπε να επιστραφούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Η ελληνική κοινή γνώμη δείχνει να ερεθίζεται – συμπαρατασσόμενη ασυνειδήτως με τις επιλογές του καθεστώτος - από το δάκρυ της θεάς Αθηνάς και όχι από το δάκρυ της μικρής Αθηνούλας που είτε είναι η ίδια άνεργη, είτε βλέπει τους γονείς της άνεργους ή καταθλιμμένους, βυθισμένους στο καθημερινό αδιέξοδο".

    Δημήτρη,

    δυστυχώς, μας έχουν στριμώξει συνειδητά μέσα σε έναν κόσμο μοναξιάς και ατομικισμού, που δε μας νοιάζει αν έξω γίνεται χαμός "ο θάνατός σου η ζωή μου" είναι το κυρίαρχο σύνθημα. Η συλλογική αυτογνωσία και η συνείδηση βρίσκουν έκφραση μόνο σε ταύτιση με σύμβολα, πραγματικά ή τεχνητά. Oι νέο-δουλοπάροικοι γίνονται ολοένα και πιο ατομιστές, εθνικιστές και σοβινιστές. Η δυστυχία τους μεταμορφώνεται σε προβαλλόμενο μίσος, το οποίο διοχετεύουν σε ότι τους θυμίζει την αντίθετη πλευρά της ανθρώπινης τάσης για ναρκισσιστική παντοδυναμία. Και η αντίθετη πλευρά της επιθυμίας τους, είναι γι αυτούς οι αδύναμοι, οι ανήμποροι, οι ξένοι και γενικώς τα θύματα και οι ηττημένοι, όπως οι ίδιοι. Η λογική αντιπαράθεση με τις πραγματικές αιτίες της δυστυχίας τους δεν τους αγγίζουν καθόλου μα και δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να τις αναζητήσουν. Ο φόβος τους έχει παραλύσει.Βλέπουν τον εχθρό μόνο ανάμεσα στους ομοίους τους. Οι άνθρωποι «ζόμπι», αυτοί που έχουν σκοτώσει πνευματικά και ψυχικά τον εαυτό τους πριν καν πεθάνουν οργανικά, αυξάνονται και πληθύνονται. Τα πράγματα δεν είναι ακόμα τόσο τραγικά. Οταν σε λίγο καιρό οι περισσότεροι θα έχουν διαρκώς την έγνοια για το που θα βρουν τα λεφτά για το επόμενο νοίκι, τον επόμενο λογαριασμό, ακόμα και για το επόμενο γεύμα, που να βρουν το μυαλό, τη διάθεση και την ενέργεια για σκέψη και δράση.
    Αυτός είναι ο πραγματικός εκφασισμός της κοινωνίας με "δημοκρατικές" διαδικασίες. Αν συνεχιστούν έτσι τα πράγματα, ο φασισμός του μέλλοντος δεν θα έχει ανάγκη την ωμή βία.

    Αλ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. KΩΛΟΜΠΑΤΣΟΙ, ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΣΑΣ, ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΙς ΑΡΠΑΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΣΑΣ! ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση