GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H Στοκχόλμη, η Σταχτοπούτα, τα MM“E” και τα μπλογκς...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης «Οι μάζες είναι σαν τις πόρνες. Οσο περισσότερο τις πιέζεις, τόσο  περισσότερο  ενδίδουν» (Αδόλφος Χίτλ...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
«Οι μάζες είναι σαν τις πόρνες. Οσο
περισσότερο τις πιέζεις, τόσο
 περισσότερο  ενδίδουν»
(Αδόλφος Χίτλερ)
Σε σχόλιο της κυριακάτικης Καθημερινής, ο διευθυντής περιοδικών εκδόσεων Σ. Τσιχλιάς, αναρωτιέται, (ενώ δεν θα ‘πρεπε)«για ποιον άλλον άραγε λόγο το 44% των συμπολιτών μας ( παρά τα σκληρά μέτρα) επιμένει, τουλάχιστον σύμφωνα με την προχθεσινή δημοσκόπηση της Public Issue, να αναδεικνύει πρώτο κόμμα με συντριπτική διαφορά το ΠΑΣΟΚ» και προσπαθεί να εξηγήσει αυτό το παράδοξο με το γνωστό Σύνδρομο της Στοκχόλμης.
«Ως σύνδρομο της Στοκχόλμης, η ψυχιατρική ορίζει την ψυχολογική διαταραχή κατά την οποία ένα θύμα αναπτύσσει συναισθηματικό δεσμό με τον θύτη του, ένας σφόδρα εξουσιαζόμενος με τον εξουσιαστή του.
Η ψυχιατρική ισχυρίζεται ότι ο εξουσιαζόμενος συμπαθεί τον εξουσιαστή, δένεται μαζί του, σχεδόν ασυνείδητα, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να αυξήσει τις πιθανότητές του να...
 επιβιώσει».
Εκτός του Συνδρόμου της Στοκχόλμης, θα μπορούσε να υπάρχει και το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας (Δική μου έκφραση-ποιητική αδεία).
Φίλος μου καθηγητής, μου είπε, «κάθε φορά που διαβάζω ένα παραμύθι στο γιο μου, μόλις πλησιάσω σε ένα σημείο δυσάρεστων εξελίξεων, μου λέει να παρακάμψω τη συγκεκριμένη σελίδα και να προχωρήσω στις επόμενες, αρνούμενος να ακούσει δυσάρεστα γεγονότα». Γνωστή αντίδραση πολλών ανθρώπων, που προτιμούν τον μύθο με το αίσιο τέλος από τη σκληρή πραγματικότητα. Προτιμούν το παραμύθι-ψέμα από την αλήθεια που τους προκαλεί τρόμο. «Ο φόβος και ακόμη περισσότερο ο τρόμος» όπως μας λέει η κοινωνική ψυχολογία, «είναι το καλύτερο μαντρί κοινωνικής ειρήνης και αποβλάκωσης». Ο φοβισμένος και ανασφαλής από την σκληρή πραγματικότητα, αρνείται να ενηλικιωθεί κι αυτό βολεύει τους αδίστακτους πραγματιστές, που ζουν από την αποβλάκωση των πολλών. Ο ονειροπόλος, αντί να σκέφτεται, να προβληματίζεται και να θέλει να αλλάξει τον εαυτό του και τον περίγυρό του, προτιμάει να ζει μέσα στον παραμυθένιο κόσμο του μυαλού του, όπως ο ναρκομανής. Πολλοί, όταν δουν στην τηλεόραση να αναλύεται διεξοδικά ένα θέμα που τους αφορά άμεσα, αλλάζουν κανάλι. Όπως θα έλεγε και ο Νίτσε «η αλήθεια, ακόμη κι αν αναφέρεται στη ζωή τους, τους είναι αποκρουστική». Αντιθέτως όμως, όταν βλέπουν στο «κουτί» να διασύρονται απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας και να παρουσιάζονται σαν ηλίθιοι, τους γεμίζει με μια σαδιστική ικανοποίηση. «Υπάρχουν, ευτυχώς, πιο ηλίθιοι και πιο κακομοίρηδες από εμάς».
Συζητώντας με νέους της γενιάς των 700 ευρώ ή ακόμα και με ανέργους, διαπιστώνει κανείς έντονα το Σύνδρομο της Σταχτοπούτας. Η γενιά αυτή, μεγαλωμένη μέσα σε ένα περιβάλλον σχετικής ευημερίας και κοινωνικής γαλήνης και η οποία δεν χρειάστηκε να αγωνιστεί για τίποτα, είναι η πιο ευάλωτη στο Σύνδρομο της Σταχτοπούτας. Η ιδέα ότι μια ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή, ή μια επιστροφή στη δραχμή, θα μπορούσε να της στερήσει τη φραπεδιά, το κινητό, το iPod και τον Η/Υ, που μπορεί να έχει ακόμη, με τη σύνταξη της γιαγιάς, της προκαλεί τρόμο. Συζητάς μαζί της για πολιτική και το γυρίζει αμέσως στο ανώδυνο ποδόσφαιρο. Είναι πιο ενήμερη για τα τελευταία γκάτζετς και τις τιμές τους στα διάφορα μαγαζιά, παρά για τις επιπτώσεις της εισοδηματικής ή δημοσιονομικής πολιτικής (τι είναι πάλι αυτό) πάνω στο εισόδημα και τη ζωή της.
Εκτός από τις δυο αυτές πιθανές ερμηνείες-απαντήσεις στην απορία του κου Τσιχλιά, υπάρχει και μια άλλη, της Προπαγάνδας. Εκείνος που την ανήγαγε σε επιστήμη ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, με τη «φιλική» συμβολή φυσικά του συντρόφου του με το αρχέγονο γερμανικό όνομα, του Παύλου- Ιωσήφ Γκέμπελς. Στη χιτλερική Βίβλο “Mein Kampf”(ο Αγώνας μου), στις σελίδες 197-8, γράφει:« Η ικανότητα αντίληψης της μεγάλης μάζας είναι περιορισμένη και η κατανόησή της μικρή.(Για τον Χίτλερ και τους φασίστες, ο λαός είναι μια μάζα άβουλων πλασμάτων). Απεναντίας, μεγάλη είναι η αμνημοσύνη της (ξεχνάει εύκολα) Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, μια αποτελεσματική προπαγάνδα, θα πρέπει να περιορίζεται σε πολύ λίγα σημεία και αυτά πάλι να χρησιμοποιούνται με τη μορφή επαναλαμβανόμενων συνθημάτων(επωδών) ώστε μέχρι και ο τελευταίος(βλάξ) να ιδιοποιηθεί την επιθυμία μας σαν δική του επιθυμία… Η προπαγάνδα πρέπει να είναι δημοφιλής, χαμηλού πνευματικού επιπέδου, ώστε να προσαρμοστεί στην ικανότητα αντίληψης εκείνων προς τους οποίους απευθύνεται».Ο Αδόλφος δεν είπε κάτι καινούργιο.
Ηδη ο Πλάτων γνώριζε πως «η πλειονότητα των ανθρωπίνων όντων μπορεί να κρατηθεί σε ανεκτή ηθική υγεία μόνο μέσω μιας επιλεγμένης δίαιτας μαγικών επαναλήψεων, επωδών και μύθων». Στο κάτω-κάτω, έλεγε ο Πλάτων, αυτό δεν είναι και πολύ δύσκολο: «οι άνθρωποι που μπορούν να πιστέψουν στον Κάδμο και στα δόντια του δράκοντος θα πιστέψουν σε οτιδήποτε». Αυτή είναι η μέθοδος των λεγόμενων «γενναίων»-σωτήριων «ψευδών» της εκάστοτε εξουσίας.
Μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Χίτλερ για πολλά, αλλά όχι για ανειλικρίνεια και υποκρισία (μερικές φορές τουλάχιστον). Ελεγε αυτά που πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν μέχρι σήμερα πολλοί «δημοκράτες» πολιτικοί, αλλά δεν τολμούν να τα ξεστομίσουν δημοσίως. Το θέμα μας όμως δεν είναι οι πολιτικοί, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους. Το επιχείρημα πως «δεν πρέπει να γνωρίζει ο λαός όλα όσα τον αφορούν», αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί το άλλοθι για όλες τις μορφές εξουσίας και όχι μόνο για τις δικτατορίες. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι το πολιτικό παιχνίδι, ουδέποτε παίχτηκε δίχως ψέμα, απάτη, δόλο, προδοσία, ακόμη και έγκλημα. Το θέμα μας είναι τι κάνουν τα ΜΜΕ και αν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, διότι, στη δημοκρατία τουλάχιστον, δίχως τη συμβολή των ΜΜΕ στην προπαγάνδα της εκάστοτε εξουσίας, ελάχιστες κυβερνήσεις στον κόσμο θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας το «έργο τους», που δεν ταυτίζεται απαραιτήτως με το συμφέρον της πλειοψηφίας.
Είναι τυχαίο, που το Σύνδρομο της Στοκχόλμης και της Σταχτοπούτας, έχουν αγκαλιάσει τη συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής νεολαίας, κυρίως; «Δεν νομίζω».
Συμπαραστάτες της πολιτικής δημαγωγίας (η ευγενική απόδοση της λέξης προπαγάνδα) είναι τα ΜΜΕ. Ειδικά τα ιδιωτικά Ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας, που ζουν από τις διαφημίσεις (και όχι μόνο), βλέποντας ότι πολλοί νέοι δεν κατανοούν πλέον σύνθετες και περίπλοκες έννοιες, κατεβάζουν ολοένα και περισσότερο το επίπεδο γλωσσικής επικοινωνίας. Εχουν αρχίσει εδώ και καιρό να παραμερίζουν κάθε καλλιεργημένο δημοσιογράφο και πολιτικό, που έχει να πει κάτι ουσιαστικό και αληθινό. Στη θέση τους βλέπουμε πλέον ανθρώπους με φτωχή γλώσσα και ακόμη φτωχότερη σκέψη, που καλλιεργούν ένα σύντομο απλοϊκό και συναισθηματικό λόγο δίχως ουσία, για να κρατούν τους πελάτες-καταναλωτές της πληροφόρησης σε μια διαρκή παιδικότητα. Ο καλά πληροφορημένος, ο προβληματισμένος νέος είναι κακός καταναλωτής. Ο τρομοκρατημένος και ανασφαλής αναζητά την εξισορρόπηση του ελλείμματος στην άσκοπη κατανάλωση. Αυτού του είδους την παραπληροφόρηση της αποπολιτικοποίησης, την ασκούν κυρίως δύο ιδιωτικά κανάλια. Το ένα είναι o Alpha, η θυγατρική του «αρχιιερέα» αυτού του είδους, του RTL και το άλλο, το κανάλι των Star του κουτσομπολιού και του Lifestyle. Tα άλλα ιδιωτικά κανάλια, τα δήθεν πιο πολιτικοποιημένα, παίζουν κατά περίπτωση και συγκυριακά το παιχνίδι της εκάστοτε εξουσίας, με πιθανά ανταλλάγματα κάτω απ’ το τραπέζι. Είναι άχαρη και αξιοθρήνητη πολλές φορές η εμφάνιση δημοσιογράφων, που δικαίως κέρδισαν κάποτε την εκτίμηση του κοινού, να αναγκάζονται να κάνουν τον κλόουν της παραπληροφόρησης με τέτοιες πρακτικές παρουσίασης, οι οποίες κάνουν αόρατη την επίδραση της ιδεολογίας και των συμφερόντων των αφεντικών τους. Αλλοτε σαν προπομποί ανίχνευσης των αντιδράσεων του κόσμου, με ειδήσεις δολώματα και άλλοτε με αποπροσανατολιστικές ειδήσεις-φούσκες. Η συνήθης τακτική είναι εκείνη των επαναλήψεων των γνωστών σλόγκαν-επωδών της εκάστοτε εξουσίας (“ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”, “δίχως σπάσιμο αυγών δε γίνεται ομελέτα”, “αναγκαίο κακό”, “ξέρετε καμία άλλη εναλλακτική λύση”, κ.α. φαιδρά). Όταν προαναγγέλονται κινητοποιήσεις με ταξικό περιεχόμενο, για να μην στραφούν τα βλέμματα του «πόπουλουμ» (ο λαός στη γλώσσα εκείνων που τον περιφρονούν) προς τα πάνω αναζητώντας τους κατ’ εξοχήν υπεύθυνους, τότε ανακαλύπτονται ειδήσεις όπως, «τα ρετιρέ των ΔΕΚΟ», «το κόστος των τεμπέληδων του Δημοσίου», «η φοροδιαφυγή των λαμογιών και το πετρέλαιο θέρμανσης των πισίνων», « οι κρατικοδίαιτοι (όχι οι εργολάβοι επιχειρηματίες των ΜΜΕ) αλλά οι επιδοτούμενοι μεγαλοαγρότες», κ.λ.π., κ.λ.π. Εδώ ισχύει ο κανόνας της φιλοσοφίας της ελίτ και των δικτατόρων, που λέει πως:«θα πρέπει ο λαός να μάθει πως εκείνος ο ίδιος είναι η απόλυτη αιτία της αθλιότητάς του και κανένας άλλος».
Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας στα ΜΜΕ της ημιμάθειας και των λεγόμενων «φελλών», όπου η αλήθεια και η λογική παραχωρούν τη θέση τους στο συναίσθημα και στο ένστικτο. Από την άλλη, μέσα σ’ αυτό το ευνοϊκό για δημαγωγούς περιβάλλον, οι άνθρωποι σαν τους Ψωμιάδη, Γεωργιάδη και Ανθιμο, που χρησιμοποιούν συνθήματα αντί αναλύσεων και επιχειρημάτων και κινούνται σαν τα ψάρια στο νερό( σε θολά νερά, αλιεύοντας με εργαλείο τον τρόμο), είναι τα αγαπημένα παιδιά των ΜΜΕ.Σε ένα τέτοιο περιβάλλον παραπληροφόρησης, τα μπλογκς, καλούνται να καλύψουν το κενό, με τεκμηριωμένη και αντικειμενική ενημέρωση, αποκαλύπτοντας παράλληλα τις ύποπτες πρακτικές παραπληροφόρησης, που συνεχώς θα προσαρμόζονται. Ο Αθηναίος πολίτης του 5ου π.Χ. αιώνα ήταν καλύτερα ενημερωμένος γιατί δεν υπήρχαν ΜΜΕ.

24 σχόλια

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΤΑ ΒΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!
    ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΕΙ, ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΤΟ 1922 ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΒΑΛΑΝ 1.000 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΙΠΠΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΦΑΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΕΝΩ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ !!! ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΕ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΚΙΣΙΝΚΕΡ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ 1974 ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!

    ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ !!! ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ !!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι καποιος αλλος ομοιος σου ''Δημοσιογραφος'' οταν μετα απο μια αναμετρηση βγηκε το Πασοκ με τον Ανδρεα Παπανδρεου ειπε σχολιαζοντας την βραδυα των εκλογων οτι οι Ελληνες μαλλον θελουν ψυχιατρο και απο εκεινη την βραδυα και μετα και για 20 χρονια εκανε ο ιδιος Θεραπεια και μαλιστα ολα πληρωμενα απο το ΕΣΥ που εφτιαξε ο Ανδρεας, λες να επαναληφθει??? Αυτα τα ολιγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γερμανός είναι αυτός, αλλά τον πασσάρουν σαν «ελληνα»!
    Ντροπή σας, ψεύτες!

    13 Σεπ 2010 4:27:00 π.μ.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    4:27

    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!
    ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΣΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΛΗ.
    ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΟΥΜΕ ΦΙΔΙ ΚΟΛΟΒΟ.

    13 Σεπ 2010 12:02:00 μ.μ.



    Δεν ξέρω κανέναν έλληνα που να λέγεται Λουντβιχ Ελιγιαχου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γερμανός είναι αυτός, αλλά τον πασσάρουν σαν «ελληνα»!
    Ντροπή σας, ψεύτες!

    13 Σεπ 2010 4:27:00 π.μ.

    Ο/Η Ανώνυμος είπε...
    4:27

    ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ!
    ΜΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΟΝΑΕΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΣΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΕΧΘΡΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΛΗ.
    ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΟΥΜΕ ΦΙΔΙ ΚΟΛΟΒΟ.

    13 Σεπ 2010 12:02:00 μ.μ.

    Δεν ξέρω κανέναν έλληνα που να λέγεται Λουντβιχ Ελιγιαχου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΑΛΤΕΡ ειχε μια σοβαρη αναλυση με πρωτη την κ. Μακρη για το κακο που εκανε στην χωρα το παπουτσι.. !!!!
    O δε κ. Κωνστας αναρωτηθηκε γιατι δεν ειχαμε τα επεισοδια των προηγουμενων ετων…ατμοσφαιρα Δεκεμβριου ειπε επι λεξει !!!!!!
    Σας παρακαλω τα σχολια σας να ειναι ευπρεπη!!!!

    Κατά το Μέγκα ο γιωργάκης επιβε-βαίωσε χθες ότι“ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ”!

    Έχει μετρήσει κανείς τις διαφημίσεις που έπεσαν στα κυριακάτικα ΜΜΕ..
    ΕΛΕΟΣ….
    Σε τέτοια λιτότητα ο ΟΣΚ, η ΔΕΗ,
    τι ΤΤ, το ΠΕΠ κααααα….
    τί διαφημίζουν ?????

    Την πράσινη ανάπτυξη???
    ..και νάτες οι δημοσκοπήσεις!
    ===================================

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αυτα δεν τα ελεγες και επι Καραμανλη αστειο ανθρωπακι. Τώρα μας παραστάνεις τον διανοούμενο ?
    ΦΕΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αξιότιμε κύριε ΦΕΥ (και όχι ανθρωπάκι)
    μάθε να διαβάζεις. Εγραψα κάπου πως τα ΜΜΕ κάτω από άλλες κυβερνήσεις είναι καλύτερα; Η ανάρτηση επιδιώκει να δείξει ότι τα συμβατικά ΜΜΕ, στοχεύοντας αποκλειστικά στο εφήμερο κέρδος, αυτοαπαξιώνονται και πως αυτό είναι μια ευκαιρία για τα μπλογκς να καλύψουν το κενό προς όφελος όλων μας.

    Αλ Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΦΕΥ
    ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΩΡΗ ΠΟΥ ΒΡΩΜΙΖΕΙΣ ΜΕ ΥΣΤΕΡΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
    ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. #

    Δεν θα γλυτώσει κανείς τους το ξύλο.

    #

    η συνομωσία των ηλιθίων….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειστε συγουροι οτι ο γελανζι γιατρος ητανε ελληνας και οχι Ιρακινος?? Γιαμε να ουτε Ελληνας ουτε Ιρακινος ουτε γιατρος ειναι ο ανθρωπος, ενας καραγκιοζης και μισος ειναι που ηθελε να παρει μιας μερας δημοσιοτητα το ψωνιο.
    Ας παει τωτα το ΣΔΟΕ να του την στησει απεξω να δουνε ποσες αποδειξεις κοβει και να τον ελενγξουνε 10 χρονια πισω, οχι απο εκδικηση αλλα ετσι να δουμε αν η αγανακτηση του ειναι δικαιολογημενη για το καλο του κοσμου ή για την τσεπη του μονο οποτε μετα να παει να πεταξει και το αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλοι μου το ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν ειναι οι πολιτικοι η η πολιτικη.ΤΟ ΜΕΓΑ προβλημα ειναι τα ΜΜΕ και οι ακριβοπληρωμενοι δημοσιογραφοι,οι εγκαθετοι που αποπροσανατολιζουν τον λαο.ΕΝΑ καλο βρωμοξυλο και ενα καψιμο τηλ.σταθμου θα τους ταρακουνησει να αλλαξουν ροτα και να λενε την αληθεια οποια και αν ειναι αυτη.Ηδουλεια τους ειναι να πληροφορουν σωστα τον λαο και αυτος εχει και κριση και μνημη.Ας αρχισουμε τωρα πολεμο διαρκειας εναντιον τους,με ξυλοδαρμους καταρχην και στην πορεια βλεπουμε.ΟΣΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΟΠΙΣΩ ΜΟΥ ΕΛΘΕΙΝ.aw apanthsei kapoiow nai kai ua ton brv egv na milhsoyme.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλό άρθρο κ. Πιστοφίδη, το κακό είναι ότι τα σημερινά καθεστώτα έχουν καταλάβει τα πόστα διαμόρφωσης χαρακτήρα (σχολεία, ΜΜΕ, ενώ οι γονείς συνήθως αντικαθίστανται από αλλοδαπή οικιακή βοηθό).
    Οι σημερινοί νέοι γενικά έχουν εκπαιδευτεί στο να εργάζονται σαν σκλάβοι στα πλαίσια της (πάντα ανεπαρκούς) "ανταγωνιστικότητας" που προβάλλει συνεχώς το καθεστώς. Νομίζουν ότι αν δουλεύουν άπειρες ώρες θα "πάνε μπροστά" παραγκωνίζοντας τους συναδέλφους τους. Λες και αν αντί 800 Ευρώ μηνιαίως παίρνεις 900 (θυσιάζοντας την προσωπική σου ζωή) θα σωθείς. Ακόμη και απόφοιτοι οικονομικών σχολών δεν είναι ικανοί να διακρίνουν ότι η υπερπροσφορά εργασίας ρίχνει την τιμή της, με λίγα λόγια αν δουλεύουμε όλοι περισσότερο τελικά θα αμοιβόμαστε λιγότερο. Οφείλουμε πάντως να παραδεχθούμε ότι οι έχοντες και κατέχοντες δένουν με μαεστρία σιγά-σιγά τον λαό με αλυσίδες σκλαβιάς και εκείνος δεν έχει καταλάβει γενικά τίποτε. Φοβισμένος μη χάσει τα 1000 Ευρώ μισθό ή σύνταξη του επομένου μηνός αφήνει να του πάρουν το μέλλον του, το μέλλον των παιδιών του και τη χώρα του. Εγώ έχω αρχίσει να απογοητεύομαι από τις συζητήσεις που κάνω στον κύκλο μου. Σχεδόν όλοι είναι πεπεισμένοι ότι αν δεν καθήσουμε να μας κατακλέψει το καθεστώς θα χρεοκοπήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. προς τον κ Αλ Πιστοφίδη

    Συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό , είναι κάτι που ειλικρινά δεν το συνηθίζω,Ομολογώ ότι ήταν πρόχειρη και επιπόλαιη η αναγνωση.
    ΦΕΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενώ εσύ ρε παπάρα, που τάχεις καταλάβει όλα απ' την αρχή,είσαι στο απυρόβλητο από το "σύνδρομο της Στοκχόλμης", αντιλάμβάνεσαι πλήρως τα της της προπαγάνδας, γκαιμπελικής η όχι, και τάχεις κάνει πλακάκια με τον Πλάτωνα, τον Νίτσε, το Χίτλερ και.. τον Χριστό!...
    Είσαι από κείνους τους βαθυστόχαστους ηλίθιους, που με περισπούδαστο ύφος ανακαλύπτουν και αναλύουν τα μύχια, τα κρύφια και τα συνωμοσιολογικά, αδυνατώντας να δούν και να συλλάβουν τα προφανή... Διαστροφή κι αυτή!...
    Γι αυτό και κατάλαβες γιατί ο κόσμος, (οι βλάκες ντε, οι..πόρνες, η μάζα!...) ακόμη υποστηρίζουν,-- με 44%!-- τον "βασανιστή" τους, την κυβέρνηση.
    Είναι λόγω του ...συνδρόμου της στοκχόλμης (η της μαλακίας που σε δέρνει?) "μεγαλοφυή" ηλίθιε, και σε καμία περίπτωση οτιδήποτε άλλο!... Ετσι?
    Είναι βέβαια η ..."ευθυκρισία" της ΝΔ και της αριστεράς αυτή, που μαζί με σένα θέλουν να μην έχουμε το μνημόνιο, (--αχ τι καλά!...-- ,λες δηλαδή και όλοι οι άλλοι το θέλαμε, αλλά ας όψεται ο μπουχέσας και η συμμορία του)...,και άμεσα ν΄αρχίσουμε όλοι,(η μήπως όχι και "όλοι"?), να τρώμε με χρυσά κουτάλια!....Μπράβο, μπράβο!... Πως δεν τόχαμε σκεφτεί?
    Είναι η ..."ευθυκρισία" που ζητάει αλλαγές, αλλά κανείς μας και τίποτε να μην αλλάξει!...
    Είναι αυτή η ..."ευθυκρισία", που ζητά τις αλλαγές, αλλά μόνο εκείνες που δεν θίγουν εμάς, αλλά τους άλλους!...
    Είναι αυτή η ..."ευθυκρισία", που αναγκάζει(!) κάτι άσχετους και αδαείς σαν και σένα, να παριστάνουν τους ειδήμονες και τους οικονομολόγους, στέκοντας πάντα και οπωσδήποτε "απέναντι" φυσικά, και βγάζοντας ηλίθια συμπεράσματα, ( γιατί έτσι τους βολεύει), από την προσαρμογή συνδρόμων, (της...στοκχόλμης ντε!..), και αγνοώντας την ίδια στιγμή το εύρος της μαλακίας που τους διακατέχει..
    Εγώ πάντως, μαζί με το 44%, γουστάρω.. στοκχόλμη!...
    Αντε και πηδήξου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ενώ εσύ ρε παπάρα, που τάχεις καταλάβει όλα απ' την αρχή,είσαι στο απυρόβλητο από το "σύνδρομο της Στοκχόλμης", αντιλάμβάνεσαι πλήρως τα της της προπαγάνδας, γκαιμπελικής η όχι, και τάχεις κάνει πλακάκια με τον Πλάτωνα, τον Νίτσε, το Χίτλερ και.. τον Χριστό!...
    Είσαι από κείνους τους βαθυστόχαστους ηλίθιους, που με περισπούδαστο ύφος ανακαλύπτουν και αναλύουν τα μύχια, τα κρύφια και τα συνωμοσιολογικά, αδυνατώντας να δούν και να συλλάβουν τα προφανή... Διαστροφή κι αυτή!...
    Γι αυτό και κατάλαβες γιατί ο κόσμος, (οι βλάκες ντε, οι..πόρνες, η μάζα!...) ακόμη υποστηρίζουν,-- με 44%!-- τον "βασανιστή" τους, την κυβέρνηση.
    Είναι λόγω του ...συνδρόμου της στοκχόλμης (η της μαλακίας που σε δέρνει?) "μεγαλοφυή" ηλίθιε, και σε καμία περίπτωση οτιδήποτε άλλο!... Ετσι?
    Είναι βέβαια η ..."ευθυκρισία" της ΝΔ και της αριστεράς αυτή, που μαζί με σένα θέλουν να μην έχουμε το μνημόνιο, (--αχ τι καλά!...-- ,λες δηλαδή και όλοι οι άλλοι το θέλαμε, αλλά ας όψεται ο μπουχέσας και η συμμορία του)...,και άμεσα ν΄αρχίσουμε όλοι,(η μήπως όχι και "όλοι"?), να τρώμε με χρυσά κουτάλια!....Μπράβο, μπράβο!... Πως δεν τόχαμε σκεφτεί?
    Είναι η ..."ευθυκρισία" που ζητάει αλλαγές, αλλά κανείς μας και τίποτε να μην αλλάξει!...
    Είναι αυτή η ..."ευθυκρισία", που ζητά τις αλλαγές, αλλά μόνο εκείνες που δεν θίγουν εμάς, αλλά τους άλλους!...
    Είναι αυτή η ..."ευθυκρισία", που αναγκάζει(!) κάτι άσχετους και αδαείς σαν και σένα, να παριστάνουν τους ειδήμονες και τους οικονομολόγους, στέκοντας πάντα και οπωσδήποτε "απέναντι" φυσικά, και βγάζοντας ηλίθια συμπεράσματα, ( γιατί έτσι τους βολεύει), από την προσαρμογή συνδρόμων, (της...στοκχόλμης ντε!..), και αγνοώντας την ίδια στιγμή το εύρος της μαλακίας που τους διακατέχει..
    Εγώ πάντως, μαζί με το 44%, γουστάρω.. στοκχόλμη!...
    Αντε και πηδήξου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κε Πιστοφίδη
    αγαπητέ μου ψυχολόγε των μαζών
    έχετε κατι άλλο να προτείνετε..;

    Το εν λόγω ποσοστό επιλέγει το κυβερνών κόμμα μεταξύ των υπαρχόντων..

    ..Το σύνδρομο της στοκχόλμης ειναι άσχετο με το δικό μας σύνδρομο..

    Η διάγνωσή σας αγαπητέ κομπογιανίτη είναι παντελώς λανθασμένη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 6:11
    "Είσαι από κείνους τους βαθυστόχαστους ηλίθιους, που με περισπούδαστο ύφος ανακαλύπτουν και αναλύουν τα μύχια, τα κρύφια και τα συνωμοσιολογικά, αδυνατώντας να δούν και να συλλάβουν τα προφανή".

    Σιγά φίλε μου μην πάθεις και τίποτα. Ηρέμησε. Κατ' αρχάς δεν έθιξα το 44% ούτε το κόμμα σου αλλά ούτε και τον ηγέτη σου. Το θέμα μου είναι η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, που ισχύει σε όλα τα καθεστώτα αλλά σήμερα έχει πέρει τη μορφή λαίλαπας. Που είδες συνωμοσιολογίες και ποιος είσαι εσύ, που έχεις το μαγικό μάτι να βλέπεις, εσύ και μόνον εσύ τη μια και μοναδική αλήθεια του προφανούς. Και η δουλεία ήταν μια προφανής αλήθεια για πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια. Ηταν προφανής ακόμα και από τους Πλάτων και Αριστοτέλη. Τελικά η ιστορία έδειξε ότι δεν ήταν και τόσο προφανής και αναγκαία. Υπάρχουν δεκάδες ιστορικά παραδείγματα, όπου απαοδείχτηκε πως το προφανές δεν ήταν και τόσο προφανές. Γιατί δεν είσαι σε θέση να ακούσεις και μια άλλη διαφορετική άποψη, κάνοντας σαν τη δημοσιογράφο του Alter, την κα Μακρή. Ασκησα κριτική στα ΜΜΕ, διότι με δημόσιες συχνότητες και με κάθε είδους διευκολύνσεις (με δικά μας λεφτά) μας παραπληροφορούν. Ασκώ κριτική σε πολλούς δημοσιογράφους, που μπίνουν απρόσκλητοι στα σπίτια μας, με κρατήσεις από τις διαφημίσεις πληρώνω το ταμείο τους κάθε φορά που τρώω ένα προζϊόν που διαφημίζεται και δεν δέχομαι να υποβιβάζουν το πνευματικό μας επίπεδο. Εαν εσένα σου αρέσει αυτό κάθε φορά που υποοστηρίζουν αυτό που εσύ θεωρείς προφανές δικαίωμά σου. Ασε μας κι εμάς να έχουμε διαφορετική άποψη, Κύριε!!

    Αλ. Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΣ ΕΝΑΝ ΗΛΙΘΙΟ.

    ΤΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΑΣΟΚ
    ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ.

    ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ 5 ΚΙΛΑ ΣΑΝΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 13 Σεπ 2010 7:23:00 μ.μ.
    Για κ. Πιστοφίδη..

    "Που είδες συνωμοσιολογίες και ποιος είσαι εσύ, που έχεις το μαγικό μάτι να βλέπεις, εσύ και μόνον εσύ τη μια και μοναδική αλήθεια του προφανούς."

    Είπαμε, εγώ και το 44%....
    Ανεξάρτητα απ΄αυτά, όταν το διάβασα τσατίστηκα, για αυτό και το όποιο στυλ, που μου βγήκε αυθόρμητα. Συγνώμη γι αυτό.
    Και πάντως, πέρα από τα "κόμματα", η κατάσταση που για όποιους λόγους έφτασε ως εδώ, απαιτεί ένα μίνιμουμ αποδοχής, συνεισφοράς και πατριωτισμού. Και δεν πρέπει τέτοιες ώρες να κάνουμε την ...άκριτη κριτική, που ως Ελληνες συνηθίζουμε , την ώρα που ΑΛΛΑ χρειαζόμαστε...
    Αυτή είναι η άποψή μου.
    Και δεν κόπτομαι για τον ηγέτη ΜΟΥ και για το κόμα ΜΟΥ, αλλά για ότι προσπαθεί η κυβέρνηση, και ο ηγέτης ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    Για τα ΜΜΕ συμφωνούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 13 Σεπ 2010 7:23:00 μ.μ.
    Για κ. Πιστοφίδη..

    "Που είδες συνωμοσιολογίες και ποιος είσαι εσύ, που έχεις το μαγικό μάτι να βλέπεις, εσύ και μόνον εσύ τη μια και μοναδική αλήθεια του προφανούς."

    Είπαμε, εγώ και το 44%....
    Ανεξάρτητα απ΄αυτά, όταν το διάβασα τσατίστηκα, για αυτό και το όποιο στυλ, που μου βγήκε αυθόρμητα. Συγνώμη γι αυτό.
    Και πάντως, πέρα από τα "κόμματα", η κατάσταση που για όποιους λόγους έφτασε ως εδώ, απαιτεί ένα μίνιμουμ αποδοχής, συνεισφοράς και πατριωτισμού. Και δεν πρέπει τέτοιες ώρες να κάνουμε την ...άκριτη κριτική, που ως Ελληνες συνηθίζουμε , την ώρα που ΑΛΛΑ χρειαζόμαστε...
    Αυτή είναι η άποψή μου.
    Και δεν κόπτομαι για τον ηγέτη ΜΟΥ και για το κόμα ΜΟΥ, αλλά για ότι προσπαθεί η κυβέρνηση, και ο ηγέτης ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
    Για τα ΜΜΕ συμφωνούμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΧΑΧΑΧΟΥΧΑ.. ΦΟΒΕΡΟ!
    Αποκάλεσε “γραφείο Τύπου” δημοσιογράφο του Mega..

    Χαμός. Ο Καψής αναψοκοκκίνισε, έτοιμος για εγκεφαλικό. Ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, Άγγελος Τούντας, του μίλησε στον ίδιο ακριβώς τόνο που μίλαγε κι αυτός.
    ΤΟΥΝΤAΣ. -Θα μ’ αφήσεις να μιλήσω;
    ΚΑΨHΣ. -Να ρωτήσω.
    ΤΟΥΝΤAΣ. -Δε θέλεις να μιλήσω.
    ΚΑΨΗΣ. -Να μην κάνω ερώτηση;
    ΤΟΥΝΤΑΣ. -Δε κάνεις ερωτήσεις, κάνεις…σχόλια. Γραφείο Τύπου είσαι.

    ΤΡΕΜΗ. -Δε αφήνετε να σας ρωτήσουμε.
    ΤΟΥΝΤΑΣ. -Κάντε μου τη χάρη.
    Άρχισαν να πετούν παπούτσια και οι βενζινοπώλες…

    ΜΠΡΑΒΟ..μονο ετσι πρεπει να τους μιλάνε γιατι δεν καταλαβαίνουν αλλιώς.
    Άνοιξε ο Κλιγκόπουλος σχολή;
    Που είσαι ρε τεράστιε Κλιγκόπουλε;
    Εφεδρεία σε κρατάνε;

    Κοιτα βρε παιδι μου να δεις πως συμπεριφερονται τα δημοκρατικα γραφεια τυπου και οι δημοκρατες δημοσιογραφοι τους….
    Σχολη δημοσιογραφιας πασοκ…!!!

    Γιατί δεν είναι γραφείο τύπου ιεράς εξέτασης;
    Επιτέλους δικαίωση για τον Μανωλάκη που τόσο καιρό πρασπαθεί να πάρει τα ηνία από την εκ Μπουρναζίου κυβερνητική εκπρόσωπο.
    Το έργο του αναγνωρίστηκε.
    Ούτε διακοπές δεν πήγε το παιδί.

    Μακαριοι όσοι έχουν περάσει την Κακκαβιά της ανοησίας και ο συγκεκριμένος το έχει πράξει εδώ και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εσύ που είσαι στο 44% είσαι εχθρός μου κι αν βρεθούμε σε επαναστατική κατάσταση θα σε σκοτώσω ως προδότη των συμφερόντων του λαού. (ΣΤΑΛΙΝΙΚΌΣ ΘΑ ΓΊΝΩ ΜΕ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΑΚΟΎΩ ΕΔΏ ΜΈΣΑ.)Έλεος πια με τη βλακεία πρέπει ννα ποινικοποιηθεί. Δε αντέχω άλλο να έχω μόνο ηλίθιους γύρω μου.

    Πέρνουμε δάνεια αποδεδειγμένα για να πληρώσουμε παλιότερα δάνεια κι όχι για μισθούς και συντάξεις αλλά οι ηλίθιοι μέσα στο τρόμο τους ακόμα τρώνε το παραμύθι του ότι τα λεφτά του ΔΝΤ είναι απαραίτητα για τους μισθούς και τις συντάξεις. Τα νούμερα της κυβέρνησης που υποστηρίζεις το αποδυκνείουν αλλά εσύ δε θες να τα δεις.Ακούς αυτό το βόδι που δεν έχει τελειώσει δημοτικό να πααπληροφορεί συνειδητά κι αποχαυνωμένος δέχεσαι άκριτα ότι σου πει.

    ΘΕΛΩ ΕΜΦΥΛΙΟ!!! ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ!

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς τον "σταλινικό"..
    13 Σεπ 2010 10:23:00 μ.μ.

    Ασχετος είσαι, δεν πειράζει!....
    Κι αν με σκοτώσεις, θα πάω κατά λάθος, από κάποιον "που ήταν καλό παιδί, αλλά αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα!..."
    Λες και κάνει καμιά διαφορά, αν η στάση πληρωμών αφορά παλιότερες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, (τόσο το χειρότερο), η την αδυναμία καταβολής μισθών/συντάξεων...
    Τέλος πάντων δεν συνομιλώ, ιδιαίτερα για οικονομικά θέματα, με άσχετους, αλλά και για πολιτική με κάτω των 40....
    Και...δε σε στέλνω πουθενά.. εκτίμησέ το αυτό!...

    Ο...από το 44%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση