GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μία από τις παραμέτρους του περιβόητου μνημονίου...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    « Η ηγεμονία στον χώρο των ιδεών ανοίγει τον δρόμο για την κυριαρχία στο π...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/  
«Η ηγεμονία στον χώρο των ιδεών ανοίγει τον δρόμο για την κυριαρχία στο πολιτικό πεδίο» (Α. Γκράμσι)
  
Η πολιτεία του Γιώργου Παπανδρέου είναι δυνατόν να χωριστεί σε δύο διαφορετικές περιόδους.
Η πρώτη, που αρχίζει μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και τελειώνει με την ανάδειξη του σε Πρωθυπουργό. Σε αυτήν την περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου εισάγει πολλές νεωτεριστικές απόψεις και διαδικασίες στην πολιτική ζωή του τόπου και την κομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ. Σίγουρα όμως ο πολιτικός του λόγος διακρίνεται από έντονα κέντρο-αριστερά χαρακτηριστικά ενώ η οικονομική του πρόταση είναι σαφώς επηρεασμένη από την Κευνσιανή λογική.
Η δεύτερη, που αρχίζει μετά την...
 εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην πρωθυπουργία και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σε αυτήν την περίοδο οι νεωτεριστικές απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου δοκιμάζονται στην κυβερνητική πράξη και αποτυγχάνουν (πχ open government), η κομματική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ φθίνει και δεν μπορεί πλέον να βρει υποψήφιο περιφερειάρχη προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο, εξαναγκαζόμενος να συμμαχήσει και εμφανώς με τον ΛΑ.Ο.Σ και η πολιτική και οικονομική κυβερνητική πρακτική του Γιώργου Παπανδρέου είναι πλήρως υποταγμένη στην νέο-φιλελεύθερη λογική του περιβόητου μνημονίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου δοξάστηκε και νίκησε σαν προωθημένος κέντρο-αριστερός πολιτικός και κυβερνά σαν ιεροκήρυκας του ΔΝΤ και ιεροεξεταστής του Διεθνούς νεοφιλελευθερισμού.
Θα δοξαστεί και αυτός και το κόμμα του γι’ αυτήν την επιλογή του η θα ηττηθεί και θα αποτελέσει διαχρονικά το άλγος στην ιστορία της Ελληνικής Κέντρο-Αριστεράς;
Ας δούμε ένα νέο δεδομένο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον πυρήνα της ιδεολογίας που χαρακτήριζε την Ελληνική κεντροαριστερά από την εποχή που σχηματοποιήθηκε σε ένα ενιαίο πολιτικό κόμμα (η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου παππού του σημερινού Πρωθυπουργού), με την ανάγνωση και πιστότατη εφαρμογή του ακραία νέο-φιλελεύθερου περιβόητου μνημονίου
Μία από τις παραμέτρους λειτουργίας του περιβόητου μνημονίου, προϋποθέτει ότι μία χώρα που συμμετέχει εθελοντικά στον μηχανισμό στήριξης, μπορεί αυτόματα να δηλώσει ότι αποχωρεί εάν το επιτόκιο με το οποίο δανείζετε για 3 χρόνια ξεπεράσει το επιτόκιο με το οποίο δανείζει αυτή η χώρα την Ελλάδα. Δηλαδή με απλά λόγια μία χώρα αυτό-δεσμεύεται να συμμετέχει στον μηχανισμό στήριξης εφ’ όσον δανείζεται για 3 χρόνια με επιτόκιο μικρότερο του 5 %. (χρησιμοποιούμε ως χρόνο αναφοράς τα 3 χρόνια γιατί ο δανεισμός μέσω μνημονίου διαρκεί 3 χρόνια)
Στις 27 Σεπτεμβρίου τα επιτόκια 3-ετούς δανεισμού της Ιρλανδίας κυμαίνονταν στο 5,15 % (spread 457 μβ) και της Πορτογαλίας ήταν περίπου 4,94 % (spread 437 μβ). Ουσιαστικά και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη.
Εάν δεν μειωθούν αυτά τα επιτόκια έως τον Δεκέμβριο που θα καταβληθεί η Τρίτη δόση, ή στην χειρότερη αλλά και πιθανότερη περίπτωση αυξηθούν, είναι εντελώς παράλογο να περιμένουμε ότι οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα δανεισθούν με ακριβότερο επιτόκιο για να δανείσουν την Ελλάδα με μικρότερο. Μάλλον θα αποχωρήσουν από τον μηχανισμό στήριξης.
Το πουλόβερ αρχίζει να ξηλώνεται.
Το παραπάνω δεδομένο σε συνδυασμό με την βαθμιαία αλλά συνεχή επιδείνωση της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας (κρίση χρέους), δείχνουν ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική της πιστής ανάγνωσης και εφαρμογής του περιβόητου νεοφιλελεύθερου μνημονίου που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου, αποτυγχάνει.
Έχουμε πλέον μία μη αναστρέψιμη πορεία προς την ήττα του φίλο - μνημονιακού μετώπου (Γιώργος Παπανδρέου - Ντόρα Μπακογιάννη - ΛΑ.Ο.Σ) και μία βέβαιη νίκη του αντί-μνημονιακού μετώπου που απαρτίζεται από πατριωτικές δυνάμεις της δεξιάς της αριστεράς και του κέντρου.
Ουσιαστικά όμως, μέσα από την αποτυχία αυτή σε πρακτικό επίπεδο επιβεβαιώνεται η ήττα της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας σε θεωρητικό πλαίσιο.
Από ότι έχει γίνει φανερό από την έως σήμερα πολιτεία του Γιώργου Παπανδρέου, η θεωρητική πολιτική του παιδεία είναι ελλιπής. Διαφορετικά θα γνώριζε και θα τηρούσε απαρέγκλιτα την θέση του Ιταλού Μαρξιστή Φιλόσοφου Α. Γκράμσι «Η ηγεμονία στον χώρο των ιδεών ανοίγει τον δρόμο για την κυριαρχία στο πολιτικό πεδίο».

11 σχόλια

  1. ΦΙΛΑΡΑΚΟ
    ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΗΣ
    ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΥ.

    ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΟΙΧΟΥΣ.
    ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ........

    Να μην ακούω και να μη βλέπω να πατώ.
    Να μη νογάω και να’ χω το στόμα βουλωτό.
    Να μη με φαρμακών’ η μπόχα του καιρού μου.
    Χωρίς αυτιά και μάτια, μύτη και μυαλό,
    μουγκός να πηαίνω, όποτε μου ‘ρθει, προς νερού μου,
    κι άμα τσινάει ο Γάιδαρος να μη γελώ.
    Και σα με καρυδώνουνε μουνούχο σκλάβο
    οι Αμερικάνοι, εγώ να βλαστημάω το Σλάβο.

    του Κώστα Βάρναλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ερχεται και το χάπι της νιότης!..."

    ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΧΑΧΟΛΟΠΑΣΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΨΗΤΟ.
    ΜΕΓΑΛΩΣΑΝΕ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝΕ ΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ.
    ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ.

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ.
    ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.
    ΤΟΣΗ ΨΕΥΤΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΜΥΤΧΑΟΥΖΕΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ.

    ΨΕΥΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΑΠΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΠΑΤΗΡ ΤΟ ΙΔΡΥΣΕ

    Ο ΥΙΟΣ ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πονοκέφαλος για τις εταιρείες όσοι δεν πληρώνουν τα διόδια


    Σε… αρκετούς χιλιάδες αριθμούνται πλέον οι οδηγοί αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν διόδια που βρίσκονται στην εθνική οδό. Προφασιζόμενοι ότι, έχουν πληρώσει πολλές φορές τους ελληνικούς δρόμους τις προηγούμενες δεκαετίες μέσω των φόρων, τελών κυκλοφορίας κλπ. σταματούν στους σταθμούς διοδίων και απλά... ενημερώνουν τον υπάλληλο ότι πρέπει να τους ανοίξει τη μπάρα για να περάσουν. Συγκεκριμένα, ο οδηγός του οχήματος λέει στον υπάλληλο της εταιρίας ότι δεν πληρώνει, του αναφέρει ότι απλά το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να του γράψει την πινακίδα και αποχωρεί χωρίς φυσικά να καταθέσει το ανάλογο αντίτιμο.

    Εξέγερση…
    Η κίνηση αυτή έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους των εταιριών που διαχειρίζονται τους ελληνικούς δρόμους. Από τη μία, οι οδηγοί λένε ότι η καμία εταιρία δεν μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον τους, άποψη την οποία δεν συμμερίζονται οι εταιρίες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία καταδικαστική απόφαση για οδηγό που δεν έχει πληρώσει. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που συζητούν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει… εξέγερση από τη μεριά των οδηγών και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, συχνά – πυκνά μέλη επιτροπών που αντιτίθενται κατά των διοδίων επισκέπτονται τέτοιους σταθμούς και τους ανοίγουν για να περνούν ελεύθερα οι οδηγοί.

    Από την πλευρά τους οι οδηγοί, έχουν αναρτήσει εκατοντάδες τέτοια video στο διαδίκτυο προτρέποντας και άλλους πολίτες να πράξουν το ίδιο.

    Δείτε μερικά από τα εκατοντάδες video που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λέτε: "Ο Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον πυρήνα της ιδεολογίας που χαρακτήριζε την Ελληνική κεντροαριστερά...."

    θα είχε πολύ ενδιαφέρον στην κατά τ' άλλα ενδιαφέρουσα τοποθέτηση σας, αν αναλύστε την ιστορική διαδρομή αυτής της ιδεολογίας και κυρίως τον χρόνο που εφαρμόστηκε.

    Ευχαριστώ,

    Παρατηρητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ. ΜΑ ΤΥΠΩΝΟΥΝΕ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΟΚΟΔΙΑΙΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΔΕΞΙΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΗ ΚΑΒΑΤΖΑ ΣΕ ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. ΓΙΑΥΤΟ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ STATUS ΠΟΥ ΚΑΤΟΧΥΡΕΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.youtube.com/watch?v=8AyAywvVqdY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η μαρξιστική ιδεολογία αγαπητέ Δευκαλίωνα, κατέληξε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, παρόλο που "κυριαρχούσε" ιδεολογικά τις περασμένες δεκαετίες, ή αποτελούσε έστω ιδεολογικό θέλγητρο, λόγω αρνησιμαχίας της δεξιάς να δώσει ιδεολογικό αγώνα για να υπερασπίσει την ιδεολογία της ελευθερίας. Και το ότι κατέληξε εκεί που κατάληξε, δεν ήταν τυχαίο. Η όλη κοσμοθεωρία του Μαρξ, "μπάζει" νερά από παντού. Όσο για τον "νεοφιλελευθερισμό" που ξορκίζεις, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι δεν αποτελεί αυτοσκοπό όπως ο προσφιλής σου σοσιαλισμός, αλλά ΕΡΓΑΛΕΙΟ για την επίτευξη κάποιων οικονομικών στόχων. Η δε κοσμοθεωρία του δεν απευθύνεται στο θυμικό όπως ο σοσιαλισμός, αλλά στην ΛΟΓΙΚΗ και στο ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Μην ονειρεύεσαι λοιπόν "ιδεολογικές κυριαρχίες" του αποθανόντος μαρξισμού, διότι (για μια ακόμη φορά) θα απογοητευτείς οικτρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. # Ούτε ο Θεός δεν θα απαιτούσε 23% (ΦΠΑ)
    # Η κυβέρνηση δεν σβήνει τη φωτιά στην εργασία, την καίει η ίδια
    # Έχεις λεφτά; Πρόσεχε μην σε πάρει χαμπάρι η κυβέρνηση
    # Υψηλή φορολογία + μεγάλη κυβέρνηση = Σκλαβιά
    # Υψηλότεροι μισθοί…λιγότερη φορολογία….χαμηλότερες τιμές.
    # Φορολογήστε τους μισθούς των βουλευτών 90%
    # Ποιοι τρώνε τα λεφτά μας τόσα χρόνια;
    # Πρώτα ο άνθρωπος
    # Είμαι Έλληνας και ψηφίζω
    # Δεν είμαι το ATM σας
    # Σας ψήφισα επειδή είπατε ότι «λεφτά υπάρχουν», όχι για περισσότερους φόρους.
    # Δεν ψήφισα το χρέος.

    για το ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
    ΜΑΥΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ
    ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ.
    ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ
    ΤΑΧΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟ ΠΑSSΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση