GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίσταση - εμφύλιος...

Γράφει ο Θανάσης Ι. Νικολαΐδης thanikolaidi@hotmail.com    Δεκεμβριανά 1944 ΣΤΗΝ πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας. Ο Γεώργιος Παπα...

Γράφει ο Θανάσης Ι. Νικολαΐδης
thanikolaidi@hotmail.com  
Δεκεμβριανά 1944
ΣΤΗΝ πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σηκώνει τη σημαία στο Σύνταγμα.πιστεύοντας «και εις την λαοκρατίαν». Αυτό «σήκωνε» η στιγμή, έτσι τον βόλευε, αυτό ξεστόμισε στον ιστορικό λόγο του-βάλσαμο στ' αυτιά της πλειοψηφίας του ακροατηρίου του (μεγαλειώδης συγκέντρωση «απελευθερωμένων» αθηναίων που διψούσαν για ομαλότητα και δημοκρατία). Για να (συν)διαμορφώσει την άποψη των κομμουνιστών περί Παπανδρέου και να' ρθει (μετά δέκα περ. χρόνια) στα χείλη τους σαν σύνθημα-απειλή «Παπανδρέου πού θα πας, το κεφάλι σου θα φας». Ωστόσο, το κεφάλι σου δεν τρώγεται, όταν έχεις πίσω σου τους Άγγλους, συνεργασία με τον Τσώρτσιλ και...
 φρόνημα αντικομμουνιστικό.
H μεγάλη σφαγή του Εμφυλίου χρειαζόταν την πρόβα της. Το σχέδιο υπήρχε, η πρόθεση των Άγγλων να «καθαρίζουν» με τους έλληνες κομμουνιστές, μεταπελευθερωτικά, ήταν ο στόχος και μόνο η αφορμή για το μακελειό τούς έλειπε. Τη βρήκαν με το συλλαλητήριο της 4ης Δεκέμβρη, στην Πλατεία Συντάγματος. Οι αρχές το απαγόρευσαν. Παραβιάστηκε απ' τους EAMίτες, «εμπλουτισμένους» με χιλιάδες αθηναίων, πριν ξεκινήσουν για μεγάλη πορεία. Εκεί, πυροβόλησαν τυφλά στο πλήθος ακροβολισμένοι ασφαλίτες, με «εντολή» του Αττικάρχη (Άγγελου Έβερτ-πατέρα του Μίλτου). Έπεσαν οι πρώτοι νεκροί. Κάποιοι ένοπλοι του Εφεδρικού ΕΛΑΣ «απάντησαν», δειλά, σπασμωδικά. Οργή και αγανάκτηση. Η άλλη μέρα βρήκε πολλούς αθηναίους με θλιμμένη καρδιά και σφιγμένη γροθιά. Η κηδεία των θυμάτων γαλβάνισε τα πλήθη και όπλισε κάποια χέρια ΕΑΜιτών της Αθήνας. Η μπόρα ξέσπασε, η μάχη ξεκίνησε, οι συμπλοκές πύκνωσαν, αλλά η Αθήνα δεν καταλαμβάνεται χωρίς σχέδιο από πλευράς κομμουνιστών και με τους Άγγλους στρατιώτες να συμπεριφέρονται «σαν σε κατεχόμενη χώρα» (εντολή του Τσώρτσιλ, με τηλεγράφημά του). Με τα (αγγλικά) μαχητικά της εποχής να εφορμούν σφυροκοπώντας θέσεις αριστερών που αντιστέκονταν.
ΤΟ τέλος ήρθε, όπως σχεδιάστηκε απ' τους ξένους σχεδιαστές και τους ντόπιους αντικομμουνιστές. Η «μάχη της Αθήνας» κράτησε 33 μέρες κι ήταν το «πρελούντιο» της μεγάλης σφαγής (1946-49). Το αύριο έφτανε ζοφερό για την Ελλάδα της Βάρκιζας και της μελλούμενης μαζικής αδελφοσφαγής που αχνοδιαγράφονταν. Νεκροί και φέρετρα ήταν δείγμα και προειδοποίηση πως δεν θα' μενε ρουθούνι αριστερού στην απελευθερωμένη Ελλάδα των Άγγλων κι αργότερα (1947) των Αμερικανών.
Βάρκιζα '45
Οι ηττημένοι «έπρεπε» να πληρώσουν. Σύρθηκαν στη συμφωνία της Βάρκιζας, ταυτόχρονα με τη μοιρασιά του κόσμου στη Γιάλτα. Ωστόσο, η ολοκληρωτική συντριβή των κομμουνιστών στριφογύριζε σαν ιδέα στο κεφάλι του Τσώρτσιλ.
ΤΙ έστησε ο «κακός δαίμονας της Ελλάδας» (απ' το Μικρασιατικό ακόμα), που τα παιδιά της «πολεμούν σαν ήρωες»; Κατάφερε να ΜΗΝ διαλύσει στην πράξη τον ΕΛΑΣ, να μην τον αφοπλίσει ολοσχερώς. Μετά τη «Βάρκιζα», ΕΛΑΣίτες παρέδωσαν, με δάκρυα, τα όπλα. Όχι όλα. Τ' άλλα μισά τα' χαν κρύψει. Κάτω απ' τη μύτη των Άγγλων που δεν το.πρόσεξαν.
ΤΕΤΟΙΕΣ μέρες του '45, και με κυβέρνηση Πλαστήρα, υπέγραφαν οι τρεις «Μεγάλοι» στη Γιάλτα, υπέγραφαν και οι κομμουνιστές την ήττα τους, χωρίς να υποψιάζονται οι πολλοί τι θ' ακολουθήσει. Για την τύχη του κόσμου οι πρώτοι, για την τύχη του κομμουνισμού στην Ελλάδα οι δεύτεροι. Κανονισμένα και προβλεπόμενα, μετά τη συντριβή του φασισμού, όπου (ο φασισμός) είχε μέλλον στην μεταπελευθερωτική Ελλάδα. Με καινούριο αφεντικό και «ιδεολογία». Τον αντικομμουνισμό! Ούτε συμμετοχή στη μοιρασιά, ούτε ειρήνη και δημοκρατία. Προσφέραμε, χωρίς να «εισπράξαμε». Κι όχι μόνο αυτό. Οι «Σύμμαχοι» μας.αντάμειψαν. Με έναν σκληρό και αιματηρό εμφύλιο, που ακόμα και σήμερα διχάζει τους έλληνες, με τα ίχνη του στο μυαλό και την ψυχή όσων απόμειναν ζωντανοί.
ΤΙ άλλο πρόβλεπε η «Συμφωνία της Βάρκιζας»; Την απελευθέρωση ΕΛΑΣιτών κρατουμένων(!). Φορτωμένων αδικήματα και «αδικήματα». Θα προσέρχονταν στις κάλπες για την κυβέρνηση της αρεσκείας τους και θα ζούσαν με τις αναμνήσεις; Όχι. Μετά τη Βάρκιζα, ακολούθησε κυνηγητό. Από οργανωμένες ομάδες και βάσει σχεδίου. Με την ενθάρρυνση των Άγγλων που 'χαν στρωθεί για τα καλά στην πατρίδα μας. Ως συμπολεμιστές και προστάτες, ως στρατός κατοχής και πράκτορες διάσπαρτοι στο βουνό της Αντίστασης. Με το προσωπείο του εγγυητή για ομαλή πορεία μας στη δημοκρατία.
ΜΕΤΑ τη Βάρκιζα, το παρακράτος οργίασε. Με ομάδες καταδίωξης (κομμουνιστών και υπόπτων) να πληθαίνουν και να δυναμώνουν. Τα κρούσματα μεμονωμένης βίας πύκνωσαν κι αυτά και η (δια)φυγή στο βουνό ήταν μονόδρομος. Για του ξεγραμμένους «με το δισάκι τους στον ώμο». Το «Λιτόχωρο» δεν άργησε, ο Εμφύλιος άρχιζε.

15 σχόλια

  1. Ο Βασίλης Μπαρτζώτας, Γραμματέας της ΚΟ Αθήνας εκείνη την εποχή, στο βιβλίο του «Εθνική Αντίσταση και Δεκέμβρης 44», σελ. 355, γράφει:

    "Το απόγευμα προς το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου 1944 ήταν η πιο κατάλληλη στιγμή και έμπαινε σε μας το δίλημμα: Ή τώρα ή ποτέ. Μπορούσαμε και μόνο με τις δυνάμεις του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας να κάνουμε γενική έφοδο και να νικήσουμε....."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Τα βρεταννικά στρατεύματα βρίσκονται στην Ελλάδα για στρατιωτικούς λόγους. Τη σύγκρουση των Άγγλων και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ τη θεωρούμε ως άτυχη σύγκρουση που πέρασε και θα ξεχαστεί. Μα αν οι σύμμαχοι απεφάσισαν να διατηρήσουν εδώ αγγλικό στρατό, εμείς λέμε ότι αυτό είναι το συμφέρον και της Ελλάδας».
    (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 15-2-45)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τον εαυτό του πρέπει να ανασχηματίσει ο γιωργάκης,
    αφού ο ίδιος είναι ο βασικός υπεύθυνος των επιλογών.

    Αν παραιτηθεί όμως η κυβέρνηση κινδυνεύουν όλοι
    να παραπεμφθούν σε ειδικά δικαστήρια
    υπό καθεστώς έκτακτων μέτρων
    που αναγκαστικά θα ληφθούν
    για να μαζευτεί η κατάσταση.

    Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

    ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗΣ Ο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ..
    ΚΡΕΜΑΛΑ Ή ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    ΠΑΣΟΚΟΙ ΜΟΥ.

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ : ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ.
    ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΚΗ ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ( σαν το Πασοκ κακή ώρα)

    ΕΣΦΑΞΕ 25.000 ΤΟΜΑΡΙΑ ΔΟΣΙΛΟΓΑ.
    τηρουμένω των αναλογιών
    καμιά 15.000 σας βλέπω ΠΤΩΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνεχισε τις μπουρδες της μεταπολιτευσης και θα πας καλα.
    Η αληθεια ειναι οτι ειχε ορισθει η 10η Δκεμβριου ως ημερομηνια για τον αφοπλισμο ολων των αντιστασιακων οργανωσεων και ο ΕΛΑΣ δεν ηθελε να παραδωσει τα οπλα.Αυτη ηταν η αιτια της διαμαχης.
    Και γιατι ηθελαν οπλα οταν οι Γερμανοι πλεον ησαν στο Δουναβη;
    Και απο ποτε ησαν "φασιστες" οι Παπανδρεου και Πλαστηρας;
    Συνεχιστε τις μεταπολιτευτικες μυθολογιες της αγιας αριστερας και θα παμε καλα,σαν την Αλβανια του Χοτζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σηκώνει τη σημαία στο Σύνταγμα.πιστεύοντας «και εις την λαοκρατίαν».
    ////////////////////////////////
    Καί είς τήν Γιάρο...
    O tempora o mores.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ. Μακριά από το EMAX.GR. Εχει ιούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αριστεροδεξιοί μοναρχικοί με μανία=μήνιν αχιλλέος, τσιρίζουν για κομμουνιστές ΕΛΑΣίτες, ενώ
    οι σταλινικοί γενίτσαροι ήταν μόλις 1%, και ήταν μαριονέτες των Τσώρτσιλ-Στάλιν, όπως και οι
    βασιλόφρονες.
    Το έπος του 1940 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της κατασυκοφαντημένης και γενοκτονημένης πλειοψηφίας των Ελλήνων απέναντι σε ΚΑΘΕ μοναρχία!
    Και αν νικούσε ο ΕΛΑΣ, αφοπλίζοντας τους γερμανούς βαρβάρους ΔΕ θα τολμούσε ούτε ο Στάλιν ούτε οι τραπεζίτες να απειλήσουν έναν θριαμβευτή, αδερφωμένο λαό.
    Το μέλλον είναι αόρατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ
    -----------------------------------

    Δεν μπορώ να μην απαντήσω μια που με φωνάξατε (ΚΑΦΕΤΖΗ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ) να πώ ένα δυό πραγματάκια στα γρήγορα πρίν ανοίξω τα κιτάπια μου για ΑΣΠΙΔΑ κλπ.

    Έχουμε και λέμε:

    Την εποχή που δεν υπήρχαν γυμναστήρια ( το 1966) για να κάνει επιλογή προσωπικού ο κάθε εγκάθετος που παίζει τον πρωθυπουργό υπήρχε ένας αντισυνταγματάρχης στρατιωτικής δικαιοσύνης ονόματι Ν. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗΣ ( για όσους ακόμα μασάν τις επικοινωνιακές ιστορίες για το που ψαρεύει ‘συνεργάτες’ ο κάθε πολιτικός και να αρχίσετε να το παίρνετε δεδομένο ότι όλοι είναι μία κλίκα που μοιράζουν θέσεις μεταξύ τους, ήρεμοι όπως ο Μητσοτάκης ότι «σε 10 χρόνια το πολύ δεν θα θυμάται κανείς τίποτα»). Αυτός λοιπόν ήταν στην σύνθεση στρατοδικείου που δίκασε τύποις τον ΑΣΠΙΔΑ.

    Κατηγορούμενοι ήταν ανάμεσα σε άλλους μετράτε ονόματα: ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΜΠΡΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΒΛΑΧΟΣ, κλπ.

    Ο στρατηγός Γρίβας ζήτησε να κουκουλωθεί η υπόθεση ενώ ο αρχηγός Γ.Ε.Σ . ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ είχε ειδοποιήσει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γαρουφαλιά για την συνομωσία.

    Στην πρώτη φάση, το 1965, βγάζουν ότι ο ΑΣΠΙΔΑ δεν αποτελούσε πολιτική κίνηση ούτε συνδεόταν με πολιτικά πρόσωπα (το λεγόμενο «πόρισμα Σίμου»).

    Ο ΑΣΠΙΔΑ επανήλθε όταν έσκασε το σχέδιο «Περικλής» και τα τότε σκάνδαλα ΔΕΗ που απειλούσαν τον Καραμανλή με δίωξη και πάλι.

    Ο ΑΣΠΙΔΑ με όλα τα συναφή θέματα χρησιμοποιήθηκαν για να οδηγήσουν τελικά στην εμφανή δικτατορία των όπλων του 1967.

    Όσοι ενεπλάκησαν σε αυτόν από οποιαδήποτε μεριά (κατηγόρου, κατηγορουμένου, μαρτύρων, δικαστών, κλπ) έγιναν μεγάλοι κρατικοδίαιτοι μέχρι και σήμερα και μεγάλοι ‘επιχειρηματίες’ και ήταν όλοι τους σε πλήρη συνεργασία με το παλάτι και τις τότε κυβερνήσεις, στο θέατρο τους όπου πότε έπαιζαν τον καλό και πότε τον κακό σε σχέση με το παλάτι.

    ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ: αυτός που πρώτα μίλησε για την Ελλάδα ως «φοίνικα μέσα από την τέφρα της» ήταν ο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ το 1967 περίπου δύο μήνες πρίν την Χούντα στις 9/2/1967.

    Για να δείτε ότι τα κείμενα για όλους από τον τέως βασιλιά μέχρι τα κόμματα μέχρι τους χουντικούς τα γράφουν οι ίδιοι κειμενογράφοι που πιθανώς και αυτοί είναι από την ίδια κρατικοδίαιτη φάρα.

    Αυτά προς το παρόν

    ΚΥΠΑΔΟΡΟΣ

    31 Αυγούστου 2010 3:00 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΦΕΛΕΙΣ Η ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΤΟ 1944 ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ Η ΒΛΑΞ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Η ΟΠΛΑ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ) ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 44 ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΣΩΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ <>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΦΕΛΕΙΣ Η ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΤΟ 1944 ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΑΝ 2 ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΕΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ Η ΒΛΑΞ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Η ΟΠΛΑ (ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ) ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 44 ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ. ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΙΧΕ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΣΩΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΖΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΚΚΕ <>.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΣΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΟΛΟ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυριε Παπανικολάου ειστε ολιγον αδιαβαστος..
    Η πληρης φραση του Παπανδρεου ήταν:"Πιστευομεν και εις την λαοκρατίαν..ΑΛΛΑ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑΝ ΝΟΟΥΜΕΝ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΝ:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νικολαίδη, δεν τα λες όλα. Και όταν δεν τα λες όλα σημαίνει πως θες να ξαστρατίσεις την κουβέντα σε λαθεμένα συμπεράσματα.
    Καλά κάνεις. Ο καθένας με τα πιστεύω του! Μόνο που εγώ τα έζησα αυτά όλα και λυπάμαι που άνθρωποι, που ξαίρουν να διαβάζουν και να γράφουν, να παραχαράζουν ακόμα και τα νωπά ιστορικά γεγονότα για κομματικές σκοπημότητες!

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ !!

    Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση