GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Να καούν τα κάρβουνα»!..

Η ενόχληση του Λ. Κύρκου, η "επάνοδος" του Ν.  Κωνσταντόπουλου και η ηγεμονία της διαπλοκής στην κοινωνία Του Δημήτρη Γιαννακόπο...

Η ενόχληση του Λ. Κύρκου, η "επάνοδος" του Ν.  Κωνσταντόπουλου και η ηγεμονία της διαπλοκής στην κοινωνία

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Έντονα ενοχλήθηκε ο σεβαστός μου Λεωνίδας Κύρκος από το σύνθημα «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η βουλή», διότι προφανώς δεν μπήκε στον κόπο να το καταλάβει ή το αντελήφθη βαθύτερα και τρόμαξε! Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση δεν είναι το σύνθημα, αλλά ο τρόπος που το αντιλαμβάνεται και το εσωτερικεύει ο αποδέκτης. Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την πολιτική δυναμική ενός συνθήματος δεν προσεγγίζουμε το σύνθημα αυτό καθαυτό, αλλά το νόημα που παράγεται από τη σχέση σημαίνοντος-σημαινομένου. Η σχέση αυτή είναι που υποδηλώνει την πραγματική μορφή εξουσίας και την...
 αντίληψη σχέσεων εξουσίας, που αποτελεί τον μηχανισμό για την παραγωγή συγκεκριμένου νοήματος.
Ο Λεωνίδας Κύρκος, λοιπόν, και σύμπασα η κατεστημένη δομή του πολιτικού συστήματος τρομοκρατούνται με την σκέψη ότι οι Έλληνες αμφισβητούν την μορφή, αλλά και το συνολικό πλαίσιο άσκησης της εξουσίας στον τόπο μας και όχι απλώς πολιτικές πτυχές της κατεστημένης πολιτικής πρακτικής. Ο Λεωνίδας μας λοιπόν πιθανότατα θορυβείται από το αντικαθεστωτικό νόημα του συνθήματος και όχι από τις νοερές, εκχυδαϊσμένες αναπαραστάσεις που αυτό περικλείει. Άλλωστε, η βουλή θα μπορούσε να «καεί», όσο μπορούν να …καούν τα κάρβουνα. Έχει ήδη «καεί» από το ήθος και το ύφος της εξουσίας που τις τελευταίες δεκαετίες διακονούνται με επίκεντρο την ίδια.
Η βουλή μας είναι η εμφανής εστία της διαπλοκής, της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της εξάρτησης σε όλα τα επίπεδα. Αποτελεί το έδαφος ανάπτυξης ενός ελεεινού πολιτικού πολιτισμού που στα ύστερά του δηλητηριάζει την τρέχουσα κουλτούρα στην χώρα, αντανακλώντας χυδαιότητα και προκαλώντας σύγχυση και αβεβαιότητα στην ελληνική κοινωνία.
Άρα, το σύνθημα θα προσέδιδε ίσως ακριβές νόημα στην παρούσα πολιτική διάσταση της κρίσης, αν ήταν διατυπωμένο ως: «να καούν τα κάρβουνα»! Έτσι θα είχαμε γλυτώσει και από την αναφορά στα … μπουρδέλα, που καλό είναι να μην τα μπλέκουμε σε αυτές τις υποθέσεις με τόση ευκολία. Απ’ την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής δεν θα ήταν καλό να περάσουμε στην μπουρδελοποίηση της πολιτικής, την εποχή μάλιστα που το ποδόσφαιρο επαναπολιτικοποιείται με την έλευση του αγαπητού Νίκου Κωνσταντόπουλου στα κοινά του Παναθηναϊκού. Μπορεί να ακουστεί πρώιμο, ίσως και υπερβατικό, αλλά αυτή η κίνηση της Οικογένειας Βαρδινογιάννη αποτελεί τον προάγγελο σημαντικών πολιτικών και όχι μόνον ποδοσφαιρικών εξελίξεων.
Το σύνθημα λοιπόν που τόσο ενοχλεί, αναφέρεται στο ήθος και το ύφος της εξουσίας. Το πρώτο είναι συνδεδεμένο με τον πυρήνα που παράγει το πολιτικό φαινόμενο, ενώ το δεύτερο με την πολιτική επικοινωνία, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο φλοιός της πολιτικής πρακτικής. Με την έννοια αυτή το ύφος και το ήθος της εξουσίας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ μακροσκοπικά η αλληλουχία τους αποκαλύπτει την πραγματική μορφή της εξουσίας. Μην ακούτε όσους σαχλαμαρίζουν προσπαθώντας να ξεχωρίσουν το πρώτο από το δεύτερο. Αυτό πράττουν κατ’ εξακολούθηση όλοι ανεξαιρέτως οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, καθώς και οι ανεκπαίδευτοι δημοσιογράφοι που δυστυχώς κυριαρχούν στο επικοινωνιακό στερέωμα.
Το ήθος και το ύφος του δικομματισμού της μεταπολίτευσης αντανακλούσε και συνεχίζει να αντανακλά ακόμη πιο έντονα την ηγεμονία μιας διαπλεκόμενης εξουσίας πάνω στην κοινωνία. Αναπαράγει μία ελεεινή κουλτούρα που, προσπαθώντας να αντικειμενοποιήσει αντιλαϊκά μέτρα και πρακτικές, μετατρέπει το ήθος σε αλγόριθμο εξαπάτησης του εκλογικού σώματος και το ύφος σε μορφή ξεδιάντροπης δικαιολόγησης της ανακόλουθης και ζημιογόνας για το κοινωνικό σύνολο, πολιτικής στάσης. Όλα αυτά με ένα ανατριχιαστικά παιδαριώδες στιλ και ένα λόγο που διαστρέφει όλες σχεδόν τις έννοιες με τις οποίες, συγκυριακά έστω, επιχειρούμε να συνεννοηθούμε. Διαβάζω τι λένε καθημερινά ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Αντώνης Σαμαράς και διαπιστώνω ότι τελικά συνειδητά ή ασυνείδητα μορφοποιούν ένα είδος πολιτικής διαλεκτικής, το οποίο χαρακτηρίζει έναν μάλλον διεστραμμένο λόγο. Αν, μάλιστα, πρόσεχες το πρόσφατο «μήνυμα» της Ντόρας Μπακογιάννη, θα παρατηρούσες ότι η πολιτική διαστροφή ολοκληρώνεται σημειολογικά. Σαν να μην έφταναν όλα τ’ άλλα, έστησαν την γυναίκα να διαβάζει σε autocue το «διάγγελμά» της προς τον ελληνικό λαό, εξευτελίζοντάς την αισθητικά - και αυτήν και το οποίο μήνυμα επιχείρησε να διαμορφώσει. Έχουν και τα μηνύματα την αισθητική τους που είναι σημαντικότατος παράγοντας για την παραγωγή νοήματος.
Αν θέλουμε, λοιπόν, να ξεφύγουμε από την κρίση, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε συνολικά το ύφος και το ήθος της εξουσίας που ασκείται στην χώρα, σε όλα τα επίπεδα. Και δεν γίνεται να ξεκινήσουμε από κάπου αλλού παρά από το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση. Αν δεν εξαφανισθεί ο κυρίαρχος πολιτικός λόγος και οι φορείς του δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η πολιτική πρακτική και το πλαίσιο νομιμοποίησης της να επανακτήσουν το κύρος τους και την κοινωνική δυναμική τους. Είναι και αυτός ένας τρόπος για να ερμηνευθεί η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, που με ποικίλες μορφές γίνεται αντιληπτή από τον πολίτη. Με τα παλιά υλικά του πολιτικού συστήματος είναι αδύνατον να παραχθεί όμως ένα διαφορετικό σύγχρονο και προοδευτικό ήθος και ύφος εξουσίας. Αν δεν δώσουμε στο παλαιό πολιτικό προσωπικό και στους υπαλλήλους ή φίλους του - που το ίδιο επιχειρεί να αναδείξει ως συμπλήρωμα ή υποκατάστατο - να αντιληφθούν ότι δεν έχουν σήμερα θέση στα πολιτικά πράγματα, καθώς, όχι μόνον απέτυχαν πολιτικά, αλλά επιπλέον είναι η βασική αιτία που διασύρεται η χώρα διεθνώς και να καταλάβουν ότι η παρουσία τους μας προσβάλει, θα έχουμε κι εμείς αποτύχει στον ρόλο του πολίτη.
Προσπαθήστε να αντιληφθείτε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα να επανασυσταθεί, όχι μέσω της ανακύκλωσης, αλλά μέσω της γέννησης νέων μορφών που θα αντανακλούν ένα σύγχρονο και προοδευτικό ήθος και ύφος κατά την εμπέδωση της εξουσίας. Αυτό είναι το ζήτημα σήμερα κι ας αφήσουμε τις σαχλαμαρίτσες των διασκεδαστών της πολιτικής περί «αντιεξουσιασμού της εξουσίας», ή περί «αντικαπιταλιστικού κινήματος». Δεν είναι εποχή ούτε για ίχνος λαϊκισμού. Ή θα αγωνιστούμε για να επανακινήσει η πολιτική στην χώρα μας σε μία εντελώς διαφορετική βάση, μακριά από κατεστημένες αντιλήψεις και συμπεριφορές, ή θα δικαιωθούν όσοι προσπαθούν αυτή την περίοδο να πείσουν τους Έλληνες ότι έχουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που τους … αξίζουν.

13 σχόλια

  1. "ή θα δικαιωθούν όσοι προσπαθούν αυτή την περίοδο να πείσουν τους Έλληνες ότι έχουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς που τους … αξίζουν."

    Εχουν δικαιωθει εδω και χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γκρίζες ζώνες διατρέχουν και την άλλη πολυδιαφημισμένη επένδυση, του Κατάρ στο «ενεργειακό κέντρο» του Αστακού.
    Η επένδυση υποτίθεται ότι θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1.500 θέσεις εργασίας και περιλαμβάνει σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου, σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, θερμοκήπιο άλγης για βιοκαύσιμα και σταθμό μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων. Το όφελος για το δημόσιο είναι ταμειακά μηδενικό, ενώ για τη δημόσια γη, τη Βιομηχανική Περιοχή που μεταβιβάζεται στην κοινοπραξία, μόνον οι τράπεζες θα εισπράξουν 200 εκατ. ευρώ έναντι δανείων του προηγούμενου επενδυτή που «έκαψε» το έργο. Για την επένδυση χορηγήθηκαν με διαδικασίες εξπρές άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και το νομαρχιακό συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, κατά παρέκκλιση υπουργικής απόφασης για τις χρήσεις γης. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η κοινοπραξία του Αστακού (στην οποία, πλην του Κατάρ συμμετέχουν λιβανέζικη αλλά και γερμανική εταιρία) απέκρυψε μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα καίει όχι υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LPG), η αποθήκευση του οποίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και έχει προκαλέσει πολύνεκρα ατυχήματα στο Μεξικό και στην Ιταλία. Το Κατάρ, φυσικά, ως μεγάλος παραγωγός του «επικίνδυνου» καυσίμου έχει κάθε λόγο να διοχετεύσει το προϊόν του και να πυκνώσει τις «βάσεις» του στην Ευρώπη. Λέγεται δε, ότι από το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα των 3,5 δισ. η μονάδα παραγωγής ρεύματος από πετρελαϊκό αέριο (με προορισμό κατά 70% την Ιταλία) είναι ίσως και το μόνο που το ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα τμήματα απλώς… διακοσμούν την επένδυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βγήκε η πουτάνα και δανείστηκε.

    Βρήκε τους γνωστούς της νταβατζήδες, ...

    άπλωσε το χέρι, άνοιξε τα σκέλια, υπόγραψε και κάτι δουλείες, πέρασε και κάτι νομοσχέδια και πήρε το ποθούμενον.

    ΕΠΙΤΟΚΙΟ 4,7%.

    ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΤΩΡΑ Η ΠΟΥΤΑΝΑ.

    ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ - ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΑΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ- ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΟΥΣ.

    ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΧΕΔΟΝ 5%.

    ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΚΡΥΦΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

    ΑΛΛΑ Η ΠΟΥΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΑΡΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ. ΣΥΝΤΟΜΗ,ΛΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΗ. ΕΥΓΕ!

    ΝΕΜΕΣΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μακάριοι οι ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ τω πνευματι!!

    εσύ πάμφτωχε είναι η μοίρα σου να είσαι πάμφτωχος !!! Με τέτοιο μυαλό δεν θα μπωρούσες να είσαι ούτε κάν φτωχός, παρά μόνο πάμφτωχος!

    Αρκετοί είναι αυτοί,που έχουν κεφάλι,αλλά μόνο γιατί έχουν τα μαλιά τους επάνω του!!Εσύ πάμφτωχε ποτέ δεν ψήφισες παπανδρέου,ούτε ο μπαμπάς σου,αλλά ούτε ο παπούς σου.σε φυσίξανε από το ένα αυτί,ενώ το άλλο σου το βουλώσανε.Έκατσε καλά μέσα,είχε αρκετό χώρο,αφού ήταν άδειο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εξαιρετική ανάρτηση Δημήτρη, όπως όλες οι ως τώρα αναρτήσεις σου. Το ζητούμενο είναι αν τις διαβάζουν εκείνοι προς τους οποίους απευθύνεται και σίγουρα δεν εννοώ τους πολιτικούς. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως στις οργανωμένες και συνειδητοποιημένες κοινωνίες, και όχι στη δημοκρατία όπως μας έμαθαν να λέμε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες βρίσκεται στον οργανωμένο ευνουχισμό εκείνων, των μη προνομιούχων, που θα έπρεπε να εκμαιεύσουν το καινούργιο, εκείνων που θα έπρεπε να κάνουν τις μαίες της ιστορίας. Ποτέ στην ιστορία δεν υπήρξε μια τέτοια διαπλεκόμενη συμμαχία οικονομικής, πολιτικής εξουσίας και ψευτοδιανόησης. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν πειστεί εκείνοι που εργάζονται και παράγουν πλούτο να συγχέουν το συμφέρον τους με το θάνατό τους.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασε ρε τις εξυπνάδες. Εχει απόλυτο δίκιο ο Κύρκος. Γιατί να καέι το μπουρδέλο η Βουλή κι όχι οι μπουρδελάκιδες οι ψηφοφοφόροι που τα προκάλεσαν όλα. Οι Βουλευτές είναι φαύλοι γιατί αυτό ζητάνε ακριβως οι ψηφοφόροι τους. Ο Στυλιοανίδης που έκανε ελλειμματικό το Αττικό Μετρό διορίζοντας παιδιά από την Ροδόπη υπερηφανεύτηκε γι' αυτό σε τοπική εφημερίδα. Ο Χατζηγάκης στα Τρίκαλα έχει γίνει περίπου εθνικός ήρωας από τα παιδιά που διόρισε στην ΑΓΡΟΓΗ κι όπου αλλού μπορούσε. Με σταυρό θα σαρώσει!! Ποιός πρέπει να καεί λοιπόν, η Βουλή η αυτοί που στέλνουν τους βουλευτές εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπομονή, τα καλύτερα έπονται! Το «μακιγιάρισμα» της ανικανότητας από τους προστάτες του ξεφτίζει, και ο «βασιλιάς» θα βγει γυμνός, μόνο με την ανικανότητα του, και την απύθμενη βλακεία του!!


    για ποιον χτυπαει η καμπανα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΘΡΟ!!!
    ΕΥΓΕ Κ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΘΡΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μ' αρέσει που κάνεις βαθειά και εμπεριστατωμένη ανάλυση του "συνθήματος", μαλάκα και σύ!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΙΛΑΝΕ ΟΛΟΙ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
    ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΞΕΘΑΒΕΙ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @14 Ιουλ 2010 7:04:00 μ.μ.

    Ματαιοπονείς, κακομοίρη.
    Αντιλαμβάνεσαι φαντάζομαι ότι η κριτική που προέρχεται από κωλοτρυπίδες, δεν λαμβάνεται υπόψιν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση