GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιος τορπιλίζει την «κοινωνική συναίνεση» κηρύττοντας πόλεμο;...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης Ο πρώην Υπουργός εργασίας και παιδείας επί κυβερνήσεωςΕΡΕ, σαν καθηγητής Εργατικού Δικαίου, δίδασκε και έγρα...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
Ο πρώην Υπουργός εργασίας και παιδείας επί κυβερνήσεωςΕΡΕ, σαν καθηγητής Εργατικού Δικαίου, δίδασκε και έγραφε τα χρόνια της Χούντας τα εξής: «Τρεις είναι οι θεμελιώδεις θεσμοί του σύγχρονου Ελληνικού Κοινωνικού Δικαίου»:
1. Της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
2. Της διαιτησίας επί των συλλογικών διαφορών εργασίας.
3. Του κατωτάτου ορίου ημερομισθίου
Τι άλλαξε και αυτοί οι θεσμοί που δεν τόλμησε να τους αγγίξει ούτε η Χούντα του Παπαδόπουλου, πετιούνται σιγά-σιγά αλλά σταθερά και ύπουλα στα σκουπίδια;
Πριν δέκα περίπου χρόνια, ο Economist, έγραφε: Ο νέος χαρακτήρας της αγοράς εργασίας θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις όχι μόνο να καταργήσουν τους εργατικούς νόμους, αλλά να προσαρμοσθούν στα...
 νέα δεδομένα: με ευέλικτα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και προγράμματα επιμόρφωσης. Ολα όμως είναι τόσο ασαφή, για εργαζόμενους και για εργοδότες. Η οικοδόμηση μιας νέας κατανόησης μεταξύ τους θα αποτελέσει μάλλον μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. «Μέχρι τότε όμως, οι εργαζόμενοι θα είναι ολομόναχοι». Κάποιοι, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και την εξάλειψη του αντίπαλου δέους του, του φαντάσματος του Κομμουνισμού, προετοίμαζαν ήδη το έδαφος. Η ατομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια μπορεί να αποξενώσει το μεμονωμένο άτομο και να το οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και συμπεριφορές, που όσο είναι ατομικές έχουν και περιορισμένες συνέπειες. Όταν όμως η ατομική αβεβαιότητα μετατραπεί σε συλλογική και οδηγήσει ολόκληρη την κοινωνία στην ανασφάλεια, τότε τα πράγματα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Τι έχουν άραγε κατά νου οι άνθρωποι της Τρόϊκα και οι εδώ υπάλληλοί τους και ποιος θα φέρει την ευθύνη για μια πιθανή κοινωνική εξέγερση; Ο αμυνόμενος, αυτός που προασπίζει συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα…(βλέπε ΑΡΘΡΟ 22 του Συντάγματος:
1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.
2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.) ή εκείνος που παραβιάζει κατάφωρα τον Ανώτατο Καταστατικό Χάρτη μιας χώρας κηρύττοντας ανοιχτά πόλεμο κατά των εργαζομένων;
Σύμφωνα με τον θεωρητικό του πολέμου τον Κλαούζεβιτς (διδάσκεται στην Σχολή Πολέμου) «πόλεμος είναι η προσπάθεια εκείνου που κηρύττει τον πόλεμο (με όπλα ή με άλλα μέσα) να επιβάλει στον επιτιθέμενο την βούλησή του». Κηρύττουν τον πόλεμο κατά των εργαζομένων και μάλιστα δίχως Casus Beli.

11 σχόλια

  1. Έχουν κι ένα καλό τα μέτρα της κυβέρνησης. Έχουμε μαυρίσει απ’ το κακό μας και θα πάμε έτοιμοι στη θάλασσα

    Μια ανακοινωσούλα να κάνει ακόμα ο Λοβέρδος, λίγο να μας χαμογελάσει ο Παπακωνσταντίνου, και θα γίνουμε Αφρική και φυσικά και χρωματικά

    Άσχετο αλλά μήπως ξέρετε πως τα λέγανε τα τρία πουλάκια που κάθονταν στου Διάκου το ταμπούρι;

    Γιατί αν τα λέγανε ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, να είστε σίγουροι ότι δεν το γλιτώνουμε το σούβλισμα

    Εν τω μεταξύ αυξάνονται οι κινήσεις αμφισβήτησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αγόρασε ο Βενιζέλος κανό

    Όχι δεν θα κάνει αυτός. Θα πληρώσει να το κυκλοφορεί άλλος, αλλά σημασία έχει ο συμβολισμός

    Δεν πιστεύω να ξαναπάει για κανό ο Γιώργος σήμερα. Θ’ αρχίσω να πιστεύω ότι στην προηγούμενη ζωή του ήτανε σκλάβος σε γαλέρα.

    ***
    Πολλές συλλήψεις για ληστείες γίνονται τελευταία.
    MΗΠΩΣ ΤΗΝ ΣΥΛΛΑΒΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ
    ΕΡΜΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;;

    Καύσωνας,
    εργασιακό,
    ασφαλιστικό,
    εμφανίσεις της Μπιρμπίλη,
    τέλος δεν έχουν τα βάσανα αυτής της χώρας...... ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαγόρευση εξόδου απ’ τη χώρα

    Ξεχάστε φυλακές και πρόστιμα. Έτσι και μπλέξουμε, από δω και πέρα με δικαιοσύνη, αυτή την ποινή θα μας επιβάλλουν

    Κι όχι μόνο δεν θα μπορείς να φύγεις απ’ την Ελλάδα να γλιτώσεις, αλλά θα ακούς υποχρεωτικά όλες τις εισηγήσεις Λοβέρδου στα νομοσχέδια

    Οι δε βαρυποινίτες πλην του Ανδρέα, θα ακούνε και τις σκέψεις του Γιώργου περί παγκόσμιας αναδιανομής χρήματος

    Οι ισοβίτες όλα τα προηγούμενα και συμμετοχή δύο φορές την εβδομάδα στο forum προβληματισμού της Ντόρας

    Πολλές συλλήψεις για ληστείες γίνονται τελευταία. Ένα προσοδοφόρο επάγγελμα είχε απομείνει και τώρα περνάει κι αυτό κρίση.

    Καύσωνας, εργασιακό, ασφαλιστικό, εμφανίσεις της Μπιρμπίλη, τέλος δεν έχουν τα βάσανα αυτής της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΛΕΙΩΔΕΙ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΥΡΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ Δ.Ν.Τ.
    ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΡΙΝΩ
    ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ-ΟΡΜΠΑΝ- ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ
    ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΔΝΤ ΣΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ.

    ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΟΣΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΓΙΝΕ ΟΜΟΙΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΚΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ 1967!
    ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΞΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νέα «δωρεά» ΟΠΑΠ στην Ιντραλότ
    Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
    Μετά τον «πόλεμο» του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά της διαπλοκής και των «νταβατζήδων» που κατέληξε το 2007 σε μια μαμούθ απευθείας ανάθεση στην Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη από τον ΟΠΑΠ, η «αντίσταση» του νυν πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου -που δεν χρωστάει σε κανέναν- στα συμφέροντα συνεχίζεται.
    Και πάλι από το μετερίζει του ΟΠΑΠ. Ο οργανισμός (ελέγχεται κατά 34% από το Δημόσιο) μέχρι το επόμενο Σάββατο (31/7) θα έχει υπογράψει άλλη μια απευθείας «δωρεά» προς την Intralot για την υποστήριξη των υπηρεσιών του Στοιχήματος και για τη συντήρηση συστημάτων. Τουτέστιν, μια νέα αυτοτελή σύμβαση διάρκειας 2 συν 1 χρόνων παροχής υπηρεσιών, η οποία φυσικά είναι όλα τα λεφτά για την Intralot. Και αυτή η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν πρόκαμε να κάνει διεθνή διαγωνισμό και παραμένει στην αγκαλιά του Σ. Κόκκαλη. Η δε προηγούμενη (Κωστάκου-Νειάδα) ακύρωσε ως άκαρπη διαγωνιστική διαδικασία που είχε αρχίσει το 2005 και στις 31 Ιουλίου 2007, υπό την πίεση της κατάρρευσης του ΟΠΑΠ αν έμενε χωρίς υποστήριξη, προέβη σε τριετή ανάθεση (μέχρι 31 Ιουλίου 2010) με σύμβαση που τιμολογεί χρυσάφι ακόμα και την αποστολή ενός Fax από την ανάδοχο!
    Το πολιτικό συμπέρασμα, μόνο από τον συμβατικό οργασμό του ΟΠΑΠ με την Intralot, δείχνει ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) υποστηρίζουν τα τζακ-ποτ συμβόλαια προς την εθνική προμηθεύτρια του τζόγου εδώ και περίπου 25 χρόνια.
    Το εξοργιστικό της υπόθεσης αυτής είναι και το ότι από τον ΟΠΑΠ υποστήριξαν (με δημόσια ανακοίνωση) ότι η σύμβαση των 425 εκατ. ευρώ ήταν ύψους 96,5 εκατ. ευρώ! Το κρυφό τίμημα το έβαλαν στο συρτάρι, ενώ η Intralot άσκησε όλα τα δικαιώματά της που απέρρεαν από τους όρους της σύμβασης πουλώντας υλικοτεχνική υποδομή και μεταβιβάζοντας άδειες χρήσης λογισμικού. Μόνο δύο δικαιώματα προαίρεσης που ασκήθηκαν κόστισαν στον ΟΠΑΠ 78,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), που μαζί με την Intralot ανακοίνωσαν το ψέμα για τα 96,5 εκατ. ευρώ δίχως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τους ενοχλήσει και φυσικά κρύβοντας τη σύμβαση ακόμα και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τη ζήτησαν με ερωτήσεις τους.
    Αυτές τις ημέρες, και πάλι με τη μορφή του επείγοντος και με την επίκληση του μονόδρομου, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η διοίκηση του ΟΠΑΠ, (Σταματόπουλος-Σπανουδάκης) επικουρούμενη από τον νομικό σύμβουλο του οργανισμού κ. Γανωτή, βρίσκεται σε στενότατες επαφές με το επιτελείο της Intralot για τη διαμόρφωση των τελικών όρων της νέας σύμβασης. Κάποιοι από τον ΟΠΑΠ δείχνουν προβληματισμένοι, όμως κάποιοι άλλοι -φίλοι και του Ολυμπιακού- είναι ένθερμοι υποστηρικτές της νέας παρέλασης της Intralot από τα φορτωμένα ταμεία του ΟΠΑΠ. Τα τελευταία εξακολουθούν να στηρίζουν σχεδόν αποκλειστικά τη βαλλόμενη κερδοφορία της εταιρείας, η οποία δεν έχει ευτυχήσει από τις αποδόσεις των λοτταριών του εξωτερικού που διαχειρίζεται, συμπεριλαμβανομένης πλέον και αυτής της Τουρκίας.
    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα σύμβαση ΟΠΑΠ-Intralot θα είναι αυτοτελής και δεν θα αποτελεί «ουρά» αυτής του 2007 που προβλέπει μονοετή παράταση.
    Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

    Δημοσιογράφοι ταξίδεψαν στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής με έξοδα μεγάλης ελληνικής Τράπεζας. Αυτό από μόνο του στο εξωτερικό θα επέφερε σοβαρές επαγγελματικές κυρώσεις σε βάρος των σχετικών λειτουργών του τύπου. Εδώ όχι μόνο κάτι τέτοιο πέρασε απαρατήρητο αλλά λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το εν λόγω Πιστωτικό Ιδρυμα βρέθηκε στο κέντρο κινήσεων για εξαγορές η συγχωνεύσεις Τραπεζων. Και οι φιλοξενηθέντες δημοσιογράφοι σχολιάζουν, αναλύουν και προβλέπουν τις εξελίξεις. Δίχως ουδείς να ενοχλείται η έστω να επισημαίνει το άτοπο του πράγματος. Και ύστερα οι κύριοι αυτοί κατηγορούν τους πολιτικούς για σκάνδαλα, παρατυπίες και αήθεις χειρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δέν υπάρχει χρόνος διά αναλύσεις τύπου ''πώς,ποιός,πότε''.
    Ή Δημοκρατία ήτο στό Απόσπασμα επί 35 χρόνια καί τό μόνο πού αναμένετο ήτο ή εντολή Πύρ,τού επί κεφαλής τού Αποσπάσματος.
    Ή εντολή εδώθη,μετά από τήν εμπλοκήν τών διεθνών προαγωγών μας,στά περί οικονομίας-εθνικής ανεξαρτησίας θέματα,από τόν αμερικανοτρόφιμο ηλίθιο ΓΑΠ καί τούς υποτελείς του καί ή Δημοκρατία ήδη ''ενταφιάσθη''!!.
    Άς μήν ασχολούμεθα λοιπόν μέ τό ''τίς πταίει,πότε καί πώς''.
    Ή οργή έχει οπλίσει ήδη τό χέρι τού κάθε απλού δοκιμαζόμενου πολίτη καί δέν χρειάζεται άλλο αναμονή.
    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ!!!
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΘΕΝΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ- ΠΟΛΙΤΕΣ!!.
    Τά όρια υπομονής/ανοχής/αντοχής/λήθης/
    συγχώρεσης/ελπίδας/εμπαιγμού
    ''ΕΣΠΑΣΑΝ'' καί μάς απόμειναν μόνον οί ''αλυσσίδες ΜΑΣ''!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νύχτα με ελικόπτερο.
    Και θα τον ρίξουμε με... σφεντόνα το μπούστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε μαλακα Πιστοφιδη (στο κορφο μας), τι κανεις πλακα με τη Χουντα? Για σενα ειναι καλυτερα σημερα γιατι μπορεις και πετας τις μαλακιες σου. Αλλα τοτε ζουσαμε ανθρωπινα και χωρις μαλακοκαυλια σαν και σενα που εφτασαν την Ελλαδα εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ. ΜΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΔΕΙΛΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΛΕΝ ΠΩΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ Χ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΥΠΗΡΞΕ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ "ΠΡΑΜΑΤΑ" ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΑΣ ΔΙΟΛΗΣΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ!Ο ΠΑΤΑΚΟΣ ΠΑΝΤΩΣ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΑΡΘΕΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΤΥΧΩΣ ΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ.ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ,ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΠΟΙΑ "ΝΟΥΜΕΡΑ" ΘΑ"ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΙΝΑ ΚΑΛΛΙΡΑΤΗΣ.ΟΙΤΟΠΙΚΟΙΑΡΧΟΝΤΕΣ" ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.ΠΑΡ'ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΨΕΙ ΤΗ ΜΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nα τις καταργήσουμε τις απεργίες λοιπόν.

    Και να φωνάξουμε τη Βέρμαχτ να μάς κάνει κράτος, γιατί εμείς είμαστε ελαφρώς χυμαδιά και δε μπαίνουμε σε σωστή σειρά , να γίνουμε «πολιτσμένοι» Οστρογότθοι.

    Τι χουνταίοι ειστε εσείς μωρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση