GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο άνθρωπος... χρεοκόπησε

Απο τον Εξερευνητή Γενιές και γενιές ελληνοπαίδων μεγάλωσαν με πρότυπα παιδείας την αποταμίευση και την οικονομία. Οι εικόνες – εντός και ...

Απο τον Εξερευνητή
Γενιές και γενιές ελληνοπαίδων μεγάλωσαν με πρότυπα παιδείας την αποταμίευση και την οικονομία. Οι εικόνες – εντός και εκτός σχολείων - με τα εργατικά μυρμήγκια και τις εργάτριες μέλισσες ενάντια στο ράθυμο τζίτζικα και το λάγνο κηφήνα, και οι προτροπές τύπου «φασούλι το φασούλι…», άφησαν το στίγμα τους σε μια εποχή που ταλανίστηκε από εθνικές καταστροφές, πείνα, κατοχή και εθνικό διχασμό. Ο εθνικός κορμός, ή αλλιώς η μεσαία τάξη, σφυρηλάτησε τις αντοχές της σε αντίξοες συνθήκες και φαίνεται ότι βγήκε με ισχυρότερα αντισώματα. Μια-δυό γενιές ανθρώπων που έζησαν με σύνδρομα άγνωστα στους νεώτερους, κατάφεραν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν. Η εικόνα της γιαγιάς ή της μάνας που καθάριζε το πιάτο της με το...
 ψωμί γιατί «είναι αμαρτία να μείνει το λαδάκι», δείχνει το μέτρο που συγκρότησε ο Έλληνας στα μεταπολεμικά χρόνια. Αν η εικόνα αυτή φαντάζει σήμερα σε κάποιους γραφική, η απάντηση είναι στον ίδιο βαθμό αποστομωτική: κάποτε το στερήθηκε.
Αυτή η στέρηση, όσους δεν σκότωσε (ηθικά), δημιούργησε στους περισσότερους ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας που ωστόσο ενθάρρυνε μικρές ή μεγάλες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στα χρόνια που ήρθαν. Το φαινόμενο του φτωχού μετανάστη που σήμερα είναι μέλος της οικονομικής ελίτ σε Νέα Υόρκη, Τορόντο και Μελβούρνη, γεννήθηκε εν πολλοίς από το βίωμα της στέρησης που έζησαν αυτοί ή οι πατεράδες τους. Σε περιπτώσεις όπως η χώρα μας όπου το στρεβλό οικονομικό περιβάλλον δεν επέτρεψε τη δημιουργία υγιούς επιχειρηματικής συνείδησης, το κέρδος ήταν (όπου ήταν) ηθικό. Μάθαμε, δηλαδή, να καθορίζουμε τις ανάγκες μας μέχρι εκεί που μπορούμε να απλώσουμε το ζωνάρι μας, και όχι το αντίθετο!
Το Liantinis.org αποτελεί μια διαδικτυακή προσπάθεια, αφιερωμένη όχι μόνο στον καθηγητή Δημήτρη Λιαντίνη, αλλά και στην ελεύθερη σκέψη. Ο Λιαντίνης, όπως και πολλά άλλα τραγικά ιστορικά πρόσωπα, τυγχάνουν μιας οδυνηρής μεταχείρισης από τους ανθρώπους, που μεταφράζεται είτε σε παραπληροφόρηση, είτε σε ουσιαστική αφάνεια του έργου τους. Γιατί όπως λέει και ο Νίτσε:«Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν»
Περισσότερα στη liantinis.org:

11 σχόλια

  1. καθε μερα Δευτερα εως Παρασκευη, ραντεβου στις 8 στο πορνοκαναλο του πασοκ το MEGA, με τον λοβερδο να κλαιει για 5 λεπτα και μετα για 5 λεπτα να λεει οτι θα παραιτηθει.

    Καποιες φορες παιζει επαναληψη προηγουμενης ημερας αλλα που να το καταλαβεις..

    Ο ρολος του καθε μερα ο ιδιος ειναι, ουτε τα λογια δεν αλλαζει ο σιχαμερος θεατρινος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς τους 160 βουλευτές του Παπανδρέου που ψήφισαν το νόμο-ΧΑΣΑΠΗ γα το ασφαλιστικό:

    ΕΑΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟΧΕΙΡΟ, ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΜΑΡΩΝΑΤΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΙΚΑ ΣΑΣ.

    Να δώ με τί μούτρα θα εμφανιστείτε στις παραλίες αυτο το καλοκαίρι.

    Για καλό και για κακό, πάρτε μαζί και το σεκιουριτά, τουλάχιστον να σας σκουπίζει τα γιαούρτια από τα μούτρα σας και να αποκρούει τις πέτρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μητσοτάκης πρέπει ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να διωχθεί κλωτσηδόν από τη Νέα Δημοκρατία, τη στιγμή που η κόρη του πάει να κάνει κόμμα εναντίον της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας.
    Επίτιμος "πρόεδρος" ή επίτιμος "εφιάλτης";
    Τί κάθεσαι και τον κοιτάς και εσύ ρε Σαμαρά;
    Κότα είσαι σαν τον Κ.Κ.;
    Kαθόσαστε όλοι σούζα όλοι στην Αγία Οικογένεια;
    Η Μαφία είναι και φοβάσαι μή σου στείλουν τίποτε μπράβους να σου σπάσουν τα γόνατα;
    Τί θα σου κάνουνε χειρότερο από αυτό που ήδη σου κάνουνε με τα κανάλια τους;
    Ντροπή.
    Δεν φοράς παντελόνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. LOIPON MIA ORAIA PROTASI ANTI NA KLINOUME LIMANIA NOMARXIES KAI YPOURGEIA LEO EIPA LEO AN GINOTAN NA PAME NA DIAMARTIRI8OUME EKSO APO TA SPITIA AUTON POU EKLEPSAN TA LEFTA KAI FERANE TON LAO KAI THN XORA SE AUTHN THN 8ESH OLOI MAZI MPOROUME ME ENA APLO KAIRAKI STO XERI KAI MIA ELLHNIKH SHMAIA MPROSTA APO TA SPITIA TON KLEFTON!!!!!!!! KAI EPIDI H DIKAIOSINI EINAI TYFLH MPAS KAI DEI ME TOSA KERIA ANAMENA KAI ARXISI NA KANI AUTO POU EPREPE NA KANI EDO KAI POLI KAIRO. ENAS APLOS KA8IMERINOS ELLHNAS .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δάσκαλε συγνώμη, τα άγια τοις κυσί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμορφα λόγια για άσχημους ανθρώπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνία ντροπής κυβέρνησης – συνδικάτων

    Πριν αλέκτορα φωνήσαι σχετικά με το ύψος των περιστάσεων για τους συνδικαλιστές ήρθε η επιβεβαίωση του ξεπουλήματος των εργαζομένων. Η σύσκεψη που έγινε το απόγευμα στο Μαξίμου υπό τη φωτισμένη προεδρία του πρωθυπουργού και των “πράσινων” συνδικαλιστών ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕ, Παναγόπουλου και Ασημακόπουλου, έβγαλε ειδήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε συμφωνία ντροπής καθώς η κυβέρνηση έδωσε λίγα ψίχουλα και με εκβιαστικό τρόπο απέσπασε τη συμφωνία των συνδικάτων για τις άλλες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού που επιφέρουν καίριο χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση.

    Φέρεται να συμφωνήθηκε να μην πάμε σε τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά σε πάγωμα για φέτος και αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τα επόμενα δύο έτη. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός κινείται στα όρια του 1%-1,5% ενώ ο ελληνικός τρέχει με ρυθμό 6%.

    Το… δωράκι του κ. Παπανδρέου ήταν ότι θα σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός, ένα θέμα που πάντως δεν είχε τεθεί διότι δεν πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει τα κρατικά έσοδα, αλλά τις τσέπες των εργοδοτών. Όσο για τη διαιτησία αποφασίστηκε να συγκροτούνται μικτές επιτροπές όταν δεν υπάρχει συμφωνία.

    Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάμψει τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστών όσο και των δικών της βουλευτών. Κάποιοι από αύριο θα βγουν να πανηγυρίζουν ότι σώθηκαν τα δώρα ή ότι δεν θα παγώσουν οι μισθοί. Φυσικά η απώλεια του εισοδήματος είναι τεράστια μόνο και μόνο από τον πληθωρισμό που έχει εκτοξευτεί με ευθύνη της κυβέρνησης που αυξάνει συνεχώς του φόρους.

    Ούτε κουβέντα βεβαίως για συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου που αυξάνει ανεξέλεγκτα τα όρια ηλικίας, μειώνει έως 30% τις συντάξεις, καταργεί στην ουσία τις επικουρικές, ρίχνει στον Καιάδα γυναίκες με ανήλικα, βαριά επαγγέλματα, καταλύει κάθε έννοια εργατικής κατάκτησης.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τις δικαιολογίες των συνδικαλιστών που θα βάλουν την υπογραφή τους στο οριστικό… κηδειόχαρτο του ασφαλιστικού συστήματος.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε το μεσημέρι σειρά αλλαγών, ήσσονος σημασίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών είναι:

    *Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας.

    * Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.

    * Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.

    * Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης.

    * Όπου στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.
    * Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.
    ---------------------------------

    Ποιος έχασε τη ντροπή του για να τη βρουν αυτοί;
    Σιγά μη ντρέπονται!
    Αυτοί είναι και περήφανοι που σώζουν τη χώρα!!
    Δηλαδή ...τις καρέκλες τους…

    - Καλα να παθουν ολοι,
    αφου αυτα τα γελια πασοκικα πρασινα μικρα αθρωπακια της ΓΣΕΕ προσκυνανε.!!
    ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ , ΠΡΟΣΦΑΤΑ , ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΒΑΛΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΜΟΙΡΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΡΟΛΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ? Η EUROVISIΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάστε πολλά του Λιαντίνη χειρόγραφα επιστολές κλπ. στη νέα δική του ιστοσελίδα
    www.liantinis.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 11.05πμ

    Σε συνεχεια της προτασης σου, προτεινω να μην ξεχασουμε στο τελος να πεταξουμε τα αναμμενα κερια στην αυλη των σπιτιων των εν λογω κλεφτων, για γινουν μπουρλοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 4:04

    NA MHN PETAKSOUME TIPOTA SE KAMIA AULH GIATI POLI APLA TO KRATOS NA TA KSANAPOULISI KAI NA PANE TA XRHMATA STHN 8ESH TOUS STO TAMEIO TOU KRATOUS GIA THN PAIDEIA GIA THN YGEIA KAI TOSA ALLA POU XRIAZETE PLEON AUTH H POLIAGAPIMENI SE OLOUS SMAS PATRIDA POU LEGETE ELLADA DEN MAS PLIGONI O TOPOS STHN PATRIDA MAS ALLA H AN8ROPOI POU KIVERNOYN TON TOPO MAS !!!!!! Α.Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση