GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΑ, ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΗ ΚΑΙ ΖΗΜΕΝΣ...

1.100.000 παροχές του ΟΤΕ Tου Στεφανου Mανου* Σε διάφορα έντυπα και blogs εκφράζονται ερωτήματα για το τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του...

1.100.000 παροχές του ΟΤΕ

Tου Στεφανου Mανου*

Σε διάφορα έντυπα και blogs εκφράζονται ερωτήματα για το τι ακριβώς έγινε το καλοκαίρι του 1993 αναφορικά με τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ. Μολονότι έχω αναφερθεί παλιότερα στα γεγονότα -όπως τα έζησα εγώ- σκέφτηκα να επαναλάβω τι θυμάμαι για να φρεσκάρω κυρίως τη μνήμη όσων καμώνονται ότι τα ξέχασαν.
Στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης Α141 27/08/1993 δημοσιεύτηκε ο νόμος 2167 για τον ΟΤΕ που ενσωμάτωνε τις αναγκαίες ρυθμίσεις και αλλαγές για την επικείμενη είσοδο στρατηγικού επενδυτή που θα ανελάμβανε τη διοίκηση του οργανισμού.
Σύμφωνα με το άρθρο 43 του νέου καταστατικού του ΟΤΕ (του ν. 2167/93) θα διοριζόταν νέο προσωρινό 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο μέχρις ότου...
 ολοκληρωθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ο διαγωνισμός που θα αναδείκνυε τον στρατηγικό επενδυτή.
Δώδεκα ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου, στις 8 Σεπτεμβρίου, διορίστηκε το προσωρινό ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ (ΦΕΚ Β686 8/9/1993).
Την επομένη, στις 9 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Συμπιλίδης και στη συνέχεια, το ίδιο απόγευμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Κατά τη δική μου εκτίμηση οι συνέπειες της πρόωρης διάλυσης της Βουλής υπήρξαν -για την οικονομία τουλάχιστον- τραγικές. Στις 9 Σεπτεμβρίου επρόκειτο να υπογραφεί η σύμβαση για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Η υπογραφή ματαιώθηκε για μετά τις εκλογές και στη συνέχεια καθυστέρησε για δύο και πλέον χρόνια, οπότε τελικώς υπεγράφη με ορισμένες επιπόλαιες αλλαγές που όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις προσπαθούν να διορθώσουν. Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ καθυστέρησε 16 χρόνια και αφού είχε περάσει ανεπιστρεπτί η χρυσή περίοδος για τις τηλεπικοινωνίες. Ματαιώθηκε επίσης η κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ και η δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού 600 MW στη Θίσβη της Βοιωτίας. Ματαιώθηκαν οι επτά από τους οκτώ επιτυχημένους διαγωνισμούς για τη δημιουργία ιδιωτικών καζίνο που θα ενίσχυαν την τουριστική προσφορά της Ελλάδας. Και άλλα πολλά.
Πριν από τη δημοσίευση του νόμου 2167 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης συνέβησαν και τα εξής γεγονότα.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή στις 13 Αυγούστου. Επειδή ήταν Δεκαπενταύγουστος και βιαζόμουν να δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως φρόντισα να σταλεί το ψηφισμένο πια νομοσχέδιο στη Μύκονο όπου παραθέριζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να το προσυπογράψει. Επεστράφη αμέσως και εστάλη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΕτΚ) για δημοσίευση. Συνήθως τα βιαστικά νομοσχέδια έπαιρναν αριθμό φύλλου της ΕτΚ αμέσως ή την επομένη. Αυτό όμως το νομοσχέδιο, παραδόξως, δεν δημοσιευόταν παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες μου. Τελικώς δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου.
Στο διάστημα μεταξύ της ψήφισης και της δημοσίευσης του νόμου δέχτηκα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις επισκέψεις του κ. Κόκκαλη ως εκπροσώπου της Ιντρακόμ και του κ. Ντόμπεκ ως εκπροσώπου της Siemens. Και οι δύο εξέφρασαν την ανησυχία ότι με τη δημοσίευση του νόμου θα αποχωρούσε το Διοικητικό Συμβούλιο (όπως και έγινε) που ήταν ενήμερο ενός εν εξελίξει διαγωνισμού για 1.100.000 παροχές και θα ερχόταν ένα νέο που ενδεχομένως θα ζητούσε να επανεξετάσει τον διαγωνισμό. Τους εξήγησα ότι ακριβώς αυτό επιθυμεί η κυβέρνηση: να επανεξεταστούν οι προμήθειες του ΟΤΕ και από τον στρατηγικό επενδυτή που θα αναδεικνυόταν, μιας και αυτή ήταν η λογική της εισόδου του στον ΟΤΕ· η συμβολή στην οργανωτική και τεχνολογική του αναβάθμιση. Και μιας και έθεταν το θέμα, κατέστησα σαφές ότι δεν θα άφηνα το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει μια απόφαση που θα δέσμευε τεχνολογικά τον ΟΤΕ για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 κατήργησε τη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή και τον νόμο 1967. Εννέα μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του 1994 ο ΟΤΕ ανέθεσε στις εταιρείες Ιντρακόμ και Siemens τις 1.100.000 παροχές.
Στο τέλος του 1997, επί κυβερνήσεως Σημίτη, ο ΟΤΕ με τις προγραμματικές συμφωνίες ανέθεσε στις ίδιες εταιρείες άλλες 2.000.000 πρόσθετες παροχές που αργότερα αυξήθηκαν.
*Δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή 20-06-10

13 σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
    σχολιάζει
    ”Όπως μπορώ να διαβάσω ΑΝΑΜΕΣΑ στις γραμμές που συνθέτουν το
    κείμενο-ανάμνηση ιστορικών γεγονότων του κ Μάνου, το ΚΑΤΗΓΟΡΩ είναι σαφέστατο: ΔΕΝ υπήρξε θέμα Μακεδονίας για τον κ Σαμαρα (ο κ Γιώργος Συμπιλίδης ήταν ο
    κρίσιμος τελευταίος κρίκος της αλυσίδας που ΕΠΝΙΞΕ την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και την έριξε!…)
    Εάν η ανάγνωσή μου είναι ΛΑΘΟΣ ζητώ συγνώμη από τον κ Μάνο ο οποίος είχε διορισθεί αρκετές φορές σε Υπουργικιούς θώκους της ΝΔ…
    Εάν η ανάγνωσή μου είναι ΟΡΘΗ, τότε γιατί ΔΕΝ βγαίνει στα ΙΣΙΑ και με το θάρρος που απαιτείται από έναν πολιτικό του δικού του μεγέθους να το πει στον Ελληνικό Λαό που τώρα έχει εισέλθει στο πλέον κρίσιμο τούνελ μαρτυρίου της
    σύγχρονης ιστορίας του;”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. o καθηγητης γ.Πιπεροπουλος γράφει βλακείες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1.100.000 παροχές του ΟΤΕ, σωστά τα λέει ο κ. Μάνος αλλά ..........

    πάνω απο 6000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Προέδρου.

    Σήμερα που εισάγουμε απο την Κίνα, τις παροχές του ΟΤΕ,

    πόσοι δουλεύουν στα εργοστάσια του Προέδρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κυριε Μανο, το κομμα της κυριας Ντορας δεν εχει καμια πιθανοτητα, αν προσβλεπετε σε αυτο. Νομιζω οτι εχετε κλεισει σαν πολιτικος, και θα πρεπει να φροντισετε για την υστεροφημια σας, λεγοντας τα πραγματα με το ονομα τους. Διαφορετικά ειναι καλύτερα να γινεται ενας δευτερος χαραλαμποπουλος ή ενας κωστακης, ή ενας κουλουρης ή ενας παχτας ενας.......ενας απο αυτους που φροντισαν να μεταπηδησουν στην σκια της δημοσιας ζωης, που την "εκαναν" με ελαφρα πηδηματακια εν ολιγοις, για τους ευνοητους προφανως λογους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για τη σταθερή τηλεφωνία, αν είχαμε και τις αντίστοιχες για την κινητή ίσως να είχαμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΦΤΑΝΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, ΓΟΥΣΤΑΡΑΤΕ ΠΑΠΑΝΤΡΕΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ.

    ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΟΥ ΤΩΡΑ.

    Από τη σημερινή καθημερινή:

    Στο 95% του μέσου κοινοτικού όρου ανήλθε το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην Ελλάδα το 2009, σύμφωνα με ΕΠΙΣΗΜΑ στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
    Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ παρατηρούνται στη Βουλγαρία με κατά κεφαλήν ΑΕΠ που αναλογεί στο 41% του μέσου κοινοτικού και τη Ρουμανία με 45% και τα υψηλότερα στο Λουξεμβούργο με 268% και την Ιρλανδία με 131%.»
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21.06.2010

    από το dexiextrem

    ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΜΕ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ, ΠΑΛΑΒΟΙ KAI ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΩΝΥΜΕ 21 Ιουνίου 5:56 μμ

    Μιά και λες ότι ο καθηγητής κ Πιπερόπουλος γράφει βλακείες, εάν ΔΕΝ είσαι βλάκας και διαθέτεις τις απαραίτητες ικανότητες ανάγνωσης και κατανόησης ελληνικών κειμένων διάβασε και την απάντηση του κ Μάνου στο σχόλιο του κ Πιπερόπουλου
    στο Olympian Spirit
    Απάντηση του Στέφανου Μάνου στον Γ. Πιπερόπουλο
    Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιουνίου 21, 2010

    Για το σχόλιο του καθηγητή Πιπερόπουλου, (ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥ)

    Στο άρθρο μου στην Καθημερινή για τα γεγονότα του 1993 που σχετίζονται με τον ΟΤΕ παραθέτω μόνο γεγονότα που γνωρίζω. Αποφεύγω τις εικοτολογίες. Όχι μόνο στην περίπτωση του ΟΤΕ, αλλά γενικώς. Πάντως, τα γεγνονότα που περιέγραψα μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους (περισότερους από δύο).

    Ολόκληρο το άρθρο του Σ. Μάνου στην καθημερινή: 1.100.000 παροχές του ΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τωρα που πλησιαζουν εκλογες θα φαει πολλυ θαψιμο ο ΣΑΜΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενας συνταξιουχος, τωρα, ΟΤΕτζης σχολιαζει: Σωστος ο Στεφανος, ειχαμε χασει τον υπνο μας τοτε στον ΟΤΕ. Η μονιμοτητα θα περναγε στην ιστορια, οι μιζαδοροι θα χανανε τις βιλλες κι εμεις ,οι πολλοι, θα επρεπε να κρινομαστε καθημερινα!
    Ευτυχως βρεθηκε αυτο το καλοπαιδο που πηρε την βαλιτσα απο τον εθνικο προμηθευτη, μπουκωσε τον Συμπιλιδη και μας προεκυψαν χρυσες εθελουσιες συνταξεις και μπονους και χορηγιες !
    Τωρα λεει το καλοπαιδο θα μας σωσει και απο το ΔΝΤ!
    Θα ξαναβρει χορηγο?

    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι αλήθεια ότι κάποιος Λούβαρης φίλος του Α. Παπανδρέου (έλεγε ωραία ανέκδοτα) που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για μίζες στα εξοπλιστικά, δεν πήγε φυλακή γιατί δήθεν είχε κατα πλάκας σκλήρυνση και μετά έγινε αρχηγός ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού και εξακολουθεί να είναι εκεί υγιέστατος.
    Μα είναι δυνατόν να μην το πήρε είδηση κανείς εισαγγελέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα είμαστε μπροστάρηδες στους αγώνες για τη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος….!!!”
    ΜΑΛΑΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ...........

    Ήταν 29 Νοεμβρίου 2007 στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ όταν ειπώθηκε η παραπάνω φράση….
    “Θα είμαστε μπροστάρηδες στα πεζοδρόμια, στη βουλή, στους αγώνες για τη διασφάλιση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος….!!!”

    Τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ο Κ.Καραμανλής και στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία…Μπροστά τότε από το ΠΑΣΟΚ υπήρχε ένα ισχυρό νεοσυντηρητικό κατεστημένο που δεν ήθελε τη φωνή του λαού ενωμένη…!!!
    Από κάτω χειροκροτούσαν και ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Κουτσούκος και ο κ.Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ…!!!

    Σήμερα;
    ΜΑΛΑΚΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ
    ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΣΟΥ.
    ΤΑ ΠΟΥΣΤΡΑΚΙΑ ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΟΥ.
    ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ.
    ΔΡΟΜΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ.
    ---------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΕΛΑΙΔΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ...
    ΠΡΙΝ ΜΟΥΓΚΑ ...
    ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΛΕΠΙΔΑΣ !!!!

    ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΝΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΜΙΝ ΘΕΣΟΥΛΑ !!!

    ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση