GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τάση “εξόδου” από το εκλογικό σώμα...

... ισχυρός κλυδωνισμός του δικομματισμού και ενίσχυση της Αριστεράς Οι πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ Ανάλυση του Γ...

... ισχυρός κλυδωνισμός του δικομματισμού και ενίσχυση της Αριστεράς
Οι πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας Κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ

Ανάλυση του
ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΥΡΗ
http://www.publicissue.gr/1457/

Η δυναμική της νέας περιόδου, στην οποία έχει εισέλθει η πολιτική σκηνή της χώρας μετά την έλευση του ΔΝΤ, εκδηλώνεται σε τρεις κατευθύνσεις (Η σειρά είναι ιεραρχική): Πρώτον, με την αλματώδη αύξηση των κοινωνικών διαθέσεων για αποχή και έξοδο από το εκλογικό σώμα. Δεύτερον, με τη σημαντική αποδυνάμωση που υφίστανται τα δύο κυρίαρχα κόμματα της διακυβέρνησης, τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας τους, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής τους υποστήριξης. Τρίτον, με την εκλογική ενίσχυση της Αριστεράς.
Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική προτίμηση για μονοκομματικές κυβερνήσεις μειώνεται σημαντικά. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι...
 μόλις 1 στους 5 πολίτες (19%) τάσσεται σήμερα υπέρ των αυτοδύναμων λύσεων, ενώ αντιθέτως, το ήμισυ του εκλογικού σώματος επικροτεί είτε τις κυβερνήσεις συνεργασίας (35%), είτε την οικουμενική (15%). Επιπλέον, μέσα σε ένα μήνα διπλασιάσθηκε και το ποσοστό των πολιτών που επιθυμεί την συγκρότηση νέων σχημάτων (10%).

Εξάντληση της μετεκλογικής δυναμικής
Η κυβερνητική ικανότητα του ΠΑΣΟΚ τίθεται σε αμφισβήτηση. Η ικανοποίηση από την κυβέρνηση (22%) κατακρημνίζεται (-9%) και προσεγγίζει ταχύτατα το κρίσιμο ποσοστό κοινωνικής αποδοχής 20%. Έχει αποδειχθεί, ιστορικά, ότι εάν ένα κόμμα βρεθεί κάτω από αυτό, τότε η παραμονή του στην κυβερνητική εξουσία καθίσταται ευάλωτη. Στο δείκτη «καλύτερης κυβέρνησης για τη χώρα» σημειώνει μεγαλύτερη υποχώρηση (υπολογίζεται σήμερα σε 30%, -11%), ενώ η δημοτικότητά του, αν και παραμένει πλεονασματική, προσγειώνεται απότομα στο 44%, από 59% τον περασμένο Απρίλιο (-15%). Έτσι, η δημόσια εικόνα του καθίσταται πάλι ελλειμματική, επιστρέφοντας στα προ των εκλογών χαμηλά επίπεδα. Ο Γ.Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν μηδενίσει την όποια ευεργετική επίδραση άσκησε υπέρ τους το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Οκτωβρίου. Το πολιτικό και επικοινωνιακό κεφάλαιο, που αποκτήθηκε, λόγω της συντριβής της ΝΔ έχει πλέον εξαερωθεί. Η μετεκλογική δυναμική έχει εξαντληθεί.

ΝΔ: Εικόνα διάλυσης
Αρκετά χειρότερη είναι η εικόνα της αντιπολίτευσης, η οποία εμφανίζει κυριολεκτικά χαρακτηριστικά διάλυσης. Η ικανοποίηση από τη λειτουργία της βρίσκεται πλέον κάτω από το 10%. Συρρικνώθηκε, μάλιστα, στο ήμισυ (μόλις 8%, από 16%). Η κυβερνητική της ικανότητα έχει σχεδόν μηδενιστεί (4%, έναντι 6% τον προηγούμενο μήνα). Η δημοτικότητα του Α.Σαμαρά σημειώνει μεγαλύτερες απώλειες (-19%) και καθίσταται για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ελλειμματική, ενώ η συγκριτική του θέση στο δείκτη πρωθυπουργικών ικανοτήτων παραμένει αναιμική (18%, έναντι 43% του Γ.Παπανδρέου). Η επισημοποίηση του ηγετικού ρήγματος, με την πολιτική διαφοροποίηση και διαγραφή της Ν.Μπακογιάννη δημιουργεί σαφώς φυγόκεντρες τάσεις στη βάση του κόμματος. Η κομματική συσπείρωση της ΝΔ, κυμαίνεται περί το 50%, ενώ η ήδη άσχημη δημόσια εικόνα του κόμματος επιδεινώνεται περαιτέρω (-8%, μόλις 27% θετικές κρίσεις, έναντι 44% του ΠΑΣΟΚ).

Άνοδος της Αριστεράς
Από την αποδυνάμωση του δικομματισμού (αθροιστικά τα δύο κόμματα χάνουν 4,5%), αλλά κυρίως από τη σμίκρυνση του δυνητικού εκλογικού σώματος, λόγω των τάσεων αποχής, περισσότερο ωφελημένη δείχνει αυτήν τη στιγμή η Αριστερά, κυρίως το ΚΚΕ. Η ενίσχυση των κομμάτων της Αριστεράς δεν είναι μόνον ποσοστιαία, αλλά αντανακλά και μια (μικρή) αύξηση της πραγματικής κοινωνικής τους επιρροής.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το δικομματικό σύστημα δείχνει να προσεγγίζει με ταχύτητα το σημείο «πρόσκρουσης». Ωστόσο, η κατάσταση που αποτυπώνεται δεν συνιστά -τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή- «κατάρρευση». Η άνιση αποδυνάμωση των δύο πόλων του αναδεικνύεται σε σημαντικό στοιχείο της κρίσης. Η εξουδετέρωση της αντιπολίτευσης ευνοεί συγκυριακά το κυβερνών κόμμα και του επιτρέπει για την ώρα να διατηρεί τη σχετική πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της κοινωνικής αγανάκτησης.

Έξοδος από το εκλογικό σώμα
Ωστόσο, η κύρια κατεύθυνση που λαμβάνει η διογκούμενη κοινωνική διαμαρτυρία είναι άλλη. Μεταξύ βουλευτικών Σεπτεμβρίου 2007 (είχαν ψηφίσει 7.355.000 πολίτες) και Οκτωβρίου 2009 (ψήφισαν 7.044.000), η πραγματική αποχή στην Ελλάδα αυξήθηκε από 10,7%, σε 14,5%, ενώ στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου που προηγήθηκαν των βουλευτικών, εκτοξεύθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο 36% (υπολογισμοί της Public Issue). Η σημερινή «φωτογραφία» του εκλογικού σώματος παραπέμπει περισσότερο στο τοπίο των τελευταίων ευρωεκλογών. Στη μέτρηση του Μαΐου, ο σχετικός δείκτης του βαρόμετρου, που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της αποχής, έχει εκτιναχθεί στο 34%, από 21% τον Απρίλιο (+13%, ή αύξηση 62%), ενώ από την αρχή του έτους έχει υπερδιπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει, ότι αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα το εκλογικό σώμα να συρρικνωθεί στις επόμενες βουλευτικές, πχ. σε 5.000.000 ψηφοφόρους, όπως ακριβώς συνέβη και στις ευρωεκλογές. Ειπωμένο διαφορετικά, πάνω από 2.000.000 απογοητευμένοι, ή/και οργισμένοι πολίτες σκέπτονται σήμερα σοβαρά, εάν θα προσέλθουν την επόμενη φορά στις κάλπες, ή εάν θα γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα. Αν κάτι τέτοιο συνιστά σοβαρή απειλή για το τελευταίο, ή θα αποτελέσει βαλβίδα κοινωνικής παθητικοποίησης και «εκτόνωσης» της κρίσης του, δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί.
Το σχετικό Βαρόμετρο

9 σχόλια

  1. Μαύρο καλοκαίρι θα έχουμε φέτος.
    Καλημέρα φτώχεια.
    Καληνύχτα Γιωργάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://press-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_6495.html

    o dr koutsoukos erxetai!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

    ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ... ισχυρός κλυδωνισμός του δικομματισμού και ενίσχυση της Αριστεράς
    ................................
    ΑΠΟΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ..
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΘΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΗΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τι κανεις ρε βλάκα, προπαγάνδα για την αριστερά ???

    που την είδες την άνοδο ???

    τα δυο κόμματα έχουν χάσει πάνω απο 20% και η αριστερα ισα που συγκρατεί τα ποσοστά της.

    τι μαλακίες είναι αυτές που λές ???

    που έχει ανέβει η αριστερά ???
    στο μυαλό σου ???
    επειδή το θέλεις εσύ ???

    αυτός είναι ο ορισμός της προπαγάνδας και η καθοδήγηση του εκλογικού σώματος, μέσω της δημιουργίας θεωρητικού ρεύματος ...

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΙΧΑΘΕΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΧΩΜΕΝΗ ΩΣ ΤΟ ΛΑΙΜΟ.

    ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΓΕΝΙΚΟΛΟΓΙΕΣ, ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΞΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ.

    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ???
    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ???

    ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΦΥΤΡΩΣΑΝ ΤΑ ΣΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ???

    ΑΣΕ ΡΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΕ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την Παπαρήγα, τον Τσίπρα και τα κόμματα που εκπροσωπούν, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως βρίσκονται σε άλλο πλανήτη αφενός, αφετέρου προφανώς πάσχουν από κάποια ανίατη σχιζοειδή διαταραχή της προσωπικότητας, που όμως σαφώς βλάπτει δραματικά τόσο τη χώρα όσο -και κυρίως- τα λαϊκά στρώματα.
    Στην ουσία με τις πράξεις τους βλάπτουν αυτούς που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν: τους εργαζόμενους και τους μη προνομιούχους. Άσχετα αν δεν το αντιλαμβάνονται. Και φυσικά ουδεμία σχέση έχουν με τη δημοκρατία. Σαφέστατα, σκοπός τους είναι η επιβολή δικτατορίας -δήθεν- του προλεταριάτου. Στην ουσία, δικτατορία κομματικών εγκάθετων του ΚΚΕ. Αυτό άλλωστε ήταν το καθεστώς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (που οραματίζονται), που ουδεμία σχέση είχε με το σοσιαλισμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟ

    ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΕΣΑΙ ΦΙΛΕ.
    ΟΙ ΜΟΝΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
    ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΠΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΟΥ.
    ΟΣΑ ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΧΑΝΤΡΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΤΑΞΟΥΝ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυβερνήσεις επιτυχημένων προσωπικοτήτων τώρα.
    Αλλο βουλευτές και άλλο κυβέρνηση.
    Διαχωρισμός της Νομοθετικής εξουσίας από την Εκτελεστική εξουσία τώρα.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ 7

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Με τέτοιους σοσιαλιστές τι τον θες τον βασιλιά;"

    "Αναμονή για την πτήση Θες/νικη – Αθήνα με AEGEAN.
    Και ενώ όλοι οι επιβάτες είχαν περάσει και τον έλεγχο της αστυνομίας και περιμέναμε στην πύλη εξόδου για τον τελευταίο έλεγχο για να περάσουμε προς το λεωφορείο που θα μας πήγαινε στο αεροπλάνο και ενώ είχε έρθει η υπάλληλος και ήταν στην θέση της δεν γινόταν τίποτα...
    Την κοιτούσαμε και μας κοιτούσε. Σε μισή ώρα θα ήταν η πτήση και δεν έπαιρνε ούτε ένα εισιτήριο. Η ώρα περνούσε, είχε σχηματιστεί μακριά η ουρά και ο κόσμος φυσικά είχε αρχίσει να αναρωτιέται τι συμβαίνει. Ρωτούσαμε αν θα έχουμε καθυστέρηση και για ποιο λόγο και απάντηση δεν παίρναμε. Στις οθόνες δεν έγραφε καθυστέρηση και νέα ώρα πτήσης (όπως θα έπρεπε). Περνάει και το μισάωρο, περνάνε και άλλα 20 λεπτά και ακόμα τίποτα. Όπως ήταν λογικό ο κόσμος πλέον γκρίνιαζε, η κοπέλα έλεγε να κάνουμε υπομονή αλλά δεν ξέραμε τον λόγο και αυτό ήταν χειρότερο. Ξαναλέω τυπικά σε κανέναν πίνακα έγραφε καθυστέρηση.
    Τελικά όμως δεν είχαν έρθει ΟΛΟΙ οι επιβάτες, διότι τότε βλέπω τους ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ και ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (χωρίς την λέξη «κύριοι» μπροστά, γιατί σέβομαι την σημασία της λέξης), να έρχονται με βασιλικό ύφος, να περνάνε την ουρά(ναι γιατί έτσι γουστάρουν και μας έχουν χεσμένους ως πολίτες) να δίνουν το εισιτήριο και να πηγαίνουν στο λεωφορείο. Έλα όμως και που και πάλι η υπάλληλος δεν δεχόταν εισιτήρια!!
    Γιατί θα μου πείτε; Γιατί έπρεπε να ανέβουν μόνο αυτοί οι 2 στο αεροπλάνο και αφού ανέβηκαν τότε μόνο ως εκ θαύματος η υπάλληλος ξεκίνησε τον έλεγχο.Άλλα 20 λεπτά και εκεί.

    Το μαρτύριο όμως δεν τελειώνει εδώ. Ο πιλότος αφού είπε συγνώμη για την καθυστέρηση και ότι υπήρχε τεχνικό πρόβλημα (ναι, ναι μας έπεισες) όταν προσγειωθήκαμε στην Αθήνα και ενώ είχαν έρθει οι «σκάλες» για να φύγουμε(ήμουν στο παράθυρο και τα έβλεπα όλα) δεν άνοιγαν τις πόρτες.
    Άλλα 20 λεπτά περίπου μέσα στη ζέστη γιατί είχαν κλείσει τον εξαερισμό, ο κόσμος να σκάει, να δυσανασχετεί και ένας παππούς να φωνάζει «θέλω να βγω πια έχω δύσπνοια, μας έχετε κλείσει σαν ποντίκια».

    Τι έγινε ρε παιδιά; Προς τι αυτή η πρόσθετη καθυστέρηση; Τι πιο αναμενόμενο από να έρθει όχημα να πάρει τους «πρίγκιπες» και αφού μπήκαν στο αεροδρόμιο τότε μόνο μας επέτρεψαν σε εμάς τους «απλούς» να αποχωρίσουμε.

    1. Ποιοι είναι αυτοί που νομίζουν ότι είναι αφεντικά και όχι υπάλληλοι του λαού;
    2. Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο ήταν το ΥΦΟΣ τους. Έπρεπε να το βλέπατε. Ούτε ένα συγνώμη έστω και τυπικά και ας μην το εννοούσαν (που δεν θα το εννοούσαν). Αλλά περπατούσαν όπως μας λέγανε στα παραμύθια που έβγαινε βόλτα ο βασιλιάς και ο λαός έκανε στο πλάι και έσκυβε το κεφάλι, γιατί αν κάποιος τον κοιτούσε ο στρατιώτης του έπαιρνε το κεφάλι χωρίς 2η σκέψη.
    3. Αποστολάκη το ξανακάνεις πάλι και αυτές τις μέρες; Ε; Ε;
    Ή θα κρύβεσαι στις τουαλέτες πάλι;

    Και η ειρωνεία: Έμαθα μετά ότι εκείνες τις μέρες γινόταν το συνέδριο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Με τους τέτοιους ΣΟΣΙΑΛΙ(Η)ΣΤΕΣ τι τον θες τον βασιλιά;"

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ."

    ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση