GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oι δουλειές της νύχτας με την Siemens....

Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα της κατάθεσης Κεφαλογιάννη στην Εξεταστική Επιτροπή όπου περιγράφει πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, επί οικ...

Το πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα της κατάθεσης Κεφαλογιάννη στην Εξεταστική Επιτροπή όπου περιγράφει πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, επί οικουμενικής το 1990, "ευλόγησαν" το σκάνδαλο της Siemens στον ΟΤΕ...

ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με αίσθημα ευθύνης έρχομαι σήμερα ενώπιών σας για να καταθέσω με όλη την ειλικρίνεια πως έζησα και πως εβίωσα την ανάμειξη της εταιρείας SIEMENS από τα πρώτα στάδια της προσπάθειάς της να έλθει στη χώρα μας και να εξασφαλίσει μονοπωλιακά την προμήθεια και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, την υπαγωγή του ΟΤΕ στην ψηφιακή τεχνολογία από τα πρώτα αρχικά του στάδια. Την υπόθεση αυτή τη συνάντησα το 1989 συμμετέχων ως Υπουργός Αναπληρωτής Επικοινωνιών στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, εις την οποία συνάντησα το επίμονο αίτημα του ΟΤΕ για την έγκριση 470.000 ψηφιακών παροχών.
Η πίεση η οποία ασκήθηκε από την πλευρά του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ έντονη και επικαλούντο καθυστέρηση χρόνου, εκσυγχρονισμού. Και μάλιστα, επειδή θα αναφερθώ αμέσως μετά στο τι είχε προηγηθεί, για να μειώσουν την αντίδραση τη δική μου επικαλούντο ότι θα μπορούσα να μην ασχοληθώ με το θέμα και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορούσε να υπογράψει κατευθείαν με τους προμηθευτές την προμήθεια του ψηφιακού υλικού.
Πρέπει εδώ να πω, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, ότι...

η υπόθεση της ανάμειξης SIEMENS ήταν μία συστηματική προσπάθεια, μία έντεχνη και πολύπλοκη μεθόδευση, οι οποίοι ήθελαν με κάθε τρόπο να επιβάλουν την παρουσία τους εδώ και να εξασφαλίσουν μονοπωλιακά την προμήθεια του ψηφιακού υλικού για τον ΟΤΕ. Και η υπόθεση αυτή αρχίζει από το 1986, όπου αναφέρεται ότι υπήρξε μία απόφαση του ΚΥΣΥΜ (Κυβερνητικού Συμβουλίου) το οποίο καθόριζε ότι θα υπήγετο ο ΟΤΕ στην τεχνολογία της ERICSSON Σουηδικής εταιρείας και της SIEMENS Γερμανικής εταιρείας. Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι εγώ προσωπικά παρόμοια απόφαση, παρότι που την αναζήτησα, δεν βρήκα ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Για ποια απόφαση μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Απόφαση ΚΥΣΥΜ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μας λέτε για τις 470.000;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, για την επιλογή των εταιρειών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πάτε πιο πίσω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τον Ιούλιο του 1987 ο τότε Διοικητής, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Τόμπρας, επικαλούμενος την ανύπαρκτη αυτή απόφαση του ΚΥΣΥΜ τουλάχιστον για μας, εισηγήθηκε να προτιμηθούν για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών, της ψηφιακής τεχνολογίας οι εταιρείες ERICSSON και SIEMENS. Αυτές οι εταιρείες θα συνεργάζονταν εν συνέχεια με τις ντόπιες εταιρείες εδώ τις δικές μας, την INTRACOM – ERICSSON INTRACOM και η SIEMENS – SIEMENS HELLAS.
Τότε έγινε μεγάλη προσπάθεια -και αυτό το συνάντησα εν συνεχεία στην προσπάθεια που κατέβαλα σαν αρμόδιος Υπουργός, στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω- και προσπάθησε η SIEMENS να πατήσει το πόδι της, να σηκώσει, όπως είπε, σημαία και να δώσει την τεχνολογία της με μία μεθόδευση και μία επιμονή πάρα πολύ έντονη. Τότε, λοιπόν, ο κ. Τόμπρας με εισήγησή του ικανοποίησε το αίτημα αυτό και εισηγήθηκε να προμηθευτεί ο ΟΤΕ 80.000 κυκλώματα και 20.000 ψηφιακές παροχές ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δραχμών. Αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο προχώρησε και σε άλλους δεσμευτικούς όρους, οι οποίοι ουσιαστικά εξασφάλιζαν μελλοντικά τη μονοπωλιακή προμήθεια του υλικού των δύο αυτών εταιρειών στο διηνεκές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Πώς έγινε αυτό πρακτικά; Μπορείτε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό εισηγήθηκε το συμβούλιο. Όμως, ο τότε Υπουργός, ο Κώστας Μπαντουβάς, αρνήθηκε να υπογράψει την προμήθεια στο διηνεκές και ενέκρινε μονάχα τις 20.000 ψηφιακές παροχές.
Βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., εκτός από τα 80.000 κυκλώματα και τις 20.000 ψηφιακές παροχές, εισηγήθηκε πενταετές πρόγραμμα προμήθειας του ψηφιακού υλικού από τις εν λόγω εταιρείες. Η απόφαση αυτή ήταν οι τεχνολογίες SIEMENS και ERICSSON.
Επίσης, αυτό που είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ήταν ότι οι τιμές που όρισαν για τις ψηφιακές παροχές ήταν πάνω από διπλάσιες των τιμών που υπήρχαν στη διεθνή αγορά. Αυτό το λέω για ποιο λόγο; Διότι μ’ αυτές τις τιμές αν αγόραζαν, όχι 10%, κύριε Πρόεδρε, αλλά το 50% ήταν ελεύθερο για τη SIEMENS για να προωθήσει με άνομους τρόπους, με δωροδοκίες τα δικά της συμφέροντα, αναμειγνύοντας βέβαια και πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακά πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυς, επειδή σας έκανα αυτή την τοποθέτηση, εγώ δεσμεύομαι σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν είτε από καταθέσεις, είτε δι’ εγγράφων. Η λογική μπορεί να πάει παραπέρα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Όταν εξαγοράζεται η συνείδηση του αγοραστή από τον πωλητή, από τον προμηθευτή, τότε παύει να υπάρχει διαπραγμάτευση. Το βεβαιωμένο είναι ότι αυτό το 10% το πληρώναμε εμείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από κει και πέρα, αυτό ήταν ο καταλύτης, ήταν το «κλειδί». Άνοιγε την «πόρτα» όπου η υπερτιμολόγηση πια δεν έχει «οροφή». Συμφωνείτε σ’ αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μάλιστα. Βέβαια αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία όπου για να βγει εδώ ένα ξεκάθαρο πόρισμα της δικής σας Επιτροπής, θα έπρεπε –εγώ τουλάχιστον το προτείνω στην Επιτροπή- κάθε φορά που γινόταν νέα παραγγελία και προμήθεια ψηφιακού υλικού, να γίνεται η σύγκριση της τιμής αγοράς εκ μέρους του Ο.Τ.Ε. και της τιμής που υπήρχε στη διεθνή αγορά. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία διότι δείχνει ακριβώς το εύρος των δυνατοτήτων που είχε η εταιρεία που προμήθευε για να έχει την οποιαδήποτε άνεση προσφοράς προς πάσα πλευρά.
Θα πρέπει να πω ότι έγινε τότε κυβερνητική αλλαγή μετά την έγκριση των είκοσι χιλιάδων ψηφιακών παροχών από τον Υπουργό κύριο Μπαντουβά και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κύριος Χαραλάμπους. Είχαν αρχίσει όμως να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. και των συνδικαλιστών. Είχαν αρχίσει εταιρείες προμήθειας ψηφιακού υλικού οι οποίες είχαν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όπως η γαλλική ALCATEL, η BELL CANADA και η ισπανική ALCATEL. Αυτές οι εταιρείες και ο θόρυβος που είχε γίνει ανάγκασαν τον κύριο Χαραλάμπους να μην εγκρίνει 370.000 ψηφιακές παροχές που του είχε εισηγηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε., διότι εφόσον ήταν προμήθειες του εξωτερικού, ήταν αναγκαία η υπογραφή του αρμόδιου καθ’ ύλην Υπουργού και μάλιστα δύο Υπουργών, των Υπουργών Εμπορίου και του αρμοδίου καθ’ ύλην Υπουργού.
Για να δείτε, κύριε Πρόεδρε, τη μεθόδευση αυτών των ανθρώπων -γιατί τότε ήταν εταιρείες εξωτερικού- για να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο μετονόμασαν τη μεν ERICSSON σε INTRACOM, τη δε SIEMENS σε SIEMENS HELLAS, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τις εμφανίσουν ότι είναι ελληνικές εταιρείες και ότι ως εκ τούτου δεν ήταν απαραίτητη η υπογραφή των αρμοδίων Υπουργών και επομένως ο Ο.Τ.Ε. μπορούσε άνετα να έρχεται σε διαπραγμάτευση και να αγοράζει το ψηφιακό υλικό από τις εν λόγω εταιρείες.
Η μεθόδευση αυτή του Διοικητικού Συμβουλίου όμως δεν προχώρησε διότι ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Ο.Τ.Ε. καθηγητή κυρίου Λιακόπουλου ο οποίος είπε ότι οι συμβάσεις με τις νέες εταιρείες είναι συνέχεια των συμβάσεων των εταιρειών του εξωτερικού, δηλαδή είναι συμβάσεις σε συνέχεια των αρχικών και πρέπει να τηρηθούν οι τύποι που είχαν τηρηθεί και στις αρχικές συμβάσεις. Αυτή η γνωμοδότηση ήταν το 1989. Στο σημείο αυτό βρήκε τις συμβάσεις το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Τ.Ε. το οποίο είχε ορίσει η κυβέρνηση του κυρίου Τζαννετάκη η οποία είχε αναλάβει τότε μαζί με το Συνασπισμό τη διακυβέρνηση της χώρας. Επειδή διαφωνούσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με το Μήνη Πρόεδρο και τον Γκιουλάφα Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο, συγκρότησε μία Επιτροπή με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κύριο Κεφαλέα με την εντολή να εξετάσει τις συμβάσεις αυτές και να εισηγηθεί στον Ο.Τ.Ε. Ο κύριος Κεφαλέας έκανε πολύ καλά τη δουλειά του και εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι η προμήθεια έγινε με απευθείας ανάθεση η οποία αντίκειται στον κανονισμό λειτουργίας του Ο.Τ.Ε. και ακόμα ότι είχε στηριχθεί σε μία ανύπαρκτη απόφαση του ΚΥΣΥΜ και δεύτερον ότι οι τιμές που πρότειναν οι προμηθευτές ήταν σχεδόν διπλάσιες, ήταν 63,5 χιλιάδες ανά παροχή, ενώ η ΕΛΒΗΛ που είχε αρχικά προταθεί έλεγε ότι οι προσφορές, οι τιμές που πήρε σ’ ένα διεθνή διαγωνισμό ήταν 33.000, δηλαδή το ’81 η τιμή ήταν γύρω στις 30.000.Ηταν, δηλαδή, υπερδιπλάσιες οι τιμές που πρόσφεραν τις ψηφιακές παροχές οι εν λόγω εταιρείες.
Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχα ως Υπουργός Αναπληρωτής Επικοινωνιών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ άλλαξε άποψη και δεν αποδέχθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλέα. Και ήρθε σε εμένα εισηγούμενο να επιτρέψω την προμήθεια των τετρακοσίων χιλιάδων ψηφιακών παροχών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τετρακοσίων εβδομήντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
Εγώ φυσικά αρνήθηκα. Επειδή, όμως, υπήρχαν πιέσεις, σχόλια, δημοσιεύματα στις εφημερίδες κλπ., αποφάσισα να εισηγηθώ το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Στις 25 Ιανουαρίου του 1990, λοιπόν, πήγα το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο με εισήγηση να γίνει νέος διαγωνισμός για να επιτύχουμε ίσως και καλύτερη τεχνολογία, αλλά και καλύτερη τιμή. Με τον τρόπο αυτό ήθελα να προστατεύσω τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον.
Η εισήγησή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε ομόφωνα αποδεκτή και ο τότε Πρωθυπουργός, ο κ. Ζολώτας -Οικουμενική Κυβέρνηση ήταν- αποφάσισε –λέει- το Διοικητικό Συμβούλιο να ορίσει μία τριμελή επιτροπή από τον κ. Γεννηματά, ο οποίος ήταν τότε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εθνικής Οικονομίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς. Συντονισμού ήταν τότε ή Εθνικής Οικονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Εθνικής Οικονομίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι.
…τον κ. Νίκο Θέμελη, τον άλλοτε Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος ήταν Υπουργός Προεδρίας κι εμένα, να συντονίσουμε και να προχωρήσουμε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που είχε αποδεχθεί, δηλαδή να κάνουμε νέο διαγωνισμό για πλήρη διαφάνεια και για προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Κι αυτή, όμως, η προσπάθεια δεν ετελεσφόρησε, διότι από διαρροές πληροφορήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κι έτσι έσπευσε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ να ενημερώσει εγγράφως τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που εστήριζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση.
Αφού ενημέρωσαν τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προχώρησαν στις εξής διαδικασίες: Στις 30 Ιανουαρίου υπέβαλαν ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση. Και ζητούσαν, λόγω του επείγοντος, να βοηθήσουν για να προχωρήσει η διαδικασία της προμήθειας των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων παροχών.
Την επομένη, στις 31 Ιανουαρίου, ενημερώθηκε η διοίκηση του ΟΤΕ ότι ήταν θετική η άποψη των τριών αρχηγών για να προχωρήσουν στην προμήθεια. Οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τη θετική απόφαση των τριών αρχηγών, την 1η του Φλεβάρη, συνεδρίασε μεταμεσονύκτια ώρα, 00.15’ τα μεσάνυχτα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί την άποψη των τριών πολιτικών αρχηγών και προχώρησε την ίδια μέρα, την 1η του Φλεβάρη, το μεσημέρι στην υπογραφή των συμβάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Προκύπτει από κάπου, εγγράφως, ότι πράγματι ενέκριναν οι αρχηγοί την προμήθεια αυτή; Προκύπτει από κάπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έχω δύο σημειώματα εδώ –αργότερα θα ψάξω να τα βρω-…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα σας παρακαλούσα να μας τα καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ναι.
Δεν τίθεται καμία αμφιβολία σε αυτό το θέμα, γιατί κοινοποιήθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και σε μένα, αλλά και στο Γενικό Διευθυντή και στον Πρόεδρο του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενέκρινε την προμήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι! Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν εντελώς αντίθετη με τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και μάλιστα, όχι μόνο ήταν αντίθετη, αλλά όρισε την τριμελή επιτροπή να εποπτεύσουμε για τη διαδικασία που είχε αποδεχθεί ύστερα από εισήγησή μου το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Άρα, και η απόφαση των τριών αρχηγών συνέπλεε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι. Ήταν εντελώς αντίθετη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντίθετη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εντελώς αντίθετη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντιλαμβάνεστε ότι η επιβεβαίωση αυτή μας χρειάζεται.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Λάθος, κύριε Πρόεδρε. Η απόφαση των τριών αρχηγών συνέπιπτε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν καταθέτω εγώ…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Άλλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Συνέπιπτε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, όχι με την απόφαση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η απόφαση των τριών αρχηγών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Γι’ αυτό κάνω το ερώτημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσιζε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αντίθετη η απόφαση των τριών αρχηγών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Άρα, αποφάσιζε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ με την παρότρυνση των πολιτικών αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Των τριών αρχηγών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο ΟΤΕ ακούει για τους αρχηγούς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν το ξέρω αυτό. Θα το δούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αν προκύψει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με ενημέρωσε με σημείωμα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, το οποίο εκείνη την ημέρα που υπέγραψε τις συμβάσεις, ενεφάνιζε ότι πήρε και την κοινοποίηση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου για την απόφαση, η οποία ήταν εντελώς αντίθετη, σας επαναλαμβάνω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Φρόντισε, όμως, πρώτα να πάρει την απόφαση και μετά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Μάλιστα. Βεβαίως. Πήρε πρώτα την απόφαση…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): …να λάβει γνώση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Συνεδρίασε μεσάνυχτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτές είναι οι δουλειές της νύχτας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ακριβώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ξέρετε, όποιος τις νύχτες περπατεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εγώ πιστεύω πως είχε πάρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά για να προλάβει, δήθεν, ότι δεν είχε προλάβει να δεχθεί…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όμως, κύριε μάρτυς, εδώ θέλω να μας βοηθήσετε. Απ’ αυτά που μας λέτε όμως και την επιστολή σας, δεν βλέπω να προκύπτει από κάπου η εντολή των τριών Αρχηγών. Θα ήθελα, λοιπόν, εάν έχετε κάποιο έγγραφο στοιχείο, να το προσκομίσετε στην Επιτροπή μας ή να το καταθέσετε, εάν το έχετε τώρα μαζί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα κοιτάξω εάν το έχω μαζί μου. Αυτό, εξάλλου, προκύπτει και από το αποτέλεσμα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Όχι κατ’ ανάγκη από το αποτέλεσμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Από το αποτέλεσμα, διότι…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θέλω να είμαι σαφής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Το κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενδεχομένως δεν ήταν και των τριών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και των τριών. Οικουμενικό είναι το σκάνδαλο και διαχρονικό. Εδώ είναι το Υπουργικό Συμβούλιο και εδώ η απόφασή του.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Αυτό μπορείτε να μας το καταθέσετε. Αλλού μπλεκόμαστε, κύριε μάρτυς. Κατ’ αρχήν, είναι σαφές ότι ο ΟΤΕ αποφάσισε νύχτα, κόντρα στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό, όμως, που δεν έχουμε ως στοιχείο είναι η εντολή των τριών Αρχηγών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο που έστειλε σε εμένα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, Μήνης και Κιουλάφας, εις το οποίο μου λένε ότι «λάβαμε υπ’ όψιν μας, πρώτον, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεύτερον, τη γνώμη των τριών Αρχηγών…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τη γνώμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τη γνώμη των τριών Αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Από πού προέκυπτε αυτή; Διότι οι τρεις Αρχηγοί δεν ήταν όργανο κυβερνητικό. Ήταν κυβερνητικό όργανο οι τρεις Αρχηγοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Όχι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ήταν άτυπο όργανο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως, άτυπο όργανο. Και εδώ είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει γίνει ποτέ σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο ευτελισμός, η απαξίωση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο διαχειρίζετο, κατά το Σύνταγμα, τις κρατικές υποθέσεις και τότε ο ΟΤΕ είχε μια μετοχή, η οποία ανήκε στο κράτος. Άρα, ανήκε στη δική μας δικαιοδοσία να χειριζόμαστε τις υποθέσεις του ΟΤΕ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι, αλλά οι λειτουργοί του ΟΤΕ ήταν υπάλληλοι της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Σύμφωνα, λοιπόν, με τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του ΟΤΕ, δεν μπορούσε να υπογραφεί η σύμβαση των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ψηφιακών παροχών, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Άρα, εξ υφαρπαγής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ήταν υποχρεωτικά η δική μου υπογραφή για να προχωρήσουν, την οποία εγώ είχα αρνηθεί απόλυτα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Δεν σας πλησίασε η SIEMENS; Ποιος ήταν τότε; Νομίζω ότι ήταν ο κ. Γεωργίου τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Άλλος έκανε κουμάντο τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Στη SIEMENS δεν ήταν ο κ. Γεωργίου; Ποιος ήταν; Το θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Με τη SIEMENS δεν είχα έρθει καθόλου σε επαφή. Αυτή την υπόθεση των ψηφιακών παροχών τη μανατζάριζε ιδιώτης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θυμάστε ποιος ιδιώτης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ο κ. Κόκκαλης, ο οποίος ήταν ο κύριος μέτοχος και ο ιδρυτής της εταιρείας INTRAKOM.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Τα είχαν βρει, δηλαδή, INTRAKOM και SIEMENS. Και εμείς νομίζαμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός! Αυτοί τα «έκαναν πλακάκια», δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Έτσι είναι. Θα σας αφήσω αυτό το αντίγραφο του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά ψάχνω να βρω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε. Για να βοηθήσω κάπως, θέλω να πω ότι η απόφαση των τριών πολιτικών Αρχηγών προκύπτει, πέραν των δημοσιευμάτων, από τη δικαστική απόφαση καταδίκης του μακαρίτη Τόμπρα και του Ριζά, όπου φαίνεται να πήραν μέσω της Meryl Leench μίζες για την υπογραφή των συμβάσεων. Το υπερασπιστικό εργαλείο των δικηγόρων των κατηγορουμένων ήταν η απόφαση των τριών πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία ο ΟΤΕ. Είναι δημοσιευμένο. Εάν θέλουμε πρακτικά, μπορούμε να ανατρέξουμε και στις δημοσιεύσεις των εφημερίδων της εποχής και να δούμε ότι υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κατηγορούμενος λέει ό,τι θέλει για να απαλλαγεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι θέμα του κατηγορουμένου. Εάν όλες οι εφημερίδες τότε έγραφαν αυτά που έγραφαν για επίσημη ανακοίνωση, τότε νομίζω…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Εδώ υπάρχει ένα σημείωμα του κ. Κιουλάφα προς εμένα, προς τον Aναπληρωτή Υπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στις 12/12/1990, όπου γράφει τα εξής: «Πιο αναλυτικά, η Διοίκηση υπέβαλε στις 30/1/1990 σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Οικουμενική Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα την ίδια ημέρα υπέβαλε αντίγραφο του ίδιου ενημερωτικού σημειώματος στον κύριο Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών με το υπ’ αριθμόν 62/635360 έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης, σημειώνοντας συγχρόνως ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση της υπογραφής θα είχε δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για τον ΟΤΕ». Καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Υπάρχει εδώ σημείωμα του Διευθύνοντος Συμβούλου. Εγώ θα έκανα την πρόταση στην Επιτροπή για τον κ. Κιουλάφα, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής όλης αυτής της αμαρτωλής ιστορίας, ο πιεστικός άνθρωπος ο οποίος κινούσε τα πάντα, με εντολή βεβαίως διαφόρων, και ο οποίος ακριβώς μου στέλνει αυτό το ενημερωτικό σημείωμα, για να πει χαρακτηριστικά «στους τρεις Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση». Δηλαδή, επιβεβαιώνεται εδώ από το έγγραφο, το οποίο έστειλε σε μένα ο Κιουλάφας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής, ότι είχε εντολή από τους τρεις πολιτικούς Αρχηγούς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Επιβεβαιώνετε ότι το λέει, ότι το ισχυρίζεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Βεβαίως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν το λέει έτσι, όμως, κύριε Πρόεδρε. Λέει «ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς», δεν λέει «πήρα εντολή από τους πολιτικούς Αρχηγούς ή μου διαβίβασαν την επιθυμία τους οι πολιτικοί Αρχηγοί. Λέει «ενημέρωσα τους πολιτικούς Αρχηγούς». Και με τι τους ενημέρωσε; Με κοινή επιστολή; Πώς;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα το δούμε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Υπήρξε σημείωμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Ενημερωτικό, του οποίου ήσασταν και εσείς αποδέκτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Ενημερωτικό σημείωμα. Θα έχω όλα αυτά τα στοιχεία. Λέει καθαρά «σας γνωρίζουμε ότι, εάν δεν προχωρήσετε αυτές τις διαδικασίες της προμήθειας των τετρακοσίων εβδομήντα χιλιάδων ψηφιακών παροχών, θα καθυστερήσει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Το πρόγραμμα ανάπτυξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): …το πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού ψηφιακής τεχνολογίας εις τον ΟΤΕ και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να έχω και μια απόφαση». Νομίζω ότι σε κάποια απ’ αυτά τα χαρτιά εδώ πρέπει να λέγεται ότι συνεδρίασαν οι τρεις πολιτικοί Αρχηγοί με τον Πρωθυπουργό και πήραν απόφαση. Δεν πρέπει να μας τρομάζει τίποτα εδώ, ποιος ήταν εκείνος ο οποίος καθ’ οιονδήποτε τρόπο επηρέασε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ, για να φθάσουμε σε μια ιστορία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας πω το εξής: Η απαρχή του σκανδάλου της SIEMENS είναι τότε, το 1990 και διατηρείται 20 χρόνια. Είναι διαχρονικό το σκάνδαλο, είναι οικουμενικό το σκάνδαλο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Και δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη ούτε σήμερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Και θα πρέπει να ξέρετε και κάτι άλλο. Όταν ήμουν εδώ, γιατί υπηρέτησα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο πολλά χρόνια, ίσως είμαι με άμεση εκλογή ο αρχαιότερος που εξελέγη ποτέ Βουλευτής, κατ’ επανάληψη υποστήριξα ένα πράγμα: Η τιμή του πολιτικού κόσμου ανήκει σε εμάς. Εμείς θα τον προστατέψουμε, γιατί είναι η τιμή δική μας και η ευθύνη.
Σας κάνω έκκληση στο αίσθημα που έχετε απέναντι σε αυτό το λαό και σε αυτή τη χώρα, όποιος και να είναι, ό,τι και να είναι, που θα μπορείτε να το βγάλετε, να τον καταγγείλετε στον ελληνικό λαό, τουλάχιστον να υποστεί την ηθική και πολιτική κύρωση, να το κάνετε. Δεν μπορεί αλλιώς το πολιτικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί. Από τις δημοσκοπήσεις, εγώ ντρέπομαι να μην φτάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα το 50%. Καταλαβαίνετε πού είμαστε στη συνείδηση του ελληνικού λαού εμείς οι πολιτικοί; Και δεν θα υψώσουμε, λοιπόν, φωνή διαμαρτυρίας και δεν θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε αυτό το πολιτικό σύστημα να το προστατέψουμε;
Σας λέω, επειδή υπήρξα και Βουλευτής πιο μπροστά από τη δικτατορία, ότι δεν υπήρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στο Κοινοβούλιο κανένας πολιτικός ο οποίος να μην έχει σπαταλήσει την περιουσία του για να πολιτευτεί. Τότε πεθαίνανε πραγματικά οι Βουλευτές στην ψάθα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ε, όχι και έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Πολλοί, σας διαβεβαιώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ορισμένοι. Ιστορία έχουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Κύριε Παφίλη, δεν τα ξέρετε αυτά. Εμένα μου αρέσει η πολιτική ιστορία και την έχω ζήσει. Πείτε μου προ της δικτατορίας ένα πολιτικό πρόσωπο που ήταν διαπλεκόμενο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Για το «μπακαλιάρο» πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Δεν ήταν το θέμα του «μπακαλιάρου» τότε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε μάρτυρα, εάν μου επιτρέπετε, εγώ γι’ αυτό ξεκίνησα έτσι. Η προσωπική μου εκτίμηση και η προσωπική βεβαιότητα είναι ότι η δική μας Εξεταστική Επιτροπή στην οποία καταθέτετε σήμερα, έχει όλο τα θεσμικό κύρος να καταφέρει αυτό που ευχηθήκατε, δηλαδή την αποκατάσταση κατά το κομμάτι που εμείς ερευνούμε της τιμής του πολιτικού κόσμου και επαφίεται στη συνείδηση και στον πατριωτισμό της σύνθεσης της Επιτροπής.
Κύριε μάρτυρα, νομίζω ότι τελειώσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα πω μόνο δύο λέξεις.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Συντομεύετε, όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Συγνώμη για την υπόδειξη, αλλά επειδή είμαι σαράντα, πενήντα χρόνια Βουλευτής –το 1958 βγήκα Βουλευτής- σε δεκαπέντε εκλογικές αναμετρήσεις συμμετείχα, δεκατέσσερις φορές βγήκα Βουλευτής από το 1974 μέχρι το 2007 όπου παραιτήθηκα οικειοθελώς από τη συνέχιση της πολιτικής σταδιοδρομίας μου, πιστεύω ότι είχα μια αξιοπιστία στο λαό, ο οποίος και με εξέλεγε τόσα χρόνια σε μια δύσκολη περιφέρεια για την παράταξή μας.
Πρέπει να πω βέβαια εδώ, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτές οι προμήθειες και οι αποφάσεις ήταν παράνομες. Παράνομες, διότι ως προμήθειες οίκων του εξωτερικού ήταν υποχρεωμένες να πάρουν την έγκριση του αρμόδιου Υπουργού και δεν την πήραν ποτέ. Και η παράκαμψη αυτή έγινε ακριβώς με την παρέμβαση των τριών πολιτικών Αρχηγών.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Μάλιστα. Κύριε μάρτυρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε Κεφαλογιάννη, θα σας ρωτήσουν και οι συνάδελφοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Κεφαλογιάννης): Θα σας πω πώς τέλειωσα εγώ αυτή την ιστορία. Όταν ενημερώθηκα στο γραφείο μου ότι είχε υπογραφεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η σύμβαση με τις εταιρείες για την προμήθεια των ψηφιακών παροχών –τότε ήταν στην Ξενοφώντος το Υπουργείο- έφυγα αμέσως από το Υπουργείο και στον πρώτο στον οποίο πήγα, επειδή ήταν δίπλα, ήταν στο Γεννηματά. Του είπα: «Γιώργο, αυτό και αυτό έχει συμβεί και εγώ πάω στον Ζολώτα να υποβάλλω την παραίτησή μου». Μου είπε: «Έχεις δίκιο, αλλά επειδή γίνεται μια προσπάθεια γενικότερη για τον τόπο, η παραίτησή σου θα παρασύρει και την παραίτηση όλης της Κυβέρνησης και αυτό είναι κάτι το οποίο και εγώ θέλω να στο πω».
Εν πάση περιπτώσει, έφυγα από εκεί, πήγα στο Ζολώτα, του είπα τα καθέκαστα και υπέβαλα την παραίτησή μου. Τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και για την συνεργασία την οποία είχαμε.
Δεν είχα επικοινωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ενημέρωσε φυσικά ο κύριο Ζολώτας και έψαχνε να επικοινωνήσει μαζί μου. Επικοινώνησε πολύ αργά το βράδυ και με παρακάλεσε να πάω από το γραφείο του. Πήγα και μου είπε και εκείνος να μην παραιτηθώ. Του είπα: «Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το συζητώ. Υπέβαλα την παραίτησή μου στον Πρωθυπουργό. Δεν συζητείται.» και με παρακάλεσε να αναβάλω για μία ημέρα την παραίτησή μου, πολύπειρος περί την πολιτική, διότι εάν εγώ έβγαινα να δηλώσω ότι παραιτήθηκαν γι’ αυτούς τους λόγους, θα ήταν ένας κόλαφος για το πολιτικό σύστημα της Χώρας.
Και έτσι, την επαύριο μεθοδεύτηκε η διαφωνία μας στην Οικουμενική Κυβέρνηση, δηλαδή ότι διαφωνήσαμε στα θέματα προαγωγής αξιωματικών του Στρατού και έτσι παραιτήθηκε η Κυβέρνηση, δηλαδή τα πολιτικά μέλη της Κυβέρνησης. Παρέμεινε ο Πρωθυπουργός Ζολώτας με τα πολιτικά μέλη., συμπληρώθηκε και ως Υπηρεσιακή Κυβέρνηση πήγαμε σε εκλογές τις 6ης Ιουλίου του 1989.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας, θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την πρόσκληση. Αυτά τα οποία είπα, τα είπα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αυτή είναι η αντίληψή μου. Πιστεύω ότι αυτή ακριβώς υπήρξε η απαρχή της ανάμειξης της SIEMENS με την πολιτική ζωή της χώρας και αυτή η διαπλοκή και αυτή η διαδικασία νομίζω, όπως αποδεικνύεται από το χρόνο, διατηρείται μέχρι σήμερα.
Εάν μπορείτε και φτάσετε στο σημείο να βρείτε και να κατονομάσετε τα πρόσωπα εκείνα, τα πολιτικά τουλάχιστον, τα οποία ακόμη συναλλάσσονται με αυτές τις εταιρείες, θα είναι μια προσφορά της Επιτροπής σας στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

8 σχόλια

  1. είπε ο Ξυνομουνίδης ότι ο προδότης γιωργάκης κλαίει τα βράδυα.


    ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ OMΩΣ ΟΤΙ ΤΟ BRAVOYORGO ΚΛΑIΕΙ AΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συγκέντρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων (στον ΟΠΑΠ στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ, τον Άγιο Κοσμά και τον ΟΔΙΕ ) που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ μίλησε χθες ο Γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης.
    Η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ενώ η πρόσκληση ανέφερε πως θα είναι παρόντες ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος, η Υφυπουργός κυρία Άντζελα Γκερέκου και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπιτσαξής, δεν εμφανίστηκε κανείς τους με φανερά προσχηματικές δικαιολογίες.

    Έτσι το λόγο πήρε ο Γραμματέας του Κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος, αφού τόνισε πως μεταφέρει μήνυμα του πρωθυπουργού «ο οποίος δεν κοιμάται κάθε βράδυ και κλαίει» ζητά την στήριξή τους στη κρίσιμη αυτή περίοδο…

    «Το κράτος έχει ήδη βυθισθεί» συνέχισε ο κ. Ξυνίδης και ζήτησε από τους συνδικαλιστές να στηρίξουν την Κυβέρνηση ,τονίζοντας:

    «Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν απολυθεί 80.000 και σε δεύτερη φάση άλλες 300.000» χωρίς να προσδιορίσει από πού θα γίνουν οι απολύσεις…

    «Όποιος δεν θέλει να στηρίξει την Κυβέρνηση να αποχωρήσει τώρα από την αίθουσα» πρόσθεσε ο κ. Ξυνίδης για να δεχθεί έντονες αποδοκιμασίες, ενώ οι περισσότεροι από το ακροατήριο εγκατέλειπαν την αίθουσα φωνάζοντας «να πιάσετε τους κλέφτες».

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος απευθυνόμενος σ' αυτούς που αποχωρούσαν από την αίθουσα τους είπε:

    -"Κατάλαβα, εσείς είχατε ράψει κοστούμια και περιμένατε να πάρετε θέσεις..."

    Η αντίδραση ήταν άμεση:

    Διαμαρτυρόμενοι οι συνδικαλιστές που αποχωρούσαν άρχισαν να… πετάνε καρέκλες εναντίον του κ. Ξυνίδη, ενώ ορισμένοι τον πλησίασαν και άρχισαν να τον…φτύνουν!!!

    Μέσα στον χαμό ο κ. Ξυνίδης συνέχισε να φωνάζει προς τους συνδικαλιστές, αναφέροντας ακόμη και περικοπές του μισθού τους κατά 30%, καθώς και το γεγονός ότι όλοι οι αθλητικοί οργανισμοί θα περάσουν στους ΟΤΑ ή σε ιδιώτες και τότε οι απολύσεις θα είναι περισσότερες, για να καταλήξει:

    «Φωνάζετε εσείς, πού να δείτε πόσοι θα φύγουν από το Υπουργείο Υγείας.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ΚΑΘΑΡΣΗ ένας ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ ( νταβατζης εμπόρων ναρκωτικών)... ο "κύριος" Κεφαλογιάννης;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπουυυυ..μπουχα..αα..ααα..μανα΄μμ..
    Ξυνίδης: "Ο Παπανδρέου δεν κοιμάται κάθε βράδυ και κλαίει"

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΥ ΞΕΦΤΥΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    ΑΝ ΚΛΑΙΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΑ - ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΘΗΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΜΕ

    Τον εξέθεσε τον πρωθυπουργός παρουσία κόσμου(συγκέντρωση υπαλλήλων σταδίων) ο γραμματέας του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης. Όταν λέει σε συγκέντρωση υπαλλήλων και μάλιστα εκατοντάδων ότι:

    "Ο Παπανδρέου δεν κοιμάται κάθε βράδυ κάθεται και κλαίει με όσα γίνονται" όχι μόνο...τον διασύρει λες και είναι
    ο ...μπόμπος ή ο τοτός
    αλλά ρίχνει στα τάρταρα και την ψυχολογία του Έλληνα που θεωρούσε ότι γίνεται μια προσπάθεια.
    Αν κλαίει ο πρωθυπουργός μιας χώρας ρε συ Ξυνίδη εμείς να πάμε να φουντάρουμε.

    Είσαι ......πολύ σοβαρό πολιτικό πρόσωπο και τώρα καταλάβαμε γιατί η χώρα πάει για φούντο.
    Κοτόπουλο μαδημένο ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ό Κεφαλογιάννης,όντας καταδικασθείς,ώς προστάτης εμπόρων ναρκωτικών,θεωρείται αναξιόπιστος.
    Άλλωστε,επί Παπαδόπουλου,όλοι οί καταδικασθέντες διά παρόμοια ποινικά αδικήματα,εστερούντο καί τού δικαιώματος νά συμμετέχουν στά κοινά,από κρατικη θέση,αλλά καί δέν είχον τό δικαίωμα έκλέγειν/εκλέγεσθαι.
    Φυσικά τότε κυβερνούσε ή χούντα τού Παπαδόπουλου καί τώρα κυβερνά ή χούντα,τών κάθε λογής εμπόρων/αλητών (ψυχών/ηθών/αξιών/κλεπτών),όπως ό Κεφαλογιάννης καί οί σύν αυτώ όμοιοι του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η φωτογραφία μηλάει μόνη της.
    Σάβανα γιά τούς υπέργηρους πού σέ
    κουμαντάρουν.Βλέπεις ρέ?Αντιλαμβάνεσαι?Δές τή φωτό.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση