GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους...

Τα τρία σενάρια: Το καταστροφικό, το μεσαίο και το ήπιο... Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που περιγράφονται σε δημσοιεύματα...

Τα τρία σενάρια: Το καταστροφικό, το μεσαίο και το ήπιο...

Τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που περιγράφονται σε δημσοιεύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού -παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ- είναι τρία.
Το πρώτο και βασικό σενάριο αφορά την αναδιάρθρωση με «κούρεμα» (haircut). Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται όταν μια χώρα αδυνατεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές της. Σε αυτή την περίπτωση, κατόπιν συνεννόησης με τους ομολογιούχους που κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους το ελληνικό δημόσιο χρέος των 273,4 δισ. ευρώ, το Δημόσιο προβαίνει σε απομείωση της αξίας των ομολόγων.
Έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται ότι...

για κάθε 100 ευρώ οφειλής θα αποπληρωθούν τα 60. Πρακτικά, η επιλογή αυτή ισοδυναμεί με χρεοκοπία της χώρας αφού ομολογεί αδυναμία κάλυψης του συνόλου των υποχρεώσεών της.
Οι ελληνικές Tράπεζες κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους περί τα 40 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων. Δεδομένο θεωρείται, άλλωστε, πως στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έκανε τέτοια αναδιάρθρωση, θα άνοιγε την πόρτα εξόδου της από την Ευρωζώνη
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει παράταση της λήξης των υφιστάμενων ομολόγων κατά πέντε χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Με αυτό τον τρόπο, το Δημόσιο που θα πρέπει να πληρώσει του χρόνου για λήξεις ομολόγων 27,26 δισ. ευρώ, θα μεταθέσει την εξόφληση της υποχρέωσής του το 2016, κερδίζοντας περιθώριο πέντε ετών.
Το τρίτο σενάριο είναι το πιο ήπιο, αυτό της προεξόφλησης βραχυχρόνιου χρέους από την Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση είναι ο μηχανισμός ΕΕ- ΔΝΤ να δώσει στη χώρα φέτος περισσότερα από τα περίπου 30 δισ. ευρώ (π.χ. 45) που χρειάζεται για να καλύψει το σύνολο των δανειακών αναγκών της. Ετσι τα 15 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση χρέους που λήγει του χρόνου και είναι σήμερα σε χαμηλές τιμές. Αν το Δημόσιο είχε τα χρήματα να αγοράσει από τους ομολογιούχους τους τίτλους που λήγουν του χρόνου, θα «κέρδιζε» άμεση μείωση του χρέους αφού θα έσβηνε από το δημόσιο χρέος π.χ. 100 ευρώ και θα πλήρωνε για τη διαγραφή τους 80 ευρώ. Το τελευταίο αυτό σενάριο δεν αποκλείεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

9 σχόλια

  1. ΟΡΓΗ. ΜΟΝΟ ΟΡΓΗ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΠΟΥ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ CABOTAGE ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΩΡΑ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

    1. Σκηνές ντροπής στο λιμάνι του Πειραιά. Συνδικαλιστές του Κ.Κ.Ε. εμπόδισαν εκατοντάδες ανυποψίαστους τουρίστες να επιβιβαστούν σε πλοία, γιατί αντιτίθενται λέει στην απελευθέρωση του cabotage για τα κρουαζιερόπλοια που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    2. Τι σημαίνει cabotage; Είναι η απαγόρευση σε κρουαζιερόπλοια με ξένη σημαία να προσεγγίζουν ελληνικά λιμάνια. Ήδη, όσον αφορά τα κρουαζιερόπλοια με κοινοτική σημαία, μπορούν ούτως ή άλλως πλέον να «δένουν» στα ελληνικά λιμάνια. Οκτώ στα δέκα κρουαζιερόπλοια, όμως, έχουν σημαία τρίτων χωρών, με αποτέλεσμα ο ιδιότυπος αυτός προστατευτισμός να στερεί από την εθνική μας οικονομία το 80% των εσόδων που θα μπορούσε να έχει.

    Τι αποτέλεσμα έχει η διατήρηση αυτού του cabotage στη χώρα μας; Εδώ και χρόνια, έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος στη ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας. Απαξιώνοντας μάλιστα το στρατηγικό μας πλεονέκτημα, που είναι η στρατηγική μας θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το ελληνικό αρχιπέλαγος με τα εκατοντάδες νησιά. Απαξιώνοντας ακόμα και τη ναυτική μας παράδοση, αλλά και ισχύ ανά τον κόσμο.

    Ποια θα ήταν τα οφέλη από την άρση του cabotage; Θα ωφεληθούν όλοι:

    -Τα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας κάθε χρόνο.

    -Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη της χειμερινής κρουαζιέρας, την ανάπτυξη νέων ελληνικών προορισμών για την κρουαζιέρα και, επομένως, καλύτερη κατανομή των οφελών στην Περιφέρεια.

    -Σημαντική αύξηση εσόδων για τον ξενοδοχειακό κλάδο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, από προγράμματα πριν και μετά την κρουαζιέρα.

    -Σημαντική διεθνή προβολή της Ελλάδας από τις εταιρείες της κρουαζιέρας και, βεβαίως, από τους πελάτες τους.

    ''PASOK poisonous''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O JEFFREY [πράκτορας της νέας τάξης], οι βουλεύτες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ [πράκτορες-άβουλα ανθρωπάκια-βλαμένοι κττ] που ψήφισαν τον νόμο για χορήγηση ιθαγένειας στους εισβολείς και οι 10 βουλευτές της ΝΔ [πράκτορες], που απουσίαζαν για να μη καταψηφίσουν, θα εκτελεσθούν. Τους μισούς θα τους κρεμάσουν οι εθνικιστές και τους άλλους μισούς θα τους σφάξουν [με κονσερβοκούτι] πατριώτες [υπάρχουν αρκετοί] ΚΚΕδες και Τροτσκυστές.Μετά θα απελαθούν οι πίθηκοι που μολύνουν την ιερή Ελληνίκη γη την ποτισμένη με αίμα ηρώων και μαρτύρων, είτε έχουν πάρει ιθαγένεια είτε οχι, μαζί με όσους ''εΛΛΗΝΕΣ'' προπαγάνδιζαν το έγκλημα κατά του Ελληνισμού. Ή Ελλας ή τέφρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΤΑ ΧΟΥΝΤΟΚΑΝΑΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΑΝΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΣΟΚ

    ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

    ΑΡΓΑ ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ!!

    ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 6 ΜΗΝΕΣ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

    ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ "ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ".

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΤΥΦΛΑ!!

    ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΟΚ

    Y.G.
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Υπάρχει μια πληροφορία ότι οι Χριστιανοδημοκράτες στην Γερμανία θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους κάτι που σημαίνει ότι θέλουν να μας οδηγήσουν πιο κοντά στην...

    πτώχευση. Γιαυτό και παρατηρείται η μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο -6.29%. Μιλάμε για κραχ και τα spreas στο 654,9.


    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΣΟΚ

    ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

    ΑΡΓΑ ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ!!

    ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ 6 ΜΗΝΕΣ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

    ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ "ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ".

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΤΥΦΛΑ!!

    ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΟΚ

    Y.G.
    ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Υπάρχει μια πληροφορία ότι οι Χριστιανοδημοκράτες στην Γερμανία θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του Ελληνικού χρέους κάτι που σημαίνει ότι θέλουν να μας οδηγήσουν πιο κοντά στην...

    πτώχευση. Γιαυτό και παρατηρείται η μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο -6.29%. Μιλάμε για κραχ και τα spreas στο 654,9.


    ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΟΣ pasok poisonous :
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΟΠΩΣ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΣΟΙ ΒΡΙΖΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ Γ.Α.Π,
    ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΣΤΟΥ ΜΙΚΕ ΟΥΤΕ ΠΑΙΖΕΙ PLAYSTATION!ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΚΡΕΤΙΝΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αει στο διαλο πια!
    Ας πληρωσουν Τζοχατζοπουλος, Λαλιωτης, Βουλγαρακης, Ρουσοπουλος, Δουκας, Παπαντωνιου, Βερελης, Καραμανλης, Αλογοσκουφης, Μπασιακος, Στυλιανιδης, Παυλιδης τα 30 δις ( τα εχουν βουτηξει ετσι κι αλλιως ).
    Ας πληρωσει το παπαδαριο αλλα 70 δις.
    Οι βολεμενοι δημοσιοι υπαλληλοι τα 10 δις ( ειναι 1 εκατομυριο λουφαδοροι, παντελως μη ανταγωνιστικοι χ 10,000 ευρω ο καθενας ).
    Ας πληρωσουμε οι υπολοιποι 5 εκατομυρια τα 5 χ 10,000 ευρω = 50 δις.
    Να τα πρωτα 160 δις ευρω για το 2010.
    Αει σιχτιρ πια! Ας ματωσουμε, ας πεινασουμε κωλοΕλληνες.
    Ας ξεβρωμισουμε ομως! Δεν μας αξιζει τοση ξεφτυλα ρε!..

    μορφωμενος, παραγωγικος, ενεργος πολιτης Ελληνας και Ευρωπαιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι 300 ποτε θα μειωθουν?

    ειναι υπεραριθμοι, αχρηστοι και πολυδαπανοι.

    ολος ο λαος περιμενει αυτην την περικοπη πρωτα απο τον δειλο και ανικανο γιωργακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξέχασες όμως να βάλεις τους μπλε και πράσινους ψηφοφόρους.
    Νομίζω ότι ο καθένας πρέπει να πληρώσει αναλόγως με το πόσες ψήφους έχει ρίξει(μπλε ή πράσινες) από το 74 και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση