GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ...

Η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση και το Μέλλον Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον γύρω από την γνωστή από τις ιστορί...

Η Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση και το Μέλλον

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον γύρω από την γνωστή από τις ιστορίες της Αγριας Δύσης πόλη της Σάντα Φέ του Νέου Μεξικού θυμίζει Μεσόγειο. Πεύκα, χαμηλή κι αραιή βλάστηση, έδαφος βραχώδες και κλίμα ξερό συνθέτουν ένα περιβάλλον που δύσκολα ξεχωρίζει από την ελληνική εξοχή. Σ’ αυτό λοιπόν την μάλλον οικεία σ’ εμάς ατμόσφαιρα, πάνω στην πλαγιά του χαμηλού βουνού Σάντο Κρίστι, επιστήμονες εξερευνούν τις πραγματικότητες της ζωής. Στο περίφημο Ινστιτούτο της Σάντα Φέ αντικείμενο επιστημονικής επεξεργασίας αποτελούν τα λεγόμενα πολύπλοκα συστήματα. Μηχανισμοί δηλαδή ζωής, είτε οργανικής είτε διοικητικής / οικονομικής, που δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τον συμβατικό τρόπο σκέψης μας – δηλ. γραμμικά. Σε μια λογική εξέλιξης δηλ. όπου κάθε αποτέλεσμα είναι προϊόν συγκεκριμένων και προγραμματισμένων η πάντως σχετικά μετρήσιμων ερεθισμών. Αλλά αναπτύσσονται αντίθετα άναρχα, αναπάντεχα δίχως ορατή τάξη και συνάφεια αίτιου και αιτιατού. Κοντολογής, έχουμε φαινόμενα δυσεξήγητα καθ όσον αφορά τον χρόνο αλλά και την βιαιότητα της εμφάνισής τους. Εμφανίζονται εξελίξεις που δείχνουν να μην υπακούουν σε κάποιους θεμελιώδεις φυσικούς κανόνες αλλά να στηρίζονται σε μιά λογική χάους.
Με 17 τουλάχιστον κατόχους βραβείων Νόμπελ σαν στελεχιακό δυναμικό και...

με στόχο την «μελέτη του μέλλοντος» οι ειδικοί μελετητές της πολυπλοκότητας και των ιδιοτήτων του χάους του Ινστιτούτου στρέφουν τελευταία το ενδιαφέρον τους στα προβλήματα των κοινωνιών και των σχέσεων ανάμεσα σε κράτη. Οι παρατηρήσεις τους σε γενικές γραμμές καταλήγουν πως σε κοινωνίες σύνθετες με προβλήματα διαρθρωτικά και πολύπλοκα αρκεί ένα απειροελάχιστα σημαντικό γεγονός για να «ανάψει φωτιές» που ουδείς θα είναι σε θέση να δαμάσει.
Εχουν βέβαια και άλλοι, εκτός του Ινστιτούτου της Σάντα Φέ και των επιστημόνων της πολυπλοκότητας, ασχοληθεί με το φαινόμενο της δυσπρόβλεπτης εξέλιξης. Ο Nassim Nicholas Taleb (The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable, 2008) έχει σημειώσει το μάταιο κάθε προσπάθειας πρόβλεψης και προγραμματισμού του μέλλοντος. Οσοι το επιχείρησαν, επιμένει, βρέθηκαν μπροστά σε απρόοπτα. Σε κάθε πτυχή της ζωής το τυχαίο επικρατεί. Ο John Kay, πιο μεθοδικά, επιμένει πως οι όποιοι στόχοι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν μέσα από κάποια μεθόδευση και σχεδιασμό (Think oblique: How our goals are best reached indirectly, 2010). Ο δρόμος για την επιτυχία δεν μπορεί να ‘ρθει παρά μοναχά μέσα από μικρά βήματα κάνοντας χρήση ενός μικρού εύρους, κατά περίπτωση, επιλογών.
Για πολλά γεγονότα γίνονται εκ των υστέρων προσπάθειες να εξηγηθούν σύμφωνα με τους κανόνες της συμβατικής λογικής. Είναι όμως πρακτικά αδύνατο να προβλεφθεί με σιγουριά η χρονική στιγμή που ξεσπούν. Αυτό ακριβώς μελετούν οι επιστήμες του χάους και της πολυπλοκότητας. Πότε λ.χ. ακριβώς ένα απλό σπίρτο προστιθέμενο στο συνολικό βάρος που κουβαλάει στην πλάτη της μιά γκαμήλα γίνεται δυσβάστακτο και την σωριάζει στο έδαφος; Με άλλα λόγια, πολλά πολύπλοκα και προσαρμόσιμα στις δύσκολες συνθήκες του περιβάλλοντος συστήματα (complex adaptive systems) επιβιώνουν εν αγνοία τους στο χείλος της καταστροφής. Εντελώς αναπάντεχα, ένα αδιάφορο ή μικρής κατ αρχήν σημασίας γεγονός είναι δυνατόν προκαλέσει αντιδράσεις που να οδηγήσουν στην κατάρρευση του συστήματος. Οπως γράφει και ο Niall Ferguson στο περιοδικό Foreign Affairs (“Complexity and Collapse: Empires on the Edge of Chaos”, March?April 2010) η ανησυχία για μιά ενδεχόμενη ξαφνική κατάρρευση των ΗΠΑ είναι μεγάλη.
Η πιθανότητα αναπάντεχου κλονισμού και διάλυσης ενός πολύπλοκου κρατικού οικοδομήματος (συστήματος) δεν βρίσκεται μακριά από την πραγματικότητα. Και τα αίτια δεν εντοπίζονται σε παλιές πολιτικές επιλογές και κινήσεις. Συνήθως προκύπτουν άξαφνα από δυσλειτουργίες των μηχανισμών της οικονομίας. Ο Jared Diamond στο βιβλίο του Collapse: How Societies Choose to Fail or Survive (2006) περιγράφει πολύ γλαφυρά την εξαφάνιση ολόκληρων κραταιών πολιτισμών. Ο Diamond αναλύει γλαφυρά την πορεία προς την καταστροφή κοινωνιών που δεν αναγνώρισαν τα μηνύματα των καιρών και υποχρεώθηκαν να αναλώσουν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές για την συντήρηση δομών άχρηστων και βλαβερών ουσιαστικά για το σύνολο. Οι Βόρειοι Βίκινγκς στην Γροιλανδία μυωπικά δεν έβλεπαν τις πεδιάδες τους να παγώνουν κι επέμεναν σε ένα τρόπο ζωής (αντίθετα από τους Εσκιμώους Ιντουίτ) που δεν μπορούσε το φυσικό και οικονομικό τους περιβάλλον να συντηρήσει. Εξ ίσου και οι Μάγια, της Χερσονήσου του Γιουκατάν στο σημερινό Μεξικό, αλλά και οι Ανασάζι Ινδιάνοι, στις ΝΔ σημερινές ΗΠΑ, εξαφανίσθηκαν επιμένοντας σε συμπεριφορές που τους ήταν αδύνατον να χρηματοδοτήσουν.
Κοινή τύχη όλων των πολιτισμών που κατέρρευσαν και χάθηκαν ήταν οι περιορισμένοι πόροι για την συντήρηση συμπεριφορών, κοινωνικών και οικονομικών, που όφειλαν έγκαιρα να είχαν αλλάξει. Οι κάτοικοι της νήσου του Πάσχα λ.χ. επέμεναν στην κοπή των δένδρων του νησιού τους για την κατασκευή ναών και τεράστιων θρησκευτικών συμβόλων με αποτέλεσμα να μην έχουν διαθέσιμη ξυλεία πλέον για την κατασκευή πλοίων για αλιεία που ήταν απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Οι κάτοικοι της Ισλανδίας, από την άλλη μεριά, και της ορεινής Γουινέας αναγνώρισαν τις καινούργιες συνθήκες, άλλαξαν τρόπο ζωής και οικονομικής συμπεριφοράς και κατόρθωσαν να επιβιώσουν.
Δίχως προειδοποιητικούς ρόγχους επικείμενου θανάτου πανίσχυρες κρατικές οντότητες βρέθηκαν από την αίγλη της ισχύος στο περιθώριο και την εξαφάνιση. Όπως περιγράφει ο Bryan Ward-Perkins (The Fall of Rome And the End of Civilization, 2005) μέσα σε λιγότερο από 60 χρόνια η Ρωμαική αυτοκρατορία βρέθηκε από μια σχετική ισορροπία στο ξεκίνημα του 5ου μχ αιώνα στα σκοτάδια της κυριαρχίας των απολίτιστων Γότθων. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρόθυρα ακόμη της ολικής καταστροφής οι λαοί με δυσκολία αναγνώριζαν τους κινδύνους και την ανάγκη συστράτευσης και αλλαγής συνηθειών. Ο Wallace Breem, γράφοντας για τις τελευταίες ημέρες της Ρωμαικής κυριαρχίας στα εδάφη της Γαλατίας και στην κατακτημένη Γερμανία – στο ξεκίνημα δηλ. της κατάρρευσης της Δυτικής Ρωμαικής Αυτοκρατορίας - εμφανίζει τον υπεύθυνο Ρωμαίο στρατηγό να συλλογίζεται για τους λαϊκούς αξιωματούχους: «..το πικρόχολο πείσμα και η αδιαλλαξία τους μπροστά στον κίνδυνο με αρρώσταινε. Η αδιαφορία και η μοιρολατρία τους είχαν το στίγμα της παραφροσύνης. Το είχα ξαναδεί στη Βρετανία και την Ιταλία - αυτή την τυφλή άρνηση των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και ν’ αποδεχτούν την ανάγκη για αλλαγή σε καιρούς που ολοένα άλλαζαν» (Αετός στο Χιόνι, 2005, σελ. 76).
Σε όλες τις περιπτώσεις η κατάρρευση ξεκινά από την έλλειψη πόρων, τα μεγάλα ελλείμματα και την αδυναμία εξασφάλισης των προοπτικών των μελλοντικών γενεών. Δίχως προειδοποίηση οι ηθικοί δεσμοί της κοινωνίας γκρεμίζονται, οι πολίτες φατριάζουν και αλληλοσπαράσσονται ενώ οι εξωτερικοί επιβουλείς εκμεταλλεύονται την κατάσταση και εισβάλλουν, λεηλατούν ή και κατακερματίζουν. Ενώ η κατάσταση με βάση αυτά τα δεδομένα εμφανίζεται ανησυχητική για τις ΗΠΑ είναι περισσότερο απειλητική για την Ευρώπη και σχεδόν εφιαλτική για την Ελλάδα.
Με χρέος που φτάνει στο 120% του ΑΕΠ η χώρα μας υποχρεώνεται να δανείζεται για να πληρώνει αυτά που χρωστάει και για να επιβιώσει. Είναι στη διάθεση των δανειστών της να προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση, αποστερώντας την χώρα από τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της. Όπως σημειώνει ο Diamond, “εάν οι άνθρωποι μοιράζονται λιγότερους πόρους από τους απαραίτητους για την επιβίωσή τους, οι νόμοι και οι ηθικές αξίες κατακρημνίζονται, οι κυβερνήσεις πέφτουν και οι άνθρωποι φθάνουν μέχρι και του να δολοφονούν ο ένας τον άλλο. Αυτό συμβαίνει παντού. Ουδείς εξαιρείται». Η θρυαλλίδα που θα μπορούσε να προκαλέσει και εδώ την ανεπιθύμητη κατάρρευση είναι παρούσα. Το ζήτημα είναι ποιος, εάν και πότε θα ανάψει το φυτίλι!
Η λύση μπορεί να βρεθεί όχι στην φροντίδα των παιδιών μας αλλά στην αντίστοιχη του μέλλοντός του δικού τους και των δικών τους παιδιών. Αν δανειζόμαστε για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες καταδικάζουμε την κοινωνία σε παρακμή και διάλυση. Αφαιρούμε χρήματα, για να ζήσουμε εμείς καλά, από τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η απομάκρυνση από το χείλος της καταστροφής, από το γκρέμισμα δηλ. στο χάος, μας επιβάλλει να απομακρυνθούμε από τον αποχαυνωτικό κοινωνισμό κάποιων πολιτικών χώρων και να κόψουμε τις συνήθειες που μας οδηγούν στην υπερχρέωση. Όπως περιγράφει ο Diamond, oι κάτοικοι της Γροιλανδίας όπως και εκείνοι της νήσου του Πάσχα θα είχαν επιβιώσει αν είχαν εγκαταλείψει συνήθειες που αντικειμενικά το φυσικό και το κοινωνικό τους περιβάλλον ήταν αδύνατον πλέον να στηρίξει.
Η εμμονή λοιπόν σε παλιές συνήθειες κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει προοπτικές και ευημερία. Για χρόνια, δεκαετίες ολόκληρες ίσως, ξορκισμένος εχθρός της κατεστημένης ελληνικής πολιτικής τάξης ήταν ο νεοφιλελευθερισμός. Γιατί επέμενε σε ένα μικρό δημόσιο τομέα, σε συνακόλουθους λιγότερους φόρους και σε μια αγορά ελεύθερη από δημόσιες παρεμβάσεις οδηγούμενη μοναχά από σύγχρονους και αυστηρούς κανόνες ανταγωνισμού. Τέτοιες προτάσεις όμως διακινδύνευαν την συνεκτική ισχύ της πολιτικής τάξης, γιατί αδυνάτιζαν τα εργαλεία άσκησης εξουσίας μέσω της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα. Και βέβαια συλλήβδην απορρίπτονταν.
Και φτάσαμε έτσι στα σημερινά τραγικά οικονομικά αδιέξοδα. Με μια οικονομία που δεν παράγει παρά ελάχιστα πράγματα. Και με ένα κράτος που συντηρείται με δανεικά. Για εμάς η πρόκληση είναι η δραματική περικοπή του δαπανηρού και άχρηστου σε πολλούς τομείς δημόσιου τομέα. Και η οικοδόμηση μιάς κοινωνίας δυναμικής, σφριγηλής στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού, δίχως την τροχοπέδη ξεπερασμένων και δύσκαμπτων προστατευτισμών. Να επικεντρωθούμε δηλ. ολοκληρωτικά σε σοβαρές και παραγωγικές δραστηριότητες που θα φέρουν πλούτο και πλεονάσματα πόρων στη χώρα.
Ο Diamond επισημαίνει πως η οριστική κατάρρευση έρχεται ξαφνικά. Απροειδοποίητα. Η διάλυση λοιπόν είναι κοντά. Θα συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα τι οφείλουμε να κάνουμε;

21 σχόλια

  1. Tourismos? Efetos tha parete ta archidia mou kolo kleftronia me tis time sta ypsoi. H Tourkia Tha sas pidiksei efetos me tis times tis chontromalakes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυνδυνολογει

    γιατι δεν διαβασε δρ κουτσουκο!!

    Μα που ειναι τα άρθρα του δρ του σοσιαλιστη ηγετη??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΚΟΙΤΑ .......... Η "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ" ΚΑΙ Η "ΑΥΤΟΡΥΘΜΙΣΗ", ΕΧΟΥΝ "ΦΡΕΣΚΙΕΣ" ΙΔΕΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ !!!!!
    ΡΕ ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΑΛΙΟΕΒΡΑΙΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ....... ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΝΑ ΜΗ ΠΩ ΛΑΙΚΟ ........ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥ, ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΙ ΦΑΦΛΑΤΑΔΕΣ, ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΣΟΥ...

    ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ??

    ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΑ...

    ΑΣΕ ΤΑ ΣΑΠΙΑ!!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑΣΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ8ΕΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντυπωσιακή η κατάρτισή σας και συμφωνώ.

    ΟΜΩΣ, την καταστροφή την προκάλεσε ο ΙΔΙΟΣ νεοφιλελευθερισμός που επικαλείστε.. αυτός που ζητούσε Τρισσεκατομύρια δολλάρια για να επιβιώσει απο το ΔΗΜΟΣΙΟ της Αμερικής που τόσο απεχθάνεσται.(γνωρίζω την άποψη σας οτι έπρεπε να αφεθούν οι τράπεζες εκείνες να καταρρεύσουν, αλλα δεν έγινε. Μου φαίνετε μάλιστα ουτοπική αυτή η θέση σαν του ΚΚΕ που ζητά ουτοπία εδω και τώρα. Οι έχοντες τον πλήρη έλεγχο δεν θα άφηναν τον ευατό τους να καταρεύσει, έτσι δεν είναι?).

    Στα βίντεο του συνδέσμου που παραθέτω είναι και η ΑΠΟΔΕΙΞΗ οτι έχετε δίκιο.. χρειαζόμαστε ΟΜΩΣ ΚΡΑΤΟΣ, πολιτισμό, Δημόσιο σωστό που παράγει πλούτο για όλους και ΟΧΙ αχαλίνωτες αγορές. Τετοια αλλαγή χρειαζόμαστε.

    Κρατικοποίηση των τραπεζών, στάση πληρωμών και δήμευση των μεγάλων περιουσιών και των κλεμμένων. Έλεγχος του χρήμματος απο το κράτος.

    Η Αργεντινή δείχνει το δρόμο

    Παρεπιπτώντος, θα εκτιμούσα πολύ αν μου απαντούσατε στο σχετικό link με τη δική σας άποψη για τα γεγονότα του βίντεο.

    Θα ήθελα την άλλη άποψη άν υπάρχει και δεν σας κάνει κόπο να μου απαντήσετε.

    Ευχαριστώ.

    http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_7720.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΟΥ στον κόσμο σήμερα υπάρχει "μια αγορά ελεύθερη από δημόσιες παρεμβάσεις οδηγούμενη μοναχά από σύγχρονους και αυστηρούς κανόνες ανταγωνισμού"; για να μην τρελλαθούμε εντελώς ρε παιδιά. Μήπως στις Η.Π.Α. (μητρόπολη και πρότυπο υποτίθεται του νεοφιλελευθερισμού) όπου ο φορολογούμενος έχωσε κάτι δισεκατομμύρια δολλάρια στους Τραπεζίτες φίλους του κ. Ανδριανόπουλου και ο νέγρος στρατιώτης (Δημόσιος Υπάλληλος δηλαδή) εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου με το αίμα του και τα χρήματα του φορολογούμενου πάλι στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού ή που ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός (Διπλωματικό Σώμα) έχει καταντήσει δωρεάν υπάλληλος των ιδιωτικών κατά τα άλλα πολυεθνικών (βλέπε πιέσεις και εκβιασμούς π.χ. προς την Ελλάδα να αγοράζει άχρηστα οπλικά συστήματα για να παντελονιάζουν οι "ιδιώτες" του κ. Ανδριανόπουλου.
    Και τέλος έχω μια πολύ απλή απορία: Πόσοι από τους σημερινούς βαθύπολουτους του πλανήτη έγιναν πλούσιοι από μια καλή ιδέα που εκμεταλλεύτηκαν σωστά επιχειρηματικά και όχι από μιά π.χ. κρατική άδεια για κάποιο μονοπώλιο, κάποια δημόσια έργα ή προμήθειες, κάποια λεηλασία χώρας που εξασφάλισαν με την κυβέρνησή τους και τέλος πάντων πλούτισαν με συμπαραστάτη το κράτος ή δεν πλούτισαν παράνομα (τουλάχιστον στην αρχή) από λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πορνεία κλπ; Υποθέτω πολύ λίγοι.
    Επειδή ζούμε σε αυτόν τον κόσμο και φτάνει πια η προπαγάνδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Ανδριανοπουλε να τα βράσω τα πτυχία σας. Ο Jared εγραψε ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο αποτύχατε πλήρως να καταλάβετε.

    Η καταρρευση ειναι κοντα - πιθανον. Τα αιτια της ειναι ο τροπος ζωης μας -δεκτον. Ο τροπος ζωης (οικονομικής ε;) βασιζεται εν πολλοις στον (νεο)φιλελευθερισμο. Γιατι η κριση δεν ειναι ελληνικο προνομιο αλλα παγκοσμιο. Νεα μετρα στο ίδιο πρίσμα απλά θα την επιδεινώσουν.

    Ο Jared σε σχετική του διάλεξη ειπε πως η συνηθισμένη παράμετρος που ισχύει όταν μια κοινωνία καταρρέει ειναι η απομόνωση της ελίτ από την υπόλοιπη κοινωνία έτσι ώστε να μην είναι μέτοχος των προβλημάτων - να μην θίγονται δηλ τα προνόμιά της παρα μονο μεχρι να ειναι πολύ αργά. Αυτος ειναι και ο λογος που θα φουντάρουμε ολοι αν φουντάρουμε τελικά. Πως το χασμα μεταξύ της ελιτ και του ποπολου μεγαλώνει.


    Οτι εκαναν οι κατοικοι των νησιων του Πασχα το κανουμε και εμεις στο περιβαλλον και στους πορους του καθε μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σταθερότητα, ομόνοια και ξεκάθαρες θέσεις (χωρίς ναι μεν αλλά) το τρίπτυχο της επιτυχίας και η μόνη διέξοδος για τη χώρα αλλά και τη Ν.Δ.
    Μετά τα καραγκιοζιλίκια του Γιωργάκη, του νεκροθάφτη της Ελληνικής οικονομίας και μαριονέτας της Goldman Sachs, ο Αντώνης Σαμαράς είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να ξαναγίνουμε ένα αξιοπρεπές και ευηπόληπτο μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και να ξαναχαμογελάσει κάποτε ο Έλληνας.
    Ο καιρός γαρ εγγύς . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπλούπερς, τί φρούτα βγάζει η καλαμάτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εσύ όταν είχες το πάνω χέρι τι έκανες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αλήθεια δε μας έχει ενημερώσει κανείς?
    τα λεφτα΄που δανείζουν αυτοί οι "φιλανθρωπικοί" οργανισμοί (ΔΝΤ και σια) από που βρίσκονται?
    μήπως είναι αέρας κοπανιστός?
    λέω εγώ τωρα...
    μήπως .. λέω μήπως, ... όλα αυτά είναι ένα παιχνίδι των μεγάλων τραπεζών του κόσμου για την ανάληψη της τύχης των κρατών σιγά σιγά έτσι ώστε να συγκεντρώσουν όλο τον πλούτο στα χεράκια τους?
    ..λέω εγώ τώρα...
    αλήθεια τι έιναι αυτά τα λεφτά που μας δανείζουν? αντιστοιχούν σε κάποια υποτιθέμενη ποσότητα χρυσού?
    αντιστοιχούν σε κάποια πλουτοπαραγωγικά στοιχεία ..αποθηκευμένα κάπου.. κανέις δεν ξέρει που...
    μήπως πέφτει το δούλεμα της αρκούδας σε όλους εμάς που τα χαύουμε όλα και δεν αντιδρούμε?
    μήπως απλά παίζονται τα παιχνίδαι των μεγαλοτραπεζιτών του κόσμου οι οποίοι με τον αέρα τον κοπανιστό που πουλάνε θέλουν να βάλουν χέρι στα οπίσθια όλων μας?
    αι σιχτίρ όλοι...
    όταν όμως ο ραγιάς αρχίσει να πεινάει...
    να δω ποιος θα τολμήσει να αγοράσει ελληνικό έδαφος ή πλουτοπαραγωγική πηγή και να μην αισθάνεται ότι την άλλη μέρα θα βρεθεί να μη ξέρει που πατά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο ΑΝΔΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ !!!1
    ΠΕΙΝΑΣΕΣ ΠΟΡΕ ΡΕ ;
    ΔΟΥΛΕΨΕΣ ΠΟΤΕ ;
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ, - Η ΡΩΣΣΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...
    ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ... τα δύο κόμματα ΑΠΕΤΥΧΑΝ, και αν συνεχίζουν να υπάρχουν θα εξακολουθούν να χρεώνουν τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας!

    Η λύση δεν μπορεί να έρθει από τα δύο αυτά κόμματα, αλλά ούτε και τα μικρότερα, τα οποία δεν έχουν απαντήσεις ρεαλιστικές.

    Σαν μόνη βιώσιμη λύση βλέπω την υιοθέτησή μας από φιλέλληνες Σουηδούς, Ελβετούς, κλπ.

    Αν κρατήσουμε τα δύο κόμματα εξουσίας και αυτό το σύστημα διακυβέρνησης (ασύδοτα κόμματα ρουσφετιού), είναι σίγουρο ότι σε 20 χρόνια ο Ελληνας ιδιωτικός υπάλληλος θα μεταναστεύσει εκτός Ελλάδας, και εδώ θα παραμείνει ο ρουσφετολογημένος δημόσιος υπάλληλος.

    Οι συνθήκες εργασίας θα έχουν γίνει κινεζικές, σήμερα το ελληνικό Δημόσιο βάζει χέρι στο 40%-50% του μισθού χωρίς αντίστοιχες ανταποδόσεις, αύριο θα ζητάει 80%-90%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θυμασαι τι σουγραψε ο Κωνσταντοπουλος του Ελευθερου Κοσμου.?
    " ΜΙΚΡΕ ΣΕ ΠΙΑΣΑΜΕ ΝΑ ΚΛΕΒΕΙΣ'
    Τοκοψες η παλι μας αραδιαζεις κειμενα αλλων???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Χαίρε φιλελεύθερον χάος αμέτρητον".
    Αντρέα, άϊντε πάνε να ... πηδήξεις να ... ξελαμπικάρεις, αγόρι μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ω μεγάλε στοχαστή !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Άντε πάλι μαλακίες Αντριανόπουλε. Ξέρεις τις λύσεις. Ένα καλό business plan, western style, με την σφραγίδα του London School of Economics, και ξελασπώνει η ρωμιοσύνη. Αρχίδια!
    Δεν καταλαβαίνεις πως το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τόσο τα δυσθεώρητα χρέη, όσο η έλλειψη κοινωνικού κεφαλαίου. Όπως γράφει σήμερα ο Krugman στο ΙΗΤ, και η Αμερική βρέθηκε σαυτή την κατάσταση στο τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου αλλά τα κατάφερε μια χαρά. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι τα λεφτά..
    Σε καλώ να έρθεις στην γειτονιά μου στο Παγκράτι , στην οδό Υμηττού. Οποιαδήποτε ώρα, 24Χ7, μέρα και νύχτα θα δείς χιλιάδες νέους ανθρώπους σε μια αλυσίδα από καφετέριες που φτάνει από την Καισαριανή μέχρι το Νέο Κόσμο. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει μια μέρα στη ζωή τους να ξοδεύουν ατέλειωτες ώρες πίνοντας τα Espresso και τα Caputsino τους. Προϊόντα της Πασοκικής νοοτροπίας του αλαλούμ, των καταλήψεων σχολείων και των λεγομένων πανεπιστημίων, των ναρκισσιστικών «αγώνων» στους δρόμους, όλοι τους ανέμελοι, ακατάρτιστοι, χωρίς δεξιότητες και χωρίς ήθος. Είναι όλοι τους Τσίπρες.
    Όλος ο χρυσός του Fort Knox να συνέρρεε αύριο στην αυλή του ΓΑΠ δεν θα υπήρχε τρόπος ούτε με καθρέφτες να στήσεις ανταγωνιστική οικονομία. Η σάπια ρωμαίικα κουλτούρα δεν το επιτρέπει. Ανασυγκρότηση της οικονομίας συνεπάγεται ανασυγκρότηση της κοινωνίας, και όπως μαθαίνουμε από το μάθημα της Ανατολικής Γερμανίας, μετά από το 1 τρις ευρώ που έριξε μέσα η Δ. Γερμανία, θα χρειαστούν όχι μια αλλά δυό γενιές για να ανασυγκροτηθεί και γίνει ανταγωνιστική η Ανατολική Γερμανία. Και τέτοια χρονικά περιθώρια η ρωμιοσύνη δεν έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρέ Άνθρωπε, "12 Απρ 2010 12:21:00 π.μ.",
    επειδή είσαι ο μόνος απ' τούς σχολιάσαντες, ανεγκέφαλους, πού απαντάς σοβαρά καί συγκροτημένα,

    γιατί " Άντε πάλι μαλακίες Αντριανόπουλε.", ???

    Πού ακριβώς σφάλλει ??
    Σέ όλα δίκιο έχει, εκτός από τήν ακροτελεύτια προτροπή του : " Θα συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα τι οφείλουμε να κάνουμε; "

    Εκεί, τά σκατώνει. Διότι, από ποιόν ζητάει συνειδητοποίηση ? Από τόν διαβρωμένο νού, πού όπως καί εσύ εύστοχα διαγνώνεις : " Η σάπια ρωμαίικια κουλτούρα δεν το επιτρέπει. "

    Αλλά, ακριβώς ομοίως, κι' εσύ, εκεί τά σκατώνεις !!
    Ζητάς " Ανασυγκρότηση της οικονομίας συνεπάγεται ανασυγκρότηση της κοινωνίας," !!!!

    Ποιός θά ανασυγκροτήσει τήν κοινωνία ? Η Τρέμη τού "Εδώ Πολιυτεχνιείο" καί τών μενταγιόν τών 300.000 €, ή οι νέοι τών καφετεριών ?

    Άσε, φίλε, στό ίδιο καζάνι μέ τά σκατά βρισκόμαστε όλοι, κι' εσύ, κι' ο Ανδριανόπουλος κλπ, κλπ.

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ μπούσουλα εξόδου !!!

    Εγώ έχω πλήρως πεισθεί, (Ο Θεός νά μέ συχωρέσει !!!!),ότι, όπως πλειστάκις έχει συμβεί στούς κύκλους τής Ελληνικής πορείας, ΜΟΝΟΝ η παρέμβαση ξένων, (ώς λ.χ. οι 50.000 Βαυαροί Χωροφυλάκοι), μπορεί νά κουλαντρίσει τήν Ελληνική, Ρωμέϊκη, γύφτικη, κρυπτοκουμμουνιστική νοοτροπία, καί νά διασφαλίση (?) τήν επιβίωσή μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση