GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο αγιασμός των υδάτων υπό το φως της λογικής...

Aπό το http://www.freeinquiry.gr/ . Mιά από τις σπουδαιότερες γιορτές του χριστιανισμού είναι τα Θεοφάνεια. Όχι μόνον ιαματικές, αλλά και υπ...

Aπό το http://www.freeinquiry.gr/
.
Mιά από τις σπουδαιότερες γιορτές του χριστιανισμού είναι τα Θεοφάνεια. Όχι μόνον ιαματικές, αλλά και υπερφυσικές ιδιότητες αποδίδονται από τους χριστιανούς στα νερά, που αγιάζονται από κληρικούς κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων. Το νερό, που έχει αγιαστεί πιστεύεται, ότι δεν χαλάει σε αντίθεση με το κοινό –μη αγιασμένο- νερό.
Ας εξετάσουμε όμως, τι πραγματικά συμβαίνει κάνοντας κατʼ αρχήν ορισμένες παρατηρήσεις:
Στο αγιασμένο νερό αποδίδονται ιδιότητες «κολλητικές». Αν αδειάσουμε, δηλαδή, μια μικρή φιάλη αγιασμένου νερού σε μια μεγάλη δεξαμενή, τότε και...

τα νερά της δεξαμενής αγιάζονται. Δεν αναφέρεται όμως, η ταχύτητα διάδοσης του αγιάσματος, οπότε πρέπει μάλλον να θεωρήσουμε, ότι γίνεται σε χρόνο μηδέν. Όταν επομένως αγιάζεται κάποια ποσότητα νερού ο αγιασμός μεταδίδεται αστραπιαία σε κάθε άλλη ποσότητα νερού με την οποία έρχεται αυτή σʼ επαφή.
Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων αγιάζονται τα νερά δεξαμενών, λιμνών, ποταμών και θαλασσών. Όλα αυτά όμως επικοινωνούν και καταλήγουν στη θάλασσα και στα πελάγη κι αυτά με τη σειρά τους καταλήγουν στους ωκεανούς, οπότε αμέσως αγιάζονται όλες οι θάλασσες, τα πελάγη κι οι ωκεανοί του πλανήτη. Θα αρκούσε ένας μόνον αγιασμός σε ένα ποτάμι, προκειμένου να παραχθεί το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα.
Με τη διαδικασία της εξάτμισης παράγονται αγιασμένοι υδρατμοί, αγιασμένα σύννεφα και αγιασμένη βροχή κι έτσι σύντομα σε κάθε απομονωμένο σημείο της γης (λίμνη, σπηλιά κ.τ.λ.) φθάνει το αγιασμένο νερό οπότε αγιάζονται όλα τα νερά της Γης. Παίρνοντας επομένως νερό από την βρύση της οικίας μας είναι κι αυτό έμμεσα αγιασμένο και δεν έχει καμμία διαφορά από το νερό που αγιάστηκε άμεσα από τον ιερέα.
Δεν αναφέρεται επίσης ο χρόνος που το νερό διατηρεί την αγιασμένη του ιδιότητα. Είναι δυνατόν να χάνει την αγιαστική του δύναμη με την πάροδο του χρόνου; Αδιανόητο για τους χριστιανούς. Εφʼ όσον όμως δεν την χάνει, γιατί το νερό που αγιάστηκε φέτος πρέπει να ξανά-αγιαστεί και του χρόνου; Θα αρκούσε ένας αγιασμός άπαξ κι έκτοτε όλα τα νερά της Γης θα ήταν για πάντα αγιασμένα.
Στο επάνω μέρος της τοιχογραφίας από το ναό Πρωτάτου των Καρυών του Αγίου Όρους υπάρχει ένα χέρι που ευλογεί· κάτω απʼ αυτό εικονίζεται το Άγιο Πνεύμα “εν είδει περιστεράς” και αμέσως μετά ο Ιησούς να βαπτίζεται στα νερά του Ιορδάνη από τα χέρια του «αγίου, τιμίου, ενδόξου, προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου». Ο Ιωάννης έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ουρανό, απʼ όπου ακούει τη φωνή του Θεού να λέει: «Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» [«κατά Ματθαίον» (γ 13-17), «κατά Μάρκον» (α 9-11) και «κατά Λουκάν» (γ 21-22)].
Όλο το σκηνικό είναι κατασκευασμένο και γραμμένο εκ των υστέρων, καθʼ ότι, παρά το ότι ο Ιωάννης αναγνώρισε τον Ιησού, του ζήτησε μάλιστα να βαπτισθεί απʼ αυτόν και παρʼ όλα τα υπερφυσικά, που, υποτίθεται, ότι έγιναν κατά τη βάπτιση (άνοιγμα ουρανού, περιστέρι, φωνή Γιαχβέ) στα οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας ο Ιωάννης, ο ίδιος ο Λουκάς γράφει, ότι όταν ο Ιωάννης ήταν στη φυλακή, φώναξε δύο από τους μαθητές του και τους έστειλε να ρωτήσουν τον Ιησού: «συ ει ο ερχόμενος η έτερον προσδοκώμεν;» (ζ 18-19).
Είναι όμως γεγονός, ότι εάν πάρετε μία φιάλη νερού από την εκκλησία και μία φιάλη νερού από την βρύση του σπιτιού σας το νερό της «αγιασμένης» φιάλης μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιο μέσο χρησιμοποιεί η Εκκλησία; Η απάντηση είναι απλούστατη: Στο αγιασμένο νερό οι ιερείς βουτούν βασιλικό. Ο βασιλικός έχει αντισηπτικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν βασιλικό στις ταριχεύσεις. Το βάπτισμα των φύλλων του βασιλικού μέσα στο νερό το κάνει να διατηρείται περισσότερο κι όχι οι ψαλμωδίες κι οι αγιασμοί των ιερέων. Αυτός είναι ο λόγος που η Εκκλησία διάλεξε το συγκεκριμένο αυτό φυτό για τον αγιασμό των υδάτων κι όχι επειδή, όπως παραδίδεται, η Αγία Ελένη μυρίζοντας δήθεν το άρωμα βασιλικού που είχε φυτρώσει στον τόπο που είχε ταφεί ο σταυρός, τον «ανακάλυψε» 300 χρόνια μετά τη σταύρωση.
Τα ψεύδη, οι δεισιδαιμονίες, οι παραλογισμοί κι οι ψυχολογικοί –και όχι μόνον- εκβιασμοί είναι τα κύρια μέσα, που έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τους χριστιανικούς μηχανισμούς επιβολής κι επιβίωσής του τους 17 αιώνες της ιστορίας του. Ο αγιασμός των υδάτων είναι σχετικά απλό θέμα κι η συζήτησή του «δεν σηκώνει πολύ νερό». Δεν πρέπει να μας εμπλέκουν λοιπόν οι κατηχητές και οι νεοφανείς τηλελλαδέμποροι, οι οποίοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερού («αγιασμένου» ή μη).
Ίων Δημόφιλος
Hλεκτρολόγος-Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

36 σχόλια

  1. επίσης έπρεπε να γραφτεί ότι τέτοια δημοσια καραγκιοζιλίκια προσφέρει μόνον το ορθόδοξο ποίμνιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη τωρα συζηταμε για την βαφτιση καποιου που η μανα του εμεινε εγκυο επειδη την πηδηξε ενα αγγελακι...
    Σοβαρευτειτε ρε...
    Δεν τις τρωει τις χριστιανομαλακιες σας πια ο κοσμακης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν:
    "Πιστεύω"σημαινει "αποδέχομαι κάτι χωρίς απόδειξη". Εστω και αν με την λογική αυτό το κάτι φαίνεται παραλογο."Credo quιa absurdum est" ελεγε ο Αγ. Αυγουστίνος, "πιστεύω επειδή ειναι παράλογο".
    Αρα η πολλή αναλυση βλάπτει "Πίστευε και μή ερευνα" και κανενας δεν σου ζήτησε , σημερα τουλάχιστον,να πιστευεις τις θαυματουργές δηθεν ιδιότητες του βασιλικού ή ότι 3=1. Και άσε τους αλλους να πιστευουν αμα τους κάνει καλό.
    Ομως να μην ξεχναμε ότι ο,τι εχει δημιουργηθεί απάνω στην επιφανεια της Γής , στηριζεται στην αναπόδεικτη αρχή του Ευκλείδη"εκ σημειου εκτος ευθείας μια μονον παράλληλος αγεται..Και υπαρχουν οπως ξερεις και αλλες ΔΥΟ γεωμετρίες...
    Για να μην επεκταθούμε στο τι παραδεχόμαστε ως αληθές στο "υποατομικό διάστημα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και να ηταν η μονη απατη που νας πλασαρει το παπαδαριο !
    μηπως ομως κι εμεις ειμαστε πανηλιθιοι ? ? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο φίλε μου, επιτέλους διαφώτισες αυτή την σκοτεινή ιστορία που μας ταΐζουν αιώνες τώρα, εμάς τους αμόρφωτους και αφελείς χριστιανούς.
    Με όλη λοιπόν την κατανόηση μου για την επιστημονική σου προσέγγιση, θα σου έλεγα ότι τις καταστροφές που έζησε αυτός ο κόσμος , δεν τις "οφείλει" σε αυτούς που πραγματικά είχαν μέσα τους σεβασμό Θεού, αλλά σε εκείνους που υπερεκτίμησαν τη λογική τους , ως εργαλείο που εξηγεί τα πάντα. Το τελευταίο άλλωστε ως παραδοχή δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ακόμη ούτε από την ανθρώπινη επιστήμη . Όποτε θα έλεγα να μας επιτρέψεις να προσεγγίζουμε αυτή την ζωή και με τα μάτια, που εμείς που προσπαθούμε να είμαστε χριστιανοί, λέμε ότι είναι της ψυχής.
    Είναι πολλά πράγματα σε τούτη τη ζωή που δεν θα μπορέσει να τα εξηγήσει ο νους μας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να το νοιώσει η ψυχή μας.
    Επέτρεψε μου να σου πω πως στη δεύτερη περίπτωση δεν κάνεις ποτέ λάθος, κακό ναι, λάθος όχι. Ας δώσουμε στη ζωή μας αγάπη και κατανόηση για να μην κάνουμε κι άλλο κακό στο όνομα της ανθρώπινης λογικής.
    Τέλος για το τελετουργικό και τους συμβολισμούς τους οποίους λοιδορείς με αναφορές που προσεγγίζουν τη θεωρία του χάους, καταλαβαίνεις τι εννοώ, σου λέω ότι έχουν τόση σημασία για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αλλά και ένα λαό που τις βιώνει, όσο αυτές αποκτούν πραγματικό νόημα στην καθημερινή ατομική και συλλογική πράξη. Εκεί λοιπόν μιας και μιλάμε για ανθρώπινες μορφές έκφρασης και συμβολισμών , κάθε κριτική ευπρόσδεκτη. Αρκεί να γίνεται από αγάπη και σεβασμό στο διαφορετικό.
    Όχι στους ολοκληρωτισμούς που επιβάλουν λογικές , ναι στην ελευθερία της έκφρασης και της επιλογής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδαριώδης "λογική" βασιζόμενη καθαρά σε προσωπική άποψη και εμπειρία, πόσο μοιάζει άραγε με την άποψη του όφεως ότι ο απαγορευμένος καρπός θα έκανε τους πρωτόπλαστους θεούς χωρίς τη βοήθεια του Θεού. Η αμάθεια σκοτώνει και πολύ περισσότερο η θεληματική και πεισματική αμάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο κύριε Δημόφιλε!

    Εύγε, επιτέλους ένα αξιόλογο άρθρο!

    Έβλεπα στην τηλεόραση την τελετή "αγιασμού".... στο λιμάνι του Πειραιά και αναρωτιόμουν πόσο ηλίθιοι μπορεί να είναι τόσο πολλοί άνθρωποι!

    Πόσο γελοίο είναι να πιστεύει κάποιος εν έτει 2010 ότι ένας παπάς μπορεί να αγιάσει τα νερά της θάλασσας (ή του ποταμού ή της λίμνης ή της γούρνας)....

    Πόσο αστείο είναι να πιστεύεις πραγματικά ότι εκείνη τη στιγμη συντελείται Θαύμα!

    Από κάτι τέτοιες στιγμές φαίνεται η αθλιότητα των πολιτικών που, ενώ δεν πιστεύει κανένας σε αυτά, αναγκάζονται να το παίξουν θρησκευόμενοι για να μην προσβάλλουν τους ευλαβείς ψηφοφόρους τους.

    Αυτή η χώρα δεν θα πάει ποτέ μπροστά αν δεν σταματήσει ο πνευματικός σκοταδισμός και αν οι πολίτες δεν βγουν από το κώμα στο οποίο τους έχει βάλει η θρησκεία.

    Ξυπνήστε χριστιανοί! Ο θεός, ο Μανιτού και ο Αλλάχ πέθαναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο για τις υπεαπλουστεύσεις σου . Αν ισχύει ότι ο βασιλικός είναι η αιτία που δεν χαλάει ο αγιασμός , για πιο λόγο δεν χρησιμοποείται από τις εταιρείες εμφιαλώσεως νερού . Το θέμα θρησκεία δεν είναι τόσο απλό , όσο νομίζει κανείς όταν το βλέπει επιφανειακά .
    Θα ήθελα να σου θέσω ένα ερώτημα , αν μπορείς να εξηγήσεις από επιστημονικής – τεχνολογικής – τεχνοκρακής πλευράς , για πιο λόγο ερχόμαστε στο κόσμο αυτό , αφού γνωρίζουμε ότι μια μέρα θα φύγουμε , αργά ή γρήγορα ; Είμαστε ένα τίποτα μέσα στο σύμπαν.
    Πολλά πράγματα στη θρησκεία , δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη κοινή λογική.
    Ο ανθρώπινος νους έχει περιορισμένες δυνατότητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ούτε ο βασιλικός ούτε ο αγιασμός ανακαλύφθηκε από τους Χριστιανούς. Όλες οι θρησκείες και παλιότερες και σύγχρονες είχαν παρόμοια τελετουργικά και γιορτές. Παρεθενογεννέσεις είχαν όλες οι αρχαίες θρησκείες (αιγυπτιοι κλπ). Επίσης ο Χριστός δεν γεννήθηκε 25 Δεκεμβρη αλλά τότε "γιόρταζαν" σχεδόν σε όλο τον κόσμο το τέλος του Χειμώνα (Χειμερινή Ισημερία). Στην Αρχαία Ελλάδα γιόρταζαν τον Δια κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η κλεψύδρα έχει γυρίσει και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει ο χριστιανισμός μια μελανή κηλίδα στην ιστορία της ανθρώπινης θρησκευτικότητας και γενικότερα στου ανθρώπινου πολιτισμού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό θα ήταν, πιστεύω, να μάθει ο κόσμος να πιστεύει στο Θεό της Αγάπης (με όποιο όνομα κι αν θέλει να τον αποκαλεί) και να καταργήσει τα ανόητα τυπικά λατρευτικά και τους στείρους κανόνες που κάποια συμφέροντα του φόρτωσαν μέσα στους αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξυπνείστε αριστεροηλίθιοι (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ & Σια).
    Ο Εβραίος δάσκαλός σας Μαρξ ΔΕΝ αναστήθηκε, ούτε και προβλέπεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ θα πρότεινα στον αγαπητό συνάδελφο Ηλεκτρολόγο να κάνουμε το πείραμα του Αγιασμού. Όχι με το αγίασμα των Φώτων γιατί αυτό σύμφωνα με τους κανόνες τιε εκκλησίας δεν αποθηκεύεται αλλά καταναλώνεται την ίδια μέρα. Του προτείνω να πάρει όσο βασιλικό θέλει "θα πάμε μαζί να το κόψουμε" και να πάμε σε όποια εκκλησία θέλει και με όποιο παπα υπάρχει στην εκκλησία αυτή να κάνουμε το πείραμα του αγιασμού. Να δούμε πόσο κρατάει ο αγιασμός και πόσο το βασιλικό νερό. Εγώ το έχω κάνει το πείραμα και ξέρω την απάντηση.

    Κώστας Σταματάκης M.Sc., Ph.D.
    Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
    Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
    Τα υπόλοιπα στοιχεία Αγαπητέ Δημόφιλε συμπεριλαμβανομένου και το email μου μπορείς να τα πάρεις από το ΤΕΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένας 17χρονος στό Αίγειο,κατάφερε
    νά "πιάσει" τόν Σταυρό καί ευλο-
    γήθηκε από τό αγιασμένο νερό,τόν
    βασιλικό καί τόν Μητροπολίτη.
    Τήν ίδια μέρα,μετά από τροχαίο,
    είναι στήν εντατική τού Ρίου.
    Πηγή:zougla.gr-σήμερα.
    ...Όλα μέσα στό μυαλό σας είναι.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δε νομίζω ότι οι Μουσουλμάνοι αμφισβητούν αντίστοιχες παραδοχές ή κηρύγματα της δικής τους θρησκείας. Ετσι, με το φανατισμό τους κοντεύουν να κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο. Ενώ εμείς οι "ψαγμένοι" ξέρουμε μόνο να απορρίπτουμε και να κοροϊδεύουμε τα πάντα. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, για τους λόγους που θέλει, στο πλαίσιο της ελευθερίας που προασπιζόμαστε τόσο σθεναρά στις μέρες μας. 'Ομως αν διαγράφουμε και απορρίπτουμε συνεχώς -ως μοντέρνοι και "ψαγμένοι"-στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά μας και την ύπαρξή μας, τι μέλλον έχουμε ώς έθνος, ως λαός, ως χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ειστε για οικτο. το προβλημα ειναι οτι οταν καταλαβετε τι λεγατε θα ειναι αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία με αυτά που κάνει Ο Γ. Παπανδρέου ο μικρός έχει βάλει το Ελληνισμό σε ένα συγκεκαλυμμένο διωγμό (με το γάντι λέει ο λαός) και μάλιστα μέσα στη χώρα μας.

    Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να διαλύσει αυτή την Πατρίδα.

    Αμφισβητείται η Λαϊκή Κυριαρχία μας , τα Πολιτικά μας δικαιώματα, η παιδεία μας ,και η θρησκεία μας

    Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε ΟΛΟΙ οι Συνέλληνες,όλοι οι πατριώτες όπου και εάν ανήκουν πολιτικά και έξω από κόμματα και ιδεοληψίες να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

    Εάν τους αφήσουμε θα συνεχίσουνε να δρουν ανθελληνικά σύμφωνα με τις επιταγές των πατρόνων τους.

    Η Πατρίδα έχει μπει στο μάτι γνωστών ανθελληνικών κύκλων του εξωτερικού που ζητούν τη ολοσχερή διάλυσή της.

    Ας μιλήσουμε για το πρόβλημα με το σπίτι μας ,στο χώρο της εργασίας μας ,σε φιλικά μας πρόσωπα ,συγγενείς .

    Πολλοί από αυτούς , με τα προβλήματα της καθημερινότητας ,δεν έχουν συνειδητοποιήσει το που μας πάνε.

    Ελάτε ΟΛΟΙ με βάση το άρθρον 120 του Συντάγματος των Ελλήνων να ενώσουμε τις φωνές μας και τις ανησυχίες μας για το μέλλον αυτής της Πατρίδας.

    Εάν απαιτηθεί να κατέβουμε και στους δρόμους ,στις πλατείες των πόλεων, να πάμε για παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή και ότι άλλες ενέργειες απαιτηθούν για να σταματήσουμε τα δεινά που έρχονται.

    Έκαναν το Σύνταγμα των Ελλήνων ένα κουρελόχαρτο.

    ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !!!!!!


    ETHEROVAMON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. για τόν ανώνυμο ,πάντα ανώνυμος θα εισαισκουλίκι σατανικό βρομερο πνεύμα του σατανα εαν ξαναβρισεις την ΑΓ. ΘΕΟΤΟΚΟ αλλη φορα θα πηδηξω εγω εσένα το βρομερο σου στόμα και τήν αθλια μανα σου ΜΑΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟΝ
    ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΥΚΗ ΚΑΙΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ!!

    ΕΙΔΑΛΩΣ ΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟΥΛΗ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΒΑΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΓΑΣ ΟΤΑΝ ΧΕΖΕΤΑΙ ΚΟΛΟΓΕΡΟΣ ΩΝ, ΘΑ ΨΟΦΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΠΑΠΑ.

    ΘΑ ΓΛΥΦΕΙ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΥΝΕΙ.

    2000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 97 ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΑΛΑΚΕΣ ΝΑ ΑΕΡΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΓΕΛΑΝΕ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

    ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΝΑΣ ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΧΛΑΜΥΔΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΛΟΕΒΡΑΙΟΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΓΑΜΩ ΤΟ ΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ



    “Καὶ νά! ἀπὸ τοῦ βουνοῦ τὴν κορωμένη ράχη / δὲ χύμησε μουγγρίζοντας ἡ ἀντάρα ἡ μάχη. / Τὸ βουνὸ χρυσὴ σκάλα, κλέφτες καὶ κουρσάροι / τὴν κατεβαίνανε, καὶ σ’ ὅλους μέσα ποιός; / Ἕνας ξεχώριζε, τοῦ Γένους τὸ καμάρι, / τῆς Καλογριᾶς ὁ Γιός!” ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

    «ΚΡΑΤΑ ΚΑΡΔΙΑ, ΚΡΑΤΑ ΨΥΧΗ, ΚΡΑΤΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΜΗ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ Ο ΡΑΓΙΑΣ, ΗΡΩΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΟΝΤΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΜΕΜΕΤ ΓΙΑ ΑΓΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία με αυτά που κάνει Ο Γ. Παπανδρέου ο μικρός έχει βάλει το Ελληνισμό σε ένα συγκεκαλυμμένο διωγμό (με το γάντι λέει ο λαός) και μάλιστα μέσα στη χώρα μας.

    Είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να διαλύσει αυτή την Πατρίδα.

    Αμφισβητείται η Λαϊκή Κυριαρχία μας , τα Πολιτικά μας δικαιώματα, η παιδεία μας ,και η θρησκεία μας

    Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε ΟΛΟΙ οι Συνέλληνες,όλοι οι πατριώτες όπου και εάν ανήκουν πολιτικά και έξω από κόμματα και ιδεοληψίες να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.

    Εάν τους αφήσουμε θα συνεχίσουνε να δρουν ανθελληνικά σύμφωνα με τις επιταγές των πατρόνων τους.

    Η Πατρίδα έχει μπει στο μάτι γνωστών ανθελληνικών κύκλων του εξωτερικού που ζητούν τη ολοσχερή διάλυσή της.

    Ας μιλήσουμε για το πρόβλημα με το σπίτι μας ,στο χώρο της εργασίας μας ,σε φιλικά μας πρόσωπα ,συγγενείς .

    Πολλοί από αυτούς , με τα προβλήματα της καθημερινότητας ,δεν έχουν συνειδητοποιήσει το που μας πάνε.

    Ελάτε ΟΛΟΙ με βάση το άρθρον 120 του Συντάγματος των Ελλήνων να ενώσουμε τις φωνές μας και τις ανησυχίες μας για το μέλλον αυτής της Πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΗ ΜΕ ΑΙΜΑ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΒΑΝ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΕΜΕΙΝΕ ΕΓΚΥΟΣ ΑΠΟ ΑΓΓΕΛΑΚΙ Ἤ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΥΡΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ ΣΕ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΞ ΥΜΩΝ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΕΟΣ. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΩΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑ ΑΔΥΝΑΤΟ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΡΩΝ ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΛΑΝΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ 20 ΑΙΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μ' αυτές τις απόψεις θα βγάλεις σίγουρα πολλά λεφτά -είσαι με το ρεύμα της εποχής- αλλά μέχρι πότε;;; Μάγκα αν υπάρχει Θεός την έχεις βαμμένη!!!
    Ο ΠΟΙΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ = 2438
    ΕΣΤΙΝ Ο ΑΝΑΣΤΑΣ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ = 2438
    Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ = 2438 .΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο "ΑΓΙΑΣΜΟΣ" ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.
    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΡΑΓΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΟΡΔΩΝΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟ ΠΙΣΤΟΙ
    (???) ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΥΛΑΚΙΑ ΤΩΝ
    ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΩΝ.
    ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΝΟΗΤΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΤΑ "ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ" ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΙΑ.

    ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ
    ΥΠΝΟΝ ΒΑΘΥ ΑΠΟΧΑΥΝΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΟΗΤΑ ΛΙΒΑΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΑΣΤΟΥΡΩΝΟΥΝ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΙΔΕΙΣ ΔΙ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
    ... ΣΤΕΚΕΧΟΣ ΕΠΙΣΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΤΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ

    -------------------
    ΑΝΤΙ ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ Ο ΜΠΑΚΑΣ !!!


    ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
    ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ


    Αναφορικά με το άρθρο του κου Ίωνα Δημόφιλου, Hλεκτρολόγου-Ηλεκτρονικού Μηχανικού Ε.Μ.Π., οφείλεται μια απάντηση, διότι η εξήγηση με τις αντισηπτικές ιδιότητες ενός κλάδου βασιλικού που απολυμαίνει μια ολόκληρη δεξαμενή νερού, όπως αναφέρει, είναι λίαν επιεικώς απλοϊκή.
    Επειδή, ως επιστήμονας, πιστεύω να αποδέχεται την πειραματική μέθοδο για την απόδειξη της αλήθειας, θα αναφερθώ σε μια από τις εκατοντάδες πηγές που αποδεικνύει πειραματικά ότι το νερό όντως έχει “μεταφυσικές” ιδιότητες.
    Είναι γνωστό ότι το νερό χρησιμοποιείται στις διάφορες ανά τον κόσμο θρησκευτικές τελετές – όπως π.χ. της βάπτισης και του αγιασμού στον Χριστιανισμό, επειδή θεωρείται ως η κατ' εξοχήν ουσία η οποία έχει την ιδιότητα να αποτυπώνει, να εγγράφει επάνω της και να μεταφέρει τις ψυχικές ενέργειες καθώς και τα συναισθήματα των ανθρώπων.
    O Ιάπωνας επιστήμονας Εμότο (Dr. Masaru Emoto) απέδειξε πειραματικά πως το νερό ανταποκρίνεται συνειδητά όχι μόνο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος αλλά και στις ανθρώπινες ψυχικές ενέργειες, στα ανθρώπινα συναισθήματα.
    (Emoto Masaru, Το μυστικό μήνυμα του νερού, Masaru Emoto, • μετάφραση Νέλλη Κουσκολέκα. - 2η έκδ. - Αθήνα : Έσοπτρον, 2006)
    Επιστρατεύοντας ένα προηγμένο τεχνολογικά όργανο, τον αναλυτή μαγνητικού συντονισμού, ερευνά την κρυσταλλική δομή του νερού και αποτυπώνει φωτογραφικά τις αλλαγές που επιφέρουν σε αυτό οι ανθρώπινες σκέψεις, αλλά και το περιβάλλον.
    Όπως εξηγεί ο συγγραφέας: «Έπρεπε να καταψύξω κάθε δείγμα νερού, μετά, πριν λιώσουν, έπρεπε να τοποθετήσω αυτούς τους εύθραυστους κρυστάλλους στο μικροσκόπιο, για να φωτογραφηθούν με μια εξαιρετικά μεγάλης ταχύτητας μηχανή. Οι εικόνες των κρυστάλλων του νερού εκφράζουν την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το δείγμα τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα της δειγματοληψίας».
    Ο Εμότο διαπίστωσε ότι το καθαρό, το υγιές νερό είναι ένα συμμετρικό εξάγωνο, χωρίς κενά και ραγίσματα. Προχώρησε, όμως, ακόμη πιο πέρα τα πειράματά του, εκθέτοντας τα δείγματα του νερού σε επαναλαμβανόμενα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα για μεγάλο διάστημα.
    Είδε έτσι ότι το νερό αλλάζει πρόσωπο, ανάλογα με το πως νιώθει, ο κρύσταλλός του. Ασχημαίνει, καταστρέφεται η συμμετρία του και παραμορφώνεται, όταν το ερέθισμα είναι ενοχλητικό, ενώ όταν το ερέθισμα, δηλαδή μια σκέψη ή μια κουβέντα, είναι ευχάριστο, τότε ο κρύσταλλος τείνει προς τη συμμετρία, την τελειότητα, διατηρώντας πάντα τη μοναδικότητά του. Καταλαβαίνει και αισθάνεται το νερό, βλέπει και ακούει, αντιδρά και εκφράζεται! Το youtube είναι γεμάτο από τέτοια πειράματα.
    Αν οι κρύσταλλοι του νερού σε ένα ποτήρι επηρεάζονται από τη σκέψη ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον επηρεάζεται ο άνθρωπος ο οποίος κατά το 70%, αποτελείται από νερό το οποίο νερό είναι μεταφορέας μηνυμάτων: σκέψεων, συναισθημάτων, λέξεων και δονήσεων της ίδιας της ζωής.
    Το νερό με το οποίο ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή (πίνουμε, κάνουμε μπάνιο κλπ) μας μεταδίδει μηνύματα, αφού οι κρύσταλλοι του νερού που βρίσκονται στη βροχή, στα ποτάμια, στους ωκεανούς, έχουν διαποτιστεί με μηνύματα από το περιβάλλον. Αυτή η ανακάλυψη καταλήγει, μας οδηγεί στο να κατανοήσουμε ότι κυριολεκτικά διαμορφώνουμε και ελέγχουμε το κόσμο μας, το σώμα μας, τη συναισθηματική ευημερία μας και όλα αυτά με τα οποία ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή μέσω των σκέψεων, των συναισθημάτων και των λέξεων.

    Έτσι, αποδεικνύει πλέον επιστημονικά ο Εμότο, ότι η ενέργεια του περιβάλλοντος, η μουσική, αλλά και τα λόγια, οι σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων, επηρεάζουν άμεσα το DNA του νερού, το οποίο κυριολεκτικά αισθάνεται και αντιδρά σαν μια ζωντανή οντότητα!

    Φώτης Τσάκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παρ'όλες τις ανόητες βωμολοχίες και πολεμικές σε αυτή τη συζήτηση, ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα από κάθε πλευρά.

    Θα ήθελα μόνο να πω, οτι σε ότι κι αν πιστεύεις ή δεν πιστεύεις, είναι απλά φτηνό και μειώνει τη θέση σου όταν προσβάλεις με βρισιές και ειρωνίες αυτό στο οποίο πιστεύει ο άλλος. Η όποια πίστη που συντελλεί προσπάθεια βελτίωσης του ατόμου, είναι κατά τη γνώμη μου καλή. Με τα ανούσια τυπικά έχω πολλές φορές αντίρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ...επίσης έπρεπε να γραφτεί ότι τέτοια δημοσια καραγκιοζιλίκια προσφέρει μόνον το ορθόδοξο ποίμνιο

    08 Ιαν 2010 12:11:00 π.μ.

    ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΒΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ.
    ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ.
    ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ!

    ΥΓ:ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΩΣΤΟ.
    ΟΛΑ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
    ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
    ΓΙΑ ΕΠΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ [ΚΟΠΑΔΙ] ΤΟΥΣ.
    ΚΑΛΗ ΦΩΤΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΒΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ.
    Σε καμια άλλη θρησκεία δεν έχουμε δημόσιο αγιασμό υδάτων. Αυτό είναι αποκλειστικότητα της ορθόδοξης εκκλησιας.
    ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η πλακα είναι ότι παπάδες της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησιας αγιάζουν τα νερά και εκτος Ελλάδος. Στο Βερολίνο αγιάστηκαν τα νερά του ποταμού Spree. Κάτι ανάλογο δεν κάνουν εδώ οι άλλες χριστιανικές εκκλησιες/σέχτες, μουσουλμάνοι, εβραίοι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οταν βλέπεις τόσα χρυσά, εικόνες χρυσές, και γενικά τόσο χρήμα μέσα στον "οίκο του ΘΕΟΥ", ο λογικός άνθρωπος θα καταλάβει ότι κάτι ΛΑΘΟΣ γίνετε... Τόση περιουσία να την κρατάει και να συνεχίζει να μαζεύει ενώ κοσμάκης δεν ξέρει αν θα έχει να φάει την άλλη μέρα. ΕΛΕΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Δεν νομίζω ότι ο Χριστός εδίδαξε κάτι τέτοιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤ.11 Ιαν 2010, 4:33:00 μ.μ.

    Διάβασα με προσοχή όλα τα προηγούμενα. Είναι φανερό ότι ο διάλογος της πίστης με τη λογική είναι αδιέξοδος. Αλήθεια τι μπορείς να αντιπροτείνεις στο σεβασμιότατο Καλαβρύτων που παραθέτει θαύματα και δαιμονισμένους;
    Προσωπικά δε γνωρίζω αν υπάρχει θεός και πως ακριβώς λέγεται, εκτιμώ όμως ότι όλα τα τελετουργικά έχουν κάποια σκοπιμότητα(ενισχύουν την πίστη των ήδη πιστών και τις ψήφους των παρατρεχάμενων, έστω) παράλληλα όμως έχουν και συμβολικό χαρακτήρα.
    Προφανώς ο αγιασμός δε γίνεται για να φιλoνικούμε σχετικά με τις αντισυπτικές ιδιότητες του βασιλικού (σημειώνω δε ότι το δενδρολίβανο είναι απείρως ισχυρότερο αντισυπτικό). Αυτό που έχει χαθεί από το διάλογο είναι η ουσία του χριστιανισμού(και των περισσοτέρων θρησκειών υποθέτω) που έχει να κάνει με τις ανθρώπινες σχέσεις.
    Θυμίζω ότι η βάση του είναι το «Αγαπάτε Αλλήλους» που θεωρούμε ότι δίδαξε ο Χριστός.
    Πόσο αλήθεια η χριστιανική θρησκεία σήμερα έχει αυτό το θεμέλιο λίθο και πότε στο παρελθόν άραγε το είχε;
    Και αυτός ο Ιορδάνης που γυρίζει γύρω-γύρω πότε επιτέλους θα ευλογήσει τους περί των όχθεών του κατοικούντες; Ή είναι ήδη ευλογημένοι οπότε……

    Όσο για τους άθεους, αγαπητέ μητροπολίτη, δεν είναι ούτε ηλίθιοι, ούτε μικρόνοες, ούτε ψαγμένοι, ούτε μοντέρνοι, ούτε …..
    Κανονικοί άνθρωποι είναι που κάνουν χρήση του σημαντικότερου εργαλείου που τους έδωσε η φύση ή ο θεός αν προτιμάτε, του μυαλού.
    Και δυστυχώς ή ευτυχώς το μυαλό μας δυσκολεύεται να αποδεχτεί όσα η πίστη επιτάσσει.
    Αλήθεια για τους χριστιανούς τι αξία έχει η λογική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωραίος ο Λεωνίδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση