GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γκόλ και θέαμα...

Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο http://www.andrianopoulos.gr/ Το ποδόσφαιρο έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστική πάρεργη ενασχόληση των λεγομένω...

Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο
http://www.andrianopoulos.gr/

Το ποδόσφαιρο έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστική πάρεργη ενασχόληση των λεγομένων φιλάθλων. Συνιστά παράγοντα κοινωνικών συσχετισμών και οικονομικών διασυνδέσεων. Όταν στην ποδοσφαιρική αγορά συνωστίζονται παίκτες διαφορετικών εθνικοτήτων και κυκλοφορεί χρήμα που μεταφέρεται στα τραπεζικά συστήματα λογής χωρών, το ζήτημα της λεγόμενης «μπάλας» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των συσπειρωμένων φανατικών των ομάδων. Ενδιαφέρει την εθνική οικονομία και παίζει ρόλο στην διαμόρφωση της καταναλωτικής κίνησης. Τηλεοπτικά δικαιώματα, διαφημιστικός τζίρος, αγοραπωλησίες παικτών και συμβολικών προιόντων των ομάδων συνιστούν σοβαρό κομμάτι της κίνησης της αγοράς και θεωρητικά συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία.
Οι φίλαθλοι εκτός από οπαδοί είναι και καταναλωτές. Πληρώνουν για να παρακολουθήσουν αγώνες, για να αγοράσουν αναμνηστικά των ομάδων, επιλέγουν τηλεοπτικά κανάλια που μεταδίδουν αναμετρήσεις, συμβάλλοντας έτσι στον διαφημιστικό τους τζίρο και στο ύψος των εσόδων τους, και...

διαβάζουν έντυπα και ηλεκτρονικές σελίδες που ασχολούνται με το σπόρ. Τεράστιοι όγκοι φορολογικών εσόδων προκύπτουν από τις επιλογές φιλάθλων καταναλωτών ενώ μεγάλες ποσότητες χρήματος προκύπτουν και ανακυκλώνονται λόγω των επιλογών τους αυτών (τηλεοπτικά δικαιώματα ομάδων και ομοσπονδιών, ποσά μεταγραφών, διαφημίσεις σε γήπεδα κλπ).
Το ποδόσφαιρο λοιπόν σαν οικονομικό φαινόμενο παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του εθνικού προιόντος. Δεν αναγνωρίζεται όμως σαν κάτι τέτοιο από την νομοθετούσα πολιτική αρχή. Πολύ συχνά οι ομάδες δεν αντιμετωπίζονται σαν εταιρίες αλλά σαν σύλλογοι τοπικής εμβέλειας και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με αποτέλεσμα πολύ συχνά επιχειρήσεις, όπως είναι οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, να αντιμετωπίζονται με οπτική τοπικού σωματείου – φορέα κοινωνικών ευαισθησιών. Τα χρέη τους έτσι συχνά παραγνωρίζονται και η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται. Κυβερνητικές ρυθμίσεις τακτοποιούν τις οφειλές τους και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο φορολογούμενος καλείται να λύσει προβλήματα που έχουν προκληθεί από κακή διαχείριση η αλόγιστες μεταγραφικές κινήσεις. Είναι δυνατόν εταιρίες λ.χ. που βρίσκονται σε ειδική εκκαθάριση να ξοδεύουν εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστών;
Στον τομέα των μεταγραφών πάλι πολλά περίεργα συμβαίνουν που περνούν απαρατήρητα από τον έλεγχο κάποιων ρυθμιστικών αρχών. Διαφημίζεται η αγορά παικτών λ.χ. , με αντίστοιχες βέβαια εγγραφές στα βιβλία της εταιρίας, αλλά μετά ένα χρόνο οι παίκτες αυτοί (ανεξάρτητα της απόδοσής τους) αφήνονται ελεύθεροι να μετακινηθούν κάπου αλλού. Τι συμβαίνει ακριβώς στις περιπτώσεις αυτές; Πως περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρίας αφήνονται να χαθούν δίχως έλεγχο η αντίδραση. Είναι οι αρχικές εγγραφές ακριβείς η μήπως υποκρύπτουν παρανομίες (λ.χ. ξέπλυμα χρήματος); Είναι η αποδέσμευση των παικτών διάφανη; H μήπως έχει υπάρξει «ιδιωτική» πώληση νωρίτερα πριν από την τυπική λήξη του συμβολαίου; Τι ρόλο παίζουν οι διάφοροι μάνατζερς που έχουν ξεφυτρώσει σαν αγριολούλουδα άξαφνα στον χώρο των αγοραπωλησιών αθλητών; Πληρώνουν αυτοί φόρους και σε ποιόν (σε ποια χώρα λ.χ.) για τις υπηρεσίες τους;
Το κρίσιμο ζήτημα του ανεξιχνίαστου όμως κόσμου των ποδοσφαιρικών συναλλαγών έχει να κάνει με τους οπαδούς και την προστασία τους. Οπως σημειώσαμε και πριν ο φίλαθλος είναι και καταναλωτής. Που συχνά πληρώνει αρκετά ακριβά για το προιόν που προτίθεται να απολαύσει. Ποιός όμως φροντίζει να εξασφαλίσει γι’ αυτόν ασφάλεια και καταναλωτική ικανοποίηση; Στα πλαίσια της ελεύθερης πάντα αγοράς υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν την λειτουργία της και την σωστή ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Δίχως κανόνες δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά. Ακόμα κι ο Friedrich von Heyek, ο πατέρας της νεοκλασσικής σχολής των οικονομικών, ομολογούσε πως η μοναδική παρέμβαση που είναι απαραίτητη στην αγορά είναι αυτή που έχει να κάνει με την σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού. Κι’ ανταγωνισμός σημαίνει εξασφάλιση σωστής ποιότητας προιόντων ώστε να μην μπορεί κανείς να κοροιδέψει τον καταναλωτή, απαγόρευση κάθετων συμφωνιών και ποινικοποίηση της εξαίρεσης από την όποια συμφωνία ανάμεσα σε εταιρίες άλλων επιχειρήσεων ομοειδούς χαρακτήρα.
Αυτονόητα, και στα επαγγελματικά σπόρ αυτού του είδους η νομοθεσία είναι απόλυτα ισχυρή. Εφαρμόζεται όμως; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λεγόμενη παραπλανητική διαφήμιση. Ποιός ακριβώς προστατεύει τον καταναλωτή φίλαθλο από τα λογής δημοσιεύματα, συνήθως προερχόμενα από τις ίδιες τις ποδοσφαιρικές εταιρίες, στην διάρκεια των καλοκαιρινών ιδίως μεταγραφών; Αγνωστοι του αστυνομικού δελτίου και αμφιβόλου επιπέδου αθλητές εμφανίζονται, συχνά - αλλά όχι πάντα - από έντυπα συνδεδεμένα επιχειρηματικά με την ιδιοκτησία κάποιας ομάδας, σαν «γίγαντες» του αθλήματος μετά την απόκτησή τους απ’ αυτήν. Ακόμη χειρότερα, στην διάρκεια της προετοιμασίας για την νέα περίοδο οι μεγαλύτεροι περίπου αστέρες του διεθνούς ποδοσφαιρικού στερεώματος προβάλλονται σαν έτοιμοι να αποκτηθούν από ελληνικά σωματεία – εταιρίες. Συχνότατα αποδεικνύεται πως ούτε καν συζήτηση δεν είχε γίνει με τα πρόσωπα αυτά.
Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως η παραπλανητική αυτή διαφήμιση έχει κάνει την δουλειά της. Είτε ωθώντας τον φίλαθλο – καταναλωτή να αγοράσει ακριβά εισιτήρια διαρκείας της ομάδας του για όλη την καινούργια σεζόν. Είτε συντηρώντας το ενδιαφέρον υψηλό για τις τύχες της εταιρίας στην διάρκεια που δεν υπάρχει πραγματικό προιόν (λ.χ. αγώνες) και αποτροπή πιθανής στροφής του κοινού προς άλλες. Χώρια βέβαια που οι παράλληλες επιχειρηματικές σχέσεις εταιριών ποδοσφαίρου και εξειδικευμένων στο τομέα αυτόν ΜΜΕ είναι συζητήσιμο πόσο νόμιμες είναι. Από πλευράς προστασίας του καταναλωτή πάντοτε.
Κάτι που όμως είναι εντελώς εξωφρενικό και παραβιάζει κάθε λογική λειτουργίας της αγοράς είναι οι περίφημες τιμωρίες των ομάδων – ανωνύμων εταιριών αν κάποιοι οπαδοί προκαλέσουν επεισόδια. Η λεγόμενη «τιμωρία της έδρας» δεν μπορεί παρά να είναι εντελώς παράνομη. Διότι υπάρχουν πελάτες – φίλαθλοι που έχουν αγορασμένα εισιτήρια διαρκείας. Και ουδείς έχει το δικαίωμα να τους προκαλέσει οικονομική ζημιά με την αποστέρηση της απόλαυσης πληρωμένου ήδη προιόντος. Ας επιβάλλονται πρόστιμα στην προσωπική περιουσία των διοικητικών παραγόντων των ομάδων. Ας τους αφαιρούνται βαθμοί η ας μηδενίζονται σε κάποια παιχνίδια. Η απαλλοτρίωση περιουσιακών δικαιωμάτων, που είναι η τιμωρία της λεγόμενης έδρας, είναι εντελώς παράνομη.
Υπάρχει βέβαια και θέμα με την ποιότητα του τελικού προιόντος. Που εκεί βέβαια είναι δυσχερέστατη η εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή. Αλλά υψηλές τιμές (εισιτηρίων, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και μισθολογίων παικτών) δεν μπορεί να συνυπάρχουν με ομάδες που σέρνονται και κοιμίζουν τους θεατές. Όπως βέβαια πρόβλημα υπάρχει και με τις παράλληλες εταιρίες που δημιουργούνται αποκλειστικά για την συνεργασία με μία μόνο επιχείρηση (οι σχέσεις – κάθετες συμφωνίες λ.χ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός με την Θρύλος ΑΕ και την Καραισκάκης ΑΕ είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται διερεύνηση).

13 σχόλια

  1. Κυριοι του press-gr, καθε μερα βαζετε και εναν παραπανω κορυφαιο του ΠΑΣΟΚ στην αρχη της σελιδας. Ξεκινησατε με 4, τους κανατε 5, τωρα εγιναν 6, σε λιγο θα γινουν οι 7 νανοι και θα λειπει η χιονατη. Δεν σταματατε να αναρτατε αυτες τις φατσες απο το παρελθον, μπας και αρχισει ο κοσμος και θυμαται ποιοι ειναι, και δεν περασει το ΠΑΣΟΚ ουτε το 40%? δεν ειναι και πολλα πεντεμιση χρονια εξαλλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΑΓΚΟΥΡΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ.
    Η ΔΙAΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ 8,5 ΙΝΤΣΕΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΟΙ ΧΑΖΟΜΑΛΑΚΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΘΕΙ ΨΥΧΙΚΟ ΠΕΡΑ ΔΟΘΕ.
    Ο ΣΤΟΚΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.
    ΣΚΑΤΟΔΕΞΙΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ.
    ΣΤΙΣ 4 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΑ ΓΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑΚΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάλι καλά κυρ- Ανδρέα!
    Το όλον πνεύμα του -εμπεριστατωμένου,οφείλω να πώ,άρθρου σου-είναι: ιif that's the
    way it is,τότε ρυθμίστε σωστά!
    Αν εγώ πιστεύω στον "ουτοπικό σοσιαλισμό",εσύ πιστεύεις στον "ουτοπικό φιλελευθερισμό"..!
    Γνωρίζεις,θαρρώ,πως απευθύνεις
    ορθολογιστικές παραινέσεις σε άθλιους κλεπτοκράτες,όχι "αστούς".
    ΤΊ προσδοκείς;
    ΕΛΕΗΜΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενόψη των εκλογών θέλω να θυμίσω ότι η διεθνής οικονομία είναι βαριά, πολύ βαριά, άρρωστη και καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό συνεχώς.
    Η κρίση στην αρχή ήταν credit crunch (δηλαδή έλλειψη πίστωσης) και ήλθε απότομα και γιαυτό υποφέρουν συγχρόνως όλες οι χώρες και όλοι οι κλάδοι των οικονομιών, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.
    Τώρα που έριξαν δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις σώθηκαν οι ναυαγοί από τον πνιγμό αλλά δεν έχει έλθει ακόμη άλλο πλοίο για να σώσει τους ναυαγούς.
    Οι τράπεζες δεν δανείζουν πιά λεφτά τόσο εύκολα όσο παλιά γιατί ξέρουν ότι έρχονται δύσκολες μέρες γιαυτές. Ξέρουν ότι δεν θα πάρουν τα λεφτά τους από πολλά από τα δάνεια που έχουν δώσει, τόσο προς ιδιώτες (που χάνουν τη δουλειά τους) όσο και επιχειρήσεις (που πτωχεύουν). Όλοι ξέρουμε ότι χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα, γιαυτό οι κυβερνήσεις μειώνουν το κόστος χρήματος για να μειώσουν τις πτωχεύσεις και άρα την ανεργία.
    Το φαινόμενο άρχισε τον Οκτώβριο του 2007 με τα προβλήματα της Bear Sterns και σιγά σιγά άρχισε να αναδύεται και να αποτιμάται η σοβαρότητά του σε όλο τον κόσμο.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΚΑΘΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΨΗΓΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ.
    Στην Ελλάδα τα πράγματα έχουν ως εξής:
    Η δημοσιονομική κατάσταση που άφησε ο Σημίτης το 2004 ήταν πολύ πιό τραγική από όσο όλοι νομίζαμε. Ξέραμε ότι είχει πέσει μαγείρεμα αλλά ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ δεν είχε ματαγίνει.
    Ο Αλογοσκούφης προσπάθησε να εξορθολογίσει να δημόσια οικονομικά (μείωση δημόσιας σπατάλης, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των ελλειμμάτων) και το πέτυχε, σε μεγάλο βαθμό. Απέτυχε σε δύο τομείς: στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και στην καταπολέμηση των ολιγοπωλίων (δηλαδή της ακρίβειας).
    Φίλοι πασόκοι λέτε ότι η ΝΔ άφησε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, αλλά μέσω της υπεραπλούστευσής σας γίνεστε άδικοι.
    Εάν μπορώ να ποσοτικοποιήσω παραστατικά την εξέλιξη τα τελευταία χρόνια θα έλεγα ότι εάν το 2004 ήμασταν 10 βήματα πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε. επί πενταετίας Αλογοσκούφη βρεθήκαμε 5 βήματα πίσω, μια σαφής βελτίωση. Αλλά ακόμη πίσω από το μέσο όρο, σε αυτό έχετε δίκιο, αλλά θαύματα δεν γίνονται με τα οικονομικά.
    Το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων Υπουργών Οικονομίας ήταν είναι και θα είναι το χρέος που μας δημιουργεί μόνιμο βραχνά κάθε μήνα.
    Είναι πολλοί μα πάρα πολλοί οι τόκοι από τα παλιά δάνεια.
    Υπολογίζω ότι θα πάρει τουλάχιστον μιά δεκαετία ακόμη για να ανασάνουμε, διότι σε σύγκριση με την παραγωγική δυναμικότητα της χώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο (% στο ΑΕΠ).
    Για να καταλάβουμε το μέγεθος έχουμε (σαν απόλυτο νούμερο) μεγαλύτερο χρέος από την Τουρκία των 70 εκατομμυρίων κατοίκων.
    Θα συνιστούσα στο ΓΑΠ να είναι πιο προσεκτικός όταν τάζει λαγούς με πετραχήλια, γιατί όπως λέει ο σοφός λαός, όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΕΟ ΓΚΑΛΟΠ!!

    ΤΟ ΓΚΑΛΟΠ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ Ν.Δ.ΣΤΙΣ 11Π.Μ.

    ΕΓΡΑΦΕ - 9.1%.

    ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΩΓΕΣ.
    ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.

    ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΤΟ 11% ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΔΡ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ!!

    MΑΚΗΣ ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μεταξυ των πολλών αμπελοφιλοσοφιων που γραφει ξεχωριζει η εξης μπαρούφα:
    "η τιμωρια της εδρας ειναι παρανομη γιατι η ομάδα εχει προπωλησει εισητηρια διαρκειας" χαχαχαχα! τι λεει ο ανθρωπος!!!

    οποτε το ιδιο μπορει να πει πχ ενας εμπορας ναρκωτικων, οτι η κατασχεση των φορτιων κοκαινης ειναι παρανομη γιατι εχει προπωλήσει τα φιξακια σε πρεζονια που πληρωσανε προκαταβολικα!!1

    ειπαμε να λεμε κοτσανες αλλά οχι τοσο πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπαίνεις σε ένα μαγαζί για να αγοράσεις κάτι πχ. ένα air-condition.
    Εάν πχ. σου πεί ο μαγαζάτορας ότι αυτό το air-condition έχει αυτά τα πλεονεκτήματα και αυτά τα μειονεκτήματα, ξέρεις ότι νοιάζεται για τον πελάτη.
    Δεν στα ωραιοποιεί, σου τα περιγράφει και αφήνει εσένα να αποφασίσεις.
    ΣΕ ΒΑΖΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ.
    Στην ουσία δεν υπάρχει πωλητής, ο μαγαζάτορας είναι σύμβουλος, γιατί δίνει σε εσένα την ευθύνη της επιλογής.
    Πρόκειται για σωστό επαγγελματία που νοιάζεται για την αξιοπιστία του προς στον πελάτη που πρέπει να μείνει ευχαριστημένος.
    ........................................
    Μπαίνοντας σε ένα άλλο μαγαζί που ο πωλητής σου λέει τί φανταστικό μηχάνημα, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, το έχουν πάρει πολλοί άλλοι πελάτες μου, κλπ.
    ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΟΒΑΡΟ.
    Γιατί;
    ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΛΟΓΟ.
    Εάν ήταν τόσο καλό το air-condition θα χρειαζότανε τόσο μεγάλη προσπάθεια από τον πωλητή;
    Θα χρειαζότανε το ατέλειωτο μπλα-μπλα, ενδεχομένως διανθισμένο με ένα σωρό ψέματα ή υπερβολές;
    ΘΑ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    Εσύ, σαν πελάτης, δεν ξέρεις ΓΙΑΤΙ τα ωραιοποιεί ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ο πωλητής αλλά ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΙΟΣ.
    ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ.
    Είτε είναι παλιό μοντέλο και δεν έχει ανταλλακτικά, είτε κάνει θόρυβο το βράδυ, είτε καίει πολύ ρεύμα, είτε είναι αναξιόπιστο, ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα δεν το ξέρεις.
    Ξέρεις όμως ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.
    ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΕΙ.
    Επίσης ξέρεις ότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
    ........................................
    Βάλε τώρα τα παραπάνω στην πολιτική ζωή μας.
    Εμείς είμαστε οι πελάτες.
    Τα ιδιωτικά κανάλια και οι εφημερίδες είναι ο πωλητής.
    Το εμπόρευμα είναι ο πολιτικός αρχηγός
    Οι δημοσκοπήσεις (αληθινές ή μαϊμού) είναι πόσοι άλλοι πελάτες αγοράζουν το μηχάνημα.
    Η πολιτική αξιοπιστία είναι η τεχνική εξυπηρέτηση.
    Τόσο απλά.
    ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΩ:
    ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ή ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;
    Είναι θέμα φιλοσοφίας ζωής.
    Ας αποφασίσουμε συνετά για την ζωή και το μέλλον μας.
    Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ πιο σημαντική από ένα air-condition.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΠΗΛΗΚΙΟ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν όλα (μαζικά αθλήματα, διασκέδαση, ανθρώπινες σχέσεις κ.α.) μετατραπούν σε εμπορεύματα, δηλαδή χρήμα, τότε τι μένει; Η πλήξη και η πλήξη είναι η πηγή -μήτηρ "πάσης κακίας και διαστροφής". Στο βιβλίο του «ο άνθρωπος-η κοινωνία», ο Σοπενάουερ, πριν εναμισι αιώνα περίπου, έγραφε: «Ο πολιτισμένος κόσμος μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη παρέλαση μασκαρεμένων. Μέσα σ αυτόν βρίσκει κανείς ιππότες, μοναχούς, στρατιωτικούς, γιατρούς, δικηγόρους, παπάδες, φιλοσόφους Πίσω από τις μάσκες, σχεδόν πάντοτε, κρύβονται χρηματοθήρες». Είναι λοιπόν το χρήμα, ο απώτερος σκοπός κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας κύριε ανδριανόπουλε;

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ

    Είναι απίστευτο το πόσες αμαρτίες του Γιωργάκη και της παρέας του κρύβουν εδώ και μια δεκαπενταετία τα Γιωργοκάναλα.

    Οι μπουνταλάδες οι δεξιοί ούτε τότε ούτε καν σήμερα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις βρωμιές της πράσινης συμμορίας σε βάρος του Ελληνικού λαού.

    Ορισμενα μαθηματα του πως να κλεβετε και να βγαινετε λαδι απο το ΠΑΣΟΚ (Τα Γιωργο-κάναλα να είναι καλά):

    1. Φτιαχνουμε εθνικη οδο (βλεπε ΠΑΘΕ) χωρις λωριδα ασφαλειας και χωρις εγκοπη στη νησιδα για να κανουν αναστροφη τα ασθενοφορα. (made by Λαλιωτης)

    2. Φτιαχνουμε περιφεριακη στη Θεσσαλονικη, πληρωνομαστε για ανισοπεδους κομβους και τελικα ο περιφεριακος εχει την παγκοσμια πρωτοτυπια να εχει φαναρια αντι για ανισοπεδους κομβους (χρατς χρατς Λαλιωτης)

    3. Λεμε σ ολους τους Ελληνες να πανε χρηματηστηριο, οταν βαλουν τα λεφτα τους το βουλιαζουμε και μετα κανουμε την παπια.

    4. Αρπαζουμε τις επιδοτησεις της ΕΕ (κτηματολογιο, ΚΑΠ) τις τρωμε σε συμβουλια και "επιμορφωτικα σεμιναρια" και ο,τι περισευει το γυρναμε πισω. (βλεπε 1ο και 2ο ΚΠΣ)

    5. Χωνουμε παντου "αξιοκρατικα" δικους μας και ελγχουμε το κρατος, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ακομη και μετα απο 5 χρονια ΝΔ. Παραδειγματα (Αποστολος Ζαπρης, Γεωργιος Σβαρνιας επιφανη στελεχη του ΠΑΣΟΚ που λυνουν και δενουν μεσα στο Υπουργειο Γεωργικης Αναπτυξης).

    6. Λεμε οτι "εγω δε χρωσταω σε κανενα" και Μπομπολας Αλαφουζος μας αποθεωνουν νυχθημερον και προβαλλουν πρασινη προπαγανδα.

    7. Ανταλλασει η Ελλαδα τον Λαλα με Αμερικανους και το βαφτιζουμε σκανδαλο υποκλοπων αφου αυτο ειναι κατι που δεν μπορει να απαντηθει δημοσιως. (Ετσουξε Τζεφρυ?)

    8. Κανουμε Ολυμπιακους αγωνες στην Αθηνα με 22δις και ψωμολυσα ολη η Ελλαδα για να νιωσουν οι Αθηναιοι Εθνικα υπερηφανοι. Εδωσε δε τετοια σημασια στην υπολοιπη Ελλαδα το ΠΑΣΟΚ που η Θεσσαλονικη δεν εχει ακομη διεθνη αερολιμενα (τωρα κτιζεται ο νεος αεροδιαδρομος) και το ΜΕΤΡΟ ειχε καταντησει ανεκδοτο.

    9. Ανταλλασεται ενα δημοσιο κτιριο με κατι χιλιαδες στρεμματα στη Βιστωνιδα (απιστευτη φυσικη ομορφια) με εκπληκτικες δυνατοτητες τουριστικης αναπτυξης και αποδοσης των δεοντων στο Ελληνικο δημοσιο και οι καναλαρχες για να ριξουν την αξια της γης εκει το βγαζουν σκανδαλο και μετα ορμανε να φανε τα φιλετα και να χτισουν ξενοδοχεια. Καντε καμια βολτα εκει να δειτε τι χτιζεται.

    10. Οταν τα λογια και τα επιχειρηματα στερευουν κολαμε μια ταμπελα φασιστα και την αμολαμε σαν την σουπια.

    11. Α κατι για τα δαση. Μηπως και στο Los Angeles δεν εχουν μεσα και σχεδιο που καιγοταν για εβδομαδες? Γιατι αν δεν εχουν να στειλουμε τον Tzefry να τους σωσει.

    12. Βαζουμε στην Ολυμπιακη, τον ΟΣΕ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ εργατες του ΠΑΣΟΚ και αφου γινουν ζημιωγονες εκληπαρουμε να πουληθουν.

    13. Δανειζομαστε μεχρι σκασμου κανουμε την οικονομια μπαχαλο και φευγουμε απο την εξουσια. Κι οταν ο αλλος δεν τα καταφερει αμολαμε πρασινες κοσμοθεωριες και επιστρεφουμε νικητες.

    Λιγη τσιπα ρε. Ελεος.

    Ο πρασινοφρουρός πράσινος προεδρος της ΓΣΕΕ που παίρνει 24.000 ευρω μισθο ΤΟ ΜΗΝΑ, ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ δεν ειναι golden boy?

    Αν καταφερει κανεις απο σας εκει εξω να μιλησει χωρις να βρισει τοτε ας απαντησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΡΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ :
    Σας ζητάνε νά καθαρίσετε τό κόμμα αυτό “μαυρίζοντας” εσείς τούς παλιανθρώπους καί κακούς πολιτικούς υποψηφίους πού οι ίδιοι ανέχονται νά υπάρχουν στά ψηφοδέλτιά τους
    Γιατί τό καθάρισμα δέν τόλμησαν νά τό κάνουν μόνοι τους σαν κόμμα ;
    Μηπως επειδή οι χρηματοδότες τών υποψηφίων επιχειρηματίες δέν τό συζητούσαν καί δέν έκαναν πίσω;
    Μπορούν οι μαντρωμένοι οπαδοί νά "καθαρίσουν" αφού έχουν πελατιακές σχέσεις;
    Εχουν ενημέρωση γιά τά κουμάσια πού ψήφιζαν τόσα χρόνια;
    Παράδειγμα η Δυτική Αττική.
    Πώς θά μαυρίσουν π.χ. τόν Γιώργο Βλάχο πού εβγαινε πρώτος στην Αττική γιά χρόνια χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό η άλλο φανερό προσόν;
    Πόσοι ξέρουν ότι είναι ο πιό πρόσφατος προστάτης τών καρτέλ της ακρίβειας σαν υφυπουργός Ανάπτυξης ;
    Πόσοι ξέρουν η πρόσεξαν ότι πρίν μήνες επί υπουργίας του έδωσε τη χαριστική βολή στήν υγεία και τη ζωή τους εγκρίνοντας τό νέο εργοστάσιο Χαλυβουργικής-ΔΕΗ στήν Ελευσίνα;
    Ποιός έμαθε ποτέ άν επί χρόνια τόν χρηματοδοτούσαν οι τόσοι βιομήχανοι της περιοχής;
    Ποιό στέλεχος Τοπικής η Νομαρχιακής θά βγεί μπροστά νά τούς ενημερώσει γιά όλα αυτά ,αφού ελέγχεται επί χρόνια όλος ο κομματικός μηχανισμός πού αποτελείται από ψοφοδεείς "κυρίους ΤΙΠΟΤΑ";
    Ενας σκεπτόμενος Μεγαρίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση