GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H δικτατορία της εξειδικευμένης ηλιθιότητας...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . «Η εποχή μας στοχάζεται με όρους του “γνωρίζω πώς να το κάνω”, ακόμη και όταν δεν υπάρχει τίποτα να γίνει»....

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
«Η εποχή μας στοχάζεται με όρους του “γνωρίζω πώς να το κάνω”, ακόμη και όταν δεν υπάρχει τίποτα να γίνει». Η παραπάνω θέση του γερμανού φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς χαρακτηρίζει το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής μας, της εποχής της δικτατορίας των ειδικών.
Μετά από κάθε φυσική καταστροφή (σεισμούς, καταποντισμούς, πυρκαγιές, τσουνάμι, κ.α.) ή επιδημία (πουλερικών, χοίρων, κ.α.) βομβαρδιζόμαστε από γνώμες «ενημέρωσης» «ειδικών» και στο τέλος στεκόμαστε εκεί όπου στάθηκαν ο Αδάμ και η Ευα, αδαείς, αφελείς, φοβισμένοι και «εν πλήρει συγχύσει αθώοι», όπως κι εκείνοι. Ασχετος αλλά αφελώς περίεργος αναρωτιέμαι. Εχω διαβάσει θέσεις ελλήνων (καθηγ. Μάργαρης) και ξένων «ειδικών», οι οποίοι ισχυρίζονται ότι εδώ και εκατομμύρια χρόνια, οι πυρκαγιές από κεραυνούς και εκρήξεις ηφαιστείων ήταν μέρος της ισορροπίας της φύσης.
Στον αγώνα επικράτησης των ειδών, όπου κάποια είδη, όπως π.χ. τα πεύκα, στο πέρασμά τους εξαφάνιζαν κάθε άλλο είδος, μετά από μια πυρκαγιά είχαμε μια νέα και ποικίλη βλάστηση. Η φύση είχε την ικανότητα από μόνη της να...

αναζωογονείται μέσα από την φυσική επιλογή. Μοναδική προϋπόθεση ήταν η «μη παρέμβαση του ανθρώπου» στο έργο της. Την δεκαετία του 60, σε ηλικία 15-18 ετών πήρα μέρος στην κατάσβεση τριών πυρκαγιών. Μόλις εμφανιζόταν οι πρώτοι καπνοί, χτυπούσαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και η χωροφυλακή επιστράτευε όσους έβρισκε σε καφενεία και πλατείες από 14 ετών και πάνω. Με μοναδικά όπλα φτυάρια, τσεκούρια, πριόνια και τσάπες, δίχως κάποιο γενικό συντονισμό σβήναμε τις φωτιές πριν αυτές ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Όταν ερχόταν η πυροσβεστική της Δράμας, οι φωτιές είχαν ήδη σβήσει. Σήμερα, δίχως καμία δενδροφύτευση, τα βουνά αυτά είναι σχεδόν δύσβατα από την άγρια βλάστηση. Και στις τρεις περιπτώσεις που θυμάμαι, η χωροφυλακή έπιασε τους ενόχους, δύο βοσκούς και έναν τρελό.
Στην περίπτωση της Πάρνηθας το 2007 και της πρόσφατης πυρκαγιάς, όταν φάνηκαν οι πρώτες εστίες φωτιάς στα Δερβενοχώρια και σε μια χαράδρα του Γραμματικού, αν οι κάτοικοι των γύρω χωριών που γνώριζαν καλύτερα από κάθε άλλον την περιοχή, αντί να περιμένουν τα πυροσβεστικά σώματα καθισμένοι στα καφενεία και στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, έτρεχαν να σβήσουν τις φωτιές στο ξέσπασμά τους, πιθανόν να είχαν σωθεί σήμερα η Πεντέλη και η Πάρνηθα.
Ολες αυτές οι ατέρμονες συζητήσεις στα κανάλια με τους «ειδικούς», μας έχουν κάνει ευάλωτους, αδρανείς, άβουλους και τρομοκρατημένους που περιμένουμε το θαύμα από τους ειδικούς και τα ειδικά σώματα κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Μας έχουν μάθει να εμπιστευόμαστε τυφλά τους «ειδικούς» αλλά να μην εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και τους διπλανούς μας. Όπως εμπιστευτήκαμε τους ειδικούς στην οικονομία και τα έκαναν «σκατά», έτσι και τώρα εμπιστευόμαστε τους ειδικούς στις πυρκαγιές και τα έκαναν όλα στάχτη. Δεν ισχυρίζομαι πως πρέπει να απαρνηθούμε εντελώς την επιστήμη και τη γνώμη των ειδικών, αλλά σε αντίθεση με όλες τις ιδεολογίες και τις θρησκείες των δογμάτων, η επιστήμη είναι η μόνη που επιζητά την διάψευση και την αμφισβήτηση. Να ακούμε τους ειδικούς με κριτικό πνεύμα και να έχουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στον διπλανό μας. Μόνο έτσι θα αλλάξουμε κάτι και θα πάψουμε να μεμψιμοιρούμε για όλα.
Η μοναδική δουλειά της πολιτείας είναι να φροντίσει, ώστε μέσα στα καμένα δάση να μην υπάρξει καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ούτε καν δενδροφύτεσυη. Η φύση προϋπήρχε πριν από εμάς και ξέρει καλύτερα από εμάς τη δουλειά της. Τελειώνοντας, σαν μη ειδικός και άσχετος, αντιγράφω μια παράγραφο από το βιβλίο «Das Elend der Philosophie» από το 1885, ενός άλλου γερμανού φιλοσόφου: «αυτό που χαρακτηρίζει τον καταμερισμό εργασίας στη σύγχρονη κοινωνία, είναι το γεγονός, ότι με τις εξειδικεύσεις και τους ειδικούς παράγει μια εξειδικευμένη (μαζική) ηλιθιότητα».

16 σχόλια

  1. Δεν πιστευω οτι τα δαση καιγονται απο μονα τους..

    ΔΕΝ πιστευω σε καμμια "αυταναφλεξη"..

    Εχω ενα σπιτι σε επαρχια ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ η περιπου μεσα σε δασος και ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΕΙ...

    Δεν αναφερω την περιοχη ,γιατι φοβαμαι τους εμμισθους πασοκοσκυλαιους ....

    Τα δαση καιγονται με εντολη.

    Να γινει μπαχαλο και να κατηγορησουμε την κυβερνηση.

    Η πυροσβεστικη υπηρεσια κανει και αυτη τη ..δουλεια της.
    Μην ξεχναμε ομως οτι το 95% των σημερινων πυροσβεστων διοριστηκαν επι πασοκοσκυλιας..

    Για του λογου το αληθες καντε μια ..συζητηση με κανενα πυροσβεστη ως ανω,(διορισμενο επι πασοκοσκυλιας)..

    Θα παθετε εγκεφαλικο με οσα θα ακουσετε..
    (κατα προτιμηση να ειναι συγγενης σας)...

    Επι λογω τιμης

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επεσε ενα αεροπλανο ,νεκρος ο πιλοτος..

    Τραγικο συμβαν χωρις αμφιβολια.

    "Μονιμος" η πιλοτος καποιας εταιρειας που νοικιαστηκε??

    Δεν ακουσα ΤΙΠΟΤΑ περι αυτου

    EΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΙΜΟΣ η εταιρειας που νοικιαστηκε??

    Την απαντηση την ξερω.
    Η ιδιωτικη επιλεγει πιλοτους ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ και με συμβαση ορισμενου χρονου..

    Οι .."μονιμοι" ειναι αλλη ιστορια.
    Βλεποντας τους στην επισκεψη καραμανλη ,μονο αισιοδοξος δεν ενοιωσα.

    Και καλα.
    Τους ευχαριστουμε .
    Με κινδυνο της ζωης τους κλπ κλπ σπαραξικαρδια..

    ΟΜΩΣ!
    Υποτιθεται οτι διαλεξαν μια δουλεια που ΠΡΕΠΕΙ να την κανουν καλα.
    Πληρωνονται και μαλιστα ΑΔΡΑ,ουτως η αλλως..

    Το κλιμα υποθετω ΕΠΕΒΑΛΛΕ στον καραμανλη να κανει αυτη την επισκεψη.

    Λογω πασοκοσκυλιας.

    ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΩ ΚΑΜΜΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ.
    ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ.

    Αν δεν μπορουν να τσακιστουν να φυγουν.
    Το βρηκαμε τωρα Οι "ηρωες" ,"οι ηρωικοι πιλοτοι" κλπ ..

    Και δηλαδη ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ πληρωνουμε??
    Για να κανουν επιδειξεις??

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανοιξε τα σχολια ρε παρασανταλο καψαμπελη γαμω το μουνι της πουτανας της μαννας σου..

    Αει στο διαολο διαβολοσπορε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΩ ΠΩ ΟΡΓΗ ΣΤΟ ΜΕΓΚΑ …. ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ

    Ο ΣΤΡΑΒΕΛΑΚΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ? ΜΗΠΩΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΤΕ ΔΑΣΟΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τζων είσαι μαλάκας με περικεφαλαία. Ακου ο μαλάκας λέει.....επειδή πληρώνομαι στ' αρχίδια του αν σκοτώνομαι......Αντε γαμήσου ρε μαλάκα μη ξαναγράψεις εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν μέσω πυρκαγιών ο κ .Γ. Παπανδρέου απολάμβανε ...το μπάνιο του...!

    Τις προηγούμενες ημέρες με τις μεγάλες φωτιές στην Ανατολική Αττική -και όχι μόνο- είχα μια εύλογη απορία. Το ίδιο νομίζω και η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών.

    ΠΟΥ ΗΤΑΝ ο κ. Γ. Παπανδρέου αυτό το Σαββατοκύριακο και εμφανίστηκε ΜΟΝΟ δύο πρωινά, με ολιγόλεπτες παρουσίες στους τόπους όπου οι άνδρες των δυνάμεων κατάσβεσης εθελοντές και οι πολίτες έδιναν τον δικό τους αγώνα στις μάχες με τις φλόγες ;

    Μα το ποιο πιθανόν, απαντούσα στον εαυτό μου, στο γραφείο του στην Ιπποκράτους απ` όπου θα παρακολουθούσε διαρκώς την εξέλιξη της πύρινης λαίλαπας. Αυτό είναι το λογικό για έναν πολιτικό Αρχηγό και ...εν δυνάμει Πρωθυπουργό (όπως τον χαρακτηρίζουν ο κ.Ψυχάρης, ο κ. Λαμπράκης, ο κ. Μπόμπολας και τα ...άλλα παιδιά).

    Αλλά Φευ ! Όπως διαβάζω σε δημοσίευμα από την καθημερινή εφημερίδα της Πάτρας «Σημερινή» , στη στήλη «το κεντρί», (παρεμπίπτοντος η εφημερίδα πρόσκειται στο ΠαΣοΚ), ο κ. Γ. Παπανδρέου εθεάθη να απολαμβάνει ....το μπάνιο του σε παραλία του Διακοπτού ( κλικ στη φωτο). ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ !

    Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι: «Στην περιοχή του Διακοπτού, στην παραλία της Πούντας, εθεάθη προχθές το μεσημέρι (σ.σ της Κυριακής) να κάνει το μπάνιο του ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Κινήματος το πρωί του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής βρισκόταν κοντά στις περιοχές της Αν. Αττικής που είχαν παραδοθεί στις φλόγες , το μεσημέρι μετέβη έως το Διακοπτό, όπου (σ.σ εκτός του μπάνιου του) είχε και συνάντηση με πρόσωπα του περιβάλλοντος του».

    Μέσα λοιπόν στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που οι περιουσίες τους απειλούνταν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός , μέσα στην πίκρα κάποιων άλλων πολιτών που έβλεπαν να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και μέσα στις πύρινες γλώσσες που απειλούσαν ανθρώπινες ζωές, μέσα σε αυτόν λοιπόν τον χαμό που επικρατούσε ο κ. Γ. Παπανδρέου ….απολάμβανε το μπάνιο του.

    Έμπρακτη απόδειξη πως θεωρεί ο ίδιος την έννοια της υπευθυνότητας. Έμπρακτη απόδειξη πως θέλουν τα συμφέροντα τον ...(επόμενο;) Πρωθυπουργό και τον ρόλο του στην διακυβέρνηση αυτής της χώρας!!!

    ΑΥΤΟ ας μας ανοίξει τα μάτια. Γιατί μετά την απομάκρυνση ...εκ του ταμείου , ουδέν λάθος αναγνωρίζεται !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 27 Αυγ 2009 3:27:00 μμ

    Λυπάμαι πραγματικά να διαπιστώνω ότι στ' αλήθεια υπάρχουν τέτοιοι και τόσο μαλάκες σαν και σένα, και δεν είναι πλάσματα φαντασίας, η σχήμα λόγου!....
    Λυπάμαι πραγματικά που υπάρχουν τέτοιοι Ελληνες, και που βέβαια αυτός είναι κι ο σημαντικότερος λόγος, γιατί αυτή η χώρα πάει κατά διαβόλου!...
    Δεν θα πω τίποτ' άλλο, γιατί έτσι κι αλλοιώς μάλλον δεν θα καταλάβεις τίποτε, όπως τίποτε δεν κατάλαβες ποτέ σου ...
    Είσαι απλά μασίφ μαλάκας, τι να περιμένει κανείς?....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @6.11

    Έχεις δίκιο.

    Έπρεπε να μείνει στην Αθήνα να συντονίσει όπως έκανε και ο αρμόδιος υφυπουργός εσωτερικών που φαίνεται εδώ.

    φιλάκια πολλά κ. "politis-dapitis-gr"
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για και προς τον κ.
    27 Αυγ. 2009 6.11.00 μ.μ.

    Φιλάρα, διάβασε κι αυτά...

    1."Η Αττική καιγόταν κι ο υφυπουργός…γλεντούσε!

    Από τον Μιχ. Ρούπα
    .
    Ενώ η Αττική γίνεται μπριζόλα καρβουνιασμένη στην ψησταριά της κυβερνητικής ανικανότητας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Νάκος συμμετείχε στο …συντονισμό της πυρόσβεσης τρέχοντας σε γάμους σε χαρές και πανηγύρια στο Βόλο.
    Το Σάββατο 22 Αυγ. 2009 στις 20:00 στον Αγια Τρύφωνα στη Νέα Ιωνία του Βόλου άνετος κι ωραίος έδινε ευχές και φιλιά στους νεόνυμφους για βίο ανθόσπαρτο.
    Στους κατακαημένους της Αττικής, στη ρημαγμένη χώρα, αύριο θα δίνει συγχαρητήρια για την υπομονή και την ανοχή τους που τον έχουν Υπουργό. Να τον χαίρεστε και να τον καμαρώνεται γιατί αυτός μας αξίζει… "

    2."Τι έκανε ο ίδιος την Κυριακή της φωτιάς...
    Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη
    .
    Ντροπή σας!
    Αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα πολιτικής υποκρισίας και πρόκλησης, να προβαίνει ο κ. Γιακουμάτος σήμερα σε δηλώσεις, κατηγορώντας τους πάντες για ανικανότητα και καλώντας τους να παραιτηθούν, όταν ο ίδιος την Κυριακή της φωτιάς έτρωγε χαλαρός, άνετος και ευδιάθετος στο Πρυτανείο του Κολωνακίου! Απορώ πώς του κατέβαινε το φαγητό..."

    και μη βιάζεσαι τόσο πολύ....
    Αυτούς τους έχουμε ήδη, ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,και μας απέδειξαν πως δεν κάνουν τίποτα!...
    ΟΤΑΝ γίνει κι αυτός θα δούμε!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Την αυτοαναφλεξη ουτε και εγω την πιστευω ακομα και απο τα ευφλεκτα πευκα. Στην τελευταια περιπτωση ειχαμε ξεκαθαρα εμπρησμο. 3 μεγαλα μετωπα ΣΧΕΔΟΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε Αττικη, Βοιωτια και Ευβοια. Φωτια ομως μπορει να ξεσπασει και απο το σκουπιδομανι μεσα στα δαση. Οπως επισης αν αφησουμε το καμμενο δασος ανεγγιχτο (χωρις αναδασωσεις και βοσκηση) θα αναγεννηθει απο μονο του. Οι αναδασωσεις χρειαζονται μονο σε περιπτωσεις που ενα δασος (κυριως νεαρων δεντρων που δεν εχουν ακομα σπορους) καιγεται για δευτερη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 27 aYG.2009 6.11.00

    Να δεις πόσα λάθη αναγνωρίστηκαν μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου της ΝΔ, μεγάλε!...

    Και θα σου θυμίσω, ότι στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ
    ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΚΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ..
    the Bloopers Team ΚΑΙ ΣΚΑΤΑ
    ΠΑΤΗΜΕΝΑ.
    ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΤΩΡΑ ?
    ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ...
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΙΣΡΑΗΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
    Τελικά αυτό το πολυσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο Γιωργάκης πρέπει να είναι θαυματουργό.
    Η λύση για όλα τα προβλήματα.
    Και για τις πυρκαγιές, βέβαια, αυτό εννοείται.
    Εδώ το πολυσχέδιο του απίθανου γιού της κυρίας τσάντ έλυσε τα προβλήματα της οικονομίας, της υγείας, της παιδείας και της ανεργίας, το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν θα λύσει;
    Σιγά το πρόβλημα.
    Ο Γιωργάκης δεν μας εξηγεί, βέβαια, το περιεχόμενο του πολυσχεδίου του για να μην του το κλέψει ο παλιοχαρακτήρας ο Καραμανλής και το πασάρει για δικό του.
    Σιγά να μην σου χαρίσουμε, κύριε Καραμανλή, αυτό που μας έδωσε απλόχερα η φύση.
    Την εξυπνάδα (δεν παίζεται ο μπαγάσας, δεν παίζεται).
    That’s it!
    Από σήμερα πιά το αποφάσισα.
    Μπορώ να κοιμάμαι πολύ πιό ήσυχος.
    Εγώ βάζω την ψήφο και ο Γιωργάκης το πολυσχέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΣΟΚΟΣΚΥΛΕΟΙ ΕΛΕΟΣ......
    ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΑΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ???.
    Τι ασυναρτησίες λέτε συνεχώς ρε χαζοχαρούμενοι πράσινοι αφισσοκολλητές;
    Άντε να κοιταχτείτε στον καθρέφτη ρε ανεγκέφαλα πρόβατα που θα μας κάνετε και υποδείξεις.
    Μπέεεεεε.....
    Μόνο το ότι σας εμπνέει ένα πλουσιόπαιδο από τα βόρεια προάστια που, εκτός από πνευματικά καθυστερημένος, είναι και ξεπουλημένος στα μεγάλα συμφέρονται και στους αμερικάνους λέει ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ για το περιεχόμενο του εγκεφάλου σας.
    Κουφιοκεφαλάκηδες, έ κουφιοκεφαλάκηδες.
    Ούστ Κατέληδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ηλιθιότητα είναι χρόνια ΑΝΊΚΗΤΗ
    Πόσο μάλλον η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 27 Αυγ 2009 6:55:00 μμ

    Δεν θα πω τίποτ' άλλο, γιατί έτσι κι αλλοιώς μάλλον δεν θα καταλάβεις τίποτε, όπως τίποτε δεν κατάλαβες ποτέ σου ...

    ==
    Ετσι και γιουβετσι πες και κατι αλλο,πληζ!

    Θα σε παρακολουθησομεν.

    Ισως κατι "γενικα καταληπτον" ,που ξερεις?
    μπορει και να το καταλαβουμε κιολας!!

    Φυσικα μην περιμενεις να καταλαβουμε τις μπουρδες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση