GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βασικά συμπεράσματα των ευρωεκλογών και πολιτικά μηνύματα...

Του Λευτέρη Κ. Αυγενάκη βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας της 7ης Ιουνίου για την ανάδειξη των αντιπ...

Του Λευτέρη Κ. Αυγενάκη
βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ

Βασικό χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας της 7ης Ιουνίου για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρξε η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα αποχή. Ένας στους δύο Έλληνες επέλεξε να διαμαρτυρηθεί μη ασκώντας το κορυφαίο δημοκρατικό του δικαίωμα, στέλνοντας με τη στάση του το μήνυμά του. Οι Έλληνες πολίτες προτίμησαν το κόμμα που δεν έχει χρώμα, πρόγραμμα και αρχηγό, την αποχή, ανατρέποντας τις προβλέψεις και τους δημοσκόπους.
Η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αλλαγή φρουράς, παρʼ όλο που δεν θεωρεί το ΠΑΣΟΚ ως αξιόπιστη επιλογή, ως εναλλακτική λύση. Τελικώς, αυτό που διαμόρφωσε το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το σύνδρομο της αρνητικής ψήφου. Με άλλα λόγια, περισσότερο ηττήθηκε η ΝΔ, παρά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ, καθώς το τελευταίο δεν κατάφερε να διευρύνει την εκλογική του βάση. Αντίθετα, έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους από την εκλογική του δύναμη. Σε κάθε περίπτωση, παραμένει το δόγμα ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι παράγοντας νίκης.
Ειδικότερα, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας απείχε, εξ ου και...
ως την τελευταία στιγμή καταγράφονταν κομματική συσπείρωση 57,60%. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι η ΝΔ ήρθε δεύτερη. Δεν αλλάζει το γεγονός ότι συγκεκριμένες ενέργειες, παραλήψεις και ακραίες συμπεριφορές ορισμένων κυβερνητικών ή πρώην κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και βουλευτών ή κομματικών παραγόντων, στεναχώρησαν και δυσαρέστησαν πολλούς από τους ψηφοφόρους μας. Και δεν αλλάζει το γεγονός ότι όσοι επέλεξαν την αποχή ως πολιτική στάση, εξακολουθούν να είναι ψυχικά δεμένοι με την παράταξη.
Απεναντίας, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε μια εκλογική αναμέτρηση, για την οποία δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Και δεν πανηγυρίζει γιατί:
(α) Συγκέντρωσε μικρότερο ποσοστό από τις Εθνικές εκλογές του 2007 (από 38,1%
που είχε πάρει τότε, έπεσε στο 36,64% τώρα!) και
(β) Έλαβε μικρότερο αριθμό ψήφων από τις Ευρωεκλογές του 2004 (από 2.083.327
ψηφοφόρους έπεσε στις 1.878.859 ψηφοφόρους τώρα).
Είναι φανερό ότι η επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσδώσει σε αυτές τις εκλογές δημοσκοπικό χαρακτήρα και μετά από μια πενταετή σκανδαλολογία, δεν κατάφερε να προσθέσει ούτε ένα πολίτη στο άρμα του. Αντίθετα, το έκανε να χάσει σχεδόν 205.000 πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές.
Όσον αφορά στο Ηράκλειο, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μικρότερο αριθμό ψήφων από τις εθνικές εκλογές του 2007, παρά τη φανερά υψηλότερη συσπείρωσή του (που έφτασε το 95%). Συγκεκριμένα, από 108.960 ψήφους στις Εθνικές Εκλογές του 2007, το ΠΑΣΟΚ έλαβε στις φετινές Ευρωεκλογές 85.498 ψήφους στο Ηράκλειο. Επομένως, δεν προκύπτει αύξηση της εκλογικής του δύναμης σε απόλυτους αριθμούς, αλλά μείωση!!
Αδιαμφισβήτητος νικητής των φετινών Ευρωεκλογών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδείχθηκε η αποχή. Στο Ηράκλειο έφτασε κοντά στο 40%, καθώς από τους 247.415 εγγεγραμμένους ψήφισαν 151.721, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η αποχή έφτασε στο 47,4 %.
Το μέγεθός της αποδεικνύει ότι επιλέχθηκε από πολλούς συμπολίτες μας ως πολιτική στάση. Μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θέλησαν να διαμαρτυρηθούν με τη μη συμμετοχή τους. Αυτή η διαμαρτυρία όμως, δεν εκφράστηκε ενεργητικά, δηλαδή με ψήφο σε άλλα κόμματα, με λευκό ή άκυρο, ή με συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, αλλά παθητικά. Μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας επέλεξε να εκφράσει κατʼ αυτόν τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη συνολική λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.
Μηνύματα σκληρά για όλο το πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες ζητούν πολιτική διαχείριση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία, τον τόπο μας, με αρχές συνυφασμένες με το ήθος, ενταγμένες σε στρατηγική, μακριά από προσωπικά συμφέροντα και κινήσεις τακτικής.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα όσων απείχαν και κανείς δεν πρέπει να υποβαθμίζει τη σημασία του. Είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να διαχειριστούμε με απόλυτη σοβαρότητα. Το μήνυμα το πήραμε, το αποκωδικοποιήσαμε λίγο έως πολύ όλοι μας. Δεν πρέπει να απαιτούμε να εναρμονιστούν οι πολίτες με τις νοοτροπίες και τις τακτικές των κομμάτων, αλλά εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Ελλήνων πολιτών. Μένει να αποδειχθεί ότι έχουμε το σθένος, την εμπειρία και τη διάθεση.

14 σχόλια

  1. Η Τετραγωνικη Ριζα του ΜΗΔΕΝ ξερετε ποια ειναι? Η Ν Ε Α Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α

    ΦΕΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Αυγενάκη βουλευτή Ηρακλείου.

    Αν μετά τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα μπορείς να επικαλεστείς
    ότι «σε κάθε περίπτωση, παραμένει το δόγμα ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι παράγοντας νίκης» τότε πολύ θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τα ληγμένα που παίρνεις.

    Το αποτέλεσμα δεν βγάζει νικητή και ηττημένο. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι κατά την γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος είστε όλοι σας οι πολιτικοί Καραγκιόζηδες και δεν αξίζετε ούτε το φτύσιμο που φάγατε - γιατί ακριβώς δεν καταλαβαίνετε κανένα μήνυμα. Αντιπροσωπεύετε πρώτιστος μόνον τον εαυτό σας και κατά δεύτερο το κόμμα που ανήκετε – και όχι αυτούς που σας πληρώνουν! Τώρα αν μέσα στα σκατά εσύ πιστεύεις ότι αυτά που βούλιαξαν περισσότερο αποδεικνύουν ότι ένα δόγμα παραμένει – στην υγειά σου!

    Θα σε συμβούλευα στο μέλλον αν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά να μην βάζεις «βουλευτή» μετά το όνομα σου – εμείς οι πλειοψηφία αυτομάτως το μεταφράζουμε «Καραγκιόζης».

    Σκουμπουρδής Μανώλης Απογοητευμένος Έλληνας Πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Αυγενάκη λυπάμαι ειλικρινά που ακόμα δέν έχετε καταλάβει οτι το μεγάλο σας αστέρι, το ισχυρό σας χαρτί ο Κώστας Καραμανλής είναι το ισχυρό σας βαρίδι.
    Όταν το καταλάβετε θα είναι πολύ αργά, ο Πέτρος Τατούλης σας προειδοποίησε μήν βιαστείτε να τον κάνετε ήρωα όταν έρθει η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλοι πασόκοι, να κόψετε το κάπνισμα.
    Βρείτε δίπλα σας ένα νεοδημοκράτη και πάρτε του μια πίπα.
    Όλοι κερδισμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρε ανεγκέφαλοι οπαδοί του πασόκ, δεν το βλέπετε ότι σας δουλεύουν;
    Είναι δυνατόν τα δεκάδες εκατομμύρια των "ωφέλιμων πληρωμών" από επιχειρηματίες να γράφονται σε μπακαλο-τέφτερα;
    Είστε ντίπ ηλίθιοι με δίπλωμα ή απλά μαζοχιστές που σας αρέσει να σας κοροϊδεύουν;
    Αυτά τα παλιόχαρτα είναι τα αρχεία που έψαξαν οι ορκωτοί του πασόκ στη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου, κύριε Παπαντρέου, για να βρούν τα λεφτά που τους έδωσε ο στρατηγός Τσουκάτος;
    Δεν υπάρχει περίπτωση.
    Ή εγώ είμαι βλάκας ή μας περνούν αυτοί όλους για βλάκες.
    Θα πάω και εγώ να βάλω ένα κοστούμι και μιά γραβάτα, μπροστά από ένα μονόχρωμο πράσινο φόντο, και θα αρχίσω να λέω χοντροκομμένα ψέμματα και σοβαροφανείς στοχασμούς μπροστά στην τηλεόραση.
    Αφού πιστεύουν τον Παπακωνσταντίνου, εμένα γιατί να μη με πιστέψουν, τίς ίδιες ψευτιές θα λέμε.
    Γιωργάκηδες, η υποκρισία δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ.
    Να δώ τώρα τι θα κάνετε με τον Τσουκάτο, θα αφήσετε να πάει φυλακή ένας αθώος στρατηγός;
    Με τον Τρεπεκλή να δείς γέλια που θα κάνουμε.
    Να δούμε πως θα αποδείξει ο Γιωργάκης ότι δικαιολογείται (ομολογημένη) μίζα 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από της Ζίμενς στον παιδικό του φίλο, για ένα άχρηστο σύστημα που κόστισε (κρατηθείτε) 255 εκατομμύρια ευρώ και ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ.
    Όταν σκέπτομαι το ντόρο που έκαναν τα κανάλια για τις 100 χιλιάδες του παυλίδη μου έρχεται να κατουρηθώ από τα γέλια.
    Αθάνατε Γιωργάκη.
    Τελικά πίσω από αυτό το χαζό παρουσιαστικό κρύβεται ένα πολύ πολύ πολύ πονηρούλικο παιδάκι των βορείων προαστείων.
    Τέτοιοι που είμαστε, τέτοιοι μας αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Όσον αφορά στο Ηράκλειο, χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μικρότερο αριθμό ψήφων από τις εθνικές εκλογές του 2007, παρά τη φανερά υψηλότερη συσπείρωσή του (που έφτασε το 95%). Συγκεκριμένα, από 108.960 ψήφους στις Εθνικές Εκλογές του 2007, το ΠΑΣΟΚ έλαβε στις φετινές Ευρωεκλογές 85.498 ψήφους στο Ηράκλειο. Επομένως, δεν προκύπτει αύξηση της εκλογικής του δύναμης σε απόλυτους αριθμούς, αλλά μείωση!!"
    Απλά Μαθηματικα Α΄ Γυμνασίου:
    108.960 Χ 95% = 103.512
    Μάλλον με Μέσον πήρες Απολυτήριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κολλητός του Χριστοφοράκου και ο Παυλάκης ο Τσίμας, λοιπόν!
    Υπέροχα, ρε τι άλλο θα μάθουμε;
    Τι σαπίλα είναι αυτή;
    Πιό υποκριτής δημοσιογράφος δεν πρέπει να υπάρχει.
    Θυμάμαι σαν τώρα τις απίστευτες επιθέσεις που έκανε στο Μιχάλη Λιάπη που απλά είχε βρεθεί στον ίδιο ποδοσφαιρικό αγώνα με το χριστοφοράκο για την Εθνική Ελλάδος στη Γερμανία.
    Εσύ δεν έλεγες ότι η γυναίκα του καίσαρα πρέπει όχι μόνο να είναι ηθική αλλά και να φαίνεται, δηλαδή να μη δίνει δικαιώματα;
    Ίδια δεδομένα, αλλά διαφορετικοί πρωταγωνιστές οπότε διαφορετική αντιμετώπιση κύριε Παύλο μας;
    Αφού ήξερες το Χριστοφοράκο 30 χρόνια δεν είχες ποτέ καμμία πληροφορία ή ένδειξη για τα παρεδώσε του με το Δημόσιο;
    Τί δημοσιογράφος λαγωνικό είσαι, μόνο για να διαβάζεις αυτά που σου γράφει ο παναγιωτόπουλος του mega στην οθόνη είσαι;
    Δεν ήξερες ότι η εταιρία του μονοπωλούσε μέσω της Intracom τις προμήθειες του ΟΤΕ επί 20 χρόνια;
    Δεν είχες ιδέα για τα ψηφιακά, το C4I, και τις άλλες δουλειές δισεκατομμυρίων του Χριστοφοράκου με το Σημίτη;
    Άσε τα σάπια ρε φίλε, μπορεί να είμαστε απλοί άνθρωποι αλλά χαζοί δεν είμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙ Π@Π@ΡΙΕΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «σε κάθε περίπτωση, παραμένει το δόγμα ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι παράγοντας νίκης»

    Σου έκανε τώρα τελευταία τίποτα μαθήματα ο Ψωμιάδης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς 10:14
    Μάλλον εσύ πήρες το απολυτήριο του Ψυχιατρίου με μέσον από την Ν.Δ.
    Από πότε ρε φίλε οι ψηφοφόροι είναι δεδομένοι και μειώθηκε η δύναμη των κομμάτων??? Τους φέρανε από το σπίτι τους??? Αυτοί θέλανε να ψηφίσουνε, αυτοί ψήφισαν και ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Όλα τα άλλα είναι μαλακίες του φλούφλη του αρχηγού σας, του Αντώναρου και της Φεβρωνίας. Από εκεί και πέρα κάντε τους μαθηματικούς υπολογισμούς σας στο κατά πόσο το κόμμα σας με την ανύπαρκτη κυβέρνησή του το ανύπαρκτο έργο και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει σε όλους τους τομείς, μπορεί να πείσει αυτούς που δεν ψηφίσανε να πάνε στις κάλπες την επόμενη φορά και μάλιστα να ψηφίσουν Ν.Δ.
    Το αποτέλεσμα, γνωστό τοις πάσι από τώρα. Αν δε θεωρείτε τον Γιωργάκη ανόητο, ηλίθιο, άσχετο κλπ κλπ και όσα άλλα λέτε εδώ μέσα, καθήστε και σκεφτήτε πόσο περισσότερο μαλάκας, ανόητος, ηλίθιος, άσχετος κλπ κλπ θα είναι ο δικός σας ο Μπούλης και η κυβέρνησή σας που θα τον έχει κάνει πρωθυπουργό!!! Άντε μαλάκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ένας Ηρακλειώτης3 Ιουλ 2009, 5:13:00 μ.μ.

    Κύριε Αυγενάκη,

    Το επιχείρημά σας περί αποχής ("προτίμησαν το κόμμα που δεν έχει χρώμα, πρόγραμμα και αρχηγό...", αλλά και αυτό του κ. Πάγκαλου ("ρεμάλια" οι απέχοντες), προσπαθούν να αφορίσουν την αντίθετη άποψη και να μειώσουν την προσωπική αξιοπρέπεια αυτών που την εκφέρουν. Κι αυτό οφείλεται -πάντα κατά τη γνώμη μου- στο σύνδρομο του Καραγκιόζη που είναι ξερόλας, κριτής, εξυπνάκιας, φιλόσοφος, ιστορικός, διαχρονικά εν δυνάμει Πρωθυπουργός, γκομενάκιας με την κόρη του Πασά, αλλά, επί 60 χρόνια που τον ξέρω, βρωμερή και τρισάθλια καρικατούρα καρπαζοεισπράχτορα ραγιά στην ακόμα πιο τρισάθλια παράγκα του χωρίς να έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά…
    Εσείς έχετε την άποψη -και την ελπίδα- ότι η ψήφος των πολιτών ανακυκλώνεται κάθε τόσο σε κάτι χρήσιμο. Σεβαστή. Η δική μου είναι ότι, αντί να ανακυκλώνεται, τροφοδοτεί και "αυγατίζει" την διαχρονική χωματερή του πολιτικού μας συστήματος. Και επειδή η "επανάσταση" δεν είναι ακόμα εφικτή, η μόνη ευκαιρία για να μετρηθούμε (και να δείξουμε) πόσοι έχουμε αηδιάσει με το σύστημα ήταν η αποχή από το θέατρο σκιών όπου μας έχετε καθίσει με το ζόρι από τα μικράτα μας εσείς οι πολιτικοί.
    Μπας και αποκαραγκιοζοποιηθούμε πια...
    Με εκτίμηση

    Ένας Ηρακλειώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. SKEFTHTE OTI AYTOS O M... EINAI BOULEFTHS!!

    TI NA PEI KANEIS!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ίσως εσείς στην υπόλοιπη Ελλάδα να μην τον ξέρετε αλλά ο Κ. Αυγενάκης είναι το μεγαλύτερο μαιμουνι του Ελληνικού κοινοβουλίου ένα πολύ επικίνδυνο και θλιβερό άτομο γνωστό τσιράκι του Μητσοτακεικου και της Ντόρας ένας ειρωνικά κακός άνθρωπος που με κάνει να ντρέπομαι για το ότι είναι βουλευτής στο νομό που ζω .
    Άτομο για πολλές σφαλιάρες και μούρη για πολλά κεσεδάκια γιαούρτι είναι ο απόλυτος καραγκιόζης και με το συλλογισμό που δημοσιεύει αποτελεί το τρανταχτό παράδειγμα του ρητού ΄΄ της κοντής ψωλής της φταίνε οι τρίχες ΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. xazoaygenaki ola kala alla grapse kai ena arthro na dikaiologiseis ti sintribi pou epa8e to komma sou me pososto 22 %
    kai stis e8nikes ekloges pou erxontai kato apo 15 % 8a eisaste stin kriti etsi pou pate kai tetoious bouleytes san esena pou exei i kriti.
    krima giati simpa8o tous kritikous

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση