GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διαπιστώνεται το αδιέξοδο...

Στο σκοτάδι παραμένει ο κυπριακός ελληνισμός για τις συνομιλίες . Του Βία Λειβαδά . Ποια είναι η πορεία του διαλόγου και πoια τα αποτελέσμα...

Στο σκοτάδι παραμένει ο κυπριακός ελληνισμός για τις συνομιλίες
.
Του Βία Λειβαδά
.
Ποια είναι η πορεία του διαλόγου και πoια τα αποτελέσματά της; Κανένας πολίτης, αλλά ούτε και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γνωρίζουν τι συμβαίνει, τι συζητιέται και αν υπάρχουν αποτελέσματα. Γι αυτά μόνο ένας άνθρωπος στην Κύπρο γνωρίζει: ο πρόεδρος! Φυσικά γνωρίζουν και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, ης Αμερικής και Τουρκίας με κάθε λεπτομέρεια. Ο μόνος που παραμένει στο σκοτάδι είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος Κυπριακός Ελληνισμός!
Αν όμως δεν πληροφορούμαστε από τον πρόεδρο τι συμβαίνει, το μαθαίνουμε από...
την τούρκικη πλευρά. Ο κλητήρας της Άγκυρας Ταλάτ, ζητά επιδιαιτησία και καλεί την Τουρκία να προωθήσει την ιδέα αυτή. Παραδέχεται ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο συνομιλητών είναι χαώδεις και αδύνατο να γεφυρωθούν, μόνο η επιδιαιτησία όπως το 2004 μπορεί να τις γεφυρώσει με τις εντολές των ΗΠΑ προς τον υφιστάμενό τους Γ.Γ.. Από την άλλη ζητούν με επανειλημμένες δηλώσεις τους Αγγλία, Αμερική Τουρκία και Ταλατ όπως ολοκληρωθούν οι συνομιλίες μέχρι τον Δεκέμβρη και υπογραφεί η συμφωνία.
Στόχος τους είναι να βοηθηθεί η Τουρκία να προχωρήσει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να κάνει την παραμικρή υποχώρηση στο κυπριακό και χωρίς να ικανοποιήσει τις συμφωνίες που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε.. Η Τουρκία το θέτει ως όρο στην Ελληνική πλευρά, την κατάληξη σε συμφωνία μέχρι το Δεκέμβρη στη βάση των δικών της θέσεων περί δύο ισότιμων κρατών κι εγγυήσεις κ.α., διαφορετικά θα εξεύρει άλλους τρόπους να το επιλύσει. Ωμή, κυνική όπως πάντα στηρίζεται στη δύναμή της και τη στήριξη των συμμάχων της και περιφρονεί τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.
Ποια είναι όμως η δική μας στρατηγική τώρα που το τέρμα του δρόμου των συνομιλιών είναι ορατό; Κανένας από τους συνομιλητές δεν θέλει να τις διακόψει για να μη πέσει το βάρος πάνω του και ιδιαίτερα η δική μας πλευρά που είναι και η αδύνατη. Είναι ουτοπία να νομίζομε ότι αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε οποιοδήποτε αποτέλέσμα. Ήδη η Τουρκία άρχισε να προετοιμάζει τον κόσμο ότι οι Ε/Κ δεν επιθυμούν λύση. Η Τουρκία επιθυμεί λύση που να βασίζεται σε δύο κράτη, δύο λαούς, δύο θρησκείες, με ισοτιμία. Δεν δέχεται την κατάργηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων ακόμα και μετά τη λύση. Τόνισε αρκετές φορές ότι την Κύπρο την χρειάζεται για τα στρατηγικά της σχέδια για την περιοχή, που δεν έχουν σχέση με τους τ/κ ή τους ε/κ.
Ο πρόεδρος απαντά πολύ χλιαρά σ΄ αυτές τις διαστρεβλώσεις και εξακολουθεί να επαινεί τον Ταλάτ, δίδοντάς του διεθνές κύρος. Αυξάνει ακόμη τις προσδοκίες των ξένων για βέβαιη λύση, μένοντας έτσι εκτεθειμένος όταν θα υποχρεωθεί την τελευταία στιγμή να αποδεχθεί την αποτυχία των συνομιλιών. Τότε όλοι οι ξένοι θα επιπέσουν πάνω μας και θα μας επιρρίψουν ευθύνες, ενώ η Τουρκία τονίζει από τώρα την «αδιαλλαξία» της δικής μας πλευράς ως την αιτία αποτυχίας των συνομιλιών.
Ας μη παρασύρεται από τις θωπείες των ξένων για το πόσο «καλός» είναι. Όσο τους εξυπηρετεί θα εξακολουθούν να τον εκθειάζουν και να τον θωπεύουν, στην αποτυχία όμως θα τον δαιμονοποιησουν και θα καταδικάσουν την Κύπρο
Να αρχίσει αμέσως η ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα για τα αίτια της αναμενόμενης αποτυχίας των συνομιλιών και της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Να επιδιωχθεί η σύμπηξη νέων συμμαχιών πάνω σε κοινούς στόχους και συμφέροντα με χώρες με τις οποίες έχουμε φιλικές σχέσεις, αλλά να δημιουργήσουμε και νέες διασυνδέσεις. Για το έργο αυτό να στρατευθούν τα κόμματα και προσωπικότητες που έχουν κύρος και επαφές στο εξωτερικό, οι κυπριακές οργανώσεις εξωτερικού, οι οργανώσεις αποδήμων και η Ευρωβουλή και φυσικά όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός και διπλωματία.
Να εγκαταλείψουμε, επί τέλους, το σφικταγκάλιασμα των Άγγλο-Αμερικανών και να αντιμετωπίσουμε τα συμφέροντα της Κύπρου στα πλαίσια της Ε.Ε. και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έπραξε και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η Ελλάδα είναι η κατ΄ εξοχήν χώρα που φυσιολογικά μας στηρίζει και την εγκαταλείψαμε. Με όλα τα δικά της προβλήματα, που είναι της ίδιας φύσης με τα δικά μας και πηγάζουν από την Τουρκία, είναι η μόνη χώρα με την οποία μπορούμε να έχουμε στενή συνεργασία και υποστήριξη, αν το επιδιώξουμε. Και προ πάντων να αποφύγουμε την ύπουλη Αγγλία, πηγή τού κάθε κακού που συνέβη στην Κύπρο και εξακολουθεί και τώρα να συμβαίνει.

11 σχόλια

  1. Υστερία μισαλλοδοξίας (με αφορμή την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας)

    Τι ακριβώς έπαθαν στο ΠΑΣΟΚ;
    Διαμαρτύρονται για μια εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, για την επέτειο αποκατάστασης του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.
    Τι ακριβώς τους πείραξε;
    Ότι γίνεται προσπάθεια, λέει, «αγιοποίησης» του Κωνσταντίνου Καραμανλή;
    Κι αυτά τα λένε ποιοι;
    Αυτοί που έχουν «αγιοποιήσει» εκατό φορές των Ανδρέα Παπανδρέου. Και ουδείς τους έψεξε ποτέ γι’ αυτό…
    Το Ίδρυμα Καραμανλή δεν είναι δημόσιο. Είναι ιδιωτικός φορέας κι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι εκδηλώσεις θέλει.
    Ούτε λέει ψέματα…
    Ο Καραμανλής όντως έπαιξε ρόλο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
    Και το αναγνώρισαν αυτό όλοι, όσο βρισκόταν εν ζωή.
    Τώρα, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, γιατί κάποιοι του το αμφισβητούν;
    Πώς;
    Δεν το αμφισβητούν;
    Τότε γιατί γκρινιάζουν;
    Αυτή η πάθηση έχει όνομα: Λέγεται μισαλλοδοξία!
    Οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας έχουν κάθε δικαίωμα να εξαίρουν το ρόλο του ιδρυτή της παράταξής τους.
    Και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να εξαίρουν το ρόλο του δικού τους «γενάρχη»
    Κι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε κάθε λόγο να κρατάμε τις αποστάσεις μας από τέτοια «μνημόσυνα» και να αποκαθιστάμε την αλήθεια όποτε λέγονται τερατολογίες.
    Αλλά δεν μπορεί κανείς να αμφισβητεί σε κανένα το δικαίωμα να μνημονεύει όποιον θέλει, όσο θέλει, όποτε θέλει.
    Θα ζητάμε την άδεια από το ΠΑΣΟΚ για το πότε θα μνημονεύσουμε ποιόν;
    Είμαστε στα καλά μας;
    Μέχρι πρόσφατα αρνούνταν τη συμβολή «της δεξιάς» στην θεμελίωση της Δημοκρατίας.
    Σήμερα δεν αρνούνται τη συμβολή της ΝΔ, αλλά το δικαίωμά της να τη μνημονεύει!
    Σκεφτείτε και να κυβερνήσουν.
    Ή μάλλον ας σκεφτούν οι ίδιοι: Αν τέτοιο «πρόσωπο» δείχνουν από τώρα, πάει να πει ότι μυαλό δεν έβαλαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο κ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΤΟΣΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΘΕΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ.
    ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΦΡΑΙΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ: ΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ.
    ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ; ΓΛΥΚΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΦΙΛΑΚΙΑ ΑΠ'ΤΟΝ ΤΑΛΑΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ.

    ΑΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ, ΑΓΙΟΣ
    Ο Τριανταφυλλίδης

    Αγιος Εθνάρχης εορτάζων την 21 Απριλίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΔΩ ΚΑΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΙΜΙΩΣΕΙΣ

    ΟΠΟΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι γελοιότητες του Πασόκ!!!

    Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει το ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει με κάθε τρόπο να…κερδίσει πόντους. Ακόμα και τη νέα γρίπη Α επιστράτευσαν οι… ειδήμονες στο ΠΑΣΟΚ μήπως καταφέρουν και δουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν.
    Όλα τα περιμέναμε, αλλά να βγαίνουν...
    και να χτυπούν τη κυβέρνηση, για έλλειψη σχεδίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας αυτό πάει πολύ!!!

    Στην Ελλάς του 2009 να προσπαθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν ακόμη και μια ασθένεια για κομματικά παιχνίδια, θεωρείται αν μη τι άλλο γελοίο και απαράδεκτο. Θα μου πεις τώρα, εδώ διατυμπανίζουν ότι δεν θα συμφωνήσουν στην εκλογή Προέδρου, όταν βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ήταν, να καταργήσουν τη σχέση Προέδρου και εκλογών, θα κολλάγανε τώρα σε μια γριπούλα? Μα καλά, πόσο γελοίοι είναι στο ΠΑΣΟΚ τελικά?

    Με κάτι τέτοια τους σιχάθηκε ο Ελληνικός λαός και από ότι φαίνεται το καράβι, συνεχίζει να μπάζει νερά και να πορεύεται με λάθος κατεύθυνση. Μάλλον χρειάζεται καινούρια πυξίδα. Αλλά βλέπεις είναι τα νούμερα των Ευρωεκλογών, που τα θεωρούν ιδανικά για να βγουν στην εξουσία! Από τότε που έφυγε το ΠΑΣΟΚ από κυβέρνηση, δεν ξεχνούν να ζητούν εκλογές κάθε 6μηνο, κάθε χρόνο, κάθε λίγο και λιγάκι. Στο πάγκο κύριοι. Εάν θέλετε να λέγεστε κύριοι βασικά.

    Γιατί λίγο με το πρόεδρο, λίγο με την γρίπη, σα να έχετε αρχίσει να μας πρήζεται τα αρχίδια σιγά – σιγά και προκαλείται το δημόσιο αίσθημα, με αυτά που λέτε και κάνετε. Για να σοβαρευτούμε λέω εγώ λιγάκι. Με αυτά τα μυαλά θέλετε να κυβερνήσετε την Ελλάδα? Πως φαίνεται ότι δεν σας νοιάζει ο λαός, αλλά η καρεκλίτσα που τόσο σας είχε βολέψει τόσα χρόνια που ήσασταν στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σιγά που θα δώσουν αναφορά στο λαό .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΔΙΕΣΤΑΜΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΩΜΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΓΥΑΛΙΖΕΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ.

    Μας τάζει τώρα δάνεια από το εξωτερικό (ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ από ένα ηλίθιο)..

    Μας τάζει αυτοκινητάκια

    Μας τάζει ψυγεία και πλυντήρια


    Αυτές είναι οι ανάγκες ρε σπαστικό ηλίθιο μιας ελληνικής οικογένειας που δεν έχει να φάει ;;;

    ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΖΟΥΝ ΜΠΙΧΛΙΜΠΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΚΟ ΕΧΕΙ Η ΦΑΒΑ..

    -Σήμερα σε όλη την Αθηνών-Καβάλας η βενζίνη πουλιόταν από 1.098-1.28 ΕΥΡΩ. ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕΙ ΣΤΑ 53 ΔΟΛΑΡΙΑ

    -Οι τράπεζες συνεχίζουν την αισχροκέρδεια. Οχι πως θα άκουγαν το ΧΑΖΟ-.ΔΑΚΙ που τόχουν βάλει στο τσεπάκι του βρακιού τους.

    -Οι κατασχέσεις για το μήνα Ιούλιο έχουν ξεπεράσει τις 22.000 (Οχι πως θα φοβόνταν την κυβέρνηση του βρακιού τους).

    ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΜΟΥΖΙΚΟΙ-ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ-ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ-ΤΩΝ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΩΝ ΜΗΝ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΣΑΣ ΟΙ ΚΑΤΟΧΙΚΟΙ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΗΣΑΝ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ. ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ, ΟΧΙ ΜΕ ΠΑΠΑΡΙΕΣ.

    ΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΦΛΩΡΟΙ-ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρει κανείς πότε ο χριστόφιας απόκτησε ελληνικό/κυπριακό διαβατήριο και άδεια παραμονής στην Κύπρο;
    Όσο οι Κύπριοι τον έχουν στο σβέρκο τους, τόσο θα κινδυνεύει η Κύπρος να γίνει ροσσοβουλγαρική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Λειβαδά,διάβασε:
    Οί 2 συγκεκριμένοι πολιτικοί,ατενίζουν τό μέλλον ενδοοικογενειακά.
    120000Ε/ΜΉΝΑ.
    Ίδια πορεία έχουν οί 90% πολιτικοί
    στήν Ε.Ε.
    Είδες Ισλανδό νά πολεμά γιά τήν γκρί
    φάλαινα??
    Μπορεί νά διάβασες γιά Ιάπωνες χασάπηδες
    τής μεγαλοπτέρυγας φάλαινας,αλλά
    όσο....δέν συνεχίζω γιά νά αποφύγω
    τή σφαγή τού γάβρου-γόνου τή στή μάνα
    μου μέ εμποδίζει νά γραφτώ στό μπλοκάκι τών αναμενόντων-Πασόκων?
    Αναστάσης.
    Υ.Γ.: ρέ ψωλοκοπανιμένα Πασόκια τή
    Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τή θέλετε γιά τό
    καλό τής Χώρας,ή τής τσέπης σας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΤΙΡΙΑ.
    ΜΙΑ ΘΕΤΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ
    ΣΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΙΑ.
    ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΤΗΣ.
    ΤΟ ΔΟΥΛΕΥΕ ΚΑΛΑ !!!

    ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΥΤΑΝΟΓΕΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΦΙΡΜΑ.
    ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑ. ΚΑΘΕ ΚΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΝΟ.
    ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.
    ΤΗΝ ΜΕΛΙΝΑ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΟΛΥΤΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση