GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι πρέπει να γίνει στο Πεδίο του Άρεως...

Από τον Πολύκαρπο Μαρκαρά Αρχ. Μηχανικό Με έκταση 476 στρεμμάτων και 800 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει και την αποκαλούμενη έκταση Φινόπο...

Από τον Πολύκαρπο Μαρκαρά
Αρχ. Μηχανικό

Με έκταση 476 στρεμμάτων και 800 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει και την αποκαλούμενη έκταση Φινόπουλου (20 περίπου στρεμμάτων) καθώς και το δάσος της Σχολής Ευελπίδων.
Με το ΦΕΚ 201/27-7-1887 του Βασιλέως Γεωργίου Α’ εντάσσεται στο σχέδιο πόλεως το οποίο ρυθμίζει το χώρο του Πεδίου του Άρεως πάνω στο αντίστοιχο σχεδιάγραμμα με ερυθρές εστιγμένες γραμμές.

Έκτοτε ο οποιοσδήποτε ισχυρός Ταγός και παράγων μπορούσε με μια απλή διαταγή και μέχρι σήμερα να εγκαταστήσει κτίσματα, κατασκευές και έργα στο Π.Α.: Αγνώστου σκοπού υπαίθριο ναό ελλειπτικής μορφής η Τέμενος εκτιμούμενης επιφάνειας 150 τ.μ σε κεντρικό σημείο, Θέατρο Αλίκη, Παράνομες χρονίζουσες επεκτάσεις 5,5 στρεμμάτων του Πανελληνίου Γ.Σ (με “5” πρωτόκολλα κατεδάφισης από την Πολεοδομία). Επεκτάσεις περίπου σε ενάμιση στρέμμα και τσιμεντένιες διαστρώσεις εντός του Π.Α στο Green Park της οδού Μαυροματαίων. Καταστροφή βλαστήσεως και δημιουργία σκάμματος 1.00 περίπου στρεμμ. και βάθους 1.00 μ στο υπό βούληση αθλητικό χώρο Skateboard. Εκχερσώσεις για την κατασκευή υδάτινων σκυροδετημένων καναλιών όπως προτείνεται στη...
μελέτη ανάπλασης στη θέση Ροδόνα και Πλατάνια όπου επισημάνθηκε σημαντική πτώση δένδρων. Παραχώρηση έκτασης στο Ι. Ναό των Ταξιαρχών. Προσπάθεια ανέγερσης Μουσείου στη θέση του μνημείου Τσιγάντε εντός του Π.Α και υλοποίηση μελέτης εφαρμογής για εγκατάσταση κολυμβητηρίου και υπόγειων αποδυτηρίων απορριφθείσες και οι δύο από το Στε. Προσπάθεια Ανέγερσης Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών εντός της περίφραξης του Π.Α σημερινή θέση Ουζάδικα έμπροσθεν οδού Μπούσγου και Παράσχου.

Αργότερα με το υπ’ αρ. 229/10/12/1902 – 196/126/1926 και 133/16/10/1934 ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Θεόδωρος Πάγκαλος και Υπουργός Γεωργίας Θεοτόκης κήρυξαν δασωτέα και αναδασωτέα τη συνολική έκταση μεριμνώντας για τις σχετικές δαπάνες και συντήρησης των δενδροστοιχιών.

Το 1927 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Δημοσίων Κήπων και Δενδροστοιχιών και δόθηκε προτεραιότητα στη διαμόρφωση του Πεδίου του Άρεως, αφού το διεκδικούσαν για κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου και Εθνικού Θεάτρου.

Το 1935 ανατέθηκε στα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών η φιλοτέχνηση των προτομών των ηρώων του 1821 που κοσμούν τη Λεωφόρο των Ηρώων. ΦΕΚ 303.


Απειλή δασικής συρρίκνωσης και μετάλλαξης του άλσους.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας ενώ οι Βασιλείς και κυβερνήτες του κράτους μας, όπως προκύπτει συμπεριφέρονταν τον προηγούμενο αιώνα (μη εξαρτώμενοι και αντλώντας δύναμη από τα εκάστοτε Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης) πιο οικολογικά και σεβόμενοι τα αγαθά του Περιβάλλοντος, από την δεκαετία του 80 κάποιοι συνέλαβαν ένα καταχθόνιο σχέδιο οικοδόμησης για το πάρκο μας (σχ.αρ.πρωτ.13979/14/6/84 του ΥΧΟΠ πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Δνση Γ, τμήμα δ).
Σύμφωνα με αυτό ευελπιστούσαν να αποχαρακτηρίσουν το Π.Α από Δασικό χώρο και ζητούσαν να πραγματοποιηθεί τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Αθηνών ώστε να χορηγηθούν Όροι Δόμησης.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο διαγνώσαμε και τις πρώτες τάσεις μη σεβασμού για τις ακυρωτικές αποφάσεις του Στε (σχετ. αποφ. 1139/1978 Στε που ακυρώνει το 3/6/1977 Π.Δ του ΦΕΚ 229 Δ.).
Μετά την απομάκρυνση των πανηγυριών, των αγέλων από επιθετικούς σκύλους, των εμπορικών εκθέσεων και του βενζινοκίνητου παιδικού τρένου που οφείλονταν στις πολλαπλές αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας, διαβλέπαμε ότι ουδεμία αναδάσωση φαινόταν πλέον στον ορίζοντα. Ενόψει μάλιστα και της Ολυμπιάδας παρεχωρήθη από την ΚΕΔ εις τον ΠΓΣ έκταση 5661 τ.μ για άθληση και εκγύμναση υπό έναν και απαράβατο όρο να μην θιγεί η υπάρχουσα βλάστηση και τα δεκάδες πανύψηλα δένδρα. Ατυχώς, εν μία νυχτί, ο συγκεκριμένος όρος παραβιάστηκε η δε Πολεοδομία μετά από 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης δεν προέβη εις την σφράγιση του χώρου ως όφειλε με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ολοσχερώς κάθε μορφή βλάστησης, να κατασκευαστούν κτιριακά συγκροτήματα και αργότερα να διαστρωθεί με ταρτάν η καταπατημένη έκταση.
( αρχείο αεροφωτογραφιών ).
Στον περίβολο της δασικής νησίδας πέριξ του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών παρατηρήθηκαν διαχρονικά τα εξής.
Εκτός των πολλαπλών υπερβολικών τελετών και την ροή οχημάτων, επισημάνθηκαν υπερβάσεις του υπ.αρ. 10/1/73 τεύχους 4ο αρ. φύλλου 4 Β Διατάγματος άρθρου ΜΟΝΟΝ σελ.28 το οποίο ρητά απαγορεύει τις παράνομες κατασκευές αποθηκών και δωματίων, άνω της Φυσικής Στάθμης του εδάφους και όπισθεν του Ι. Ναού. Πραγματοποιούμενη επίσκεψη και σχετικό έγγραφο που υποβάλλαμε στην Ναοδομία ουδέποτε απαντήθηκε. (Αρχείο φωτό και Φάκελος αλληλογραφίας με υπηρεσίες του Δημοσίου).


Εμπορευματοποίηση – Λειτουργία Αυθαίρετων κατασκευών. Παρεμπόδιση προσπέλασης για κοινή χρήση του πάρκου στα εξής σημεία.

1. Θέατρο - Άλσος Οικονομίδη: Εγκατάσταση περίφραξης, παρεμπόδιση κοινής χρήσεως στους επισκέπτες και αφαίρεση περιμετρικής βλάστησης όπως αποτυπώνεται στην Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως Δεκ.08.
2. Παράνομη τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και περιορισμός της πρόσβασης στο κοινό εις τον εκτιμούμενο 2 στρεμμάτων περίβολο του Green Park, καθώς και διαμόρφωση σκυροδετημένων διαστρώσεων και τραπεζοκαθισμάτων στον Δασικό περίβολο.
3. Διαχρονική ελάχιστη μέριμνα για το πότισμα της βλάστησης της έκτασης.
4. Θέατρο Αλίκη: Άνευ αδείας καθαιρέθηκε και άνευ αδείας ευελπιστούν την ήδη αποψιλωμένη και εκχερσωμένη έκταση να επαναφέρουν και να επαναλειτουργήσουν.
5. Παρεμπόδιση επισκεψιμότητας και γκετοποίηση των 2/3 της έκτασης.
Η μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καταπονημένη αυτή έκταση από το Φεβρουάριο του 2008 και μέχρι σήμερα βρίσκεται αποκλεισμένη στο κοινό λόγω εργοταξίου δημοσίων έργων.
6. Επίκαιρη μορφή απειλής εν μέσω οικονομικής ύφεσης και ενδεχόμενης «επιτήρησης» της χώρας μας καθώς και περιόδου «ισχνών αγελάδων» για τον Έλληνα φορολογούμενο είναι και η εμφανής άνιση κατανομή των επιμέρους κονδυλίων του προϋπολογισμού για την προτεινομένη ανάπλαση του έργου με συνέπειες για την υλοποίηση της εκκρεμούσας αναδάσωσης.
Σύμφωνα με την παρ.3 του εργολαβικού συμφωνητικού, αναφέρεται ότι δεν πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες πλέον των συμβατικών ποσοτήτων, αν προηγουμένως δεν υπάρχει έγκριση για την εκτέλεση και την απαιτούμενη πληρωμή των επιπλέον εργασιών.
Σύμφωνα με τον συνταχθέντα προϋπολογισμό αγνώστων κριτηρίων των 9150.000 Ευρώ, προβλέπεται ότι το 59% θα απορροφηθεί και προορίζεται για χωματουργικές και οικοδομικές εργασίες, (οι οποίες σύμφωνα με την άποψή μας είναι εκ του περισσού, αλλά και το κυριότερο είναι ότι εφόσον πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης θα καταπατηθούν δασικές νησίδες), 31% για ΗΛΜ, ενώ ΜΟΝΟΝ 9% παραδόξως προορίζεται για φυτοτεχνικές εργασίες (721000 ευρώ άνευ ΦΠΑ).
Έχουμε την αμυδρά εντύπωση ότι δαπανάται ένα σημαντικό ποσό το οποίο ατυχώς δεν εμπεριέχει ούτε ένα κονδύλι για εγκατάσταση ΑΠΕ (π.χ τοποθέτηση φωτοβολταικών στις οροφές των υπαρχόντων κτιρίων της έκτασης για αξιοποίηση της Ηλιακής ενέργειας).
Πολλαπλά λοιπόν τα ερωτήματα που τίθενται από χρήστες του Διαδικτύου για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης εκταμίευσης αυτού του «VIP υπερβολικού ποσού» , μολονότι κρίνουμε ότι μια επί μονίμου βάσεως συντήρηση και αναδάσωση θα αρκούσε και θα ικανοποιούσε.
Εν κατακλείδι ο κάθε απλός και «ανίσχυρος» πολίτης ενδεχομένως να διερωτάται ότι δεν πρόκειται για την ανάπλαση ενός Άλσους, αλλά για την ανέγερση ενός ουρανοξύστη.
Στο παρελθόν η Υπερνομαρχία μας είχε διαβεβαιώσει ότι αναφορικά με την Μετά – Ανάπλαση εποχή η συντήρηση του πάρκου θα δοθεί σε ιδιώτη γεγονός που μας βρίσκει αντίθετους. Κατά την γνώμη μας κάθε δημοτικός υπάλληλος είναι αυτοδικαίως και δημόσιος υπάλληλος και εμείς επιθυμούμε Μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό για την καθημερινή Συντήρηση, Διαφύλαξη, Προστασία του πάρκου μας.
Εγρήγορση ή Πνευματική ατονία;;
Οραματιζόμενοι τα περήφανα αναντικατάστατα υψηλά δένδρα του Π.Α.

Σύμφωνα με τον συνταχθέντα «Πίνακα Αντιπαραβολής Σημείων των Δασικών Νησίδων του Π.Α» και τις αναλύσεις του Τοπογραφικού Σχεδίου 2008 και τις Φυτοτεχνικής Μελέτης Δεκ.2008 από εμάς, προκύπτουν τα εξής: Αρκετές δασικές νησίδες εκχερσώθηκαν μέχρι το έτος 2008 δηλαδή την τελευταία 20ετία. Έτσι αποτυπώθηκαν στο Τοπογραφικό Σχέδιο ως παγιωμένη – Πραγματική – Δομημένη κατάσταση, ( άνευ όμως σεβασμού για το ισχύον Νομικό καθεστώς ), γεγονός που προβληματίζει και χαρακτηρίζεται ως εσφαλμένο και άστοχο.
Υποστηρίζουμε ότι τα Δομικά έργα πρέπει να έπονται του Δασικού ανάγλυφου και της προϋπάρχουσας υφής του πάρκου και όχι η βλάστηση του πάρκου να έπεται του χωροταξικού δομικού σχεδιασμού. Πολλαπλά τα αρνητικά παραδείγματα στη πόλη μας: πλατείες Βικτωρίας – Συντάγματος – Κολωνακίου – Κοτζιά – Μοναστηράκι κ.α ).
Η αποτύπωση στο πινακίδιο της Φυτοτεχνικής Μελέτης «Υπάρχοντα δένδρα με πράσινο φύλλωμα – Υπάρχουσα βλάστηση που διατηρείται», δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση καθότι δεν καταγράφεται η ακριβής ποσότητα και το είδος των δένδρων (με αφορμή και την εκτιμούμενη κατά 50% αποσάθρωση - κατάρρευση της βλάστησης).
(Νομολογία Στε).
Κατόπιν τούτου σύμφωνα με την ανάγνωση του υπομνήματος «Κατηγορία νέων φυτεύσεων» της μελέτης προβλέπουμε ότι ελάχιστα θα είναι τα υψηλά ποιοτικά δένδρα προς τοποθέτηση στην έκταση των 235 – 250 στρεμμάτων του κεντρικού πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας. (π.χ Ευκάλυπτος).

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
1) Την τροποποίηση των επιμέρους κονδυλίων και άρθρων του προϋπολογισμού σεβόμενοι τον δασώδη και δασωτέο χαρακτήρα των νησίδων με αποτέλεσμα την αύξηση του ποσοστού του 9% για φυτοτεχνίες και περιορισμό των προτεινόμενων και αποτυπωμένων στη μελέτη επιφανειών και στοιχείων από σκυρόδεμα, διαφορετικά την διακοπή της εργολαβίας και υποχρέωση αναδάσωσης της έκτασης σύμφωνα με την πάγια ισχύουσα νομοθεσία.
2) Τη μη παρεμπόδιση της χρήσης του περιβόλου του Green Park της οδού Μαυροματαίων και πρώην θεάτρου Οικονομίδη – Αλσους καθότι παραβιάζεται άλλωστε και η παρ.1 του Αρθρου 8 της Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των πολιτών της Ε.Ε.
3) Την αναδάσωση των αποψιλούμενων και εκχερσωμένων εκτάσεων στο καθαιρεθέν θέατρο Αλίκη και στο χώρο του πρώην skateboard.
4) Την καθαίρεση του γλυπτού της κας Βασσάλου (Υπαίθριο Ελλειπτικό Τέμενος του 1997) και αναδάσωση της δασικής έκτασης.
5) Τα παραχωρηθέντα 5.5 στρέμματα στον ΠΓΣ να αποδοθούν στους επισκέπτες του πάρκου αφού αναδασωθούν.
6) Η Εκκλησία των Ταξιαρχών να επαναφέρει μέχρι την Φυσική Στάθμη του εδάφους τη δασική βλάστηση σύμφωνα με το ΦΕΚ καθαιρώντας τα ανεγερθέντα βοηθητικά κτίσματα. Την τροποποίηση της Μελέτης ώστε να μην παραχωρηθεί δασική έκταση του Π.Α εκτιμούμενη σε 450 τ.μ. όπως προτείνεται από την Φυτοτεχνική Μελέτη Αναπλάσεως.
7) Οι Δασικές νησίδες Ροδόνα – Πλατάνια και η κεντρική κυκλική πλατεία πλησίον του περιπτέρου να επαναφερθούν στην πρωτέρα δασώδη και δασική κατάσταση.
Ως έχοντες έννομο συμφέρον, ιδιοκτήτες ακινήτων, κατοικούντες στην περιοχή, θαμώνες του μνημειακού αυτού χώρου από τα γεννοφάσκια μας μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τους Νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μόνιμοι φορολογούμενοι πολίτες και τελικοί αποδέκτες αυτού του αγαθού και σημαντικού πόρου, δικαίως απαιτούμε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας να παραμείνει το Π.Α στη Δασώδη και Δασική (άρα και αναδασωτέα) διαχρονική μορφή του.
Ανάμεσα στην ύλη και στο πνεύμα δεν υπάρχει διαφορά. Κάθε υλικό πράμα είναι ποτισμένο με πνεύμα, δέχτηκε μια ζωτική κίνηση από τον καιρό της πρωτοδημιουργίας. Η φύση με την απλότητα της, μας κρύβεται, γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να την ερευνάμε, όσο να λυτρωθούμε κάποτε από την άγνοια και να προχωρήσουμε προς την Αλήθεια.
Διάλογος Δημόκριτου – Σωκράτη.
Ανιδιοτελώς
Οι θαμώνες - κάτοικοι

7 σχόλια

  1. ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ∆εν έχει προσόντα ο Γ. Παπανδρέου...
    «Έχει ανακηρύξει εαυτόν διάδοχο του Κώστα Σημίτη. Εγώ δεν θεωρώ ότι ο κ.
    Παπανδρέου έχει τα προσόντα να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Έχω συνεργαστεί μαζί του,έχει πολλά προτερήματα, αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν τον θεωρώ κατάλληλο για να γίνει πρωθυπουργός, ασχέτως αν είναι σήμερα πολύ της μόδας ο κ. Παπανδρέου. Πιστεύω επιπλέον και για λόγους αισθητικούς ότι θα είναι απαράδεκτη εξέλιξη, θα είναι παλινδρόμηση. Επιχείρημα αυτών που προωθούν τον κ. Παπανδρέου είναι ότι τ όνομά του ενώνει.»
    Θ. Πάγκαλος, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
    16 Σεπτεμβριου 2001

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προς Υπερνομαρχία αδράνειας: Τί θα γίνει ρε γελοίοι, θα τελειώσουν οι μίζες να ανοίξει το πάρκο επιτέλους;
    Μια ηλίθια ψηφοφόρος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποτιθεται οτι το παρκο θα παραδοθει ατο κοινο στις 31-12-2009.Δυσκολο μου φαινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 01/06/2003

    Γ. Παπανδρέου
    Τόσο παρών, αλλά και τόσο απών


    Ούτε καρφίτσα δεν έπεφτε στο «Κάραβελ», όταν ο Γ. Παπανδρέου πήρε το λόγο στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ένα τέταρτο μιλούσε για τα ελληνοευρωπαϊκά επιτεύγματα της προεδρίας στην Ε.Ε. και για τα ελληνοτουρκικά. Κομματικό το ακροατήριο, περίμενε με αγωνία να ακούσει κάτι και... για τα «ελληνοελληνικά».

    Όμως το Νο 2 στέλεχος των «πράσινων», αφού ιεράρχησε ως βασικά προβλήματα «το φονταμενταλισμό και τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα», τους ευχαρίστησε και κατέβηκε απ' το βήμα...

    Είναι κι αυτή μια τακτική, αποδοτική στην περίπτωση του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος με την «επιλεκτική πολιτική» έχει εδραιωθεί στην κορυφή της δημοφιλίας και θεωρείται φαβορί στην -άτυπη- κούρσα της διαδοχής στο κόμμα του.

    Τι ξέρουμε μέχρι σήμερα για την πολιτική κοσμοθεωρία του;

    *Ότι είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αμερικανοτραφής στις αντιλήψεις, υπέρμαχος της νομιμοποίησης των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών. Σε οποιονδήποτε άλλο έλληνα πολιτικό, οι επιλογές αυτές θα στοίχιζαν σε ψήφους και δημοτικότητα. Όχι όμως και στον υπουργό Εξωτερικών.

    *Από την άλλη, φανατικός της τεχνολογίας, ο Γ. Παπανδρέου δεν διστάζει να βγάλει στο υπουργικό συμβούλιο ένα «λάμπτοπ» στο τραπέζι, ούτε και να κυκλοφορεί, ακόμη και σε συνόδους κορυφής με μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, απαθανατίζοντας ηγέτες και ομολόγους του... Με μια σειρά κινήσεων, επιχειρεί να δώσει στίγμα ότι είναι ο αρχηγός του μέλλοντος. Θα είναι τελικά;

    Ο Γ. Παπανδρέου αφήνει όλες τις πρωτοβουλίες στον πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι μόνο μια ομαλή διαδοχή διασφαλίζει την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και στην τελευταία τους συνάντηση, προ δύο εβδομάδων στο Μαξίμου, διαβεβαίωσε τον Κ. Σημίτη ότι, όποιες αποφάσεις κι αν πάρει τον Ιούλιο, θα σταθεί δίπλα του.

    Ο υπουργός Εξωτερικών δεν θεωρεί απαραίτητο να φθείρεται με θέματα επικαιρότητας. Ο τρίτος Παπανδρέου, με συσσωρευμένη εμπειρία δύο πρωθυπουργών (πατέρα και παππού), με 22 χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, είναι απαλλαγμένος από το άγχος των «εσωκομματικών κουκιών». Επιπλέον, η αντιπολίτευση του φέρεται με το γάντι, τα διεθνή ΜΜΕ τον συμπαθούν, οι ξένοι ηγέτες τον αναγνωρίζουν. Γιατί να μπλέκεται στα «δύσκολα»; Άλλωστε, το εξάμηνο της προεδρίας τού εξασφάλισε πειστικό άλλοθι απουσίας για 23 ημέρες το μήνα! Όμως και πριν από τον Ιανουάριο έλειπε κατά μέσο όρο 20 από τις 30 ημέρες, στο πλαίσιο διεθνών επαφών του. Το Εκτελεστικό Γραφείο ή η κυβερνητική επιτροπή δεν αποτελούν για το Γιώργο λόγο... προσγείωσής του στην Ελλάδα.

    Απουσία με... ουσία

    Να τι σημειώνουν όσοι κρατούν «απουσιολόγιο»:

    *Έλειπε από την καυτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, τον Μάιο του 2001 για το ασφαλιστικό. Γύρισε στη χώρα, αλλά και πάλι δεν πήρε θέση για το ζήτημα που συντάραξε την κυβέρνηση. Όπως ποτέ δεν έχει πάρει θέση για την υγεία ή την ανεργία. Έλειπε σχεδόν απ' όλες τις συνεδριάσεις που είχαν ως αντικείμενο τις δύο αυτές κυβερνητικές «πληγές».

    *Εκτελεστικό Γραφείο, 20 Φεβρουαρίου 2001. Φορτισμένη η συνεδρίαση από τη φράση Πανταγιά, περί «κουρασμένων περιστεριών». «Παλιό» και «νέο» ΠΑΣΟΚ κοντράρεται. Ο Γ. Παπανδρέου λείπει...

    *Συνεδρίαση 4ης Δεκεμβρίου 2001. Το δίλημμα «σκληρό ροκ-μη ροκ» στην πολιτική του διχάζει. Ο υπουργός Εξωτερικών απουσιάζει...

    *Απρίλιος 2002, συζήτηση για τα εθνικά και «γκρίνια» κορυφαίων για το ταξίδι Γιώργου-Τζεμ στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι παρών...

    *Κυβερνητική επιτροπή τον ίδιο μήνα και με το ίδιο αντικείμενο. Ο υπουργός προτιμάει το γυμναστήριο, για λόγους ίασης της ασθένειας του, όπως παραδέχεται εκ των υστέρων απ' τη... Μύκονο.

    *Εκτελεστικό γραφείο 20ής Μαΐου 2003, σκανδαλολογία εν αναμονή των κρίσιμων πρωθυπουργικών αποφάσεων του Ιουλίου.Ο υπουργός είναι στο Παρίσι. Προτιμά μια τηλεοπτική συνέντευξη για να τοποθετηθεί. Και εκεί όμως λέει μόνο το αυτονόητο: «Αν υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης, είναι θέμα της Δικαιοσύνης να αποδοθεί».

    *Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν απ' τις εκλογές έως σήμερα, η ολομέλεια της Βουλής έχει συνεδριάσει 551 φορές, αλλά ο Γιώργος Παπανδρέου έχει απευθυνθεί στο σώμα μόνο τις 13 (!), όταν, για παράδειγμα ο Α. Τσοχατζόπουλος έχει μιλήσει 43 φορές, ο Ν. Χριστοδουλάκης 49 και ο Ευ. Βενιζέλος 52.

    * «Και τι σημαίνουν αυτά;» αναρωτιούνται οι συνεργάτες του. «Όταν το κόμμα πραγματικά τον χρειάστηκε, για να διασφαλίσει την ενότητά του, ήταν εκεί» λένε. Και δεν ήταν λίγες αυτές οι φορές... Υπενθυμίζουν:

    *Λίγες μέρες μετά την κηδεία του Ανδρέα, στο κρίσιμο συνέδριο, υποστήριξε για διάδοχό τον Κ. Σημίτη, κόντρα στη βούληση φίλων και συντρόφων του: «Κράτα τις ισορροπίες με τον Άκη, αφού η εξουσία θα είναι μοιρασμένη» τον συμβούλευαν. Εκείνος όμως έπραξε το εντελώς αντίθετο!

    *Ο Γ. Παπανδρέου και ο Αλ. Παπαδόπουλος, ήταν οι μόνοι απ' το Εκτελεστικό που στήριξαν την απόφαση του Κ. Σημίτη προ διετίας να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο, σε μια εποχή που η εσωτερική αμφισβήτησή του έθεσε σε κίνδυνο την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    «Προχώρα, πρόεδρε, είναι η μόνη λύση να βγει απ' το αδιέξοδο η κυβέρνηση» του είπε, αψηφώντας και πάλι τις αντιδράσεις των υπόλοιπων κορυφαίων στελεχών.

    *Ακόμη και στην εξωτερική πολιτική όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου όταν χρειάστηκε, πήρε πάνω του το ρίσκο των αποφάσεών του. Άλλωστε, μόνο ο γιος του ιδρυτή θα μπορούσε να εγκαινιάσει πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία και να μείνει στη θέση του...

    Απών, λοιπόν, από τα «δύσκολα» της διακυβέρνησης ο Γιώργος, ή παρών, αλλά «με τον τρόπο του»; Μόνο η πολιτική ζωή θα απαντήσει. Έχει καιρό.

    Πήρε-πήρε το δακτυλίδι…(δις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα πρότεινα να δοθεί μια ελεύθερη δημόσια έκταση στον Πανελλήνιο, εκτός κέντρου φυσικά, ίσως με διπλάσιο εμβαδόν από το σημερινό, και να ελευθερωθεί ο χώρος στο Πεδίο του Άρεως, για να γίνει πάλι κήπος. Η έκταση να δοθεί στο σωματείο, όχι στον Κυριακού, όπως έδωσε το ΠΑΣΟΚ το στάδιο Καραϊσκάκη για 50 χρόνια στον Κόκκαλη (και όχι στον Ολυμπιακό!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 11:14:00 μμ

    Σωστός ο Πάγκαλος, αλλά από τότε ωρίμασε ο Γιωργάκης! 8 χρόνια ξέρεις τι είναι για την ωρίμανση; Ακόμα και ψηλός φτιάχνει μυαλό... :-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά δυο χρόνια χρειάζονται για να φτιαχτεί το πάρκο; Τί σκατά φτιάχνετε; Το Ρίο - Αντίρριο έγινε πιο γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση