GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η βαλκανική...

«μαύρη τρύπα» των τραπεζών... Aπό το http://www.sofokleous10.gr/ Ήδη από το 2008 άρχισαν να πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες το λογαριασμό απ...

«μαύρη τρύπα» των τραπεζών...

Aπό το http://www.sofokleous10.gr/

Ήδη από το 2008 άρχισαν να πληρώνουν οι ελληνικές τράπεζες το λογαριασμό από το… τοξικό τους άνοιγμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Τουρκία, ενώ η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, ότι το 2009 θα ανοίξει μια επικίνδυνη βαλκανική «μαύρη τρύπα», που θα απορροφήσει ακόμη μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων.«Οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν ιδιαίτερα επαχθείς για την πραγματική οικονομία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης το 2008», σημειώνει ο κ. Γ. Προβόπουλος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική. Όμως, σε άλλο κεφάλαιο της έκθεσης, η ΤτΕ καταγράφει τις σημαντικές εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες στα Βαλκάνια, που άρχισαν ήδη...
από τον προηγούμενο χρόνο, πριν καν γίνουν ορατές όλες οι παρενέργειες της κρίσης στις τοπικές οικονομίες.
Ειδικότερα, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2008, οι εκροές κεφαλαίων για την ενίσχυση βαλκανικών θυγατρικών καταγράφονται ως εξής από την ΤτΕ:
1. Η Eurobank κατέβαλε 80 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση της πολωνικής EFG Spolka AK,
2. Συνολικά 50 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις κατέβαλε η Πειραιώς για την ενίσχυση της σερβικής Atlas Banka,
3. H Eurobank πλήρωσε 17 εκατ. ευρώ για τη σερβική Eurobank Serbia,
4. Η Εθνική συμμετείχε με 47 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ρουμανικής θυγατρικής της Romaneanska και
5. Η Alpha Bank κατέβαλε 49 εκατ. ευρώ για την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank Srbjia.
Το μεγάλο ερώτημα, που φαίνεται ότι απασχολεί ζωηρά τους αναλυτές διεθνώς και οδηγεί σε συνεχείς, ασφυκτικές πιέσεις στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι αν οι οικονομίες των Βαλκανίων θα εξελιχθούν σε «μαύρες τρύπες» για τα κεφάλαια και τη ρευστότητα των πιστωτικών μας ιδρυμάτων.
Οι προβλέψεις διεθνών οργανισμών που καταγράφονται στην έκθεση της ΤτΕ για τις οικονομίες της ΝΑ Ευρώπης και την Τουρκία είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς στους πιστωτικούς κινδύνους έχουν προστεθεί και οι σοβαροί κίνδυνοι συναλλαγματικής αποσταθεροποίησης, καθώς η ύφεση και τα μεγάλα ανοίγματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών ασκούν ισχυρή πίεση στα τοπικά νομίσματα.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ, από τις 12/9/2008, μία ημέρα πριν από το «κανόνι» της Lehman Brothers, μέχρι το τέλος του έτους, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε 21,5% έναντι του ευρώ, το σερβικό δηνάριο κατά 17,6% και το ρουμανικό λέι κατά 12,1%. Αυτές οι υποτιμήσεις μετατρέπουν σε «τοξικές βόμβες» τα ιδιαίτερα δημοφιλή δάνεια σε συνάλλαγμα που είχαν χορηγήσει μαζικά οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι τοπικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά βλέπουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διογκώνονται απότομα οι δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ο κ. Προβόπουλος ξεκαθάρισε χθες τους «κανόνες του παιχνιδιού» που θέτει η κεντρική τράπεζα για τη χρηματοδότηση των βαλκανικών θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών: από τα 23 δις. ευρώ των ενισχύσεων ρευστότητας (ομόλογα και εγγυήσεις) του κρατικού «πακέτου» των 28 δις. ευρώ δεν θα πρέπει να εξαχθεί στα Βαλκάνια ούτε… σεντς.
Για τη χρηματοδότηση των βαλκανικών θυγατρικών, τώρα που δεν λειτουργούν οι αγορές για να προχωρήσουν οι τράπεζες σε τιτλοποιήσεις δανείων, όπως έκαναν κατά κόρον στο παρελθόν, ο κ. Προβόπουλος λέει ότι είναι αρκετά τα 35 δις. ευρώ που έχουν ήδη δανειστεί από την ΕΚΤ με καλούς όρους οι ελληνικές τράπεζες.
Τα 5 δις. ευρώ των κεφαλαιακών ενισχύσεων έχουν υπολογιστεί με βάση τους ενοποιημένους ισολογισμούς, που περιλαμβάνουν και τις διεθνείς δραστηριότητες, άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, εάν η κρίση δεν εξελιχθεί πολύ χειρότερα από τα μοντέλα που έχει χρησιμοποιήσει η ΤτΕ.
Είναι σαφές, όμως, ότι οι εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη και την Τουρκία μπορεί να προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας, ανατρέποντας τις αρχικές προβλέψεις. Ιδιαίτερα για την Τουρκία, η ΤτΕ περιμένει τη σοβαρότερη ύφεση στην περιοχή, με μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3%, ενώ η χώρα δεν έχει καταφέρει να κλείσει ακόμη συμφωνία δανειοδότησης από το ΔΝΤ, ώστε να προστατευθεί η λίρα από τις πιέσεις.
Τι θα γίνει αν οι τράπεζες χρειασθούν περισσότερα κεφάλαια για να καλύψουν βαλκανικά «φέσια»; Την απάντηση έδωσαν χθες, τόσο ο κ. Προβόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Α. Φιλιππίδης, που θεωρείται ότι απηχεί τις αντιλήψεις του Μεγάρου Μαξίμου για το θέμα: νέο «πακέτο» βοήθειας, κατά το πρότυπο του πρώτου, δεν θα υπάρξει. Οι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και, αν δεν το κάνουν, οι επόμενες ενισχύσεις από το Δημόσιο δεν θα δοθούν υπό μορφή προνομιούχων μετοχών, αλλά ως κοινές μετοχές με πλήρη δικαιώματα ψήφου.
Κάπως έτσι, αν επαληθευθούν αυτά τα σενάρια, αρκετές ελληνικές τράπεζες θα έχουν κάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσω Βαλκανίων, για να καταλήξουν στην… κρατικοποίηση. Ή, εναλλακτικά, στους «γάμους ανάγκης» με ισχυρότερες τράπεζες, που με όσο «φιλικό» τρόπο και αν γίνουν, σύμφωνα και με τις χθεσινές παραινέσεις Προβόπουλου, δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστες για τους τραπεζίτες που θα βρεθούν σε ανάγκη…

41 σχόλια

  1. "Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γηs λιγότερα από εκείνα που μαs ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείs
    παρά να έχουμε ότι μαs ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιαs ξαφνικήs επίθεσηs κακόβουλων γειτόνων εναντίον μαs."
    στον κ. ΘΩΜΑ ΣΑΡΑ, αρχισυντάκτη τηs Βόρειο – Αμερικανικήs Επιθεώρησηs
    « ΠΑΤΡΙΔΕΣ » , Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Συντακτών του Ξενόγλωσσου Τύπου του Καναδά."


    -ΓΑΠ.ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ , ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙΣ ΚΑΛΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΚΡΥΩΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΝΤΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΜΑΡΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε σεις, τι Σκόπια - Μακεδονία είναι αυτό στο χάρτη?

    Πάτε καλά???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω...
    Ο χάρτης αναφέρει την ΠΓΔΜ σαν "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
    Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας μόλις το μυριστούν οι "πατριώτες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΑΣΟΚΟΙ; ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΡΟΤΟΥ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΝΕΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο σας!!!! Ο χάρτης αναφέρει την π.Γ.Δ.Μ. (FYROM) ως Macedonia. Ας είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν αναρτούμε κάτι. Για το κείμενο δεν έχω παρά να σχολιάσω πως σε κάθε κάθε επένδυση υπάρχει ρίσκο και πως υπάρχουν και πολιτικοί-εθνικοί λόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοινά σημεία στις περιπτώσεις Σεργιανόπουλου - Θεοδωρίδη
    17 Φεβρουαρίου 2009, 13:19

    AYTO TO ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΙ Ο ΤΑΡΖΑΝ ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟ ΜΑΚΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΜΙΑ ?
    ΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΑ 4 ΚΙΛΑ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ?
    ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ?
    ΤΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ ?
    ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΗΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. aisxos vlaka.sto xarti sou fenetai kanonika MAKEDONIA se....alli xora.einai pote dynaton?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΡΕΘΗΚΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ( ΑΛΛΗ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ,ΣΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ -ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ,ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΞΕΝΗΤΕΜΕΝΩΝ ΚΛΠ,ΚΛΠ ) ΣΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΓΥΘΕΙΟ.

    ΕΚΕΙ ΤΙ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ !!!!!

    ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ.ΟΥΤΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ Ν.Ε. ΟΥΤΕ Ο ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΟΥΤΕ Ο ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ Β. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ.

    ΕΝΑ ΘΕΑΜΑ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ.ΜΙΑ ΚΛΙΚΑ ΓΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΩΝ "ΟΠΑΔΩΝ " ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ( ΟΠΟΥ ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ... ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΠΡΩΤΑ )

    ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ ,ΗΤΑΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΠΟΝΤΑ !

    ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΩΝ ΨΕΥΤΙΚΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

    ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΜΙΑ ΘΛΙΨΗ.

    ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ Η ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΑΣΟΥΛΙ. ΟΤΑΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ , ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΛΗ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ , ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΥΜΩΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΖΩΝΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΝΕΣΑΙ ΣΕ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΔΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΚΜΗΣ.

    ΑΚΟΥΣ ΤΟ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ. Ε ΚΑΙ ?

    ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΘΕΣΗ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΕΙ?
    ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΠΩ ?

    ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΕΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ?

    ΠΟΤΕ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΑ ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ?
    ΘΑ ΤΗ ΣΤΕΙΛΩ ΜΕ EMAIL !!!

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΗΜΙΤΙΚΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ???
    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ?ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΞΩΚΕΙΛΕ?


    ΜΗΠΩΣ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ ΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΗΓΕΜΟΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ , ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ , ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΑΡΕΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΥΛΟΚΟΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ??

    ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΡΟΕΔΡΕ !!!!
    Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΣ.ΝΑ ΧΑΙΡΟΣΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΤΑΓΟΥΣ.

    ΔΕΝ ΕΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΩΔΙΑ. ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΩ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΩ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ( ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΜΑΙ), ΣΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟΝ.

    ΑΛΛΙΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑ!!! ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΛΕΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ???? ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτικος ο χαρτης που χρησιμοποιηται βλεπω πανω απο τη θες/κη το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και με μικροτερα γραμματα ΣΚΟΠΙΑ ...ευγε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. BΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟΧΑΡΤΗ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ.
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
    ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΣΒΗΝΕΤΕ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗΝ
    MACEDONIA
    ΚΑΛΑ ΕΛΕΕΓΕ Ο ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΤΙ ΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΧΕΤΕ ΞΕΧΑΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η χειρότερη μη Δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα, είναι καλύτερη, και από την καλύτερη Δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα.
    Και όποιος μπορεί με ειλικρίνεια να κοιτάξει σε παλιότερες και νεότερες κυβερνήσεις ας το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όταν γινότανε η ψηφοφορία για να επιλεγούν οι 100 Μεγάλοι Έλληνες, πήρα τηλέφωνο στον ΣΚΑΙ και ρώτησα γιατί δεν είναι φανερή, δηλαδή ανά πάσα στιγμή ο καθένας να μπορεί να βλέπει τι γίνετε, απλά πράγματα…όπως και συμβαίνει σε πολλές άλλες τηλεοπτικές ψηφοφορίες.
    Η απάντηση ήταν ότι αυτό επέλεξε το κανάλι, και με ρώτησε μάλιστα και η συνομιλήτρια μου, μάλλον μια κοπελίτσα, και που είναι το πρόβλημα μου, με την επιλογή αυτή!
    Απάντησα ότι μπορούν οι υπεύθυνοι να βγάλουν όποιον θέλουν, δηλαδή απλά να «μαγειρέψουν» τα αποτελέσματα και με δεδομένο το Δεξιόστροφο του καναλιού.
    Και αυτό το τελευταίο περί Δεξιόστροφου μέχρι εμπάθειας προς το Πασόκ, ειδικά, αποτυπώθηκε χθες βράδυ και στην παρουσίαση των θέσεων από 50 έως 100.
    Στην 59 θέση ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑΝ τον Γεώργιο Παπανδρέου, και καλά δεν τον ψήφισαν, οι αγρότες που δεν έχουν ίντερνετ, κινητά και λοιπά, αν δεν έχουν, οι λοιποί , τα εκατομμύρια συμπολίτες μας δεν τον θυμήθηκαν;
    Ή μήπως είχαν την Μνήμη του Σχολιαστή του Καναλιού, και εδώ αποτυπώνετε το Δεξιόστροφο, που είπε γι’ αυτόν, ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ!
    Και ποιος βρε άθλιε σχολιαστή ή όποιοι επιτρέψανε το σχόλιο σου, ή στο γράψανε και σου το έδωσαν να το παπαγαλίσεις, καθιέρωσε την ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;
    ΠΟΙΟΣ ΒΡΕ ΑΘΛΙΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΜΑΧΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΕΙΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΑΠΛΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ Ή ΑΛΛΟΥ;
    Πάλι καλά που δεν λογοκρίνανε τον κύριο Νανόπουλο, τον μεγαλύτερο και καλύτερο Έλληνα επιστήμονα αυτήν την στιγμή, και με διεθνές κύρος, που είπε, και προς τιμήν του, πως εάν δεν υπήρχε αυτή η Δωρεάν Παιδεία δεν θα σπούδαζε!
    Όπως κι εγώ που δεν πάτησα τα σκαλιά του Γυμνασίου γιατί ο πατέρας μου δεν είχε να πληρώνει τα δίδακτρα που υπήρχαν τότε, γιατί ατύχησα να είμαι μεγαλύτερος από τον κύριο Νανόπουλο και ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ! Και έτσι η ζωή μου πήρε άλλο δρόμο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντροπή σου για τον χάρτη που δημοσιεύεις. Εσύ τον έβαλες.
    Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΡΕ ΠΟΙΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ....ΕΛΕΟΣ
    nikpress.blogspot

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. να βγάλετε τον χάρτη είναι ανεπίτεπτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΙΑΝΟΥ ΗΛΙΘΙΟΥ Η ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ ΗΤΑΝ Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ .

    ΒΓΑΛΤΕ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ SOKLEOUS10.GR

    ΒΓΑΛΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΓΙΑΤΙ Η ΜΗ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΑΗΔΙΑΣ ,ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΤΙΜΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ .

    ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ .

    PRESS-GR.

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΡΕ ΑΡΧΙΔΙ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ MACEDONIA ΤΗΝ ΤΟΝ ΕΒΑΛΕΣ.
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΚΩΛΟΠΟΥΣΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. OREO XARTI EVALES ME ENA OREO MACEDONIA..

    MPRAVOOO!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΙΑ ΤΟΝ
    3 του Σεπτέμβρη με πίκρα να γελάς.


    ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ !!!!!!!!!!

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΟΝΗΜΑ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ , ΝΟΙΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΟΥ.ΑΛΛΑ ΕΛΕΟΣ.

    ΕΧΕΙΣ ΧΑΣΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΑ.ΠΟΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΦΙΛΕ.

    ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΜΠΑΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ.

    Ο ΡΟΛΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ!!!!

    ΛΟΙΠΟΝ ΚΟΨΕ ΤΗ ΠΑΠΑΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΟΥ.
    ΟΙ ΑΝΤΙΦΑΝΤΙΚΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ ΚΟΨΟΧΕΡΗ.

    ΗΡΕΜΗΣΕ ΒΡΕΣ ΚΑΜΙΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑ ΝΑ ΞΕΧΑΡΜΑΝΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΒΑΘΥΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
    ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΜΟΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΠΑΡΟΜΑΛΑΚΙΕΣ.

    ΚΑΛΜΑ ΝΟΥΜΕΡΟ.
    ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΗ ΜΠΟΥΡΔΑ.

    ΕΛΕΟΣ ΙΔΕΟΛΟΓΕ ΤΗΣ ΔΕΚΑΡΑΣ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βρε φίλε δεν είδες τον χάρτη η κάνεις τον χαζό τα σκόπια μακεδονία αίσχοςν να τον αλλάξεις αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αφήστε το χάρτη με το MACEDONIA εκεί που είναι. Μην τολμήσετε και τον κατεβάσετε.
    Οι εθνικόφρονες να βάλουν το σκασμό επιτέλους.
    Δε φτάνει που τα κάνανε όλα χάλια, μιλάνε και από πάνω. Ρίξανε τη χώρα 40 θέσεις κάτω στη διεθνή οικονομική κατάταξη, κάψανε τη μισή χώρα, στο εξωτερικό λένε "η διεφθαρμένη κυβάρνηση της Ελλάδας αντιμετωπίζει λαϊκή δυσαρέσκεια", τολμάτε και μιλάτε ρε;;;
    Ρε ούστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Για να φανεί αληθινό αυτό το γραφόμενο πρέπει να υπάρχει και επαφή τουλάχιστον με την πραγματικότητα. Πράγμα που από την ανάρτηση του χάρτη και μόνο δείχνει πόσο άσχετος και μισο...έλληνας είναι κάποιος που πρεσβεύει αυτά.
    Οι φελλοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ?

    ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 95% ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΤΟ BLOG. ΑΛΛΑ ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ .

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ , ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ .

    ΑΙΣΧΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. sviste apo to xarth to MACEDONIA re karagiozoplayers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. o χαρτης είναι από το link του δημοσιεύματος και όχι από το ίδιο το blog, αδέλφια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΡΕ ΣΥ ΑΛΗΤΑΡΑ ΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ;
    ΘΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΟ ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σβήσε το Μακεδονία ρε Αλήτη ή σώσε το χάρτη σε δικό σου αρχείο και άλλαξε το όνομα.


    ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος 11:15:00 πμ

    Τι βλακείες είναι αυτές που λες ρε??

    Είσαι σοβαρός??

    Πλακωνόμαστε με τους Σκοπιανούς κάθε μέρα κια ο βλάκας δεν μπορεί να αλλάξει μία εικόνα??

    ΑΛΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Για να μην λέγονται μαλακίες το χάρτη τον έχει αναρτήσει το press-gr διότι στο άρθρο του σοφοκλέους10 έχει άλλη φωτό
    http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/%ce%92%ce%b1%ce%bb%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%c2%ab%ce%bc%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b7-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b1%c2%bb-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b6%cf%8e%ce%bd-200902169466/

    ΝΑ ΚΟΚΟΡΕΥΕΣΤΕ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΩΛΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ;;;;;;;;

    ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    ΚΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ BLOG Κ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ..ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΡΕ ΓΜΤ..ΤΙ ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΡΕ..ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @2.35 mm kai ton diko sou kolo tha skisoun ama se vroun bosiko.o''mi patriotis''den einai pasaporti asilias kai ferentzes oxaderfismou...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. τόσες χιλιάδες χάρτες της Βαλκανικής κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
    Αυτόν το βλακώδη που έχει τη FYROM με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, βρήκατε να βάλετε;
    http://press-gr.blogspot.com/2009/02/blog-post_8433.html
    (εννοείται ότι δεν το προσέξατε με τόσα e-mails που παίρνετε, αλλά ώρα να το σβήσετε, ε;)
    http://taxalia.blogspot.com/2009/02/press-gr.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΝΡΟΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Φίλοι του press-gr, ξέρουμε ότι ο χάρτης είναι απο το SOFOKLEOUS 10. Τοα αναρτήασαμε κι εμείς, χωρίς να το προσέξουμε, με την πρώτη παρατήρηση το είδαμε και το κατεβάσαμε αμέσως. Είναι ΑΚΟΜΨΟ όμως τόσες μέρες, με τόσες διαμαρτυρίες, να παραμένει η σχετική ανάρτηση (ο χάρτης δλδ).
    ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ και ΔΙΚΗ μας να το βγάλετε ή να διορθώσετε τη λέξη. Εύκολα πράγματα.
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
    http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΤΣΙΠΡΟ ΦΑΛΑΓΊΤΕΣ
    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΤΣΑΝΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

    ΟΥΣΤ
    ΤΣΙΠΡΟΣΚΥΛΑ
    ...ΔΕΝ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΩ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. NA POU FTASAME NA BLEPOUME KE XARTES ME TO ONOMA MACEDONIA SE ELLINIKA BLOG STO PSEFDO KRATOS TON SKOPION.
    THEN AKSISI OUTE NA SAS FTISOUME GIATI TO SALIO MAS INE PIO POLITIMO
    ATHLIA YPOKIMENA NA BALETE TETIO XARTI IDEOLOGIKA SKATA ISASTE
    OUST KOPRITES
    PERIMENETE TON JOSCHUA SAS ME TON TSIPRA NA KANETE KIVERNISI
    PALIOREMALIA
    PORNES TON AMERIKANON

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. EISTE GIA TON POYTSO, PARAKRATIKOI, DEN KSEXNAME OUTE TIN ELLHNIKI SIAMIA POU BALATE FOTO SE SXIMA XARTI YGEIAS OUTE TWRA TON XARTI,, PARAKRATIKOI EVRAIOI STO DIAOLO NA PSOFISETE

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση