GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι σοφοί της οικονομίας...

...και η κυρά Μάρω! . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Τον 13ο και 14ο αιώνα, σε ολόκληρη τη Δυτική φιλοσοφία και θεολογία κυριαρχούσε η λεγ...

...και η κυρά Μάρω!
.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
Τον 13ο και 14ο αιώνα, σε ολόκληρη τη Δυτική φιλοσοφία και θεολογία κυριαρχούσε η λεγόμενη Σχολαστική Σχολή με πνευματικό ηγέτη τον Θωμά τον Ακινάτη. «Φιλόσοφοι» και θεολόγοι είχαν ενθουσιαστεί τόσο πολύ από τον Αριστοτέλη, ώστε σχεδόν τον θεοποίησαν. Την εποχή εκείνη καθιερώθηκε και το Ipse Dixit (όπως είπε – ο μέγας Δάσκαλος). Σε ένα μοναστήρι Φραγκισκανών μοναχών, μετά το δείπνο, τέθηκε το ερώτημα «πόσα δόντια έχει το άλογο»; Αφού είδε ο ηγούμενος ότι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, είπε σε έναν δόκιμο μοναχό να πάει στη βιβλιοθήκη και να φέρει τα βιβλία του Μέγα Δασκάλου(Αριστοτέλη) ώστε να σιγουρευτούν. Ο δόκιμος-μοναχός, αγνοώντας το κλίμα της μονής, έκανε την πιο απλή και λογική ερώτηση, που θα έκανε και ένα παιδί: «Αδερφοί, δεν είναι καλύτερα να φέρω ένα άλογο από το στάβλο που είναι δίπλα για να μετρήσουμε τα δόντια του από το να ανεβαίνω στον τρίτο όροφο της βιβλιοθήκης»; Και τότε (όπως γράφει ο ιστορικός) σηκώθηκαν οργισμένοι όλοι οι μοναχοί και ζήτησαν από τον ηγούμενο να τιμωρήσει παραδειγματικά τον βλάσφημο δόκιμο, που τόλμησε να αμφισβητήσει το Μέγα Δάσκαλο. (παρεμπιπτόντως και επειδή κανείς δεν είναι τέλειος, ο Αριστοτέλης, παρότι παντρεύτηκε δύο φορές, πίστευε ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερα δόντια από τους άντρες. Δεν έκανε ποτέ τον κόπο να τα μετρήσει).
Και για να έρθουμε στο θέμα μας, εδώ και καιρό, διάφοροι θεωρητικοί «Σοφοί της οικονομίας», συμπεριφέρονται το ίδιο ακριβώς όπως και οι Σχολαστικοί. Ανθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ελεύθερη αγορά και που τα τελευταία τριάντα χρόνια θεοποίησαν τον λεγόμενο «Γκουρού» της Σχολής του Σικάγου, τον νομπελίστα οικονομολόγο Μίλτον Φρίντμαν, αντί να δημιουργήσουν νέα γνώση, αναμασούν οτιδήποτε έγραψε και είπε ο Μίλτος από το Σικάγο. Ο άνθρωπος που έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια ότι δημιούργησαν οι μεγάλοι κλασικοί της οικονομίας (Σμιθ, Ρικάρντο και Μιλ) και έκανε τη οικονομική επιστήμη σχολή Χάρι Πότερ, εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο. Για τον Φρίντμαν, «όλα πάνω στη γη είναι χρήμα και με το χρήμα ρυθμίζεις τα πάντα και φυσικά και την αγορά». Οσοι εξακολουθούσαν να πιστεύουν όπως οι κλασικοί, ότι οι κύριοι συντελεστές δημιουργίας αξιών είναι η ζωντανή εργασία, η αποταμιευμένη εργασία(κεφάλαιο) και η γη (έγγειος πρόσοδος), χαρακτηρίστηκαν αναχρονιστές ακόμη και από τον Μπαρμπαγιώργη, που παίζει στο χρηματιστήριο και επαναλαμβάνει συνεχώς αυτό που του έχουν πει:«η προσδοκία από μόνη της και δίχως εργασία, στο χρηματιστήριο δημιουργεί αξία».
Μέσα σε αυτό το πνεύμα λοιπόν και για να ξεπεραστεί η κρίση, μαζεύτηκαν πριν λίγες μέρες οι σοφοί ηγέτες της Ευρώπης με τους σοφούς συμβούλους τους και ο σοφότερος όλων, ο Γκόρντον Μπράουν, είχε την φαεινή ιδέα, θεϊκή έμπνευση (έτσι την πούλησαν τα πουλημένα ή άσχετα ΜΜΕ), άκουσον-άκουσον, να ενισχύσουν τις τράπεζες με 1.44 τρις ευρώ για να σώσουν την οικονομία. (ούτε ο Αριστοτέλης δεν θα κατέβαζε μια τόσο καινοτόμο ιδέα). Κανείς δεν έθεσε το απλό ερώτημα «ωραία, οι τράπεζες θα έχουν φτηνό χρήμα να δανείσουν επιχειρήσεις μη μείνουν από ρευστότητα για να συνεχίσουν να παράγουν, για ποιους όμως δυνάμει πελάτες-καταναλωτές, για εκείνους που έχασαν τρισεκατομμύρια, είναι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό και χρεώθηκαν κι άλλο με την αύξηση του δημοσίου χρέους, ή θα παράγουν για εξωγήινους;
Η χθεσινή εκτίμηση της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο της Ebay, ότι η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών, ήταν ένα νέο αρνητικό μήνυμα για τους ανθρώπους των χρηματιστηρίων, που ξαφνιάστηκαν, όχι όμως και για την Κυρά Μάρα από τη Νάξο.
Η κυρά Μάρα η ταβερνιάρισσα, με πικρή καρδιά, έδιωξε μάσα στον Αύγουστο τους τρεις υπαλλήλους της γιατί δεν είχε δουλειά.
Η κυρά Μάρα δεν έχει ακούσει ποτέ για τους Ανταμ Σμιθ και για οικονομικές κρίσεις ούτε για τον Κέϊνς και για την οικονομία της προσφοράς και της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, πρόβλεψε όμως από τον Αύγουστο πως « Θα πέσει πείνα σε λίγο κύριέ μου. Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Πέρυσι το μαγαζί μου τέτοια ώρα ήταν γεμάτο και φέτος μαγειρεύουν όλοι στα δωμάτιά τους ή τρώνε μόνο σουβλάκια».
Η κυρά Μάρα δεν ξέρει ότι «η οικονομική δεν είναι καθαρή επιστήμη όπως τα μαθηματικά και η φυσική αλλά εμπειρική επιστήμη», αλλά αυτό φαίνεται πως το αγνοούν και οι θεωρητικοί σοφοί της οικονομίας που έμαθαν να δουλεύουν μόνο με θεωρητικά μοντέλα αγνοώντας πως σκοπός της οικονομικής είναι να υπηρετήσει την ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών και των μοντέλων.
Η κυρά Μάρα δεν ξέρει τίποτα για την «οικονομική, την επιστήμη της άριστης διαχείρισης των πόρων στην ανθρώπινη κοινωνία», σαν καλή νοικοκυρά όμως γνωρίζει πολύ καλά να νέμεται τα του οίκου της και όπως φαίνεται καλύτερα από τους τραπεζίτες. Απλώνει τα πόδια της μέχρι εκεί που της επιτρέπει το σεντόνι της και πάνω από τα ταμείο έχει το γνωστό σκίτσο «ο πωλών τοις μετρητοίς και ο πωλών με δόσεις». Ξέρει ότι αν αφήσει κάποιον να ξεπεράσει την πιστοληπτική του δυνατότητα, πέρα από την πίστωση θα χάσει για πάντα και τον πελάτη
Η κυρά Μάρα μπορεί να μην ΄έχει ακούσει ποτέ για το την ισορροπία του αγοραίου συστήματος «μεταξύ παραγωγών αγαθών και υπηρεσιών» από τη μια και «καταναλωτών και ιδιοκτητών εργασίας» από την άλλη, αλλά ξέρει από την πείρα της ότι για να βγάλει λεφτά χρειάζονται δύο όπως και στο ταγκό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει για τις τράπεζες τα διπλάσια σχεδόν λεφτά από αυτά που θα πάρει για τα επόμενα έξι χρόνια από τις Βρυξέλλες (ΕΣΠΑ 2007-2013), προτίθεται να μαζέψει 7,2 δις από φόρους και το ερώτημα που αφορά τους πάντες, είναι, «ποια θα είναι η αγοραστική δύναμη του μέσου έλληνα τον επόμενο χρόνο και από πού θα αντληθεί αυτή»; Τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (νεανικής , γυναικείας, κ.α.) σπρώχτηκαν χιλιάδες έλληνες να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Στη συντριπτική τους πλειονότητα όλοι αυτοί χρεοκόπησαν. Του χρόνου, μέσα από το ΕΣΠΑ θα ξαναγίνει το ίδιο. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις για να κάνει κανείς προβλέψεις. Αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Η κυρά Μάρω θα συμβούλευε τους περισσότερους να κάτσουν στα αβγά τους μέχρι να κοπάσει η κρίση. Εγώ θα τους συμβούλευα να συμβουλευτούν την κυρά Μάρω και όχι κανέναν ειδικό οικονομολόγο-σύμβουλο επιχειρήσεων, όχι γιατί δεν ξέρει, αλλά γιατί τον συμφέρει να τους συμβουλέψει με το αζημίωτο να επιχειρήσουν.
Αν γι αυτήν την οικονομική κατάσταση δεν φταίνε εκείνοι (διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, Οικονομολόγοι-σύμβουλοι κρατών και τραπεζών και πολιτικοί), που στην επιτυχία καρπώνονται τα οφέλη και στην αποτυχία σφυρίζουν αδιάφορα, τότε ποιος στο διάολο φταίει; Εδώ πανηγύρισαν ακόμη και τον Γκόρντον Μπράουν για την ιδέα του και αυτό μόνο για μια ημέρα. Την Δευτέρα, όταν εκτινάχτηκαν οι μετοχές στα ύψη κάποιοι τον ανέβασαν στην κορυφή του Ολύμπου. Σήμερα, δεν θα έπρεπε να μουτζώσουν, τουλάχιστον τον εαυτό τους;

-----------------------------------------

25 σχόλια

  1. Καλωσορίζουμε και το πιστοΦΙΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τράπεζα Πειραιώς πρόλαβε και αγόρασε μια παρατράπεζα του ΠΟΥΤΣΟΥ
    απλά για να ΦΑΕΙ από την πίτα του Αλογοπούστη

    που τελικά θα πληρώσουμε εμείς οι απλοί πολίτες

    μα για τόσο χαϊβάνια μας περνάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο και προσεγμένο άρθρο!Είδατε που όταν δεν μπλέκετε την μικροπολιτική αντιπαράθεση μπορείτε να γράφετε και έξυπνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. TSAKISTE TOUS NOMIMOUS TOKOGLYFOUS

    H EPANASTASH SOY LAE EDO KAI TORA
    MH STIRIZE TOUS ALHTES POU SE VGALANE TO SPITI GIA 3.60 STO SFIRI
    GAMISE TOUS MPOREIS
    NA PANE NA GAMH8OUNE OI TRAPEZES
    AYTOI OI ALHTES SE 8ELOUN KSANA SKLAVO TOU SYSTHMATOS
    DIELYSETO TORA
    PARE KE THN TELEYTEA DRAXMH STA XERIA SOU
    SPASE OLA TA SYMBOLEA POU EXEIS OUTOS H ALLOS KE NA TOUS STIRIKSIS SYNTAKSI DEN 8A PAREIS
    SPASTA OLA TA SYMBOLAIA MPOREIS EKSARGIROSE OTI EXEI SXESI ME TRAPEZIKO SYSTHMA H EPANASTASH TON PTWXWN ARXISE
    GAMISTE TIS TRAPEZES KAI ola TA TOKOGLYFIKA TOUS PROGRAMATA
    TINAKSE TO SYSTHMA STON AERA
    DEN EXEIS NA XASEIS TIPOTA
    KATO TA KA8ARMATA KAI OI DYNASTES
    KTYPA AYTO TO VROMIKO SYSTHMA
    MH PROPAGANDIZESE GIA KANENA POUSTH
    GAMISE BATOPEDIA BOULGARAKIDES AKHDES POUSTRAKIDES
    TORA SIGOURA MPOREIS

    EKSARGYROSETA OLA



    *zhse apla kai meiwse thn katanalwsh soy sto mhden
    auto pona tis katanalotikes koinonies

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΙ Σ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΆΛΟΓΑ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΜΑ.
    ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΕΧΕΙ40/42 ΔΟΝΤΙΑ.
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΤΗΝ ΑΑΝΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΒΟΔΙΑ ΤΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ ΦΥΣΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. pali Dr koutsouko diavasate?/
    einai dynatos!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλέξαντρε, εν ολίγοις περί αυτού πρόκειται. Η ολη εικόνα χωρίς παπαρολογίες. Επίτρεψε μου να προσθέσω μια δεκάρα στα όσα είπες. Θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί και το όνομα ο Allan Greenspan δίπλα στον Freedman. Πολλοί ήτανε οι μάγειρες στην κουζίνα τα τελευταία είκοσι χρόνια, αλλά ο Allan ήτανε σίγουρα ο αρχιμάγειρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. O ALAN ΚΡΑΤΑΓΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΧΑΜΗΛΑ

    ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΤΗΝ ΦΟΥΣΚΑ.

    Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    ΜΑΖΥ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΑΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μήπως η κυρα-Μάρω έχει στις επάρατες τράπεζες 50 χιλιαρικάκια καβάτζα από φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια;

    Όπως και πολλοί άλλοι στην νεοελλάδα που "πεινάει", αλλά τα καφεμπάρια σερβίρουν καφέ 3.5 ευρώ;

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που πράγματι πεινάνε, δεν είναι αυτοί που μορμυρίζουν και αμπελοφιλοσοφούν σαν τη Σάρα και τη Μάρα.

    Και ασφαλώς η κυρά-Μάρω δεν τον χρειάζεται τον Αριστοτέλη αφού ξέρει να μετράει τα δόντια της...

    Όπως και συ, εξ άλλου, δεν τον χρειάζεσαι, αφού έχεις τον Μαρξ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο Πιστοφίδη!

    ότι καλύτερο έχω διαβάσει, πάνω στο θέμα, τον τελευταίο καιρό.

    Με το κομμάτι αυτό, σου συγχωρώ κάποιες άρες-μάρες κουκουνάρες που αράδιασες, στο πρόσφατο παρελθόν, για κάποια άλλα θέματα.


    Ο Καρβουνιάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το άρθρο του Α. Πιστοφίδη είναι ενδεικτικό της σε βάθος γνώσης του συγγραφέα ως προς τα αίτια της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής. Είναι αξιοσημείωτο πως ένα τέτοιο άρθρο εμφανίζεται σε blog! Επειδή πολλά έχουν γραφεί από τους γνωστούς στην Εσπερία ως “Monday morning quarterbacks” για την ‘απαξίωση του φιλελευθερισμού’ και άλλες παρόμοιου τύπου ανοησίες, θα ήθελα να τονίσω την έμφαση του άρθρου στην ουσία της σημερινής κρίσης, που είναι η σημασία της δημιουργικής εργασίας ως μόνης πραγματικής πηγής πλούτου. Η θεοποίηση της εργασίας ως εγγυήτριας της ελευθερίας και της ευημερίας έχει παραδοσιακά συνδεθεί με τον Προτεσταντισμό, αλλά κατά την δική μου γνώμη έχει βαθύτερες ρίζες, και συνδέεται με την ποιότητα και την ωριμότητα ενός λαού. Η σημερινή οικονομική αναταραχή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση της Αμερικανικής κοινωνίας που αναπόφευκτα τελικά μεταφράζεται σε κρίση της Αμερικανικής οικονομίας. Και η οποία εξ αιτίας του μεγέθους και του ρόλου που της προσέδωσαν ως παγκόσμιας καταναλωτικής μηχανής έχει τώρα μετατραπεί σε κρίση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή δεν ήταν η επιλογή του Αμερικανικού λαού. Επιτρέψτε μου να σας πω, γιατί τα έζησα ‘in real time’, πως τα τελευταία 50 χρόνια, εξωγενείς, και το τονίζω *εξωγενείς* προς την φύση και τον χαρακτήρα του Αμερικανικού λαού παράγοντες, μετέτρεψαν μια πολιτιστικά προτεσταντική κοινωνία, (ασχέτως της πολύ-εθνοτικής σύνθεσης της), βασισμένης στην τίμια και δημιουργική εργασία σε μια κοινωνία αεριτζήδων και σπεκουλαδόρων. Η σημερινή κρίση αντανακλά περισσότερο την μάλλον ανεπανόρθωτη φθορά που έχει υποστεί η Αμερικανική κοινωνία, κυρίως η μεσαία τάξη από τον αποπροσανατολισμό και τελικά τον εκτροχιασμό της, και όχι ο 'φιλελευθερισμός', οποιοδήποτε νόημα κι αν προσάψεις σε τέτοιου είδους ορολογίες. Bravo Αλέκο Χριστοφίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Μήπως η κυρα-Μάρω έχει στις επάρατες τράπεζες 50 χιλιαρικάκια καβάτζα από φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια;" X-odos.

    Σωστός, και λίγα λές.

    Όχι μόνο 50 χιλ., 350 χιλιάρικα έχουν οι Σάρες και η Μάρες του Πιστοφίδη στις τράπεζες. Το καλοκαίρι ήμουν στη Νάξο και στις ταβέρνες πλήρωνες τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο, χωρίς απόδειξη. Και μετά γκρινιάζουν για κάμψη του τουρισμού.

    Πιστοφίδη, άσε ήσυχο τον Αριστοτέλη πήγαινε να μετρήσεις τα δόντια κανενός γαϊδάρου, γι αυτό είσαι ικανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Μήπως η κυρα-Μάρω έχει στις επάρατες τράπεζες 50 χιλιαρικάκια καβάτζα από φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια;" X-odos.

    Σωστός, και λίγα λές.

    Όχι μόνο 50 χιλ., 350 χιλιάρικα έχουν οι Σάρες και η Μάρες του Πιστοφίδη στις τράπεζες. Το καλοκαίρι ήμουν στη Νάξο και στις ταβέρνες πλήρωνες τουλάχιστον 20 ευρώ το άτομο, χωρίς απόδειξη. Και μετά γκρινιάζουν για κάμψη του τουρισμού.

    Πιστοφίδη, άσε ήσυχο τον Αριστοτέλη πήγαινε να μετρήσεις τα δόντια κανενός γαϊδάρου, γι αυτό είσαι ικανός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ------------------------------

    Ο Γιωργάκης υποσχέθηκε στο "Παρατηρητήριο" του Βαλλιανάτου πως θ' αναγνωρίσει όλες τις μειονότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα!

    --------------------------------

    Ένα πολύ σημαντικό γεγονός που (ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει είδηση πρώτου μεγέθους, "θάφτηκε" εντελώς από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) συνέβη κατά τη διάρκεια του 7ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε-Κβο-Ντο στο Νέο Φάληρο: Με προσωπική εντολή του ίδιου του κ. Γιώργου Παπανδρέου, το "Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι" των κ.κ. Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτου διοργάνωσε δημόσια συζήτηση με εκπροσώπους των εν Ελλάδι μειονοτήτων, οι οποίοι κατήγγειλαν το ελληνικό κράτος για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    Θέλετε να μάθετε ποιες ήταν αυτές οι μειονοτικές οργανώσεις που μας κατήγγειλαν για ρατσιστικές διακρίσεις εναντίον τους από το επίσημο βήμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ; Κρατηθείτε:
    1) Η "Μακεδονική Μειονότητα Ελλάδας"
    2) Το "Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών"
    3) Η "Ισραηλιτική Κοινότητα Αθήνας"
    4) Η "SOS - Ρατσισμός"
    5) Η "Εταιρεία Αρωμανικού Πολιτισμού", που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί ένα εκατομμύριο Βλάχων,
    6) Η "Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδος"
    7) Η "Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα" και
    8) Ο "Σύλλογος Επιστημόνων της Μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης".
    Είχε προσκληθεί και η "Πανελλήνια Ένωση Τσιγγάνων", η οποία -προς τιμήν της- δεν προσήλθε, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι οι Έλληνες Τσιγγάνοι δεν αισθάνονται ότι αποτελούν μειονότητα.
    Πληρώνουμε το "Παρατηρητήριο", για να μας καταγγέλλει διεθνώς
    Μετά το τέλος της δημόσιας συζητήσεως, οι εκπρόσωποι των μειονοτικών οργανώσεων εξέδωσαν ψήφισμα προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ζητούν την άμεση αναγνώριση των εθνικών, θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα!
    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέλαβε το ψήφισμα και υποσχέθηκε στους εμπνευστές του "χάπενινγκ" Παναγιώτη Δημητρά και Γρηγόρη Βαλλιανάτο ότι θα κάνει πράξη τα αιτήματά τους, αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ επιστρέψει στην εξουσία!
    "Κι εσύ πού τα ξέρεις αυτά, αφού το συμβάν ''θάφτηκε'' από όλα τα ΜΜΕ;". Η εύλογη αυτή ερώτηση του κάθε φιλύποπτου αναγνώστη έχει μία απλούστατη απάντηση: Τα απεκάλυψε ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, τη νύχτα της περασμένης Τρίτης, στην εκπομπή του κ. Γρηγόρη Βαλλιανάτου στο "Κανάλι 10" όπου ήταν καλεσμένος, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή ρήση "θέλει η π... να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει"!
    Ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, που είναι γιος του υπουργού της Χούντας Ηλία Δημητρά, απεκάλυψε στην εν λόγω εκπομπή και κάτι άλλο εντυπωσιακό: Το "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι" παίρνει χρήματα από το Υπουργείο Εξωτερικών για την καταπολέμηση της εξαναγκαστικής πορνείας των αλλοδαπών γυναικών και της εξαναγκαστικής εργασίας (στα φανάρια και στους δρόμους) των αλλοδαπών παιδιών. Η χρηματοδότηση αυτή ξεκίνησε επί ημερών Γεωργίου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ και συνεχίζεται και τώρα επί Νέας Δημοκρατίας, με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη! Ο κ. Π. Δημητράς δεν θέλησε να μας πει πόσα είναι τα χρήματα που παίρνει το "Παρατηρητήριό" του από το ΥΠΕΞ, αλλά ασφαλώς πρόκειται για πολλά εκατομμύρια που αποδεικνύουν περίτρανα τον μαζοχισμό ημών των Ελλήνων: Πληρώνουμε μια μη κυβερνητική (εδώ γελάνε) οργάνωση σαν το "Παρατηρητήριο" των κ.κ. Δημητρά και Βαλλιανάτου, για να μας καταγγέλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι καταπατάμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των εν Ελλάδι μειονοτήτων, φερόμαστε ρατσιστικά στους ξένους μετανάστες και λοιπά και λοιπά!
    Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται από τη συζήτηση-φιέστα που διοργάνωσαν οι Βαλλιανατο-Δημητράδες στο 7ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το "Παρατηρητήριο" επιχειρεί να θέσει θέμα δεκάδων μειονοτήτων στην Ελλάδα, που καταπιέζονται από τους ρατσιστές Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κε Πιστοφίδη,
    μέχρι τήν μέση τής ανάρτησης σου,
    η ταπεινή μου γνώμη συμπορευόταν.
    Μετά..κάπου μπερδεμένα νοήματα,κάπως
    σάν 3 γάτες σ΄ένα σακί.
    Δείχνεις νά έχεις πολλά νά πείς
    αλλά στό δρόμο δέν λακωνίζεις εκεί
    πού χρειάζεται.Δέν αφήνεις τήν άποψη σου ξεκάθαρη.
    Αναστάσης(βέβαια πιθανόν εγώ νά μήν
    μπορώ νά καταλάβω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 17 Οκτώβριος 2008 7:12 μμ

    -----------

    Να στο κάνω εγω λιανά.

    Χρήμα δημιουργεί η δουλειά και η παραγωγή. Τίμιο χρήμα.

    Χρήμα όμως δημιουργεί και η "προσδοκία". Αυτό όμως είναι άτιμο χρήμα, απο τη στιγμή που η προσδοκία μπορεί να "καλλιεργηθεί" τεχνηέντως, προκειμένου να απαξιώσει το τίμιο χρήμα που δημιουργείται από τη δουλειά και την παραγωγή.

    Σε κάλυψα καθόλου;


    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 7:12

    Λάθος μου!

    Η φράση:

    "Να στο κάνω εγω λιανά",

    να αντικατασταθεί με τη φράση:

    "Να (προσπαθήσω να) στο κάνω εγω λιανά"



    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν είσαι ο μόνος φίλτατε Αναστάση που αδυνατείς να κατανοήσεις ... Πάνω που πείθομαι ότι δεν είμαι εντελώς ηλίθιος, έρχεται ένα Πιστοφίδειο κείμενο να βάλει σε δοκιμή την πεποίθησή μου. Διότι η ευγενική μου καταγωγή (ο ένας παππούς ήτο γνωστός κατσαπλιάς της Ηπείρου ο δε άλλος γανωματής και γυρολόγος) και οι καλοί μου τρόποι δε μου επιτρέπουν ούτε καν να διανοηθώ ότι ο Πιστοφίδης λέγει μπούρδες. Άρα το κρίμα πέφτει στο φτωχό μυαλό μου.

    Έχω να παρατηρήσω πάντως ότι σε μια περίοδο αναταράξεων και αναστάτωσης οποιοσδήποτε σπεύδει να βγάλει γρήγορα συμπεράσματα και να προδικάσει δυσάρεστες (κατά γενική ομολογία) εξελίξεις θα πρέπει όντως να διατηρεί έναν ευμεγέθη καλογυαλισμένο καθρέπτη στον οποίο οφείλει να (αυτο)φασκελώνει το "πιστό" του είδωλο κάθε φορά που οι ρευστές καταστάσεις τον διαψεύδουν. Πόσο μάλλον όταν οι δυσοίωνες προβλέψεις αποτελούν κατά βάθος ευσεβή πόθο με σκοπό την επιβεβαίωση των επιλογών / απόψεων του προβλέποντος.

    Κρίμα πάντως τόσοι και τόσοι να ξοδεύουν χρήμα χρόνο και φαιά ουσία για σπουδές στα οικονομικά ... δε βρέθηκε κανείς να τους πει για την κυρα-Μάρα, να μην παιδεύονται μάταια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 1)Πάμισε 8:32,
    δέν μέ ενδιαφέρει τό "καλλιεργημένο"
    τεχνιέντως.
    Δέν τσιμπάω.
    Άς πρόσεχαν οί ΕΠΙΔΟΞΟΙ αμόρφωτοι.
    Τά μεταξωτά βράκιά.....
    2)6:33(Πιστοφίδης?)
    Δέν θά συμβουλευθώ τήν Κα Μάρα.
    Δευτέρα πρωί όλο τό ρευστό μου στή
    μετοχή ΕΤΕ.
    Παίρνω τίς ευθύνες πάνω μου.
    Δέν θά μυξοκλάψω ποτέ γιά παραπλάνηση
    καί λανθασμένες συμβουλές τής Κας Μάρας.
    Από τό κράτος δέν περιμένω ΤΙΠΟΤΑ.
    Σήμερα δουλεύω από 5:45 πρωί.
    Τώρα έχω brake-sic?.
    Αναστάσης(ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ρε Αναστάση take a longer break αδερφέ ... σε παρακούρασε η δουλειά και με μπέρδεψες κι εμένα.

    Είναι δυνατόν να είμαι ο Πιστοφίδης και να λέω ότι δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου;

    Όχι ΔΕΝ είμαι ο Πιστοφίδης, να πιάσω τι προσπαθεί να πει με αυτούς τους αχταρμάδες ρήσεων και τις συρραφές σκόρπιων ιδεών άλλων προσπαθώ. Και δεδομένου ότι ή αυτός λέει μπούρδες ή εγώ είμαι κουτός προτιμώ το 2ο.

    Και προς αποφυγή μελλοντικών μπερδεμάτων αποκτώ υπογραφή!

    Τ4Τρόφιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τ4 Τρόφιμε,
    Γκουαντάναμο ή Άττικα?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 2:05, 3:12

    Φίλτατοι!
    Στα οικονομικά (όπως και στη θεωρία ή μη του big-bang) όλοι έχουν δίκιο και όλοι έχουν άδικο, ανάλογα με τις συγκυρίες αλλά και τις μεθοδεύσεις που εξυφαίνονται για να οδηγήσουν τα πράγματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

    Για μένα, το θέμα είναι απλο: Αν ΟΛΑ τα βιβλία οικονομικών διέθεταν ένα "Kεφάλαιο πρώτο: the Case of Τhia Maro", κανείς πτυχιούχος οικονομολόγος δεν θα είχε τη δυνατότητα να ισχυριστεί ότι "παραπλανήθηκε".

    Αυτό ήταν το πνεύμα του δικού μου σχολίου.

    Ευχαριστώ


    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αναστάση, αφού πήραμε αμπάριζα τα Τ δεν μπορεί παρά να είναι Τρελάδικο το ευαγές ίδρυμα που με στεγάζει ... ας πούμε Thafni ή Thromokaiteio

    T4Τρόφιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Aκάκιε,
    συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου. «Ο πλούτος αυτού του κόσμου δημιουργήθηκε με την εργασία και όχι με το χρυσό ή το ασήμι», έγραφε πριν από δύο αιώνες ο διασημότερος όλων των θεωρητικών της οικονομίας ο Adam Smith.
    Ο B. Franklin, ο προτεστάντης φιλόσοφος που συμμετείχε στη δημιουργία του Αμερικανικού συντάγματος και του αμερικανικού ιδεαλισμού της «ηθικής της Εργασίας» (Work ethics), είναι εκείνος που διαμόρφωσε την ιδεολογία της αμερικανικής εγκόσμιας ασκητικής, που τα μηνύματά της ήταν: «εργασία και αποταμίευση αντί άσκοπων δαπανών και επίδειξης του πλούτου». Αυτή η προτεσταντική ηθική είναι κατά τον Μαξ Βέμπερ η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του καπιταλισμού στις προτεσταντικές χώρες. Ο λεγόμενος νεοφιλευθερισμός διάβρωσε αυτές τις αρχές και οδήγησε σε αυτό που ζούμε σήμερα.
    Για τους X-odos και τον 11.15, που από όλο το κείμενο επέλεξαν την αναφορά στην κυρά Μάρω και στον Αριστοτέλη για να βγάλουν τα ρατσιστικά τους απωθημένα και την δήθεν αρχαιολατρία τους, έχω να πω, πως επειδή εγώ δεν έχω παρωπίδες να πιστεύω σε δόγματα αλλά διαβάζω τα πάντα δίχως προκαταλήψεις, εκτός από τον Μαρξ, έχω διαβάσει σχεδόν όλο το έργο του Αριστοτέλη. Δίχως να είμαι θρησκόληπτος έχω διαβάσει πολύ καλά την Αγία Γραφή. Δίχως να είμαι φασίστας έχω στη βιβλιοθήκη μου το “ Mein Kampf” “του αγαπητού σας Αδόλφου, σε αυθεντική έκδοση του 1937, (Zentralverlag der NSDAP-Muenchen), το οποίο έχω διαβάσει πολύ καλά. Επειδή δε πιστεύω ότι εσείς θα έχετε διαβάσει μόνο το 11ο κεφάλαιο (Volk und Rasse) αν έχετε καμιά απορία για τα υπόλοιπα κεφάλαια να σας ενημερώσω. Με βρισιές όμως και ανόητα επιχειρήματα, το μόνο που πετυχαίνετε, είναι την επιβεβαίωση της κοινωνικής ψυχολογίας για την ανικανότητα των ρατσιστών να δουν λίγο πιο πέρα από τις παρωπίδες τους.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σταμάτα πια να επισείεις ως φόβητρο το τι έχεις διαβάσει, Πιστοφίδη ... το θέμα είναι τι καταλαβαίνεις και το κυριότερο πώς to επεξεργάζεσαι και τι σκέψη "παράγεις".

    Τι ήθελες να πεις στον αχταρμά-κείμενό σου; Ότι η κυρά Μάρα είχε προβλέψει την κρίση; Είμαστε σοβαροί; Ότι η Αμερικάνικη οικονομία είναι σαθρή; Εγώ που δεν έχω διαβάσει τίποτα, ενστικτωδώς καταλαβαίνω ότι σε μια χώρα που to 70% προσφέρει υπηρεσίες και παρόλα αυτά έχει συγκεντρώσει όλον τον πλούτο του κόσμου (ο οποίος παράγεται με την εργασία άλλων) κάτι δεν πάει καλά και κάποτε αυτό θα φανεί.

    Λες τα αυτονόητα με μπόλικη σάλτσα χωρίς να έχεις δείξει ίχνος κριτικής σκέψης. Και είναι τουλάχιστον αστείο κάποιος με την ... τερατώδη μόρφωση τη δική σου να καταφεύγει στην εκτόξευση φτηνών κατηγοριών περί ... ρατσισμού (!!!) προς όποιους βλέπουν και λένε το ολοφάνερο: ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός και ο Πιστοφίδης ... ρηχός που παπαγαλίζει ό,τι έχει διαβάσει.

    ΥΓ
    Την άλλη φορά πάντησε όταν το άρθρο σου έχει πάει ... στην 5η σελίδα του press.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση