GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο σοσιαλισμός των καπιταλιστών...

. Αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή είναι πραγματικά εκπληκτικά και αποτελούν ένα πρωτοφανές ξεβράκωμα της λ...

.
Αυτά που συμβαίνουν στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή είναι πραγματικά εκπληκτικά και αποτελούν ένα πρωτοφανές ξεβράκωμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, καθώς πέφτουν οι μάσκες και γίνεται εμφανής ο κυνισμός και η υποκρισία του.
Η βρετανική κυβέρνηση χορήγησε γενναίο δανεισμό στην τράπεζα Νorthern Rock και στη συνέχεια την κρατικοποίησε. Οι ΗΠΑ κρατικοποίησαν τις μεγάλες χορηγούς στεγαστικών δανείων Freddie Μac και Fanny Μae, στις αρχές της εβδομάδας έκαναν σχεδόν το ίδιο με την κολοσσιαία ασφαλιστική ΑΙG, στην οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χορήγησε πιστώσεις 85 δισ. δολαρίων με εγγύηση αέρα φρέσκο και κοπανιστό.
Αυτό συνέβη από τους ίδιους που δεν ιδρώνει τ’ αυτί τους , όταν μικρές επιχειρήσεις κλείνουν και πολλές οικογένειες μένουν στο δρόμο, θεωρώντας ότι σε μια οικονομία της αγοράς πάντα υπάρχουν κι’ αυτές οι «παράπλευρες απώλειες» , που δημιουργεί ο «ελεύθερος» ανταγωνισμός. Όταν τα θύματα των «παράπλευρων απωλειών» είναι φτωχοί και αδύναμοι πολίτες όλα καλά, όταν όμως είναι τραπεζίτες και οικονομικοί κολοσσοί τα πράγματα αλλάζουν. Τότε επιστρατεύονται μέθοδοι του «κακού» Σοσιαλιστικού συστήματος , που σπεύδουν για τη «σωτηρία» τους χωρίς να υπολογίζεται το κόστος που ελαφρά τη καρδία μεταφέρεται στους πολλούς. Το Σοσιαλιστικό σύστημα που αποδέχεται την παρέμβαση του κράτους σε κάθε είδους κοινωνικές δραστηριότητες είναι «κακό» , όταν προστατεύει τους απλούς πολίτες , «καλό» όταν καλείται να προστατέψει τους ισχυρούς που καταρρέουν. Οι οικονομίες κλίμακας είναι αμείλικτες για τους εργαζόμενους, αλλά δεν υπολογίζεται κανένα κόστος όταν πρόκειται να διασωθούν τα κέρδη των εφοπλιστών των «άγονων» γραμμών.
Αυτή την τρελή και υποκριτική πραγματικότητα ζούμε τα τελευταία χρόνια και στη Ελλάδα με τη περίφημη «νέα διακυβέρνηση» της Ν.Δ. , που ελπίζω ότι άρχισε ήδη να γίνεται αντιληπτή σε ολοένα και περισσότερους πολίτες. Κατά έναν περίεργο τρόπο όλες οι «μεταρρυθμίσεις» είναι εκ προοιμίου επώδυνες για το λαό και έτσι προβάλλονται. Γιατί αλήθεια δεν ήταν επώδυνα τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ, η βοήθεια στο σπίτι, το ΕΣΥ, το ΜΕΤΡΟ, η ΑΤΑ (όσο ίσχυε), η απαγόρευση των απολύσεων , οι επόπτες εργασίες (όσο έκαναν σωστά τη δουλειά τους) , τα ΜΟΠ, ο ΟΑΕΔ, το ΣΔΟΕ, η ενίσχυση των συνταξιούχων του ΟΓΑ , το ΕΚΑΣ ; αυτές δεν ήταν μεταρρυθμίσεις ;
Το κράτος αδιαφορεί για τους πολίτες του και υπηρετεί τους πολιτικά, οικονομικά, οικογενειακά και πνευματικά «ημέτερους». Ένας ιδιότυπος «Σοσιαλισμός» των καπιταλΗστών

Χρήστος Χ.
--------------------

13 σχόλια

  1. Πολύ απλά...κρατικοποιούν τις ζημιές και ιδιωτικοποιούν τα κέρδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. i apateones tou ideologimatos tis eleytheris agoras geliopiithikan oristika.apedeixthei pos i aksiomatikes paradoxes tous einai ektos pragmatikotitas kai ta aksiomata pseydi.domisan ena montelo kinonikoikonomikis anaptiksis adieksodo kai pliros vasismeno se aytheretes kai lanthasmenes logikes aksiomatikes paradoxes.kai einai eti kataptisti ton komouniston giati ta dika tous aksiomata itan malon en gnosi tous[kai pros ofelos ton] pseydi eno ton komouniston kata vasi ta aksiomata itan afeli kai me sinithos kalopista logika kena kai aksiomatikes aytheresies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Zούμε το τέλος ΚΑΙ του καπιταλισμού. Και βέβαια επιβεβαιώνεται η ρήση που θέλει "τον τελευταίο καπιταλιστή να σου πουλάει το σκοινί που θα τον κρεμάσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ===================================

    "Ο σοσιαλισμός των καπιταλιστών..."

    ===================================

    Καλε τι μας λες;;
    Λάθος τίτλος!!!
    Και φυσικά, λάθος προσέγγιση.

    Η πράξη αυτή που περιγράφεις, Χρήστο Χ., λέγεται "κρατικός παρεμβατισμός" και δεν έχει σχέση με "κοινωνισμό" αλλά αποτελεί (ένα απο τα πολλά ) σωσσίβια που ρίχνει ο καπιταλισμός στον εαυτό του, όταν χρειαστεί - και ειδικά από την στιγμή που οι άβουλες και άοπλες (πνευματικά, τουλάχιστον) μάζες του δίνουν το δικαίωμα της ανεξέλεγκτης διαρπαγής και του δημόσιου χρήματος.

    Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αυτού του είδους οι "large" παρεμβατισμοί αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο της Μητρόπολης.

    Αντιθέτως, ο οποιοσδήποτε ("δημοκρατικά" διορισμένος μέσω ελεγχόμενης ψηφοδοσίας) τοπάρχης καθενός προτεκτοράτου της (Άυλης και χωρίς Τόπο) Μητρόπολης, δεν τολμάει να διανοηθεί ότι θα του επιτρέψουν "οι από πάνω" να κάνει κάτι τέτοιο, εκτός κι αν προβεί σε τόσο μεγάλο κρατικό δανεισμό ώστε ο Κάτοχος της Μητρόπολης να κρίνει την πράξη συμφέρουσα για τον ίδιο.

    Εδώ, βέβαια, είναι Μπαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Και στην περιοχή αυτή το μόνο που μπορεί να φυτρώσει, πιά, είναι θλιβερά προτεκτοράτα προσφερόμενα προς εκμετάλλευση.

    Προτεκτοράτα, διοικούμενα (με την έννοια "τρέχω το μαγαζί αντ' αυτών") από ευτελείς ξενόδουλες παρεούλες αποτελούμενες από πορφυρογέννητους κομπραδόρους

    Αλλά και φορτωμένα, τα προτεκτοράτα αυτά, "με λαμπρά κλέη του παρελθόντος" έτσι ώστε οι αράπηδες που τα κατοικούν να έχουν κάτι να απασχολούν το μυαλό τους την ώρα που ο Αφέντης τους στέλνει να κόψουν μπανάνες για να ταίσει τις μαϊμούδες του...

    Καληνύχτα σε όλους!!

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ναι εχεις δικιο. ΖΗΤΩ Ο ΛΕΝΙΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I IPOSTHRIXTES TOY "FILELEYTERISMOY EINAI PSEYTODOGMATIKOI GIATI GNORIZOYN POLY KALA OTI ETSI EKSYPHRETEITE KAPOIOS KAI SIGOYRA H TSEPH TOYS.
    MOY ERXETAI NA GELAO OTAN ATOMA SAN TON TATOYLH MILANE GIA ANAGH "NEON METTARYTHMISEON" SIGOYRA OXI PROS OFELOS TOY POLITH.
    EAN TA TAMEIA EXOYN TOSO MEGALA ELEIMATA TO PROBLHMA BRISKETAI STHN DIKAIOSYNH POY DEN LEITOYRGEI SOSTA.
    TI NA EXOYN ARAGE APOGINEI OLA AYTA TA EKATOMYRIA POY EPENDUTHIKAN SER OMOLOGA STHN MORGAN STANLEY POY PLEON KATAREEI.
    HTAN SYMTOSH H' ESKEMMENH ENERGEIA
    O K. TATOYLHS DEN THYMATAI TIPOTA APO ALA AYTA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι παρατηρήεις είναι σωστές. Αλλά αφορούν τον καπιταλισμό μικρής εμβέλειας πολιτικών όπως ο Μπο΄ς και ο Μπράουν που τρέμουν στην πρώτη κρίση και που έχουν ήδη νερώσει τον καπιταλισμό που πρεβέυουν με μεγάλες παρεμβάσεις και σκληρό κρατισμλο (επιδοτήσεις, δασμούς, μεγάλες δαπάνες και θεώρατα ελλείμματα - ο Μπούς). Να μην ξεχνάμε πως όταν οι δύο αυτοί ήρθαν στα πρ'αγματα κολοδδιαίοι "αναλυτές" στην Ελλ΄'αδα έγραφαν για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού και την επανάκαμψη της κρατικής παρέμβασης. Τώρα; Πάλι ο (βιασμένος) καπιταλισμός φταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρέ παληκάρι μήπως δέν βλέπεις καθαρά
    τήν γενική εικόνα?
    Άν στίς USA δέν είχαν γίνει αυτές οί παρεμβάσεις
    τό ντόμινο μαζί μέ όλους τούς "μικρούς"
    θά είχε ανατρέψει καί εσένα μέσα στήν συντριπτική πλειοψηφία τών Ελλήνων.
    Τώρα,άν η παρέμβαση γίνεται επιλεκτικα,αυτό είναι θέμα μεγέθους τών επιπτώσεων.
    Αναστάσης.(περιληπτικά τό δυνατόν).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το παράδοξο φίλε Χρήστο είνα, πως όταν συζητάς με συνειδητούς οπαδούς του νεοφιλελευθερισμού, επαναλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο επιχείρημα, που είναι και η πεμπτουσία του νεοφιλελευθερισμού:"οι επεμβάσεις του κράτους είναι εκείνες που δημιουργούν τις κρίσεις. Αν αφήσουμε την αγορά από μόνη της θα ξεσκαρτάρει και θα πετάξει απ έξω το προβληματικό και επικίνδυνο. Η αγορά έχει δυνάμεις αυτοθεραπείας και εξυγίανσης.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και κατι αλλο.
    Η ευαισθησια μεγαλωνει, οταν οι προς απολυση, ειναι δικα τους παιδια.
    Τοτε, ξαφνικα, και εφαπαξ θηριωδη διδονται και αλλαγη εργασιας γινεται και συνταξη στα 40 διδεται και ο,τι αλλο θελουν τα παιδια.
    Αν ομως κλεισει κανα μαγαζακι, ο ιδιοκτητης και κανας υπαλληλος που απασχολει, ειναι κατ ευθειαν για τη χωματερη.
    Βλεπουμε λοιπον, οτι και για τους μισθωτους, υπαρχουν δυο μετρα και σταθμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οταν το κρατος ειναι κοματικο οπως στην Ελλαδα οι κρατικες επιχειρησεις αυτοκαταστρεφονται γιατι κοιταζουν πρωτα τη κοματικη πελατεια τους και μετα η καθολου το συφερον και την επιβιωση της επιχειρησης με οτι αυτο συνεπαγεται.Και φυσικα πλασαρουν τη λυση της ιδιοτικοποιησης σαν πανακεια,που καθε αλλο παρα πανακεια ειναι οταν μαλιστα γινεται για ιδεολογικοπολιτικους λογους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kaneis sthn Amerikh den xairetai gia tis parembaseis. Oute oi aploi polites pou tha plirwsoun oute kai oi traders. Oi deuteroi pisteuoun oti oi agores mporoun na diwksoun tis kakes etaireies. kai opws eidate auto einai alitheia afou oi metoxes pollwn trapezwn efugan pros ta katw h mia meta thn allh olwn oswn eixan problima megalo. oi agores leitourgoun kai timwroun osous den aksizoun. to problima einai stis kubernhseis pou epembainoun kai den afinoun tis agores na leitourgisoun. fusika kai den prepei na kratikopoihsoun tis zhmies. prepei na afisoun osous organismous den aksizoun na eksafanistoun. epembainoun omws gia duo logous: 1) giati fobounta tis epiptwseis se olh/oles tis oikonomies. 2) gia politikous logous - exoume ekloges se ena mina kai o kosmos den prepei na katareusei mexri tote.

    Gia auto pou sumbanei euthunontai oi CEO kai oi polu upsila istamenoi twn organismwn pou ekanan alogista ependuseis, KAI to kratos kai oi kubernhseis pou enw eblepan to partu pou ekselisotan kai polloi milagan gia tous kindunous den ekanan tipota na anakopsoun to partu gia psifothirikous logous.

    Min ksexnate to party tou xrhmatisthriou sthn Ellada. Oi kubernhseis den tha poun pote einai fouska kai stamateiste tis uperboles. THumithite pws entharinan ton kosmo na mpei mesa.

    Telos, elpizw to kratos meta apo authn thn parembash na afisei tous upeuthinous na plirwsoun gia auto pou dimiourghsan (CEOs, CIOs kai alloi investment Managers). Den prepei na perasoun alobhtoi. Kai prepei na sunexisei to delaveraging pou tha parei polu kairo akoma. Ola auta prepei na perimenoume na ta doume. Gia na meinoun oi ugeieis etaireies kai na sunexisei h anaptuksiakh poreia.

    Ta aforistika sxoleia, oi eikaseies katareushs tou kapitalismou, kai oi sugkriseis tou me ton komounismo einai sxolia afelwn kai anthrwpwn pou den exoun epafh me tis agores kai ton idio ton anthrwpo.

    Greed and Fear -- aplhstia kai fobos -- einai auta pou niwthei o anthrwpos kai ton othoun na kanei uperboles se opoio susthma (kapitalistiko h komounistiko) kai na brisketai. To problima me ton komounismo einai oti den uparxoun mixanismoi gia autodiorthwsh tou susthmatos. Stis "eleutheres" agores h agora h idia tha katharisei to peritwma. Giauto kai auto to susthma exei epizhsei, enw o komounismos xreiazetai diktatories gia na uparksei.

    Kaneis den eipe oti den tha uparxoun ups and downs me ton kapitalismo. Kai auto biwnoume. An epitrepsoun stis agores na doulepsoun tha luthei to problima meta apo xrono. (oi politikoi omws theloun grhgores luseis -- pou omws den uparxoun).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση