GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το σχολείο της χαμένης νιότης...

Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη . Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης . Ανοιξαν τα σχολεία . Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, γ...

Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη
.
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
.
Ανοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό. Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ(οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές.
Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους. Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών. Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.
Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).
Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα)αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία. Η φιλοσοφία τους είναι, «η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση». Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας). Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.
Οταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι φινλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Ολη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους. Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε τηλεθέαση. Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων. Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες;
Τα περισσότερα ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημόσια σχολεία, που μοιάζουν σαν γκαράζ αυτοκινήτων. Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους, για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία θα εξεταστούν. Οποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή τις καλύτερες τεχνικές αποστήθισης, όχι απαραίτητα και το καλύτερο μυαλό, θα επιβραβευθεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στη μαθησιακή άρνηση. Η μαθητική διαρροή στη χώρα μας, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 30% , ενώ στη Φινλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η απάντηση της υπουργού παιδείας τους είναι: «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν μαθητή».
Γιατί αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, στο σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως είναι η παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα; Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία (στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων), έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;
Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κος Βουλγαράκης: «υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες»!!!
Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!
Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα διπλάσια ακριβώς λεφτά από εμάς, γύρω στο 7% του ΑΕΠ, για την παιδεία τους. «Βάση της εκπαίδευσής μας είναι η ισότητα όλων στο σχολείο», λέει η υπουργός τους. Οι φινλανδοί αγαπούν την πατρίδα τους, όχι ακροδεξιά και θεωρητικά σαν μια αφηρημένη ιδέα, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ' όλα ο λαός τους, οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους.
--------------------------------------

31 σχόλια

  1. μα ειναι απλο φιλτατε ενας λαος οπως ο ελληνικος δεν διατιθεται,και ποσο μαλλον προτιθεται να διμηουργησει δικη του σκεψη και αποψη ενεκεν του οτι εχει μαθει να βολευεται και να πληροφορειται απο δημοσιογραφους και να υμνει τον θεο της μπαλλας,τι ξερουνε τωρα οι φινλανδοι....ετσι και αλλιως εκει μονο κρυο κανει εεεε???

    o ellhnaras!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. sygxaritiria gia to arthro...

    giwrgos foititis tis ermis autis xwras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).

    Ωραία το θέτεις το θέμα παραπάνω.

    Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο.

    Τώρα άρχισες τις φασιστικές γενικεύσεις Πιστοφίδη.

    Να κάνω κι εγώ μερικές φασιστικές γενικεύσεις για τους δημοσιογράφους; Τί λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ όποιος κάνει κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ότι χαλάει το σύστημα που έφτιαξαν οι συνδικαλιστάδες μαζί με τους γονείς, που κι αυτοί θέλουν να μπορούν να παρατάνε τα παιδιά τους όλη μέρα και να τα φορτώνουν σε άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άν ΘΕΛΕΙ ένα παιδί στήν Ελλάδα ξεπερνα κάθε Φιλανδάκι.Δές παγκόσμια σταστική.
    Έπρεπε νά τονίσεις τήν μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Ελληνες, ειναι ο πιο χαζος λαος απ ολους.
    Μονο που δεν το ξερει και θεωρει οτι ειναι ο πιο εξυπνος.
    Ειναι ακριβος στα πιτουρα και φτηνος στ αλευρι.
    Δε σκεφτεται λιγο παραπανω για το συμφερον του, το οποιο, ως βλαξ, το τοποθετει μονο στην τσεπη του,ξεχνωντας το,"ουκ επ αρτω μονον ζησεται ανθρωπος".
    Οσο για τα παιδια του, η βασικη χαζομαρα,ειναι οτι βαζει την τηλεοραση να κανει τη νταντα στα παιδια του και δεν καταλαβαινει οτι ετσι τα κανει παθητικους δεκτες και υστερα ψαχνεται, γιατι δεν καταλαβαινουν τα μαθηματα, οποτε τα πλακωνει με τα φροντιστηρια, που ειναι σαν τα ναρκωτικα.
    Δε σ αφηνουν ν απεξαρτηθεις ποτε.Πρεπει παντα να κανεις φροντιστηρια ετσι και τα αρχισεις.
    Και ρουφανε και ΤΑ λεφτα, που αν πηγαινανε στο σωστο μερος, θα αλλαζανε εντελως την κατασταση.
    Και τι θα γινει τωρα;
    Ο Θεος. Μονον αυτος μπορει να κανει κατι.
    Εμεις, δε μπορουμε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ..τι να κουβεντιαστεί για την Ελληνική εκπαίδευση.. δεν υπάρχει συλλογική - συντεταγμένη συνείδηση σ’ όλα τα επίπεδα είτε γονική είτε εκπαιδευτική είτε πολιτική.. τα παιδιά έρμαια της τύχης τους.. άλλωστε η συλλογικότητα δεν κατοικεί στην Ελλάδα..
    ιδέα: να χορηγηθεί δωρεάν σε κάθε παιδί, μια βαλίτσα με ρόδες (αεροδρομίου) θα λύναμε το πρόβλημα μεταφοράς της «γνώσης» και θα συνεισφέραμε στη σωστή σωματική τους διάπλαση ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 3:17

    τι ξερουνε τωρα οι φινλανδοι....ετσι και αλλιως εκει μονο κρυο κανει

    ====================

    Αυτή ήταν πολύ μεγάλη κουβέντα!

    (Και δεν κάνω πλάκα)

    Σε χώρες στις οποίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η οργανωτικότητα αποτελεί ένα εκ των ουκ άνευ εργαλείο επιβίωσης. Με άλλα λόγια, οι οργανωμένες δομές αποτελούν, εκεί, κάτι το αυτονόητο - αντίθετα με εμάς που θεωρούμε επίτευγμα την... "μη-διάλυση"!

    Διαφορετική, βέβαια, η οργανωτικότητα των Φινλανδών, από αυτή των κάτοικων της Σιβηρίας - η μεγάλη διαφορά είναι ότι η φυλή των Φιν υιοθέτησε, από τους γείτονές της, μία δυτικότροπη προσέγγιση. Για αυτό έκανε και το μεγάλο άλμα.

    Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι και τόσο μακρινή η εποχή που οι Φίννοι ζούσαν στα δάση και ήσαν παντελώς αναλφάβητοι. Κατάλοιπο της εποχής αυτής είναι οι πινακίδες των δρόμων, στα χωριά, που εκτός από τη λατινική γραφή του ονόματος του δρόμου διατηρούν, εθιμοτυπικά, και την συμβολική γραφή (παράδειγμα, ο δρόμος με τις δύο αρκούδες και τον ένα τάρανδο).

    Μέχρι και πριν απ[ό λίγα χρόνια, οι Φίν αντιμετωπίζονταν με υπεροψία από τους υπόλοιπους σκανδιναυούς (οι "αλβανοί της σκανδιναυίας", κατά κάποιο τρόπο). Κι αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά και να ξεφτιλίσουν τους σουηδούς (κυρίως) στον τομέα που χαρακτήριζε τον πολιτισμό της σουηδίας: την ίδια την τεχνολογία.

    Η Νόκια δεν δημιουργήθηκε με αποκλειστικό στόχο "να παράγει ηλεκτρικές συσκευές" αλλά πήγαινε πολύ πιο μακριά: το όραμα των Φινλανδών ήταν να ταπεινώσουν την τεχνολογική σημαία των Σουδών, την έρικσον. Και το κατάφεραν σε τέτοιο βαθμό που εξαναγκάστηκε η έρικσον να ξεπουληθεί στη σόνι για να επιβιώσει.

    Τωρα, οι Φινλανδοί έχουν έναν καινούργιο στόχο: να αναπτύξουν ποιοτική αυτοκινητοβιομηχανία, τη στιγμή που οι σουηδικές φίρμες (εξαγορασμένες προ πολλού από τους αμερικανούς) έχουν πάρει τον κατήφορο, από πλευράς πωλήσεων.

    Προς το παρόν, δεν παράγουν "δικά τους" αυτοκίνητα αλλά αρκούνται να κατασκευάζουν για λογαριασμό άλλων (πόρσε, σάαμπ κάμπριο κλπ.

    Και όλα αυτά προέκυψαν από έναν "δημιουργικό εθνικισμό" (ουδεμία σχέση με ακροδεξιές αντιλήψεις, φυσικά) που αναπτύχθηκε εξαιτίας των αισθημάτων κατωτερότητας που τους καλλιέργησαν οι "προηγμένοι" γείτονές τους.

    Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με την σημερινή "πεισμωμένη" Αλβανία η οποία, σε δέκα χρόνια από τώρα, θα γαμεί και θα δέρνει στον τομέα του τουρισμού, όταν το ελλαδιστάν θα έχει πάρει την κάτω βόλτα. (Υπάρχει, ήδη, το προηγούμενο της τουρκίας, που μας έχει πάρει τα σώβρακα, σε ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης).

    Βέβαια, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια στην ανάπτυξη της Φινλανδίας: αφημένη στην τύχη της, απέναντι στον χίτλερ και τον στάλιν που την εποφθαλμιούσαν, ουδέποτε αποτέλεσε στρατιωτικό προπύργιο των αγγλοαμερικάνων. Κι έτσι τους άφησαν να αναπτυχθούν, χωρίς να χρησιμοποιούν "εκλεγμένες πρακτοράτζες" (σε στιλ ουκρανίας και γεωργίας - για να μην πάω νοτιότερα) που θα τους έβαζαν να σφαχτούν μεταξύ τους...

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!"
    ETΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ,ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑΥΤΟ??
    ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΤΕ...ΑΝΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑ...ΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Α ΡΕ ΠΑΜΙΣΕ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΗ ΛΙΓΗ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΟΜΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΟ
    ΚΑΦΕΝΕΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 12:36

    Φυσικά και συγκρίνω ανόμοια πράγματα.

    Οι Φινλανδοί είπαν: "Mέχρι τώρα είμασταν αρκουδιάρηδες του δάσους που θέλουμε να αναπτυχθούμε".

    Και το έκαναν. Και επειδή το παγωμένο δάσος απαιτεί, για λόγους επιβίωσης, τρομερή οργάνωση των μικροκοινωνιών (και μάλιστα με απόλυτο κριτήριο την ισότητα), κατάφεραν να δημιουργήσουν πολιτισμό.

    Αντίθετα, στους ραγιάδες τουρκόσπορους της βαλκανικής, είπαν το παραμύθι ότι είναι απευθείας απόγονοι του περικλή και του μεγαλέξαντρου κι αυτοί το έχαψαν.

    Κι είπαν "Δεν χρειάζεται να παλέψουμε για τίποτε. Κλέψε για να φας και άρπαξε για νά χεις. Και ο γεραμπής να κόβει από εμάς μέρες και να τις δίνει στους κοτζαμπάσηδες, για να μας κυβερνάνε..."

    Πραγματικά, συγκρίνω ανόμοια πράγματα, ο πανάσχετος...

    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γυρισα απο τη Φινλανδία πριν μια εβδομάδα. Εκατσα εκεί 8 μέρες λογω ενός συνεδρίου. Σημειώνω ότι τα έξοδα τα έκανα απο την τσέπη μου.
    αυτό που παρατήρησα απο την πρώτη στιγμή που φτάσαμε εκεί είναι ότι το κράτος, η πολιτεία, όλο το σύστημα γενικά σέβεται τον πολίτη, τις ανάγκες του, τις ιδιαιτερότητες του.
    Ολα τα κτίριά τους με υποδομές για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Το Ελσίνκι είναι γεμάτο με δρόμους που είναι πλακόστρωτοι και ας κυκλοφορούν πολυτελή αυτοκίνητα, αντίθετα στην ελλάδα αντικαταστήσαμε τα πλακόστρωτα που με κόπο και ιδρώτα έφτιαχναν οι παππούδες μας με καυτή άσφαλτο.
    Την ώρα που εμείς πωλούμε και διαλύουμε τον ΟΣΕ, το οικολογικότερο μέσο μεταφοράς, αυτοί εκσυχρονίζουν τα δίκτυά τους με ταχύτατα τρένα στα πρότυπα της Γαλλίας.
    Στο Ελσίνκι κυκλοφορούν μόνο τραμ και ποδήλατα. Ρυπογόνα λεωφορεία σαν αυτά της Αθήνας είναι μόνο για τις προαστιακές περιοχές αλλά και αυτά καίνε φυσικό αέριο και όχι λαθραίο μαζούτ.
    Παρατήρηση.....Αστυνομία ελάχιστη και διακριτική ακόμα και το βράδυ.
    Σκεφτείτε ότι έξω απο τη βουλή τους δεν υπήρχε αστυνομία, ουτε τα αντιαισθητικά εκείνα χελονονιτζάκια που τα αποκαλούμε στην Ελλάδα ΜΑΤ ή ΜΕΑ ή όπως αλλιώς τα λέμε.
    Και μια σημείωση σχετική με τα σχολεία. Ο δάσκαλος και ο καθηγητής θεωρείται απο τα καλύτερα αμοιβόμενα επαγγέλματα εκεί με αρχικό μισθό κοντά στα 3000 ευρώ και η επιλογή τους γίνεται μετά απο μακροχρόνιες διαδικασίες. Ουτε επετηρίδες, ουτε διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 12:36

    Αν έχεις διαφορετική άποψη από τους 1:48 και 2:36, για τί δεν μας τη λες και εμάς, αντί να αμολάς αφυψηλού την απαξιωτική παπαριά σου; Έχουν δίκιο ή άδικο οι φιλανδοί που επένδυσαν τα πάντα στην παιδεία και κατάφεραν να φτάσουν εκεί που έφτασαν;

    Μη μου πεις ότι εμείς δεν μπορούμε να ξοδέψουμε τόσα επειδή έχουμε να πληρώσουμε για εξοπλισμούς. Τους εξοπλισμούς τους αγοράζουμε για τις μίζες και όχι για να προστατέψουμε τα σύνορα (που έχουν γίνει μπάτε σκύλοι αλέστε) ούτε να κρατήσουμε τα ίμια.

    Απλά, όταν οι Φιλανδοί έτρωγαν αρκούδες, εμείς ήμασταν ραγιάδες και τρώγαμε καρπαζιές. Αυτοί έπαψαν να τρώνε αρκούδες, εμείς εξακολουθούμε να είμαστε ραγιάδες, να προσκυνάμε τον αγά και να ρουφιανέυουμε ή να λοιδωρούμε όποιον δικό μας τολμήσει να του σηκώσει κεφάλι.

    Και έχουμε δημιουργήσει και μία παιδεία που να διαιωνίζει αυτή την κατάσταση στον αιώνα τον άπαντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kαλα,δεν καταλαβαινεις οτι τα πραγματα, μπορει να ειναι κι αλλοιως;
    πΧ., Οτι οι αστυνομικοι, μπορει να μπηκαν ,αφου ειχαν γινει διάφορα, που επεβαλαν την παρουσια τους;
    Για σκεψου ποσες περιπτωσεις ειχαμε, που μεχρι νεκρους θρηνησαμε,(χωρις δυστυχως να γινει τιποτα επ αυτου);
    Η συμπεριφορα, ειναι αμφιδρομη.Δε φταινε μονο οι χωροφυλακες. Φταινε και οι αλλοι.
    Σε ολα τα οργανωμενα κρατη, που δεν αντιμετωπιζουν επανασταση, υπαρχουν νομοι και αυτοι τηρουνται.
    Δεν αφηνονται ασυδοτοι και τρελλαμενοι μαμελουκοι, να καινε και να καταστρεφουν τις πολεις.
    Αν βεβαια, εχουμε επανασταση, τοτε πρεπει να το ξερουμε, γιατι τοτε,"πασσαλος, πασσαλω εκκρουεται".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καποιος εγραψε, οτι αν θελει ενας μαθητης, γινεται καλυτερος απο εναν αλλο.
    Και γιατι ΔΕ θελει;
    Μου θυμιζει τους πρεζακηδες, που αν τους ακουσεις να μιλανε, μεσα στην τρελλα τους, λενε οτι μα εγω δεν ειμαι εξαρτημενος.Όποτε θελω, το κοβω.
    Μονο που ποτέ δε θελει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Νομίζω γίνεται σύγκριση ανόμοιων πραγμάτων...
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/fi.html
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html
    Είμαστε και σε περίεργη "γειτονιά"...
    Ας αντιγράψουμε τα θετικά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "....Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο...."

    ---------------------------

    Και στην ελλάδα, είχαμε ένα τέτοιο σχολείο: το Βαρβάκειο Γυμνάσιο (και κάμποσα άλλα πρότυπα) και τα υποβάθμισε -μέχρι διάλυσης- ο σκατόψυχος ψευδοτροτσκιστής αληταράς επειδή λέει...

    "στην σύγχρονη δημοκρατική ελλάδα δεν χρειαζόμαστε πνευματική ελιτ!"

    Και όλα αυτά, ετοιμάζοντας τον άχρηστο κανακάρη του για υπουργό παιδείας.

    Για να μην μιλήσω για τα Ανάβρυτα της δεκαετίας του 60, όπου μπορούσε, με κλήρωση, να σπουδάσει υπότροφος ένας φτωχός μαθητής.


    Αλλά όταν υπάρχει σχέδιο σκατοποίησης και υποταγής μιας χώρας (πάμπλουτης σε υπέδαφος), μέσω της σταδιακής υποβάθμισης της παιδείας του, δεν χρειάζεται παρά στοιχειώδης νους για να καταλάβει κανείς ποιοί παρίσταναν τους "πατριώτες" ενώ, κρυφά, ήταν πρακτοράτζες του κερατά.

    Φυσικά, δεν περιμένω να συμφωνήσουν μαζί μου όσοι κρετίνοι έχουν κουνήσει σημαιάκια την ώρα που εκείνοι έλεγαν διαχρονικές κλαπαρχιδιές από τα προεκλογικά μπαλκόνια...

    The Vomiting

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ,ΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΛΙ,ΠΗΔΑΓΑΝ ΤΙΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΛΛΑΚΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΑ,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΗΚΩΝΟΤΑΝΕ.ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΝΑΣ ΓΕΝΟΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΙΚΥΛΩΝ,ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΕΣ,ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΒΑΡΒΑΡΟ ΛΑΟ,ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ,ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ,ΘΕΛΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ.ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ,ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ,ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΛΗ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΤΟΥΣ 'ΑΠΕΙΛΟΥΝ' ΜΟΝΟ ΟΙ ΦΩΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΖΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ.ΤΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ,ΠΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ,ΕΞΑΓΟΥΝ ΚΑΙ 'ΑΓΙΟΥΣ' ΠΟΥ Η ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ ΤΟΥΣ ΝΤΥΝΕΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ?ΑΛΛΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΤΣΙ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΜΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΤΑΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΥΦΥΙΑ,ΠΟΥ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ,ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΤΟ DNA ΕΧΕΙ 'ΜΝΗΜΕΣ',ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΡΑΚΙΑ,ΠΟΥ ΕΠΟΦΘΑΛΜΙΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ.ΑΛΛΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΡΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ.Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ,ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΣΚΗΝΕΙΟ.ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ,ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΕΙΝΑΙ 'ΕΧΘΡΙΚΟ' ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΥΣ[ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ,ΛΟΓΩ ΓΙΑΓΙΑΣ]ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ,ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ,ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ 'ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ...Και στην ελλάδα, είχαμε ένα τέτοιο σχολείο: το Βαρβάκειο Γυμνάσιο ...
    Ωπαα!
    Να κι αλλη παλιοσειρα.
    Μονο που ξεχασες φιλε μου, το δικο μου το Σχολειο.
    Το
    "Πρωτο Προτυπο Γυμνασιο Αρρενων Πειραιως" (Η μετεπειτα Ιωνιδειος, η οποια βεβαια, ουδεμια σχεσιν ειχε με αυτο).
    και μαλιστα με Γυμνασιαρχη τον περιφημο Καρανικολα.
    Που ηταν αδερφακι με το Βαρβακειο και που μαθαιναν γραμματα,παιδια, που ηθελαν να μαθουν πρωτα πρωτα και που δεν ηταν πλουσια,σωνει και καλα.(Εμενα, υπαλληλος ηταν ο πατερας μου).
    Και ομως, αυτος ο σκατοψυχος, με την υπογραφη Βερυβακη, , του αρειμανιου, πρωτου υπουργου Παιδειας του Πασοκ, διελυσε.
    Και τα Προτυπα και το Κολλεγιο Αθηνων, του ,οποιου κατηργησε το 7ο ετος.
    Και ολα αυτα, με δικαιολογια το οτι ΔΕ ΧΡΕΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΙΤ.
    Αν αγαπας το Θεο σου.
    Αν ειναι δυνατον, να πορευτει ενα κρατος, χωρις ελιτ.
    Και δεν εννουμε κληρονομικη ελιτ. Αξιοκρατικη εννοω βεβαια.
    Και ολ αυτα, απο ενα ατομο, που ο πουστης, τα ηξερε τα γραμματα ο ιδιος. Και μαλιστα πολυ καλα.
    Γι αυτο και εγινε και καθηγητης στο Berkley.
    Αλλα αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου.
    ( Οταν ηλθε αυτος εδω ομως,λογω του οτι ειχε γερασει πια, το μονο που τον ενοιαζε, ηταν να βρει καμια μικρουλα να πηδηξει.Για τα αλλα,"απλως προηδρευε").
    Τιποτ αλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια παρακληση για το φιλο που γραφει με κεφαλαια.
    Προσπαθησα να διαβασω το κομματι σου, αλλα δεν τα καταφερα μεχρι τελους, γιατι ειναι πολυ δυσκολο για μας τους μεγαλους τουλαχιστον.
    Σε μερικα φορα, δεν επιτρεπεται για το λογο αυτο.
    Γι αυτο, την αλλη φορα, γραψε σε παρακαλω με μικρα, εκτος και θελεις να τονισεις κατι, συγκεκριμενο ομως, και τοτε, γραψε το με κεφαλαια.
    Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 11:43

    Ρε σειρά, πέρασα κι εγώ από Ιωνίδειο! Με Κεφάλα, Πανάκη, Τσατσόπουλο, Χαιρετάκη (γυμναστή). Ωραίες εποχές! Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Ιωνίδειος ήταν ένα απειροελάχιστο κλικ πιο κάτω από το Βαρβάκειο.

    10:49

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αν και δεν εχω δυνατοτητα συγκρισης απ αυθειας, μαλλον εχεις δικηο.
    Εξ αλλου, ο Πειραιας, ηταν μικρη πολη, μπροστα στην Αθηνα.Αρα μαζευε καλούς, απο λιγοτερο κοσμο.
    Παντως, καμια σχεση με τα σημερινα Σχολεια,που οι μαθητες κατω απο τη βαση, ειναι η πλειοψηφια.
    Βλεπεις, η αρχη της ησσονος προσπαθειας, εχει εδραιωθει πλεον στην Ελλαδα.
    Και η ελιτ, συμφωνα με τους πρωτους Πασοκους, καταργηθηκε.
    Αιωνια της η μνημη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 1:01

    Αιωνία της...

    12:50

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. 3:05

    ΕΤΣΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΝΑΣ ΓΕΝΟΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΙΚΥΛΩΝ,ΠΟΥ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

    ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ,ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ,ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΛΛΗ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

    ======================

    Πηγαίνεις, φιλαράκο μου, να πεις κάτι σωστό και, από τη νέυρωσή σου, χύνεις την καρδάρα με το γάλα.

    Για να σου απαντήσω, θα ξεκινήσω με ένα αξίωμα:

    "Τουρκόσποροι είναι οι της ραγιάδικης παιδείας μετέχοντες" (Και μη αντιδρώντες...)

    Κατά συνέπεια, όταν καταγγέλλω τους "κρατούντες και τα συν αυτοίς τσιράκια" για τουρκόσπορους, δεν περιμένω από σένα να έχεις αντίρρηση. Ειδικά όταν οι τουρκόσποροι προωθούν μία παιδεία "της ήσσονος προσπάθειας" και του ανατολίτικου ωχαδερφισμού.

    Δεύτερο, οι βόρειοι λαοί πάσχουν από κατάθλιψη (λόγω της έλλειψης ήλιου)και όχι από "οργάνωση". Διαφορετικά θα αυτοκτοινούσαν και οι Ελβετοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ...και μια και κανετε χρηση της λεξεως,γραικυλοι, εχετε διαβασει, εκεινο το παλιο βιβλιο, του Ροδη Ρουφου, με τιτλο,
    "Οι Γραικυλοι";
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CF%8C%CE%B4%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%A1%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%BF%CF%82
    Αξιζει τον κοπο, να το διαβασετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και κατι, που το θυμηθηκα τωρα.
    Η Ιωνιδειος, ειχε παρει την κατιουσα, σε σχεση με το Προτυπο του Καρανικολα.
    Και μιλαμε για ΤΟΝ Δ/ντη.Ηξερε ολους τους μαθητες του Σχολειου, με τα ονοματα τους.
    Και εφηρμοζε μετρα, που ηταν πρωτοπορια, για την εποχη του.
    Πχ.,οχι πηλικια, που φοραγαν οι μαθητες των αλλων Σχολειων.
    Οποιος επαιρνε αποβολη, εκτος βεβαια, του οτι ειδοποιειτο ο πατερας του, ηταν παρων στο Σχολειο, αλλα οχι στην Ταξη.
    Καθε μερα της αποβολης.Απο το πρωι, μεχρι το μεσημερι.
    Αντε να το ξανακανεις εσυ αυτο.
    Να σε βλεπουν δηλαδη ολοι, να στεκεσαι σα μαλακας στη γωνια.
    Γι αυτο, το Σχολειο, δουλευε ρολοι.
    Και μη μου πει κανεις για δημοκρατια στα Σχολεια, γιατι ολα κρινονται εκ του αποτελεσματος.
    Και τα αποτελεσματα, τα βλεπουμε καθε χρονο, με κλειστα και κατεστραμμενα Σχολεια, γιατι καποιοι, δεν τολμουν να κανουν αυτο που πρεπει και ετσι δωσανε εξουσιες σε παιδακια, που δεν μπορουν βεβαια να κανουν καλη χρηση τους, γιατι κατι οι συνθηκες που μεγαλωσαν, κατι ο φοβος των αρμοδιων, παει, χαθηκε το τραινο.
    Ειναι αυτο, που λεει η παροιμια,
    "θες απ τη λεχωνα, θες απ τη μαμη, παει το παιδι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κύριε ΜΑΝΙΑΤΗ,

    στο γεμάτο ασυναρτησίες λογορροϊκό τρομώδες παραλήρημά σου (delirium verborum tremens)δεν μπορώ να απαντήσω και δεν έχει και κανένα νόημα, διότι απ ότι κατάλαβα εσύ θα πρέπει να επικοινωνείς με το Θεό. Να του γράφεις γράμματα αφού πρώτα θα έχεις φάει από τα γνωστά χόρτα της Μάνης που προκαλούν παραισθήσεις. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι πως προσβάλεις τους μανιάτες και το λέω αυτό διότι έχω πολλούς φίλους μανιάτες, πανέξυπνους. Οταν γράφεις, για να έχει νόημα η επικοινωνία, προσπαθείς να μεταφέρεις κάτι καινούργιο. Το μοναδικό ελληνικό πνεύμα στο οποίο αναφέρεσαι δεν καλλιεργήθηκε μέσα στην απομόνωση αλλά μέσα από ανταλλαγές με άλλους λαούς. Η Σπάρτη μπορεί να έβγαλε πολεμιστές αλλά ούτε έναν άνθρωπο των γραμμάτων. Ακόμη και ο ποιητής Τυρταίος ήταν από την Αλικαρνασσό. Αν δεν υπήρχαν ο Ηρόδοτος και ο Σιμωνίδης, σήμερα δεν θα ήξερες τίποτα για τη Σπάρτη και το Λεωνίδα. Αυτά για να μαθαίνεις. Οσον αφορά τους τουρκόσπορους, όταν οι δικοί μου στα εφτά χωριά της Σάντας κοντά στην Παναγία Σουμελά, που δεν πάτησε ποτέ τούρκος, είχαν επίσημο σχολείο "το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας" από το 1682, οι δικοί είχαν άλλες ενασχολήσεις, βουκολικές και πειρατικές και στο Σούλι δεν έλεγαν ούτε το καλημέρα στα ελληνικά. Το άρθρο το έγραψα γι αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι από μια άλλη χώρα. Ο Πλάτων έγεραφε "Οτι περ αν έλληνες παραλάβωσι κάλλιον τούτο εις τέλος απεργάζονται". Ευχαρίστως να διαβάσω ένα άρθρο από κάποιον που ξέρει καλά το εκπαιδευτικό σύστημα του Καναδά, που είναι εξ ίσου καλό.

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 7:42

    Mιά και ανέφερες, Αλέξανδρε, τον Καναδά, θα σου πώ κάτι που μου έκανε σήμερα αλγεινή εντύπωση.

    Στην κυριακάτική Καθημερινή υπάρχει άρθρο του Νικολάκη, του αδερφού του Γιωργάκη του Παπανδρέου όπου προτείνει την κατάργηση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από το Ανθολόγια Νεοελληνικών Κειμένων. Συγκεκριμένα, επειδή στον Καναδά (που ουδέποτε ανέπτυξε λογοτεχνία της προκοπής) το μάθημα της γλώσσας γίνεται από μθθιστόρημα και όχι από διήγημα, αποφαίνεται ο (άσε μην πω και χαρακτηριστώ) ότι προτιμότερο είναι, για τα παιδιά, να ΄μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα από τον... Χάρι Πότερ (!!!!!) παρά από τους έλληνες πεζογράφους.

    Μετά τον Βαλλιανάτο (που διόρισε ο αδερφός του ο Τζέφρι ως διευθυντή στο υπουργείο παιδείας), ας αναθέσουμε και την εκπόνηση της διδακτέας ύλης στο 'Ιδρυμα Σόρος κι ας ετοιμαστούμε να μεταναστεύσουμε στην Ζιμπάμπουε αφού αυτός ο τόπος θα έχει, οριστικά, χάσει κάθε πνευματική αξία.


    παμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. 7.42, αναφέρθηκα στον Καναδά, διότι, μέχρι πριν δύο δεκαετίες, ο Καναδάς είχε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν διέφερε και πολύ από το αντίστοιχο της Μεγάλης Βρετανίας. Με την συνεχιζόμενη μεταναστευτική πολιτική, το σύστημα άρχιζε να εμφανίζει προβλήματα προσαρμογής και η εκπαίδευση πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα, οι εκπαιδευτικοί τους δεν αναλώθηκαν σε έναν διαρκή αγώνα με τους υπουργούς παιδείας, αλλά μπήκαν οι ίδιοι μπροστά και ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Εντύπωση έκανε το σύνθημα μιας ομάδας εκπαιδευτικών εναλλακτικής εκπαίδευσης: «Ζήτωωω ανακαλύψαμε τον εχθρό της παιδείας μας. Είμαστε εμείς οι ίδιοι». Ετσι ξεκίνησε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Καναδά. Από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Οι καναδοί τήρησαν αυστηρά αυτό που έλεγε ο μεγάλος Αριστοτέλης, πως "δεν μπορείς να θεραπεύσεις κάτι αν δεν διαγνώσεις τις πργματικές αρχικές αιτίες του προβλήματος". Σήμερα, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ο Καναδάς ανήκει στις πέντε πρώτες χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης. Στον Καναδά όμως, σε μια τάξη ειδικών σχολείων, μπορεί να υπάρχουν πέντε και περισσότεροι δάσκαλοι Ένα από αυτά τα σχολεία, είναι και το διάσημο πλέον και εκτός Καναδά σχολείο του Balwin στην πολιτεία Εντμοντον. Διευθυντής του είναι ο ελληνικής καταγωγής Ντην Μιχαηλίδης. Το σχολείο αυτό το επισκέπτονται παιδαγωγοί από όλο τον κόσμο για να αντιγράψουν το σύστημά του. Αν ο διευθυντής ήταν τουρκικής καταγωγής, να είσαι σίγουρος ότι θα ήταν πασίγνωστος στην Τουρκία και θα τον καλούσαν να τους βοηθήσει. Πιστέυετε ότι τον κάλεσε ποτέ έλληνας υπουργός; Μπείτε στην ιστοσελίδα του και ρωτήστε τον. To
    τι έγραψε ο Νικολάκης Π. δεν με ενδιαφέρει. Με ανδιαφέρει η κατάντια της δημόσιας παιδείας μας. Το παιδί μου το στέλνω σε δημόσιο σχολείο.
    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. κ. Πιστοφίδη γιατί δε φτιάχνετε ένα blog να δημοσιεύετε τα άρθρα σας. Είναι κρίμα να μη μπορούμε να έχουμε διάλογο πάνω στα τόσο ενδιαφέροντα που γράφετε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Βρεθηκα καποτε στη Σουηδια για αγωνα Top teams cup και το γηπεδο volleyball ηταν μεσα στη σχολη θεατρου.Καλυνηχτα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση