GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θα στηρίζαμε κυβέρνηση συνεργασίας...

ή μειοψηφίας αν δεσμευόταν στις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές... . Εφ' όλης της ύλης αποκαλυπτική συνέντευξη του Μιχάλη ...

ή μειοψηφίας αν δεσμευόταν στις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές...
.
Εφ' όλης της ύλης αποκαλυπτική συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου, εκ μέρους των Οικολόγων - Πράσινων, μετά το άλμα στο 3,5% των τελευταίων δημοσκοπήσεων που τους ανοίγει το δρόμο για την επόμενη Βουλή!
.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Καψαμπέλη
,
Οι Οικολόγοι - Πράσινοι φαίνεται να εξελίσσονται στην (πιθανή) έκπληξη του πολιτικού σκηνικού μετά το 3,5% που αποσπούν στην τελευταία έγκυρη δημοσκόπηση της V.PRC και τους οδηγεί στον "προθάλαμο" της επόμενης εθνικής Βουλής.
Στην πρώτη συνέντευξη, ύστερα από το γεγονός αυτό, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων (και νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης), περιγράφει αναλυτικά την στρατηγική του κόμματος. Δίνει το ιδεολογικό στίγμα των Οικολόγων - Πράσινων, εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ψήφος διαμαρτυρίας το ποσοστό που συγκεντρώνουν, ξεκαθαρίζει γιατί δεν θα επιδιωχθούν προεκλογικές συμπράξεις με άλλα κόμματα αλλά και δηλώνει με τόλμη υπό ποιες προϋποθέσεις το κόμμα θα στήριζε μια κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας στην επόμενη Βουλή. Καταθέτει τέσσερις συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και αναλύει την "τραυματική εμπειρία" του παρελθόντος για τους Οικολόγους...
Μια συνέντευξη με πολλαπλό ενδιαφέρον σε μια κρίσιμη περίοδο πολιτικών ανακατατάξεων...
.
Υπαρκτή η αποδέσμευση των πολιτών...
Ερ: Το 3,5% που δίνει στους Οικολόγους Πράσινους η τελευταία μέτρηση της VPRC είναι ρεαλιστικό ποσοστό ή δημοσκοπικό και η μάχη για την είσοδο στη Βουλή θα είναι σκληρή και αβέβαιη;
Απ: Προφανώς μια δημοσκόπηση είναι προβολή μιας υπαρκτής τάσης και φωτογραφίζει τη στιγμή. Αντανακλά, όμως, μια υπαρκτή αποδέσμευση πολιτών που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Στην ελληνική κοινωνία έχουν γίνει βαθιές αλλαγές σε επίπεδο αξιών και ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας –ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι και γυναίκες– στρέφονται συνειδητά προς πιο οικολογικές, δημοκρατικές και κοινωνικά υπεύθυνες επιλογές, τόσο στην πολιτική όσο και στην καθημερινή ζωή τους. Αυτές οι νέες κοινωνικές δυνάμεις –που ξεπερνούν, φυσικά, το 3,5%- δεν εκπροσωπούνται από τα άλλα κόμματα και στρέφονται προς τους Οικολόγους Πράσινους.
Ας μην ξεχνάμε ότι η στροφή αυτή έχει ήδη καταγραφεί και εκλογικά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Για παράδειγμα, η νομαρχιακή κίνηση ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές ποσοστό 4,6% και εξέλεξε δύο νομαρχιακούς συμβούλους στη Θεσσαλονίκη. Οι αναλύσεις που έγιναν για το προφίλ των ψηφοφόρων έδειξε ότι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας (κυρίως νέοι ψηφοφόροι, πολλοί που είχαν ψηφίσει το 2004 ΝΔ και άτομα με αντι-πολιτική στάση) στρέφεται προς τις οικολογικές πράσινες πολιτικές προτάσεις. Παραπλήσια χαρακτηριστικά είχαν και άλλα δημοτικά και νομαρχιακά σχήματα που κατέβηκαν ανεξάρτητα από τα κόμματα και είχαν ένα σαφές οικολογικό και κοινωνικό προφίλ.
Χρειάζεται, βέβαια, να πείσουμε ότι ως κόμμα μπορούμε να εκπροσωπήσουμε αυτές τις αξίες και πολιτικές με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο, ότι δεν θα απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύονται.
Μετά τις εθνικές εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα κόμμα που αναπτύσσεται κοινωνικά και πολιτικά σε όλη την περιφέρεια, σε αυτό εντάσσονται ενεργοί πολίτες, δραστήριοι στην κοινωνία των πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συμμετοχική δημοκρατία και το διάλογο, την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στροφή σε πιο πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες οικονομικές δραστηριότητες, τη μείωση του χάσματος μεταξύ αυτών που σπαταλούν άκριτα και αυτών που δεν έχουν πώς να επιβιώσουν.
Πιάσαμε το 1,05% στις περσινές εθνικές εκλογές χωρίς καμιά προβολή από τα ΜΜΕ. Προφανώς τώρα δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν την προβολή και των δικών μας θέσεων προεκλογικά… Σίγουρα η δημοσιότητα ανοίγει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με πολύ περισσότερους πολίτες. Μας θέτει όμως και μεγαλύτερες ευθύνες, καθώς θα κρινόμαστε και εμείς πολύ αυστηρότερα. Εκτιμούμε ότι θα τα καταφέρουμε.

,
Η κρατική χρηματοδότηση προς εμάς θα πηγαίνει
σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες...
Ερ: Με λίγα λόγια, μπορείτε να που πείτε γιατί ένας πολίτης να επιλέξει να ψηφίσει εσάς και όχι ένα άλλο - και ειδικά από τα λεγόμενα «μικρά» κόμματα;
Απ: Δεν αρκεί ένας πολίτης να απορρίψει τα δύο κόμματα που έχουν ασκήσει εναλλάξ την εξουσία και από αντίδραση να ψηφίσει ένα μικρό, που απλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει ότι ίσως να είναι χειρότερο από τα δύο μεγάλα. Χρειάζεται να αναζητήσει όχι μόνο διαφορετικό περιεχόμενο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και νέο μοντέλο πολιτικής δράσης.
Εμείς επιδιώκουμε όχι μόνο την πολιτική και εκλογική ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων αλλά και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, την ανάληψη μεγαλύτερου και ουσιαστικότερου ρόλου στη διαμόρφωση και εφαρμογή των πολιτικών. Θεωρούμε ότι χωρίς ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών δεν μπορούν να προχωρήσουν οι βαθιές αλλαγές που είναι απαραίτητες σήμερα, και αυτό θέλουμε να εκφραστεί και σε θεσμικό αλλά και σε καθημερινό επίπεδο, στην πολιτική κουλτούρα αλλά και στο μοντέλο διακυβέρνησης.
Να ένα απλό παράδειγμα σε πόσα μπορεί να διαφέρουμε από τα άλλα κόμματα: Τα κόμματα σήμερα αξιοποιούν την κρατική χρηματοδότηση (που για ένα μικρό κόμμα φτάνει και τα 3,5 εκατομμύρια Ευρώ), και άλλες ρυθμίσεις (αποσπάσεις από το δημόσιο, διευκολύνσεις και) για να αναπτύξουν μια υπερβολική και εσωστρεφή κομματική γραφειοκρατία, με δικά της συμφέροντα. Εμείς δεν πρόκειται να επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας τέτοιας εσωστρεφούς και αυτό-αναπαραγόμενης γραφειοκρατίας, πέρα από τα στελέχη που θα είναι αναγκαία για την πολιτική δουλειά που πρέπει να γίνει εντός και εκτός Βουλής. Έχουμε αποφασίσει ότι μέρος των χρημάτων της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και του μισθού των βουλευτών θα διατεθεί, αντί για τη συντήρηση κομματικής γραφειοκρατίας, στην ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και την οργάνωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών δράσεων με διαφανή τρόπο. Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε όχι μόνο ένα Πράσινο Ίδρυμα για την Προώθηση των Πολιτικών για το Περιβάλλον και την Κοινωνική Αλληλεγγύη αλλά και ένα Ταμείο Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα υποστηρίζει κάθε χρόνο με 500.000 Ευρώ περιβαλλοντικά και κοινωνικά προγράμματα, που θα μπορούν να υλοποιήσουν με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο οργανώσεις και πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.
..
Αλλάζουμε τη ζωή μας,
αλλάζουμε την πολιτική!
Ερ: Το κεντρικό σας μήνυμα - σύνθημα ποιο είναι;
Απ: Αλλάζουμε τη ζωή μας, αλλάζουμε την πολιτική. Πρόσωπο με πρόσωπο λέμε στους πολίτες: Αν πιστεύεις ότι κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα έχει ως προτεραιότητα την επίλυση των πολύ σοβαρών και αλληλένδετων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων τότε ψήφισέ το. Αν, όμως, πιστεύεις ότι τώρα ήρθε η ώρα να υπάρξει αφενός πολιτικό κόστος για όλους αυτούς που συνέβαλαν στην καταστροφή και από την άλλη να προωθηθούν εδώ και τώρα, χωρίς στενή κομματική εκμετάλλευση, λύσεις για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα με συνεκτικό τρόπο, ίσως πρέπει να ψηφίσεις τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Η παρουσία τους στη Βουλή και η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις στα κοινά θέματα θα ταράξουν τα νερά και κανείς δεν θα μπορεί να αγνοήσει τη δύναμη χιλιάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η προσωπική δέσμευση όταν συναντήσει τη δέσμευση και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ανθρώπων θα γίνει δύναμη αλλαγής. Η οργή και η αγανάκτηση έχουν φουντώσει, δώσε όμως θετική διέξοδο, πάρε και εσύ μέρος στην αλλαγή των πολιτικών και την προώθηση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης.
,
Η βαθιά κρίση απαιτεί
τολμηρές οικολογικές λύσεις
Ερ: Μήπως η ψήφος στους Πράσινους Οικολόγους είναι περισσότερο ψήφος διαμαρτυρίας;
Απ:
Είναι λάθος να μπερδεύουμε τη διαμαρτυρία με την έλλειψη προτάσεων. Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα δεκάδων σελίδων στις τελευταίες εκλογές και προβάλλουμε εναλλακτικές λύσεις σχεδόν σε κάθε παρέμβασή μας. Ανοιγόμαστε και σε θέματα πέρα από το περιβάλλον, όπως με το ασφαλιστικό, όπου τον περασμένο Δεκέμβριο καταθέσαμε μια αναλυτική εναλλακτική πρόταση. Αρκετές από τις προτάσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι άμεσα «υιοθετήσιμες», αν υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση.
Γίνεται φανερό σε ολοένα και περισσότερους πολίτες πως είναι καιρός η ελληνική Βουλή να αποκτήσει μια κοινοβουλευτική ομάδα Οικολόγων Πρασίνων ώστε να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές στην οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Η βαθιά οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση που ζούμε σήμερα έχει δομικό χαρακτήρα και χρειάζεται τολμηρές πράσινες-οικολογικές λύσεις.
.
Είμαστε ο 4ος διακριτός πόλος
Ερ: Για το ευρύ κοινό: Οι Οικολόγοι - Πράσινοι που τοποθετούνται, σχηματικά, στο πολιτικό φάσμα; Προς τα «δεξιά», προς τα «αριστερα» ή προς το «κέντρο»;
Απ: Σε όλη την Ευρώπη, τα Πράσινα κόμματα αποτελούν έναν 4ο διακριτό πολιτικό πόλο, πέρα από τη Δεξιά, τη Σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά. Αναγνωρίζουμε την πολιτική μας καταγωγή από τον χώρο της πολιτικής αμφισβήτησης που προέκυψε από τα κινήματα της νεολαίας κατά τη δεκαετία του 1960 και από την κριτική (και αυτοκριτική) αριστερά και μας ενώνει με αυτήν η επιθυμία για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλλαγή. Είμαστε όμως διαφορετική πολιτική παράταξη με διαφορετικές προτεραιότητες και στόχους. Ταυτόχρονα, σε ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών συντασσόμαστε με φιλελεύθερους κοινωνικούς χώρους που βρίσκονται πιο μπροστά από την Αριστερά.
Πιστεύουμε πως μια γραμμική διάκριση Αριστεράς-Δεξιάς (κι επομένως ένας υποτιθέμενος «μεσαίος χώρος») δεν μπορεί να ερμηνεύει πλέον ικανοποιητικά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τα ζητήματα του 21ου αιώνα, του αιώνα της οικολογίας. Παρόλα αυτά:
-Δεν ανήκουμε στη συντήρηση. Είναι βέβαιο ότι οι αλλαγές που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα την πρωτοφανή οικολογική κρίση θα πρέπει να είναι εκτεταμένες και ριζοσπαστικές. Τα διογκωμένα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με παλιά εργαλεία και νοοτροπίες. Ωστόσο, διαθέτουμε και κάποιες… συντηρητικές όψεις: θέλουμε να συντηρήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που τυχαίνει να διαθέτει και πολλά βιοκλιματικά στοιχεία), τις ποικίλες πολιτιστικές ταυτότητες (περιλαμβανομένων και των κοινοτήτων των μεταναστών και των μειονοτήτων) και βέβαια να προστατέψουμε τη μοναδική φύση αυτής της χώρας με τις ανθρώπινες κοινότητές της σε αρμονική συμβίωση και όχι σε αντιπαλότητα.
-Δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι. Είναι βέβαιο ότι ο πολιτικός οικολογικός λόγος που θέλουμε να εκφράσουμε διακρίνεται από το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Θεωρούμε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός σε τελική ανάλυση ενέχει αντιφάσεις που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλες πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες και γενικότερα με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Μια ασύδοτη «ελεύθερη» αγορά, με την αλληλένδετη ιδεολογία της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγεί μέσω του άγριου ανταγωνισμού, στην ανάπτυξη ολιγοπωλίων, στην ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και στην ανάπτυξη «διαπλεκόμενων συμφερόντων» και διαφθοράς που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια ολιγαρχική τυραννία οργουελικών διαστάσεων. Πρόκειται για μια εικόνα που διαμορφώνεται και στη χώρα μας, υπό τις ευλογίες της κυβερνητικής παράταξης, η οποία ίσως αποτελεί και μια από τις χειρότερες κυβερνήσεις της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Εμείς είμαστε υπέρ της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
-Πιστεύουμε στην προοδευτική πολιτική. Στόχος μας η αποδυνάμωση (και με νομοθετικά μέσα) των μεγάλων και πολυεθνικών επιχειρήσεων (που λειτουργούν και σαν μικρές δικτατορίες) και η ενδυνάμωση, αυτοοργάνωση και δικτύωση των μικρών παραγωγών, σε μια οικονομία αποκεντρωμένη και τοπικής κλίμακας, που να σέβεται τα τοπικά φυσικά χαρακτηριστικά (γονιμότητα εδάφους, διαθεσιμότητα νερού και φυσικών πόρων, μη-οικονομικές περιβαλλοντικές παροχές) και να ελέγχεται από τις δημοκρατικές διαδικασίες των ώριμων και υπεύθυνων τοπικών κοινωνιών. Γενικότερα πιστεύουμε ότι το δημοκρατικό μας σύστημα χρήζει αναμόρφωσης και εμβάθυνσης, καθώς πολλές πλευρές του δεν είναι και τόσο… δημοκρατικές. Εμείς παίρνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία πολύ πιο σοβαρά από το να εκφράζουν τα μέλη την άποψή τους για τον αρχηγό του κόμματος (!) και θέλουμε να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση πιο αμεσοδημοκρατικών θεσμών.
-Υποστηρίζουμε την «από τα κάτω» κοινωνική δυναμική. Αναπτύσσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συνεργασίας στους αγώνες με επιμέρους άτομα και συνιστώσες του κοινωνικού κινήματος. Διαφωνούμε όμως με τον ενοχλητικό παραγωγισμό και μια ιδιότυπη αριστερή λατρεία της ανάπτυξης, από μια διστακτική και χλιαρή αντίδραση σε περιβαλλοντικά ζητήματα και από μια αδυναμία ανάδειξης του ριζοσπαστικού και κεντρικού τους χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι η αυτόνομη παρουσία μας στο εκλογικό γίγνεσθαι θα μας απελευθερώσει ώστε να αρθρώσουμε έναν σαφέστερο και οξύτερο λόγο, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα αποβεί και χρήσιμος για το κοινωνικό σύνολο.
.
Δεν ενσωματωνόμαστε στις εκλογικές
στρατηγικές κανενός κόμματος
Ερ: Εξετάζετε το ενδεχόμενο συνεργασίας -προεκλογικής σύμπραξης με μεγαλύτερα κόμματα ή τώρα πια η αυτόνομη κάθοδος πρέπει να θεωρείται δεδομένη;
Απ: Οι Οικολόγοι Πράσινοι διεκδικούν τη συγκρότηση ενός τέταρτου διακριτού πολιτικού πόλου, διαφορετικού από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά και αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα. Πιστεύουμε πως η ύπαρξη ενός διακριτού, μαζικού, σύγχρονου πράσινου κόμματος στην κεντρική πολιτική σκηνή είναι ανάγκη της κοινωνίας (αλλά και επιθυμία σημαντικού τμήματός της) και θέλουμε να αποδείξουμε πως αυτό μπορεί να γίνει άμεσα πραγματικότητα. Δεν ενσωματωνόμαστε στις εκλογικές στρατηγικές κανενός κόμματος.
...

Δεν φοβόμαστε να συμμετάσχουμε σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, αρκεί να....
Ερ: Το ...κλασσικό ερώτημα που θα τίθεται πλέον και σε σας είναι: Αν δεν υπάρξει -που όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει- αυτοδυναμία, θα συνεργαζόσασταν με κάποιο από τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση; Και αν ναι, με ποιο;
Απ: Πρόκειται για μια υποθετική ερώτηση. Εάν και όταν υπάρξει αυτό το ενδεχόμενο, θα γίνει και η συζήτηση με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα και τη ρεαλιστικότητα υλοποίησης συγκεκριμένων αλλαγών που απαιτούμε. Η συζήτηση αυτή θα γίνει με διαφανείς διαδικασίες, με τη συμμετοχή όλων των μελών μας.
Εν γένει, προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή της σημερινής πολιτικής κουλτούρας (λογική αυτοδυναμιών, συμφωνίες σε ιδεολογική και όχι προγραμματική βάση), η διαμόρφωση κοινωνικών πλειοψηφιών σε επιμέρους ζητήματα και μια δημόσια συμφωνημένη πολιτική προγραμματική συμφωνία.
Είμαστε αντίθετοι σε μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις και βιώνουμε τη ζημιά που έχουν κάνει δεκαετίες τώρα. Δύσκολα όμως φανταζόμαστε συνεργασία με πολιτικούς χώρους οι οποίοι υποστηρίζουν απαράδεκτες προτάσεις και πρακτικές (π.χ. υποστήριξη ρυπογόνου λιγνίτη, υδροβόρου βαμβακιού, εκτροπή Αχελώου, ανάπτυξη αυτοκινητόδρομων, έλλειψη δασολόγιου, στήριξη αυθαίρετης και αντιοικολογικής δόμησης κλπ).
Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να συμμετάσχουμε στην κατάληψη της εξουσίας μαζί με ένα ή περισσότερα κόμματα για να μετέχουμε και εμείς στο πολιτικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα και έχει απογοητεύσει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Είμαστε πάντως ανοικτοί στον πολιτικό διάλογο με όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα και με την κοινωνία των πολιτών. Είναι τα άλλα κόμματα που πρέπει να αλλάξουν και να δεχθούν την αναγκαιότητα βαθιών αλλαγών στην πολιτική. Εμείς δεν φοβόμαστε ούτε να είμαστε στην αντιπολίτευση, ούτε να συμμετέχουμε σε πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας είτε να στηρίζουμε υπό όρους μια κυβέρνηση μειοψηφίας αν δεσμεύεται σε μια σειρά πολιτικών αλλαγών. Το κύριο όμως για μας είναι αν από όποια θέση και αν βρισκόμαστε προωθούνται αλλαγές που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα προωθούν τις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αλλαγές.
..

Ευκαιρία για χειραφέτηση της κοινωνίας...
Ερ: Το πολιτικό σύστημα οδηγείται σε κατάρρευση; Οι βασικοί λόγοι ποιοι είναι; Και ποια θα είναι η «επόμενη μέρα»; Θα μπορούσε να είναι ένας «μεγάλος συνασπισμός» ή βλέπετε να δημιουργούνται νέα σχήματα; Κι από ποιους;
Απ: Η απαξίωσή του πολιτικού συστήματος είναι πρόβλημα και ευθύνη των κατεστημένων πολιτικών κομμάτων. Πρόβλημα των πολιτών είναι μόνο να μην την αφήσουμε να μετατραπεί σε γενικότερη απαξίωση της δημοκρατίας. Πέρα από την ανάδυση νέων πολιτικών ρευμάτων και την οικοδόμηση εναλλακτικών λύσεων, η κρίση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί για την ελληνική κοινωνία μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία: για χειραφέτηση της κοινωνίας από το κράτος, απελευθέρωση των κοινωνικών παρεμβάσεων από τη σκιά της κεντρικής πολιτικής και ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Βέβαια, όταν ο δικομματισμός καταρρέει, είναι λογικό οι πολίτες να αναρωτιόνται ποιο μπορεί να είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που θα το αντικαταστήσει. Τέσσερις είναι οι βασικές αλλαγές στο επίπεδο διακυβέρνησης που απαιτούνται και σε αυτές θα επικεντρώσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις τους οι Οικολόγοι Πράσινοι:
1. Κατ’ αρχή, συγκεκριμένη δέσμευση των εταίρων σε ένα πρόγραμμα που θα συμβάλει στην στροφή της πολιτικής στην Ελλάδα σε μια κατεύθυνση που τα κύρια στοιχεία της είναι η οικολογική βιωσιμότητα, η κοινωνική αλληλεγγύη, μια πράσινη οικονομία και η συμμετοχική δημοκρατία, ισχυρή πολιτική δέσμευση για περιβαλλοντική πολιτική, πολιτική για την κλιματική αλλαγή κ.α.
2. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει σαφής πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και ανατροπή της κουλτούρας που λέει ότι το κόμμα που κερδίζει στις εκλογές καταλαμβάνει με τα δικά του παιδιά το κράτος και τα στελέχη του αξιοποιούν τα πόστα που καταλαμβάνουν για δικό τους κομματικό και προσωπικό όφελος. Τέλος σε αυτές τις πολιτικές, η κοινωνία δεν το ανέχεται πλέον -τουλάχιστον μεγάλο τμήμα της. Η διοίκηση πρέπει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το κομματικό συμφέρον ή το συμφέρον ισχυρών οικονομικών λόμπι.
3. Τρίτον, πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα κουλτούρα για τη διακυβέρνηση, οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των πολιτικών που επηρεάζουν τη ζωή τους, να γίνει πιο συμμετοχική η δημοκρατία μας, πιο ποιοτική δηλαδή. Όποια και αν είναι η κυβέρνηση - μονοκομματική ή συνεργασία κομμάτων - πρέπει να υπάρχει πολιτικός διάλογος, διάλογος με την κοινωνία των πολιτών. Πρέπει και μπορούμε να μπολιάσουμε τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς με θεσμούς πιο άμεσης δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να μην νιώθουν και είναι αποκομμένοι από την πολιτική και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια τέτοια βαθιά αλλαγή θα αναδημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
4. Τέταρτον, πρέπει να αλλάξει το μοντέλο σχηματισμού κυβερνήσεων. Σήμερα επιδιώκεται με το 35% των ψήφων, για παράδειγμα να σχηματίζεται κυβερνητική πλειοψηφία με 51-52% των βουλευτών, χάρη στη δωρεά 50 επιπλέον εδρών στο πρώτο κόμμα (περίπου 1/3 των εδρών που θα βγάλει το πρώτο κόμμα). Αυτό το σύστημα είναι απαράδεκτο. Η εναλλακτική λύση είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας που βασίζονται και υλοποιούν ένα δημόσια συμφωνημένο πολιτικό πρόγραμμα για να ξέρουν οι πολίτες τις ψήφισαν. Αν οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα τότε θα αποτύχουν όπως και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις. Σημασία λοιπόν έχει το πρόγραμμα, και οι δεσμεύσεις για την υλοποίηση του.
Είναι όμως σαφές ότι αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα δεν υφίστανται.

.
Τραυματική μεν η περίοδος 1989-91, αλλά...
Ερ: Αναγνώστες του Press-gr έχουν σχολιάσει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ο,τι και στο παρελθόν, όταν οι Οικολόγοι μπήκαν στην Βουλή. Να υπάρξει εκφυλισμός και στη συνέχεια ηγετικά στελέχη να ενσωματωθούν σε μεγαλύτερα σχήματα. Έχετε λάβει τα ...μέτρα σας, τώρα;
Απ: Έπειτα από 5,5 χρόνια ζωής, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναπτύξει μια σαφή δημοκρατική δομή, ένα αναλυτικό προγραμματικό πλαίσιο και κοινή δράση. Όσο η συμμετοχή διευρύνεται και όσο γίνεται πιο αισθητό πως λογοδοτούμε στους πολίτες που μας στηρίζουν, τόσο πιθανότητες τέτοιων φαινομένων θα απομακρύνονται περισσότερο. Επιπλέον κρινόμαστε από ένα πολύ αυστηρό ακροατήριο: τους ενεργούς πολίτες, που με τίποτα δε θα δέχονταν να διακυβευτεί η δική τους αξιοπιστία εξαιτίας μας.
Η περίοδος του 1989-1991 ήταν μεν τραυματική (γιατί ήμασταν πολύ ανοικτοί και δεν καταφέραμε να διαμορφώσουμε έγκαιρα ένα πράσινο πολιτικό πρόγραμμα λόγω ετερόκλητων απόψεων που υπήρξαν στο χώρο των Οικολόγων Εναλλακτικών), παρ’ όλα αυτά η εμπειρία εκείνη άφησε στο κοινωνικό επίπεδο πολλά θετικά και κυρίως την περίοδο εκείνη ρίζωσαν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και άρχισε ο βαθύτερος και πιο ολοκληρωμένος προβληματισμός για τα οικολογικά θέματα. Πολλά από εκείνα τα στελέχη συμμετείχαν στην άνθηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων. Αν ψάξετε σε πολλές από τις σημαντικότερες οργανώσεις σήμερα θα δείτε ότι ξεκίνησαν από άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρώτη φάση της πολιτικής ιστορίας των πρασίνων στη χώρα μας. Έχουμε ακούσει πολιτικούς από άλλα κόμματα να δηλώνουν ότι οι Οικολόγοι έλεγαν σωστά πράγματα αλλά ήταν μπροστά από την εποχή τους.
Σήμερα, όμως, είμαστε ήδη πίσω από τις ανάγκες της εποχής μας και οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές (κλιματική αλλαγή, απόβλητα, μείωση βιοποικιλότητας κα). Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με τα σημάδια της κατάρρευσης του οικοσυστήματος. Τα προβλήματα έχουν γίνει πια κοινή συνείδηση, απουσιάζουν οι οικολογικές, όμως, λύσεις. Η αναγκαιότητα μιας πράσινης πολιτικής είναι απαίτηση σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας σε όλη την Ευρώπη, γιατί όχι και στην Ελλάδα; Αλλά δεν μπορούμε να συζητάμε συνεχώς προσκολλημένοι στο παρελθόν, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη και εξάλλου οι περισσότεροι έχουμε δουλέψει χρόνια στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
.
Δομικές αλλαγές για οικολογική συνείδηση...
Ερ: Ο σύγχρονος Έλληνας αναπτύσσει εντονότερη οικολογική συνείδηση ή ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα;
Απ: Η θετική εξέλιξη την τελευταία δεκαετία είναι οφθαλμοφανής. Χρειάζονται όμως και κάποιες σημαντικές δομικές αλλαγές για την διευκόλυνση της ανάπτυξης της οικολογικής συνείδησης των πολιτών.
Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να μην εμπιστευόμαστε ούτε το διπλανό μας αλλά ούτε και τις δικές μας δυνάμεις. Ταυτόχρονα, αρεσκόμαστε να ασχολούμαστε με τις ανησυχίες και την καταδίκη υπαρκτών ή ανύπαρκτων ενόχων, παρά με τις λύσεις των προβλημάτων ή πολύ περισσότερο με τη δική μας συμβολή σε αυτές. Η παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στη Βουλή θα δυναμώσει την κοινωνία των πολιτών και θα βοηθήσει στην εξέλιξη των αξιών της κοινωνίας.
---------------------------------------------------

70 σχόλια

  1. Εγώ θα ψηφίσω το κόμμα που θα έχει κεντρικό του σύνθημα ΕΞΩ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ όσοι πιστοί προσέλθετε

    SHKAT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τους θυμησω οτι στις προηγουμενες εκλογες ζητησαν συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ υπο τον ορο,το ονομα και το σημα τους θα μπει διπλα απο το ΠΑΣΟΚ και αφου το ΠΑΣΟΚ τους απερριψε,στραφηκαν προς τον Συριζα,οπου κι εκει ειχαν την ιδια απορριψη!Οι περσινες φωτιες ηταν αρκετες για να στειλουν μια ψηφο διαμαρτυριας στους Οικολογους-Πρασινους.Οι Πρασινοι εχουν συμμετασχει στις πιο καπιταλιστικες Κυβερνησεις,και σε κυβερνησεις εγκληματιων που καναν πολεμους.Οι ψηφοι που δειχνουν να παιρνει ειναι απο την ΝΔ,ανθρωπους μη ιδεολογους που ταυτιζονται προς το κεντρο..
    Εχω δει παγκοσμιως ποιοι ειναι οι Οικολογοι
    Η Οικολογια δεν ειναι ιδεολογια,δεν ειναι πολιτικη.

    Ενας δημοκρατης σοσιαλιστης με πρασινη συνειδηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν η Ελλαδα, στηριζεται η θα στηριχθη στον Τρεμοπουλο,τα πιασαμε τα λεφτα μας. Ο ανθρωπος ειναι alou fan park. Aς γινουμε σοβαροι. Υπαρχουν αλλοι αξιολογοι ανθρωποι για να τραβηξουν το αρμα της οικολογιας, και οχι ''τυπακια '' σαν τον καραγκιοζη της Θεσ/νικης τυπου Τρεμοπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας μας πει ο Τρεμόπουλος:
    Υπάρχει "Μακεδονική" μειονότητα μέσα στην Ελλάδα;

    Από όσα ξερω, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του "Μακεδόνα" και όχι έλληνα. Επίσης, ομιλεί την σλαβοβουλαρικη διάλεκτο των Σκοπίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καψαμπέλη, όπου δείς χαβαλέ ..,
    ... η Βασίλω πρώτη.

    Η Θεσσαλονίκη, όπως μάς έχει διδάξει ο Μέγας Διδάσκαλος κ. Λαζόπουλος, είναι η μήτρα τού χοντροκομμένου χαβαλέ.
    Νά μήν πλατειάσω μέ παραδείγματα, μόνον ο Μπονάτσος(+) τούς τη χάλασε.
    Λοιπόν, άγαμοιθύται, και με τίς υγείες μας και ο ... Τρεμόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. shkat,


    αν συμπεριλαμβάνεις και το giorgos + maggie, τότε μάλλον βενιζελικός είσαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η ΟΔΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΑ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΣΕ ΟΔΟ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ;
    ΑΝΤΕ ΡΕ ΚΑΨΑΜΠΑΛΗ ΠΑΡΕ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τώρα γιατί για τον κύριο αυτό ,μπαίνει ένα τεράστιο άρθρο ;μήπως για να τον μάθει ο θυρωρός της πολυκατικίας του;Δηλαδή εαν δεν στηρίξει την όποια κυβέρνηση θα αλλάξει κάτι;Aντε να δούμε τι θα δούμε πάλι σαυτό το θέατρο του παραλόγου ,που όλοι θα σώσουν την Ελλάδα ,αλλά όλοι προσπαθούν να μπούν στο σύστημα και να μας κοιτούν απο ψηλά ,ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. με οικολογικό βραβείο από την αλησμόνητη Νατάσα Γερασιμίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σαλτα και γαμισου ρε πιθηκανθρωπε τρεμοπουλε που μας βγηκες και συ στη πιατσα...

    εσυ δεν εισουν ρε σουργελο του κερατα που ηθελες μια κεντρικη λεωφορος της Θεσσαλονικης να μετονομασθει σε ΟΔΟ ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ ?

    αιντε τουρκοσπορε και τουρκοπρωκτογλυφτη χωσου στην τρυπα σου μην σε φτυσουμε και πνιγεις.... ποιος τεταρτος πολος ρε μαλακα, ΠΡΩΤΟΣ ΚΩΛΟΣ ΠΙΣΤΑ ΕΙΣΑΙ ΔΟΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

    ΟΞΩ ΡΟΥΦΙΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο οικοφασίστας Τρεμόπουλος με την ανεκδιήγητη πρότασή του να δοθεί το όνομα του αρχισφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ σε οδό της Θεσσαλονίκης έδειξε την ιδεολογική του ταυτότητα.Τύφλα να έχει ο οικολόγος Χίτλερ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά ρε Καψαμπέλη!
    Το κάψαμε το ακατοΙκητο!!!
    Υποτίθετε ότι τα σεντόνια τα αναρτούμε εμείς!
    Τι μαλακία ήτα αυτό με τους Πράσινους?
    Πας κι εσύ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε Καψαμπέλη, αυτός ο Τρεμόπουλος δεν είναι ο "πελάτης" του Ψωμιάδη; Δεν έχει σκυλιάσει για να χάσει τις εκλογές ο Ψωμιάδης και όλο κερδίζει; Ρε με αυτά τα ρετάλια θα αλλάξετε το πολιτικό σκηνικό; Τατούλης, Τσίπρας, Τρεμόπουλος και ολίγη από Μπένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. θυμούμαι που τον κέρασε live σε μια τηλεοπτική εκπομπή στην ετ3 (?) η σχωρεμένη η Γερασιμίδου (η γυναικάρα από το κιλκίς) μια οικολογική κουράδα.

    οι καημένοι οι πόντιοι δεν είχαν πού να μείνουν, κι οι οικολόγοι θέλαν να εφαρμόσουν την οικολογία σ΄αυτούς.

    αντί να πάνε στις βίλες του μητσοτάκη... στα κότερα τιου μεϊμαράκη...

    όντως υπάρχει οικολογική σκέψη στην κοινωνία, ανησυχία, προβληματισμός.. χτες διαβάζαμε για την απογοήτευση με τη σόγια...

    περρισσότερη ανησυχία κι από το αν θα είναι πάνω ο καραμαλής η ο παπαντρέας.

    αλλά δεν επιτρέπω σε αυτά τα καραγκιοζάκια να νομίζουν πως εκπροσωπούν την οικολογία! την κίνηση, την ανάγκη, την έκφραση!

    υπόψη πως τον εφολιστή που κάτι έγραψαν πως πιάσανε στν αθήνα με τα αρχαία τώρα τελευταία, κάποια επιληψιμότητα υπήρχε αλλά ίσως παραλλάχθηκε από πληρωμένες πένες, το παραδοσιακό ακίνητό του στην πλάκα, άντρο οικολόγων είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 3.07

    Κάνε ότι θές ρε shkat-ιάρη.
    Εσύ είσαι μαλάκας μπαμπουϊνος, ετσι κι αλλιώς δεν πιάνεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν η οικολογία, μετατρέπεται σε ιδεολογία, τότε τίποτα καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτή, πολλώ δε μάλλον από τους "εκπροσώπους" της. Όλοι αυτοί οι κύριοι, είναι απογοητευμένοι αριστεροί, οι οποίοι βλέποντας την ιδεολογία τους να καταλήγει στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας, βρήκαν καταφύγιο στην οικολογία, όπου θεωρούν ότι μπορούν να κρύψουν επαρκώς την προσωπική τους ανεπάρκεια και το κόμπλεξ εναντίον ενός "άδικου" συστήματος που δεν αναγνωρίζει την ανύπαρκτη αξία τους. Ο Τρεμόπουλος είναι αυτός που αντιστάθηκε λυσσαλέα στη δημιουργία του περιφερειακού άξονα της Θεσσαλονίκης, ένα έργο πνοής για την πόλη, με αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και με το πρόσχημα ότι θα "ενοχληθούν τα δέντρα και τα πουλάκια που φωλιάζουν σε αυτά". Το αποτέλεσμα ήταν ο περιφερειακός να φτιαχτεί στην αρχή ΧΩΡΙΣ ανισόπεδους κόμβους, αλλά με φανάρια (!), δεδομένου ότι εκκρεμοδικούσαν προσφυγές των "οικολόγων". Φανταστείτε ένα δρόμο "ταχείας" κυκλοφορίας, όπως η Αττική οδός, να έχει φανάρια κάθε 500 μέτρα. Αμέτρητοι ΣΚΟΤΏΘΗΚΑΝ σε αυτές τις διασταυρώσεις, όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που θα μπορούσε "περήφανα" να πιστωθεί στον Τρεμόπουλο και την παρέα του. Όταν επιτέλους τελεσιδίκησαν οι προσφυγές, φτιάχτηκαν οι απαιτούμενοι ανισόπεδοι κόμβοι, αλλά φτιάχτηκαν επί ενός ΗΔΗ κατασκευασμένου δρόμου, με αποτέλεσμα ορισμένοι κόμβοι σήμερα να είναι δυσλειτουργικοί. Το γεγονός ότι ο περιφερειακός αποσυμφόρησε την πόλη από τις ορδές των αυτοκινήτων, που σε άλλη περίπτωση θα περνούσαν από το κέντρο της πόλης, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία και μόλυνση, είναι ψιλά γράμματα για ανθρώπους τύπου Τρεμόπουλου. Η δε "εναλλακτική" του πρόταση ήταν να κατασκευαστεί ο δρόμος υπογείως, αδυνατώντας φυσικά να εξηγήσει, πως θα μπορούσαν να υπερκερασθούν οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες αυτής της λύσης, διότι η Θεσσαλονίκη περιβάλλεται από βουνά και φυσικά το ποιός θα κάλυπτε τον υπερδεκαπλασιασμό του κόστους. Σίγουρα φυσικά όχι ο ίδιος. Τα ίδια κάνει ο εν λόγω κύριος και για άλλα έργα πνοής για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Αναλίσκεται σε αμφιβόλλου αξίας ημερίδες για τίς δήθεν "βλαβερές ακτινοβολίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας", ή σε συνεντεύξεις όπου παριστάνει τον θεματοφύλακα των οικολογικών αξιών του λαού της Θεσσαλονίκης. Η νοοτροπία βλέπετε, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει σε κάποιον κατ'επάγγελμα "οικολογίζοντα". Η αείμνηστη Νατάσα Γερασιμίδου, σε μια αξέχαστη τηλεοπτική εκπομπή, είχε "προσφέρει" στον κύριο Τρεμόπουλο μια υπερμεγέθη κουράδα και μάλιστα μέσα σε κουτί πίτσας! Ακόμα γελάμε εδώ στη Θεσσαλονίκη με εκείνη τη σκηνή, παρόλο που έχουν περάσει χρόνια. Προφανώς ο κατά τα λοιπά αξιότιμος κύριος Τρεμόπουλος, ΔΕΝ πήρε το μάθημά του από την ενέργεια της αξέχαστης Νατάσας. Ε, λοιπόν ας αναμένη να το λάβει στις επόμενες εκλογές. Και αυτή τη φορά, ΔΕΝ θα χωράει σε κουτί πίτσας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ....... εμένα μου αρέσουν τα βραστά κολοκύθια ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εμεις θα ψηφισουμε τους ομοφιλους αρχιμανδριτες προισταμενους και πισογλεντηδες της αθηνας,με προεδρο την μεγαλη τσιμπουκλου "Τομη"χρυσο...τομη με τα μεγαλα χειλη που ρουφαει το τσιγαρο λες και ρουφαει πουτσο φιλου της κραγμενης με την ασπρη μερσεντες............αυτη καλε ειναι στο περισσο και ειναι μεγαλη γκαβλιαρα κορη πο δεχεται τα παντα....εμενα βρε κορες μου εκανε δωρο για μια πιπα.....αν και χοντρη η τριπουλα της ειναι και για αφρικανικο λοχο καθοτι και στο στρατο ενα φιλαρακι μου που τον δοκιμασε εμεινε με τις καλυτερες εντυπωσεις........αν θελετε να μαθετε περισσοτερα εμεις πηγαινουμε και τη βλεπουμε και την παρακολουθουμε τη νευρικια και πισωγλεντησα φανερη αγαμη που γαμιεται και ποτε δε γαμα η πουστρα.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σωστα τα λενε οι οικολογοι.
    Να κλεισουν αμεσα τα λιγνιτο-ορυχεια και οι μοναδες που χρησιμοποιουν πετρελαιο,και να γινουν ΑΜΕΣΑ πυρηνικα εργοστασια παραγωγης ενεργειας..

    Με ΜΗΔΕΝ ΡΥΠΑΝΣΗ.

    Να κλεισουν τα χοιροστασια και τα πτηνοτροφεια και ο λαος να τρωει ριζες και αγριοχορτα..

    Να ακινητοποιηθουν ΟΛΑ τα οχηματα Ι.Δ χρησεως και ο λαος να χρησιμοποιει ειτε τα ποδηλατα (με αδεια) ειτε τα μεσα μαζικης μεταφορας..

    Να μην κοβει τα δεντρα για να τα καιει το χειμωνα,αλλα να κανει γυμναστικη.

    Και κυριως να ακουει "οικολογος" και να μην παει το μυαλο του:
    "τρελλοι ειναι αυτοι" αλλα να σκεφτει οτι και " ο τρελλος εχει την τρελλα του"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ, ΕΠΙΔΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΚΕΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΗΣ. ΕΤΣΙ ΚΥΡΙΕ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. bre ainte apo dw pou thelete kai na mpeite sti bouli...kemalistes!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. η Νατάσα Γερασιμίδου του απένειμε το ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ που αναφέρουν και άλλοι παραπάνω,για την υποκρισία του, γιατί και ο ίδιος απ'ότι φάνηκε διέθετε "κτίσμα" σε αμφισβητούμενη δασική περιοχή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ που τον βρηκες αυτον???
    μου θυμιζει Τσιπρα.χα-χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ANTE ΓAMHΣOY PE MAΛAKA ΨΩNIO,TOYPKOΣΠOPE ΓYΦTOΣKOΠIANE 3,5 APXIΔIA ΘA ΠAPEIΣ ΣTIΣ EKΛOΓEΣ,OYTE THN ΔIKH ΣOY ΘA BPHΣ PE XΩNI!G AΠO CT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "οι καημένοι οι πόντιοι δεν είχαν πού να μείνουν, κι οι οικολόγοι θέλαν να εφαρμόσουν την οικολογία σ΄αυτούς"

    Έτσι έγινε η Ελλάδα μπουρδέλο, με τον κάθε μαλάκα (και Πόντιο και Μακεδόνα και Κρητικό και Πελοποννήσιο) να ζητάει ισότητα στην παρανομία.
    Και εγώ ρε μεγάλε σε ενοίκιο μένω, να μου επιτρέψουν να φτιάξω ένα αυθαιρετάκι στην Πάρνηθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ουστ ρε που θέλετε και βουλή...
    συριζα wannabes, τυχοδιώκτες.

    "οικολόγοι"...

    ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ σας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τις δημοσκοπήσεις δεν τις καταλαβαίνω.
    Τι έχουν κάνει οι οικολόγοι πράσινοι το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε να ανεβάσουν το ποσοστό τους στις δημοσκοπήσεις πάνω από 3%q
    Μάλλον πρόκειται γιά δεξιούς ψηφοφόρους που ντρέπονται να πούν ότι θα ξαναψηφίσουν δεξιά άλλά όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα ξαναβρούν τον δεξιό εαυτό τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βασικά, έκανε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο. Θέλει να κυβερνήσει κι ο Τρεμόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Και μόνο το εκπληκτικό χιούμορ των σχολίων αξίζει να αναπαράγεται συνεχώς για να μην ξεχαστεί το μίσος του τρεμουλιάρη και των μοχθηρών ομοιοπαθών του για τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια.
    Μπράβο σε όλους τους τους φίλους που βρίσκονται σε εγρήγορση!
    Μήπως κάποιος μπορεί να ανεβάσει φωτογραφία ή βίντεο με το δώρο της Γερασιμίδου;
    Αφού φιλοξενούνται τόσα ιαματικά σχόλια, γιατί να μη δούμε και αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η πρώτη προεκλογική τους συγκέντρωση θα γινει μάλλον μπρος από τον τάφο του ΚΕΜΑΛ και η τελευταία στην κεντρική πλατεία των ΣΚΟΠΙΩΝ, γιατί είμαστε όλοι αδέλφια.
    Η συγκέντρωση της Θεσ/νίκης μπροστά στο σπίτι-όπως λένε- που γεννήθηκε ο ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
    Όσο αφορά τους Πόντιους, δεν ξέρω αν αυτός είναι, μην χαρακτηρίζουμε όλους εξαιτίας ενός....να μην τον χαραχτηρίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. yparxei ki allo ena gnwsto onoma sto xwro ths oikologias.
    kapoios ef8ymiopoulos
    den ton kserw, alla ema8a pws diaolosteile to fasoula grapta kai dhmosia.

    den kserw gia poio logo sto bathos egine o kaygas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. κι ο Unabomber ήταν οικολόγος (αμερικάνος) κι η πέτρα κέλλυ (γερμανίδα) κλπ

    αμα ειναι σαν την κέλλυ, κατούρα να φύγουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ou na mou xatheitai psefto iokologoi.einai oloi aytoi pouta arpazoun apo tis poliethnikes gia na blokaroun kathe energiako kai alo sxedio apeksartisis apo tis poliethnikes kai ta ikonomika tous simferonta me to prosxima-pou metrietai sta midenika tis epitagis-tis dithen perivalontikis eyaisthisias.episis sto arthro gia to ti einai prepei na anevasoun kai ta emetika miselinika arthra pou grafoun stis ikologikes istoselides tous (vlepe i-kologous kritis)opou kathivrizoun kai midenizoun katheti ethniko kai kanoun plates stin ethnikistiki propaganda gitonon.anamesa tous pareisfrioun gnosti taliban tou ethnomidenismou.aksios o misthos kai eiste kai protos polos politikis oxi o tetartos.i megali ikogenia ton eytelon tou xrimatos.mnimio kai odo ston megalo ikologo tis thesalonikis kemal atatourk tora.kai platia ston ikologo enalaktikon morfon energias adolfo xitler gia tin fitiki paragogi saponos apo evraious.ayto ayto einai tremo oikologiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ou na mou xatheitai psefto iokologoi.einai oloi aytoi pouta arpazoun apo tis poliethnikes gia na blokaroun kathe energiako kai alo sxedio apeksartisis apo tis poliethnikes kai ta ikonomika tous simferonta me to prosxima-pou metrietai sta midenika tis epitagis-tis dithen perivalontikis eyaisthisias.episis sto arthro gia to ti einai prepei na anevasoun kai ta emetika miselinika arthra pou grafoun stis ikologikes istoselides tous (vlepe i-kologous kritis)opou kathivrizoun kai midenizoun katheti ethniko kai kanoun plates stin ethnikistiki propaganda gitonon.anamesa tous pareisfrioun gnosti taliban tou ethnomidenismou.aksios o misthos kai eiste kai protos polos politikis oxi o tetartos.i megali ikogenia ton eytelon tou xrimatos.mnimio kai odo ston megalo ikologo tis thesalonikis kemal atatourk tora.kai platia ston ikologo enalaktikon morfon energias adolfo xitler gia tin fitiki paragogi saponos apo evraious.ayto ayto einai tremo oikologiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΨΑΜΠΕΛΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΒΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ (ΕΛΛΗΝΑ ) ΤΟΝ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ ΦΙΛΟΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΧΙΔΙ ΠΗΡΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΡΧΙΔΙ Ο ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΟΛΗΤΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΑΡΧΙΔΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Τι πρασινος ρε παιδια?
    μια χαρα ειναι το χρωματακι του.

    Οκ.. παρε την κρατικη επιχορηγηση , δωστην εκει που υποσχεθηκες..αλλα υποσχεσου μας πως ΔΕΝ θα κατεβεις στις επομενες εκλογες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μένουμε έκπληκτοι από την ποιότητα των πολιτικών επιχειρημάτων που παρατίθενται ως σχόλια στη συνέντευξη του Τρεμόπουλου. Είναι τιμή για το χώρο της οικολογίας και των οικολόγων πράσινων που τέτοιοι φασιστοκρετίνοι (κρυμμένοι βέβαια πίσω από την ανωνυμία τους) δεν ανήκουν στους κόλπους τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Είναι αλήθεια οτι ο καλύτερος από σας έχει σκοτώσει τη μάνα του ;

    Υπέροχο το κλουβί με τις τρελές που στήσατε. Ρε σεις, η μαλακία δεν είναι κατούρημα, ούτε μ' αυτήν πλέκεις πουλόβερ.

    Πάντως όποια φραγκόκοτα μπορεί να αποδείξει οτι ο Τρεμόπουλος ζήτησε ανδριάντα του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, οτι έχει κτηματάκια στο Σέιχ σου, οτι τα φανάρια τα βάλανε στη περιφερειακή γιατί τους καθυστέρησε ο Τρεμόπουλος, ότι τα παίρνει από τις πολυθενικές, οτι δεν γίνεται να περάσει ένα δρόμος μέσα από ένα τούνελ ή μια κοιλαδογέφυρα, ... και όλες τις άλλες μεγα-μαλακίες που φτύνετε εδώ μέσα σαν ήταν κουκούτσια από καρπούζι ... θα της χαρίσω ένα εικόνισμα του Ψωμιάδη, με το μικρόφωνο στο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κοιτάξτε πως επιτίθεται στον Τρεμόπουλο το παρακράτος της θεσσαλονίκης μαζί με τα γιουσουφάκια του φασιστα άνθιμου και τους χειροκροτητές του καραγκιόζη του ψωμιάδη.
    Γιαυτό είσαστε τελευταίοι ρε, γιατί είσαστε ηλίθιοι επαρχιώτες που σας κάνουνε κουμάντο χουντομητροπολιτες και γραφικοί νομάρχίδες, γιατί η καφρίλα και η βλακεία είναι η επικτρατούσα ιδεολογία της πόλης σας.
    Μια ζωή επαρχιώτες θα είσαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οικωλόγοι ή κωλόγοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Mιά χαρά τη στήσανε τη φάση τα ξένα κέντρα. Δύο συγκοινωνούντα αγγεία (σίριζα-οικολόγοι)ώστε οι ψηφοφόροι/κοτόπουλα να παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ μπροστινής αυλής και πίσω αυλής. Και γύρω-γύρω, ο ίδιος φράχτης.

    πάμισος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Δεν ξέρω πόσοι διαβάζουν τα σχόλια αυτά αλλά αυτοί που τα γράφουν θα πρέπει να είναι 2-3 άτομα. Αναρωτιέμαι, αν δεν "εγκρίνονταν" κιόλας τα σχόλια, τι οχετός ύβρεων εθνικιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης θα υπήρχε.
    Έχω ακούσει και χειρότερα αλλά δεν αντέχω να μη σχολιάσω ότι αν επιτρέπονται τέτοιοι σχολιασμοί, προφανώς λειτουργούν αποτρεπτικά για σοβαρούς ανθρώπους, στο να γράψουν δηλ. την άποψή τους.
    Προφανώς οι περισσότεροι σχολιογράφοι δεν έχουν διαβάσει τη συνέντευξη και τους αρκεί ένας τίτλος και το όνομά μου για να αρχίσουν τις ύβρεις και τις συκοφαντίες.
    Για όσους/ες καλοδιάθετους/ες έτυχε να διαβάσουν τα σχόλια αυτά και περιμένουν κάποιες απαντήσεις, έχω να πω εν συντομία τα εξής:
    -Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ανοιχτοί σε πολιτικό διάλογο με άλλες πολιτικές δυνάμεις αλλά όσον αφορά τις συνεργασίες -όπως λέω και στη συνέντευξη- "οι προϋποθέσεις σήμερα δεν υφίστανται".
    -Οι οικολόγοι ποτέ δεν άσκησαν ένδικα μέσα ενάντια στην κατασκευή του περιφερειακού της Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκαν πολιτικά πριν και στην έναρξη της κατασκευής του (1982-83), ώστε να μην καταστραφεί το δάσος. Υπήρχε μάλιστα και πρόταση του τότε ΥΧΟΠ να γίνει με τούνελ και κοιλαδογέφυρες αλλά απορρίφθηκε από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Η λύση αυτή εφραμόστηκε αργότερα στους περιφερειακούς της Πάτρας, του Υμμητού κ.α. Αν δεν υπήρχαμε εμείς, σήμερα το δάσος Σέιχ Σου θα ήταν οικόπεδα γύρω από το δρόμο -και όχι μόνο, αφού υπάρχουν ιδιοκτησίες ή διεκδικήσεις για πάνω από το 1/3 της έκτασής του.
    -Η Γερασιμίδου ανήκε σε μια κατηγορία ιδιοκτητών (650 στρέμ.) που έχουν τίτλους από το ελληνικό Δημόσιο (1931) αλλά δεσμεύτηκαν το 1935 και φυτεύτηκαν (ακόμη και με τη συμμετοχή των τιτλούχων) μετά το 1945. Τη βασική ευθύνη την έχει το κράτος που δεν απαλλοτρίωσε τότε τις εκτάσεις (που δεν είχαν τη σημερινή οικοπεδική αξία) ή δεν προχωρεί σήμερα σε ανταλλαγή με άλλη έκταση εκτός του δάσους. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που το δέχονται και δεν θέλουν να κτίσουν οπωσδήποτε μέσα στο δάσος, όπως ήθελε η Γερασιμίδου.
    -Όσον αφορά τις εθνικιστικές αθλιότητες, ποτέ δεν ζήτησα άγαλμα για τον Κεμάλ (δείτε στο http://ecology-salonika.org/lib/?p=439) ενώ η πατρότητα της ιδέας για μετονομασία ενός μικρού δρόμου (Αγ. Παύλου) δίπλα στο σπίτι του Κεμάλ ανήκε στον Μπουτάρη, που την υιοθέτησα (άλλωστε λεγόταν έτσι παλιότερα). Ξέρω πολύ καλά ότι ο Κεμάλ ήταν εθνικιστής και μιλιταριστής αλλά δεν ανήκω σε εκείνους που κάνουν πολιτική βλεποντας μόνο στο παρελθόν. Το ίδιο έκανε και ο Βενιζέλος με τη συνεργασία μαζί του και το κάνουν και οι Καραμανλής και Παπανδρέου, που αποτίουν φόρο τιμής στο μαυσωλείο του Κεμάλ.
    -Δεν περίμενα η καταγωγή μου να αποτελέσει αφορμή για κυνήγι μαγισών. Ο πατέρας μου, λοιπόν, ήταν Έλλην Κοζανίτης και η μητέρα μου Έλλην πρόσφυγας από την Αδριανούπολη. Επειδή όμως στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις (αν δεν προλάβουν άλλοι να σε δηλώσουν), μπορώ και εγώ να νιώθω απόγονος του Μακεδόνα Μεγάλου Αλεξάνδρου (από τον πατέρα μου) και του Θράκα Σπάρτακου (από τη μητέρα μου).
    -Δεν έχω αμφιβολία ότι και τώρα κάποιοι θα συνεχίσουν να χυδαιολογούν. Γι΄αυτό άλλωστε και ο λαός μας λέει ότι πετροβολούν μόνο την πορτοκαλιά που έχει πορτοκάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. τρεμόπουλο 12:35

    ===============

    Δεν ξέρω πόσοι διαβάζουν τα σχόλια αυτά αλλά αυτοί που τα γράφουν θα πρέπει να είναι 2-3 άτομα

    ================

    Προσβλητικός αφορισμός αυτός, βρε τρεμόπουλε. Και βολικόοοοοος!

    Εγώ θα σου συνιστούσα να χαίρεσαι που μαζεύτηκε κόσος κόσμος σε αυτή την ανάρτηση έτσι ώστε να σου δοθεί η ευκαιρία να εξηγήσεις -σε πολύ κόσμο!- κάποια πράγματα. Και να πετάξεις από πάνω και κάποια από τη λάσπη που έσπευσαν να σου ρίξουν. (άδικη, σε κάποια ζητήματα).

    Να λες ευχαριστώ, αγόρι μου, που είμαστε πολλοί μαζεμένοι εδώ πέρα, άλλοι υπερ σου και άλλοι εναντίον σου!!

    Και αν σου μείνει χρόνος, θα ήθελα και μία ξεκάθαρη θέση σου για τα μεταλλαγμένα. Δεν αφήνω να αιωρηθεί καμμία μομφή εναντίον σου αλλά πληθαίνουν, τον τελευταίο καιρό, οι (έντονα προβαλλόμενοι) "οικολόγοι" που χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος από τις εταιρίες μεταλλλαγμένων, προβάλλοντας τα επιχειρήματα της "λειψυδρίας" και της "παγκόσμιας πείνας". Ενώ πολλοί είναι οι δικοί σας που πανηγυρίζουν (αυτοί, άλλωστε το ξεκίνησαν) για την ραγδαία εξάπλωση μεταλλαγμένων φυτών για βιοκαύσιμα. (Που προορίζονται να σώσουν -τρομάρα τους!- τον πλανήτη από το θερμοκήπιο...)

    Μας κάνεις, σε παρακαλώ, κάπως λιανά το τι βιολί βαράς εσύ πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

    Yπάρχουν, κατά τη γνώμη σου, "καλά μεταλλαγμένα" και "κακά μεταλλαγμένα";

    Δ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Άσε ρε Τρεμόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. 6:02

    ===================

    Η δε "εναλλακτική" του πρόταση ήταν να κατασκευαστεί ο δρόμος υπογείως, αδυνατώντας φυσικά να εξηγήσει, πως θα μπορούσαν να υπερκερασθούν οι τεράστιες τεχνικές δυσκολίες αυτής της λύσης, διότι η Θεσσαλονίκη περιβάλλεται από βουνά και φυσικά το ποιός θα κάλυπτε τον υπερδεκαπλασιασμό του κόστους. Σίγουρα φυσικά όχι ο ίδιος.
    =============

    Kαι τι σου απάντησε σε αυτό;

    ΑΥΤΟ!!

    =============

    τούνελ και κοιλαδογέφυρες αλλά απορρίφθηκε από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων. Η λύση αυτή εφραμόστηκε αργότερα στους περιφερειακούς της Πάτρας,

    ===============

    Ρε, Τρεμόπουλε, είσαι αλλού για αλλού!

    Τα τούνελ του περιφερειακού της πάτρας (που πληρώθηκαν από το κράτος) κατασκευάστηκαν μέσα σε χωματόλοφους που σκάβονταν με το κουτάλι.

    Ενώ τα τούνελ του (βραχώδους) Υμμητού είναι ασήμαντα σε μέγεθος και, εν πάσει περιπτώσει, πληρώθηκαν από την ιδιωτική εταιρία που εκμεταλλευεται την αττική οδό.

    Τι μπλέκεις τις πούτσες με τις βούρτσες, αποδεικνύοντας το πόσο άσχετος είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. - Δεν υπάρχουν καλά μεταλλαγμένα. Εμείς λέμε «ούτε στο ράφι ούτε στο χωράφι» γιατί αντιπροσωπεύουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο όχι μόνο για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία αλλά και για την ανεξαρτησία των αγροτών και τη διατήρηση του γενετικού πλούτου. Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μια περίπτωση οικολόγου που υποστηρίζει τα «ήπια μεταλλαγμένα» για να λυθεί το πρόβλημα της πείνας κτλ. Κι αυτός δεν είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων. Από το 1998, που συμμετέχουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καταφέραμε να αποκαλύψουμε την προσπάθεια της Monsanto να καλλιεργήσει μεταλλαγμένο ρύζι και καλαμπόκι στο Νομό και στη συνέχεια βαμβάκι, με το άλλοθι του πειραματισμού και εξασφαλίσαμε την απόρριψη από το Ν.Σ.Θ. των καλλιεργειών ενώ το ίδιο επαναλήφθηκε και από άλλα Ν.Σ. Γράψαμε και προωθήσαμε σχετικό ψήφισμα, που υιοθέτησε και η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ε.Ν.Α.Ε.) στο συνέδριό της το 2003, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να εκδοθούν αντίστοιχα ψηφίσματα, μέσα σε ένα χρόνο, από όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια της χώρας.
    - Η καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών για παραγωγή «βιοκαυσίμων» είναι η κερκόπορτα για την εισβολή των μεταλλαγμένων και στην άλλη παραγωγή. Είναι, βέβαια, καλύτερη η χρήση του όρου "αγροκαύσιμα", για αποφυγή παρανόησης σε σχέση με τις βιολογικές/οργανικές καλλιέργειες. Οι Πράσινοι αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι αντίθετοι στην άποψη της Ευρ. Επιτροπής για δεσμευτικό μερίδιο των αγροκαυσίμων 10% στα καύσιμα μεταφορών το 2020 (δείτε: http://ecology-salonika.org/lib/?p=2499). Η παραγωγή αγροκαυσίμων από καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, φοινικέλαιο, θα έχει αρνητική επίπτωση στο κλίμα. Πολύ περισσότερο αν οι καλλιέργειες πραγματοποιούνται σε αποψιλωμένα τροπικά δάση. Υπάρχουν, βέβαια, "βιοκαύσιμα" από βιοαέριο, που μπορεί να παραχθεί από τα αγροκτηνοτροφικά ή αστικά απορρίμματα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να αναζητούμε καθαρότερους τρόπους για να καλύψουμε μια ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλλά κυρίως να περιορίσουμε την κατανάλωση σε βιώσιμα επίπεδα. Ιδιαίτερα στις μεταφορές, τον τομέα με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης κατανάλωσης, είναι αποπροσανατολιστική η έμφαση στα αγροκαύσιμα ως φιλο-περιβαλλοντική πολιτική, όταν αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε είναι η αλλαγή του τρόπου μετακίνησης.
    -Το ίδιο ισχύει και για το αδιέξοδο και την καταστροφή της πόλης που μας οδηγεί το αυτοκίνητο. Είμαστε αντίθετοι στη διάνοιξη νέων δρόμων γιατί τα αυτοκίνητα συνεχώς αυξάνονται και το τελικό κέρδος, με τα υπέρογκα κόστη, χρηματικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, θα είναι πάντα αρνητικό, γιατί τα αυτοκίνητα όσο τους ανοίγουμε χώρο, τόσο πιο πολλά γίνονται και τόσο περισσότερο χώρο ζητάνε. Είναι ανάγκη για την κίνηση στην πόλη να αποθαρρυνθεί η κίνηση του αυτοκινήτου και να αναπτύξουμε εναλλακτικούς τρόπους κυκλοφορίας, αλλάζοντας συγχρόνως και τη νοοτροπία μας. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έχουμε καταθέσει ένα πακέτο προτάσεων, που περιλαμβάνει τα εξής: Να αναβαθμιστούν τα μέσα συλλογικής μεταφοράς. Να διευκολυνθεί η κίνηση των πεζών, των ποδηλατών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Να δρομολογηθεί δίκτυο τραμ συμπληρωματικό του μετρό, στη Δυτική και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, με ενωτική γραμμή στο κέντρο. Να ενθαρρυνθεί η κατασκευή πάρκινγκ περιφερειακά του κέντρου, με συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση. Να απεμπλακεί η υπόθεση της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας. Να μη γίνει η υποθαλάσσια αρτηρία αλλά να γίνει υπόγεια η Λ. Νίκης. Να δημιουργηθεί προαστιακός σιδηρόδρομος στο Νομό, προς Σταυρό και προς Χαλκιδική. Αυτός που έγραψε τις φαντασιώσεις για τις δήθεν αγωγές που έφεραν τα φανάρια στον περιφερειακό κτλ και επανέρχεται με τα περί κόστους, κουταλιών, βουρτσών κτλ, αν είχε παρακολουθήσει όντως τους αγώνες μας πριν 26 χρόνια, θα ήξερε ότι το βασικό μας σύνθημα ήταν «κυκλοφορία για όλους –τραμ, ποδήλατα, άτομα με ειδικές ανάγκες». Και αυτά ισχύουν ακόμη.
    - Αρκετά φίλοι μου. Δεν θα μπορέσω να επανέλθω. Καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. 8:45
    ======
    με τον κάθε μαλάκα (και Πόντιο και Μακεδόνα και Κρητικό και Πελοποννήσιο) να ζητάει ισότητα στην παρανομία

    ========

    Tην πέταξες την οικοπαπαριά σου, εμπαθέστατε!

    Τα οικόπεδα αυτά τους τα είχε χαρίσει το κράτος, σε ανύποπτες εποχές που δεν υπήρχε οικολογική συνείδηση και τα δάσος ήταν "ένας μπελάς με έντομα και ξωτικά".

    Αργότερα, όταν η περιοχή φάνηκε ότι θα πάρει κάποτε αξία, κάποιοι αποφάσισαν να τους τα πάρουν πίσω ώστε να τα έχουν καβάτζα για πάρτη τους και για τους δικούς τους (με νόμο που θα "εστηναν", όταν θα δινόταν η ευκαιρία).

    Εσύ τι μας λες τώρα; Ότι έδιωξαν τους πόντιους από εκείνη την περιοχή επειδή τους έπιασαν οικολογικές ευαισθησίες;

    Απλά, όταν τους έδιωξαν, για πρώτη φορά, έβαλαν και κάποια δέντρα, ξέροντας ότι, όταν θα χρειαστούν το μέρος, αρκεί μιά καλή φωτιά και ένας αποχαρακτηρισμός.

    Έτσι δεν φαγώθηκαν και όλα τα δάση της πεντέλης;

    Φιλαράκο, άλλο πράγμα η οικολογία (μαζί σου και εγώ) και άλλο πράγμα το ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟ ΑΔΙΚΟ, προς ίδιον σύμφέρον.

    Για να γίνουν όμως όλα σύμφωνα με το σχέδιο, χρειάζονται και κάποιοι απληροφόρητοι οικοπαπάρες να φυλάνε καραούλι στο δάσος για να μην το φάει άλλος από εκείνον που εκπόνησε και το αρχικό (και μυστικό) σχέδιο υφαρπαγής του.

    Και όταν μιλάω για "απληροφόρητους οικοπαπάρες", εξαιρώ τους αρχηγούς τους. Αυτοί και πληροφορημένοι είναι και μια χαρά τα πάνε με την εξουσία, στο ρόλο του "βοσκού υπεργολάβου".

    Μάντεψε ποιοί είναι τα πρόβατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΗ, ΛΑΣΠΟΦΕΡΟΥΣΑ, ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ!
    -------------------------------

    Μια και μιλάτε εδω για οικολόγους, ευκαιρία είναι να καταθέσω στην ομήγυρη μία αόριστη, λασπολογική συκοφαντία για κάποιους επαγγελματίες του είδους. Τους οποίους πρώτος οφείλει να τους καταγγέλλει ο κάθε Τρεμόπουλος που σέβεται τον εαυτό του και τις αρχές του.

    Σε κάποιο κράτος (σαν την ελλάδα, ας πούμε) σε μία συνοικία στις παρυφές ενός βουνού (σαν τον Υμηττό, ας πούμε) πήγε ένας χριστιανός και άνοιξε ένα καθαριστήριο ρούχων - μια και δεν υπήρχε κανένα άλλο σε όλη την περιοχή.

    Ξέρω, καθαριστήριο, θα μου πείτε. Με πτητικά, οσμές και τα σχετικά. Αλλά απαραίτητο για την περιοχή.

    Και όλα πήγαιναν καλά ώσπου έσκασε ο μεγαλόσχημος local τοπάρχης μιας οικολογικής οργάνωσης.

    "Κοίτα, μεγάλε, οι δουλειές σου πάνε καλά, αλλά αυτοί που σου έδωσαν την άδεια λειτουργίας έκαναν λάθος. Από αυτό το οικοδομικό τετράγωνο και πέρα είναι αποκλειστικά οικιστική ζώνη. Θέλω ΤΟΣΑ για να μην κάνω ασφαλιστικά μέτρα και σε πάω ΩΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ στο συμβούλιο της επικρατείας για να σου το κλείσω!"

    Ο άνθρωπος σκέφτηκε ότι ένας μπράβος της νύχτας (που θα αναλάμβανε την διευθέτηση του προβήματος) θα του κόστιζε το ένα δέκατο από αυτά που του ζητούσε ο σταυροφόρος της φυσικής ζωής. Προτίμησε όμως να τα δώσει "στο κίνημα" (στην τσέπη, δηλαδή, του προέδρου) για να μην έχει άλλα μπλεξίματα.

    Kαι από τη στιγμή που έγινε η ενθυλάκωση του ποσού του εκβιασμού, ούτε πτητικά υπήρχαν πια, ούτε μόλυσνη του περιβάλλοντος, ούτε τίποτε. Ο απόλυτος ορισμός της... "Πράσινης Λύσης"!

    Και δεν είναι ψέμα, εδώ που τα λέμε, ότι τεχνικά γραφεία που κάνουν μελέτες για δημόσια έργα, βάζουν στους προϋπολογισμούς της προσφοράς τους και ένα "αφανές" ποσό. Προοριζόμενο για τους τοπικούς "αυτοαποκαλούμενους οικολόγους" φυσικά, ώστε να μην έχουν καθυστερήσεις έργου από τυχόν εκβιασμούς για "κινητοποιήσεις κατοίκων" κατά την εκτέλεσή του.

    Και γαμώ τις μπίζνες!

    Το σουρεάλ της ιστορίας είναι ότι ο γράφων έχει αυτοπροσδιοριστεί (θέσει και πράξει) ως "οικολόγος". (Αμάξι 900 κυβικών, βιολογικές καλλιέργειες, κόμποστ αντί για λίπασμα, δακοπαγίδες αντί για ψεκασμό κλπ) αλλά ειλικρινά τα παίρνει στο κρανίο όταν η ιδεολογική του αυτή προσέγγιση αντιμετωπίζεται ειρωνικά από τους γύρω του εξαιτίας των "επαγγελματιών" του χώρου.

    Και που να δεις Τρεμόπουλε κάτι φυντάνια που θα σε πλευρίσουν έτσι και μπεις στην ευρωβουλή. Ή που θα γίνεις πάμπλουτος (αν κάνεις την κοτούλα) ή που δεν θα ξέρεις απο πού σούρθε, αν παραμείνεις "αμετάπειστος ταλιμπαν" στις ιδέες σου και τις αρχές σου.

    Έχει ξαναπαιχτεί κι αλλού αυτό το έργο και το ξέρουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Μ 5:23


    -------
    Σε απαντηση της συγκεκριμένης φράσης μου (1:26)...

    "..πληθαίνουν, τον τελευταίο καιρό, οι (έντονα προβαλλόμενοι) "οικολόγοι" που χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος από τις εταιρίες μεταλλλαγμένων..."

    ---
    ομολογώ ότι η απάντησή σου με έχει καλύψει πλήρως!

    Η αντίληψη περί "καλών μεταλλαγμένων" προωθείται από διακεκριμένους (αυτοπροσδιοριζόμενους) οικολόγους της ημεδαπής, με ακαδημαϊκές έδρες και, ενιοτε, με θέση στην Ακαδημία Αθηνών. (Σε παραπέμπω σε πρόσφατες δηλώσεις Κυριάκη στον Ελεύθερο Τύπο, όπου εμμέσως πλην σαφώς, θεωρούσε ως "λύση στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα" την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!)

    Και φυσικά, δεν είδα (ή, ας πούμε, δεν έπεσε στην αντίληψή μου) κάποια ΑΜΕΣΗ αντίδραση από τη δική σας πλευρά ώστε να γίνει σαφής ο διαχωρισμός της θέσης σας από αυτές τις προσπάθειες "πλαγιοκόπησης" των απαγορευτικών διατάξεων που ισχύουν.

    Εξ ου και το εύλογο ερώτημα που σας διατύπωσα.

    Ειρήσθω εν παρόδω, αντιμετωπίζω με συγκρατημένη κατανόηση τον ενθουσιασμό των υποσιτιζόμενων χωρών για τα μεταλλαγμένα. Αντιμετωπίζουν υγρά κλίματα που προκαλούν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες από ζιζάνια και μήκυτες και πάει λέγοντας.

    Η θέση μου όμως είναι ότι αν μία χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα πείνας και,ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, επιτρέπει τα μεταλλαγμένα στο έδαφός της, θα πρέπει ΟΛΕΣ οι δυτικές χώρες να απαγορεύουν ΠΑΝΤΕΛΩΣ την εισαγωγή τροφίμων από τη χώρα αυτή!

    Με τον τρόπο αυτό, αντί οι τοπικοί τσιφλικάδες (εξαρτημένοι από πολυεθνικές) να εξάγουν (σε υψηλή, "παγκοσμιοποιημένη" τιμή) τα βρώσιμα προϊόντα τους, θα αναγκάζονται να τα... βάλουν εκεί που ξέρουν! Το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση των τιμών των "εξαγώγιμων" τροφίμων στην εγχώρια αγορά και, κατά συνέπεια, η αύξηση της προσβασιμότητας σε αυτά από τους "ντόπιους" μη-έχοντες και μη-κατέχοντες.

    καλές διακοπές

    Δ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Παρακαλώ βάλτε στην απάντηση που εμφανίζεται ως αποστολέας ο "μ", το ονοματεπώνυμό μου: Μιχάλης Τρεμόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. εδώ "ομολογούν" ότι προσπάθησαν να εμποδίσουν την διάνοιξη της περιφερειακής:

    http://ecology-salonika.org/lib/?page_id=7

    "... Η πρώτη μεγάλη καμπάνια που οργάνωσε, λίγους μόνο μήνες μετά την ίδρυσή της (1983), ήταν ενάντια στην κατασκευή της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης, που θα περνούσε μέσα από το περιαστικό δάσος της πόλης (Σέϊχ-Σου), προκαλώντας μια απώλεια αρκετών εκατοντάδων στρεμμάτων πολύτιμου πευκοδάσους. Πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις τόσο στο δάσος όσο και στην πόλη, ενώ μια πορεία που συνδυάστηκε με ποδηλατοπορεία κατάφερε και συγκέντρωσε πάνω από 2.000 άτομα.

    Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος τελικά κατασκευάστηκε, η Κίνηση κατάφερε να θέσει τα θεμέλια μιας διαφορετικής, οικολογικής αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού ζητήματος και γενικά του σχεδιασμού των πόλεων, καταδεικνύοντας την αδιέξοδη και καταστροφική ιδεολογία της συνεχούς διευκόλυνσης και αύξησης των ΙΧ. Αντίθετα, δόθηκε έμφαση στην ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από τη διευκόλυνση των πεζών, των ποδηλάτων και των μέσων μαζικής μεταφοράς..."

    ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ, ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ;
    ή ακόμη φαντάζεστε τους τόνους κοπριάς αν ακόμη χρησιμοποιούσαμε 300 χιλιάδες κάρα και άμαξες;
    (πιφ... οσμή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ένα "μικρό" κόμμα που βάζει ξεκάθαρο και ρεαλιστικό πλαίσιο κυβερνητικής συνεργασίας σε ένα συγκεκριμένο πεδίο, χωρίς νεφελώδεις διακηρύξεις

    Ένα "μικρό" κόμμα που δεν φοβάται να πει ότι συμφωνεί με τις διακηρύξεις του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχική δημοκρατία - αν και εκφράζει έντονες επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει εφαρμόσει τέτοιες πρακτικές.

    Ένα "μικρό" κόμμα που ενώ είναι έντονα επικριτικό για τα κόμματα εξουσίας δεν είναι απαξιωτικό και συνειδητά άδικο, ενώ αναγνωρίζει ότι μπορεί να συνεργαστεί με αυτά στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμφωνιών που θέτει από τώρα.

    Ένα "μικρό" κόμμα που δεν πανηγυρίζει με την κρίση του πολιτικού συστήματος που έχουν επιβάλλει δύο-τρία συγκροτήματα και προτείνει τρόπους ανατροπής της κρίσης.

    Κάπως έτσι φαντάζομαι τα μικρά κόμματα σε μια συμμετοχική κοινωνία των πολιτών, μακριά από μικρομεγαλίστικους ανταγωνισμούς και αριστερίστικες αγκυλώσεις, με συγκεκριμένη και διαφανή στόχευση χωρίς μικροκομματικές λογικές αξιοποίησης της δυασρέσκειας. Μικρά κόμματα που επιδιώκουν λύσεις και όχι "πολύ φασαρία" και νεφελώδεις "ανατροπές", μικρά κόμματα που δεν αντιδρούν, αλλά δρουν.

    Μένει να αποδειχθεί αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό αυτό το σκηνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ο ξεπλεχτής της πούτσας και της βούρτσας μπορεί να ισχυριστεί τις ίδιες μαλακίες και για τα 11 τούνελ και τις 26 κοιλαδογέφυρες (μετά από 8 χρόνια προσπαθειών και αγώνων) στο άνοιγμα της Εγνατίας ;

    Ή θα μας πει σαν καλός γνώστης των θεμάτων που είναι, ότι και τα «παραπανίσια έξοδα» που έγιναν στην Εγνατία (για να κοκορεύεται σήμερα η Ελλάδα για την «Πράσινη Εγνατία» που κατασκεύασε) ήταν για ΜΙΑ (1) γριά αρκούδα με ΕΝΑ (1) δόντι, … και αν αυτά τα χρήματα είχαν δοθεί για να φτιαχτεί ένα νοσοκομείο θάταν καλύτερα ; Επιπλέον ο ίδιος κύριος ξερόλας ξέρει ότι σχεδιάζεται νέα περιφερειακή στη Θεσσαλονίκη που ενσωματώνει (τώρα πια) και τούνελ και κοιλαδογέφυρες ;

    Στον παραπάνω οικο-παπάρα, που στο μυαλό του δεν έχει τίποτε άλλο από συνομωσίες τύπου Κλουζώ … να υποθέσω ότι προτείνει, να δοθεί το δάσος στους φτωχούς μεροκαματιάρηδες της ζωής και όχι στους πλούσιους κρατικούς δυνάστες ;

    Μα θέλει τόσο πολύ μυαλό για να σκεφτεί κανείς ότι το δάσος «ανήκει κατ’ αρχήν στον εαυτό του» και μετά, -όπως είναι, και εκεί που είναι- σε ΟΛΟΥΣ (ανεξαιρέτως) τους Θεσσαλονικιούς ;

    Το μόνο ανίκητο στη ζωή είναι η ηλιθιότητα. Τίποτε άλλο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. 7:45

    Έχεις τα δίκια σου, αν κρίνεις τα μεν και τα δε στην ίδια ζυγαριά. Συγκρίνεις όμως ανόμοια πράγματα, αχλάδια με γιαούρτια, μιλώντας για σήραγγες που θα έπρεπε να προβλεφθούν σε μία χάραξη των αρχών του 80 και σε μία σημερινή.

    Άλλες οι τεχνικές δυνατότητες στη διάνοιξη σηράγγων, πριν από 25 χρόνια (και τα κόστη) και άλλες οι σημερινές.

    Εγώ, έτσι το βλέπω.

    Χωρίς να παραβλέψω φυσικά και το γεγονός ότι η χάραξη της περιφερειακής είχε γίνει και με βλέψεις "αξιοποίησης γης" - ενάντια στην οποία είχαν γίνει επιτυχημένες κινητοποιήσεις.

    Ειρήνη!

    Ο... "ξεπλεχτής" (2:23)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Πώς "ξεχνάει" ο φιλοσκοπιανός κεμαλιστής να καταγγείλει το διαμελισμό των Βαλκανίων, όταν μάλιστα η υστερική κλίκα του είναι μανιακοί οπαδοί του πάμπλουτου ραδιενεργού γενοκτόνου Γκορ, γνωστού μιζαδόρου των πανάκριβων συχωροχαρτιών του για το σκιάχτρο της θατσερικής έμπνευσης (για να δικαιολογήσει ραδιενεργά εργοστάσια και όπλα) "υπερθέρμανσης";
    Και πώς "ξεχνάει" να μας εξηγήσει ποιας παρασιτικής οικολογίας είναι ιεροεξεταστής, όταν αποφεύγει συστηματικά κάθε εφικτή λύση για την αποκέντρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καθώς συνεχίζονται οι ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ ταυτόχρονα και στα 2 ημισφαίρια, και τα κερδομανή λαμόγια της "υπερθέρμανσης", όπως ο πάμπλουτος και πολυδιαφημισμένος ραδιενεργός γενοκτόνος των Βαλκανίων Γκορ, γρυλλίζουν για ...λιώσιμο των πάγων (ενδεικτικά στην Ανταρκτική βρίσκεται επί ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ δεκάδες βαθμούς υπό το μηδέν το 90% των πάγων της Γης , που ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ)...
    Ποιοι και πώς άρχισαν την κερδοσκοπία με το σκιάχτρο "υπερθέρμανση"
    Ο αμάχητα συντριπτικά σημαντικότερος παράγοντας διαμόρφωσης του κλίματος από την εποχή που εμφανίστηκε η Γη, είναι ο ήλιος
    , πράγμα που φαίνεται τόσο από τις διαφορές στη θερμοκρασία ανάμεσα στις εποχές και μέσα στο24ωρο, όσο και σε όλα τα γεωλογικά αρχεία.
    Παρακάτω θα δούμε πώς εμπλέκονται οι φορομπήχτες πολιτικάντηδες, η συλλογική ενοχοποίηση της ανθρωπότητας για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, οι παρασιτικές ψευτοοικολογικές κλίκες, η αθώα τροφή των φυτών - το γνωστό από τη φωτοσύνθεση διοξείδιο τού άνθρακα, τα ραδιενεργά εργοστάσια και όπλα, στην κατατρομοκράτηση των απλών ανθρώπων για να διαιωνιστούν οι αρχομανείς, όμοιοι με όλους τους προηγούμενους φαραώ, Ρωμαίους, Μάγια κοκ, που ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ από αλαζονεία, με την ιδέα ότι ήταν ...αθάνατοι...
    Όταν η επιθετική Μ. Θάτσερ έγινε πρωθυπουργός τής βρετανικής μοναρχίας το 1979, ζήτησε από συμβούλους της να της προτείνουν πώς θα ανεβάσει το κύρος της. Ένας πρεσβευτής, ο Τίνκελ, της είπε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα πτυχίο χημείας που είχε (για να εντυπωσιάζει ηγέτες που δεν είχαν σπουδάσει ανάλογα αντικείμενα), και πρότεινε σε κάθε συνάντησή της μαζί τους να κινδυνολογεί και να ενοχοποιεί με πρόσχημα την "ανθρωπογενή υπερθέρμανση", κάτι που χιλιοειπώθηκε, αλλά ποτέ δεν αποδείχθηκε, ενώ μας κατηγορούν αντιφατικά για μόλυνση που παράγεται εξαιτίας των δικών τους απαιτήσεων για όπλα, λοιπά βιοκτόνα, μέγαρα, ακριβά βίτσια, συχνά διηπειρωτικά ταξίδια κοκ !
    Έτσι σταδιακά διάφοροι ηγέτες άρχισαν να κινδυνολογούν μαζί της, άλλος με στόχο να φορολογεί πιο βαριά, άλλος με την ιδέα ότι έτσι θα χτυπηθεί ο ανταγωνισμός από τις βιομηχανοποιημένες χώρες, άλλος επειδή νόμιζε ότι θα το ψηφίζουν για πιο ευαίσθητο κοκ... Η ίδια η Θάτσερ, μαζί με την αυτοπροβολή είχε κι άλλον ένα λόγο, δηλαδή να αυξήσει το ραδιενεργό οπλοστάσιό της με το εξής κόλπο:
    Μισούσε τους ανθρακωρύχους που πίστευε ότι αυτοί και όχι η ανικανότητα είχαν ρίξει την προηγούμενη από το κόμμα της κυβέρνηση το 1974, ενοχοποίησε την τροφή των φυτών, το διοξείδιο τού άνθρακα που παράγεται (κυρίως από τους ωκεανούς!) από την αναπνοή μας και τα καύσιμα και επέβαλε ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ "ΚΑΘΑΡΑ" ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ... Δεν την ενδιέφεραν τα προβλήματα που θα προκαλούσε η ραδιενεργός εγωμανία της στις επόμενες γενιές... Ούτε τα εγκεφαλικά που έπαθε από όλη αυτή την αρχομανία...
    Έφτιαξε μάλιστα ένα "επιστημονικό" κέντρο που να προωθεί την τρομοκρατία τής υπερθέρμανσης, το Χάντλεϊ, πράγμα που κάνει ως σήμερα.
    Ενδεικτικό των κερδομανών κλικών που φτιάχτηκαν σε πολλά μέρη τότε, συμπεριλαμβανόμενων των τρομοΜΜΕ, είναι το γεγονός ότι μια πολυδιαφημισμένη αυταρχική οργάνωση που ήθελε να τρομοκρατήσει και να ενοχοποιήσει με την "υπερθέρμανση" στη διάσκεψη του Ριο, το 1992, ενώ είχε παραγγείλει μια έρευνα για τις απόψεις 400 κλιματολόγων από τρομολαγνικά κρατικά ιερατεία, ΜΟΝΟ 15 απάντησαν ότι πίστευαν στην "υπερθέρμανση"... Οι συνδρομητάκηδες ψευτοοικόλογοι αποσιώπησαν τα αποτελέσματα... Το 1995 μάλιστα 1500 επιστήμονες από όλον τον κόσμο απέρριψαν την τρομολαγνεία με τη διακήρυξη της Λειψίας. Κάτι ανάλογο έγινε την άνοιξη του 2008 στη Ν.Υόρκη.
    Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η κλίκα τής γραφειοκρατίας τού ΟΗΕ που μας ενοχοποιεί για τις φυσικές κλιματικές αλλαγές, η λεγόμενη IPCC, εκδίδει ανακοινώσεις ΑΦΟΥ πάρει τις εντολές των φασιστικών κυβερνήσεων, και έχει ελάχιστους σχετικούς με το αντικείμενο "επιστήμονες", οι οποίοι ποτέ δε διαβουλεύονται με αλτρουϊστές επιστήμονες που ούτε για ροκάνισμα κονδυλίων ούτε για δόξα ενδιαφέρονται.
    Οι τελευταίες έντονες αμφισβητήσεις από Ρωσία, Ινδία,ακόμα και στις ίδιες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι, καθώς το πετρέλαιο τελειώνει, για τα 7 εξουθενωμένα δισεκατομμύρια ανθρώπων δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική (αφού οι διαφημιζόμενες ανεμογεννήτριες, πάνελ κοκ στηρίζονται στο πετρέλαιο που ολοένα ακριβαίνει...), εκτός από τον ειρηνικό έλεγχο των γεννήσεων στις υπερπληθυσμιακές χώρες, τις εκτεταμένες αναδασώσεις και την αποκέντρωση σε αυτάρκη χωριά με πολυκαλλιέργειες, αντί για τις ερημοποιητικές μονοκαλλιέργειες. Μακάρι κάθε μέρα περισσότεροι αλτρουϊστές να διαδίδουν τις δοκιμασμένες φιλειρηνικές λύσεις!
    http://www.youtube.com/v/dXSHtsOztRk.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Οι Οικολόγοι μόνο χάνουν από έναν φασίστα τραμπούκο εγωπαθή ναρκισσιστή Τρεμόπουλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Γράφει ένας αρχιπάπαρος:

    "Κοιτάξτε πως επιτίθεται στον Τρεμόπουλο το παρακράτος της θεσσαλονίκης μαζί με τα γιουσουφάκια του φασιστα άνθιμου και τους χειροκροτητές του καραγκιόζη του ψωμιάδη.
    Γιαυτό είσαστε τελευταίοι ρε, γιατί είσαστε ηλίθιοι επαρχιώτες που σας κάνουνε κουμάντο χουντομητροπολιτες και γραφικοί νομάρχίδες, γιατί η καφρίλα και η βλακεία είναι η επικτρατούσα ιδεολογία της πόλης σας.
    Μια ζωή επαρχιώτες θα είσαστε".

    Η καφρίλα και η βλακεία είναι αυτού που νομίζει ότι τα ξέρει όλα, αυτού που νομίζει ότι 1.000.000 Θεσσαλονικείς χωράνε στα στερεότυπα που βλέπει στα κανάλια και στον Λαζόπουλο σαν μαλάκας καναπεδόβιος Έλληνας που είναι.
    Η καφρίλα καιη βλακεία είναι αυτού που παραγνωρίζει ότι στη Θεσσαλονίκη η αντίδραση κατά τού δικομματισμού έχει αρχίσει τετραετίες πριν το πάρει χαμπάρι ο μέσος Αθηναίος, με τα δυο μεγάλα κόμματα να πιάνουν σχετικό εκλογικό πάτο στις περιφέρειες τής Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη είναι ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ από εσένα, αλλά δεν μπορείς να το καταλάβεις. Όταν το καταλάβεις, έλα και ξαναμιλάμε. Άντε, καλό Αλ Τσαντίρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Φίλοι πατριώτες Μακεδόνες, έχετε πολύ καλή εγρήγορση, απαντώντας δυναμικά όταν τα οικωλαμόγια αλλάζουν θέμα και αποδείχνετε ότι το χρηματοδοτούμενο ανθελληνικό τους μίσος καταφέρνει να μας συσπειρώνει.
    Να δούμε αν θα προλάβουν να δουν το τέλος της δολαριορωμαϊκής αυτοκρατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Γνωρίζοντας ήδη τον Τρεμόπουλο, θεώρησα όλως άτοπο να αφιερώσω από τον χρόνο μου για να διαβάσω αυτό το ατέλειωτο σεντόνι. Ξεφυλλίζοντας όμως τα σχόλια, είδα και διάβασα μια παρέμβασή του (την 12:35 μμ). Ο άνθρωπος πρέπει να έχει πρόβλημα. Πρώτα απ’ όλα, αυταπάται ότι το πλήθος των εναντίον του σχολίων έχουν γραφτεί από 2-3 άτομα. Δύσκολο να φανταστεί πως είναι πολύ περισσότεροι εκείνοι που τον αποστρέφονται. Ύστερα, αυτά τα «οχετός ύβρεων εθνικιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης» και «εθνικιστικές αθλιότητες» τον δείχνουν να αυτοπροβάλλεται ως κινούμενος εναντίον του έθνους των Ελλήνων. Δεν είμαι «εθνικιστής», αλλά φυσικά αντιστέκομαι σθεναρά στους προδότες που με διάφορες δήθεν κοσμοπολίτικες ή διεθνιστικές θεωρίες είναι πρόθυμοι να γίνουν δωσίπυγοι στους ολούθε εις βάρος μας διεκδικητές γειτόνους μας. Όταν τέτοιοι προδότες δέχονται γερά ραπίσματα, να καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για τα επίχειρα της προδοσίας τους και όχι για ... οχετούς εθνικιστικής έμπνευσης. Να εξηγούμαστε δηλαδή.
    Όσο για την εμφανιζόμενη δύναμη των Οικολόγων Πρασίνων (να μην προβώ σε ακριβέστερες αναφορές) είναι μάλλον γελοία, όπως και ο προσωπικός παραλληλισμός του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο!
    Να δεχτούμε βεβαίως ότι ο πατέρας του ήταν «Έλλην Κοζανίτης», δύσκολο όμως να δεχτούμε ότι η μητέρα του ήταν «Έλλην πρόσφυγας...». Μάλλον Ελληνίδα πρέπει να ήταν.
    Και η συνήθης κατάληξη όσων νομίζουν πως είναι κάτι εαυτούς φρεναπατώντες. Βαυκαλίζονται να πιστεύουν πως ισχύει γι’ αυτούς η λαϊκή ρήση, ότι πετροβολούν την πορτοκαλιά που έχει πορτοκάλια. Και μπορείς να μας πεις τι λέει ο λαός για κείνον που δεν τον πετροβολούν, αλλά τον φτύνουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. 9:22

    Ακόμα και δίκιο να είχες σε αυτά που λές, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι οι "οικο" θα ήταν ένα ανύπαρκτο σκορποχώρι, αν δεν υπήρχε ένας τρεμόπουλος.

    Δ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. To γκαλοπ της ανάρτησης είναι προφανές και πολλαπλά αντίθετο μέ ό,τι πασσαρει και πληρώνει το γνωστό κέντρο διάλυσης της Ελλαδος, κάνοντας τον Τρεμόπουλο ρυθμιστή!
    Ο... ψήφος(!) του ηγέτη ας μή καταμετρηθή παρακαλώ!!! Το ενα τοις εκατό των απληροφόρητων και παραπληροφορημένων του ανήκει δικαιωματικά!!!
    Με υπέρ του. το "Λέγε λέγε το κοπέλι κάνει την γριά να θέλει, ακόμα και τον Τρεμόπουλο!"
    Μ.Μενδ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Απορώ με την αυθάδεια μερικών που απαντουν βρίζοντας σε έναν άνθωπο που εδώ και 25 χρόνια δίνει αγώνες για τις ιδέες του χωρίς χρήματα και μέσα. Τους κακοφαίνεται για την απήχηση που έχουν τα τελευταία χρονια οι οικολογικές ιδέες και φθονούν αυτό που ο Μιχάλης καταφέρνει: με όπλο τις ιδέες τους να κερδίζει τον κόσμο. Ας μείνουν στον περίγυρό τους και στο blog του Καψαμπέλη να υβρίζουν χωρίς επιχειρήματα. Κουράγιο Μιχάλη. Είμαστε και εμείς που διαβάζουμε και ακούμε όσα λές και δεν έχουμε όρεξη να μπλέκουμε σε σκυλοκαβγάδες και να απαντούμε βρίζοντας.

    ... και φυσικά θα κρυφτω και γω στην ανωνυμία του όχλου που συχνάζει εδώ.

    Κάποιος που σε ψηφίζει τα τελεταία 18 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ακόμα περιμένω τη φραγκόκοτα που θα αποδείξει οτι ο Τρεμόπουλος ζήτησε ανδριάντα του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, οτι έχει κτηματάκια στο Σέιχ σου, οτι τα φανάρια τα βάλανε στη περιφερειακή γιατί τους καθυστέρησε ο Τρεμόπουλος, ότι τα παίρνει από τις πολυθενικές, κλ.π. Το εικόνισμα του Ψωμιάδη, με το μικρόφωνο στο χέρι περιμένει...

    Μιχάλη, κουράγιο και συνέχισε έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Η Θεσσαλονίκη υποφέρει από ανθρώπους "κάθε καρυδιάς καρύδια" που αυτοαναγορεύονται "ΣΩΤΗΡΕΣ" της.
    Έχει συνθλιβεί ανάμεσα σε ακροδεξιους επαρχιώτες τύπου Κούβελα, Ψωμιάδη, Άνθιμου κλπ και σε αλαζονικούς "Δημοκράτες" τύπου Τρεμόπουλου και λοιπών προοδευτικών που "προστατεύουν" τα πάντα: δάση, καταναλωτές-τρόφιμα, ζώα και κλπ χρήζοντα προστασίας κατά την άποψή τους.
    Δυστυχώς έχει πολλά χρόνια να αναδειχτεί κάποιος από τα σπλάχνα της πόλης και να ασχοληθεί με τα κοινά.
    Ο τελευταίος δήμαρχος της πόλης από την πόλη για την πόλη ήταν ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, για όσους τον θυμούνται...
    οι υπόλοιποι την γκετοποίησαν και την απαξίωσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Βρε ανανούριστα οικοφασιστάκια, ούτε για τις ανθελληνικές-φιλοσκοπιανές-δολαριόδουλες μοχθηρίες σας θέλετε να κριθείτε, ούτε για το μίσος σας για τη συμφιλιωτική αυτάρκεια, ούτε για το γλείψιμό σας στο ραδιενεργό γενοκτόνο Γκορ...
    Ως "ανώτερα όντα" και "εκλεκτοί" νομίζετε ότι είστε υπεράνω κριτικής κι ότι θα σας σώσει η Πομπηία τώρα που ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ;

    Άντε βρείτε καμιά αγκαλιά να ηρεμήσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κοίτα να δεις θύελλες που ξεσήκωσε το 3,5%. Κάποιοι λύσαξαν. Και άντι για επιχειρήματα εξαπολύουν τη γνωστή λάσπη εναντίον Τρεμόπουλου. Όπως έκαναν στις προηγούμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, όπως παίξαν βρώμικα στις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης...
    Μιχάλη συνέχισε έτσι.
    Όλη αυτή η αντίδραση και η δυσοδία που εξαπολύθηκε από ορισμένους δείχνει ότι πας καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ολοι αυτοι οι παραπάνω βρωμεροι φασισταράδες ΚΑΙ δΕΞΙΟΜΟΥΤΡΑ που βριζουν τους οικολογους-πρασινους αποδεικνυουν
    και την ανοδο της δυναμικής του Κινηματος ..αλλά και την τοποθετηση των οικολογων πασινων στοναντιποδα της ακραιας εθνικιστικής -φασιστικής παραταξης και πλαι στην Δημοκρατική αριστερά ...

    Κατ' τα τ'αλλα και στους βρωμερους
    συκοφαντες ακρο δεξιους και δεξιους εθνικολαικιστες που βριζουν τον Τρεμοπουλο παραπανω με χυδαιες συκοφαντιες αξιζει ενα μεγάλο ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Όχι και δημοκρατικοί οι κομπλεξικοί, διχαστικοί μισέλληνες οικοφασίστες, που πολεμούν συστηματικά την εθνική συμφιλίωση!
    Πού είναι οι αναδασώσεις που ΔΕΝ έχουν κάνει τα λαμόγια των κονδυλίων, το ξεμπρόστιασμα του ΝΑΤΟ και η συμβολή τους στην άμυνα της χώρας απέναντι σε τουρκική, σκοπιανή, ευρωνατοϊκή επιθετικότητα;
    Κολλητάρια του γενοκτόνου Γιόσκα Φίσερ, δεν κοιτάτε να γίνετε λίγο ανθρώπινοι, μπας και γίνετε λιγότερο αυτοκαταστροφικοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Συγχαρητήρια στον Κο Τρεμόπουλο , που έχει το θάρρος της γνώμης του και γράφει επώνυμα. Τώρα αν είναι τουρκόφιλος , σλαβόφιλος , ομοφυλόφιλος ή αν του αρέσει το οθωμανικό και εχει γίνει ο κώλος του σήραγκα Σαίν μπλόν , αυτό δεν το ξέρουμε και είναι έτερον εκάτερον. Φυσικά με δηλώσεις τουρκόφιλε και σλαβόφιλες αντί ψηφων θα πάρει τα αρ...ια κάθε Έλληνα πατριώτη , είτε αυτός ανήκει στο ΚΚΕ είτε στο ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση