GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο αδιάφθορος kος Brendel!

. Ποιος είναι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής που ξεσκέπασε το μεγάλο σκάνδαλο. Οι σκοτεινοί τύποι της Siemens και οι λαμογι-έλληνες. . . Γ...

.

Ποιος είναι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής που ξεσκέπασε το μεγάλο σκάνδαλο. Οι σκοτεινοί τύποι της Siemens και οι λαμογι-έλληνες.
. .
Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
. .
Η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” σκιαγράφησε χθές το πορτρέτο του πρώην αστυνομικού επιθεωρητή Η. Brendel, του ανθρώπου που ξεσκέπασε το σκάνδαλο της Siemens, κι εγώ, αντί να χαρώ που γνώρισα έστω και νοερά τον αδέκαστο συνταξιούχο αστυνομικό, που τόλμησε να τα βάλει με το γερμανικό κολοσσό, μελαγχόλησα. Μελαγχόλησα γιατί συνάντησα έναν άνθρωπο με αρχές και ήθος, που στη χώρα μου τους συναντάς πλέον μόνο σε μυθιστορήματα. Μελαγχόλησα και ζήλεψα για πρώτη φορά τη χώρα, που παρότι έζησα 22 χρόνια, τη θαύμαζα πάντα και τη φοβόμουν αλλά ποτέ δεν την είχα αγαπήσει. Τη ζήλεψα γιατί έχει ανθρώπους σαν τον Χανς Μπρέντελ.
Ο αξιοπρεπής κος Χάνς Μπρέντελ;
Το πορτρέτο του, όπως τουλάχιστον το σκιαγραφεί η εφημερίδα, θα μπορούσε να ήταν από ένα αμερικάνικο φιλμ με τον Αλ Πατσίνο, αν και τα χαρακτηριστικά του βαυαρού Χανς με τη βολβώδη-χωριάτικη μύτη, θα ταίριαζαν περισσότερο στα του δικού μας Γκιωνάκη. Στο εξής, θα τον αποκαλώ απλά Χανς, σαν να πρόκειται για ένα φιλικό μου πρόσωπο. Ο Χανς λοιπόν, δε σου γεμίζει καθόλου το μάτι «και αυτό ήταν το μυστικό όπλο των επιτυχιών μου», εξομολογείται ο ίδιος. «Όταν ανέκρινα τα πλούσια, μοδάτα, υπεροπτικά και αλαζονικά στελέχη, με το βοηθό μου, που είχε την ίδια με μένα εμφάνιση, η πρώτη τους σκέψη ήταν, «σιγά μη φοβηθούμε αυτό το ανθρωπάκι με τη χωριάτικη προφορά της ορεινής Βαυαρίας», και αυτή ακριβώς ήταν η παγίδα. Όταν, με υπομονή ευγενικού γαϊδάρου τους στρίμωχνα στη γωνιά, έπεφταν οι μάσκες του καμπόσου, έσπαγαν και άρχιζαν σιγά-σιγά να κελαηδούν σαν αηδόνια. Στο τέλος της ανάκρισης έβγαιναν από το γραφείο μου τρομαγμένοι σα βρεγμένες γάτες. Καταλάβαιναν πολύ καλά, πως σε ότι έχει να κάνει με διαφθορά, ο Χανς Μπρέντελ, ο κομμισσάριος που έστειλε στη φυλακή εκατοντάδες μεγαλοαπατεώνες δεν αστειεύεται.

«Για ένα πράγμα μπορώ να είμαι υπερήφανος», λέει συχνά ο Χανς. «Δεν έστειλα ποτέ στη φυλακή απατεώνες που κέρδιζαν λιγότερα λεφτά από μένα» και ο Χανς ξεκίνησε την καριέρα του με 80,- γερμανικά μάρκα το μήνα και την έκλεισε με 2 500 ευρώ το μήνα. Στο τέλος της καριέρας του κέρδιζε λιγότερα από έναν γερμανό δάσκαλο. Δίχως να το έχει διαβάσει ή να το έχει ακούσει ποτέ, ο Χανς πίστευε σε αυτό που είπε ένας αμερικανός πρόεδρος: «ένας φτωχός και αγράμματος φουκαράς, το πολύ να κλέψει κανένα δέμα ή κανένα τσουβάλι αλεύρι από ένα βαγόνι. Ενας μορφωμένος και πλούσιος θα κλέψει όλο το σιδηρόδρομο».
«Όταν οι άνθρωποι της δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Βαυαρίας επισκέφτηκαν τον Χανς στο μικρό ενοικιαζόμενο διαμερισματάκι του 5ου ορόφου, μιας απλής συνοικίας του Μονάχου για να του ζητήσουν τη βοήθειά του, την ώρα εκείνη ο Χάνς διάβαζε Γκαίτε. Στα 70 του, από καιρό ήδη στη σύνταξη, ο Χανς, όταν δεν αναπολούσε τις μεγάλες επιτυχίες του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, διάβαζε Γκαίτε, Χάϊνε, Λέσσιγκ και Χέλντερλιν. Είναι άλλωστε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Γκαίτε του Μονάχου και πρέπει να είναι πάντα καλά προετοιμασμένος στις συζητήσεις που κάνουν, για τη συμβολή της ποίησης του γερμανού στοχαστή, στη νέα γερμανική συνείδηση και ταυτότητα. Ο Χανς, παιδί του πολέμου, δεν είχε την ευκαιρία στα νιάτα του να μάθει πολλά γράμματα και εδώ και μερικά χρόνια διαβάζει πολύ φιλοσοφία, ποίηση, ιστορία και φυσικά τον άρχοντα, τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε και τις σπουδές στη φιλοσοφία, λογοτεχνία και ιστορία. «Θα πρέπει να διεισδύσω στον επιστημονικό τρόπο σκέψης, να κατανοήσω τους νόμους που διέπουν τα πράγματα», απαντά στους φίλους του όταν τον ρωτούν για το όψιμο ενδιαφέρον του για τις επιστήμες και τα γράμματα.

Όταν χτύπησε το κουδούνι της πόρτας, ο Χανς, με το βαυαρέζικο κοτλέ παντελόνι, το βαυαρέζικο πουκάμισο και τα κρεμασμένα γυαλιά στο λαιμό, ήταν καθισμένος στην παλιά αγαπημένη πολυθρόνα του, κρατούσε τον αγαπημένο Φάουστ στα χέρια του και αναπολούσε την παιδική του ηλικία. Ορφανός από πολύ νωρίς, είχε την τύχη να έχει έναν πατριό που τον υπεραγαπούσε. «Την τελευταία φορά που τον είδα πριν φύγει για το ρωσικό μέτωπο, μου είπε να βγαίνω κάθε βράδυ και να κοιτώ τ΄ αστέρια κι εκείνος θα με χαιρετά μέσα από αυτά». Τα λόγια αυτά ηχούν ακόμη στα αυτιά του. «Οταν βομβαρδίστηκε το σπίτι μας, τα μοναδικά πράγματα που πρόλαβα να σώσω ήταν τρία βιβλία του Γκαίτε», είπε ο Χανς. «Σε κάθε σελίδα υπάρχουν σημειώσεις του αγαπημένου πατριού μου και αυτές είναι για μένα όπως οι Δέκα Εντολές ηθικής».
Ο κόσμος του κου Μπρέντελ
Όταν μπήκαν μέσα στο σπίτι του οι άνθρωποι που ανέλαβαν την υπόθεση της Siemens, ένιωσαν λίγο άβολα. Δεν είχε καν αρκετά καθίσματα για τους τρεις επισκέπτες. Η μικρή γκαρσονιέρα που διέμενε ήταν απλή κι απέριττη. Ένα τραπεζάκι δίπλα στην πολυθρόνα, ένα μικρό γραφείο με έναν κομπιούτερ πάνω, δίπλα μια σιδερώστρα και σε μια γωνιά ένα απλό κρεβάτι. Στους τοίχους πολλές οικογενειακές φωτογραφίες και ράφια από το ΙΚΕΑ γεμάτα βιβλία, πολλά βιβλία. Τίποτα δεν θύμιζε πως ο Χανς Μπρέντελ ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους αστυνομικούς επιθεωρητές της Γερμανίας. Ο Χανς δεν ήταν εργένης από πεποίθηση. Πριν αρκετά χρόνια, πήρε η γυναίκα του τα τρία παιδιά τους και έφυγε από το σπίτι. Δεν της κρατάει όμως κακία. «Ηταν αναπόφευκτο» λέει. «Όταν για ημέρες, βδομάδες και μήνες, φεύγεις το πρωί και γυρίζεις αργά το βράδυ σκοτωμένος από τη δουλειά, εκείνη σε προειδοποιεί ότι αυτή δεν είναι ζωή και εσύ αρνείσαι να σταματήσεις αυτό που αγαπάς, αρνείσαι να σταματήσεις να κυνηγάς τους ισχυρούς κακούς, είναι αναπόφευκτο». Ο Χανς δεν μετάνιωσε ποτέ γι αυτήν την επιλογή του. Ενιωθε ταγμένος σε αυτό που έκανε. Δεν τον ενδιέφεραν ποτέ η δημοσιότητα και τα παράσημα. Το μοναδικό παράσημο που δείχνει στους επισκέπτες είναι εκείνο που του έδωσαν οι συνάδελφοί του στην αποχαιρετιστήρια γιορτή. «είναι μάλλον αποτέλεσμα κολάζ των συντρόφων μου», λέει αυτοσαρκαστικά, ο Χανς. «Στη γιορτή ήταν 170 αστυνομικοί και μερικοί εισαγγελείς «αλλά μόνο οι καλοί», λέει και συμπληρώνει: «για μένα καλοί σημαίνει άνθρωποι θαρραλέοι, που δρουν πάντα σύμφωνα με το νόμο και δεν φοβούνται να συγκρουσθούν με τα μεγάλα αφεντικά».

Όλα άρχισαν για τον Χανς στις αρχές του 70. Εργαζόταν στην υπηρεσία δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος σαν απλός αστυνομικός, όταν από λάθος, χτύπησε την πόρτα του ο οδηγός μιας μπετονιέρας που μετέφερε μπετόν για το νέο ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Ο οδηγός του διηγήθηκε πως κάνει κάτι με εντολή του αφεντικού, που δεν του φαίνεται και πολύ σωστό. «Μόλις αδειάσω τη μισή μπετονιέρα, μου λένε να σταματήσω και το υπόλοιπο μισό, μου λένε να πάω να το ξεφορτώσω έξω από την πόλη, στην υπό κατασκευή βίλα ενός γνωστού εύπορου επιχειρηματία του Μονάχου. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Χανς έχει κλείσει μέσα εκατοντάδες επιχειρηματίες, τραπεζίτες και παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και της πολιτικής. Το παράδοξο είναι, πως σαν οργανωμένο μέλος του συντηρητικού «Κοινωνικο- Χριστιανικού Κόμματος» από το 1973, του κόμματος, που από τότε που θυμάται ο Χανς κυβερνάει τη Βαυαρία, οι περισσότεροι από εκείνους που έχωσε μέσα, ήταν κομματικοί του φίλοι. Ο Χανς δε χαμπαριάζει από τέτοια. Εάν έπρεπε, εάν τα έφερνε έτσι το πεπρωμένο, θα έχωνε μέσα και τον αδερφό του. «Αυτό επιβάλει το καθήκον», λέει κάθε τόσο μετά από μια δουλειά.
Παρότι βαθιά θρησκευόμενος καθολικός, σε ότι είχε σχέση με την ηθική, ο Χανς προτιμούσε να αναφέρεται στο «κατηγορηματικό πρόσταγμα» του Καντ παρά στη Βίβλο. Η ηθική, είναι γι αυτόν μια εσωτερική φωνή που του προστάζει να κάνει αυτό που εκείνος θεωρεί σωστό και δίκαιο, πέρα από φυσικούς και θεϊκούς νόμους. « Να κάνεις αυτό που θεωρείς εσύ σωστό ακόμη κι αν ξέρεις ότι σε λίγο θα καταρρεύσει το σύμπαν». Αυτός είναι ο Χανς, ένας μειλίχιος, συντηρητικός, θρησκευόμενος υπαρξιστής, πάνω από τον εαυτό του. Στην πολύχρονη καριέρα του διώκτη των μεγαλοκακοποιών και απατεώνων, κανείς δεν αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει, γιατί ήταν σίγουρος πως το μόνο που θα πετύχαινε ήταν μια επιπλέον κατηγορία για απόπειρα δωροδοκίας. Αυτός ο άγνωστος ήρωας με το προφίλ του αντι-ήρωα άνοιξε και έκλεισε την πιο περίπλοκη υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς στην μεταπολεμική Ευρώπη.
----------------------------------

15 σχόλια

  1. Μάλλον έτσι προοδεύουν οι κοινωνίες...εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει xanw ούτε για δείγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΥΟ ΚΑΚΑ ΕΧΕΙ Η ΚΡΗΤΗ.
    ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΚΑΙ
    ΤΟΥΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα είναι σίγουρο, με τη Σκύρο δεν θα τα έβγαζε πέρα, κι αυτό γιατί το σύστημα προστασίας που έχουν εγκαταστήσει οι διαπλεκόμενοι στο νησί έχει την ευρύτερη και πιο αποτελεσματική προειδοποιητική ασπίδα του ασφαλούς του ΑΒΑΤΟΥ στη διαφθορά, πιο εξελιγμένω από τους όποιους Patriot(ε)ς που υπάρχουν στο ΣΕΕΔΔ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας, η εμβέλειά του συστήματος προστασίας, καλύπτει και ξεπερνά και Έδρες Δικαστηρίου της Χαλκίδας και φτάνει και εδράζεται στο τίμιο ξύλο εδράνου της Βουλής.

    Ούτε Γκαίτικές η Πλατωνικές η και Αριστοτελικές γνώσεις θα τον βοηθούσαν να χατζαριάσει το Γόρδιο δεσμό της τρισδιάστατης διαπλοκής των καταχραστών Δημόσιας Δημοτικής και Ιδιωτικών ΠΕΡΟΥΣΙΩΝ.

    Για τον απλούστατο λόγω, έχουν πάρει όρκο προστασίας της τέταρτης εξουσίας, ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ, για το σύνολο των κομμάτων, που εκπροσωπούν στη Βουλή ΧΩΡΕΙΣ ΕΞΕΡΕΣΕΙΣ!, πια εξεταστική επί των πραγμάτων επιτροπή της βουλής θα πει, όλο μας το παρελθόν να σκύψει το κεφάλι στον ΠΑΝΓΟ του ΧΑΣΑΠΗ, και ποιά εξαρτημένη από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνη, θα έφερνε σε πέρας την ΚΑΤΑΓΚΕΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΥΜΑΝΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΜΙΑΣ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΑΣ?

    Εδώ σταματήσαμε να μιλάμε για "Τα τελευταία σαλπίσματα των νικημένων στρατιωτών" πως να πιστέψει κανείς ότι κάτω από αυτές της συνθήκες είναι δυνατόν και πάλι να ακουστεί "Το πρώτο Σάλπισμα ελπιδοφόρας ΝΙΚΗΣ"

    Πέρα των ως άνω ας κρατηθούμε όμως σύσσωμοι, όσοι είναι ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ, στο "Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ"

    Ποτέ δεν είναι αργά για την αναστροφή της σήψης.

    Και πάνω από όλα να μην ταυτίζουμε της αρχές του όποιου κόμματος με τα μεμονωμένα άτομα, όσο κι αν είναι ομαδοποιημένα στην αλληλοσυγκάληψει τους με την ευρύτερη κομματική οργάνωση, και μπαίνουμε στη λούμπα και τους υπερασπίζουμε υποδεικνύοντας, και καταφεύγοντας στο "και εσείς τα ίδια" "όλοι το ίδιο είναι" "κοιτάτε τα δικά σας χάλια" " . κ.ο.κ.

    Να καταργηθούν οι νόμοι που διεγείρουν για Ντεκτάδικες ορέξεις και διαπλοκή
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

    Να ασκούντε ποινικές διώξεις για ΜΗ ΥΠΕΡΣΠΙΣΗ των ΚΟΙΝΩΝ λόγω ενσυνείδητης και κατά συρροή "αμέλειας"
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/03/blog-post_1389.html

    Να σταματήσει Ο ΝΟΜΟΘΈΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΊ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΊΑ
    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/

    Να τιμήσουν και οι Έλληνες αρμόδιοι την αξία του ΕΝΕΡΓΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΜΙΑΣ ΜΠΕΤΟΝΙΕΡΑΣ στεκάμενοι στο ύψος ενός αξιοπρεπή ΚΥΡΙΟΥ του Χάνς Μπρέντελ και να εμποτίζονται από ΔΥΝΑΜΗ ΗΘΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να κι ενα καλογραμμενο κειμενο!

    ( εσεις ακομα "μετριαζετε" ? )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την Κρήτη την περιμένουν τα χειρότερα...και μόνον χειρότερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ, σηκώνει κάμποσο προβληματισμό.

    Μπορείτε, για παράδειγμα, να φανταστείτε οτι την άγρια εκείνη εποχή της μετεμφυλιακής Ελλάδας (υπόθεση Λαμπράκη), ένας αδέκαστος... "ταλιμπάν"-δικαστικός (Σαρτζετάκης) μπορούσε να κάνει τη δουλειά του - ενώ, σήμερα, με τις μίζες και το μαύρο χρήμα, οι μπλε ονειρεύονται να δουν έναν Ζορμπά σε ξερονήσι;

    Και φυσικά, το "σπασταρχίδισμα" που κάνουν στον Ζορμπά, οι νεομιζαδόροι, δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο πέρα από τον "παραδειγματισμό" όλων των υπολοίπων.

    Έχουμε "τελειώσει", μάγκες μου, ως χώρα. Πάρτε το χαμπάρι.

    Ζούμε μέρες "πολιτισμένου φασισμού", αν το μέτρο της δημοκρατίας (λέμε τώρα...) είναι η Δικαιοσύνη και η Διαφάνεια.

    Όνειρα γλυκά!

    Θείος Σαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά να τα δουν κάποιοι δικοί μας και να πάνε να αυτοκτονήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αααα ρε Β-ΡΩΜΥΛΟΙ ΣΑΝΙΔΑ που σας χρειάζεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια για το άρθρο κ. Πιστοφίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και ομως, εχει και η Ελλαδα Χανς.
    Θα σας πω μια μικρη ιστορια.
    Στη Νεα Καλλικρατεια Χαλκιδικης,(που ειναι η περισσοτερο αυθαιρετη περιοχη της Ελλαδος), μετετεθη καποτε, ενας υπαστυνομος, ο οποιος ηταν "ξαδελφος" του Χανς.
    Νομιμος και νομοταγης.
    Αλλα εμπλεξε σε μια περιοχη πληρους ανομιας.
    Τι να κανει λοιπον ο ανθρωπος;Μα ο,τι μπορουσε.
    Δηλαδη; Αφου οι εργολαβοι των αυθαιρετων, εβαζαν τσιλιαδορους, για να τον παρακολουθουν, πηδαγε απο το πισω παραθυρο και παιρνοντας, οχι το υπηρεσιακο αυτοκινητο, αλλα ενος φιλου του, εκανε τη γυρα του, τους τσακωνε επ αυτοφορω και ντουγρου στον εισαγγελεα.
    Αυτο γινοταν και Κυριακας και εορτας, οποτε ο ανθρωπος, χαλασε μια δουλεια πολλων χρηματων, αρα ηταν βαρος και "δημοσιος κινδυνος", αρα επρεπε να εξουδετερωθει.
    Εστειλαν κατ αρχας το Δημαρχο αλλα και τους βολευταδες της περιοχης, που, off the record,του ελεγαν να παψει να κυνηγαει τον κοσμο, που "εχτιζε το σπιτακι του".
    Ο νομοταγης αστυνομικος ομως, τους ελεγε, οτι αυτο ηταν παρανομο και οτι αν ηθελαν να σταματησει, να του το δωσουν γραπτο.
    Αλλα αυτοι του ελεγαν, οτι γραπτο, δε γινοταν να του το δωσουν.
    Αρα, ελεγε αυτος, και εγω, δεν προκειται να το κανω.
    Μετα, ηλθαν οι απειλες.
    Πλακωσανε διαφοροι "θιγομενοι", εργολαβοι, ιδιοκτητες, εργατες οικοδομης και εκαναν καταληψη απ εξω απο το Αστ.Τμημα, φωναζοντας και απειλωντας να τον σκοτωσουν.
    Αυτος λοιπον, βλεποντας, οτι κανεις δεν ειναι με το μερος του Νομου, αλλα ολοι εναντιον του, (τωρα, δεν το ξερω καλα απο δω και περα, δηλαδη αν ζητησε, η του επεβαλαν, μεταθεση με ταυτοχρονη προαγωγη, σε αλλο μερος).
    Και η ιστορια, τελειωνει μαλλον εδω και αδοξα, σε αντιθεση με το Γερμανο συναδελφο του.
    Γιατι βεβαια, στη Γερμανια, υπαρχουν μεν διευθαρμενοι, αλλα ειναι πολυ λιγοι, ενω στην Ελλαδα, ειναι δυστυχως, η πλειοψηφια.
    Γι αυτο, τιποτα δεν προκειται να γινει, εκτος απ αυτα που θα βγαλει η Αμερικανικη και Γερμανικη ερευνα και αν...
    Εκτος και αν σπασει ο διαολος το ποδι του και μας λυπηθει ο Θεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να γιατί οι Γερμανοί πάνε μπροστά κι εμείς μένουμε πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Επιτέλους ένα καλό και σοβαρό άρθρο, και ας είναι αντιγραφή.

    Καλύτερα να αντιγράφεις κάτι καλό, παρά να γράφεις μαλθακίες.

    Συγχαρητήρια κε Πιστοφίδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μισθο 2500 Euro το μηνα περνει και ενας ειδικευμενος εργατης στην Μercedes και στην Βosch εδω στην Γερμανια.

    Τελικα δεν ειναι μονο θεμα μισθου η ευσυνειδησια στον επαγελματικο και ειδικα στον δημοσιο τομεα οπως θελουν πολλοι να μας πεισουν.

    ΑΓΩΓΗ και ΕΥΣΕΙΝΗΔΗΣΙΑ

    Tην εχεις η δεν την εχεις.

    Γι'αυτο και η σχολικη εκπαιδευση στην Ελλαδα παει απο το κακο στο χειροτερο.

    Αυτο δα ελλειπε να επιτρεψουν οι "ειδημονες" της πολιτικης σ'αυτην την χωρα να αρχισουν να εκπαιδευουν τα σχολεια μας μελλοντικους Χανς.

    Αμ τοτε αυτοι που θα πολιτευτουν;
    Στον πλανητη Δια;

    Συγχαρητηρια για το αρθρο.
    Τετοιους ανθρωπους πρεπει να τους μνημονευουμε.

    Η ιστορια του Χανς πρεπει να γινει υποχρεωτικο σεμιναριο για μελλοντικους Ραμπο της Διωξης Οικονομικου Εγκληματος.

    Αλλα το τελευταιο ακουγετε μαλλον σαν ανεκδοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτών η οποία αποδέχεται την ύπαρξη και την πρακτική της διαφθοράς, πέραν της οποίας δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να λειτουργήσει με κανόνες πλήρους νομιμότητας μια κοινωνία. Και στην Γερμανία υπάρχουν πολίτες και εταιρίες που κλέβουν και διαφθείρουν. Η πλειοψηφία της κοινωνίας όμως αντιμετωπίζει αυτή τη συμπεριφορά σαν ένα μίασμα, και έτσι δίνεται η δυνατότητα σε ανθρώπους σαν τον κύριο Χανς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, και στην πορεία να βοηθηθούν, προωθηθούν και τελικά να τιμηθούν από τον κόσμο και τους συναδέλφους τους.

    Στην Ελλάδα σήμερα, ο αντίστοιχος Χανς θα αντιμετωπίζονταν σαν χαφιές από τους συναδέλφους του, σαν εμπόδιο προς εξάλειψη από τους ανωτέρους του και ( ας μην κρυβόμαστε ) σαν λίγο γραφικός και δυσάρεστος από σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Πόσοι από εμάς δεν έχουν μιλήσει κατά καιρούς για κάποια μαλακισμένη υπάλληλο της εφορίας που δεν μας βοηθάει να ΄τακτοποιήσουμε' το ζήτημα μας, ή για κάποιον εκνευριστικό μηχανικό της πολεοδομίας που δεν βλέπει με 'κατανόηση' το αίτημα μας ( ξέρω, ίσως όχι και τόσο συχνά αφού συνήθως τα καταφέρνουμε να βγεί 'άκρη'). Θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι τα παίρνουν, και κανονίζουμε τη ζωή μας ανάλογα - οι εξαιρέσεις μας ξενίζουν και τις βλέπουμε με καχυποψία. Ο δημόσιος υπάλληλος είναι εδώ για να βοηθήσει τον πολίτη να πετύχει το σκοπό του, όχι για να πάρει το μέρος του κράτους και του αόριστου συνόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να και ένας Άνθρωπος (με κεφαλαίο Α)που δικαιώνει τη ρήση "τα διαμάντια είναι παντοτινά". Ακόμα και στο βούρκο να τα ρίξεις, αυτά επιμένουν να αστραποβολούν. Ένας Άνθρωπος που σε κάνει να δακρύζεις όταν τον γνωρίσεις, είτε μέσα από τις γραμμές ενός κειμένου, είτε δια ζώσης, για δύο λόγους: Από χαρά και συγκίνηση, διότι κάποιοι σαν και αυτόν δικαιώνουν την ύπαρξη του είδους μας και από ανείπωτη λύπη, διότι το δικό του "είδος", τελεί υπό εξαφάνιση στη δόλια τούτη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση