GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ασυδοσία για το γενετικό υλικό!

. Αγαπητό πρεςς τζι αρ Σήμερα το πρωί έλαβα τηλεφώνημα με απόκρυψη αριθμού... Στην άλλη γραμμή ήταν κυρία της εταιρείας Γενότυπος α.ε . η ο...

.
Αγαπητό πρεςς τζι αρ
Σήμερα το πρωί έλαβα τηλεφώνημα με απόκρυψη αριθμού... Στην άλλη γραμμή ήταν κυρία της εταιρείας Γενότυπος α.ε. η οποία κυρία με ρώτησε εάν ενδιαφέρομαι για γενετικό έλεγχο με σκοπό την πρόγνωση παθήσεων. Έχουμε όλοι πέσει θύματα παραβίασης των ευαίσθητων προσωπικών μας δεδομένων (π.χ τηλέφώνων ...αν και τι λέω τώρα στην εποχή που ζούμε) από τράπεζες, εταιρείες δημοσκοπήσεων κλπ., ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση με έκπληξη άκουσα να μου προτείνουν ανάλυση του γενετικού υλικού μου.
Αμέσως και παρά τις επίμονες προσπάθειες της συμπαθούς βιοπαλαιστού κυρίας αρνήθηκα και έκλεισα το τηλέφωνο. Αναζήτησα το επόμενο λεπτό στο διαδίκτυο την εταιρεία (www. genotypos. gr) και βρήκα στην οθόνη μια καλοδουλεμένη σελίδα με τη σημαιούλα του Γ ΚΠΣ. Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα... Χωρίς να θέλω να είμαι αντίθετος με κάθε νέα "τεχνολογική" προσπάθεια για την πρόγνωση ασθενειών πολύ σοβαρών (καρκίνος, θρομβώσεις και τα λοιπά), καλόπιστα, μου ήρθαν στο μυαλό τα εξής ερωτήματα....
α) ποιο το νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα για εξέταση γενετικού υλικού
β) ποιοι είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τόσο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως οι μελλοντικές ασθένειες κάποιου, μια εταιρεία δεν είναι;
γ)τι γίνεται η βάση δεδομένων γενετικού υλικού τόσων ανθρώπων και πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως (για λόγους "εθνικής ασφάλειας" παραδείγματος χάριν)δ) κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρεία έχει σχέσεις με ιδιωτικά ιατρικά συμφέρονται και φαρμακευτικές εταιρείες
Ευχαριστω πολύ,
με εκτίμηση
Ο αναγνώστης σας
Μιχάλης Ζ.

15 σχόλια

  1. Αυτό το οποίο λέτε είναι ιδιαίτερα σοβαρό αρχίσαν το φακέλωμα του DNA μας με τέτοιους πειραματισμούς σα να λέμε! Ε ρε γλέντια.
    Αυτό είναι παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν έχουμε το δικαίωμα ούτα να αρρωσταίνουμε. Δηλαδή θα πηγαίνει κάποιος σε μία εταιρία και θα καταθέτει μαζί με το βιογραφικό και το γενότυπό του. Ο εργοδότης θα του πει ας πούμε, έχετε προδιάθεση για καρκίνο δε το ρισκάρω!
    Ε Λ Ε Ο Σ
    Αυτό δε πρέπει να γίνει Π Ο Τ Ε. Αυτοί που τόσο κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να αντιδράσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, δεν ξέρω για τη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά ρε παιδιά όλες οι έρευνες παγκοσμίως έτσι γίνονται.
    Πρώτον οι συμμετέχοντες πρέπει τις περισσότερες φορές να επιλεγούν τυχαία, έτσι τα τηλέφωνα είναι ένας τρόπος τυχαίας επιλογής που πολλές έρευνες χρησιμοποιούν.
    Δεύτερον, πριν πάρεις μέρος σε οποιοδήποτε πείραμα (είτε πρόκειται για γενετικό υλικό ή για άλλου είδους έρευνες) ο υπεύθυνος της έρευνας έχει την υποχρέωση να σε ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για το περί τίνος πρόκειται. Επιπλέον σε διαβεβαιώνει ότι τα πάντα είναι ανώνυμα και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά σου στοιχεία. Τέλος, σε ενημερώνει ότι έχεις πάντα το δικαίωμα να αποσυρθείς οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσεις.
    Αυτά είναι βασικές ηθικές αρχές και τηρούνται από όλες τις έρευνες. Αν παραβιαστεί κάτι από αυτά, ο επιστήμονας πάει για φούντο. Σε κανέναν δε συμφέρει να ρισκάρει την επιστημονική του οντότητα. Και μπορεί να χάσουν και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, και να τιμωρηθούν και ποινικά, κλπ κλπ.
    Μην είμαστε τόσο καχύποπτοι. Ελάχιστες έρευνες γίνονται στην Ελλάδα. Ας ενισχύσουμε τουλάχιστον αυτές τις λίγες. Και αν ήσουν τόσο καχύποπτος, θα μπορούσες να δεχτείς και να πας απλώς να δεις περί τίνος πρόκειται και μετά την ενημέρωση να αποσυρθείς. Όχι τίποτ'άλλο, αλλά για να έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη πριν γράψεις αυτό το άρθρο.
    Μη σπέρνουμε τον πανικό χωρίς λόγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έρευνα με DNA μπας και σωθεί κανένας άνθρωπος είναι βρε μαλάκα άσχετε.

    Που δουλεύεις στην ψαραγορά?

    Αλλά εσύ δεν έχεις ανάγκη από θεραπείες, εσύ πίνεις φραπελιά, κοιμισμένε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν ήθελαν να φακελώσουν το DNA σου, δεν θα σε έπαιρναν τηλέφωνο να σε ενημερώσουν. Τόσες εξετάσεις κάνουμε κατά καιρούς. Όλο και σε κάποιο νοσοκομείο θα πάμε για κάποιο λόγο. Πολύ πιο εύκολα θα έπαιρναν το DNA σου με τέτοιους τρόπους, παρά με το να σε παίρνουν τηλέφωνο να σε παρακαλάνε να πας σε μια έρευνα.
    Και μετά γκρινιάζουμε ότι δεν πάμε μπροστά. Με τέτοιες ιδέες απορώ πώς έχουμε φτάσει και ως εδώ.
    Ήρθε η καημένη η κυρία καθηγήτρια να κάνει μια έρευνα στην ελλάδα και την πήραμε απ'τα μούτρα. Φύγε κοπέλα μου έξω, γιατί εδώ ζούμε ακόμα στο 1821...
    Μην απορούμε μετά γιατί όλοι οι καλοί έλληνες επιστήμονες δε γυρνάνε ελλάδα και γιατί στην ελλάδα δε χρηματοδοτούνται έρευνες!
    Αφού όπως λέει κι ο φίλος εμείς αρκούμαστε στη φραπελιά και όλα τα άλλα είναι ύποπτα συμφέροντα κακών κατασκόπων που θέλουν το κακό των πανέξυπνων και άξιων ελλήνων.
    Ε ρεεεεεεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πεις φίλε από πάνω, σ' αυτή τη χώρα ζούμε στο Μεσαίωνα κανονικά

    Επειδή αγοράσαμε μια TV, ένα DSL και μια Mercedes που φτιάξαν άλλοι, νομίσαμε ότι γίναμε πιο σπουδαίοι από τους Ταλιμπάν. Κούνια που μας κούναγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. BLOOPERS,τον περασμένο μήνα ήμουν στον Καναδά αλλά, δεν σας βρήκα και γάμησα τις μανάδες σας. Αφήστε όνομα και τηλέφωνο για να σας γαμήσω την επόμενη φορά που θα έρθω στα μέρη σας.
    Εκτός και αν βάλετε στον κώλο σας έναν διηπειρωτικό πύραυλο και έρθετε με φόρα να μου τα κλάσετε!
    Για να μαθαίνει στο μεταξύ ο κόσμος, όταν τσιμπούκωνα τις μανάδες σας BLOOP, BLOOP έκαναν. Εξ ου και σείς bloopers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κάτι τελευταίο. Αφού όπως λες μπήκες στο site της εταιρείας, και επειδή μπήκα κι εγώ, έχω να σου πω τα εξής:
    Υπεύθυνη είναι η 'κ. Γ.Μπάρδη, ερευνήτρια και αν. Καθηγήτρια Πειραματικής Κλινικής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Lund στη Σουηδία και για πολλά χρόνια υπεύθυνη Κυτταρογενετικής στο νοσοκομείο "Ο Άγιος Σάβας"'
    Περίεργο να θέλει να κάνει έρευνα η καθηγήτρια κλινικής γενετικής ε? Πολύ ύποπτο....
    Και κάτι ακόμα: Στο 'Επικοινωνία' σου έχει μια φόρμα να στείλεις μήνυμα και να ρωτήσεις ό,τι θέλεις. Γιατί δε δοκίμασες να κάνεις πρώτα αυτό πριν καθήσεις να συκοφαντήσεις κάτι?
    Και λέει και κάτι ακόμα: ότι τηρούνται όλα τα διεθνή πρωτόκολα για κάθε υπηρεσία, καθώς και οι ευρωπαϊκοί κανόνες βιοηθικής και προστασίας των προσωπικων δεδομένων. Αυτό γιατί ρώτησες για το νομοθετικό πλαίσιο.
    Αλλά είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι, ενώ όπως λες μπήκες στο site, δεν αναφέρεις τίποτα για όλα αυτά. Αντίθετα αφήνεις να αιωρούνται χίλια δυο ερωτηματικά για την 'εταιρεία' όπως λες.
    Το αρθράκι αυτό είναι κατασυκοφαντικό και απορώ με το press gr που δημοσιεύει οτιδήποτε του κατέβει του καθένα να γράψει.
    Είμαι υπέρ της e-δημοκρατίας, αλλά τελείως αντίθετη με την e-συκοφαντία χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Πρέπει να τα προσέξουμε αυτά, γιατί πολύ σύντομα τα blogs θα καταντήσουν απλά σκουπίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1.13

    κοιμήσου όρθιος εσύ, η "τύχη σου" δουλεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1:20

    "Πρέπει να τα προσέξουμε αυτά, γιατί πολύ σύντομα τα blogs θα καταντήσουν απλά σκουπίδια!"

    Δεν μπορούν να καταντήσουν κάτι άλλο γιατί το 90% των Ελλήνων ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΕΤΙΣΤΗΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ. ΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΩ ΑΝΩΝΥΜΩΣ, ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΩ:

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ (ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕ ΤΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΑΣ) ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΟΥΛΕΣ.

    ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΕΥΡΩ (ΚΑΙ ΤΟ DNA ΣΑΣ) ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥΣ/ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΟΥΝ "LIABILITY" KAI AN Ω MH ΓΕΝΟΙΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ (ΝΟΜΙΚΑ, ΚΛΠ) ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ Η, ΕΣΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΑΚΡΗ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΩΜΑ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΟΙΩΣ ΦΑΚΕΛΛΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία και καλά όλα αυτά κύριε γενετιστή, αλλά το συγκεκριμένο επρόκειτο για μία έρευνα, δε θα πλήρωνε τίποτα ο φίλος. Αν συνεχίσουμε να σνομπάρουμε τις έρευνες και να τις φοβόμαστε, τότε αυτά που λες θα ισχύουν μέχρι τον αιώνα τον άπαντα, και δε θα βγούμε ποτέ από το μεσαίωνά μας!
    Και οι δυτικο-ευρωπαϊκοί κολοσσοί έτσι ξεκίνησαν. Ούτως ή άλλως το ξέρουμε ότι είμαστε 50 χρόνια πίσω από τη δυτική ευρώπη...
    Τουλάχιστον όμως ας μη βάζουμε τρικλοποδιές στις καλές προσπάθειες που σπανίως γίνονται σ'αυτή τη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος Α.Ε. (www.genotypos.gr) δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με εταιρεία ή εταιρείες που προωθούν DNA αναλύσεις μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή μέσω του διαδυκτίου.

    Στο εργαστήριο της ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος Α.Ε. (www.genotypos.gr), όλες οι αναλύσεις γίνονται μετά από συνενόηση του εργαστηρίου με τον θεράποντα γιατρό καθενός ασθενούς. Τα προς εξέταση δείγματα συνοδεύονται υποχρεωτικά από παραπεμπτικό του θεράποντα γιατρού, όπως ορίζουν οι σχετικές διεθνείς προδιαγραφές. Την ευθύνη των αποτελεσμάτων έχει ειδικά εξουσιοδοτημένο, έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, η επάρκεια του οποίου έχει ελεγχεί από τον εθνικό φορέα διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και ειδικούς εμπειρογνώμονες που ορίσθηκαν από το ΕΣΥΔ ( http://www.esyd.gr/lab.php?lab_id=350 ). Η κλινική αξιολόγηση των ευρημάτων και η αξιοποίηση τους σε θεραπευτικές αποφάσεις και στην αντιμετώπιση των προς διερεύνηση νοσημάτων γίνεται από τον θεράποντα γιατρό κάθε ασθενούς.

    Η ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος Α.Ε. (www.genotypos.gr) είναι το μόνο εργαστήριο γενετικής στην Ελλάδα που διαθέτει πιστοποιητικό διαπίστευσης βάση του πιό σύγχρονου διεθνούς προτύπου ISO 15189, η τήρηση του οποίου εξασφαλίζει τον έλεγχο ποιότητας όλων των διαδικασιών, την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αλλά και την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του εξεταζόμενου.

    Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες διαφορετικές γενετικές αναλύσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά στην διάγνωση, στην πρόγνωση και στην εξατομικευμένη θεραπεία πολλών νοσημάτων, ακόμα και στην πρόληψη. Η επιλογή όμως της ενδεδειγμένης ανάλυσης σε κάθε περίπτωση δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και συνεργασία του γενετιστή με τον κλινικό γιατρό. Η ΒιοΑναλυτική-ΓενόΤυπος Α.Ε. (www.genotypos.gr) προσφέρει υπηρεσίες, που αποδεδειγμένα είναι κλινικά χρήσιμες στην αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων του ανθρώπου, όπως είναι π.χ. τα ογκολογικά νοσήματα.

    Η προσέλκυση «πελατών» για DNA αναλύσεις με αμφισβητούμενο πρακτικά αποτέλεσμα δεν εμπίπτει στους στόχους και στην πρακτική της εταιρείας μας. Γι αυτό και δεν χρησιμοποιούμε την τηλεφωνική επικοινωνία ως τρόπο προσέλκυσης «πελατών». Συνεπώς πριν αναφερθεί η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας, θα έπρεπε να ελεγχεί αν πρόκειται για το συγκεκριμένο εργαστήριο ή για άλλη εταιρεία που πιθανόν «ψαρεύει πελάτες» εκμεταλλευόμενη το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το DNA και τη γενετική αλλά και την αδυναμία των μη ειδικών να διακρίνουν ποιές από τις γενετικές αναλύσεις είναι χρήσιμες και σε ποιές περιπτώσεις.

    Σε άλλες χώρες υπάρχει σαφώς προσδιορισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία των εργαστηρίων γενετικής. Στην Ελλάδα όμως ΟΧΙ. Όπως δεν υπάρχει και θεσμοθετημένος έλεγχος της ποιότητας των γενετικών αναλύσεων και των εργαστηρίων που τις προσφέρουν. Μέχρι να ευθυγραμμισμούμε με τα διεθνή πρότυπα, η μόνη προστασία του «καταναλωτή» είναι να αναζητά αξιόπιστες γενετικές υπηρεσίες, με απλά λόγια εργαστήρια με πιστοποιητικό του εθνικού φορέα διαπίστευσης, ΕΣΥΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως και εγώ αν επρόκειτο για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας για μένα η κάποιο από την οικογένεια μου δεν θα απευθυνόμουνα με τίποτα σε ελληνική εταιρεία.

    Άλλωστε δέστε και τους ιδίους τους μεγαλογιατρούς και τους πολιτικούς, αυτό δεν κάνουνε (δηλ. εξετάσεις με ΞΕΝΕΣ εταιρείες και αν χρειαστούν θεραπεία, ούτε στιγμή εδώ αλλά βολίδα στο εξωτερικό);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια και από μένα,

    Έγραψε και η συνάδελφος πιο πάνω από μένα αλλά ως υπεύθυνος επικοινωνίας σας έδωσε τη "νερουλή" έκδοση.

    Το εργαστήριο που αναφέρεται στο αρχικό blog ΔΕΝ είναι το ΒιοΑναλυτική ΓενόΤυπος Α.Ε με ιστοσελίδα την www.genotypos.gr αλλά το
    Geno-Type Biotechnology Group με ιστοσελίδα την www.geno-type.com άρα θα παρακαλούσα τον αρχικό poster να κάνει τις απαραίτητες
    διορθώσεις (σε "έφαγε" το Google φίλε μου, το καταλαβαίνω και ευχαριστώ προκαταβολικά).

    Στο wall of text που αποφασίστηκε να αναρτήσει ο ΓενόΤυπος συμπερασματικά αναφέρεται τo ISO15189 για "quality and competence particular to

    medical laboratories" που έχει (reference link http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/catalogue_tc/catalogue_detail.htm?csnumber=42641) σε αντίθεση με το

    επίπεδο ISO17025 για "τests and/or calibrations, including sampling" (reference link http://www.iso.org/iso/catalogue_detail?csnumber=39883) που

    αναφέρεται για την Geno-Type Biotechnology Group (δεν βρήκα αναφορά στη σελίδα του ΕΣΥΔ - παίζει και να έχουν ISO-φάντασμα αλλά δεν τον

    κόβω κιόλας, δείτε μόνοι σας).

    Καμμία σχέση τα δύο εργαστήρια ως προς το αντικείμενο δουλειάς τους εκτός και εάν θεωρήσουμε ότι η μεταμόσχευση καρδιάς είναι το ίδιο με

    την εμφύτευση σιλικόνης.

    Στο μείζον θέμα που απασχολεί τους περισσότερους εδώ για το αν το γενετικό υλικό και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών είναι ασφαλή και

    αν θα τα πάρουν οι ασφαλιστικές ή οποιοσδήποτε άλλος στα χέρια τους αυτό ξεφεύγει κατά πολύ. Ο ΓενόΤυπος δέχεται δείγματα μόνο με

    αποστολή παραπεμπτικού από το γιατρό που παρακολουθεί τον εκάστοτε ασθενή και ανακοινώνει αποτελέσματα μόνο στον γιατρό απευθείας ή και

    στον ασθενή εάν το ζητήσει (και όχι μέσω ιστοσελίδας, μιλάμε για hard copy μόνο). Εφόσον δεν τα παίρνει κανείς άλλος στα χέρια του και

    εμπιστεύεστε το ιατρικό απόρρητο που βλέπετε το πρόβλημα; Κάθε φορά που δίνετε αίμα για γενική αίματος δίνετε και το γενετικό σας υλικό,

    αλλά δεν άκουσα ποτέ παράπονα για κάτι τέτοιο.

    Όσο για νομοθετικό πλαίσιο για γενετιστές στην Ελλάδα δεν υπάρχει (και please μην παίζετε με τον πόνο μας ρε παιδιά, έλεος δηλαδή). Δεν φταίω

    εγώ ούτε οι συνάδελφοι για τα χάλια μας, η ψήφος εμπιστοσύνης που ρίχνουμε φανατικά κάθε 4 χρονάκια φταίει. Δεν φαίνεται να συγκινούμαστε

    από την αδράνεια των εκπροσώπων μας στα κοινά, πόσο μάλλον για τον αν οι γενετιστές έχουν αναγνωρισμένο κλάδο, επίσημο φορέα και

    νομοθετικό πλαίσιο (ποιος τους χ...ζει θα μου πείτε τώρα).

    Τώρα για τον φίλο που προτείνει βολίδα να πάμε στο εξωτερικό για τις εξετάσεις μας, πριν λίγα χρόνια παίζει να του της έκανα εγώ στο εξωτερικό

    όπως τις κάνω στην Ελλάδα τώρα, αλλά φαντάζομαι ότι δεν του πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο :-p

    Ψυχραιμία παιδιά στα θέματα βιοηθικής (και όσο coolαρουμε δείτε και την σελίδα 7 του http://www.bioethics.gr/media/pdf/reports/insur_report_gr.pdf

    )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση