GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φλερτάρουν και με την αυτονόμηση της Κρήτης!

. Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στα Ζωνιανά. .. . ... Οι πολιτικοί που πιθανώς σήμερα θα βγουν να καταδικάσουν την αιματηρή συμπλοκή στα Ζω...

. Σκέψεις με αφορμή τα γεγονότα στα Ζωνιανά....
...
Οι πολιτικοί που πιθανώς σήμερα θα βγουν να καταδικάσουν την αιματηρή συμπλοκή στα Ζωνανιά έχουν δεσμούς αίματος και κουμπαριές ("συντεκνιές") με τα χωριά αυτά. Γνωρίζουν ως τη ρίζα τους τα παραβατικά φαινόμενα. Γνωρίζουν ονομαστικά όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών μια που περιοδεύουν από σπίτι σε σπίτι ψαρεύοντας ψήφους. Γνωρίζουν ασφαλώς την παράνομη οπλοχρησία όταν οι πυροβολισμοί ("μπαλωθιές") συνοδεύουν απαραίτητα γάμους, βαφτίσεις ακόμα και κηδείες.
Μάλιστα σε πολλές βαφτίσεις είναι οι ίδιοι οι πολιτικοί νονοί και βέβαια αυτόπτες μάρτυρες του πανδημικού φαινομένου της οπλοχρησίας. Γνωρίζουν τη νοοτροπία και την κουλτούρα των Μυλοποταμιτών. Γνωρίζουν και από πού βιοπορίζονται, ακόμα και όταν αυτό αφορά σε παράνομες μεθόδους. Και βέβαια εθελοτυφλούν αναπαράγοντας απλώς τις πελατειακές σχέσεις του πολιτικού συστήματος.
Με άλλα λόγια, ενώ οι πολιτικοί έχουν άριστη γνώση των προβλημάτων της κρητικής υπαίθρου, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να αναπαράγουν και να ενισχύουν τα ψηφοθηρικά αλισβερίσια και τα ρουσφέτια, να καμώνονται τους ανήξερους όταν προκύπτει θέμα, να καταδικάζουν υποκριτικά τα φαινόμενα βίας και παραβατικής συμπεριφοράς και να αφήνουν ουσιαστικά την Κρήτη στην τύχη της.
Ο οικονομικός μαρασμός της Κρήτης είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση παράνομης δράσης (εμπόριο ελαφρών ναρκωτικών, όπλων, ληστείες, τζόγος, μαστροπεία, ζωοκλοπές κ.α.) όπου οι συνθήκες το ευνοούν. Το γεγονός ότι η Κρήτη εισπράττει ψίχουλα σε σχέση με το τι αποδίδει από τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές είναι αιτία σταθερής και όχι άδικης γκρίνιας για τους κατοίκους του νησιού. Κατηγορείται με άλλα λόγια το υδροκέφαλο αθηνοκεντρικό κράτος ότι στερεί στους κατοίκους του νησιού αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν.
Μάλιστα, κι αυτό είναι ανησυχητικό, νέοι άνθρωποι και δη από τις μεγάλες πόλεις του νησιού φλερτάρουν με την ιδέα της αυτονόμησης της Κρήτης το 2012 και επιστροφή στην Κρητική Πολιτεία αναζωπυρώνοντας τον τοπικισμό... (Περισσότερα εδώ).
NIEMANDSROSE

41 σχόλια

  1. Είσαι εντελώς ανόητος και λειτουργείς ανόητα ακόμα και ως προβοκάτορας. Έχεις μια τεραστια επικεφαλίδα, η οποία αντανακλάται μόνο στις δύο τελευταίες και κενε΄ς επιχειρημάτων και σοβαρής σκέψης γραμμές ενός άρθρου, που γενικά συσχετίζει πολιτικούς με το φαινόμενα των τελευταίων ημερών. Και μάλιστα παραπέμπεις σε ένα αρκετά παλιό άρθρο της Πατρίδας, το οποίο από όλους στο νησί αντιμετωπίστηκε είτε με γέλια είτε με χλέυη.
    Απέδειξες ένα πράγμα... ότι παρά το ότι μάλλον από την Κρήτη κατάγεσαι ή στην Κρήτη μένεις ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. Για να στο κανω πιο λιανα.... τραβα να ασχοληθείς με κατι πιο ουσιαστικό για σενα και λιγότερο εκνευριστικό για τους σκεπτόμενους υπόλοιπους... αυτά. Περαστικά.

    Ενας Κρητικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΖΩ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ 25 ΧΡΟΝΙΑ.

    1.ΕΙΣΑΙ ΑΣΧΕΤΟΣ

    2.Η ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    2Α ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΟΠΛΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

    3 ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kati grafikoi kai anoitoi typou Zourari mono.
    Exw polous kritikous filous kai kaneis den pistebei aftes tis geliotites.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως φαίνεται ότι ο συντάκτης του κειμένου ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη Κρήτη και τους Κρητικούς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι εντελώς ανόητος και λειτουργείς ανόητα ακόμα και ως προβοκάτορας.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ


    Ο ΒΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο χαβαλες που γραφει το άρθρο δρα σαν προβοκάτορας
    ενω από την μία λέει και καλα πως αναγκάζονται κάποιοι λογω οικονομικου μαρασμού να μιλανε για αυτονόμιση από την άλλη την προκρίνει. Σε σήμειο του κείμενου του δίνει και σύνδεσμο προς το greekalert και μας κατηγορεί πως λογοκρίναμε την συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα...
    τώρα το πως μπορεί να λογοκριθεί μία συζήτηση που έχει κοντά στα 300 comments μόνο αυτός το γνωρίζει...
    αν και εμείς από την μεριά μας μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως τα μόνα comments που έχουν κοπεί είναι (9) στον αριθμό που είχαν 5 διαφορετικά ονόματα ενώ προερχόντουσαν από την ίδια ip!!!
    δεν θα πω τίποτα παραπάνω...νομίζω πως όλοι μπορούν να καταλάβουν!
    Θέμα αυτονόμισης της Κρητής υπάρχει μόνο στο μυαλό του NIEMANDSROSE και μερικών γραφικών ακόμη που δεν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού....

    *** προετοιμαστείτε για τρελό spam μηνυμάτων...ξαφνικά θα ανακαλύψετε δεκάδες επισκέπτες που θα ζητάνε αυτονόμιση ενώ στην πραγματικότητα θα είναι ένας με δύο γραφικοί spamακηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπάθησαν να περάσουν θέμα αυτονομίας κάτι κουκουλοφοροι (ποιανού κόματος άραγε. Γι αυτό ο Αλαβάνος κυνήγησε ξαφνικά έδρα στο Ηράκλειο;) αναρτώντας πανό περι αυτονόμησης σε τοπικους αγώνες, συν τα πιτσιρίκαι απο την Κρήτη που επισκέφτηκαν τον Παππούλια πέρυσι, και φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια της...ανεξάρτητης Κρήτης. Τα ΜΜΕ το τουμπέκιασαν κανονικά το ζήτημα και κανένας δεν έψαξε ή ρώτησε ποιος τους τα φόρεσε και ποιος πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

    Επίσης Αμερικανικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν πάντα...κατα λάθος την Κρήτη ως ανεξάρτητο κρατίδιο. Κάποιοι έχουν φτιάξει και σημαία!

    Τώρα για το πως έφτασε ένα κομμάτι της Κρήτης να είναι χασισοφυτεία, ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ που τους κουλάντριζε 30 χρονάκια τώρα, που ξαφνικά κάνουν οτι...εκπλήσσονται κιόλας!

    Αυτό δεν σημαίνει οτι όλο το νησί είναι έτσι, και φυσικά όποια προσπάθεια αφοπλισμού και διαχωρισμού της Κρήτης απο την Ελλάδα, θα βρει τους ίδιους τους Κρητικούς μπροστάρηδες, όπως έγινε και στο παρελθόν!

    Όπως είχε πει και ένας κρητίκαρος παπας πριν λίγα χρονάκια ''όσες φορές προσπάθησαν να αφοπλίσουν την Κρήτη με αφορμή την οπλοχρησία και τις μπαλωθιές, κάτι κακό πήγαν μετά να κάνουν.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και φυσικά για να είμαστε και εντάξει, να συμπληρώσω οτι οι Κρητικοί ούτε καν σκέφτονται σενάρια αυτονόμησης και μπούρδες, και σε μία τέτοια προσπάθεια θα δείξουν στον οποιοδήποτε τι εστί...κρητικό βερύκοκο, αλλά πέρα απο το συμβάν με τα Ζωνιανά (στα οποία δεν έχει διευκρινιστεί τελικά ποιοι είναι ποιοι, με αποτέλεσμα να πέρνουν τα ΜΜΕ σβάρνα όλο σχεδόν το νομό) δεν πρέπει να γελάμε ούτε να σπάμε πλακίτσα με τα έστω πολύ έμεσα ακόμα...λάθη σε μπλούζες και ιστοσελίδες αμερικανών, γιατί και με τα Σκόπια έτσι γελούσαμε και κοροιδεύαμε πριν 20 χρόνια, και αν τι πάθαμε τώρα!

    Μην ξεχνάτε ποιοι μας κυβερνάνε τόσα χρόνια...Πρέπει να ακονίσουμε λίγο τα αντανακλαστικά μας απο εδώ και πέρα, αλλιώς δεν μάθαμε τίποτα απο τις εθνικές μας ξεφτίλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Νησί μας είναι πολύμορφα σημαδεμένο από το χρόνο και την Ιστορία. Ρωμαίοι, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Βενετοί, Τούρκοι και Γερμανοί στηριζόμενοι στη λογική της υπεροχής τους χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους και εναέριους δρόμους και μακριά από φραγμούς και ηθικές αναστολές την καταλαμβάνουν.
    Τα πέτρινα χρόνια της προτελευταίας κατοχής καλύπτουν το χρονικό διάστημα 1669-1898, και σηματοδοτούνται από πλήθος επαναστατικών εξεγέρσεων, κινημάτων και αψιμαχιών, κατά του Τούρκου δυνάστη. Ο ζυγός βαρύς. Τα μέτρα του κατακτητή σκληρά. Η συμπεριφορά απάνθρωπη. Τα δεινά αβάστακτα. Οι φορολογίες εξαντλητικές.
    Από κάποιες ρωγμές που δημιουργούν αυτές οι πιεστικές καταστάσεις εκτινάσσεται ο θυμός και οι ηφαιστειακές εκρήξεις της κρητικής ψυχής. Η περιπετειώδης πορεία του κρητικού λαού στο διάβα του χρόνου, γέννησε μέσα τις τρίδυμες και ομογάλακτες λέξεις Ελευθερία - Θάνατος - Ένωση.
    Χτυπημένες και οι τρεις ομοούσιες αυτές λέξεις στο αμόνι των αγώνων και των θυσιών, έχουν κατασταλάξει ως ειδικό βάρος μέσα στην ψυχή του κρητικού, κι έχουν φωλιάσει ως ιερό πάθος μέσα του. Ακολουθούν άλλωστε το δρόμο που έχουν χαράξει οι ένδοξες πατρογονικές καταβολές. Στις πυκνές εξεγέρσεις και το τακτικό ξεκήκωμα, δε στάθηκε εμπόδιο η υπεροχή του κατακτητή, οι υπερπολαπλάσιες δυνάμεις του και ο μέχρι οδόντων εξοπλισμός του. Αλλά και οι εξεγέρσεις αυτές δεν ήταν πράξεις παραλογισμού, έπαρσης ή αλαζονείας. Αποτελούσαν το προσάναμμα στο θυσιαστήριο της αδούλευτης σκέψης και μια συνειδητή προσφορά στον τομέα των πνευματικών αξιών. Η μια επανάσταση διαδέχεται την άλλη. Ο αγώνας για τη λευτεριά μακρύς και σκληρός. Κι εδώ ταιριάζει ο στίχος του ποιητή, για τον κρητικό που παλεύει και αγωνίζεται. Και πα στην πέτρα της σιωπής τα νύχια του ακονίζει, μονάχος κι αβοήθητος της λευτεριάς ταμένος.
    Αλλά ας παρακολουθήσουμε τώρα τη ροή των γεγονότων που σημειώθηκαν στο πριν από την Ένωση χρονικό διάστημα.
    Από τα πρώιμα κιόλας χρόνια της τουρκοκρατίας, αρχίζει η οργανωμένη αντίσταση κατά του κατακτητή, πότε με τη βοήθεια των Βενετών στα Χανιά το 1692 και πότε με την ενθάρρυνση των Ρώσων, στην επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770. Και οι δύο όμως εξεγέρσεις καταλήγουν σε αποτυχία, με μεγαλύτερες καταπιεστικές συνέπειες για τους υποδούλους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, η χαρακτηριστική αγριότητα των γενιτσάρων, αυτοκρατορικών και ντόπιων, που είναι μοναδική ίσως στον ελληνικό χώρο.
    Η ελληνική επανάσταση του 1821 εξαπλώνεται αμέσως και στην Κρήτη, παρά τη στρατιωτική υπεροχή του τουρκικού στοιχείου, την παντελή έλλειψη όπλων και εφοδίων και την άγρυπνη επιτήρηση των τουρκικών αρχών. Οι αγώνες της Κρήτης, που κινούνται στο ίδιο ιστορικό πλαίσιο με το ξεσήκωμα της άλλης Ελλάδας, διαρκούν 10 σχεδόν χρόνια και περνούν από φάσεις επιτυχίας, αλλά και οδυνηρών συνεπειών. Οι επαναστατικές εξεγέρσεις αρχίζουν από τα Σφακιά. Στις 7 Απριλίου 1821, πραγματοποιείται επαναστατική συνέλευση στη θέση Γλυκά Νερά.
    Λίγο αργότερα, στις 15 Απριλίου, επαναλαμβάνεται η συνέλευση στην Παναγία τη Θυμιανή, που γίνεται η Αγία Λαύρα της Κρήτης. Στη συνέλευση παίρνουν μέρος 1500 επαναστάτες από όλη την Κρήτη και στις αρχές Ιουνίου αρχίζει επίσημα πια ο κρητικός αγώνας. Η πρώτη φάση των αγώνων διαρκεί ως το 1824, όταν οι Τούρκοι καλούν σε βοήθεια μεγάλες αιγυπτιακές δυνάμεις, που κατορθώνουν, σε φονικές μάχες, να καταπνίξουν τα επαναστατικά κινήματα, χαράσσοντας παράλληλα με τη φιλοπόλεμη τακτική τους φιλόδοξους μελλοντικούς στόχους. Η δεύτερη φάση αναζωπύρωσης της επανάστασης αρχίζει από τη Γραμβούσα το 1825. Απλώνεται σε όλο το νησί και διατηρείται με επιτυχία ως το 1830. Τότε υπογράφεται στο Λονδίνο το "Πρωτόκολλο", με το οποίο παρέχεται στην Ελλάδα η ανεξαρτησία της. Έξω όμως από τα όριά της μένει το πολύπαθο νησί, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Σουλτάνου. Παίρνει έτσι τέλος ένας αγώνας δέκα χρόνων, που σημαδεύεται από αιματηρές θυσίες, χωρίς να δικαιώνει τους πόθους του κρητικού λαού. Με το ίδιο Πρωτόκολλο και σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσφέρει ο αντιβασιλέας της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλής στο Σουλτάνο, του παραχωρείται η Κρήτη στην τιμή των 21 εκατομμυρίων γροσίων. Αρχίζει πάλι μια νέα περίοδος "εστιλβωμένης δουλειάς", όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί ο Β. Ψιλάκης, η οποία διαρκεί ως το 1840.
    Με το πνεύμα του νέου κατακτητή, περιορίζονται οι αυθαιρεσίες των γενιτσάρων, χωρίς όμως η νέα κατοχή να είναι λιγότερο βαριά από την προηγούμενη. Ακολουθούν τη μέθοδο που τους διδάσκουν οι Ευρωπαίοι σύμβουλοί τους, σύμφωνα με την οποία "όσο περισσότερο εξαθλιώνεται οικονομικά ένας λαός, τόσο ασφαλέστερα εδραιώνεται η εθνική του υποδούλωση". Εκπονείται βέβαια ένα ευρύ πρόγραμμα εκτέλεσης κοινωφελών έργων (γέφυρες, δρόμοι, υδραγωγεία, λιμενικά έργα), αλλά η υλοποίησή του στηρίζεται σε μια εξαντλητική φορολογία του κρητικού λαού.
    Για να αποτινάξουν τα καταθληπτικά αυτά φορολογικά μέτρα, αλλά και για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά στις Μ. Δυνάμεις, σχετικά με τις αυθαιρεσίες της πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας, ζητώντας παράλληλα την αυτονομία τους, πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση αντιπροσώπων στις Μουρνιές το 1833. Η συγκέντρωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη σύλληψη και τον απαγχονισμό 41 ατόμων, από τους πρωταιτίους της συγκέντρωσης.
    Το 1840 οι Μ. Δυνάμεις, με τη Συνθήκη του Λονδίνου, επαναφέρουν και πάλι την Κρήτη στη σουλτανική κυριαρχία. Νέοι αγώνες ξεκινούν και νέες ελπίδες εναποθέτονται στο Ελληνικό κράτος και τις Μ. Δυνάμεις, για βοήθεια. Οι αγώνες αυτοί πραγματοποιούνται, άλλοτε με τη χρήση όπλων και άλλοτε με τη διπλωματική οδό.
    To 1841 κηρύσσεται νέα επανάσταση. Στις Ανατολικές επαρχίες της Κρήτης αρχηγός είναι ο Λασιθιώτης οπλαρχηγός Γ. Βασιλογιώργης και στις Δυτικές οι αδελφοί Χαιρέτη. Η επανάσταση όμως έχει άδοξο τέλος.
    Με τη συνθήκη των Παρισίων του 1856 εκδίδεται το Χάττι Χουμαγιούν, με το οποίο παραχωρούνται σημαντικά προνόμια στους Χριστιανούς υπηκόους. Οι παραβιάσεις των διατάξεών τους όμως στα επόμενα ως το 1898 χρόνια αποτελούν και τη βασική αιτία των πολλών εξεγέρσεων που σημειώνονται.
    Με το κίνημα του Μαυρογένη το 1858 παραχωρούνται, με ειδικό φιρμάνι, στους Κρητικούς διάφορα φορολογικά, θρησκευτικά, διοικητικά και δικαστικά προνόμια, που μαλακώνουν ως ένα βαθμό τις συνθήκες της σκλαβιάς.
    Η μεγάλη κρητική επανάσταση 1866-69 αποτελεί την κορυφαία έκφραση της επιθυμίας του κρητικού λαού για Ένωση και του πόθου του να ζήσει ελεύθερος. Δύο αφορμές πυροδοτούν τη νέα έκρηξη. Η επιβολή νέων φόρων και το λεγόμενο μοναστηριακό ζήτημα. Η επανάσταση διαρκεί τρία χρόνια και δίνει θαυμαστά δείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Απασχολεί ακόμα σοβαρά την ευρωπαϊκή διπλωματία, ως σημαντικό τμήμα του όλου ανατολικού ζητήματος. Αποκορύφωμα της νέας επανάστασης είναι το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το Νοέμβριο του 1866, η γιγαντομαχία του Λασιθίου το Μάη του 1867, καθώς και οι φονικές μάχες που σημειώνονται σε πολλά χωριά των Χανίων, του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου.
    Το Αρκάδι σήμανε στο ρολόϊ της ιστορίας. Στάθηκε ένα ιστορικό ορόσημο που εκπέμπει μυνήματα και καθρεπτίζεται η δύναμη και η αποφασιστικότητα της κρητικής ψυχής. Χριστιανικές ψυχές που ο αριθμός τους φτάνει τις 964 από τις οποίες 259 πολεμιστές και 705 γυναικόπεδα βρίσκονται κλεισμένα στους χώρους του μοναστηριού.
    Ο Μουσταφά Ναϊλή Πασάς περικυκλώνει το μοναστήρι με μια δύναμη 15.000 Τουρκοαιγυπτίων και Αλβανών και 30 κανόνια. Το διαμέτρημα μεγάλο. Η διαφορά δυνάμεων ασύγκριτη. Ομως δε σκέφτονται να παραδοθούν. Προτιμούν τον τίμιο θάνατο από τον τούρκικο εξευτελισμό. Και όταν πια το Αρκάδι λυγίζει κάτω από το βάρος του εχθρού που ενισχύεται συνεχώς, και το τούρκικο ασκέρι έχει μπει στους εσωτερικούς χώρους του μοναστηριού, ο Κωστής Γιαμπουδάκης ή κατΥ άλλη εκδοχή ο Εμμανουήλ Σκουλάς ανατινάσσουν την πυριτιδαποθήκη. Οι θόλοι της τινάζονται στον αέρα σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 2500 άτομα χωρίς διακρίσεις. Ο δραματικός επίλογος καταγράφει 864 χρ. νεκρούς και 164 αιχμαλώτους. Ανοιξαν όμως οι θόλοι του ουρανού για να καταγραφεί εις μνημόσυνον αιώνιον η ηρωική πράξη του Αρκαδίου. Μία φοβερά επέμβαση η έκρηξη, βοηθά τους ηττημένους, η αγωνία μετατρέπεται εις θρίαμβον, η δε ηρωική μονή, η δίκην φρουρίου αγωνισαμένη, αποθνήσκει ως ηφαίστειον, θα γράψει ο Βίκτωρ Ουγκώ και θα δημοσιεύσει η ελληνόφωνη εφημερίδα "Κλειώ" της Τεργέστης το 1867.
    Έστελνε αντιλάλημα
    σ ούλη την οικουμένη,
    στην Κρήτη η ελευθεριά
    δε στέκεται δεμένη.
    Τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ανατίναξη της Μονής περιγράφει ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κρήτη Νικόλαος Σακκόπουλος με τα ακόλουθα λόγια: τα πτώματα των Χριστιανών μένουν εν τη μονή άταφα, τα δε των Τούρκων ετάφησαν εντός δεξαμενών και μεγάλων λάκκων ους ηνέωξαν, αντί δε σανίδων προς σκέπασμα των τάφων τούτων, μετεχειρίσθησαν τας ιεράς εικόνας. Αδύνατον είναι να προσεγγίσει τις σήμερον τα πέριξ της μονής ένεκα της πνιγηράς αποφοράς, ήτις εκτείνεται εις μεγάλην απόστασιν. Τα 37 παλικάρια που σφάχτηκαν στην Τράπεζα του μοναστηριού έμειναν άταφα μέχρι το 1869. Αλλά για ιστορικούς λόγους θα πρέπει να σταματήσουμε σε δύο πρόσωπα με πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα του Αρκαδίου. Πρόκειται για τον επικεφαλής των εχθρικών δυνάμεων Αλβανό Μουσταφά Ναϊλή Πασά τον αποκαλούμενο "Γκιριτλή" δηλαδή κρητικό λόγω της μακράς παραμονής του στην Κρήτη. Πρώτη του γυναίκα ήταν η πανέμορφη σκλάβα Ελένη Βολανάκη από τα Σκουλούφια Ρεθύμνου. Ενας γιος της ο Βελή Πασάς είχε διατελέσει Διοικητής Κρήτης στην διετία 1856-58. Ήταν εκείνος που νεαρός αξιωματικός το 1828 είχε συντρίψει σε φονικές μάχες στο Φραγκοκάστελλο τον αντίπαλό του Χατζημιχάλη Νταλιάνη με τα επίλεκτα παλικάρια του, και τώρα γέρος εκπορθεί το Αρκάδι. Από την άλλη πλευρά ήταν ο ίδιος που πρόσφερε το σαπωνοποιείο του στα Χανιά για να ανεγερθεί ο σημερινός μητροπολιτικός ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, συμβάλλοντας μΥ ένα σεβαστό ποσό για την ανέγερσή του και την παράδοσή του στη θεία λατρεία.
    Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές εκείνος που κατάστρωσε το επιτελικό σχέδιο εκπρόθησης της μονής του Αρκαδίου ήταν ο Υπουργός των Στρατιωτικών της Αιγύπτου Φερίη Ισμαήλ Σελίμ Πασάς. Ήταν ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών δυνάμεων που πολεμούσαν στην Κρήτη μαζί με τους Τούρκους στην επανάσταση 1866-69.
    Καταγόταν από το χωριό Ψυχρό της επαρχίας Λασιθίου. Αιχμαλωτίστηκε μαζί με τΥ αδέλφια του από τους Τούρκους το 1823 και μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο, όπου είχε ζηλευτή στρατιωτική εξέλιξη. Πέθανε στην Κρήτη την περίοδο της επανάστασης.
    Με τις αλλεπάλληλες αυτές εκρήξεις της κρητικής ψυχής δέχεται ένα ηχηρό ράπισμα ο Τούρκος δυνάστης, επηρεάζεται η ευρωπαϊκή διπλωματία και ανοίγει το μονοπάτι για περιορισμένες και αργότερα ευρύτερες παραχωρήσεις στο λαό του αιματοκυλισμένου νησιού της Κρήτης. Το μονοπάτι αυτό αποτελεί ο "Οργανικός Νόμος", που ισχύει από το 1868. Σύμφωνα με το νόμο αυτό, η Κρήτη ονομάζεται Γενική Διοίκηση, με διοικητή που διορίζεται από το Σουλτάνο και πλαισιώνεται από ένα μωαμεθανό και ένα χριστιανό σύμβουλο. Το νησί διαιρείται σε πέντε διοικήσεις και είκοσι επαρχίες, με ίση αντιπροσώπευση και των δύο στοιχείων. Ιδρύονται μεικτά δικαστήρια και αναγνωρίζεται η ισότητα των δύο γλωσσών. Με τον Οργανικό αυτό Νόμο διοικείται η Κρήτη ως το 1877. Με διάφορα όμως προσχήματα παραβιάζονται οι κατοχυρωμένες με το νόμο αυτό παραχωρήσεις των Τούρκων. Η έκρηξη του νέου Ρωσοτουρκικού πολέμου συμπίπτει με νέα επανάσταση στην Κρήτη.
    Σύντομα ολόκληρο το νησί βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των επαναστατών, εκτός από τα γνωστά Φούρια της Κρήτης, στα οποία καταφεύγουν οι Τούρκοι.
    Αποτέλεσμα των αγώνων είναι η υπογραφή της Σύμβασης της Χαλέπας, τον Οκτώβρη του 1878, που αποτελεί το Νέο Οργανισμό της Κρήτης. Με τη σύμβαση αυτή δημιουργείται καθεστώς ημιαυτόνομης επαρχίας. Ο γενικός Διοικητής της Κρήτης μπορεί να είναι και Χριστιανός. Η πλειοψηφία της Βουλής αποτελείται από Κρητικούς. Ιδρύεται η χωροφυλακή, με αναλογική συμμετοχή και των δύο μερών. Χορηγείται γενική αμνηστία και θεσπίζεται μία προσωρινή φοροαπαλλαγή. Όμως τα νέα αυτά προνόμια καταπατούνται ύστερα από την αποτυχημένη επανάσταση του 1889, που έχει και πάλι αίτημα την Ένωση με την Ελλάδα. Η Τουρκία, με διάφορα προσχήματα, ανακαλεί τη Σύμβαση της Χαλέπας, επαναφέρει το παλιό καθεστώς, θεσπίζει καινούριους περιορισμούς και επιβάλλει νέες βαρύτατες φορολογίες. Με την "τυχερή" επανάσταση του 1895 και με αφορμή της βιαιότητες του τουρκικού στοιχείου, αναγκάζονται οι Μ. Δυνάμεις να επέμβουν. Πιέζουν έτσι την Πύλη και παραχωρεί στους Χριστιανούς πληρεξουσίους το Νέο Οργανισμό της Κρήτης. Με τον Οργανισμό αυτό εξασφαλίζουν το διορισμό Χριστιανού διοικητή, την οργάνωση κρητικής χωροφυλακής με ευρωπαίους αξιωματικούς και την οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια. Οι θέσεις των χριστιανών υπαλλήλων είναι διπλάσιες από τις θέσεις των Οθωμανών. Πρόεδρος της επαναστατικής επιτροπής είναι ο Σφακιανός πολιτευτής Μανούσος Κούνδουρος.
    Οι άγριες σφαγές των χριστιανών στα Χανιά το 1897 από τον τουρκικό όχλο και η απόφαση των Μ. Δυνάμεων να προβολούν στη διεθνή κατοχή του νησιού, προκαλούν την επίσημη επέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, που στέλνει το συνταγματάρχη Τιμολέοντα Βάσσο με εκστρατευτικό σώμα 1500 ανδρών. Σκοπός του είναι να καταλάβει την Κρήτη και να κηρύξει την Ένωσή της με την Ελλάδα.
    Αποβιβάζεται με επιτυχία στο Κολυμπάρι. Η νέα αυτή επανάσταση απλώνεται γρήγορα και σκληρές μάχες διεξάγονται σΥ ολόκληρη την Κρήτη, με κέντρα την Αγιά, τα Λιβάδια, τις Βουκολιές, τις Αρχάνες κ.α. Οι ξένες Δυνάμεις ειδοποιούν το Βάσσο πως έχουν καταλάβει τις μεγάλες πόλεις και, αν προχωρήσει προς αυτές, θα τις βρει αντιμέτωπες.
    Προτείνουν παράλληλα ως λύση την αυτονομία, που όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά. Με την έκρηξη του άτυχου ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, η Ελλάδα αναγκάζεται να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Κρήτη. Οι επικεφαλείς της κρητικής επανάστασης δέχονται τη λύση της αυτονομίας υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου, που προηγουμένως έχουν απορρίψει, αφού το όνειρο της Ένωσης αρχίζει να πομακρύνεται.
    Ο αθηναϊκός τύπος της εποχής ασχολείται εκτενώς με το Κρητικό ζήτημα και δημοσιεύει καθημερινά άρθρα, σχόλια και ανταποκρίσεις που διεκτραγωγούν την κατάσταση στην Κρήτη και τη σκληρότητα των αγώνων του Κρητικού λαού.
    Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας των κρητικών επαναστάσεων είναι η επανάσταση των ετών 1895-1898. Η Μεταπολιτευτική Επιτροπή, που οργανώνει και διεξάγει την επανάσταση αυτή, στέκεται πιο τυχερή από τις προηγούμενες, γιατί κατορθώνει και απελευθερώνει την Κρήτη από τον τουρκικό ζυγό.
    Το νικηφόρο τέρμα της Επανάστασης περιγράφει ο γερμανικός τύπος το Νοέμβριο του 1898, δημοσιεύοντας σχετικό σχόλιο του ανταποκριτή του στην Κρήτη Μαχ: "Η εκ Κρήτης απέλευσις των Τούρκων στρατιωτών και υπαλλήλων είναι πλέον τετελεσμένον γεγονόν και τη 23η Οκτωβρίου (4 Νοεμβρίου) ε. έτους κατελύθη πράγματι το επί της νήσου κράτος της ημισελήνου. Επί των Χανίων εκυμάτισεν η τουρκική σημαία από τας 20 Αυγούστου 1645, ήτοι εν όλω 253 έτη, επί του Ηρακλείου 229 έτη, επί του βράχου της Γραμβούσης 195 και επί του Πύργου της Σπιναλόγγας και της Σούδας 171. Οι έξ πελέκεις, οι σωζόμενοι επί των τειχών του Ηρακλείου εις ανάμνησιν της εφόδου της 27 Σεπτεμβρίου 1669, κατερρίφθησαν, εξηφανίσθησαν τα εμβλήματα του κυριάρχου και οι μαρμάρινοι λέοντες οι επισκοπούντες από των χρόνων των Ενετών τας υπό τους πόδας των μεταβολάς, δεν βλέπουσιν πλέον ενόπλους τους μουσουλμάνους, τους νικήσαντας ποτέ την υπερήφανον δημοκρατίαν".
    Έτσι, με σκληρούς αγώνες και αιματηρές θυσίες και με την ενεργοποίηση επιτέλους των Μ. Δυνάμεων, ανοίγει ο δρόμος της αυτονομίας και της Ένωσης. Οι πρεσβευτές της Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ιταλίας ζητούν από το βασιλιά Γεώργιο της Ελλάδας να εγκρίνει το διορισμό του Πρίγκιπα Γεωργίου ως ύπατου Αρμοστή των Μ. Δυνάμεων υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
    Στις 9 Δεκεμβρίου 1898 και παρά τη διαμαρτυρία της Πύλης, φτάνει στα Χανιά, ως πρώτος Ύπατος Αρμοστής, ο Πρίγκιπας Γεώργιος και γίνεται δεκτός με απερίγραπτο ενθουσιασμό, ζωηρές επευφημίες και πρωτοφανείς εκδηλώσεις από το λαό της Κρήτης. Ο Πρίγκιπας διαβάζει από τον εξώστη του Διοικητηρίου Χανίων, το διάγγελμά του, με το οποίο καλεί το λαό σε πειθαρχία στους νόμους και σε ειρηνική συμβίωση. Η Κρητική Πολιτεία αποτελεί πια μια πραγματικότητα. Μια και μοναδική σημαία από λευκοσίδερο, τοποθετημένη στο ερημονήσι της Σούδας, συμβολίζει τα σκιώδη δικαιώματα του Σουλτάνου πάνω στην Κρήτη. Οι Μ. Δυνάμεις θέτουν το νησί υπό την υψηλή προστασία τους. Οι Ιταλοί τα Χανιά, οι Ρώσοι το Ρέθυμνο, οι Αγγλοι το Ηράκλειο και οι Γάλλοι το Λασίθι. Την επόμενη μέρα φεύγουν από την Κρήτη οι ναύαρχοι των Μ. Δυνάμεων. Το μεγάλο έργο της ανασυγκρότησης και οργάνωσης της Κρητικής Πολιτείας, που ψηφίζεται από τη Γενική Συνέλευση, μπαίνει αμέσως σε εφαρμογή. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 του Απρίλη, ο Πρίγκιπας σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση, με την ακόλουθη σύνθεση Συμβούλων: (Υπουργοί) Ελευθ. Βενιζέλος της Δικαιοσύνης, Μανούσος Κούνδουρος των Εσωτερικών και της Συγκοινωνίας, Νικόλαος Γιαμαλάκης της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των Θρησκευτικών, Κων. Φούμης των Οικονομικών και Χασάν Σκυλλιανάκης της Δημόσιας Ασφάλειας.
    Η πρώτη αυτή κυβέρνηση επιδίδεται με ζήλο και ενθουσιασμό στο έργο της περισυλλογής και της οργάνωσης. Εκδίδει νόμους και διατάγματα, κόβει και κυκλοφορεί νόμισμα, ιδρύει και λειτουργεί την Τράπεζα Κρήτης. Προσκαλεί Ιταλούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που οργανώνουν την ντόπια Χωροφυλακή και κυκλοφορεί τα πρώτα γραμματόσημα.
    Μπορεί να πει κανείς πως τα πρώτα χρόνια της Αρμοστείας του Πρίγκιπα "υπήρξαν έτη ευδαίμονα διά την Κρήτην , υπό έποψιν δημοσίας τάξεως, διοργανώσεως και εργασίας εκπολιτιστικής", σημειώνει στο Ημερολόγιό του ο Μαν. Κούνδουρος. Με τις οργανωτικές όμως αδυναμίες του Συντάγματος δίνονται υπερεξουσίες στον ηγεμόνα, με αποτέλεσμα να ασκεί κατά τρόπο απολυταρχικό και αδιάλλακτο την εξουσία.
    Σημειώνονται έτσι τα πρώτα απολυταρχικά συμπτώματα. ΣΥ αυτό συντελεί και η άποψη των Κρητών, που δέχονται το καθεστώς της αυτονομίας ως εντελώς μεταβατικό, που διευκολύνει τη χωρίς καθυστέρηση Ένωση.
    Το επίμαχο εθνικό θέμα της Ένωσης, δημιουργεί διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ του Πρίγκιπα και του Συμβούλου της Δικαιοσύνης Ελ. Βενιζέλου, του οποίου ξεχωρίζει η ηγετική φυσιογνωμία και η πολιτική διορατικότητα. Το γεγονός αυτό καταλήγει στην απόλυση του Βενιζέλου από το αξίωμά του. Ύστερα από διαφωνίες και συνεχείς προστριβές, που καταλήγουν σε ανοιχτή σύγκρουση του Βενιζέλου με τον Ύπατο Αρμοστή, εκδηλώνεται η γνωστή ως επανάσταση Θερίσου (1905), με αρχηγούς τον Ελ. Βενιζέλο, τον Κων/νο Φούμη και τον Κων/νο Μάνο. Η επανάσταση διαρκεί ως το Νοέμβρη του ίδιου χρόνου. Ο Βενιζέλος οργανώνει στο Θέρισο την προσωρινή Κυβέρνηση Κρήτης. Η επανάσταση κηρύσσει την Ένωση και ζητεί να φύγει ο Πρίγκιπας από την Κρήτη. Οι ξένες δυνάμεις, θορυβημένες από την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κρήτη, κινούνται για την εξομάλυνση του θέματος με διαπραγματεύσεις, που καταλήγουν στην παραίτηση του Γεωργίου, αφού το κίνημα του Θερίσου και η πολιτική του Βενιζέλου δικαιώνονται.
    Ο πρίγκιπας Γεώργιος υποβάλλει την παραίτησή του στις 12 Σεπτεμβρίου 1906 και αναχωρεί από την Κρήτη. Με υπόδειξη του βασιλιά Γεωργίου, εκλέγεται ως Αρμοστής Κρήτης ο πρώην πρωθυπουργός, έμπειρος και μετριοπαθής πολιτικός, Αλέξανδρος Ζαΐμης, που έρχεται στο Νησί και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του το Σεπτέμβρη του 1906. Ψηφίζεται περισσότερο φιλελεύθερο Σύνταγμα και νέοι νόμοι. Η οικονομία αρχίζει να αναλαμβάνει γρήγορα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας.
    Τον Ιούλιο του 1908 ένα μεγάλο μέρος από τα στρατεύματα των Μ. Δυνάμεων αποσύρεται από την Κρήτη. Αναλαμβάνουν ακόμα την υποχρέωση να αποχωρήσει μέσα σΥ ένα χρόνο και ο τελευταίος ευρωπαίος στρατιώτης.
    Η εξέλιξη στο μεταξύ διαφόρων διεθνών γεγονότων ενισχύει τον πόθο των Κρητών για την Ενωση. Το Σεπτέμβριο του 1908, κι ενώ ο Ζαΐμης απουσιάζει στην Αίγινα, πραγματοποιείται παγκρήτια συγκέντρωση στα Χανιά, που κηρύσσει την κατάργηση της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Η Κρητική Βουλή επικυρώνει τη λαϊκή αυτή θέληση και συγκροτεί προσωρινά Κυβέρνηση διακομματικού χαρακτήρα, με πρόεδρο τον Α. Μιχελιδάκη, που αναλαμβάνει και διοικεί το Νησί στο όνομα του βασιλιά των Ελλήνων Γεωργίου Α.
    Η ελληνική κυβέρνηση, για να αποφύγει την τουρκική, αλλά και τις διεθνείς αντιδράσεις, δεν προχωρεί στην επίσημη αναγνώριση της Ένωσης.
    Οι Μ. Δυνάμεις δεν φαίνεται να αντιδρούν στις νέες εξελίξεις.
    Με την ύψωση όμως της ελληνικής σημαίας στο φρούριο του Φιρκά, στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, αρχίζει η αντίδρασή τους και απαιτούν αμέσως την υποστολή της.
    Δεν βρίσκεται όμως Κρητικός, για να αναλάβει τέτοιο ρόλο και αποβιβάζεται μεικτό άγημα που αποκόβει τον ιστό της σημαίας. Η ελληνική κυβέρνηση, ανήμπορη για οποιαδήποτε δράση και βλέποντας τον κίνδυνο τουρκικής απόβασης στο Νησί, προβαίνει σε συστάσεις στους Κρητικούς, προς το σκοπό να ακολουθούν τις υποδείξεις των Μ. Δυνάμεων.
    Το 1911 οργανώνονται ένοπλες λαϊκές συγκεντρώσεις, που επιτείνονται με την άρνηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ε. Βενιζέλου να δεχτεί την είσοδο των Κρητών βουλευτών στην Ελληνική Βουλή, πράγμα που δεν επιτρέπουν φυσικά οι τότε κρατούσες συνθήκες, παρά την επιμονή τους. Με την έκρηξη των Βαλκανικών πολέμων του 1912, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανοίγει τις πύλες του και οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και θερμές εκδηλώσεις.
    Η οριστική λύση του Κρητικού ζητήματος δίδεται στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, το Φλεβάρη του 1913. Με τη συνθήκη του Λονδίνου, το Μάη του 1913, παραχωρείται η Κρήτη στην Ελλάδα.
    Οι Κρητικοί αφαιρούν την τουρκική σημαία από το νησάκι της Σούδας, που είναι το τελευταίο σύμβολο της τουρκικής επικυριαρχίας στην Κρήτη.
    Η αφαίρεση της Τουρκικής σημαίας από το νησάκι της Σούδας στοίχισε πολλά στους Τούρκους. Αυτό συνάγεται μεταξύ των άλλων και από τον απαρηγόρητο μουσουλμάνο λόγιο της εποχής, που δημοσίευσε στα φύλλα του τουρκικού τύπου της Κωνσταντινούπολης, ολόκληρο γορεό θρήνο, με τίτλο το ένδυμα της Μεσογείου.
    Την σημαίαν μου, ήτις επί των αποκρήμνων βράχων ψηλά είχε μείνει παντόρφανη, την κατεβίβασαν! Το είδες; Και τώρα στείλε μου τους αφρούς, οι οποίοι μέσα στΥ αφρόεντα κύματά σου κλαίουν την συμφοράν, ίνα από τα ερυθρά των ματιών μου μαργαριτάρια κατασκευάσω το πένθος της...
    Εγώ πια δεν κλαίω με δάκρυα. Κλαίω με αίμα. Τόσο βαρύ μου φαίνεται αυτό, και τόσον βουίζει το κεφάλι μου, όπου θέλω βράχον να τον κτυπήσω και να τον κάμω θρύμματα.
    Τραβήξου από μπροστά μου, άσπρη μου θάλασσα!!... Διότι το τελευταίο ποτήρι των δηλητηρίων που εποτίστηκα επιθυμώ να το πιω κοντά εις το μέρος της ορφανής σημαίας μου, την οποίαν κατεβίβασαν, και το οποίον τώρα έμεινε λάκκος. Εκάησαν τα σπίτια μου κι εγώ έτρεμα με οργήν. Εστραγγαλίσθησαν τΥ αδέλφια μου κι εγώ άφρισα από μίσος. Τα τζαμιά μου αντήχησαν από τους κώδωνας κι εγώ ελύσσαξα από εκδίκησιν.
    Αλλά κανένα από αυτά δεν με επριόνισε τόσον, όσον η καταβίβασις της σημαίας μου! ναι, της σημαίας μου εκεί κάτω στην Κρήτην. Αυτό μου έκοψε την πνοήν μου, αυτή κατέστησεν αδυνάτους και αυτούς τους παλμούς της καρδίας μου...
    Ύψωσα τας τρεμούσας χείρας μου προ του ιερού βωμού των τεμενών σου και εις Σε προσατενίζω και αναφωνώ. Κατεβίβασιν την εν Κρήτη σημαίαν μου, κατέστρεψαν το σύμβολον μιας ζώσης θρησκείας· εξεμηδένισαν την αίγλην και το μεγαλείον ενός Έθνους αγωνιζομένου υπέρ Σου! Κατεβίβασαν την εν Κρήτη σημαίαν μου σημαίνει κατεσπίλωσαν την τιμιωτέραν των τιμών, κατεπάτησαν την περιουσίαν των ορφανών· κατεκηλίδωσαν τον ουράνιον στέφανον. Σημαίνει ότι με κατεκρήμνισαν από τον θρόνον της ανδρείας και του ηρωισμού, με κατέρριψαν από τα βάθρα της χρηστότητος και της αρετής...".
    Γιώργος Παναγιωτάκης
    Συγγραφέας
    Ιστορικός Ερευνητής
    Την 1η Δεκεμβρίου 1913 γίνεται η επίσημη ανακήρυξη της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Υψώνεται η ελληνική σημαία στο Φιρκά, και ο πόθος της Ένωσης, που πληρώνεται με σκληρούς αγώνες και ποταμούς αίματος, γίνεται πια πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είμαι 20 χρόνια στη Κρήτη, τη μόνη φορά που άκουσα για αυτονομία κ.λ.π. ήταν από ένα αμερικάνο τουρίστα ο οποίος στην αντίδραση της παρέας κατάπιε τη γλώσσα του και άλλαξε θέμα.....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

    Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο. Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της είναι περίπου 35° Β 24° Α. Η Κρήτη βρέχεται βόρεια απο το Αιγαίο πέλαγος, νότια απο το Λιβυκό. Είναι τμήμα της περιφερειακής διοίκησης της Ελλάδας. Χωρίζεται στους νομούς Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου.

    Στην Κρήτη άκμασε ο Μινωικός πολιτισμός (περίπου 3000-1400 π.Χ.), ένας από τους πρώτους πολιτισμούς στην Ευρώπη.


    Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα και δεύτερο το μεγαλύτερο (μετά από την Κύπρο) της ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη βρίσκεται στο νότιο άκρο του Αιγαίου πελάγους και καλύπτει μια περιοχή 8.336 km². Ο πληθυσμός της είναι 601.131 άνθρωποι (απογραφή 2001). Το νησί έχει μήκος 260 χλμ και ποικίλλει στο πλάτος από 60 χλμ (που μετριούνται από το ακρωτήριο Δίον στο ακρωτήριο Λίθινο), σε μόνο 12 χλμ στον ισθμό της Ιεράπετρας στην ανατολική Κρήτη. Η ακτογραμμή της παρουσιάζει βαθύ γεωγραφικό διαμελισμό, δίνοντας στην Κρήτη πάνω από 1.000 χλμ ακτών. Η Κρήτη βρίσκεται περίπου 160 χλμ νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας.


    Οικονομία

    Η οικονομία της Κρήτης, η οποία βασιζόταν κυρίως στη γεωργία, άρχισε να αλλάζει ορατά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70. Ενώ υπάρχει ακόμα μια έμφαση στην γεωργία και την κτηνοτροφία, λόγω του κλίματος και της έκτασης του νησιού, υπάρχει μια πτώση στις κατασκευές και μια μεγάλη αύξηση στην παροχή υπηρεσιών (κυρίως σχετική με τον τουρισμό). Και οι τρεις τομείς της κρητικής οικονομίας (γεωργία, επεξεργασία-συσκευασία, υπηρεσίες), συνδέονται άμεσα και είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Η Κρήτη έχει ένα μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που είναι κοντά στο 100% του ελληνικού μέσου όρου και η ανεργία κυμαίνεται περίπου στο 4%.

    Το νησί έχει τρεις σημαντικούς αερολιμένες, τον αερολιμένα Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, τον αερολιμένα Δασκαλογιάννης στα Χανιά και ένα νέο αερολιμένα στη Σητεία.


    Τουρισμός

    Η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στην Ελλάδα. 15% όλων των αφίξεων στην Ελλάδα έρχονται μέσω της πόλης του Ηρακλείου (λιμένας και αερολιμένας), ενώ οι ναυλωμένες πτήσεις στο Ηράκλειο ήταν πέρυσι 20% του συνόλου των πτήσεων ναύλωσης στην Ελλάδα. Στο σύνολο, περισσότερα από δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκεύθηκαν την Κρήτη πέρυσι. Αυτή η αύξηση στον τουρισμό απεικονίζεται στον αριθμό κλινών των ξενοδοχείων, ο οποίος αυξήθηκε στην Κρήτη κατά 53% από το 1986 ως το 1991 ενώ στο υπόλοιπο της Ελλάδας η αύξηση ήταν 25%. Σήμερα η υποδομή τουρισμού στην Κρήτη ικανοποιεί όλες τις προτιμήσεις. Υπάρχει στέγαση κάθε πιθανής κατηγορίας, από μεγάλα ξενοδοχεία πολυτέλειας με όλες τις εγκαταστάσεις(πισίνες εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής κ.λπ....), μικρότερα ιδιόκτητα οικογένεια διαμερίσματα, μέχρι εγκαταστάσεις κατασκήνωσης. Οι επισκέπτες μπορούν να φθάσουν στο νησί μέσω δύο διεθνών αερολιμένων σε Ηράκλειο και Χανιά ή με τη πλοίο στους λιμένες Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. makari !!!!!!!

    8a exw gynaika allodaph meta...
    goustarw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν είμαι κρητικός. Έζησα παλιά στη σχολή ΣΕΑΠ του Ηρακλείου όπου και γνώρισα λίγο και αγάπησα το Ηράκλειο. Από ατυχία δεν έμεινα εκεί για άλλους έξη μήνες. Αργότερα απόχτησα νύφη κρητικά και συνδέθηκα με το νησί. Τι νησί ; Ολάκερη ήπειρος! Τη γύρισα όλη και τη θαύμασα. Και την αγάπησα πιότερο. Και δεν το κρύβω:τη ζήλεψα λίγο.. γιατί τη σύγκρινα με την Πελοπόννησο, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, που μένει από την Κρήτη πολύ πίσω και καταϊδρωμένη!!!
    Ο τύπος που γράφει το άρθρο δε θα πρέπει να έχει επισκεφτεί τπ Νησί. Ακουστά το έχει σίγουρα.
    Και βέβαια δεν επικροτώ τις παράνομες συμπεριφορές και την προστασία των παράνομων. Αλλά αυτό ως την ανοησία της αυτονομίας η απόσταση είναι αστρομετρική!

    ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τις μαλακίες για αυτονόμιση τις προωθεί ο Συριζα, αυτός είναι και ο λόγος που κατεβηκε ο Αλ(α)βανος στο Ηρακλειο. Σε συνεργασία με τους γνωστούς που κατα καιρούς μπαινοβγαίνουν στο κόμμα αποκομμα και που την μια μιλάνε για "μακεδονικη μειονότητα" βλέπε ουρανιο τόξο, την άλλη ξεσηκώνουν τους εδώ αλβανους να εργαστούν για τα δικαιώματα των Τσαμηδων και άλλες πολλές προδοτικές ενέργειες. εδώ και καιρό έχουν βάλει στο μάτι και την Κρήτη. Δεν είναι τυχαία πως μεγάλα Αμερικανικα πανεπιστήμια (με χορηγούς Σορος και άλλους) παρουσιάζαν την Κρητη ανεξάρτητη.
    Η μαλακία που τους δέρνει και ο έμφυτος εθνοπροδοτισμός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα τους βλέπουμε μπροστά μας σε κάθε ευκαιρία που θα βρίσκουν.
    αλλά δυστυχώς αυτή την φορά βρήκαν τοίχο γιατί η Κρήτη και οι Κρητικοί είναι άλλο πράγμα. και τα παιχνίδια ποιυ παίζουν οι κύριοι αυτοί μπορεί να τους γυρίσουν ανάποδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ΚΡΗΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΕΞΩ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΚΑΛΑ... ΕΙΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΓΕΛΟΙΟΙ! ΠΑΛΙ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΦΤΑΕΙ;
    ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΚΗΔΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σωστά! Επίσης ο Αλαβάνος φταίει και για το σεισμό του '99. Τώρα που υπάρχει ακροδεξιά στη Βουλή, όλα αυτά τα φυσικά φαινόματα θα εμποδιστούν. Αν τα αφήσει βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ...

    Νούμερα της κοινωνίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΑΔΩΝΙ (κατά κόσμον ΠΙΠΗ) ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ,

    Σταμάτα να Αδωνίζεσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΘΑ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΣΟΥ ???

    ΣΑΝ ΝΟΥΜΕΡΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ, μήν γράψω τίποτα άλλο, ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΙΑΝΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΠΙΡΙΣΤΑΝ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ?. ΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ.

    ΕΝΑΣ ΟΜΟΝΥΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ,ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ PARKING ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΤΟ Ι.Χ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ξένα κέντρα προσπαθούν αλλά εσύ κολόπαιδο που το ανακουνείς κάνε μια βόλτα οθε την κρήτη και πες μας το απο κοντά Κατέεις γιαντα πέφτουν μωρε οι μπιστολιές ; Αν δεν κατέεις σου λέω λοιπόν εγω οτι τις ρίχνουμε για να σφίγγουνε τα κολλαράκια σαν και το δικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λάθος.
    Η Κρήτη δεν έχει οικονομικό μαρασμο.Τουναντίον.
    Αυτό λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Μόνο τα Ζωνιανά είναι ξερόπτοπος καί γι΄αυτό ξέπεσαν οι δύστυχοι.
    Έτσι όπως πάνε θα τούς απομονώσει η υπόλοιπη Κρήτη αν καί το έχουν κάνει μόνοι τους.
    Δηλώνουν περήφανοι παληκαράδες εκεί πάνω γιατί δεν τούς πιάνει η αστυνομία!
    Έχουν μιά σχιζοφρενική ομαδική αντίληψη.Ζούνε απομονωμένοι από τον Θεό καί όμως νομίζουν ότι είναι το κέντρο τού κόσμου!
    άΚΟΥ Κρητική λεβεντιά καί χασισοκαλλιέργεια.Βρε ούστ παλιοκαθίκια τού κερατά.
    Μπήτε στο Υπουργείο Εσωτερικών -εκλογές κατά δήμο-Ζωνιανά να δείτε τι ψήφισαν πρόσφατα οι μαλάκες.

    ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΓΚΕΣ.
    ΚΑΤΙ ΚΑΘΙΚΙΑ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΖΩΝΙΑΝΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΙΚΑΓΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΙΑΝΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΠΙΡΙΣΤΑΝ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ?. ΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ.

    ΕΝΑΣ ΟΜΟΝΥΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ,ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ PARKING ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΤΟ Ι.Χ του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΙΑΝΩΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΠΙΡΙΣΤΑΝ.

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ?. ΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ.

    ΕΝΑΣ ΟΜΟΝΥΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ,ΔΙΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ PARKING ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ.

    ΕΤΣΙ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΑΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΤΟ Ι.Χ του.

    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, ΟΣΑΚΙΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ, ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ,

    ο φόβος του ΚΑΠΙΡΙΣΤΑΝ γάρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ΚΡΗΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
    ΕΞΩ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βάζει ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ τη στολή του
    και τη σκούφια την ψηλή του,
    μ' όοοοολα τα φτερά,
    και μια νύχτα στο παταρι
    μια πιπα πάει να πάρει,
    βρε, το φουκαρά!

    Ωωωωωωωωωωωωωχ.

    Αχ, μωρ’ ΤΣΙΠΡΑ, θα τρελαθώ μωρ’ ΤΣΙΠΡΑ,
    με τους τσολιάδες μου εχω χασει κάθε τσιπα.

    Αααααααααααααχ.

    Ξεκινάει την άλλη νυχτα
    μα και πάλι ακούει "συκα’’
    από τον τσολιά,
    δρόμο παίρνει και νταμαρι
    και πηδάει το παλαμαρι,
    ξέρει τη δουλειά.

    Ωωωωωωωωωωωωωχ.

    Παιρνει πιπες σαν χαλάζι από Ελληναρα,
    κι όλο συντροφους αλλάζει για να βρει γιατρεια.

    Αχ, μωρ’ ΤΣΙΠΡΑ, θα τρελαθώ μωρ’ ΤΣΙΠΡΑ,
    με τους τσολιάδες μου εχω χασει κάθε τσιπα.

    Αααααααααααααχ.

    ποσο κουραγιο πρεπει να εχει καποιος για να ονομαζεται αλαβανος ? ποση δυστυχια μπορει να κουβαλαει το δυσμορφο κορμι ενος συντριπτικα ανωτερου μαλακα με κεφαλι γεματο λασπωδεις ακαθαρισιες ?

    πρεπει νομιζω να τυχει της κατανοησεως μας το θηλυπρεπες σκατουργημα του ΤΣΥΡΙΖΑ και του στριγκατου αρχηγου του...

    Παίζανε στον κώλο μου τρίλιζα
    και απ'την κάβλα γρύλλιζα
    με ψολοκούρδιζαν και σφύριζα
    και αμέσως έγινα σύριζα


    Με γαμάγανε και τσίριζα
    και απ'τον πόνο σφύριζα
    μου κόψανε τ'αρχίδια σύριζα
    και τελικά ψήφισα ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ GΑY PARADE ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΤΩΡΑ!!!!

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ GΑY PARADE ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΤΩΡΑ!!!!

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ GΑY PARADE ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΤΩΡΑ!!!!

    ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ GΑY PARADE ΤΟΥ ΑΛΑΒΑΝΟΥ ΤΩΡΑ!!!!

    Αν είσαι άνδρας κουνιστός και πουσταριό δηλώνεις ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ
    δαγκωτά και στα πεταχτά πιάνεις τη πούτσα απ' το καυλί και πίσω σου τη χώνεις.
    Έχεις του κώλου ηδονή και ο κώλος σου ρουφάει

    Στις μέρες που βρισκόμαστε, πολύ μικρή ελπίδα
    να βρεις γαμίκο να γάμα, ανδρός κωλοτρυπίδα.
    Κώλοι, μουνιά λαχταριστά, στο δρόμο περπατάνε
    αλίμονο σ' όσους δεν μπορούν, ακόμη να γαμάνε.

    Καλός ο κώλος του ανδρός όπως λέει ο Συνασπισμός, καλός κι αναμφιβόλως
    μα δεν μπορεί να συγκριθεί, ο γυναικείος κώλος.


    Ανησυχουσα, γυριζα
    κι ολο στριφογυριζα
    κι εκει που το ξεψειριζα
    και για τη λυση ψειριζα
    αρχισα και το ξυριζα
    πιστεψτε με, τελειως συριζα
    κι υστερα απο τοτε σφυριζα
    πως ειμαι υπερ του ΣΥΡΙΖΑ.


    Θέλω οι άντρες να γαμιούνται μεταξύ τους γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Θέλω τα νεαρά ελληνόπουλα να γίνουν όλα πουστράκια σαν τον βαλλιανάτο και τον λαζόπουλο
    γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Θέλω η Ελλάδα να φθάσει μέχρι την Λαμία και η Τουρκία μέχρι την Εύβοια γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Θέλω οι αμερικάνοι και τα τσιράκια της νέας παγκόσμιας τάξης να γεμίσουν την Ελλάδα με εξαθλιωμένους αλλόφυλους για να υπάρχουν έτσι πολλές μειονότητες και να αδυνατίσουν οι συμπαγείς εθνικές φωνές προς εξυπηρέτηση των βρωμερών σχεδίων τους
    γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Θέλω τα παιδιά μας να μαθαίνουν στα σχολεία ότι η Τουρκία και τα Σκόπια είναι ανώτεροι από εμάς και τον πολιτισμό μας για να μας καταλάβουν μια μέρα χωρίς ούτε μια ντουφεκιά
    γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Θέλω να είμαι αδελφή, κομπλεξική θολοκουλτουριάρα χωρίς σταθερές αναφορές στη ζωή μου, θέλω να είμαι ένα κοινωνικό έρμαιο χωρίς πυξίδα, ένα αριθμοποιημένο τίποτα χωρίς ελπίδα
    γι αυτό στηρίζω σύριζα

    Τέλος θέλω να είμαι γεμάτος συμπλέγματα για την καταγωγή μου, μίσος για την ίδια μου την μάνα, να έχω σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και αντί να τα αντιμετωπίσω αυτά με σκληρή αυτοκριτική, αντιθέτως να τα ντύνω πολιτικά με αντικοινωνικές ανοησίες και αντεθνικές κραυγές
    γι αυτό στηρίζω σύριζα


    Γαπ είμαι τρελαμένος για πάρτη σου!
    Έκανες όλον το λαό να παραμιλάει με την τρομερή ανατροπή των γκάλοπ των νταβατζήδων.
    Τους γάμησες την μάνα, λυπήσου τους,
    σταμάτα το γαμήσι και πήδα και την Βίσση

    ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σύριζα Η ΑΛΛΙΩΣ Τσίριζα,
    Γρύλλιζα,
    Ψείριζα,
    Ξεψείριζα,
    Ιμπιζα,
    Μύριζα,
    Διευκρίνιζα,
    Διακτίνιζα,
    Στριφογύριζα,
    Τρίλιζα,
    Ξύριζα,
    Γύριζα

    και απ'τον κώλο σφύριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν δεν καταφέρει η αστυνομία να σταματήσει αυτούς τούς κουφιοκέφαλους προβλέπω ότι οι υπόλοιποι Κρητικοί θα ανέβουν να πολιορκήσουν καί τελικά να εξορίσουν από την Κρήτη αυτά τα αποβράσματα της κοινωνίας!
    Δεν το βλέπω να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.
    Ρε παιδιά χωρίς το πιστόλι τους πού αποτελεί όπως φαίνεται προέκταση της ψωλής τους δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης.
    Ξέρετε ποιός είναι ο πολιτικός τους προστάτης.Αυτός πού αρνήθηκε να υπογράψει τον αφοπλισμό τού νησιού στην πρόταση-διακήρυξη τού πρύτανη Γιώργου Γραμματικάκη.
    Αυτού πού καυχιέται ότι επί πενήντα συναπτά έτη υπηρετεί αυτό το λαό!Ναί όπως ακούσατε τον υπηρετεί.Έχουν εξαφανιστεί δικογραφίες έχουν σβηστεί κλήσεις σε απολογία έχουν ακυρωθεί αυτόφορα σε μιά στιγμή.Καί αυτοί οι πολιτικοί αν τούς ρωτήσεις ποιό έργο άφησαν στα πενήντα χρόνια δεν ξέρουν τι να σού πούν.
    Κουμπαριές μόνο καί κουμπαριές καί κουμπουριές άπειρες.
    Βρε ούστ επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ?
    ΚΑΤΙ ΑΚΟΥΣΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΩ.
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΚΕΙ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΑ ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΑΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ?
    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η ΚΡΗΤΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΥΣΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ?ΤΙΠΟΤΑ ΖΩΝΙΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!
    ΠΡΩΤΑ ΥΠΗΡΞΕ Η ΚΡΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΚΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΖΩΝΙΑΝΟΙ!
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΗΛΑΔΗ.ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ!
    ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η ΚΡΗΤΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΥΣΕ ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΔΙΔΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ?ΤΙΠΟΤΑ ΖΩΝΙΑΝΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!
    ΠΡΩΤΑ ΥΠΗΡΞΕ Η ΚΡΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΓΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΚΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΖΩΝΙΑΝΟΙ!
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΗΛΑΔΗ.ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ!
    ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

    ΜΑΛΑΚΕΣ ΖΩΝΙΑΝΟΙ
    ΓΡΟΘΟΙ ΖΩΝΙΑΝΟΙ
    ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΙΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ
    ΕΤΣΙ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ?ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ?
    ΦΤΟΥ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΗΡΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ 63%
    Η ΟΛΑΓΑ Η ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ 40 ΨΗΦΟΥΣ ΦΙΑΦΟΡΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΑ.
    ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΕΡΙΤΤΑ.
    ΜΟΝΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΙΕΣ!
    ΒΡΕ ΔΕΝ ΓΑΜΙΟΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΑ ΚΟΥΓΙΑ ΓΙΑΤΙ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ!
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙ ΟΝΟΜΑ?ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΝΟΜΑΣΩ ΖΩΝΙΑΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΕΔΑΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!!
    ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ?
    ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μεταξύ σοβαρού και αστείου:
    Όσοι φλερτάρουν με την ιδέα της αυτονόμησης της Κρήτης το 2012 και επιστροφή στην Κρητική Πολιτεία να ξέρουν πως εκτός από τη Κρήτη θα πάρουν και τους Έλληνες Κρητικούς πολιτικούς (Οικογένια Μητσοτάκη, Κεφαλογιάννη κλπ).

    Το "αυτονομιστικό σετ" περιλαμβάνει γη, πολιτικούς, δημόσιο χρέος, Μητσοτάκη κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Επεσαν ολοι να φανε την Κρήτη αλλα τι να πούμε; Εδω και 15 χρονια μας τα εχουν κανει ΝΑΑΑ.. με την δημοκρατια της Μακεδονια (αυτο που λενε καποιοι Σκοπια), την κολομαδα τους το ΠΑΟΚ, το τρελο το νομαρχη και τους τραγοπαπαδαες τους αλλα κανεις δεν λεει τιποτα. Για 2-3 οικογενειες εβαλαν την Κρητη στην μπουκα καποιοι αλητες. Ρε αντε ασχοληθητε με το μΠΑΟΚ σας και την "μακεδονια" σας που αν δεν ηταν οι κρητικοι θα μιλαγατε ακομα μακεδονικα και τουρκικα. Εφεραν κατι καμμενους μπατσους και χτυπηανε παιδια στα Ζωνιανα, γιατι δεν το λετε; ΕΙναι ωραιο να εισαι σε χωριο και εξω να εχεις πανοπλους μπατσους που λενε το λ καπως περιεργα. Αντε πισω στο τοπο σας σλαβοσποροι και παρτε και το μπουλι μαζι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. O τύπος που υπογράφει το άρθρο είναι γνωστό τσουτσεκακι του Συριζα
    συμπερασμα δεν χρειάζεται να συζητάμε ποιοι και γιατί δημοσιεύουν τέτοιες ιστορίες
    πάλι οι ρουφιάνοι του Συριζα
    την Μακεδονία θέλουν να την δώσουν στους Σκοπιανούς
    την Ηπειρο στους Αλβανούς
    την Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο στους Τούρκους
    και προσπαθούν να δημιουργήσουν κινήσεις αυτονόμισης σε Κρήτη και Επτάνησα
    τι άλλο χρειάζεται για να ξεσηκωθεί ο κόσμος;
    αλλά η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει
    να το θυμάστε αυτό προδότες του Σύριζα
    κουκούλες φοράγατε το 41
    κουκούλες και τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ayta ta kolopaida toy synaspismoy grafoyn gia anexarthtopoihsh ths Krhths alla 8a toys parei o diaolos to patera an synexisoyn na paizoyn me ta neyra mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. NIEMANDSROSE EISAI POLY MALAKAS KAI ESY KAI TA SYNTROFIA SOY
    H KRHTH DEN SHKONEI MALAKIES
    NAKRATZADES KAI DHMHTRADES EKEI DEN 8A FTIAXETE
    TA AKOYTE SKYLIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΙ! ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ. ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ ΔΕ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Τα μαλακισμένα του Ξύριζα και οι εβραιομασωνικές οργανώσεις που υποστηριζουν αυτούς και τις μπουρδέλες τις οργανώσεις του για να κόψουν την Ελλάδα κομματάκια και να μοιράσουν τα φιλετα όπως κάνουν αιώνες τώρα, τελείωσε ΟΡΙΣΤΙΚΑ!

    Ο κόσμος ξύπνησε, υπάρχει το ιντερνετ, και πλέον ξέρουμε γράμματα. Μας γαμάτε ΜΠΟΥΣΤΗΔΕΣ αιώνες τώρα, μας κόβετε και μας ράβετε στα μέτρα σας κάθε 50 χρόνια γιατι δεν θα χωνέψετε ΠΟΤΕ οτι ακόμα και στην σημερινή μας κατάντια είμαστε ακόμα το εθνος που σας εκανε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ μαιμουδες που θέλετε να κατάγεστε και απο τα πιθήκια!

    Εαν τολμησετε να πειράξετε την Κρήτη, να κάνετε αστεία με τη Μακεδονία και την Βόρεια Ήπειρο και αν κάνετε προβοκάτσιες με ευαίσθητα και ηρωικά κομμάτια του Ελληνισμού που πατε να βγάλετε μειονότητες θα σας ΣΥΝΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ μαζί με τις μαριονέτες που κυβερνάνε τον τοπο δεκαετίες τώρα!

    Μέχρι και ο Καντάφι ξύπνησε γαμό το κέρατο μου, και ξαφνικά έγινε το κολλητάρι της Ευρώπης και έχει βλέψεις και στη ΓΑΥΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ!Μας έχουν για τον πούτσο ακομα και οι κατσαρίδες!!! Στο τέλος θα ζητάνε και αυτές αναγνώριση και εδάφη στις κουζίνες μας!!!

    Ρε γενίτσαροι!Ο Έλληνας μπορεί να είναι ζάγαρι του κερατα αλλά εαν ξυπνήσει έστω και αργοπορημένα όπως και άλλες φορές, θα υποφέρετε όπως υποφέρουν οι Έλληνες χρόνια τωρα που αντί να γίνουμε άξιοι συνεχιστές των προγονων μας, μας κάνατε υπάνθρωπους και ζώα σαν και τα μούτρα σας! Τερμα ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    (Α.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ)


    ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΙΑΝΟΥΣ!


    (ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΜΑΣΤΟΥΡΗΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση