GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα πληγή εξαγωγής συναλλάγματος...

Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη Μήπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατοικιών , και η πράσινη ανάπτυξη γενικότερα , θα αποτελέσει μία ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ Π...

Από τον Παναγιώτη Μυστακίδη

Μήπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατοικιών , και η πράσινη ανάπτυξη γενικότερα , θα αποτελέσει μία ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΛΗΓΗ εξαγωγής συναλλάγματος και υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών ;
Γιατί; Διότι :
1. Στην Ελλάδα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις κατοικίες που τόσο μας διαφημίζουν , δανειοδοτούνται με επιτόκιο 8 % .
Στην Γερμανία το επιτόκιο είναι μόλις 1,3 % . Οι τράπεζες δανείζουν με 2,8 και επιδοτεί το Γερμανικό Δημόσιο 1,5 % .
2. Στην Γαλλία η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας στην...
 νέα κατοικία επιδοτείται με 45 % , και σε περίπτωση αντικατάστασης παλαιού λέβητα η επιδότηση ανέρχεται σε 55 % . Στην Ελλάδα η επιδότηση είναι ΜΗΔΕΝ.
Κερδοσκοπία , τοκογλυφία στην Ελλάδα; Κρίσιμη ερώτηση.
Η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα από φωτοβολταϊκά . Θα τα αγοράσει και πάλι από τον πλούσιο Βορρά , θα εξάγει συνάλλαγμα , θα δανειοδοτηθούμε με τοκογλυφικό επιτόκιο και η ζωή συνεχίζεται.
Για μία ακόμη φορά ο Έλλην φορολογούμενος θα είναι το θύμα .

19 σχόλια

  1. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟ.
    ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ.
    ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

    Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ, ΕΝΩ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΛΙΓΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε άχρηστοι, τα φωτοβολταικά που είναι οι ΆΠΕ του κοσμάκη δυφημείτε????

    Ασχοληθειτε με τα αιολικά των μεγαλοεργολάβων που ιθέλουν να τσιμεντώσουν κάθε ραχούλα και ακρογιαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κόσμος είναι άνεργος, ο κόσμος πεινάει, ο κόσμος αγωνιά για το πώς θα πληρώσει το στεγαστικό του ή τις κάρτες και ο νεκροθάφτης ο καψαμπέλης μας αναπαράγει ότι μαλακία βρίσκει στο διαδίκτυο.
    ΡΕ ΧΑΜΕΝΕ, ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.
    Αυτή είναι η επικαιρότητα που θέλει να διαβάσει ο κόσμος;
    Μπλόγκ είναι αυτό;
    Που είναι το ρεπορτάζ για τη βενζίνη ρε πανηλίθιε;
    έχεις ιδέα πόσο έχει ανέβει το καλάθι της νοικοκυράς;
    Μισό κιλό τυρί, μια φρατζόλα ψωμί, έξι αβγά και δύο μπύρες και φεύγουν 25 ευρώ.
    Αν προσθέσεις και τα πάγια του σπιτιού πάει το μεροκάματο (για όσους τυχερούς έχουμε ακόμα δουλειά).
    Άει σιχτίρ σιχαμένοι με το πασόκ σας και τη βαρβαρότητά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κριμα στη Μπιρπιλη που παριστανει την οικολόγα και την ειχα συμπαθησει.
    Δεν σέβεται ουτε τις ομορφες παραλίες, ούτε τα ακρωτηρια, ούτε τα νησιά, ουτε τις περιουσίες του κοσμάκη.
    Ολα με τσιμέντα και σίδερα από ανεμογενητριες και υψηλή τάση θέλει να τα γεμίσει. Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα δυστυχώς και την κάνουν ότι θέλουν οι εργολάβοι-δολοφονοι του περιβάλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ, ΦΕΡΝΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ...
    ΑΣΤΕΙΟ ΕΠΙΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ... ΑΝ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ !!!

    ΤΕΛΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ...

    ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΟΥΜΕ ΩΣΠΟΥ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κριμα στη Μπιρπιλη που παριστανει την οικολόγα και την ειχα συμπαθησει.

    28 Μαϊ 2010 11:22:00 π.μ.

    ΚΑΛΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η ΚΑΡΙΟΛΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΩ ΚΟΛΗΤΗ ΤΟΥ ΜΑΛΑΚΑ ΓΑΠ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 30% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ .

    ΓΑΜΩ ΤΟ ΜΟΥΝΙ ΠΟΥ ΤΗ ΓΛΥΣΤΡΑΓΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΘΕΣΤΑΤΗ ΚΑΡΙΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΑΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΠΑΜΙΕΣ,
    ΟΠΟΙΟΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗ ΓΑΜΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟ.
    ΟΥΣΤ ΜΩΡΗ ΧΑΜΟΥΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εεε....λοιπόν αυτά τα τσουτσέκια
    είναι τα Δευτεροκλασάτα καλοπληρωμένα καθίκια.

    Τα ΠΡΩΤΑ-ΠΡΩΤΑ
    είναι οι βρομιάρηδες αδελφοί
    του παπανδρεόυ
    NIKOS & ANTRIKOS
    που θα διαχειρίζονται και θα γίνουν
    φυσικά ΚΡΟΙΣΟΙ αυτά τα έργα.

    με τις γνωστές 2-3 πολυεθνικές
    και τους Εργολάβους στυλ ΤΕΡΝΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ.

    1) ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    2) ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΘΑΛΛΑΣΟΔΑΝΕΙΑ
    ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΣΩ ΔΕΗ.
    3) ΘΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ.

    ΤΕΛΟΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ
    ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

    υ.γ. ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΟΥΝ
    ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ
    ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στα Αιολικα ειναι η μεγαλη κονομα, χαζοι ειναι να ασχοληθουν μαζι τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά και το συνάλλαγμα από το πετρέλαιο που θα γλιτώσουμε για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν το υπολογίζεται? Τα φωτοβολταίκα τα πληρώνεις μια φορά κάθε τριάντα χρόνια ενώ το πετρέλαιο κάθε μήνα. Ακόμα και τέτοιους απλούς συλλογισμούς δεν μπορείτε να κάνετε. Που βαδίζει αυτή η χώρα? Τη δεκαετία του 80 τόσοι μικροί και μεγάλοι παραγωγοί έβγαλαν στην αγορά ηλιακούς θερμοσίφωνες που δουλεύουν μέχρι σήμερα. 35 χρόνια μετά ούτε απλά φωτοβολταϊκα πάνελ δεν μπορούμε να φτιάξουμε. Χάθηκαν όλες οι υγιείς προσπάθειες αυτού του λαού στη θάλασσα της ΤΕΜΠΕΛΙΑΣ και ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγνώμη αλλά και εγώ δεν γνώριζα ότι δικαιούνται να κάνουν αναρτήσεις μόνο δημοσιογράφοι στα blogs, σύμφωνα με την άποψη του 11.15.
    Θα ήθελα να συμφωνήσω όμως με την ανάρτηση και να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η προστασία από πρακτικές οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δεινά στο μέλλον.
    Πολλές φορές η επικαιρότητα μας αποπροσανατολίζει και μας κοιμίζει , για να τρώνε τα λαμόγια. Μήπως αυτό δεν γινόταν και φτάσαμε εδώ σήμερα.
    Η επικαιρότητα είναι σημαντική αλλά δεν αναιρεί το ένα το άλλο ,το αντίθετα θα έλεγα , βλέποντας το χάλι μας ίσως πρέπει να κρίνουμε περισσότερο και πιο καχύποπτα αυτά που μας δίνουν.
    Πάντως δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι αυτή η κριτική σε μερικά σχόλια προέρχεται από το τοκογλυφικό τραπεζικό σύστημα επειδή κάποιος το αποκαλύπτει και γι΄ αυτό τον επιτίθενται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απότι καταλαβάινω η ανάρτηση δεν απορρίπτει την προοπτική αλλά εντοπίζει κάποια προβλήματα , περιγράφει πόσο πιο ευνοϊκά αντιμετωπίζουν τις ΑΠΕ οι άλλες χώρες προς όφελος των πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απ'οτι φαινεται ο συγγραφεας του αρθρου δε τα βαζει με τη χρηση φωτοβολταϊκων αλλα με το καθεστως χρηματοδοτησης (ή την ανυπαρξια επιδοτησης με αλλα λογια), απο το κρατος, αλλα και τη μη υπαρξη εργοστασιων παραγωγης φωτοβολταϊκων στην Ελλαδα.
    Η χρηση ΑΠΕ (φωτοβολταικων και ανεμογεννητριων) για την παραγωγη ενεργειας ειναι υψιστης σημασιας για την Ελλαδα, που θα μπορει να καλυπτει ετσι σημαντικο μερος των ενεργειακων αναγκων της απο τις ΑΠΕ.
    Αυτο θα εχει σαν συνεπεια την σταδιακη απεξαρτηση της χωρας απο το πετρελαιο και το λιγνιτη και κατα συνεπεια την προστασια του περιβαλλοντος.
    Θα ηταν απειρως καλυτερο βεβαια η παραγωγη των φωτοβολταϊκων να γινεται στην Ελλαδα, αλλα αυτο απειλει αμεσα τις μιζες των υπουργων και τις προμηθειες των μεσαζοντων που εχουν συμβαλλει τα μαλα στην αποβιομηχανιση της χωρας τοσες δεκαετιες για να συνεχισουν ανενοχλητοι τη μασα....
    Η παραγωγη εξοπλισμου ΑΠΕ στην Ελλαδα θα ειχε πολλαπλασιο οφελος αφου καποια στιγμη η χωρα θα μπορουσε να εξαγει τεχνογνωσια και τεχνολογια στο εξωτερικο φερνοντας και πολυτιμο συναλλαγμα στην υπερχρεωμενη οικονομια. Αυτα βεβαια ειναι ονειρα απατηλα στη χωρα των διεφθαρμενων χαρτογιακαδων που εχουν συνδεσει την παραγωγη με το σταματημα της "προμηθειας".
    Επισης η λειτουργια των εργοστασιων που θα παρηγαγαν φωτοβολταϊκα και ανεμογεννητριες, απο ενεργεια προερχομενη ολοενα και περισσοτερο απο χρηση ΑΠΕ, θα ειχε πολλαπλα οφελη και στην προστασια του περιβαλλοντος σε ευρυτερο πλαισιο.
    Βεβαια οι πετρελαϊκες εταιρειες που δε θελουν να βλεπουν μειωση των κερδων τους λογω της χρησης ΑΠΕ, "στηνουν" μερικες "οικολογικες" ΜΚΟ για την προστασια των νεογνων της κουκουβαγιας και της λιμπιντο των αιγοπροβατων, βαζουν και επικεφαλης "επαγγελματιες οικολογους", (βλεπε Τρεμοπουλο) και βαζουν το σχεδιο τους σε εφαρμογη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tα φωτοβολταϊκά, είναι η πιο ακριβή ΑΠΕ. Έχουν, σε αντιστάθμισμα ότι σε χώρα σα την Ελλάδα, έχουν μέγιστη απόδοση σε ώρα αιχμής, τα μεσημέρια του καλοκαιριού. Με σωστή αρχιτεκτονική παρέμβαση, δίνουν σκίαση και ρεύμα. Μπορείς να τα έχεις σε μπαλκόνια, ταράτσες, πέργκολες, σκέπαστρα αυτοκινήτων κλπ. Σε σπίτια, σε άτομα, και απασχολούν και κανένα μάστορα. Ωστόσο είναι πανάκριβα (σε σχέση με σκέπαστρα από καλάμια, ή ένα φύλο μονωσης)

    Τα φωτοβολταϊκά για παραγωγή ρεύματος δικτύου, είναι πανάκριβη ουτοπία. Επιδότηση του κατασκευαστή του κάπου στην άπω ανατολή ή την Γερμανία. Και δεν κρατάνε "για πάντα". Η απόδοσή τους πέφτει μετά τον 2-3 χρόνο, λίγο, και μετά τον 15ο είναι οριακά. Καλά όμως για κότερα στον Νότιο Ειρηνικό, αν έχεις καλή παρέα.

    Σημειώστε ωστόσο κάτι, Πασόκοι, Νεοδημοκράτες, και λοιπά καλά παιδιά. Το ρεύμα στοιχίζει. Το ρεύμα από αιολικά στοιχίζει 3 με 4 ΦΟΡΕΣ πάνω! Από φωτοβολταϊκά 10 φορές πάνω! Εσείς πληρώνετε, αλλά με την Μπιρμπίλη, ΔΕΝ διαλέγετε, σας επιβάλει αυτό που της λένε οι εργολάβοι σύμβουλοί της. Ή άσχετη είναι, ή παίρνει "χορηγία". Ένα από τα δύο.

    Η ανάρτηση έχει δίκιο. Τα φ/β και τα αιολικά είναι πληγή εξαγωγής συναλλάγματος, με το πρόσθετο μειονέκτημα, ότι ΔΕΝ προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καπου στην Τριπολη υπαρχει εργοστασιο παραγωγης φωτοβολταικων ή κανω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΡΕ ΟΥΣΤ και σεις και η "πράσινη ανάπτυξή" σας! Ο χαμός γίνεται για να σκάσουμε και να πληρώνουμε σαν καλοί σκλάβοι τον φόρο διοξειδίου του άνθρακα, για να τσεπώσουνε οι μεγαλόσχημοι τα πακέτα αγοράς των φωτοβολταικών (δε θάσαι καλά που θα πληρώνω μια ζωή και τον κολοτραπεζίτη για να καιει η λάμπα απ'τον ήλιο και να μούρχεται ακριβώτερα), για να τα σκάω σα μακάκας και να νομίζω οτι βρέχει οταν πέφτουν πάνω μου τα σάλια από το μέτρημα των δεσμίδων του μεγαλοεισαγωγέα βολταικών. Πάρτε το χαμπάρι σας δουλεύουν. Αφήστε τους να φαγωθούν μεταξύ τους και να κατεβάσουν τα τιμολόγια του ρεύματος αν θέλουν. Σε λίγο θα μας πούν οτι για να μην πληρώνουμε 6 ευρώ το μπουκάλι νερό θα πρέπει να αγοράσουμε και μινι διυλιστήριο με ευνοϊκό επιτόκιο. Αγορές με "συνδρομητικούς" μακάκες ψάχνουν! Χέστηκαν για το περιβάλλον ή αν εσείς πλένετε τα άπλυτά σας στο χέρι ή στο πλυντήριο. Γιαυτό και γώ την έχω χεσμένη την πράσινη υπανάπτυξή τους και όποτε μπορώ, σε κάθε ευκαιρία, αφήνω παντού το "λερωμένο" αποτύπωμά μου. Καταναλώστε υπεύθυνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ακριβώς αυτό ειναι το ζήτημα.... παλι δεν θα παράγουμε τίποτα και πάλι εισαγωγές θα κάνουμε:

    Σχετικό:
    http://madeinhellas.blogspot.com/2009/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ Η ΠΙΟ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.


    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΠΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ .


    ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ, Η ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΑΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ,ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση