GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και το επαναλαμβανόμενο ποιηματάκι

Του Χρύση Μιχαηλίδη. Πριν μερικά χρόνια , προσωπικά προχώρησα σε μια μελέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημοσιεύτηκε και ...



Του Χρύση Μιχαηλίδη.

Πριν μερικά χρόνια , προσωπικά προχώρησα σε μια μελέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημοσιεύτηκε και στο Φιλελεύθερο, η οποία κατέληγε στο εξής συμπέρασμα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την καρδιά της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και χρειάζεται τα πιο κάτω στοιχεία για να λειτουργήσει:

• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ από το συγκεντρωτικό κράτος. Η οικονομική εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κεντρικό και Συγκεντρωτικό Κράτος αφαιρά κάθε ουσιαστικό χαρακτηριστικό, των Δημοτικών Συμβουλίων μετατρέποντάς τους σε υπεύθυνος καθαριότητας και φωταγώγησης των δρόμων.

• Θεσμούς εμπλοκής των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στη διαμόρφωση των αποφάσεων και του ελέγχου των εκλελεγμένων. Πέραν των κομματικών Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου, η πλειοψηφία των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της Πόλης δεν μπορούν (θεσμικά) να εμπλακούν στη λήψη οποιονδήποτε αποφάσεων του ΔΗΜΟΥ τους . Aν και η Ε.Ε. με οδηγία της κάλεσε τις εκλεγμένες Τοπικές Αρχές να υλοποιούν την Μέθοδο του Ανοικτού Συντονισμού (Open Method of Coordination) και να έχουν θεματικά τουλάχιστον, οργανωμένους του δημότες τους (Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς) σε συμβουλευτικά όργανα, ο θεσμός αυτός ακόμα είναι άγνωστος στους κομματικούς Δήμους της Κύπρου.

• Αποκέντρωση Εξουσίας προς τις ΕΝΟΡΙΕΣ/ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ για ισότιμη ανάπτυξη. Η απουσία των Ενεργών Πολιτών από τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, και συγκεντρωτισμός των Δήμων μας οδήγησε στην ανισομερή ανάπτυξη των πόλεων π.χ. ανεπτυγμένες παραλιακές περιοχές και το κέντρο της πόλης και γκέτο άλλες απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε όλα τα γνωστά σκάνδαλα και την οικονομική καταστροφή.

Σήμερα μετά από πολλές δεκαετίες από την δική μου εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, σήμερα βλέπομε ένα νομοσχέδιο τριτοκοσμικού χαρακτήρα ( χωρίς Δημοκρατικές ευαισθησίες) που φροντίζει κυρίως δύο πράγματα:

• Την συνέχεια της ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ (τόσο εντός των συμβουλίων αλλά και μέσω του κράτους)

• Και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την εκάστοτε κομματική κυβέρνηση

Η φήμη, μας ως Κύπριοι, δεν είναι ότι παραβιάζομε νόμους , συμβάσεις και διεθνείς συμφωνίες, αλλά ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, δεν έχομε ιδέα περί Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γι’ αυτό και το κυπριακό κράτος είναι – ΣΥΓΚΕΤΡΩΤΙΚΟ – χωρίς οποιεσδήποτε δημοκρατικές ευαισθησίες. Το ίδιο και όλα τα κόμματα και τα φερέφωνά τους.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ = συμμετοχή των ενεργών πολιτών ( σε προσωπικό ή οργανωμένη μορφή ΜΚΟ)στη λήψη των αποφάσεων.

Η Ε.Ε. και οι συμφωνίες που υπογράψαμε το απαιτούν – δεν μας υποχρεώνουν όμως – και εμείς με το προσχέδιο του νομοσχεδίου περιοριζόμαστε στα τετριμμένα περί ενημέρωσης -εκ των άνω – Τη να κάνομε την ενημέρωση ( και όταν αυτή περνά από λογοκρισία πρώτα) όταν δεν υπάρχει θεσμοποιημένος τρόπος να επηρεάσομε ως ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ την λήψη των αποφάσεων.

Ψηλά γράμματα και για όσους αποφασίζουν για μας, αλλά το χειρότερο είναι ότι αυτά τα αιτήματα ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. Ούτε οι λιγοστοί διανοούμενοι που λανσάρουν που και πού στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο.

Τελικά ότι έχομε πάθει και ότι θα πάθομε στο μέλλον, είναι καρπός της απουσίας της εμπλοκής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων – αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.

Ως προς τα άλλα είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ και γεννήσαμε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση