GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί τόσο άτεγκτη η τρόικα;

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ. Οι βασικές ερμηνείες που δίνονται από τους πολιτικούς αναλυτές, σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα, σ...

Του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ.

Οι βασικές ερμηνείες που δίνονται από τους πολιτικούς αναλυτές, σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του εφαρμοζόμενου προγράμματος είναι οι ακόλουθες:

1.- Πρόκειται για την τελευταία αξιολόγηση και ως εκ τούτου πρέπει να συμφωνηθεί ό, τι απομένει από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις , διότι στο μέλλον δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αν εκταμιευτούν τα 5,3 δις ευρώ , που απομένουν από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που συνοδεύει το μνημονικό πρόγραμμα.
Όλοι γνωρίζουν, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι αυτές που δρουν ως εξαναγκαστικός μηχανισμός, για την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Μια τέτοιου είδους ερμηνεία πάντως είναι πολύ τεχνοκρατική για να γίνει αποδεκτή, όταν το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά.

2.- Πολλοί ερμηνεύουν την άτεγκτη στάση της τρόικας προς μια φιλική προς αυτήν κυβέρνηση ,ότι προσλαμβάνει και παραδειγματικό χαρακτήρα για όποια πιθανή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κυβερνητική αλλαγή προκύψει στην Ελλάδα, μετά από τις εκλογές.
Αν φέρονται με αυτόν τον τρόπο σε μια κυβέρνηση που - ιδεολογικά αλλά και πραγματολογικά - σχεδόν ταυτίζεται με τις επιλογές της τρόικας, σκεφτείτε τη σκληρότητα και τον απόλυτο τρόπο, με τον οποίο θα φερθούν σε μια νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θα ευρίσκεται, ιδεολογικά και πολιτικά, σε διαφορετικό μήκος κύματος. Άρα η όλη συμπεριφορά θυμίζει τη ρήση «τα λέω στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά».
Είναι όμως δύσκολο, να αποδεχτούμε την παραπάνω άποψη. Διότι, με τον τρόπο που πολιτεύονται οι εταίροι, οδηγούν τα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα ελληνική κυβέρνηση, σε περαιτέρω μείωση της πολιτικής τους επιρροής στο ελληνικό σώμα , αυξάνουν το πολιτικό κόστος για αυτά και διευκολύνουν την αύξηση της εκλογικής επιρροής του αντιπάλου σχηματισμού.
Όσο και αν θεωρούμε, ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί ένα μονολιθικό τρόπο σκέψης, είναι αδύνατον να πιστέψουμε, ότι έχει εκλείψει παντελώς το πολιτικό κριτήριο. Πρόκειται για κοινή λογική.

3.- Θεωρώ ότι υπάρχει ακόμη μια ερμηνεία, η οποία πιθανά να ευρίσκεται πιο κοντά στην πραγματικότητα των σκέψεων της γερμανικής κυβέρνησης : Δηλαδή, η άτεγκτη και ακραία πιεστική στάση της τρόικας (ουσιαστικά των πολιτικών της προϊσταμένων ) να οφείλεται στο ότι θεωρούν, ότι υπάρχει πιθανότητα η παρούσα κυβέρνηση να μην βρίσκεται στην εξουσία στο προσεχές μέλλον και οποιοδήποτε είδος «διευκόλυνσης» να μην έχει πολιτικό αποτέλεσμα αλλά να εμποδίσει την ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγεί και η άρνησή τους, να συζητήσουν οποιαδήποτε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους παρά τις γραπτές υποσχέσεις που οι ίδιοι είχαν δώσει το Νοέμβριο του 2012. Ίσως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να αποτελέσει το «πρώτο δώρο» στην όποια ελληνική κυβέρνηση υπάρξει μετά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

4.- Μια τελευταία ερμηνεία θα μπορούσε να είναι, ότι οι εταίροι (δηλαδή πρωτίστως οι Γερμανοί) έχουν αποφασίσει να δώσουν την αποφασιστική μάχη για την ελληνική περίπτωση, με μια νέα ελληνική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ετοιμάζονται για αυτήν.
Ποια ερμηνεία από τις παραπάνω θα αποδειχθεί πλησιέστερη προς στην αλήθεια, θα το μάθουμε με το πέρασμα του χρόνου.

1 σχόλιο

  1. Αγαπητέ κύριε Μελά, θα σχολιάσω γενικά το κείμενό σας και παρακαλώ να έχω μια απάντηση από εσάς σε όσα θα γράψω, αν κρίνετε ότι αξίζουν απάντησης ή αν μπορείτε να απαντήσετε.
    Αρκικά να δηλώσω ότι είμαι εναντίον οποιασδήποτε ξένης εξάρτηεσης της χώρας μας.
    Όμως δεν μπορώ να μην δέχομαι ότι τα περισσότερα από όσα μας υποχρεώνει να κάνουμε η Τρόικα έπρεπε να τα είχαμε κάνει πρώτοι εμείς! Διαφωνείτε σε αυτό?
    Εκεί που εσείς βλέπετε αναλγησία εκ μέρους της Τρόικας, εγώ βλέπω ανοχή και υπομονή! Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι τόσα χρόνια τώρα η Τρόικα απαιτεί απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και οι κυβερνήσεις μας κωφεύουν. Είναι σωστό να μην έχει απολυθεί ούτε ένας (ΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ!! δημόσιος υπάλληλος, που απολάμβαναν τεράστιους μισθούς και παροχές, ούτε καν ένας που διορίστηκε με πλαστό πτυχίο, ή έστω ένας επίορκος? Εγώ και πιστεύω και μαζί μου η πλειοψηφία των υπόλοιπων ΕΛλήνων δεν θέλω πλέον να πληρώνω ούτε υπεράριθμους ούτε τεμπέληδες ούτε επίορκους δημοσίους υπαλλήλους με τους φόρους μου.
    Με δεδομένο ότι όλη η διαπραγματευση γίνεται γύρω από αυτό το φλέγον θέμα, τΙ έχετε να πείτε κύριε Μελά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση