GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στις ΗΠΑ

Πυρπολημένα κτήρια, δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες, είναι το σκηνικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση...


Πυρπολημένα κτήρια, δεκάδες συλλήψεις και τραυματίες, είναι το σκηνικό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, στις ΗΠΑ, έπειτα από την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκηθεί δίωξη σε βάρος λευκού αστυνομικού ο οποίος τον Αύγουστο πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο μαύρο έφηβο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του σώματος των ενόρκων η οικογένεια του νεαρού μαύρου, του Μάικλ Μπράουν, δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.
«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη και κατήγγειλαν ότι ο αστυνομικός δεν εξετάστηκε κατ” αντιπαράσταση με μάρτυρες του περιστατικού.
Επίσης τόνισαν ότι, με βάση τη νομική υφή της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχε οριστεί ειδικός εισαγγελέας.
«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.
Ωστόσο οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.
Νέος θάνατος 20χρονου Αφροαμερικανού στο Φέργκιουσον
Νέο περιστατικό θανάτου με θύμα έναν 20χρονο Αφροαμερικανό έχει προκαλέσει ανησυχία τις τελευταίες ώρες στην αστυνομία του Φέργκιουσον.
Πρόκειται για το πτώμα του 20χρονου ΝτεΆντρε Τζόσουα που βρέθηκε καμμένο και πυροβολημένο σε πορτ μπαγκάζ αυτοκίνητου σε απόσταση περίπου 1,5χλμ. από το σημείο όπου στις 9 Αυγούστου ο αστυνομικός Ντάρεν Γουίλσον πυροβόλησε και σκότωσε τον Μπράουν.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν το περιστατικό συνδέεται με κάποιον τρόπο με τα επεισόδια που ακολούθησαν την αθωωτική απόφαση για τον λευκό αστυνομικό.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά το συμβάν, ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό

Ο Ντάρεν Ουίλσον, ο λευκός αστυνομικός που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, δήλωσε ότι δεν θα έκανε τίποτα διαφορετικό, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων.
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον φόνο του Μπράουν, ο Ουίλσον είπε στον Τζορτζ Στεφανόπουλος ότι δεν εκτέλεσε τον νεαρό μαύρο στις 9 Αυγούστου, αλλά ότι φοβήθηκε για τη ζωή του στη διάρκεια της αντιπαράθεσής του με τον πιο μεγαλόσωμο Μπράουν και ότι απλώς έκανε τη δουλειά του.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο αστυνομικός υπογράμμισε ότι λυπάται για την απώλεια της ζωής του νεαρού, όμως επεσήμανε ότι έχει καθαρή τη συνείδησή του σχετικά με τις ενέργειές του.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μπράουν έβαλε το χέρι του μέσα στο περιπολικό και προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο. Ο Ουίλσον περιέγραψε εξάλλου πως ο Μπράουν έτρεξε εναντίον του και ότι αισθάνθηκε ότι έπρεπε να τον πυροβολήσει.
Εκκλήσεις για ηρεμία

Από το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε ένα έθνος που βασίζεται στο σεβασμό του νόμου», δήλωσε και κάλεσε όλους όσους αμφισβητούν την απόφαση του σώματος των ενόρκων να το κάνουν «με ειρηνικό τρόπο».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η οικογένεια του Μάικλ Μπράουν ζήτησε η ίδια να αποφευχθεί οποιαδήποτε πράξη βίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν ζήτησε από τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον και αλλού στις ΗΠΑ να μην καταφύγουν στη βία, αλλά και από τις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύουν το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν ειρηνικά.
«(Ο γ.γ. του ΟΗΕ) καλεί όλους στο Φέργκιουσον και σε ολόκληρες τις ΗΠΑ που αισθάνονται απογοητευμένοι από την απόφαση του σώματος των ενόρκων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν ειρηνικά και να αποφύγουν τη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντιζαρίτς.
Από την πλευρά του ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, δήλωσε η απόφαση να μην προσαχθεί στη δικαιοσύνη ο Ουίλσον δεν αποτελεί έκπληξη και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Δήμαρχος Φέργκιουσον: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αστυνομικού Ουίλσον
Εθνοφρουρά στο Φέργκιουσον – Πυρπολούνται κτίρια
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση