GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Α. Λοβέρδος: Δεν θα δεχτώ αλά καρτ πρόταση για τις μετεγγραφές

Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τις φωνές πρυτάνεων ότι θα εφαρμόσουν «αλά- καρτ» το νόμο για τις μετ...


Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος τις φωνές πρυτάνεων ότι θα εφαρμόσουν «αλά- καρτ» το νόμο για τις μετεγγραφές φοιτητών.
«Για μας δεν υπάρχει εφαρμογή του νόμου “αλά καρτ”» είπε ο υπουργός σήμερα στην κοινή συνεδρίαση του ΣΑΠΕ και του ΣΑΤΕ και αναφέρθηκε στον Πρύτανη του Παν. Αθηνών Θ. Φορτσάκη για τον οποίο είπε: «Όταν λέει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν θα εφαρμόσω το νόμο για τις μετεγγραφές κάνει ή δεν κάνει πολιτική; Κάνει ή δεν κάνει; Κάνει. Και τον ακούει από το MEGA όλη η Ελλάδα. Το λέω γιατί τον έχω στηρίξει όσο κανένας. Πώς δεν είπε. Όλη η ελληνική κοινωνία το κατάλαβε έτσι. Μου το έστειλε κι εμένα. Μιλάω με τον κ. Φορτσάκη. Τον ξέρω πάρα πολλές δεκαετίες και τον εκτιμώ και το στήριξα στο θέμα των κινητοποιήσεων εναντίον της Πρυτανείας του όσο κανένας άλλος. Και όχι μόνο εγώ, όλη η κυβέρνηση. Είχα συμφωνία Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορεί να είναι a la kart η νομιμότητα. Και δεν ξέρω πώς το είπε, το κατάλαβε όλη η Ελλάδα έτσι. Επειδή είναι ένα μέτρο που ευνοεί τις οικογένειες και λέει ο άλλος, μα, δεν πρέπει να ενισχύσει τα τμήματα που έχουν παραπάνω κόσμο».
Νωρίτερα, αρνητικοί εμφανίστηκαν οι πρυτάνεις στην πρόταση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, να καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων και των μετεγγραφών στα πανεπιστήμια και τα ΑΕΙ από τα ίδια τα Ιδρύματα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ.

«Δεν μπορώ να καταλάβω και δεν μπορώ να δεχθώ οποιονδήποτε λόγο άρνησης . Είναι ένα αίτημα που καταθέτουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι εμείς προτείνουμε να γίνει τώρα», πρόσθεσε σε έντονο ύφος ο κ. Λοβέρδος.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Εμείς θα εισηγηθούμε το γενικό στρατηγικό σχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Και στο πλαίσιό του κατά το άρθρο 62 του Ν. 4009 θα ζητήσουμε μεταξύ άλλων και το θέμα των εισακτέων και έτσι αν το δούμε, θεωρώ ότι μπορούμε μέσα στο Δεκέμβριο, άντε μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου να έχουμε μια πρώτη γνώμη από τα Ιδρύματα, από την ΑΔΙΠ και να προχωρήσουμε. Άρα εμείς αν είναι το πρόβλημά μας ο στρατηγικός σχεδιασμός να το καταθέσω. Αν είναι το πρόβλημά μας όμως να τον αποδεχτούμε κιόλας αυτό το στρατηγικό σχεδιασμό ως ολομέλεια, το βλέπω δύσκολο, αλλά εν πάση περιπτώσει θα το δούμε.
Αν είναι να έχουν γίνει και οι προγραμματικές συμφωνίες. Όσο είμαστε εν ζωή δεν θα γίνει αυτό. Δεν θα γίνει. Θα γίνει, ΟΚ. Εγώ λέω ότι είναι δύσκολο και γι’ αυτό σας παρακαλώ στην απόφαση που θα πάρετε, που είναι δική σας υπόθεση, δεν είναι υπόθεση του Υπουργείου, να συνεκτιμήσετε όλη αυτή την πραγματικότητα και να μη μείνουμε σε ευχές ή σε οραματικές καταστάσεις που εν πάση περιπτώσει ξεπερνούν το όριο του πραγματικού.
Δεν θέλουμε να κάνουμε μονομερώς πολιτική επιλογή. Γιατί άλλη ηγεσία, ή δεν ξέρω, ίσως σε άλλες πρόσφατες εποχές, αυτό θα το βλέπατε στη Βουλή, αυτό θα το βλέπατε στη Βουλή. Δεν έχω μετέλθει τέτοιων μέσων. Δεν σας έχω αιφνιδιάσει.
Όμως υπάρχει η δυνατότητα του νομοθέτη να αποφασίσει κυριαρχικά. Αυτός αποφασίζει. Και όπως είπε ο κ. Γρίτζαλης, ήσασταν ο πιο αρνητικός. Γι’ αυτό σαφής και σωστός. Ναι. Σαφής και σωστός. Δεν είστε πολιτικοί, λέτε. Ναι, όταν λέει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν θα εφαρμόσω το νόμο για τις μετεγγραφές κάνει ή δεν κάνει πολιτική; Κάνει ή δεν κάνει; Κάνει. Και τον ακούει από το MEGA όλη η Ελλάδα. Το λέω γιατί τον έχω στηρίξει όσο κανένας. Πως δεν είπε. Όλη η ελληνική κοινωνία το κατάλαβε έτσι. Μου το έστειλε κι εμένα. Μιλάω με τον κ. Φορτσάκη. Τον ξέρω πάρα πολλές δεκαετίες και τον εκτιμώ και το στήριξα στο θέμα των κινητοποιήσεων εναντίον της Πρυτανείας του όσο κανένας άλλος. Και όχι μόνο εγώ, όλη η κυβέρνηση. Είχα συμφωνία Πρωθυπουργού, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Αλλά δεν μπορεί να είναι a la kart η νομιμότητα. Και δεν ξέρω πώς το είπε, το κατάλαβε όλη η Ελλάδα έτσι. Επειδή είναι ένα μέτρο που ευνοεί τις οικογένειες και λέει ο άλλος, μα, δεν πρέπει να ενισχύσει τα τμήματα που έχουν παραπάνω κόσμο; Πρέπει. Αλλά πόσο; Γιατί πρέπει να ενισχυθούν υπερβολικά; Θα χτίσουν καινούργια κτίρια στο δεύτερο εξάμηνο του 2015; Για να πάρουν περισσότερη επιχορήγηση και θα προλάβουν να τα ανοίξουν; Οι αίθουσες θα θερμαίνονται περισσότερο; Αφού αυτές είναι οι αίθουσες’.
Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε: «Χρειάζονται προσωπικό περισσότερο. Ναι. Εκεί ναι. Εκεί ναι. Και βοηθητικό και άλλο προσωπικό. Σωστό αυτό. Όχι όμως όλα τα άλλα που λέγονται στο δημόσιο διάλογο. Εν κατακλείδι γιατί δεν θέλω να μακρηγορώ. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό και δεν θέλουμε να αποφύγουμε ευθύνες. Φαντάζεστε τι θα υποστούμε ως κριτική όταν μεταφέρουμε την αρμοδιότητα; Είναι θαρραλέα πράξη.
Εγώ το πολύ – πολύ ως φυσικό πρόσωπο και ως πολιτικός κοιτώντας τον εαυτό μου να έλεγα έτσι τα βρήκα, δεν προλαβαίνω να το αλλάξω, άστο. Απλώς το νόμο περί μετεγγραφών θα αλλάξω τότε σε αυτή την περίπτωση εάν είστε αρνητικοί. Δεν μπορώ να τον κρατήσω έτσι και την επόμενη χρονιά θα τα τινάξουμε τα αιτήματα στον αέρα. Αυτό θα το κάνω».’
Όπως ανέφεραν τόσο οι πρυτάνεις όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, μια τέτοια αρμοδιότητα πρέπει να συνδέεται με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους τα Ιδρύματα. Παράλληλα, αντιπρότειναν ο αριθμός των εισακτέων να καθοριστεί σε βάθος τετραετίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
«Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγόμενων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί, ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στο πλαίσιο του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διαρκείας, καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού», είπε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Γάτσιος,
«Θα επιμείνουμε στη διαβούλευση, δεν το κλείνουμε το θέμα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος σε σχετική ερώτηση «Εμείς λέμε να προχωρήσουμε τώρα στη λύση που τόσα χρόνια ζητούν. Η μεταφορά της αρμοδιότητας μπορεί να γίνει 100% τώρα. Με ενδιαφέρει μια πολύ σημαντική αρμοδιότητα να περάσει στα Ιδρύματα» πρόσθεσε τονίζοντας ότι η απόφαση, θα είναι απολύτως δεσμευτική, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα καθορίζεται και ο αριθμός των μετεγγραφών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι , μέχρι να περάσει η αρμοδιότητα στα ιδρύματα, θα εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος σχολιάζοντας πάντως τόνισε: «Μεγαλειώδεις αλλαγές δεν θα γίνουν. Τα επιχειρήματα αυτά δεν είναι βάσιμα. 100% μπορεί να γίνει τώρα . Κι αν θέλουν κι έναν γενικότερο τετραετή σχεδιασμό σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και τα υπόλοιπα θέματα, κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Αλλά όχι όλες αυτές οι σκέψεις να γίνονται με σκοπό να πάει πάρα πολύ πίσω και να μη γίνει τώρα η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το κράτος που τις έχει σήμερα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

«Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι ίδιοι να ρυθμίσουν και το θέμα των μετεγγραφών. Και είπα και στο τέλος της παρέμβασής μου, ότι αυτό σημαίνει πως θα αναλάβουν και το σύνολο της ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικογένεια, απέναντι στους νέους ανθρώπους οι οποίοι ονειρεύονται και θέλουν να οργανώσουν το μέλλον τους».

Και υπογράμμισε: «Τώρα, τον αριθμό των εισακτέων τον καθορίζει η Πολιτεία , με απόφαση του Υπουργού. Παίρνει από τα ιδρύματα τις απόψεις τους και κάνει ο Υπουργός αυτό που πρέπει να κάνει κατά την δική του επιλογή . Δεν είναι σωστό αυτό».

Ο Υπουργός απλώς να υπογράφει χωρίς να έχει καμιά διακριτική ευχέρεια. Εμείς ακούμε τις διαμαρτυρίες των παιδιών. Μπορεί πολλές φορές να είναι λίγα τα σχολεία που είναι σε κατάληψη, μικρός ο αριθμός των διαμαρτυρομένων ή άλλες φορές μεγαλύτερος. Εμείς ακούμε τις αγωνίες τους για παράδειγμα για την πολλή ύλη και θα ανταποκριθούμε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα. Εν μέρει έχουμε ήδη ανταποκριθεί. Στα όνειρα αυτών των ανθρώπων για μια θέση στην εκπαίδευση.
Αν δεν τους την δώσουμε, την αναζητούν στο εξωτερικό, αυξάνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν άλλων χωρών. Και λέμε να μην γίνεται αυτό .Αλλά και παράλληλα τα Πανεπιστήμια να μην είναι κάθε μέρα στην αντίδραση. Η χρυσή τομή είναι για εμάς αυτήν την αρμοδιότητα να την αναλάβουν τα ίδια τα Ιδρύματα και να σταματήσει αυτή η διελκυστίνδα. Το κράτος να περιοριστεί- όπως και το άρθρο 16 ορίζει- στο να αξιολογεί μέσω της ΑΔΙΠ και να χρηματοδοτεί στο μέτρο της δυνατότητάς του τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση