GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκαναν χρήση χημικών οι τζιχαντιστές κατά αμάχων στο Κομπάνι; Φωτογραφίες που προκαλούν τρόμο

Προ εβδομάδων το περιοδικό Middle-East Review of International Affairs που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, είχε δημοσ...



Προ εβδομάδων το περιοδικό Middle-East Review of International Affairs που ειδικεύεται σε θέματα της Μέσης Ανατολής, είχε δημοσιεύσει έρευνα από την οποία προέκυπτε πως οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν χρήση αερίου για να απωθήσουν τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, είναι πιθανό οι άνδρες του ΙΚ να έκαναν χρήση αερίου μουστάρδας για να «απαντήσουν» στους Κούρδους στρατιώτες στη Συρία. Τα αποτελέσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του δημοσιογράφου του δικτύου BBC, Γκινέι Γιλντίζ, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter επισήμανε πως έχει πληροφορίες για χρήση χημικών από υψηλόβαθμο Κούρδο αξιωματούχο. «Ένας υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος από το Κομπάνι, μου είπε ότι έπειτα από ύποπτες επιθέσεις με χημικά από το Ισλαμικό Κράτος, πολίτες έχασαν την όρασή τους, σταμάτησαν να αναπνέουν και έχασαν τις αισθήσεις τους», αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Ο Γιλντίζ παρέθεσε και φωτογραφίες από το πρακτορείο ANHA, στις οποίες απεικονίζονται πολίτες που φέρουν εγκαύματα στο δέρμα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το συριακό πρακτορείο, σύμφωνα με πληροφορίες μελών της κουρδικής ομάδας ασφαλείας YPG, «δεν ακούστηκαν εκρήξεις το περασμένο βράδυ στο Κομπάνι, αλλά ήταν έντονη μία ιδιαίτερη οσμή στην περιοχή». Βέβαια, την ίδια στιγμή οι Κούρδοι εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη ρίψη χημικών, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα «δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αν πρόκειται για όπλα που χρησιμοποίησαν Τούρκοι ή μέλη του ΙΚ». Σε κάθε περίπτωση, ο Γιλντίζ προσθέτει ότι τα εγκαύματα στις φωτογραφίες παραπέμπουν σε χρήση χλωρίου.

Πάντως, οι λήψεις που είχαν δημοσιευθεί προ εβδομάδων απεικόνιζαν νεκρούς άνδρες Πεσμεργκά που είχαν διαφορετικές πληγές στο δέρμα τους και όπως είχε υποστηρίξει τότε το περιοδικό είναι πιθανό αυτές να οφείλονται σε χρήση αερίου μουστάρδας.

Άλλωστε, το σενάριο αυτό είχε υποστηρίξει και ο Κούρδος υπουργός υγείας, Νισάν Αχμέντ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι στις σορούς τριών Κούρδων μαχητών δεν υπάρχουν τραύματα από σφαίρες, αλλά εγκαύματα και λευκά σημάδια που αφήνουν τα χημικά στο δέρμα Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε πρόσβαση σε αποθήκες πυρομαχικών και χημικά όπλα της συριακής κυβέρνησης, αλλά και χημικά από τις εγκαταστάσεις του Σαντάμ Χουσείν στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση