GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής...

Του Νίκου Κούτρικα Δεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου Κορυφής με ένα απρόοπτο που ανάγκασε τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκπροσωπή...



Του Νίκου Κούτρικα

Δεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου Κορυφής με ένα απρόοπτο που ανάγκασε τον Έλληνα πρωθυπουργό
να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά από έκτακτη εισαγωγή σε νοσοκομείο των Βρυξελλών του Νίκου Αναστασιάδη. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Λευκωσία αναμένεται να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Να σημειωθεί πως ο Νίκος Αναστασιάδης εισήχθη εσπευσμένα το πρωί χθες σε νοσοκομείο των Βρυξελλών έπειτα από ακατάσχετη ρινορραγία, η οποία σύμφωνα με τους γιατρούς οφείλεται σε υψηλή υπέρταση.

Πλέον, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται στο ξενοδοχείο του όπου και θα παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες 48 ώρες και θα παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες ιατρούς του. Ο κ. Αναστασιάδης βρίσκεται στο ξενοδοχείο του, με τους ιατρούς του να έχουν συστήσει στον Κύπριο πρόεδρο να «παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες 48 ώρες», προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη του περιστατικού, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθείται στενά από θεράποντα ιατρό στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί επανάληψη του περιστατικού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκε στα γραφεία της Κομισιόν είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την άφιξή του χθες στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής.Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μετέβη στο ξενοδοχείο όπου διαμένει και επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από το νοσοκομείο στο δωμάτιό του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. O Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, στη μετά μνημονίων εποχή.Η Σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί με τα ζητήματα της ανεργίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης ενώ στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί τόσο ο ιός του Έμπολα και οι κλιματικές αλλαγές όσο όμως και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τώρα χθες μήνυμα προσήλωσης στην πολιτική λιτότητας παρά τις προς το αντίθετο φωνές έστειλε η Άγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής. Η Γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε πως στηρίζει το πρόγραμμα επενδύσεων του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά πρόσθεσε:"Στηρίζω και το ότι πρέπει να τηρούνται αξιόπιστα οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης... Πιστεύω ότι το θέμα είναι να συνδυάσουμε και τα δύο, ανάπτυξη και δημοσιονομική εξυγίανση.

Περάσαμε περιόδους στην Ευρώπη που τα ελλείμματα ήταν πολύ υψηλά κι ωστόσο δεν είχαμε ανάπτυξη. Γι' αυτό πρέπει να διδαχθούμε απ' το παρελθόν και γι' αυτό πιστεύω ότι από κοινού θα βρούμε τη λύση" Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε πως προτεραιότητα της χώρας του είναι η ανάπτυξη και πρόσθεσε:"Τίποτα δεν θα μας εμποδίσει από το να πετύχουμε το στόχο μας. Αυτό ισχύει για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα. Αλλά ισχύει επίσης για τον στόχο της ανάπτυξης που θα παρουσιάσουμε κατά τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Ανάπτυξη γιατί σημαίνει απασχόληση, ανάπτυξη γιατί είναι το μέλλον της Ευρώπης".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον, έκανε λόγο για ικανοποιητική ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας του και πρόσθεσε: "Δημιουργούμε θέσεις εργασίας και βλέπουμε την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Όμως δεν είμαστε αδιάφοροι για τα οικονομικά προβλήματα σε άλλα σημεία της Ευρώπης. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με την κατάσταση άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω για σχέδια ώστε να γίνουν ευκολότερες οι προσλήψεις, να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, ώστε να μπορεί να συνεχίσει και η βρετανική οικονομία".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση