GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ποιους θα δοθεί και από πότε το "Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα"

Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» το οπο...



Στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη στο πιλοτικό πρόγραμμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» το οποίο παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Αφορά άτομα που διαμένουν μόνα τους ή φιλοξενούνται και οικογένειες. Κριτήρια είναι η διαμονή, το πραγματικό εισόδημα (έως 6.000 ευρώ) και η περιουσία (έως 200.000 ευρώ η ακίνητη περιουσία, έως 6.000 η κινητή περιουσία). Η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και τα 400 ευρώ μηνιαίως και τα 6000 ευρώ ετησίως.

Το πρόγραμμα εφαρμοστεί σε 13 δήμους (Δράμα, Έδεσσα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λευκάδα, Μεσολόγγι, Χαλκίδα, Καλλιθέα, Τρίπολη, Σάμος, Σύρος, Μαλεβίζι) από αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από το υπ. Εργασίας, οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου του 2015, ενώ η υλοποίηση του θα ολοκληρωθεί έως την 30η Απριλίου 2015.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έπειτα θα ακολουθήσει μία τρίμηνη περίοδος αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2015).

Μετά το πέρας της αξιολόγησης, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου του 2015 θα «διευρυνθεί» η εφαρμογή και σε άλλους δήμους της χώρας.

Αυτό σημαίνει πως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα ξεκινήσει σταδιακά και όχι αμέσως η πανελλαδική εφαρμογή του σχήματος του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» (θα αφορά 700.000 άτομα ή το 7% του πληθυσμού της χώρας), σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Την παρουσίαση του «Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος» (μέρος του οποίου είναι το σχήμα του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος»), χαιρέτησε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπ. Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Κεγκέρογλου.

«Με τα πλεονάσματα που βγάζει η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και με τους δικούς της πόρους», αυτό δήλωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας την παρουσίαση του προγράμματος «Ενεργό – Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, «η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παίρνοντας τον λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «ο πυλώνας της κοινωνικής ευαισθησίας είναι ο πιο σημαντικός στο σχέδιο της χώρας για την έξοδο από την κρίση».

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης. Βρούτσης επισήμανε πως το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα είναι «η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα μας» και «θα αποτελέσει τον βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο».

Τέλος ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Β. Κεγκέρογλου δήλωσε πως «η ανάπτυξη είναι μπροστά μας αλλά τα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας θα συνεχιστούν».

Αναλυτικά η δομή του προγράμματος προβλέπει:

1. Eισοδηματική ενίσχυση (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα)

2. Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών

3. Εργασιακή ένταξη και επανένταξη

Πιο αναλυτικά:

1. Η βασική εισοδηματική ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ για κάθε ωφελούμενη ομάδα και ταυτόχρονα θα προβλέπει αναλογική εισοδηματική ενίσχυση σύμφωνα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Δηλαδή 100 ευρώ για κάθε ενήλικα και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο.

Παράδειγμα:

4μελής οικογένεια

-Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 400 ευρώ το μήνα

-Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί και 1 ενήλικο παιδί θα λάβει έως 450 ευρώ το μήνα.

2. Η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών θα προβλέπει π.χ ενημέρωση, πληροφόρηση και ατομική συμβουλευτική υποστήριξη, παραπομπή και ένταξη σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, κοινωνικό τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και δημοτικών επιχειρήσεων, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, ένταξη σε πρόγραμμα κοινωνικού παντοπωλείου και ένταξη στα προγράμματα του Ταμείου Ευρωπαϊκής βοήθειας στους απόρους (FEAD).

1. Η εργασιακή ένταξη και επανένταξη θα προβλέπει νέες θέσεις εργασίας – κάλυψη προτεινόμενης θέση στον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προγράμματα πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, ένταξη ή επανένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και προγράμματα συμβουλευτικής, κατάρτισης και προώθησης εργασίας.

Δικαιούχοι έντασης στο Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα είναι:

•Άτομο που διαμένει μόνο του ή φιλοξενείται

•Οικογένεια

Τα κριτήρια ένταξης είναι:

1. Διαμονή. Πρέπει κανείς να μένει 6 μήνες στο συγκεκριμένο πιλοτικό δήμο και 5 χρόνια στην Ελλάδα.

2. Εισόδημα. Η ωφελούμενη μονάδα πρέπει να έχει πραγματικό εισόδημα κάτω από το κατώφλι εισοδήματος που της αντιστοιχεί, ανάλογα με τον αριθμό μελών της και την ηλικία τους.

Πραγματικό εισόδημα: Όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή.

Αφαιρούνται: το 20% του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και εισφορές ασφάλισης και αλληλεγγύης.

Δεν περιλαμβάνονται: Τεκμαρτά εισοδήματα, η διατροφή ανήλικου τέκνου, προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, το εξωιδρυματικό επίδομα

Το κατώφλι εισοδήματος μαζί και η ενίσχυση που θα δίνει το σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προσδιορίζεται με βάση τον ακόλουθο πίνακα

Αγαμος χωρίς παιδιά 200€ μηνιαίο, 2.400€ ετήσιο.
Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο
Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο
Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο
Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450€ μηνιαίο 5.400€ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500€ μηνιαίο 6.000€ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλ ή ενήλ 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350€ μηνιαίο 4.200€ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300€ μηνιαίο 3.600€ ετήσιο
Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400€ μηνιαίο 4.800€ ετήσιο.

1. Περιουσία

Για να ωφεληθεί κάποιος από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία έως 90.000 ευρώ. Προστίθενται επιπλέον 15.000 ευρώ για τον επόμενο ενήλικα και 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο. Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Η κινητή περιουσία να έχει αντικειμενική δαπάνη έως 6000 ευρώ.

Παράδειγμα:

•Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία έως 125.000 ευρώ για να ενταχθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

•Ζευγάρι με 1 ενήλικο και 1 ανήλικο παιδί πρέπει να έχει ακίνητη περιουσία έως 130.000 ευρώ .

Ο ενδιαφερόμενος θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση « ΑΦ 1.».

Η διασταύρωση όλων των στοιχείων της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά με το σύνολο των διαθεσίμων μητρώων και στοιχείων, με παραστατικά και αποδεικτικά όπου απαιτείται και με κοινωνική έρευνα.

Η πληρωμή θα γίνεται με μηνιαία καταβολή με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Για την εφαρμογή του εν λόγω σχήματος συνάπτεται «Σύμβαση Αμοιβαιότητας» μεταξύ της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Μονάδας Προγράμματος Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος.

Οι Φορείς που υποστηρίζουν το πρόγραμμα: Υπ. Εργασίας, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., Μονάδα Προγράμματος, Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού ΟΑΕΔ, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και κάθε δήμος εφαρμογής του Προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση