GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το αμπέλι γίνεται η… gourmet επένδυση της Ελλάδας με τζίρους εκατομμυρίων

0SHARESΜοιράσου το στο FacebookΤουίταρε το στο Twitter Οι αμπελώνες της Αττικής απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντ...

0SHARESΜοιράσου το στο FacebookΤουίταρε το στο Twitter

Οι αμπελώνες της Αττικής απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και το όφελος δεν είναι μόνο η βόλτα, αλλά και τα ελληνικά κρασιά που θα δοκιμάσετε και θα πάρετε μαζί σας. Τα οινοποιεία της Αττικής είναι πλέον σύγχρονα, με ιδανικές συνθήκες παλαίωσης και ωρίμανσης στις κάβες, προσφέροντας στον επισκέπτη ένα διάλειμμα από την πόλη, με άρωμα σταφύλι και ξύλου.

Οι αμπελώνες της Αττικής πλέον είναι επισκέψιμοι και η νέα γενιά οινολόγων, γεωπόνων και αμπελοκαλλιεργητών δίνει μια ανανεωτική πνοή στον Αττικό Αμπελώνα, έχοντας προσφέρει μεγάλη αξία στην ποιότητα των κρασιών, τα οποία είναι πολύ ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά οίνου. Μάλιστα, παρά την κρίση, ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα αποδείχθηκε αρκετά ανθεκτικός, αφού μεταξύ 2007 και 2011 κατόρθωσε να σημειώσει 40 εκατ. ευρώ τζίρο.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι προοπτικές είναι πολύ καλές, με τη ζήτηση ελληνικών κρασιών παγκοσμίως να αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, αφού το ελληνικό κρασί έχει μπει για τα καλά στην κατηγορία του gourmet. Ο κλάδος της οινοποιίας στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς στην εγχώρια αγορά ποτών. Όπως αναφέρει η τελευταία μελέτη της Icap, ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης κυμάνθηκε μεταξύ 4,5% και 5% το 2010 με 2012, ενώ η εξαγωγική επίδοση οίνου ανήλθε σε 12,3% την τελευταία οινική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κρασί κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της ξένης αγοράς, που είναι και εστιατόρια.

Ο πρόεδρος της “Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής κ. Κ. Αναγνώστου μάς ανέφερε ότι «τα ελληνικά κρασιά είναι πολύ ανταγωνιστικά παγκοσμίως και πως έχουν αναβαθμιστεί από άποψη ποιότητας τα τελευταία χρόνια, έχοντας ξεφύγει από την ερασιτεχνική διάθεση και το “κρασί” του βαρελιού». Υπογραμμίζει δε ότι η ζήτηση του ελληνικού κρασιού δεν έπαψε, παρά την κρίση, αφού δεν έμενε αδιάθετη ποσότητα. Το πρόβλημα είναι, όπως ανέφερε, στη τιμή διάθεσης, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να πολύ τις τιμές, όχι μόνο του κρασιού, αλλά και της πρώτης ύλης. «Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από την Αργεντινή και την Νέα Ζηλανδία, λόγω της χαμηλής τιμολόγησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποτελεί άραγε μία επιχειρηματική ευκαιρία ή λύση στην κρίση; Ο κ. Αναγνώστου απαντά θετικά, εφόσον υπάρχει αγάπη και μεράκι για τα αμπέλια και την παραγωγή κρασιού. Βοηθάει, όπως αναφέρει, να υπάρχει ήδη μία έκταση για καλλιέργεια, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική της ενοικίασης. «Κάθε νέος που θέλει να πάρει πληροφορίες για την ενασχόλησή του με τον οίνο μπορεί να απευθυνθεί σε εμας και θα του παράσχουμε κάθε βοήθεια και πληροφορίες για να το κάνει πραγματικότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι η Ένωση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χωρίς συνδρομή, με σκοπό να φέρει κοντά τους παραγωγούς για να αντιμετωπίσουν μαζί τα προβλήματα, αλλά και να οργανώσουν την προβολή τους στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Όπως επισημαίνει, οι μεγαλύτεροι λάτρεις των ελληνικών κρασιών είναι η Γερμανία και στη συνέχεια το Βέλγιο.

Η συνολική έκταση των εκτάσεων με αμπελώνα στην Αττική είναι 65.385 στρέμματα, ενώ της Δυτικής Αττικής καταλαμβάνουν 12.500 στρέμματα και της Ανατολικής Αττικής 47.885. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδιαρθρωθεί και έχει εμπλουτιστεί με δυναμικές ελληνικές ποικιλίες, όπως: Ασύρτικο, μαλαγουζιά, αθήρι, αγιωρίτικο, αλλά και με διεθνείς το Cabernet, Sauvignon, Merlot, Syrah και άλλα. Καλλιεργούνται με μεγαλύτερη επιτυχία οι ερυθρές ποικιλίες, που παράγουν μερικά από τα καλύτερα σημερινά ελληνικά ερυθρά κρασιά. Η παράδοση θέλει επίσης την Αττική -και πιο συγκεκριμένα την περιοχή των Μεσογείων- ονομαστό τόπο παραγωγής της ομώνυμης ρετσίνας. Το έδαφος της Αττικής χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ως προς τη σύστασή του. Κυρίαρχα στοιχεία στα ανατολικά εδάφη είναι η άργιλος και το πυρίτιο, ενώ στα δυτικά ο ασβεστόλιθος.

Τα οινοποιία Αττικής

Αμπελώνες Μάρκου

Οι αδελφοί Μάρκου συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων, ιδρύουν το 1983 μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα στην Παιανία, στην μεσογαία της Αττικής. Αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου μεσογείτικου αμπελώνα και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα στην Νεμέα Πελοποννήσου -του οποίου μεγάλο μέρος πλέον καλλιεργείται βιολογικά- παραγωγή την οποία ενισχύει και με σταφύλια εκλεκτών αμπελουργών τους οποίους καθοδηγεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ποιότητας των οίνων που παράγει και με τους οποίους διατηρεί μακρές και πιστές συνεργασίες. Το οινοποιείο των Αμπελώνων Μάρκου είναι επισκέψιμο και ανοικτό σε όσους φίλους επιθυμούν να γνωριστούν με την οινοποιητική διαδικασία από κοντά. Επίσης, διατηρεί κάβα όπου, κατόπιν συνεννόησης, πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες και όπου τα εκλεκτά κρασιά των αμπελώνων πωλούνται σε τιμές εξόχως φιλικές.

Κελλάρι Παπαχρήστου

Πρόκειται για μια οικογενειακή οινοποιεία με μακρόχρονη παράδοση τεσσάρων γενεών στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση. Στους χώρους του πραγματοποιείται η παραγωγή, εμφιάλωση και παλαίωση των κρασιών των «Αμπελώνων Παπαχρήστου». Φιλοξενεί γευσιγνωσίες οίνου, συνέδρια, παρουσιάσεις προϊόντων, εταιρικά γεύματα, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι ατμοσφαιρικές αίθουσες με τα συλλεκτικά παλαιά αντικείμενα, το ειδικά κλιματιζόμενο κελλάρι παλαίωσης κρασιών και ο καταπράσινος κήπος, ταξιδεύουν τον επισκέπτη ευχάριστα μέσα στο χρόνο.

Αλλαγιάννη

Στον κόμβο του Μαρκόπουλου, βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Αλλαγιάννη, σε μια έκταση 7.000 τμ. Το οινοποιείο, που συνδυάζει αρμονικά το ανοξείδωτο του εξοπλισμού με τις ξύλινες επενδύσεις, διαθέτει επίσης και κατάστημα λιανικής στον λειτουργικά διαμορφωμένο χώρο -εκθετήριο μουσειακών αντικειμένων και εργαλείων για το κρασί και την αμπελουργία των δύο τελευταίων αιώνων. Ο ιδρυτής του οινοποιείου Δημήτρης Αλλαγιάννης, ασχολούμενος εδώ και 25 χρόνια με την οινοποίηση, κατάφερε να μετατρέψει την αγάπη του για το αμπέλι και το κρασί σε ένα μέσο ιδιαίτερης επικοινωνίας με τους οινόφιλους της Αττικής.

Οινοποιό Αγγέλου

Είναι εταιρεία τρίτης γενιάς οινοποιών και δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής κρασιών λευκών και ερυθρών. Η παραγωγή των κρασιών ξεκινάει από το 1932, με ιδρυτή τον παππού Δημήτρη, όπως τον αναφέρουν και συνεχιστή τον πατέρα Ευάγγελο Αγγέλου και σήμερα τους αδελφούς Κώστα και Δημήτρη Αγγέλου η οινοποίηση των σταφυλιών της μεσογείτικης γης της Αττικής καθώς και διαφόρων αμπελουργικών περιοχών της Ελλάδας έγινε οικογενειακή τους παράδοση.

Κτήμα Δάβαρη

Η οικογένεια Δάβαρη δραστηριοποιήθηκε από το 1929 με την παραδοσιακή οινοποίηση της ποικιλίας Σαββατιανό. Το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο εμφανίζεται στα 1966 από τον Χρήστο Δάβαρη. Σήμερα η παράδοση της οικογένειας στην παραγωγή του κρασιού συνεχίζεται για τρίτη γενιά με τον Αντώνη Δάβαρη, ο οποίος δεν κρύβει την αγάπη του για το κρασί, που την προδίδει μόνο για δύο μήνες το χρόνο και αυτό για χάρη της ελιάς του λαδιού, που εκμεταλλεύεται.

Νικολακόπουλος

Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στο χώρο του κρασιού από το 1961. Το 2002 μετέφερε την παραγωγική της δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο Μεσογείων, στο νέο ιδιόκτητο οινοποιείο της. Όπως τονίζει, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, η τεχνογνωσία και η επιστημονική κατάρτιση, σε συνδυασμό με την παράδοση και την οικογενειακή μορφή της εταιρείας, εγγυώνται την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας.

Οικογένεια Γεώργα

Πίσω από την ετικέτα «Τοπικός οίνος Σπάτων» που κυκλοφορεί από το 1999 – κρύβεται το σώμα του ξερικού σαββατιανού σταφυλιού, που καλλιεργείται ομοιοδυναμικά, στους αμπελώνες της Οικογένειας Γεώργα. Αγριες ηθαγενείς ζύμες, χαμηλά θειώδη. Όπως αναφέρουν είναι προϊόν ήπιας οργανικής οινοποίησης, χωρίς προσθήκες και αφαιρέσεις, παρέχει τα πλήρη χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Ώριμο χρυσοχάλκινο βαθύχρώμα και ήπιο με απαλή ισορροπία, σώμα και καλή επίγευση, συνοδεύει παγωμένο μεσογειακά πιάτα, λευκές σάλτσες τυριά και σαλάτες. Η σοδειά του 2010, που κυκλοφορεί σε αριθμημένες φιάλες, αποτελεί μια καλή λευκού ώριμου ξηρού κρασιού σε καλή τιμή. Σερβίρεται στους 8-10 °C.

Μεγαπάνος

Η Οινοποιία Α. Μεγαπάνος είναι μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης με έδρα το Πικέρμι. Το οινοποιείο βρίσκεται χτισμένο στην καρδιά του Μεσογείτικου κάμπου, ανατολικά του όρους Υμηττού. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τους χώρους της οινοποίησης, της εμφιάλωσης, της κάβας των βαρελιών, του εκθετηρίου, του χημικού εργαστηρίου και να δοκιμάσει τρία από τα κρασιά. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα παραχώρησης μικρού γεύματος για ομάδες μεταξύ 15 και 50 ατόμων ή επίσημου γεύματος στην ειδικά διαμορφωμένη τραπεζαρία 12 ατόμων.

Οινοποιείο Φράγκου

Η Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου ιδρύθηκε το 1986 στην Μεσογαία, όπου η πολυδύναμη ποικιλία Σαββατιανό έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Καλλιεργεί συνολικά δέκα ποικιλίες σταφυλιού σε αμπελώνες στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Κτήμα Μάρκου

Το κτήμα Μάρκου βρίσκεται στα Σπάτα στη θέση Γιαλού, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, και έχει έκταση 10,5 στρέμματα. Το πρόσφορο έδαφος, η μεγάλη ηλιοφάνεια του αττικού ουρανού σε συνδυασμό με το μεράκι του οινοποιού Βασίλη Μάρκου, όπως τονίζει, συνομολογούν την άριστη ποιότητα παραγόμενων οίνων του «Κτήματος Βασίλη Μάρκου». Οι ερυθρές ποικιλίες που καλλιεργούνται στο κτήμα είναι Merlot & Cabernet Sauvignon και λευκές Sauvignon Blanc – Σαββατιανό (παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής των Μεσογείων που καλλιεργείται και στα υπόλοιπα 50 στρέμματα της οινοποιίας).

Το Πατητήρι

Από τις αρχές του αιώνα η οικογένεια που έχει τον αμπελώνα, άντλησε, όπως αναφέρει, από το κάμπο των Μεσογείων, ό,τι καλύτερο από σταφύλια της ποικιλίας σαββατιανού και οινοποιώντας στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, πέτυχε πάντα να προσφέρει άριστης ποιότητας κρασί. Προσφέρει τη ξεχωριστή γεύση του εκλεκτού μεσογείτικου κρασιού από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της.

Πύργος Πετρέζα

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Γεώργιος Μπέλμπας, εμπνευστής και δημιουργός του Πύργου, πήρε την απόφαση να φτιάξει ένα παραδοσιακό πατητήρι, στο οποίο η παραγωγή κρασιού θα γινόταν με χειρωνακτικά μέσα (πατητάδες, στυφηλιές κλπ). Όπως τονίζει, μετά από πολλά ταξίδια σε φημισμένες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης και ελληνικά οινοποιεία, ξεκίνησε μία μεγάλη επένδυση στους αμπελώνες και το οινοποιείο του Πύργου Πετρέζα. Στα κτήματα της οικογένειας Μπέλμπα καλλιεργούνται κυρίως μαλαγουζιά, σαββατιανό και μανδηλαριά, σε αμπελοτόπια των Σπάτων (Άγιος Βασίλης, Βουρβάς, Ζάγανι, Λάκεζα, Πετρέζα και Σκίμθι), του Πικερμίου (Κατρίπι, Πολυχρόνη) και της Ραφήνας (Σκουφέικα). Η συνολική έκταση των αμπελώνων της οικογένειας φτάνει σήμερα τα 62 στρέμματα.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση