GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με κομμένη την ανάσα το Ηνωμένο Βασίλειο λίγες ώρες πριν τις κάλπες

Λίγες ώρες απέμειναν πλέον μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στη Σκωτία και αποδειχθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει για πολύ καιρ...



Λίγες ώρες απέμειναν πλέον μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στη Σκωτία και αποδειχθεί αν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα να είναι… ενωμένο

Μέχρις στιγμής οι μόνοι που φαίνεται να έχουν απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι οι μπούκ οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να πληρώνουν όσους είχαν ποντάρει τα λεφτά τους στο «Όχι».

Όπως επισημαίνει το Reuters σε κάποιες περιπτώσεις οι bookmakers πληρώνουν νωρίτερα αν κρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. «Αποφασίσαμε ότι το «όχι» είναι πιθανότερο ότι θα κερδίσει, οπότε επενδύσαμε στο σίγουρο», δήλωσε ειδικός στο διαδικτυακό στοίχημα, στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η εταιρία Betfair πληρώνει ήδη 100.000 βρετανικές λίρες σε όσους ποντάρουν στο «Όχι».

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο, πάντως, πριν ανοίξουν οι κάλπες τα δύο μεγαλύτερα στοιχηματικά γραφεία της Βρετανία (το Ladbrokes και το William Hill ) δίνουν 7 προς 4 στο «Ναι» και 2 προς 5 στο «Όχι». Ενώ σύμφωνα και με μια τελευταία δημοσκόπηση τα ποσοστά έχουν φτάσει πλέον στο 52% για το «Όχι και το 48% για το «Ναι».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν ότι η ενθουσιώδης καμπάνια του «ναι» ενδέχεται να παρασύρει και άλλους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας. Στο μεταξύ, η ηλικία αναμένεται να κάνει τη διαφορά, καθώς οι νεότεροι τείνουν να είναι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της απόσχισης, ενώ οι μεγαλύτεροι δείχνουν πιο συγκρατημένοι.

Στο μεταξύ, οι εθνικιστές καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να πείσουν τους Σκωτσέζους ότι τελικά οι συνέπειες από το «επώδυνο διαζύγιο», όπως το χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δεν πρόκειται να είναι καταστροφικές. Υποστηρίζουν, λοιπόν, πως η ανεξάρτητη Σκωτία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βρετανική λίρα, ενώ τονίζουν ότι η δημοσιονομική υγεία της περιοχής διασφαλίζεται από τα αποθέματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News η επίσημη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας θα πραγματοποιηθεί έπειτα από 18 μήνες, στις 24 Μαρτίου 2016, ενώ την επομένη του δημοψηφίσματος πρόκειται να συσταθούν δύο ομάδες μία για το «όχι» και μία για το «ναι» ώστε να πραγματοποιήσουν συνομιλίες. Όσο για την Ελισάβετ, παραμένει βασίλισσα, κάτι που διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Σάλμοντ τις προηγούμενες ημέρες.

Ωστόσο, το κρισιμότερο όλων είναι το νόμισμα που θα έχει η ανεξάρτητη Σκωτία, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, με το Λονδίνο να αποκλείει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η βρετανική λίρα αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «ναι». Εντούτοις, ο Σάλμοντ επιμένει ότι η ανεξάρτητη Σκωτία θα διατηρήσει τη στερλίνα.

Όλα αυτά την ώρα που Βρετανοί δημοσιογράφοι σε άρθρα τους διερωτώνται «αν νιώθεις ότι ένας φίλος σου πρόκειται να κάνει ένα λάθος, δε θα πρέπει να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να τους το επισημάνεις;».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, μάλιστα, ο αριθμός όσων κρατούν στο χέρι τους το μέλλον της Σκωτίας δεν είναι μικρός, καθώς φτάνουν τους 500.000 όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν «ναι» ή «όχι».

Οι συνέπειες στην οικονομία, τις τράπεζες, το σύστημα υγείας, τις επιχειρήσεις… από το «επώδυνο διαζύγιο», αναμένονται να είναι καταστροφικές, παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού από τους εθνικιστές.

Τους κινδύνους από τη διάσπαση φαίνεται να εξετάζουν προσεκτικά οι αναποφάσιστοι, ενώ σε δηλώσεις τους πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν ότι «με την καρδιά λένε “ναι” αλλά με το μυαλό λένε “όχι”».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos MORI οι περισσότεροι αναποφάσιστοι είναι γυναίκες και νέοι που αποτελούν το 10%, ενώ μόλις το 4% είναι βέβαιο για την ψήφο του.

Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 07:00 έως τις 22:00 της Πέμπτης, ενώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 07:00 της Παρασκευής, ωστόσο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Guardian, καθώς δεν έχει διεξαχθεί ανάλογο δημοψήφισμα στο παρελθόν η ακριβής ώρα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

2 σχόλια

  1. Στ' αρχιδια μας17 Σεπ 2014, 9:48:00 μ.μ.

    Εξω απο το ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ την "ενωση" ΤΩΡΑ



    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φορολογία στα σπίτια..

    Πόσοι ηλίθιοι αλλά παχυλά αμειβόμενοι σύμβουλοι υπουργών και υφυπουργών χρειάζονται για να αποφανθούν ότι πχ. στην Αράχοβα με τα πλούτη της και στα ρημαγμένα χωριά πάνω από το φράγμα του Μόρνου πρέπει να υπάρχει το ίδιο ύψος φορολογίας ακινήτων? Δηλαδή τα σαλέ της Αράχοβας, τα σπίτια της εκεί που κάθε σπιθαμή μετριέται με χρυσάφι, και του χιονοδρομικού της ίδια φορολογία με αυτά. Και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα!
    Και γιατί συμβαίνει? Γιατί η Γερμανία με τους Έλληνες ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ θέλει οι Έλληνες να πάψουν να είναι ιδιοκτήτες σπιτιών, να ζουν όπως σε βόρειες χώρες που το σπίτι που μένουν δεν τους ανήκει…….
    Κοντά σε αυτούς που πρέπει για χίλιους δυο λόγους να φορολογηθούν να ξεσπιτωθούνε αυτοί που έχουν ένα σπίτι στην πόλη άντε και άλλο ένα ρημαγμένο σε ένα κορακοχώρι από τους γονείς τους και που για όσο ζούνε αυτοί θα το συντηρούνε μιας και τα παιδιά τους δεν πρόκειται να το ξαναδούν
    Γι’ αυτό και η φορολογία σε αυτά, γι’ αυτό και η εσκεμμένη ανικανότητα που παρατηρείτε με τις διάφορες λίστες κλεφταράδων, λωποδυτών και μη, για να μην έχει το κράτος χρήματα και να στραφεί εναντίων των σπιτιών, εκεί που ο κάθε Έλληνας είχε το κεραμίδι του, την βολή του.
    Πόσοι ηλίθιοι αλλά παχυλά αμειβόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί χρειάζονται για να αποδεχτούν τις εισηγήσεις των παραπάνω ηλιθίων αλλά παχυλά αμειβόμενων συμβούλων?
    Πόσοι ηλίθιοι αλλά παχυλά αμειβόμενοι βουλευτές χρειάζονται για να στηρίξουν με την ψήφο τους στην βουλή των ελλήνων τον νόμο που θεσμοθετεί τις εισηγήσεις των ηλιθίων αλλά παχυλά αμειβόμενων συμβούλων και το νομοθέτημα των ηλίθιων αλλά παχυλά αμειβόμενων υπουργών και υφυπουργών?
    Πόσοι ηλίθιοι αλλά παχυλά αμειβόμενοι περιφερειάρχες. Δήμαρχοι και σύμβουλοι βολεμένοι με τις μπίζνες τους και τα λαδώματα τους ( και από το κολόχαρτο βγάζουν την μίζα τους, και όποιος πιστεύει ότι όσοι ανακατεύονται στα κοινά το κάνουν από αγάπη για τον τόπο τους του αξίζει μια ισόβια θέση στο Δαφνί) πόσοι λοιπόν χρειάζονται για να βγάλουν τον σκασμό και να αποδεχτούν τις ηλιθιότητες των ηλίθιων?
    Πόσοι αθλιότατοι, ξετσίπωτοι, συνδικαλιστές από πρωτοβάθμιο έως τριτοβάθμιο σωματείο με σκυμμένη την κεφαλή μέχρι εδάφους προκειμένου να μην χάσουν την εύνοια των πατρώνων τους χρειάζονται για να βγάλουν τον σκασμό και αυτοί υπακούοντας στο κομματικό συμφέρον που τους ανέδειξε για να αποδεχτούν τις ηλιθιότητες των ηλιθίων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση